-----------------------------------
Catalin Paduraru
28 Dec 2016 00:52

Focalizare obiectiv foto
Salut, de ce credeti ca focalizeaza asa acest obiectiv foto?

https://www.youtube.com/watch?v=NtUKr1By9aY 

Modelul este acesta: https://www.walimex.biz/500-63-DX-DSLR-Mirror-Canon-EF-white

Testul este facut la -4 grade.

nobody
28 Dec 2016 01:06


Poate are nevoie de aclimatizare.

Catalin Paduraru
28 Dec 2016 09:10


A stat cam 1 ora afara. Eu zic ca era aclimatizat.

Cristi65
28 Dec 2016 09:31


Este  decolimat.

concentus
28 Dec 2016 10:47

parere
Cred si eu ca este decolimat. Nu cunosc constructia lui, dar nu cred ca se poate face mult. Pe plan fotografic, din experienta mea, doar variantele rusesti MTO se ridica la anumite standarde. Si varianta Olympus Zuiko Mirror 8/500 cica e foarte buna, dar la pretul la care se vinde nu am avut parte.

zoth
28 Dec 2016 11:30


Seamana foarte mult cu un astigmatism indus de pozitie avand aparenta unei come care se dezvolta ortogonal in intra/extra focus.
Problema poate fi generata ori de un defect de fabricatie (una dintre lentile sa aiba suprafetele neparalele) ori de asezarea defectuoasa (neperpendiculara pe axa optica) a unui element optic (inclusiv oglinda principala).
Daca focalizarea obiectivului se face prin rotatia partii mobile atunci defectul trebuie cautat la elementele fixe iar daca se face prin translatie (putin probabil) atunci poate fi suspectat oricare element.
Ar fi bine sa schimbi obiectivul daca este posibil.

Catalin Paduraru
28 Dec 2016 12:58


Focalizarea se face prin miscarea secundarei/corectorului fata de principala care este fixa. 

Ma gandeam ca poate este prea stransa principala in suport? Ca la inceput stelele nu erau asa de deformate, clar e ceva legat si de aclimatizare.

Cristi65
28 Dec 2016 13:02


Dupa 1 ora de stat afara și la dimensiunea lui, este foarte puțin probabil sa fie aclimatizarea. Se poate încerca slăbirea ușoara a meniscului frontal și/sau a principalei.

Catalin Paduraru
28 Dec 2016 13:06


Cateva poze facute cu el in ordine cronologica.

zoth
28 Dec 2016 13:25


Incearca sa detensionezi oglinda principala, poate scapi cu atat  :)

Catalin Paduraru
28 Dec 2016 13:27


Am zis ca asta incerca sa fac prima data si dupa sa vedem ce se intampla. 

Doar ca nu prea sunt sigur cum sa ajung la ea. Are pe space un capac cu 4 suruburi, sa speram ca trebuie doar el dat jos.

Catalin Paduraru
28 Dec 2016 15:27


Am slabit inelul, acum astept seara sa vedem ce am facut.

Catalin Paduraru
29 Dec 2016 09:27


Stiu de ce se comporta asa obiectivul (sau cel putin asa cred eu). 

Oglinda nu este aluminizata pe fata ci pe spate. Si lumina mai trebuie sa strabata si grosimea oglinzii, ceea ce cred ca duce la efectele respective.

zoth
29 Dec 2016 12:20


Nu are legatura Catalin, multe obiective asemanatoare cu al tau folosesc asa numita mangin-mirror, adica oglinda aluminizata pe spate (vezi imaginea de mai jos).

La tine este vorba de o asimetrie ortogonala la focalizare si am spus anterior caror factori se poate datora. La fel de bine o tensionare asimetrica a acestei mangin-mirror poate duce la rezultatul vazut in testele tale. Ar fi ok daca ai avea o stea artificiala pentru teste.

Stanescu Octavian
29 Dec 2016 12:36


A mers bine la inceput sau ai luat second si asa era imaginea de la prima incercare ? 
cel mai simplu ar fi ca o piesa a pierdut paralelismul de la lovitura zdravana sau a fost prost montat in fabrica

Catalin Paduraru
29 Dec 2016 14:33


Am luat obiectivul la mana a doua dar arata impecabil. Deci pana la urma e ceva stramb, oglinda sau meniscul?

valy
29 Dec 2016 15:01


De curiozitate, o poza pe timp de zi cum arata?

Andi
29 Dec 2016 15:12


Un program de optică nu poate modela sistemul optic &#537;i nu poate simula diferite defecte?
Ar fi bine de &#537;tiut ce păr&#539;i din sistemul optic se mi&#537;că &#537;i acestea &#8222;luate la întrebări&#8221;.

Stanescu Octavian
29 Dec 2016 15:52


meniscul nu are influenta majora daca e in pozitie fara paralelism perfect dar secundara centrala e ultra sensibila la un mic mic unghi . daca nu are reglaj si e tot lipit  doar meniscul poate asigura paralelism al secundarei . vezi daca meniscul se poate scoate desuruband un inel daca este.  marchezi pozitia initiala si incerci sa rotesti meniscul si vezi daca se roteste si astigmatismul sau se schimba ceva.

Catalin Paduraru
29 Dec 2016 17:30


Poze facute pe timp de zi.

Nu merita sa mai imi bat capul cu el. 

Am vazut ca obiectivele rusesti MC 3M-5CA 500mm f/8 sunt destul de bune si acum sunt in cautarea unuia.

zoth
29 Dec 2016 17:44


Un program de optică nu poate modela sistemul optic &#537;i nu poate simula diferite defecte?

Defectul e simulat, e tilt pe element optic sau element cu suprafete neparalele. Cu cat puterea optica a elementului respectiv este mai mare cu atat defectul e mai pregnant. Am explicat in primul post.

Ar fi bine de &#537;tiut ce păr&#539;i din sistemul optic se mi&#537;că &#537;i acestea &#8222;luate la întrebări".

Urmariti atent filmuletul postat de Catalin si puteti observa ca plecand din focus defectul se dezvolta pe o axa fixa. De partea cealalta a focusului defectul se dezvolta pe o axa perpendiculara pe prima dar tot fixa. Daca focalizarea obiectivului se face prin rotatia partii frontale atunci aceste axe ar fi trebuit sa se roteasca si ele odata cu partea mobila. Poate nu am observat bine dar asa mi se pare. In cazul asta as da vina pe partea posterioara a obiectivului (partea fixa). Oglinda inclinata sau tensionata asimetric ori vreo lentila neasezata corect in locasul ei.

Este foarte bun si testul indicat de Octavian pentru a verifica daca partea frontala e vinovata sau nu.

Catalin Paduraru
29 Dec 2016 17:52


Meniscul si oglinda secundara se rotesc atunci cand se realizeaza focalizarea.

nobody
29 Dec 2016 18:51


Din pozele secventiale la stele ale lui Catalin se poate observa o problema legata de temperatura care tinde sa-si revina (cat de cat) dupa un timp. Astfel de probleme pot apare si de la constructia mecanica care pare a nu fi compensata termic.

As I used it major for distance object, I used to think set it to infinity and all focusing problem will be solved. When I discovered that the focus ring can pass over the infinity mark, I even think my lens is faulty. After examined the manual, this is by design to compensate temperature change. if outside temperature is 20F degrees below inside, you need to let the lens cool for 30 min or so before it is usable. At temperatures near freezing stars take on weird shapes. Even after leaving the lens/camera out for an hour. Samyang a abandonat productia acestui model ( http://www.samyang-lens.co.uk/samyang-500mm-f63-mc-if-mirror-lens.html ), iar stocurile ramase au fost scoase la vanzare sub alte branduri: Vivitar, Opteka, Rokinon, Walimex, Bower, Pro-Optik ...

Catalin Paduraru
29 Dec 2016 20:36


Multumesc pentru informatii.

Catalin Paduraru
04 Ian 2017 17:07


Am gasit o lentila montata stramb. Era penultima lentila din drumul optic. Acum astept noaptea pentru teste. Dar deja face poze mult mai bune ziua.

zoth
04 Ian 2017 17:55


Sa ne spui si noua cum arata imaginea pe stele. Spor!

Catalin Paduraru
04 Ian 2017 19:19


Aveti aici un film cu optica rearanjata. Se pare ca acum doar e decolimat.

https://www.youtube.com/watch?v=2F2xQHs7NY0&feature=youtu.be

zoth
04 Ian 2017 20:00


Ei, alta viata! Arata mult mai bine! Spor la colimare!

Catalin Paduraru
04 Ian 2017 20:32


Nu se poate colima, nu are reglaje pentru asa ceva.

zoth
04 Ian 2017 21:54


Normal ca n-are. Filmuletul arata ca asimetria se dezvolta acum la 180 grade intra/extra focus si axa pare tot fixa. In cazul asta m-as gandi ca primara e usor descentrata. Daca are vreo muchie ceva pe care se sprijina incearca sa folosesti un spacer subtire (0,1-0,2mm). Pozitia o stabilesti prin incercari. E ceva migaleala da altfel nu se poate ...