-----------------------------------
dragos.p
06 Mai 2016 08:09

observator astronomic
Buna dimineata. 
Dupa o lunga perioada de pauza, as vrea sa anunt oficial ca in data de 15 mai va aveea loc un eveniment cu totul si cu totul special pentru astronomie. 
Duminica 15 mai se va taia panglica pentru l constructai observatorului astronomic "Dumitru Prunariu". Este visul meu, care foarte curand va deveni realitate, la eveniment vor fi prezenti 11 cosmonauti si un astronaut, toti sunt invitatiil domnului Dumitru Prunariu. 
Evenimentul va aveea loc la Therme Bucuresti in Balotesti, in cadrul acestui eveniment va fi ingropata si o capsula a timpului, si va aveea loc si o sesiune de autografe. 
Evenimentul este liber pentru ricine vrea sa vina. 
Am sa vin cu foarte multe detalii, pentru inceput am sa postez o randare cu Observatorul, si pe masura desfasurarii evenimentelor am sa dau cat mai multe detalii. 
Va astept in numar cat mai mare in cadrul evenimentui. 
Va multumesc.

dragos.p
06 Mai 2016 08:24

imagine observator
si a venit si imaginea

Cosmin Iftode
06 Mai 2016 09:11


Foarte interesant si foarte placut si designul complexului ! Ce instrumente vor fi in domuri ?

valy
06 Mai 2016 09:24


Cam multe domuri, e pe bune :)?

Stanescu Octavian
06 Mai 2016 10:16


Pai sa aiba afacere prospera acolo pe langa centru Spa  :wink:

Mircea Pteancu
06 Mai 2016 11:11


Cladirea din dreapta va fi cu siguranta un planetariu,probabil cu expozitie astronomica si sala de conferinte.
Un mega-proiect foarte interesant , astept cu mare interes detalii,succes deplin , Mircea

dragos.p
06 Mai 2016 11:30


va fi exact ca in randare, va fi un planetariu, va fi o zona expozitionala cu diverse activitati interactive, va fi un instrument principal de min 500 de mm.
In fiecare dom, va fi cate un instrument, o luneta, un catadioptru, o luneta solara si inca un instrument care inca nu m-am decis.

Mircea Pteancu
06 Mai 2016 11:52


Scuze pentru ignoranta ,dar ce este aceea ''randare'' ?

Care este diferenta dintre cosmonauti si astronauti ?

De ce este nevoie de cupole si monturi diferite pentru mai multe telescoape ?

Opinie :din aceeasi bani , le puteai  cupla pe monturi comune mai de calitate sub cupole mai mari.
Nu exista montura de telescop prea solida si nici cupola prea mare. 

Mircea

valy
06 Mai 2016 11:52


Foarte tare proiectul. 
Care va fi destinatia: acces public, educatie, cercetare, toate la unloc?

Andi
06 Mai 2016 11:58


Simularea din poză are multe &#8222;ciudă&#539;enii&#8221;.
Poate se lămuresc în timp.

Erwin
06 Mai 2016 11:58


Felicitări pentru ini&#539;iativă! Vom veni negre&#537;it! Cer senin &#537;i succes!

dragos.p
06 Mai 2016 12:09


randare, este un desen arhitrectural, diferenta dintre cosmonauti si astronauti....astronaut usa, cosmonaut cccr"

dragos.p
06 Mai 2016 12:10


destinatie....cat mai multe, la un loc, separat, dar scopul meu, este popularizare....

dragos.p
06 Mai 2016 12:11


andy, poti mai explicit cu ciudateniile, te rog

dragos.p
06 Mai 2016 12:13


monturile, vor fi de calitate, sa fiti sigur de asta, si vor fi pe stalpi incastrati in beton.

valy
06 Mai 2016 12:30


De curiozitate, finantarea de unde este? Sau este proiect privat?

dragos.p
06 Mai 2016 12:33


privat 100%

Stanescu Octavian
06 Mai 2016 12:58


Amplasarea este extrem de proasta la 23km deasupra la N de Bucuresti nu se poate face astronomie de acolo  decat privit Luna Soare Planete eventual .

valy
06 Mai 2016 13:12


Decat deloc, sau in centrul Bucurestiului, mai bine acolo, macar e aproape, degeaba il facea in Chile ca nu aveai cum sa ajungi cu autocarul cu copii de ziua "Saptamanii altfel". Saptamana trecuta era gramada de tiruri cu scolari/prescolari la mol, asa au o optiune interesanta, numai sa fie terminat proiectul.

dragos.n
06 Mai 2016 13:25


Personal, urez succes oricarei initiative de popularizare a astronomiei. Si cu cat e mai mare, cu atat mai bine. 

Acum, ca orice om am si eu o intrebare si ceva observatii.

am inteles ca este o finantare privata. Asta poate fi o persoana, caz in care nu e treaba mea, sau o organizatie. Sau un grup de organizatii private. Ar fi interesnt de stiut cine organizeaza.

Pe de alta parte, paradoxal, este mai usor sa constriuesti un observator, decat sa-l mentii in functiune. Pentru ca, utilizarea buna nu cere doar bani, ci si oameni pregatiti si mai ales, foarte dedicati. Daca astronomul (astronomii de serviciu) inchid observatorul la ora 21 seara, ca de, au si ei familii, neveste, si nu pot sa stea pe langa telescop pana la 2 -3 noaptea, s-a dus popularizarea, si evident, toata treaba nu va merge.

valy
06 Mai 2016 13:30


..Daca astronomul (astronomii de serviciu) inchid observatorul la ora 21 seara, ca de, au si ei familii, neveste, si nu pot sa stea pe langa telescop pana la 2 -3 noaptea, s-a dus popularizarea, si evident, toata treaba nu va merge.Nu neaparat: daca dai acces remote sau publici pe net (live streaming) nu iti trebuie decat un paznic sa nu fure careva domurile, mai ales daca sunt din tabla sau sa nu faca scurt vre-un fir. Desigur daca ai vizitatori iti trebuie personal, dar nu vad o problema, pentru pretul corect cred ca se gasesc prin zona.

Mircea Pteancu
06 Mai 2016 14:01


dragos.p

Multumesc pentru explicatii si ,din nou, iti urez succes deplin.

Mie amplasarea imi pare foarte  buna deoarece va exista aflux de vizitatori.
Publicul larg este impresionat de obiecte foarte spectaculoase , de craterele selenare , de inelul lui Saturn , de roiul M13, de o dubla luminoasa foarte colorata cum este Albireo.
Acestea se vad de oriunde , chiar si din fata Primariei , dintre 30 de stalpi de iluminat public ,fiecare cu cate cinci becuri . (De-ar crapa toate azi !).
Smacurile si pufoseniile albicoase extragalactice , fara forma si detalii si care ne excita si incanta pe noi , starnesc reactii contrariate.

Planetariul va fi ,in opinia mea , centrul de greutate al acestui complex astronomic.
Iar acesta trebuie sa aiba ca axa  ei ''un artist'' al popularizarii.
Sau mai multi...

Mircea

dragos.p
06 Mai 2016 14:10


paradoxal, va fi primul observator privat, asta inseamna ca va fi program 24 din 24 indiferent daca ninge, ploua sau este senin....amplasarea am mai spus candva, nu are legatura cu" profesionalismul" astronomiei, imi trebuie acces facil, vreau sa pregatesc sali de curs, vreau sa aduc studentii de la universitate pentru laboratoarele de astronomie, vreau sa aduc gradinita sa vada programe de planetariu, vreau sa cresc generatii de excelenta", exagerez, dar imi doresc ca astronomia in Romania sa nu fie o materie" de contrabanda.
Si asta este inceputul.

nobody
06 Mai 2016 18:03


Cine va taia panglica ?

P.S.
Care este diferenta dintre cosmonauti si astronauti ?
Cei de la Oxford zic asa:
cosmonaut - noun - an astronaut from the former Soviet Union
Word Origin 1950s: from cosmos, on the pattern of astronaut and Russian kosmonavt.

De pe wikipedia:
By convention, an astronaut employed by the Russian Federal Space Agency (or its Soviet predecessor) is called a cosmonaut in English texts. The word is an anglicisation of the Russian word kosmonavt (Russian: &#1082;&#1086;&#1089;&#1084;&#1086;&#1085;&#1072;&#1074;&#1090;), one who works in space outside the Earth's atmosphere, a space traveler, which derives from the Greek words kosmos (&#954;&#972;&#963;&#956;&#959;&#962;), meaning "universe", and nautes (&#957;&#945;&#973;&#964;&#951;&#962;), meaning "sailor". Other countries of the former Eastern Bloc use variations of the Russian word kosmonavt, such as the Polish kosmonauta.

Coinage of the term kosmonavt has been credited to Soviet aeronautics pioneer Mikhail Tikhonravov (1900&#8211;1974).
https://en.wikipedia.org/wiki/Astronaut#Russian

Ovidiu M. 
09 Mai 2016 09:47


Este un proiect aproape prea frumos ca sa fie adevarat. Mult succes!

milanpicard
09 Mai 2016 10:15


Bafta pentru proiect! E super fain! Eu aici in Cluj am dus clasa la observator (nici eu nu aveam telescop pe atunci) si i-am zis omului sa ne arete ce e pe cer, pentru ca nu stiam la ce vrem sa ne uitam, c eva frumos, am zis. Si el ne-a aratat Betelgeuse si Sirius... :) Wooow... o stea... care a ramas tot o stea. In cinci minute toata clasa si-a pierdut interesul si s-au dus acasa. Am ramas eu cu doi elevi si l-am rugat eu sa ne caute Jupiter, pentru ca el singur nu s-a gandit. Si atunci am vazut de prima data Jupiter cu lunile, cu dungi, cu pata rosie. Cand au auzit copiii care s-au dus mai repede acasa toti erau  :cry: "Ooooo..." 

Este foarte important ca si cel care se ocupa sa fie dispus sa caute pe cer, sa ofere lumii ceva frumos, si poate mult mai multi s-ar interesa de astronomie. E drept ca domnul de la observator facea naveta de la o cupola la alta, pt. ca eram doua clase diferite deodata acolo... dar poate putea sa se straduie mai mult, in opinia mea. 

Mnah, cu toate astea spuse as vrea sa zic doar sa aveti grija sa aratati copiilor tot ce este mai bun pe cer! :) Astronomia e ca fotbalul: depinde si de spectatori! :)

dragos.n
09 Mai 2016 12:27


Cele povestite de milanpicard arata diferenta dintre un astronom profesionist si unul care stie sa faca popularizare. Aceeasi diferenta se poate manifesta si la alegerea intrumentelor. Un profesionist va alege niste Ritchey-Chretien, ca asta foloseste cam toata lumea la observatoare, nu-i asa. Un instrument bun foto, dar slab vizual. Un popularizator va alege un refractor apo pentru planete, si un newton mare si gros, eventual in montura dobson, dar cu obstructie mai mica pentru DSO.

Ramane de vazut daca povestea asta frumoasa va deveni realitate.

Mircea Pteancu
09 Mai 2016 15:50


Ce spune Milan e foarte adevarat.
In vremuri de mult apuse ,  i-am scris la ''Stiinta si Tehnica'' si apoi am primit ajutor de la Alexandru Mironov si am incercat sa injghebam un cerc de Astronomie pe langa planetariul local.
Mama mia, ce scandal a iesit dar , n-o sa va vina sa credeti , nu cu politicienii.
Acestia dimpotriva ,  si ma refer aici la Comitetul UTC  , au incercat  sa ne ajute la sugestia lui Mironov.
Scandalul a fost cu angajatii planetariului...'' ce ne inchipuim noi , cine se va ocupa , cine va deschide ,cine va sta cu voi ...toata noaptea , cine va inchide observatorul , cine raspunde daca dispare ceva ...'' si au tinut-o asa pana ce am abandonat ideia.
Scandalul a fost pe viu , in fata celor  24 de tineri care au dorit sa se inscrie intr-un cerc de astronomie si cu care ne-am intalnit la planetariu.
Asa cum initial ne-am inteles cu angajatii institutiei.
Apoi au tinut ''sedinta de sindicat'' si au intors foaia.

Nu-i singura amintire ''astronomica '' ce imi provoaca amaraciune.  

Mircea

Erwin
10 Mai 2016 19:12


Vremurile s-au schimbat. Chiar va fi echipa de la &#536;tiin&#539;ă &#537;i Tehnică la eveniment &#537;i am fost invitat personal de domnul Cătălin Beldea. Imi pare rău că nu-l am aici pe Hinds.

dragos.p
10 Mai 2016 19:54


Buna seara
Revin cu date exacte despre instrumentar"luni, in principiu gandirea este ....o cupola de planetariu, cu diametru de 5 m, pentru circa 20-30 de spectatori, un observator cu un telescop de tip Ritchey Chretien de 500 de mm sau mai mare(inca nu stiu exact), pentru avansati, cu posibilitate de inchiriere tip de antena", m-am gandit la mediul academic, universitatile, si binenteles avansati, si nu in ultimul randproiectele proprii ale observatorului.
Dupa care exista 4 cupole, un apo de 200 de mm, un newtonian mare, un catadioptric,mai vad aici, diametrele si scoipurile, ma voi consulta cu producatorul,  toate cu posibilitati de observare si pe tip de zi. Toate aceste instrumente pot fi inchiriate.
Monturi pe stalpi incastrati in beton.Si muult instrumentar, gen, oculare, filtre, etc, o sa fiu mai explicit luni.
Si pe masura ce voi aveea tote datele, le voi face publice.
Imi doresc foarte mult, ca duminica, la ora 11, va fi evenimentul de intalnire cu cei 12 cosmonauti, ingroparea capsulei timpului si anuntarea investitiei de construire al observatorului, care va aveea numele de dumitru prunariu sa fie cat mai multi colegi, ar fi o recunoastere al comunitatii astronomice din Romania.
Ce sa va mai zic....astept intrebari, in fiecare dimineata si seara am sa fac, o sesiune"de raspunsuri la intrebarile voastre, si de informare asupra evenimentului din data de 15, care se va tine la therme. 
Eu sunt project manager aici la Therme, si mi s-a aprobat, in sfarsit aceasta investitie dupa o lupta"de 3 ani de zile.
astept intrebari.

dragos.n
10 Mai 2016 20:06


Pe site-ul Therme am vazut ca este o taxa. Cine vine la acest eveniment plateste aceasta taxa? Cum se face intrarea, pe unde se vine, unde se tine evenimentul, ca vad ca sunt mai multe cladiri?

dragos.p
11 Mai 2016 10:37


intrarea se poate in face in 2 moduri, venind dinspre Bucuresti, imediat dupa pasajul care duce la la aeroportul Otopeni, inainte de intersectia cu drumul care duce spre Corbeanca exista un drum asfaltat incadrat cu steaguri inalte cu emblema THERME. Sau daca se vine dinspre Ploiesti, la Hornabach se face stanga spre intrarea in magazin, se intra in pasajul care trece pesub DN 1, se ajunge pe sensul celalalt, se face prima la dreapta, in capatul strazii se face stanga, dupa care se merge pana in capatul strazii si se ajunge la bariera de intrare pe propietate, unde cineva va va indruma.
Sau, se merge pana la pasaj la aeroportul de la Otopeni, sub pasaj ne intorcem pe celalalt sens spre Ploiesti, la circa 2 km, este drumul spre therme la steaguri.
Si mai este o varianta daca se vine dinspre Buftea, la intersectia cu DN 1, se face stanga spre Bucuresti, se ajunge la pasaj la aeroport la Otopeni, ne intoarcem spre sensul spre Ploiesti si se intra spre steaguri.
Sper ca am fost suficient de explicit.
Nu se plateste nici o taxa, decat daca vreti sa intrati in Therma, sau daca se cumpara ceva. Habar nu am daca se vinde ceva, o sa intreb promotorul evenimentului, dar sunt convins ca toate tricourile, stegulete, insgne, blablabla, nu cred ca se platesc, sau mai bine zis, sunt convins ca nu se platesc.

dragos.p
11 Mai 2016 10:43


Despre eveniment, cred ca se anunta programul, eu am doar o felie de pregatit, nu am imaginea completa, care este mai complexa, se promoveaza mai multe lucruri in cadrul acestui eveniment.

Ovidiu M. 
11 Mai 2016 13:24


Bafta pentru proiect! E super fain! Eu aici in Cluj am dus clasa la observator (nici eu nu aveam telescop pe atunci) si i-am zis omului sa ne arete ce e pe cer, pentru ca nu stiam la ce vrem sa ne uitam, c eva frumos, am zis. Si el ne-a aratat Betelgeuse si Sirius... :) Wooow... o stea... care a ramas tot o stea. In cinci minute toata clasa si-a pierdut interesul si s-au dus acasa. Am ramas eu cu doi elevi si l-am rugat eu sa ne caute Jupiter, pentru ca el singur nu s-a gandit. Si atunci am vazut de prima data Jupiter cu lunile, cu dungi, cu pata rosie. Cand au auzit copiii care s-au dus mai repede acasa toti erau  :cry: "Ooooo..." 

Este foarte important ca si cel care se ocupa sa fie dispus sa caute pe cer, sa ofere lumii ceva frumos, si poate mult mai multi s-ar interesa de astronomie. E drept ca domnul de la observator facea naveta de la o cupola la alta, pt. ca eram doua clase diferite deodata acolo... dar poate putea sa se straduie mai mult, in opinia mea. 

Mnah, cu toate astea spuse as vrea sa zic doar sa aveti grija sa aratati copiilor tot ce este mai bun pe cer! :) Astronomia e ca fotbalul: depinde si de spectatori! :)

Subscriu. Am avut si eu posibilitatea de a face o mica popularizare intr un grup de vreo 15 persoane dintre care jumatate copii si le am aratat exact ce se poate arata intr un asemenea context pentru un efect de wow rapid asupra necunoscatorilor, adica Luna si Jupiter. Domnul respectiv este evident ca  nu era in apele cele mai bune daca s a rezumat la indicarea unor stele.

Mircea Pteancu
11 Mai 2016 16:19


Ovidiu

Am sa te uimesc : banuiesc ca nu le cunoaste.
Daca Reinholz ar fi pe Internet ar putea confirma un caz similar.

Mircea

dragos.n
11 Mai 2016 17:08


Pentru astronomii profesionisti, Luna, planetele, nu sunt obiecte de interes decat in masura extrem de mica, sau nula. Fiecare om are lumea lui, orizontul lui.

Ovidiu M. 
12 Mai 2016 08:30


@dragos.n - atunci ar trebui ca in proiecte de popularizare sa fie angajati astronomi amatori care pot discerne cum pot sa impresioneze un public necunoscator.

@mircea.pteancu - este aproape imposibil de crezut ca un astronom profesionist nu cunoaste Luna/Jupiter. Ca si cum un matematician nu cunoaste tabla inmultirii....Dar...cine stie....o fi si asta:)

Erwin
12 Mai 2016 12:11


Evident există &#537;i contraexemple. Mari popularizatori de astronomie se găsesc &#537;i printre profesioni&#537;ti. Spre exemplu, la Timi&#537;oara l-am avut pe regretatul Laszlo Farkas, un om care a făcut multe ca publicul &#537;i mai ales copiii din ora&#537; &#537;i din împrejurimi să aibă acces la Observator &#537;i la informa&#539;ii pertinente, având mereu o grupă de amatori la evenimentele organizate de dânsul.

Mircea Pteancu
12 Mai 2016 12:21


Confirm cele spuse de Erwin in privinta regretatului Laszlo (Laci )  Farkas , Domnul sa-l odihneasca.
Nu generalizez si nici  nu vorbim de Luna si Jupiter , ca nu suntem la Steve Wonder Show.
Dar Reinholz a povestit cum intr-o seara de observatii ,petrecuta in compania unor profesionisti si popularizatori cunoscuti , a asteptat o jumatate de ora ca dansii sa gaseasca M13-fara rezultat.
A lasat apoi (de nervi) modestia si din doua miscari a pus telescopul pe roi.
Culmea este ca a starnit aplauze : ''mama , ce cunoscator al cerului !''.

Deci cam asa stau lucrurile.
In privinta unora.

Mircea

valy
12 Mai 2016 12:31


Cred ca sunt doua meserii diferite: popularizare, astronomie profesionista. Depinde ce vrei sa faci. Faptul ca unii profesionisi sunt buni sa faca si popularizare, show, sa atraga lumea/copii e excelent. In plus nu toata lumea e atrasa de astronomie, sa nu exageram, nu toti simt placerea privind niste stele sau o Luna care e tot timpul la fel, cate bobarnace nu imi iau eu: iar te uiti la Jupiter, pai nu l-ai vazut si aseara?
Probabil ar trebui trecut si putin dincolo de "uite Luna" si facute niste aplicatii, implicati in proiecte, etc., zic si eu, nu ma pricep.

Erwin
12 Mai 2016 12:46


Da, cred că n-ar strica ca observa&#539;iile să fie îmbinate &#537;i cu ateliere pentru cei interesa&#539;i, bineîn&#539;eles. Prezentări am în&#539;eles că vor fi.

Mircea Pteancu
12 Mai 2016 22:48


Un american povesteste pe Cloudy Nights  despre lunetele pe care le-a construit in China in timpul uni contract de munca.
Orasul in care lucreaza este ,intamplator , cel in care se produc multe din telescoapele Synta.
Locuieste peste drum de un liceu care are un observator cu cupola pe acoperis.
In doi ani de zile cupola nu a fost miscata nici macar odata.
Sa-i lasam pe ceilalti  din acel liceu ,''batranii'' din anii mai mari, care s-au saturat de ''Luna si Jupiter''.
In doi ani de zile insa , in liceu au inceput cursurile inca doua serii de elevi.
Nu cred ca pe nici unul nu-l intereseaza Astronomia si nu cred ca toti sunt satuli sa vada  Luna si Jupiter.
Este vorba despre indolenta , de  lipsa de chemare si  talent a profesorilor care ar trebui sa se ocupe de aceasta activitate. 
Dragos.n a pus punctul pe ''i'', este mai greu sa mentii activ un observator decat sa-l creezi.

Mircea

dragos.p
13 Mai 2016 08:20


invitatie catre toti colegii de forum

dragos.p
13 Mai 2016 08:25


si carl sagan a fost daca nu cel mai mare promotor al astronomiei, a fost printre cei mai mari, si a fost si un profesionist desavarsit....si scriitor, si fizician, si etc...
Pe masura ce se vor desfasura ostilitatile"am sa va dezvalui cat mai multe informatii, gen organigrama, programe educationale, etc.
Unul dintre scopurile mele, este reintroducerea in programa scolara materia Astronomie....
si doresc francizarea, clonarea la o alta scara a observatorului in toate orasele cu peste 300.000 de locuitori.
Dar toate la timpul lor.

dragos.p
13 Mai 2016 08:29


Inca odata reinterez invitatia, catre toti colegi de aici...este o premiera interesanta sa vedem 12 oameni care au fost in spatiu, 12 din grupul foarte restrans a celor care au fost.
Si sa vedeti imagini si filme cu imaginea viitorului observator.
Multumesc anticipat pentru toti cei care vor fi prezenti.

sorini
13 Mai 2016 10:14


Nu gasesc nimic pe forum despre manifestarea din data de 14 mai, de la Biblioteca Nationala. Este prima zi a Astrofest, prezentari, ateliere, observatii astro, intalnire cu astronautii, etc&#8230; Cred ca prezinta interes si aceasta prima zi a evenimentului! Gresesc?

dragos.p
13 Mai 2016 10:18


sigur

mak
14 Mai 2016 18:46


Abia acum am vazut invitatia, din pacate. Putem participa si daca nu am confirmat inainte de vineri 13 ora 18?

2SKY
14 Mai 2016 23:11


Ceva noutati ? Televiziunile au dat cite ceva .

sorini
15 Mai 2016 09:50


Am fost aseara la Biblioteca Nationala (intre 17:30 - 19:30, atat mi-a permis programul), iar prima impresie, inca de la intrare a fost numarul mare de vizitatori. In holul principal unde se tinea conferinta cu astronautii (si care hol imi parea f mare atunci cand nu erau manifestari) participantii erau in zona centrala dar si pe fiecare coridor sau scari, astfel incat, exceptand pe cei in tranzit, apreciez cam 400 persoane constante.
Afara, in parcare, unde au fost instalate instrumente de la cluburi dar si particulare (inclusiv MTO a lui Erwin!), cam acelasi nr de participanti stateau la cozi pt a privi la luna (la acea ora). Un sentiment deosebit a fost vazand copiii dar si parintii exclamand: Wow, uite craterele!. Acest lucru mi-a adus aminte de primele mele observatii, facute tot alaturi de tatal meu, in fata la Romarta copiilor, acum 40-45 de ani, unde venea un nenea cu un refractor lung de vreo 2,5 m si am vazut luna si Jupiter; are cineva idee cine era persoana?
Pe total m-a bucurat evenimentul in sine dar si participarea in numar mare dupa opinia mea.
Bafta tuturor!

Mircea Pteancu
15 Mai 2016 14:22


Aproape ca mi-e teama sa ma bucur !
Oare sa fie adevarata trezirea Romaniei astronomice ?

Niste poze nu ne puneti , norocosilor ?

Am auzit si eu legenda despre acel ''nenea'' cu luneta ...

Mircea

dragos.p
16 Mai 2016 13:50


TV
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiinta+si+Mediu/Observator+astronomic+de+ultima+generatie+construit+la+Balotesti
 
Agen&#539;ii de presa
http://www.mediafax.ro/social/therme-bucuresti-va-avea-primul-observator-astronomic-privat-din-romania-15324877
http://www.amosnews.ro/primul-observator-astronomic-privat-din-romania-se-construieste-la-therme-bucuresti-2016-05-15
Agerpres - a dat stirea, dar e pe flux privat, doar cater publicatii 
 
Presă generalistă 
http://adevarul.ro/news/bucuresti/primul-observator-astronomic-privat-romania-construieste-therme-bucuresti-1_57388c635ab6550cb8f637ba/index.html
http://www.evz.ro/primul-observator-astronomic-privat-din-romania-se-construieste-la-therme-bucuresti.html
http://www.europafm.ro/cum-va-arata-primul-observator-astronomic-privat-din-romania-video/
http://bucurestifm.ro/2016/05/16/primul-observator-astronomic-privat-va-fi-construit-in-apropiere-de-bucuresti/
http://www.ziare.com/bucuresti/stiri-actualitate/primul-observator-astronomic-privat-din-romania-se-construieste-la-therme-bucuresti-6124883
http://www.b365.ro/therme-bucuresti-se-extinde-compania-construieste-primul-observator-astronomic-privat-din-romania_249980.html
http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnologie/stiinta/foto--se-deschide-primul-observator-astronomic-privat-din-romania--416322
http://www.bucurestitv.net/unde-capitala-va-fi-inaugurat/
http://www.ziuanews.ro/revista-presei/therme-bucuresti-va-avea-primul-observator-astronomic-privat-din-romania-452082
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_business-20998839-business-report-cresterea-2016-calitate-proasta-cantitate-mare-pret-mai-mare-therme-bucuresti-deschide-primul-observator-privat-din-romania-efectul-pervers-ieftinirii-petrolului-asupra-industriei-otel.htm (in revista presei este inclusa si stirea despre Observatorul astronomic de la Therme)
 
Presă business
http://www.zf.ro/eveniment/therme-bucuresti-va-avea-primul-observator-astronomic-privat-din-romania-15324842
http://www.economica.net/primul-observator-astronomic-privat-va-costa-un-milion-de-euro_119648.html
http://www.capital.ro/therme-bucuresti-va-deschide-primul-observator-privat-din-romania.html
http://platforma2.mediatrust.ro/przegladarka_internetu.php?kw=02e5167da0ea8a2602e5166d62d15115&ku=c030b64399acfca039c9
http://www.managerexpress.ro/companie/wellness/primul-observator-astronomic-privat-din-romania-se-construieste-la-therme-bucuresti.html
http://www.bursa.ro/companii-afaceri/therme-bucuresti-va-deschide-primul-observator-privat-din-tara-noastra-298030&articol=298030.html
 
Presă locală
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/primul-observator-astronomic-privat-din-romania-se-construieste-la-therme-bucuresti--1265422.html
http://turism.bzi.ro/therme-bucuresti-va-avea-primul-observator-astronomic-privat-din-romania-51074
http://www.constanta.press/principal/2016/05/15/observator-astronomic-de-ultima-generatie-construit-la-balotesti/
http://www.observatorulph.ro/social/65973-centrul-therme-va-avea-primul-observator-astronomic-privat
 
Presă going-out
http://www.thetrends.ro/2016/05/16/therme-bucuresti-se-extinde-cu-primul-observator-astronomic-privat-din-tara/
 
M&A
http://www.prwave.ro/marketing/28-events/63632-primul-observator-astronomic-privat-din-romania
 
aveti aici toate aparitiile, comenturile, si multe altele...imi pare nespus de rau, ca am fost atat de putini prezenti.
Dar sunt convins ca ma veti sprijini mai departe in toate demersurile pe care am sa le fac, pentru observator.
va multumesc.
dragos...purcarea

radur
16 Mai 2016 14:05


Salut, din ce am citit pe stiinta si tehnica observatiile astronomice vor continua la Therme pana pe undeva pe 14 Iunie, e corect?

Mircea Pteancu
16 Mai 2016 14:41


dragos.p

Actiunea este extraordinara si nu as vrea sa o umbresc in vreun fel.
Sa ramana aici , intre noi insa  , ca acesta nu este primul observator privat din Romania.
Daca vorbim de observatoare inchise , cu cupola , au mai fost cel al lui Irimes din Cluj si cel al lui Reinholz din Arad.

http://cerculdestele.blogspot.ro/2012/02/observatorul-fantoma-al-lui-romulus.html

Raportat la resurse , probabil ca efortul facut de cei doi a fost mai mare decat cel pe care-l face firma ''Therme'' acum.

Asta a fost demult , uitat-te cum arata ...va spune cineva.

Atunci hai sa vedem   observatoare private construite mai recent.
De pilda cel de la Marisel al lui Paul Dolea.
Si mai sunt aici pe forum alte exemple :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6201&postdays=0&postorder=asc&start=45


Mircea

valy
16 Mai 2016 14:45



Oare sa fie adevarata trezirea Romaniei astronomice ?
E drum lung pana departe dar speranta moare ultima :). Din pacate e si un domeniu mai dificil, financiar, ca si moment (trebuie sa stai noaptea, mai greu sa lucrezi cu copii).

horatius
16 Mai 2016 14:52


Si nu va fi primul, nici cel mai mare telescop din Romania, nici macar privat. Telescoape de 500mm RC, CDK, newton sunt cateva. Chiar si de 600mm.

Si inca ceva:
- pentru popularizare, ca altceva de acolo nu veti putea face niciodata, nu va trebuie RC de 500mm. RC-urile sunt astrografe, iar lumea vrea sa vada cu ochii lor la telescop, prin ocular, deci trebuie un instrument vizual sau unul cu performante in ambele domenii.
- tot pentru popularizare, va trebuie mai multe telescoape ce suporta abuzurile fizice, pentru ca alftel cu 1 singur telescop va fi coada si lumea se satura de stat la coada.

dragos.p
16 Mai 2016 15:27


sunt 4 telescoape...lunete, etc, ce vreti voi, instrumentul principal va fi doar ptr astrononomii avansati, pentru universitati, academie blabla...celelalte instrumente din celelalte cupole vor fi pentru publicul larg.
Este adevarat, ca exista in spatele fiecarui astronom, mai mult sau mai putin un observator privat, dar nici-unul ptr publicul larg in acceptiunea de "economie de piata".
Inca nu m-am hotarat pentru apertura instrumentului principal, sunt multe lucruri inca nedezvaluite, toate vor fi la timpul lor, pe masura desfasurarii si implementarii proiectului.
Vor exista zone de interactivitate pentru copii, plasme, holograme fotografii, astrobutique, etc.
Se vor investii banii cu mult cap, eficient, credeti-ma pe cuvant, cine ma cunoaste intelege. 
Fac parte din categoria oamenilor profi. Nu sunt atat de priceput ca voi in astronomie, dar stiu sa manageriez, stiu sa conduc oameni, stiu sa bugetez, sa planific, sa execut lucrari. Execut lucrari de zeci de milioane de euro, manageriez lucrari de asemene anvergura.
Asteptam din partea comunitatii, sprijin, de tehnologie" de sfaturi, propuneri de echipamente, oculare....etc.
Poate nici nu conteaza daca va fi cel mai mare, cel mai mic, sau ca are dunga rosie pe buletin, conteaza ca va exista, si ca va fi mediatizat, popularizat, si ca macar 1 la mie din copii care vor trece pragul acestui observator va cumpara o luneta, atunci inseamna ca mi-am atins scopul.
Si ca poate va deveni un centru de excelenta, fara veleitati de vip.

valy
16 Mai 2016 19:26


Nu ar fi mai eficient sa iei 20 de lunete, asa fiecare kinder are de lucru, decat sa stea toti la coada la 2-3 instrumente?

Erwin
16 Mai 2016 20:26


Îmi pare rău dar la Therme duminică n-am mai fost în stare să ajung după ce vineri spre sâmbătă am fost la Comana &#537;i am ajuns la 5 diminea&#539;a acasă iar sâmbătă am stat de la 16-23 în picioare vorbind cu atâta lume... Poze am făcut câteva, le-am pus pe Facebook. Domnul Bogdan (bogdan69), noul proprietar al ultralight-ului construit de subsemnatul l-a adus &#537;i a uimit publicul cu el chiar dacă din cauza lipsei tubului am putut face observa&#539;ii cu el doar la Lună. 

La Therme sper să ajung cu proxima ocazie, domnul Cătălin Beldea ne-a invitat să venim cu telescoape &#537;i în alte seri &#537;i să arătăm publicului câte ceva din bijuteriile celeste, mai multe poate decât se pot vedea din ora&#537;. 

Sper că amplasamentul observatoarelor în cadrul compexului va fi pe latura estică sau sud-estică a acestuia. Din păcate spre sud avem atât aeroportul Otopeni cât &#537;i o serie de spa&#539;ii comerciale &#537;i industriale luminate feeric iar mai încolo cupola de lumină a Bucure&#537;tiului. Măcar un quadrant să fie ceva mai pu&#539;in luminat.

Mitu Catalin
17 Mai 2016 08:51


Ar fi o idee sa aveti o serie de 4-6 instrumente conectate la un calculator care sa fie controlate de ghid simultan . HEQ5 -EQ6  -urile pot face asta . Imi si inchipui un balet de tuburi de 200 miscand-se simultan catre aceeasi tinta . Spectaculos si eficient  - doar ca destul de greu de pus sub un singur acoperis .

valy
17 Mai 2016 09:52


Pot sta pe trepied in poienita, si nu trebuie sa priveasca neaparat toate spre acelasi obiect.

Mitu Catalin
17 Mai 2016 10:08


Ideea era ca publicul nu e in stare sa aleaga tinte si sa manevreze telescoapele .Asa cineva  poate sa faca un tur ghidat .Pui telescoapele pe Jupiter si vorbesti despre el , toata lumea se uita la el , le spui unde sa fie atenti  si ce vad etc .

Mircea Pteancu
17 Mai 2016 11:41


Erwin

Am sa spun un lucru surprinzator dar nu toti au (sau doresc sa aiba ) cont pe fesbuc.
Fii bun si pune pozele  si aici pe forum , te rog .

Mersi anticipat , Mircea

dragos.n
17 Mai 2016 13:02


Erwin

Am sa spun un lucru surprinzator dar nu toti au (sau doresc sa aiba ) cont pe fesbuc.
Fii bun si pune pozele  si aici pe forum , te rog .

Mersi anticipat , Mircea

+1

Erwin
18 Mai 2016 08:20


Nu prea am mai pus poze pe forum pentru că e prea complicat. Am constatat că poze vechi puse pe imageshack.us nu se mai pot vedea. De pe flickr îmi apar cu [deprecated_img] problemă care nu s-a rezolvat de&#537;i am semnalat-o demult. Upload direct pe forum înseamnă redimensionare prealabilă. Dacă redimensionarea s-ar face automat a&#537;a cum se face pe alte platforme mai noi a&#537; fi pus multe poze. 

Scuze de offtopic.