-----------------------------------
metalgibson
21 Apr 2016 11:31

Observ deci exist - postari neparticipante
Deoarece autorul Metalgibson nu se incadreaza in conditiile de concurs, (vechime pe forum), postarile sale au fost mutate in acest nou topic. Mod Dragos.N

Observ Deci Exist
Salutare baieti ! doresc sa-mi impartasi pe scurt istorioara despre amatoricismul meu in astronomie
 :D

Observ Deci exist ! 

Cerul-e locul unde eu trebuie sa fiu,doar ca nu m-am nascut in timpul potrivit.Mereu,de mic,doream sa traiesc in viitor,unde calatoriile interstelare aveau sa fie ceva obisnuit...Atractia o am de la filmele SF si cartile legate de astronomie-OZN...Cind eram mic ,vara stateam si priveam Calea Lactee. Dupa o zi de alergat pe afara cu prietenii,mi se parea misterios si ma gindeam ca acolo sunt mii de civilizatii,doar eu stau aici neputincios de a calatori prin spatiu...Apoi am facut rost de un obiectiv de la prietenii mei.Avea multe lentile inauntru cu diametrul de 50-100mm si era luat de la cinematograful care a fost abandonat.Toti aveam cite un obiectiv si priveam cerul.Era foarte surprinzator,ca prima oara parea ceva ireal,din alta lume,nu ca pe fotografii...Mesteream din oglinzi de berberit convexe telescoape care dadeau o imagine tulburatoare,dar asta nu ne speria,dorinta de cercetare invingea...Cumparam la comanda lentile de la farmacia optica,cu dioptri de 0.50+ si 1.50+ ; de diametrul 70-80mm ca sa fie distanta focala cit mai lunga.Aveam tuburi de 2 metri lungime din carton de la linoleum.Nu ma interesau alte ocupatii.Dupa ce faceam lectiile ma apucam de telescoape si mereu experimentam cu un azart foarte mare.Primeam asa o satisfactie de la cer ca nici nu trebuia sa ma alimentez cu mincare ziua intreaga,mama cu de-a sila ma chema la masa. Intre timp,acum 4 ani,mi-am procurat un tub de pe ebay,Meade DS2114,cit mai ieftin si cu diametru mai mare ,doar in limita banilor putini,pentru astronomie si o oglinda primara noua de la Celestron Astromaster 130,pentru un proiect Dobson,care aproape e terminat.Doar ca trebuie de inlocuit oglinda secundara care e simpla de 3cm diametru de la un set de cosmetica cu una destinata astronomiei si la fel focuserul care e handmade.Fac si eu din ce am,dar aceasta nu e o problema,fiindca simt placere mentala si sufleteasca din tot ce realizez.Anul trecut mi-am facut montura din lemn pentru a pune telescopul meade pe picioare mai inalte.Mi-am cumparat un mecanism Goto folosit de pe ebay ca un pic sa avansez la numarul de obiecte vizualizate.Ocularele sunt realizate din lentile colectate pe parcursul copilariei,nimic de firma.Am facut rost si de o camera cctv LN300 care am testat-o pe luna,dar nu-i finalizata(cu peltier si cooler)din cauza lipsei de timp.Despre experienta vizuala pot sa spun ca ochii mei au ramas fermecati,vrajiti de stele.Mi-a ramas in amintire primele vizualizari INTIMPLATOARE 1: a galaxiei Andromeda,si acum vad acel moment in ochi cind stind la balcon pe la 12 noaptea si privind spre cer mi se paru ca vad o pata spre Est si fiind curios din fire,am luat telescopul si am strigat o Doamne e galaxie ! o pata sura,eliptica cu centrul luminos care nu incapea in ocular,iar in partea ei de jos se mai vedea o mica pata.Am consultat stelariumul si am inteles ca-i Andromeda. 2:Pleadele-e ceva magnific in ele,sunt chiar gingase si atragatoare,chiar si privite cu ochiul liber. imi plac stelele alea mici aranjate in linie apoi inclinate 3:M42 Orion-o pata sura cu diferente de ton si multe stele,am fericirea ca balconul meu e inspre est si iarna orion si pleadele imi sunt la indemina !4:Citeva roiuri stelare(probabil hercule cel mare si mic)din spre centrul Calei lactee cu mii de stele una linga alta,atit de fantastic,parca cineva cu vopsea alba si cu pulverizatorul a stropit bolta cereasca cu multe puncte.5:M27 Dumbbell primul meu DSO,vazut cu refractorul din lentile de ochilari,nu-mi venea sa cred ca vad acel nor chiar daca era sur.6:Jupiter si Saturn-oh muream de bucurie si ma intrebam :real le vad?cum,iata ,inelele saturnului le vad,iata vad si eu 2 linii pe Jupiter si 4 luni ale lui si un artefact linga ele.Mi se parea ca e un obiect real convex,Chiar daca pe acest forum cind intrebasem cine a mai vazut acel obiect,ma convingeau ca e artefact de la lentile.7: Lady Luna,craterele,oh atitea si cu un contrast,pina in 2012 nu puteam sa le disting cu refractorile din lentile de ochilari,speram ca am sa prind vreun OZN :)) ...DA DA DA am realizat ca cel mai surprinzator e sa faci observatii fara harti,doar sa hoinaresti cu telescopul printre stele si sa dai intimplator de obiecte noi,asta ma omoara,atita euforie...Deci in concluzie:cel mai placut pentru mine caz a fost cind scosesem Meadul pe o montura Dobson Handmade in strada ca sa le arat mamei,sorei si nepotului-luna si jupiterul. Si trecea un domn cu un copil de 2-3 anisori care se apropiase si ceruse permisiunea sa priveasca prima oara in viata prin telescop...n-am sa uit cum acel copil a ramas WOW impresionat ca a vazut luna,a scos niste sunete de a lor copilaresti si tot se uita cu ochiul liber la Luna apoi prin telescop si nu credea sau nu intelegea ce se intimpla...dupa ce au plecat i-am spus familiei mele,am imbolnavit inca o fiinta umana de astronomie si sper cind va creste mare ii va ramine in memorie acea experienta de viata!
Chiar daca n-am avut ocazia in viata mea sa am un telescop normal si sa privesc prin a cuiva pentru a ramine si mai surprins de cer,sunt bucuros de aceea ce am si ca sunt prin ele mai aproape de stele!

metalgibson
21 Apr 2016 11:40

Citeva poze cu telescoapele mele
citeva poze care sau mai pastrat

metalgibson
21 Apr 2016 11:41



metalgibson
21 Apr 2016 11:52



metalgibson
21 Apr 2016 11:59



metalgibson
21 Apr 2016 12:05


Luna prin webcamera.de rea calitate 0.3megapixeli de prin 2012

metalgibson
21 Apr 2016 13:18


Astromasterul

dragos.n
21 Apr 2016 14:31


Trebuie sa recunosc faptul ca postarile lui metalgibson sunt impresionante. O activitate de constructor si observator destul de bogata, care poate sa faca cinste oricarui astronom amator. 

Si, desi nu am putut lasa postarile sale pe topicul concursului, il felicit pentru povestirea sa. 

Si daca tot am deschis acest topic, cred ca nu ar fi rau sa ramana deschis pentru cei care fara a avea dreptul de participare la concurs, vor sa posteze si ei sub acest titlu foarte inspirat  ''Observ deci exist''. Evident, in afara concursului.

PS. Tot azi, am inregistrat si prima postare a unui material pe concurs, care se incadreaza in limitele stabilite. Deoarece, din motive tehnice necunoscute mie, postarile pe topicul concursului nu apar pe indexul ultimelor discutii, va invit sa va uitati din cand in cand direct pe topic, daca doriti sa vedeti ce participari au mai aparut. Eu am sa incerc sa aduc in atentia voastra cand vor mai fi postari, dar probabil nu o voi face chiar la fiecare nou participant.

Din motive evidente,, eu cel putin, ma voi abtine sa comentez articolele care vor fi publicate acolo pana la data de 15 septembrie. Si cred ca asa ar fi normal sa faca oricine.

metalgibson
21 Apr 2016 14:48


Multumesc Dragos.N pentru apreciere :) pe parcursul acestor ani de cind sunt inscris,nu am postat poze cu realizarile mele,doar intrebam pareri despre Telescoape ,despre camere cctv,dsrl,sau legat de artefactul de linga Jupiter...credeam ca voi fi luat in de ris )))) dar fiindca am vazut acest topic legat de concurs..totusi am decis sa scriu despre experienta mea,si am rascolit prin calculator,cautind poze mai vechi si mai actuale cu tot ce am...doar ca am mai construit un dobson din lemn masiv cu oglinda la fel de berberit  cu diametrul de 150mm..si din pacate nu am gasit poze ,iar telescopul l-am dezasamblat,oglinda am folosito deja ca oglinda. daca voi avea timp sa-l string sa fac vreo poza,am s-o postez

dragos.n
21 Apr 2016 15:12


Din motive foarte simple, am considerat ca este bine sa nu se faca postari pe topicul concursului, altele decat participarile efective. Cred ca este normal ca acolo sa fie doar postarile concurentilor, pentru ca la final, cei care citesc sa nu se incurce si in altfel de mesaje, si sa fie mai usor sa isi formeze toti cei care vor vota o impresie. 

Cat priveste faptul ca am atras atentia asupra faptului ca metalgibson a postat mai multe mesaje, se referea strict la concurs, unde fiecare participant poate posta o singura data, un mesaj. In rest, fiecare poate posta de cate ori vrea, oriunde, mai putin topicul concursului.

Sper din toata inima ca nu este vorba de rea vointa, si ca nu vor mai apare si alte postari pe topicul concursului, decat cele care sunt participante. Daca se va mai intampla, o sa intorc foaia, si nu o sa le mai mut aici, ci le voi sterge direct. Si, daca va fi nevoie o sa supun atentiei conducerii forumului pe cei care nu vor sa respecte niste reguli simple si de bun simt.

metalgibson
21 Apr 2016 15:28


N-a fost din rea vointa,Doamne fereste! n-am vazut conditia ceea cu perioada...fiindca ma uitasem pe alt topic unde se vorbea despre concurs ,si nu era indicat perioada de inscriere

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=14597&postdays=0&postorder=asc&start=0

mi-am gatit textul si am trecut pe linkul indicat unde se posteaza..si deodata am postat ce am avut de postat...,am citit de perioada ,dupa ce pe pagina principala am vazut descrierea mea ca scoasa din concurs...
Nu ma supar,am mai zis,Daca asa sunt conditiile ,asa sa fie !Le respect !

Mircea Pteancu
21 Apr 2016 19:40


dragos.n

Excelenta ideia pentru acest topic.

metalgibson
Imi plac  realizarile tale , ai o mare pasiune pentru Astronomie si te felicit pentru aceasta.
Te invit sa pui toate intrebarile si nelamuririle pe teme astronomice la sectiunea potrivita de pe forum.
Si tu poti sa incepi topicuri noi.
Intelept este nu cel care stie toate raspunsurile ci cel care cunoaste toate intrebarile.
(Sa indraznesca  vreunul  sa te ia in ras ca-i  rup aceluia oasele... forumistice ! :shock: )

Daca ai de discutat un subiect astronomic  pe care nu vrei sa-l abordezi public pe forum , te invit sa imi trimiti mesaj privat.

Toate cele bune si bafta concurentilor , Mircea

nobody
21 Apr 2016 22:00


Imi place trepiedul din lemn. Chiar daca ar mai fi loc de imbunatatiri, sunt sigur ca este mult mai bun decat multe trepiede comerciale. Multi dau vina pe monturi, cand de fapt trepiedul si imbinarile lui (inclusiv cu montura) sunt responsabile pentru majoritatea vibratiilor si a flexurilor. Felicitari !

Erwin
21 Apr 2016 23:29


Iată un ATM-ist pasionat care "tace &#537;i face". Îmi plac &#537;i mie solu&#539;iile tehnice pe care le-ai folosit, utilizând ceva simplu ce ai avut la dispozi&#539;ie. Succes pe mai departe &#537;i cum au zis &#537;i colegii, ne-am bucura să postezi în zona ATM mai multe detalii despre construc&#539;iile tale. 

Oglinda de "berberit" a fost bună de ceva? Înainte să citesc mai multe despre telescoape găsisem undeva într-o revistă sau carte veche că po&#539;i face un newtonian cu oglindă de bărbierit &#537;i dădea indica&#539;ii cum s-o alegi la magazin să corespundă cât mai bine scopului, să nu aibă abateri mari de la forma sferică. Bănui că se găseau cândva oglinzi de calitate &#537;i argintate pe fa&#539;a concavă a&#537;a cum este necesar. Una obi&#537;nuită nu e bună pentru că e argintată în spate &#537;i nici nu are calitatea optică necesară fiind &#537;i mult prea sub&#539;ire.

metalgibson
22 Apr 2016 16:25


Hehe  :D  Multumesc tuturor pentru aprecieri , pentru cuvinte bune ! da, Astronomia e un hobby bun!(Din scoala toti colegii ma intrebau ce nou azi ne spui ,ce evenimente se vor intimpla in cer ) Cu toate ca am si alt hobby,muzica "confectionez ghitari electrice " ,pictura,radioelectronica.

https://www.facebook.com/arche.jamestown/media_set?set=a.747352191961640.1073741826.100000605981195&type=3

https://www.facebook.com/arche.jamestown/media_set?set=a.235248973171967.76651.100000605981195&type=3

Astronomia e rar practicata aici in R.Moldova , nici nu ai cu cine discuta pe tema Astronomiei , ca nimeni nu se intereseaza despre cer . De aceea am trecut online Prutul la acest forum ! mai citeam si forumurile Ucrainenilor,americanilor,rusilor cind cautam o camera cctv adecvata!
 Pe la Chisinau era un club de astronomi amatori ,doar ca plin de rusi ceea ce nu ma atrage ca tot tinjesc ei dupa CCCP si politica.unul din mebri clubului l-am vazut la voi pe forum familia Gaina,numele nu-i tin minte.
 Exista in Codri un observator al Universitatii de Stat, si in Chisinau la Universitatea Tehnica fara acces publicului , construit anul trecut ( Celestron). 
Si la Tiraspol la Separatisti...Nu stiu daca mai este ceva la vila lui Nicolae Donici din Dubasari. Deci e o zona moarta pentru stiinta ca Astronomia! cu toate ca e o zona buna pentru observatii,mai putina poluata de luminozitatea becurilor stradale.
Nici Magazine specializate in Telescoape nu avem. Pe la Orange si alte magazine de telefonie am vazut la vetrina vreo cite 2 telescoape mici si slabute cu un pret mai mare fata de cel de pe internet..
In orasul unde locuiesc lumina pe strazi se deconecteaza dupa ora 23:00 si cerul este foarte negru! Calea Lactee se distinge usor cu ochii! 
Ah da acum despre oglinzile de barbierit. M-am apucat de ele  cind au aparut in magazine prin 2009 , cautam prin toate rafturile care oglinda vizual era mai simetrica, testam cu fata mea , uitinduma care parte a oglindei imi deformeaza fata de la maxima distanta in care inca  se vedea clara :D 
Am cumparat de 100mm si de 150mm diametru ,deci in pozele de mai sus este un telescop din lemn dobson de 100mm ,cu focala aproximativ de 2 metri ...cel de 150mm l-am dezasamblat ,fiindca totusi imaginea pe stele nu iera foarte buna ! deformari ,jumate de oglinda arata stelele normal,cealalta alungite . In concluzie pot sa zic ca craterele de pe luna poti sa le vezi ! :D  lumina de la stele colecteaza,doar ca deformate... Acea practica mia fost chiar placuta,imi juca azartul in mine ,sa fac,sa vad ce se primeste ,sa desen scheme-cum s-al construiesc... La telescopul de 100mm inloc de oglinda secundara am folosit o prizma de la un binoclu rusesc,citisem pe un forum ca altii folosesc si prizme.
La acel de 150mm am folosit secundara de la o cosmetica,acum ea este instalata la Astromaster. Imaginea se dubleaza din cauza stratului de argint care e in spate,se primeste o refractie a stelelor ,si steaua se vede ca dubla.

Cu refractorile din lentile de ochelari 70-80mm diametru a stat un pic mai bine,imaginea era clara doar ca putina lumina colecta.si magnificarea era slaba fata de cele dedicate astronomiei cu aceeasi distanta focala...ca sa am o putere mai mare cumparam lentile cu dioptri mai mici de 0.5+,dar apareau incomoditati,distanta focala ajungea la 2m si tubul deja era greu de tinut cu mainile mult timp pe o tinta .Insa a fost interesant ! Mi-a ramas in functiune cel de 1.2m distanta focala ,restul le-am dezasamblat fiindca ocupau mult spatiu. Pot sa spun ca la stele si DSO merge,dar la Luna si Jupiter nu le ajunge puterea de marire,nu stiu din ce cauza probabil din cauza lentilei de ochelari &#8230;am incercat diferite combinatii la obiectiv sa pun: 2 lentile cu dioptri 1+ (pozitive) sau 1+ cu 0.5-  &#8230; m-am oprit la varianta simpla: 1+ de 70mm la obiectiv care are o distant focala cam de 1.2m(masurata cu ajutorul unui bec si perete, puneam lentila intre bec si perete si o miscam pina cind se proiecta clar filamentul de la bec pe perete,apoi masuram distant focala, la fel faceam si cu oglinzile de barbierit) iar la capatul tubului(ocular) puneam o lentila care micsoreaza ,apoi  facusem modificari , la capatul tubului pusesem o lentila care mareste cu diametrul de 4cm , si apoi la o distant de 5 cm un ocular de la binoclu. Imaginea déj&#224; parea mai mare. Experimentam fara calcule doar prin practica combinind diferite lentile la care imaginea Lunei sau a unei antene de pe acoperis parea cea mai buna.
Apoi am decis sa-mi cumpar Meadul si oglinda primara de la Atsromaster 130 , ca sa pot veadea odata si odata Luna mare cu cratere,Jupiter liniile si satelitii ,Saturn inelele,galaxii si nebuloase fiindca ma saturasem sa privesc numai stele,da si M27 intimplator ,si Jupiter ca un punct mic spalacit.
Apoi am facut montura Dobson pentru Meade din montura telescopului de 100mm (oglinda de barbierit) si din placile de lemn de la cel de 150mm. am desenat gradele,pentru coordonate- longitudine si  latitudine sa pot gasi  obiecte dupa harti &#8230; 3 ani l-am exploatat si m-am gindit ca numi ajunge , ca vreu ceva practic , sa fie usor sa priveasca prin el si alti oameni ,sa nu astepte pina cind voi cauta vreun obiect pe cer . Am decis sa-mi fac un tripied care sa-l pot ajusta dupa inaltime ,trainic ,sa nu vibreze de la vint si sa instalez pe el sistema goto Celestron GT care am procurat-o in acelas timp. M-am gindit cum sa-l fac ca sa fie functionabil ,usor de strins ,de pus pe picioare si de ajustat dupa inaltime&#8230;am desenat pe foaie ceea ce m-am gindit,fiecare parte mecanica))de parca eram Leonardo Davinci-cu inventiile lui.Ca lemn am folosit un salcam rosu boieresc (structura lemnului frumoasa,si totodata trainic si greu),in mijlocul constructiei am pus un fier lung cu filament(nu stiu cum sa-i spun ,un surub/tija filetata de 1,5metri ) de insurubare pe care sistema de la picioare sa suie in sus(stare strinsa),apoi in jos la pozititia de observare.
Nu m-am oprit nici la aceasta  etapa,m-am gindit ca doresc sa fac cit decit astrophoto cu o camera cctv , documentandu-ma de ceva timp mai inainte ,de la americani,rusi,ucraineni,si de aici de pe forum,chiar deschizind un topic. 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=11338&postdays=0&postorder=asc&start=0 
Mi-am cumpar un cctv LN300, un cablu cu convertor din semnal analog in digital(usb) si o comanda pentru camera&#8230;care pina acum nu functioneaza cu aceasta camera ,o setez manual,ceea ce face sa vibreze telescopul. Acum de jumate de an nu m-am uitat prin telescop din lipsa de timp&#8230; nici camera cctv n-am testat-o cum se cade, nici pielterul cu radiator si cooler nu l-am instalat. Isi asteapta timpul pe raft..poate vara asta ma apuc de ele.  

Erwin
22 Apr 2016 20:34


Mul&#539;umim pentru poveste, acum am în&#539;eles pe deplin "epopeea". Cu atât mai mare e pasiunea dacă ai făcut toate astea în lipsa unor piese optice de calitate, ai urmat drumul cel anevoios al descoperirii de unul singur. Internetul acum elimină toate barierele astea &#537;i presupun că acum ai acces la mult mai multă informa&#539;ie pe care ai acumulat-o cu greu în timp.  

Domnul Alex Găină ne-a mai dat din când în când exemple despre preocupările sale în legătură mai ales cu biografia diferi&#539;ilor astronomi profesioni&#537;ti &#537;i lucrările lor publicate. Pe noi nu prea ne interesează apartenen&#539;a politică, cine a fost sau n-a fost comunist, nu mai are nicio relevan&#539;ă &#537;i nici n-avem nicio rela&#539;ie cu Moscova, lucru care după cum se vede pe etnicii ru&#537;i din Moldova îi preocupă mai mult. Nu demult am primit mesaj că ar dori ca forumul nostru să fie tradus în limba rusă, engleză &#537;i alte limbi de circula&#539;ie ca să-i mărim vizibilitatea. Acum cu traducerea automată a paginilor de net n-are sens să facă cineva această muncă.

Camera CCTV e mai bună fixă, la meteori, cu un obiectiv de câmp larg &#537;i un sistem de înregistrare continuă. Pentru astro se pot folosi camere dedicate, webcam-uri modificate, camere DSLR sau mirrorless pentru rezultate mult mai bune.   

Spor în continuare la studiu &#537;i realizări, materiale există din plin pe forum din experien&#539;a personală sau link-uri externe, de asemenea &#537;i componente sau instrumente la Bazar. Nu &#537;tiu care este regimul de transport peste Prut &#537;i dacă sunt taxe vamale sau alte impedimente.

CAdi
23 Apr 2016 12:05


Impresionant !
Ma simt redus la tacere de munca titanica si plina de pasiune  pe care ai depus-o pornind de
la mijloace modeste in domeniul astronomiei. 
Esti un exemplu demn de urmat pentru toti incepatorii .
Inca odata sincere felicitari !
Poate ca in viitor Prutul nu va mai fi o bariera...

metalgibson
24 Iun 2018 19:32


Am inceput lucrul la vechiul meu proiect ,Telescopul cu oglinda primara de 130mm de la Celestrone Astromaster 130. ,Telescopul a fost finisat vreo 4 ani in urma!insa oglinda secundara era o oglinda simpla rotunda pentru cosmetica,iar focuserul hand made, 2 minusuri din cauza carora am lasat telescopul intr-o parte,pina cind Domnul Mircea Pteancu mi-a scris in PM si mi-a propus sa ma ajute cu mai multe accesorii, 
A avut grija sa-mi confectioneze 2 oglinzi secundare si sa le aluminizeze la un Prieten de al lui,renumit IN Romania prin confectionarea de oglinzi pentru Telescoape, Domnul Pteanca stie mai bine cum il Cheama ,din partea mea un Mare multumesc acelui domn!...Iar cu ajutorul lui Erwin care la rindul lui mi-a dat citeva accesorii printre care un Trepied,care il voi folosi pentru un refractor( Obiectiv Acromat 60mm de la Mircea Pteancu) la moment il folosesc pentru binoclul Sacura 20x70....  Mircea Pteancu a transmis acele accesorii lui Erwin, Iar Erwin plus cu cadourile lui mi-a trimis in decembrie 2017 doua colete ,inainte de Craciun in care se aflau multe accesorii,oculare,lentile,trepied,obiective, si mult asteptatele oglinzi secundare ! 
Eu sunt foarte recunuscator pentru grija,pentru atita munca,pentru aceste cadouri! MUltumesc lui Mircea Pteancu,Erwin si Domnului care mi-a aluminizat oglinzile!

Acum pe 9 mai m-am apucat sa modific telescopul,am construit un nou sistem pentru oglinda secundara, am comandat un focuser nou ,ca sa nu ma chinui cu acela ,am ros tubul inauntru de culoarea neagra care nu era prea mat, am vopsit tubul cu spray negru mat,si am mai adaugat niste desene pe el  :D  Star Wars, Star Treck ,numele meu ,Abreviatura mai scurta.
mai Jos atasez primile lucrari. mai incolo,voi cauta cum sa prind oglinda ,sa instalez focuserul ,oglinda principala ,voi reveni cu noi fotografii si impresii.

Mircea Pteancu
24 Iun 2018 19:54


Igor

Ma bucur sa primesc vesti bune de la tine.
Am sa fac cu placere  completarile.
Tavi Stanescu a aluminizat oglinzile secundare iar Erwin a organizat cu ajutorul unui prieten transportul coletului si a adaugat trepiedul mentionat si alte accesorii.
Obiectivul de 60mm este de la AdrianB aka ''lentilozaur''.

Ne bucuram cu totii ca piesele au ajuns cu bine .
Tubul reflectorului arata foarte frumos ,iti uram spor la bricolaj si la finalizare.

Toate cele bune , Mircea

metalgibson
06 Apr 2019 09:03


Saptamina trecuta am testat Peisaje astrofoto Cu camera Canon 50D si obiectivul Canon 28-105mm 3.5-4.5 diafragma.

Mircea Pteancu
06 Apr 2019 15:31


Felicitari Igor !

Se ''descurca'' foarte bine camera ta , am recunoscut in poze Pleiadele, Hyadele,Orion si Coroana Boreala.
Ai pus camera pe trepied sau ai tinut-o in mana ?

Cer senin , Mircea

metalgibson
06 Apr 2019 22:07


Mersi Mircea ! 

Da am pus camera pe trepied , am setato in pozitia manual, am deschis la maximum diafragma 3.5 ,focala 28mm, am incercat si la 105mm cu 15sec de colectare a luminii stelare , am setat declansatorul la 10 secunde ca singura camera sa fotografieze,intre timp ea se calmeaza de la vibratii ,Iso de la 800 -1600 -3200 , timpul de expozura 25 secunde , am incercat 30sec insa stele se alunjesc ,trebuie de pus pe montura cu star tracker ,si atunci se va putea de setat camera la jumate de ora de colectare de fotoni stelari 

Pina cind ma invat a lucra cu ea, astept sa-mi vina adaptorul ,ca sa pot atasa camera la telescop .cerul deja in fiecare seara e instelat si fara nori,temperaturile caldute,  de o placere sa iesi afara la observatii

Erwin
07 Apr 2019 15:44


Bravo, Igor! 

Chiar mă întrebam ce mai faci. Mă bucur că micul nostru ajutor a fost de folos!

Cu priceperea ta sunt sigur că vei putea construi o montură barn-door cu care să faci expuneri lungi cu camera DSLR!

metalgibson
13 Ian 2020 18:58


Ca sa inchei epopeia cu telescopul hand made by me  cu oglinda de la Celestron Astromaster 130mm am decis sa postez poze cu telescopul finisat!

Domnul Mircea Pteancu a contribuit la acest telescop cu o oglinda secundara in forma de dreptunghi (47mm X 35mm, aluminizata de Stanescu daca nu gresesc) si prin Erwin a fost trimisa la mine cu Autocarul - Bucuresti - Chisinau .(ps multe chestii am primit de la ei ,insa pentru alte proiecte ,care le voi finisa in anul 2020)

Vizionare Placuta 



valy
13 Ian 2020 19:15


Frumos! :)

Eu as fi putin ingrijorat de modul de prindere in montura:

metalgibson
14 Ian 2020 13:11


:D am testat prinderea de montura,este confectionata din lemn de Salcim Rosu Boieresc si o placa din lemn presat,constructia este trainica ,tine bine chiar si pe camera Canon 50D care are la 1Kg .

Este o problema Ca nu pot Focusa Camera si ocularul de 15mm 80 grade . de parca ar trebui de apropiat oglinda secundara de principala si focuserul . iar cu alte oculare Ploss 25mm si 9mm si camera planetara se focuseaza usor .

valy
14 Ian 2020 14:02


E destul de dificil focusat un newton pe o plaja mare a cursei focuserului, nu poti avea cursa prea mare a focuserului ca intra mult in interior si ai obstructie, sau obtii obstructie a campului daca iese prea mult in afara. Ca solutie ar fi sa mai impingi putin oglinda primara spre secundara, iar daca este cazul sa extinzi tubul portocular cu un tub/extender de 2-3 cm in caz ca nu poti focusa cu anumite configuratii. Sau sa ai un focuser mai "low profile" dar nu prea gasesti.

metalgibson
14 Ian 2020 14:07


Valy .  dar un focal reducer (ce inseamna el,ca imi micsoreaza F al primarei de la 650mm la mai putin? atunci nu poate sa ajute?trebuie un barlow ( el lungeste F al primarei )? nu ma pricep cum ele functioneaza.  La telescopul Meade DS114 in focuser este instalat o lentila care mareste focala primarii de la 450mm la 1000mm . si la acest telescop fara probleme se focuseaza si camera Canon si ocularul de 80grade.

valy
14 Ian 2020 14:12


Daca ai deja focal reducer sau barlow poti testa. Insa atentie ca micsorarea focalei sau marirea ei nu prea are legatura neaparat cu pozitia punctului de focus. Punctul de focus este legat doar de pozitia (distanta) fata de oglinda primara. Dar daca mai pui pe lant si alte adaptoare optice posibil ca punctul sa se deplaseze.

metalgibson
14 Ian 2020 14:26


Oglinda Primara D130mm F650mm .. Tubul 610mm Lungime 
De la primara pina la secundara Distanta este de 480mm 
De la secundara pina la focuser(Partea limita din afara unde se pune ocularul ) in pozitia minima(cea mai aproape de secundara este de 160mm

In total de la primara pina la ocular 640mm 

In Aceasta pozitie minima ocularul de 15mm 80grade nu se focuseaza (nici pina la pozitia maxima a focuserului)
si Camera Canon

Barlow si focal reducer nu am ca sa testez

valy
14 Ian 2020 14:54


Oglinda Primara F650mm...
De la primara pina la secundara Distanta este de 480mm
In total de la primara pina la ocular 640mm Depinde ce inseamna "pana la ocular". Si esti sigur ca focala e fix 650? Diagonala este inclinata, distanta este pana la muchie sau pana la centrul ei?

metalgibson
14 Ian 2020 23:13


valy 
la centrul secundarei,nu la muchie.

Mircea Pteancu
14 Ian 2020 23:52


Igor

Progresele tale ma bucura mult, felicitari !

Reflectorul tau nu permite folosirea unui DSLR in focarul primar.
Numai in modul afocal,amplificare cu Barlow sau prin proiectie prin ocular.

Secundara este prea aproape de limita ,nu poti apropia primara de secundara fara sa  pierzi din apertura.

Ocularul de 15mmx80 grade : ai incercat sa focalizezi indepartand ocularul de tub ?
Pe dobsonianul meu de 200mm ,de pilda , in timp ce toate ocularele focalizeaza in plaja normala de focalizare,ocularul TS 32mm WF are nevoie de un prelungitor.Pur si simplu capatul sau este inafara portocularului cand da imagine focalizata.
Ce am vazut pe Ebay despre ocularul de 15mmx80 gr. pare sa confirme banuiala mea deoarece diafragma de camp este pe un ''nas'' ,este avansata spre obiectiv.
Cu un asemenea ocular trebuie sa ''iesi'' , nu sa ''intri'' ca la celelalte.
(Cand faci asemenea experimente nu uita ca tii ocularul in mana ,ca nu sta in focuser...  :shock: )

Succes,Mircea

metalgibson
15 Ian 2020 23:39


Mircea!

Multumesc pentru felicitare! deci nu are sens sa apropii primara ,in cazul acesta trebuie sa pun secundara mai mare? 

ieri am incercat camera wifi CiWA ( se focuseaza aceasta camera )cu acest telescop ,filmind luna din casa prin stecla de la geam.
https://aliexpress.ru/item/32962849850.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4daoKLtN

Erwin
16 Ian 2020 23:07


Bravo, Igor și La mulți ani!

"Stecla de la geam" nu e bună la astronomie, scapă de ea! :) Ieși cu telescopul afară, lasă-l la aclimatizat, dacă e umezeală și se face condens pune-i o rezistență de încălzire cel puțin la secundară. Încălzirea nu trebuie să fie puternică, doar puțin călduță să fie când pui mâna pe ea, astfel încât temperatura secundarei să fie cu un grad sau două deasupra punctului de rouă. Se poate folosi sârmă de Kantal cea mai subțire care se folosește la țigările electronice sau rezistențe obișnuite pt electronică de 0.5-1W legate mai multe în serie și izolate cu tub termocontractil. Există un topic cu detalii. Se alimentează la 12V.

Spor și cer senin!

metalgibson
19 Ian 2020 13:53


Multumesc Erwin pentru sfaturi ! 
Tie la fel la multi ani !

 :D  Nu facem discriminare "sticlei de la geam "sora mai mica a sticlei astronomice . nu ca nu as dori sa trec afara peste sticla ,dar astept ca piciorul sa-mi permita sa pot ajunge afara cu telescopul.

In privinta la incalzitor, din sirma de la ciocanul de lipit electric ?
"Am sa-i torn niste tuica (samagon) peste secundara sa se incalzeasca " :D 

Sport ocular sub cer senin tuturor !

Mircea Pteancu
19 Ian 2020 15:22


Am ... auzit ca samagonul ajuta ! :P 
Insanatosire grabnica si cer senin si tie ...si nici noua nu ne-ar strica ,Mircea

metalgibson
20 Iun 2021 22:50


ma intrebase Erwin vrio citeva luni in urma "ce mai fac,ce mai nou am"cind depistasem disparitia lui Mircea si ma ingrijorasem ca nu mai posteaza....

Deci Erwin ma ocup si eu cu stricatul si modificatul  in aceste doua luni de cind ploua la mine in fiecare zi,si cerul mereu este inourat. 

Am desfacut camera mea CCTV si m-am apucat de modificat :
-Am inlocuit sensorul icx811 cu unul mai nou,mai sensibil icx873 ( 2750mv )
-Am adaugat un racitor peltier concetat printrun circuit care micsoreaza voltajul de la 9v la 3v fiindca de la 9v elementul peltier repede racea dar totodata repede si se incalzea din partea opusa ,iar radiatorul si coolerul nu-l raceau indestul,si tot odata apareau artefacte pe monitor ca linii si nisip ,iar cu micsorarea voltajului pentru peltier si cooler artefactele au disparut
-am mai adaugat un intrerupator pentru a conecta sau a deconecta sistemul de racire(iarna ,vara)

metalgibson
20 Iun 2021 23:14


am uitat sa setez data la monitor ,si am fotografiat aiurea cu telefonul dar inschimb pot face video astronomie in timp real,rezolutia camerei CCTV este mica dar sensibilitatea buna ce imi ofera posibilitatea sa arat oamenilor prin monitorul atasat de montura privelistile cerului,fara ca sa se inghisuie la ocular pe timp de pandemie sau sa stau pe un scaunel frumusel tinind intr-o mina comanda de la montura iar in alta un pahar cu wiskey,tuica,vin sau bere si neclintit sa privesc monitorul pina cind telescopul singur isi face treaba )) asta pentru zile de lene ,in rest e mai fabulos sa privesti prin ocular.

iulian90
21 Iun 2021 14:55


Igor.  Felicitari pentru progresele in domeniul astronomiei. :D 

Si eu am pornit tot pe acelasi drum al video-astronomiei live, cu o camera CCTV Samsung SCB 2000 (primita de la Erwin), care este suficient de sensibila incat sa poata vedea prin luneta de 80mm f/5 galaxia NGC 3628 din Leo Triplet, care vizual este foarte dificil de observat, chiar si cu reflector de 150mm.  :) 
Apoi am observat ca si camera Meade DSI I Color (primita de la @GunDALF) este la fel de buna la video-astronomie, iar camera Samsung am montat-o ca video-finder, cu obiectiv Fujinon cu focala variabila intre 5 si 50mm , in paralel cu reflectorul de 114mm.

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=206378#206378

Video-astronomia este mai interesanta decat astrofotografia clasica, nu necesita  expuneri prea lungi, autoghidaj, nu necesita procesari, vezi obiectele aproape in timp real. Dar nu inlocuieste observatiile vizuale, privitul prin ocular, care are un farmec aparte. :) 

Spor in continuare si cer senin. :)

Erwin
21 Iun 2021 23:50


Faină lucrare, Igor! 

Dacă dore&#537;ti să folose&#537;ti Peltierul la capacitate mai mare este nevoie de un radiator mai mare &#537;i un ventilator mai puternic pentru a elimina mai repede căldura produsă. Probabil pentru vizual - videoastronomie - nu este chiar a&#537;a vizibil zgomotul ca atunci când faci fotografii &#537;i merge &#537;i cu tensiune redusă cum ai procedat tu. 

Succes &#537;i spor la observa&#539;ii!

Mircea Pteancu
22 Iun 2021 21:10


Bravo Igor, inima mea se bucura citind despre progresele tale.
Spor la bricolat, tine-ne la zi cu proiectele tale , cer senin , Mircea

PS: azi a inceput postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ... asa ca m-ai facut invidios pe faza cu scaunelu'    :wink:

metalgibson
27 Iun 2021 17:44


Multumesc pentru cuvinte de sustinere si de bine, Iulian,Erwin,Mircea !

Mircea cu rabdarea treci si marea,nu tare mult timp tine acest post. asa ca gatesteti scaunelul pentru o odihna imparateasca in sinul stelelor)).

Erwin cu noul sensor pare a fi mai putin zgomot,dar pentru video vizual nu are asa importanta,dar surpriza cea mare ca acest monitor pentru camere CCTV are port pentru SD card , si are functia de capturare ,deci placerea se dubleaza,de aici privesti pe monitor,de aici se inscrie pe memorie ,care mai apoi se poate de prelucrat ca Astro-video-photography la rezolutie mici, si ma elibereaza de la necesitatea de a conecta la calculator prin videograber,capture camera.. deci e mai practic de dus la punctul de observatie si mai putine powerbakuri trebuie, imi ajunge doar un acumulator de la UPS de 12v pentru o noapte de observatii care imi alimenteaza concomitent montura,monitorul si camera.

Monitorul imi permite sa conectez concomitent 2 camere.

Mai jos atasez niste fotografii cu monitorul care l-am atasat de montura lui Erwin, imi este mai usor sa o duc pe spate afara si telescopul subtioara))
si am inceput alte doua proiecte in cutii pentru ceai , doua camere moderne CCTV AHD de 2MP sensor sony imx327 0.0001lux si imx 225 1.3MP din care multi  pe cloudynight isi fac camere pentru video astronomie

Erwin
28 Iun 2021 15:08


Foarte tare, Igor, felicitări pentru ingeniozitate! 

Îmi amintesc că &#539;i-am trimis un trepied dar nu mai &#537;tiu ce montură? Una din T de instala&#539;ii?

metalgibson
07 Iul 2021 12:45


Erwin montura hand made din cupru si instalatii pentru gazificare.

Nu pot eu sta cumintel,mereu caut satisfcatie mentala,aventuri mentale de ale ATM-ismului, mereu trebuie sa ma ocup cu ceva.. ieri stind la serviciu,mi-a venit o idee care am proiectato mental vreo ora, apoi am expuso pe o foaie,si de pe foaie am desenat-o in paint.
Aceasta idee are urme in trecut de la alte proiecte : in Anul 2019 m-am apucat eu sa-mi fac un ecran pentru cinematograf de casa,pentru proiector si ca scop mi-am pus  sa-l fac motorizat, am gasit atunci motor si radiotelecomanda de pe aliexpress.

iar luna aceasta am inceput sa-mi fac din acelasi tip de motor un dispozitiv(guitar pickup machine) de facut pickupuri pentru ghitara electrica,cu o plata electronica ce regleaza viteza motorului,si un dispozitiv de la bicikleta care arata ce distanta pargurci , conectat la motor ca sa-mi arate pe ecran numarul de rotatie in crestere,ca sa stiu cita sirma din cupru a fost infasurat pe pickup.

Si fantezind ieri la serviciu,mi-a venit ideea ca toate aceste componente(motorul,radiotelecomanda,plata electronica de reglare a vitezi motorului) pot fi cumva unite impreuna pentru astronomie si anume pentru confectionarea unei monture motorizate care sa permita prin reglaje de viteza a motorului sa sicronizez cu viteza de rotatie a pamintului .astfel obtinind o montura pe astrophoto ,motorizata,dar totodata indreptata dupa traditia veche cu ajutorul hartilor stelare spre tinta cautat, fara baza de date computerizata(ca goto).

toate componentele sunt ieftine ,se gasesc pe aliexpress sau joom. astazi deja imi proiectez dimensiunile la fiecare component ca mai apoi sa plec la lemnar sa mi le faca. nu voi folosi aluminiu,fier,fiindca nu avem strungar in fier pe aici si nici placi din aluminiu nu se vind.
https://www.youtube.com/watch?v=04RDVYSde6U  video cu ce putere de tractiune astfel de motoare au

metalgibson
08 Iul 2021 19:12


https://www.instructables.com/How-to-Build-an-Equatorial-Mount-for-Long-Exposure/

aici este un articol cum se poate de motorizat o montura cu ajutorul lui Arduino...

mi-am facut o lista de componente :
https://www.joom.com/ro/products/5d15db5f1436d401016df839?variant_id=5d15db5f1436d404016df83b
https://www.joom.com/ro/products/5f97736312647b010714f855?variant_id=5f97736312647b040714f857
https://www.joom.com/ro/products/5f47538159880201066b5eb7?variant_id=5f47538159880204066b5eb9
 https://www.joom.com/ro/products/1521545941743697091-15-1-26193-730189911?variant_id=1521545941743949254-16-4-26193-459085864
cum se pot conecta aceste patru circuite? intr-un creer intreg de control a motoarelor
https://www.youtube.com/watch?v=ldRMg3fgcF8


https://www.joom.com/ro/products/5ccfa8008b45130101ff3eaf?variant_id=5ccfa8008b45130401ff3eb2
https://www.joom.com/ro/products/5b675ea18b4513019c877bd5?variant_id=5b675ea78b2c3704a18b35de
https://www.joom.com/ro/products/60d1827c046a3d01e193a9dc?variant_id=60d1827c046a3d54e193a9de
https://www.joom.com/ro/products/5f0c388c86933b0106b768c4?variant_id=5f0c388c86933b0406b768c9
https://www.joom.com/ro/products/5ca5a1401436d40101938d60?variant_id=5ca5a1401436d40401938d62
https://www.joom.com/ro/products/5d2d89b336b54d0101bc7a98?variant_id=5d2d89b336b54d0401bc7a9a
https://www.joom.com/ro/products/5f111ce79a11560106bb286c?variant_id=5f111cf97024ae0406fde154
https://www.joom.com/ro/products/5f4381fa8386700106426a4c
https://www.joom.com/ro/products/602e3d931a8c690106abe58d


poate cineva a experimentat cu Arduino, si stie vreo posibilitate cum se poate de introdus o programa goto de montura cu datele ,coordonatele obiectelor ceresti in Arduino ca montura confectionata sa lucreze ca una de fabrica ca celestron cu baza de date.

 si o alta intrebare care ma framinta motoarele de la monturi ce viteza de rotatie au cind urmareste o stea,si urmeaza dupa traiectoria ei, sau ce viteza are motorul sincronizat cu viteza de rotatie a pamintului- motorul cu ce viteza RPM trebuie folosit , 0.6RPM (rotatie pe minuta),5RPM ,10RPM,25RPM,60RPM,150RPM,250RPM....?

https://ludens.cl/Electron/fodtrack/fodtrack.html

Erwin
09 Iul 2021 07:12


Igor, 

Lucrul ăsta este rezolvat foarte bine, dar nu cu Arduino Uno care este prea slab, ci cu alte micro-controlere pe 32 bi&#539;i. Noi câ&#539;iva ne-am apucat să facem proiectul ăsta &#537;i sunt 2 variante pe care le-am abordat: maxESP &#537;i STM32 Blue Pill. Blue Pill nu se mai găse&#537;te/fabrică a&#537;a că Jimao22 care a mai găsit undeva pe stoc câteva bucă&#539;i a mers pe varianta asta. El a găsit kit-uri cu piesele necesare la un spaniol. Noi ceilal&#539;i am mers pe varianta maxESP. Iulian90 este primul căruia i-am dat un kit &#537;i a reu&#537;it să-l pună deja în func&#539;iune. Eu l-am asamblat pe-al meu &#537;i am pus motoarele să se învârtă dar acum a&#537;tept curelele din China, că prin vechituri nu am găsit la lungimea &#537;i pasul potrivite. Nu am cumpărat kit-uri ci ne-am chinuit să găsim piesele necesare la diver&#537;i furnizori din &#539;ară &#537;i străinătate a&#537;a că a durat mult &#537;i nici nu am găsit piesele să se potrivească exact cu cablajul dat comandă în China. A&#537;a că nu mai recomand cuiva să meargă pe varianta asta, fără să ajusteze dimensiunile cablajului la piesele care se găsesc. Dacă te pricepi, cablajul se poate edita în easyeda care este free, pe net. Mai are o posibilă hibă, conexiunea wifi nu prea merge, Iulian nu a reu&#537;it, dar pe USB merge foarte bine. 

Cite&#537;te aici:
https://onstep.groups.io/g/main/wiki/3860

Viteza de rota&#539;ie a motoarelor se calculează în func&#539;ie de raportul de transmisie, de numărul de pa&#537;i/tură &#537;i de numărul de micropa&#537;i folosi&#539;i în driver. Toate aspectele astea sunt parametrizate în configuratorul pentru onStep a&#537;a că programul va fi compilat cu ele predefinite. 

Modulul onStep poate fi folosit cu Stellarium sau alt planetariu virtual uzual a&#537;a că are &#537;i func&#539;ia GoTo. 

Trebuie să cite&#537;ti documenta&#539;ia cu mare aten&#539;ie înainte de a aborda proiectul, sunt multe aspecte care trebuie bine în&#539;elese, spre a proceda întocmai, altfel nu merge. Te mai ajutăm noi cu răspunsuri la nelămuriri, dacă apar.

metalgibson
10 Iul 2021 23:21


Interesante proiecte Erwin ,dar nu am gasit componentele spre vinzare,doar vrio doua module pe ebay...

insa o gramada de proiecte goto reusite pe Arduino ! ce folosesc la fel conlucrarea cu stellarium si skysafari ! si o baza de date integrata de obiecte DSO in programa de control.

Am vazut pe Arduino Uno... insa tu spui ca este slabut si trebuie pe 32bit

acum exista Arduino Due 32bit si Arduino Mega, pe ambele plati sunt facute proiecte reusite de monture goto

mai jos pun niste linkuri cu proiecte pe Arduino Due ,boiana, si lista cu module folosite, cu filurile ce trebuie incarcate in arduino,si programat pentru a lucra, si o baza de date cu 200 de obiecte ceresti

https://hackaday.io/project/21024-rduinoscope-boiana - proiectrul cu module
https://skyandtelescope.org/observing/stargazers-corner/rduinoscope-boiana-diy-go-to-unit/
https://rduinoscope.tk/downloads.php - filurile 
https://rduinoscope.tk/?i=2  -descriere 
https://create.arduino.cc/projecthub/dEskoG/rduinoscope-4d399c -proiectul cu module
https://hackaday.io/project/21397-goto-telescope-control-for-rduinoscope

Erwin
11 Iul 2021 08:06


Î&#539;i în&#539;eleg entuziasmul. Sigur că ele există, dar cât sunt de bune în practică? Doar la unul m-am uitat &#537;i folose&#537;te driverele DRV8825 care sunt cele mai ieftine dar &#537;i cele mai proaste. M-am chinuit cu a&#537;a ceva la început &#537;i am renun&#539;at. 

OnStep varianta maxESP folose&#537;te drivere Trinamics care sunt foarte silen&#539;ioase, puternice &#537;i versatile. Pentru comandă folose&#537;te un modul ESP32 iar pentru comunica&#539;ii un modul Vemos (ESP8266). Ceasul de timp RTC este tot un modul separat. Doar că trebuie alimentate &#537;i sunt o mul&#539;ime de intrări-ie&#537;iri a&#537;a că cel mai simplu de gestionat este un cablaj imprimat prefabricat. De&#537;i costă mai mult varianta asta am ales-o pentru că este destul de modernă, versatilă &#537;i va avea suport pentru update în continuare. 

E adevărat că unele componente sunt mai greu de găsit, le-am comandat la furnizori mari ca mouser.com &#537;i tme.com, nu am luat nimic de pe ebay.

metalgibson
15 Sep 2021 23:55


Precum ca in septembrie se duce pe plan mondial o lupta crincena intre amatori la vinatoarea-pescuitul planetelor Jupiter,Saturn,Uran,Neptun. Am incercat si eu sa le vinez trei nopti la rind pe 12-13septembrie inclusiv noaptea de 14 in care un amator Brazilian a devenit renumit mondial prin faptul ca a filmat impactul unui asteroid cu suprafata lui Jupiter.

Am incercat sa le filmez cu camerele CCTV LN300 cu sensorul schimbat de mine din icx811 cu ICX873
si mai apoi cu camera cctv imx327.
Nu am facut mare treaba cu ele la astfel de rezolutii mici,impreuna cu montura Azimutala care se misca aiurea in forma de trepte de scara(se observa la mariri mai mari prin barlow)ceea ce nu permite lin,lejer de a urmari dupa un obiect ceresc.
Atasez citeva imagini din videouri nereusite, prelucrate prin pipp,autostakkert.

Erwin
16 Sep 2021 07:38


Dacă tracking-ul monturii merge în scară înseamnă că ai jocuri în angrenaje. Trebuie să verifici cum este făcută transmisia &#537;i să încerci să reduci jocurile dacă ai vreo posibilitate de reglaj. Oricum, de la o montură alt-azimutală nu te po&#539;i a&#537;tepta la minuni pe astrofoto. Dacă montura ari fi modelul în furcă, cu 2 bra&#539;e, există o pană ecuatorială pentru ele &#537;i atunci una din axe se transformă în RA &#537;i este posibil să meargă mai bine. Tubul tău este destul de mare &#537;i de greu, ar necesita o montură măcar EQ5. 

Apoi, pentru că ai aproape toate cadrele mi&#537;cate e posibil că vibra&#539;iile se transmit la cameră, sistemul tău nu este suficient de rigid.

metalgibson
21 Sep 2021 23:21


Asta e ,Erwin, nu-i rigid si vibreaza .
 Ai avut dreptate cind ai spus ca acest telescop este prea greu pentru montura , astfel la observatiile din 18 septembrie  am iesit cu un alt tub mai mic Meade DS2114 si mai usor pentru aceasta montura.
Deci un pic sau micsorat vibratiile ,si astfel pozele au iesit mai bune.
Cred ca este maximum calitate ce pot obtine prin acest telescop prin intermediul CCTV camerei,probabil printr-un zwo sau alta camera planetara imaginea ar fi mai detaliata si mai clara.

Erwin ce ai spune despre montura Bresser Exos 2 goto (13KG poate duce pe ea) ? este rigida,si urmarirea dupa tinta este fina si pe o durata lunga de timp? poate ar merge inloc de EQ5

Erwin
22 Sep 2021 11:02


Igor,

În mod sigur o montură solidă ar face treaba mai bună. Nu cunosc montura Bresser de care zici, din păcate nu &#537;tiu pe cineva care să o folosească, poate găse&#537;ti review-uri pe net sau altcineva de pe forum care să-&#539;i răspundă la întrebări. 

Mi se pare că o cameră DSLR cu adaptoare &#537;i alte ce mai ai pe-acolo poate deforma tubul cel mic, focuserul pare a fi chinuit de atâta greutate &#537;i imaginile vor apărea ca la un telescop decolimat. 

Fain vizitator ai prins în poză! Po&#539;i să-i pui mâncare pentru pisici din când în când. 

Spor la observa&#539;ii.

metalgibson
23 Sep 2021 10:22


Erwin , nu-l voi otravi cu mincare pentru pisici? 

despre Montura Breeser am gasit citeva postari pe cloudynight, dar nu-i suficient pentru a fi increzut ca merita de acumulat bani pentru ea , e unica montura goto care duce 13kg la pret de 600Euro, mai ieftin decit EQ5 (10KG),HEQ5, EQ6 care ajung la peste 1000euro

Erwin
23 Sep 2021 18:28


Probabil pre&#539;ul î&#539;i poate da o indica&#539;ie asupra calită&#539;ii... sau asupra minciunii comerciale că ar &#539;ine 13Kg.

metalgibson
25 Sep 2022 21:29


Un nou proiect ATM din vara asta ,Proiectul "Nan" ,un refractor din trei lentile :doua sovietice si una Chineza de 80mm diametru. Vara aceasta a trecu fara iesiri nocturne insa cu citeva proiecte de mesterit .Iar de aseara am inceput sesiunile nocturne atit foto cit si vizuale ,concomitent .si totusi cele vizuale sunt mai atragatoare si mai inspirationale . Am incercat Acest Nan cu un barlow si camera planetara pe imx224 , iar vizual un ocular ploss 25mm si un TMB de 7mm, Prin ploss am observat satelitii,iar prin TMB clar cele doua benzi cafenii . Mai mult am testat atit telescopul cit si camera planetara.Am finisat cu vizualizarea Planetei Marte.

metalgibson
25 Sep 2022 21:37


Jupiter si marte

tudor
26 Sep 2022 08:57


"CALCIUM D3 NYCOMED FORTE" are profilulul unui ocular Morpheus :) Si nu stiam ca are iesire directa pe 1.25. Felicitari pentru proiectul "Nan"

metalgibson
26 Sep 2022 09:22


Mersi Tudor!
  Da ,recipientul de la calciu are iesire aproximativ 1.25 fara un milimetru,pentru ca sa compensez acel milimetru am cautat un capac de la alt medicament spray altermed Panthenol, ideal cu iesire 1.25 grosimea de 1 mm lungimea de 3cm , in care ocularele intra in siguranta fara a avea nevoie de a le fixa cu un surub . Ideal s-a incadrat in calciu ,fixat cu epoxida. Medicina s-a infiltrat in astronomie  :D  pina a da de Calciu am testat mai multe recipiente de la vitamine .

Erwin
27 Sep 2022 07:35


Felicitări, Igor, pentru ingeniozitate! Ai ars vopseaua originală? Cură&#539;-o cu o perie de sârmă &#537;i diluant &#537;i vopse&#537;te tuburile cu negru sau alb, ce ai la îndemână. Asta ca să ai un aspect comercial. 

Arată-ne &#537;i lentilele, ce fel sunt? De ce 3? Ce schemă optică? Din imagini rezultatul pare destul de bun.

metalgibson
27 Sep 2022 09:01


Multumesc Erwin!

Nu am ros vopseaua, am vopsit pe deasupra cu sur,apoi negru mat,apoi lac,apoi alb ca sa se primeasca efectul de vechime ca pe ramele din Muzeu ,niste micro crapaturi.

Lentilele sunt de la un dispozitiv de proiectare Sovietic ,diafilme. in care erau doua lentile convexe menisc pozitiv identice (puteam sa fac doua refractoare unite ca un binoviewer) si intre ele o oglinda dreptunghiulara de 10cm pe 8cm aluminizata pe parte din fata,ca la telescoape.
Distanta focala a fiecarei lentile este de 70cm . dar separat au un cromatizm . Le-am testat in diferite combinatii pentru a micsora cromatizmul si mi-a iesit prin combinatia acestor doua lentile si una plan concava ,dar s-a redus distanta focala de la 700mm la 400mm . si am decis sa-l las asa,ca telescop rapid (dar nu este luminos ,poate ca sunt prea multe lentile),am pus in tub citeva diafragme,am vopsit cu spray negru mat .Imi place ca toate stelele ies rotunde bine conturate .Dar distanta focala scurta nu permite pentru a fotografia planetele clar cu mai multe detalii fine,barlowul spalaceste.

Erwin
27 Sep 2022 12:59


Aha, am în&#539;eles. Înseamnă că instrumentul este mai bun pentru DSO, nu te mai chinui cu planetele. Pentru planete ai nevoie de focală lungă dar &#537;i apertură să po&#539;i vedea detalii fine.

Oglinda po&#539;i să o folose&#537;ti pentru a construi un celostat.

metalgibson
28 Sep 2022 08:30




Oglinda po&#539;i să o folose&#537;ti pentru a construi un celostat.

Oglinda o pot folosi ca secundara la constructia unui telescop dobson de 50cm  :D in viitorul foarte indepartat

Celostat buna idee, n-am stiut ca exista asa instrumente optice pentru fotografierea cerului.

metalgibson
26 Mar 2026 12:33


Un nou proiect a bătut la mine la u&#537;ă în 2026.
 Dar un pic de priludiu : Am avut un prieten stabilit cu serviciul in Germania de unde in acesti ani prin intermediul lui (fiind ca colectator de la vinzatorii second hand de pe ebaykleain....nemtesc) am procurat citeva telescoape si doua monturi .Iar lista nu se finesase,mai erau in dorinte incluse un newton skywatcher 200PDS sau TS-Optics Photon 8" , un TS-Optics RC 8" un refractor Bresser Messier AR 152s Petzval ,un dobson 12" Meade Lightbridge.(preturile la nemti second hand sunt cele mai joase in comparatie cu toata lumea ).DAr din pacate prietenul s-a mutat in Irlanda si sau ruinat dorintele.

Deci ma intorc la prezent. A aparut o alternativa cea ATM-ista ,Zeii nostri Chineji care fabrica tot ce vrei au inceput sa vinda oglinzi parabolice nu doar sfericie sau obiective achromate de la 50-200mm diametru. Deci citind multe forumuri engleze si comentarii pe Aliexpress . Am vazut ca Oglinzile sunt chiar parabolice si au o precizie buna la nivel de Skywatcher. 
M-am aventurat si am procurat una de D200mm cu F800mm de la acelasi vinzator de la care cumparasem doi ani in urma lentile achromate D80/f440 din care am construit un refractor ,care a devenit cel mai iubit dupa calitatea imaginii care ofera prin binoviewer cu barlow 2x-5x pe Luna si jupiter. 
O saptamina in urma am primit Oglinda,ca sa ma conving ca totusi este parabolica a trebuit sa pun mintea in miscare si sa-mi construiesc un stend Ronchy si Foucault. Dar aparuse alta problema de unde sa i-au sticla cu linii rocnhy,am fost nevoit sa improvizez ,am luat de la Spital unde lucrez ca IT de la cabinetul de rentghen pelicula negativ nefolosita,transparenta,sa o tai in format A4 si sa o pun la printer laser . Unde am si printat pe pelicula acele linii ronchy ,de diferite densitati.(ma gindeam sa nu stric printerul de la lucru).si culmea a iesit impecabil.
Deci in urma testarii am constatat ca oglinda este totusi parabolica. si am comandat o alta oglinda D114/F500mm pentru a o schimba cu oglinda sferica din telescopul Meade DS2114. si luna viitoare voi comanda o oglinda D130/F650 ca sa o schimb cu cea din fabrica de la telescopul handmade Celestron Astromaster 130( Idiotii in 2011 cind o cumparasem de pe ebay era indicat ca este parabolcica (ca si pe situl oficial ,100$ dadusem atunci)dar in realitate testul ronchy mi-a aratat ca este sferica.

deci mai jos prezint videoul cu testarea oglindei chinezesti de pe aliexpress D200/F800. Eu nu ma pricep cit este de ideala parabola,dar daca sunt aici specialisti in confectionare si testarea lor rog sa-si expuna parerea.
https://youtu.be/4l8ml5x79hk?si=LAzqrmDXWqm--gmJ

Mircea Pteancu
26 Mar 2026 17:08


Igor

Sunt incantat sa aflu vesti despre tine, am crezut ca ne-ai uitat.
Ma bucur sa vad ca ai avansat foarte frumos si ca esti din ce in ce mai priceput si mai bine dotat.Felicitari!

Fa neaparat acele schimbari de oglinzi principale. Sa nu crezi povestile alea cu ''ocularul e jumatate din telescop''. Intr-un newtonian, oglinda principala este componenta importanta si ea este 90% din telescop.
Cu o oglinda buna ( si bine colimata ), vei obtine imagini chiar si folosind ca ocular fundul unei sticle de bere. Nu grozave dar vei obtine imagine. Cu o oglinda principala ''sferica'', poate fi ocularul lui Peste Oceanic Marinat, abia vei vedea ceva.

Spor la bricolat si la toate cele bune, Mircea

mihaig
26 Mar 2026 18:10


Parabola e decenta la prima vedere,suprafata e rugoasa.Tipic pentru oglinzile facute industrial,la masina.Nu te astepta la contrast prea grozav.Nu pare a avea turn down/up edge.Pentru chestii mai detaliate trebuie sa spui si nr de linii/mm al retelei Ronchi.
  Ca sa lamurim cit de rugoasa este suprafata,ar fi bine sa faci o poza cu un  microscop la o marire de 40x-60x la reteaua Ronchi,sa vedem calitatea printarii.

mmarin
26 Mar 2026 21:38


Nu-s v-un specialist, poate se îndură dl Stănescu să se bage, a&#537; puncta doar câteva aspecte pe care le-am remarcat:
1. Compresia video e oribilă, maschează toate detaliile fine, ar fi mai utile câteva cadre selectate din filmarea originală.
2. Bancul optic improvizat e înfiorător de instabil. Face dificil de evaluat forma liniilor. pe de altă parte, mi&#537;cările rapide ale barelor eviden&#539;iază detalii care altfel ar fi mai greu de decelat dată fiind calitatea imaginii, cum ar fi un bord rabătut - ăsta e normal să apară, e jale doar dacă e mai larg decât apare în filmule&#539;. 
3. Mai îngrijorătoare pare să fie o urmă circulară la vreo doi centimetri de margine, niciuna din oglinzile văzute de mine nu prezenta un defect circular atât de evident. Mă întreb dacă nu cumva oglinda e dintre cele respinse la inspec&#539;ia finală &#537;i vândută la discount.
Dacă nu reu&#537;e&#537;ti să-i faci o evaluare mai precisă pe banc, un test pe stea e cât se poate de relevant.

metalgibson
26 Mar 2026 22:28


Salut Mircea!
N-am uitat de acest forum,m-ai mult am postat pe FB unde il am in prieteni pe Octavian (Erwin) am discutat cu el acolo cerind sfaturi pe parcursul acestor ani.  Multe am obtinut in ultimii ani ,si multe am ATM-it,va veni timpul si voi posta  :D  Am avut si alte chestii ,de la reduceri de personal la fostul serviciu (2022),la incercari de soarta prin alte servicii pina la limpezirea apelor cu un nou serviciu . Chestii de sanatate (interventii chirurgicale) ...dedicarea timpului si altor hobby(confectionare de ghitari electrice,electronica) munca prin gradina la sat....cu toate trebuie sa mai impart timpul .Si cu amantele  :D 

 Ideea de procurarea oglinzilor parabolice mi-a venit acum dupa anul nou ,dar au contribuit trei factori : 1 Ca imaginile prin camere astro erau spalacite ,chiar daca am confectionat un focuser electronic controlat cu ajutorul PC-ului. Si Erwin la poze imi atentiona ca nu am focusat bine,nu intelegeam de ce ,pina cind nu am testat cu ronchy oglinda "parabolica" de la Celestron astromaster 130 care de fapt s-a dovedit a fi sferica (iata de ce imaginile se obtineau defocusate ,nu clare).Minciunosii de la Celestron. 2 Iar fiindca guvernarea noastra ducind grija de cetateni ne aduce de la 1 Iunie un mare cadou -impozitarea a tuturor cumparaturilor de pe online de  dupa hotare cu 20% si plus o taxa de drum interna (cit nu ar costa ,macar si 1$ ) chiar daca legea spune ca tot ce costa mai putin de 150euro nu se impoziteaza.  Si am decis sa-mi cumpar la maximum tot ce dovedesc pentru astronomie ,Oglinzi,focuser,Mirror holder. ozulare, Adaptoare...La voi in Romania am auzit ca la fel de la 1 iunie vor fi impozitate ?
3 prietenul nu mai locuieste in Germania ca sa pot procura telescoape de fabrica,de brand.

Mihaig si mmarin . multumesc pentru pareri . Poate ca nu sunt evidentiate liniile ronchy bine si da un rezultat mai putin perfect, dar printerele laser nu tiparesc perfect pe pelicule ,mai ales cu cit densitatea e mai mare a liniilor pe milimetru cu atit cerneal murdareste si nu se lipeste ideal. atasez poze. Nu am de unde sa i-au o sticla de fabrica ronchy,iar cele pe ebay sunt scumpe.Poate oglinda este cu mult mai buna dar daca nu am Ronchy profesional.

mihaig
27 Mar 2026 10:53


Spune-ne,te rog,cu ce tip de Ronchi ai facut filmarile?Pe ele scrie un numar.XX LPI...inseamna lines per inch.Ce numar scrie pe cel cu care ai filmat,65,85,135,etc?

metalgibson
27 Mar 2026 12:25


acele cu 65,100,133LPI nu s-au primit sa le tiparesc sharp ,vopseaua nu se lipeste cu asa densitate mare per inch pe pelicula lucioasa de rentghen, se murdareste,se intinde aiurea,se lipesc liniile intre ele,am aratat in poze exemplu. Cea mai mare densitate care am obtinut-o clara este de 4 linii pe milimetru,cu care am si facut filmarea de pe youtube. am incercat cu o linie pe milimetru dar parabolizarea nu se obsearva atit de bine ca aceea de 4 linii/milemtru. Pentru mai multe linii/milimetru se pare ca am nevoie de alt tip de printer sau alta pelicula trasnparenta.