-----------------------------------
lentilozaur
28 Iul 2016 09:15

Ce binocluri ati testat?
Va propun un topic in care sa listeze fiecare modelele de binocluri pe care le-a avut sau le are sau pe care le-a testat o perioada mai lunga de timp. Ar fi interesant sa vedem ce intrumente au mai trecut pe la utilizatori eventual cu impresii la cerere etc nu neaparat doar pentru zona astro. Sunt convins ca se mai "ascund" instrumente de colectie pe la unii dintre noi. Incep sa pregatesc lista... ;)

Herr_Alien
28 Iul 2016 12:53


Cred ca poti deja sa treci un numar bunicel de binocluri din topic-ul de review instrumente d-aici:

http://www.astronomy.ro/forum/Review-instrumente-f77.html

lentilozaur
28 Iul 2016 13:00


Pana acum am avut si am testat toate instrumentele din lista de mai jos. Pe unele inca le mai folosesc si de la fiecare am invatat cate ceva despre constructia binoclurilor. Cea mai buna lectie a fost aceea ca nu exista instrument perfect ;) A doua a fost aceea ca dincolo de review-uri, pret si calitate trebuie sa existe si o potrivire, o afinitate intre utilizator si instrument.

7x42 GA Swarovski Habicht
8X30  Leica Binuxit
8x40 Marine
7x40 IOR
8x30 Baigish
15x80 Beck & Kassel Tordalk
10x50 HD APM Telescopes
10x50 Zeiss Dekaris
7x50 Zuiho
25x100 Celestron Skymaster 
8X30 Hapo Spezial
10x25 Leica Trinovid BCA
8x20 Zeiss Conquest T*
7x42 Zeiss Dialyt T*
8x30 Zeiss Deltrintem
10x42 Leica BR Ultravid
100-45 APO APM Telescopes
10x50 Skywatcher
10x50 Optolyth Alpin

Dbird
29 Iul 2016 10:50


pai :) frumos spus si vorbit ...lunga lista.
Dar si mai frumos ar fi fost cate un mic review pentru fiecare. Asa din cand in cand in timpul liber.
Chestia cu pretul ... eu am fost tentat mereu sa pun si o valoare la fiecare scula testata. Acum ...la cele  vechi ...eu am fost mereu tantat sa pun un pret dupa cum as fi considerat eu ..macar in urma testului...dar pretul meu era mereu in mare dezacord cu cele de pe  siturile de ocazii. Pe de alta parte , asa cum unii vanzatori de pe aceleasi situri de ocazii isi permit sa imi citeze posturile in anunturile lor ...poate si eu as avea dreptul sami spun parerea despre un pret la cel din review . Inca sunt in dilema. Voi ce parere aveti ?
Oricum reviewuri avem nevoie ..chiar mai multe per acelasi echipament caci nu este concludenta parerea unui singur om.

zoth
29 Iul 2016 21:55


Cu siguranta nu-mi aduc aminte de toate binoclurile care mi-au trecut prin mana ... totusi o mica lista pot incropi macar cu cele pe care le-am avut in posesie:

8x26 Goerz Berlin Armee Trieder - focus individual
12x50 Hensoldt Wetzlar Marine
8x40 Tasco japan
8x30 Baigish in 3 modele: BPC4,BPC5, BPP2
15x50 Baigish
7x35 Tento
10x50 Tento
7x50 Kronos
7x50 ZOMZ - focus individual
20x60 Kronos
26x70 Kronos - focus individual
11x70 Skywatcher
8x30 IOR - focus individual
7x40 IOR - focus individual
8x40 Olympus
10x50 Olympus
10x50 TS MX - focus individual

Si pentru ca veni vorba de ultimul binoclu din seria BA8 am o presimtire ca nu peste multa vreme voi testa un 22x85 din aceeasi serie...

Tare m-au cam mancat degetele sa spun cateva vorbe despre fiecare dar e posibil sa ma fi lungit prea mult.

lentilozaur
23 Aug 2016 10:47


Am omis cateva modele din lista dar sistemul nu ma mai lasa sa editez postarea:

Optolyth Royal 8x56
Marc Scheffel 10x50
Zeiss Dialyt 8x56 T*P

Voi incerca sa dau si niste note fiecaruia dintre ele pe o scara de la 1 la 10 ca impresie generala personala.

Erwin
23 Aug 2016 19:44


Nu am avut în mână multe binocluri însă pot trece aici câteva pe care le am func&#539;ionale &#537;i alte câteva prin care m-am uitat:

Ale mele:
Revue 8x26 (sistem Porro dar compact, cu obiectivele alăturate, încape lejer în buzunar, tentă verzuie, excelent pentru excursii &#537;i pe timp de zi)
Revue 7x50 (vechi, corp metalic, oculare kelner, prezintă distorsiuni pernă dar e luminos)
Horolux 10x50 (idem)
1/2 binoclu militar 10x80 cu prismă la 45 grade, (structură de tanc, optică foarte bună)

M-am uitat prin:
Bresser 10x50 (solid, îmbrăcat în cauciuc, calitate bună mecanică &#537;i optică)
Pentax 8x40 (excelent, foarte luminos, calitate foarte bună mecanică &#537;i optică)
IOR 7x40 (pe ăsta cred că-l &#537;tie toată lumea...)
Celestron Upclose 10x50 (slăbu&#539;, era în Selgros gata decolimat...)
Bresser sau Auriol? Zoomx50 (foarte slab, de vânzare la Lidl, doar pu&#539;in mai bun ca binoclurile din plastic cu lentile ro&#537;ii de la chinezi)
Fujinon Mariner ?x50 (al dl. Mircea Pteancu, excelent)

De altele nu-mi aduc acum aminte.

tudor
12 Sep 2016 22:56


Eschembach 8x30 este un binoclu cu un design clasic, foarte compact si usor, ce il detin de ceva vreme. Stratul antireflex este albastru movuliu, iar imaginile pe timp de zi au o usoara tenta galbena,  ca la zeiss :)  
Pe timp de zi, pe margini se observa aberatii cromatice, dar claritatea este buna pana foarte aproape de margini. Nu se defocuseaza cand il lipesti de ochi, mecanica fiind de buna calitate.
Dar caracteristica lui de forta este  campul vizual extraordinar de mare: 157m la 1000m. Camp mai mare gasesti mai rar (sau deloc?) la alte binocluri. Eu il folosesc mai mult pt observatii in natura, fiind indicat, datorita unghiului larg vizual, la urmarirea pasarilor in zbor. Si la astronomie acestui binoclu ii gasesc utilitatea tot datorita acestui unghi vizual larg, fiind foarte bun la identificarea constelatiilor pe un cer poluat luminos, atunci cand cu ochiul liber nu vezi multe stele.
Cam in ce perioada sa fi fost fabricat?... Dar si alte informatii legate de acest binoclu sunt binevenite. Multumesc!

Mircea Pteancu
12 Sep 2016 23:33


Nu as putea sa-ti spun.
Am cautat date despre firma Eschenbach , am gasit numai produse non-astronomice.
Interesul mi l-a starnit o luneta Eschenbach 60x700mm cumparata de prietenul meu Csillag Attila cu ocazia unei editii mai vechi a Zilelor Aradului.
Luneta are constructie integral metalica iar optica este de calitate foarte buna.
Nu am linkuri salvate , nu am avut ce sa salvez.
Daca afli ceva date te rog sa le pui aici , sunt curios.

Mircea

Dbird
13 Sep 2016 11:12


As spune ca este un binoclu japonez relativ nou finele anilor 80 inceput 90. Este mecanica intergral japoneza. Sticla este BK7. Oculare cu trei lentile. Exista insa si posibilitatea sa fie produs in Coreea sau Hong Kong (sub licenta caci mecanica este japoneza) caz in care ai doua posibilitati: 
1- sticla la randul ei japoneza ----ai contrast foarte bun.
2- sticla autohtona zonei de fabricatie ---- contrast slab.
Numele "Eschenbach" este japonez (nu cred sa fi existat firma nemteasca efectiv cu acest nume vreodata) in orice combinatie mai poate aparea (Eschenbach-Optik , etc).

tudor
13 Sep 2016 22:57


Dbird
Interesant! nu stiam ca nu e facut de germani.

Am gasit un scurt istoric legat de Eschembach
http://www.eschenbach-freizeitoptik.com/en-GB/393/about-eschenbach

mcuzic2002
13 Sep 2016 23:17


Are cineva experientz&#227; cu binoclul Tosai 10x50mm ?

Mircea Pteancu
13 Sep 2016 23:24


tudor

Acesta-i situl pe care l-am gasit si eu ,nimic interesant dpdv astronomic.

Mircea

Dbird
14 Sep 2016 15:06


Tosai 10x50 - arata bine , dar modelul din siturile noastre de second hand, e cevas dubios cu el ...caci sare de la proprietar la proprietar ...foarte repede.

mcuzic2002
14 Sep 2016 18:58


Esti sigur c&#227; vorbim de acelasi binoclu?...azi l-am primit si,cu toate c&#227; nu aveam astept&#227;ri mari,m-a uimit pur si simplu...e f. sharp,f&#227;r&#227; distorsiuni,si are o mecanic&#227; de vis...abia astept s&#227;-l scot la stele  8)

Dbird
15 Sep 2016 10:31


Eu am vazut de multe luni un Tosai pe OLX ..in jur parca de 500 lei , care si-a schimbat proprietarul de multe ori. Daca pui o poza il recunosc. Faptul ca a fost vandut de mai multe ori in decursul catorva luni, aproape imediat dupa cumparare  ma cam nelinsteste ...la orice binoclu binenteles.
Un review ar fi mai mult decat indicat , multumesc!

lentilozaur
24 Sep 2016 07:20


Cele mai multe produse de pe piata noastra de second hand sunt de slaba calitate si supraevaluate. Multe isi schimba propietarul la cateva zile si la pret se mai adauga 100RON de fiecare data. Sunt insa si exceptii, mai ales vanatorii investesc bani multi in binocluri. Exista de asemenea cateva persoane care nu sunt din zona astro si care sunt mai mult decat pasionate de binocluri si schimba intre ele instrumente foarte scumpe.

mcuzic2002
24 Sep 2016 08:51


Din fericire Tosai-ul pe care am pus eu mana este f. bun,are un sharpness excelent si o mecanic&#227; f. bun&#227;,f&#227;r&#227; a fi prea greu...exemplarul meu e usor decolimat,dar chiar si asa se vede foarte bine prin el...apropo,mai exist&#227; altcineva in afar&#227; de Octavian St&#227;nescu care poate colima un binoclu pe bancul optic?...as apela la el,dar mi-e groaz&#227; s&#227;-l trimit prin curier (eu sunt din Sibiu)...stiu foarte bine cum sunt manevrate coletele de c&#227;tre "gorilele" de la Cargus sau Fan Curier...

zoth
24 Sep 2016 14:16


Faptul ca a fost vandut de mai multe ori in decursul catorva luni, aproape imediat dupa cumparare  ma cam nelinsteste ...

...exemplarul meu e usor decolimat

Cred ca asta-i motivul vanzarilor repetate  :(

mcuzic2002
24 Sep 2016 14:30


Silviu,si eu cred acelasi lucru...altfel nu-mi explic faptul c&#227; un binoclu atat de bun se vinde cu doar 600 ron,cat am dat eu pe el.E de departe cel mai sharp binoclu pe care l-am avut pin&#227; acum,are o mecanic&#227; impecabil&#227; si o ergonomie f.f bun&#227;...imi place f. mult cum se aseaz&#227; in man&#227;,am mainile mari si mi se muleaz&#227; perfect pe corpul binoclului...mai am un Vanguard 10x50mm,cu prisme roof,care incepe s&#227; adune praf de cand am Tosai-ul :)

lentilozaur
04 Noi 2016 13:01


...exemplarul meu e usor decolimat,dar chiar si asa se vede foarte bine prin el...apropo,mai exist&#227; altcineva in afar&#227; de Octavian St&#227;nescu care poate colima un binoclu pe bancul optic?...

Interesant binoclu. Nu am mai auzit de aceasta marca. Judecand dupa constructie nu cred ca este un model recent si probabil este un rebranding al unui alt producator. Poti incerca sa il colimezi tu daca obiectivele sunt montate in celule excentrice. Ai nevoie de un trepied, un suport pentru binoclu si o cheie pentru obiective de genul acesta http://www.ebay.com/sch/Camera-Tools-and-Repair-Kits/172514/bn_151908/i.html 
Nu este foarte complicat si daca lucrezi cu atentie nu poti decat sa ii imbunatatesti colimarea.

tavi 84
04 Noi 2016 19:03


 Poti incerca sa il colimezi tu daca obiectivele sunt montate in celule excentrice. Ai nevoie de un trepied, un suport pentru binoclu si o cheie pentru obiective de genul acesta http://www.ebay.com/sch/Camera-Tools-and-Repair-Kits/172514/bn_151908/i.html 
Nu este foarte complicat si daca lucrezi cu atentie nu poti decat sa ii imbunatatesti colimarea.Da,insa din cate inteleg eu,e posibil sa obtii o colimare gresita nu doar in sensul uneia corecta doar pentru o anumita distanta interpupilara,ai si varianta in care centrul imaginii e colimat insa marginile celor doua campuri nu se suprapun corect,asta daca te apuci sa colimezi la intamplare,fara sa stii de unde provine defectul si trebuie sa intervii :?

lentilozaur
04 Noi 2016 20:34


Nu este o metoda perfecta dar da rezultate si invatati multe jucandu-va cu un binoclu. Cei care experimenteaza vor vedea ca nu exista o infinitate de puncte in care se poate face colimarea. De asemenea este foarte posibil sa nu se poata colima din excentrice. Personal din motive fiziologice nu am putut verifica ce se intampla la alte distante interpupilare :)

tudor
22 Dec 2016 17:10


&#1041;.&#1055;.&#1062; =BPȚ 8x30. Imi place mult constructia robusta si compacta, fiind destul de greut pentru marimea lui. Stratul antireflex de pe obiectiv este mov-albastrui pal, iar cel de pe oculare mov-indigo. Prima impresie cand am privit prin el este tenta verzuie a imaginii. Nu stiu ce camp vizual are. Sa fie de prin anii 80?

catalin dumitru
22 Dec 2016 18:47


Da , e un binoclu bunicel , comercializat la noi chiar mai înainte de anii 80 . Din păcate , ocularele nu mai dau rezultate foarte bune atunci cand ochii sunt bătrâni . Sunt erfle la care lentila interioară biconvexa simetrică strică toată distrac&#539;ia la cei trecu&#539;i de 35-40 de ani . Se poate înlocui cu un dublet acromat lipit , cu rezultate grozave si pentru "babalâci" .

tudor
22 Dec 2016 22:53


Multumesc Catalin! Fiind oculare de tip erfle ar trebui sa aibe un camp vizual destul de mare. O sa-l masor cu prima ocazie!

darkgotic
22 Dec 2016 23:19


Si eu detin un  &#1041;&#1055;&#1062;5.dar are tenta galbuie nu verzuie cum spune domnul tudor.

catalin dumitru
23 Dec 2016 03:31


Ocularele de la acest 8x30  au un câmp bunicel , pu&#539;in peste 60 grade , din cate îmi amintesc . Dar este o problemă , aceea că lentila de ochi e prea infundata in corpul ala negru din ebonita . Eu la al meu am retezat profilul pe care se putea monta filtrul galben si astfel câmpul a devenit mai u&#537;or accesibil . Lipsa diafragmelor e însă un pic ciudată , aproape deranjanta .

zoth
23 Dec 2016 16:10


&#1041;.&#1055;.&#1062; =BPȚ 8x30 ... Sa fie de prin anii 80?

Da, mai precis din 84. La binoclurile rusesti Zomz si Komz primele doua cifre din serie reprezinta anul fabricatiei.

tudor
23 Dec 2016 16:25


multumesc mult de informatie! Am aflat si campul vizual... se pare ca este de 8,5 grade