-----------------------------------
Procyon
13 Ian 2017 22:44

Inca o stea variabila descoperita in Romania
O stea variabilă descoperită de un elev de 16 ani poartă numele unei comune gălățene
 
            În data de 3 ianuarie 2017, la Observatorul Astronomic din comuna Schela, judetul Galați a fost descoperită o nouă stea variabilă de către Andrei-Marian Stoian în vârstă de 16 ani, elev la Seminarul Teologic &#8220;Sf. Ap. Andrei&#8221; Galați și membru al Astroclubului &#8220;Călin Popovici&#8221; care funcționează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați.

            Descoperirea stelei variabile Schela V1 este rezultatul unei serii de observații astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016. Aceste observații astronomice au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 și camera CCD Atik 314L+.
 
            În luna octombrie 2016 Andrei-Marian Stoian împreună cu Ovidiu Tercu la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați au descoperit stelele variabile Galati V8 și Galati V9, iar experiența dobândită aici a fost folosită la Observatorul Astronomic Schela pentru descoperirea stelei Schela V1.
 
            Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, a cărei variație este de ordinul orelor, iar variația este rezultatul unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO &#8211; American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

În continuare puteți vedea mai multe detalii despre aceasta stea variabila:

https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=476222
 
            Observatorul Astronomic Schela deține din luna noiembrie a anului 2013, codul IAU-MPC L23 necesar pentru raportarea observațiilor științifice la asteroizi și comete, inclusiv asteroizi apropiați Pământului, unii dintre aceștia fiind incluși în categoria asteroizilor potențial periculoși Pământului. Obținerea codului MPC a fost realizată folosind un telescop sponsorizat de către ONG Cerc Schela.
 
            În prezent Andrei-Marian Stoian în vârsta de 16 ani, realizează la Observatorul Astronomic Schela, observații științifice în domeniul asteroizilor și stelelor variabile.

Mircea Pteancu
13 Ian 2017 22:55


Felicitari lui Andrei Marian pentru realizare si-i urez sa realizeze multe altele in viitor !
Felicitari si lui Ovidiu Tercu pentru formarea si sprijinirea cu succes a  astronomilor amatori.
Niste detalii , poza observatorului si a lui Andrei , a instrumentului , se pot incarca ?
Ar fi interesante si niste detalii despre steaua Schela V1 , o harta , parametrii , coordonate etc.
Si ar fi interesant sa aflam si modul de lucru , cum a descoperit efectiv variabila , printre zecile sau sutele de imagini de stele ... daca  nu-i secret,evident.

Mircea

Procyon
13 Ian 2017 23:04


Eu sunt Andrei-Marian  :)

Detaliile tehnice de pe stea le gasiti aici (https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=476222) , dar le voi atasa si in acest topic.

RA-DEC J2000.0: 06 48 42.99 +49 00 55.0 
Tip variabila: DSCT
Variatia magnitudini: 13.80 - 13.89 CV (CV: masuratori nefiltrate, dar cu zeropoint in Johnson V)
Perioada: 0.1226 d  (2.94 h)

Principiul este simplu: se alege o stea de comparatie si se compara stralucirea fiecarei stele versus steaua de comparatie.

tudor
13 Ian 2017 23:07


Daca la 16 ani ai descoperit o stea variabila ma intreb cate vei mai descoperi de acum incolo. Bravo Andrei Marian si succes in continuare! Si da, suntem curiosi cum decurge o sesiune de observatie in comuna Schela.

Mircea Pteancu
13 Ian 2017 23:24


Excelent , multumesc pentru detalii.
Ma bucur ca esti deja aici ,coleg cu noi.
Te rog sa te consideri invitat permanent la sectiunea de observatii , asteptam cu interes postarile si comentariile tale.

Dl. Scurtu m-a intrebat in aceasta seara ce parere am despre descoperirea variabilei Schela V1.
I-am spus ca foarte buna.
Amatorii care sunt foarte hotarati si perseverenti obtin inca si in ziua de azi rezultate deosebite.
E bine ca au inceput sa apara asemenea rezultate si la noi in Romania si astfel incepem sa scapam de complexul de inferioritate.

Cer senin si toate cele bune ,Mircea

Cristi65
13 Ian 2017 23:35


Sincere felicitări și la mai multe!

Procyon
14 Ian 2017 00:34


Daca la 16 ani ai descoperit o stea variabila ma intreb cate vei mai descoperi de acum incolo. Bravo Andrei Marian si succes in continuare! Si da, suntem curiosi cum decurge o sesiune de observatie in comuna Schela.
Multumesc! Pai, sesiunea decurge cam asa:
- deschid echipamentele, ma asigur ca montura merge ok (miscari pe ascensie/declinatie de 5 grade), dau drumul la racirea senzorului CCD (-10 grade iarna, rareori m-am dus sub -10 sau 0 grade vara).
- deschid trapa de siguranta a cladirii observatorului, trag acoperisul tractabil.
- imediat dupa apusul soarelui execut 50 de cadre skyflat
- stand-by pana se termina crepusculul civil
- incep sa fac sincronizari pe bolta pe fiecare meridian.
- observatiile propiu-zise
- dimineata la inceputul crepuscului civil, parchez telescopul, inchid echipamentele si cladirea observatorului si ma bag la somn (in cazul in care nu am observat automat).


Excelent , multumesc pentru detalii. 
Ma bucur ca esti deja aici ,coleg cu noi. 
Te rog sa te consideri invitat permanent la sectiunea de observatii , asteptam cu interes postarile si comentariile tale. 

Dl. Scurtu m-a intrebat in aceasta seara ce parere am despre descoperirea variabilei Schela V1. 
I-am spus ca foarte buna. 
Amatorii care sunt foarte hotarati si perseverenti obtin inca si in ziua de azi rezultate deosebite. 
E bine ca au inceput sa apara asemenea rezultate si la noi in Romania si astfel incepem sa scapam de complexul de inferioritate. 

Cer senin si toate cele bune ,Mircea


Va multumesc pentru invitatie! Am sa incep sa postez mai des pe forum, desi platforma duce lipsa de niste categorii importante pentru o postare mai usoara. Spre exemplu am stat cateva minute bune sa ma gandesc unde sa pun acest topic.



Sincere felicitări și la mai multe!


Multumesc!

Erwin
14 Ian 2017 09:31


Felicitări! &#536;tiam de activitatea Observatorului din Gala&#539;i care este impresionantă dar nu &#537;tiam de micul observator din Schela. Iată că se pot face încă descoperiri &#537;tiin&#539;ific valabile cu mijloace de amatori. Succes &#537;i la cât mai multe descoperiri!

mihai leahul
15 Ian 2017 12:01


Felicitari pentru descoperire si mai ales felicitari pentru activitatea si studiul depus pentru a ajunge la asa descoperiri. Trebuie sa fi mindru de realizarile si straduinta ta! Ne-am bucura sa vedem mai multe articole scrise de tine pe acest forum. Ai ce transmite sa sti!

Keep up the good work!

Mitu Catalin
16 Ian 2017 10:59


Chiar asa . Eu as fi FOARTE interesat de ce ai putea sa scrii pentru ca ai echipament asemanator cu al meu (exceptand camera care este la ani lumina de 300D -ul meu ).

Felicitari si de la mine si la mai multe :)