-----------------------------------
valy
06 Apr 2016 13:44

Spectroscop
Se poate face un spectroscop dintr-o simpla prisma? Prisma se monteaza in focuser iar la iesire am camera foto.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Light_dispersion_of_a_mercury-vapor_lamp_with_a_flint_glass_prism_IPNr%C2%B00125.jpg/800px-Light_dispersion_of_a_mercury-vapor_lamp_with_a_flint_glass_prism_IPNr%C2%B00125.jpg

catalin dumitru
07 Apr 2016 00:01


Se poate dar mai bună e o re&#539;ea de difractie prin reflexie. O singură prisma nu împră&#537;tie suficient . Poate dacă e din cristal sintetic de zirconie cubica ar face spectru mai larg. Merge si cu prisme in cascadă dar iese ceva ciudat . 
&#536;i lă&#539;imea fantei poate influen&#539;a rezolu&#539;ia sistemului .

Mircea Pteancu
07 Apr 2016 12:44


Pentru surse punctiforme -stele- pui prisma peste ocular ,va lucra in fascicul de lumina paralele ,deci fentezi colimatorul.

Mircea

valy
07 Apr 2016 13:10


Sa vad de unde fac rost de prisma. Am vazut niste experimente cu un CD, daca il pun in calea luminii apare curcubeul, poate testez intai cu el :).

Herr_Alien
08 Apr 2016 10:41


Salut,

Merita sa te documentezi un picut:
https://www.google.ro/search?q=spectroscope+collimator&espv=2&biw=1920&bih=976&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiX07W7w_7LAhUnCpoKHa2WBFYQsAQITA
http://physics.stackexchange.com/questions/136692/can-this-simple-spectrometer-be-precise-without-collimation

Am atasat o poza ca sa explic importanta folosirii unui fascicul de lumina paralel:
- la (1), elementul dispersiv are la intrare un fascicul paralel de lumina
- la (2), il atacam cu un fascicul convergent - cam cum vine de la un obiectiv de telescop
- la (3) insa se vede ca defapt fasciculul ala convergent poate fi considerat ca un grup de mici fascicule paralele, care insa vin sub unghiuri diferite
- si deci genereaza la (4) spectre care ajung sa se suprapuna unul cu celalalt, dar nu culoare pe culoare (ma rog, linie spectrala pe linie spectrala), ci in pozitii diferite. Ajungi in situatia in care liniile spectrale pierd din rezolutie, in cazuri extreme devenind imposibil de decelat.

Nu spun ca nu merge si cu fascicule care nu sunt paralele - dar trebuie sa te astepti si la posibilitatea de a nu vedea nici o linie spectrala daca fasciculul de lumina este un con cu un unghi maricel.

Pentru un pic de distractie (da' nu numai ...) cu CD-uri, ma bat si eu cu pumnii in piept:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=149577#149577

Mircea Pteancu
08 Apr 2016 11:45


Cu elementul dispersiv pus peste ocularul unui telescop focalizat pe stele ,ne aflam in cazul 1.

Eu inca astept sa primesc niste manusi chirurgicale ,nu m-am atins de retelele primite de la colegul nostru aandrei si caruia-i multumesc pentru amabilitate.
Mi-e teama sa umblu cu ele cu mana goala deoarece odata murdarite nu se mai pot curata.

Mircea

Herr_Alien
08 Apr 2016 12:01


Cu elementul dispersiv pus peste ocularul unui telescop focalizat pe stele ,ne aflam in cazul 1.

Corect!

Se poate face un spectroscop dintr-o simpla prisma? Prisma se monteaza in focuser iar la iesire am camera foto.

Asta nu e insa cazul 1. E mai degraba celalalt caz (ilustrat de la 2 la 4). Chiar si link-ul pus cu jucaria mea e tot undeva in cazul nasol, cand l-am pus in telescop. Folosit insa "liber", cu sursa de lumina de analizat destul de departe, conul de lumina e suficient de ingust incat sa vad linii spectrale. Odata pus pe telescop, cu un F/D de 4.4 - s-o branzit spectrul ...

valy
08 Apr 2016 12:09


Atunci mergem pe cazul 1 :).

Herr_Alien
08 Apr 2016 12:18


... sau cu prisma pusa peste obiectiv: lumina de la stele tot fascicul paralel se cheama ;)

http://www.lpl.arizona.edu/~rhill/spect/spect.html

si inca un link, mai mult cu titlu informativ:

http://www.skyandtelescope.com/get-involved/pro-am-collaboration/the-revival-of-amateur-spectroscopy/

valy
08 Apr 2016 12:52


... sau cu prisma pusa peste obiectiv: lumina de la stele tot fascicul paralel se cheama ;)

http://www.lpl.arizona.edu/~rhill/spect/spect.html

Nu am prisma asa mare dar am un acvariu de sticla, il umplu cu apa si il pun in fata obiectivului.

 fascicul paralel Am powermate, nu scoate raze paralele la iesire?

Mircea Pteancu
08 Apr 2016 13:15


valy

Cam cat de mare ar trebui sa fie prisma  ?

M.

Herr_Alien
08 Apr 2016 13:34



 fascicul paralel Am powermate, nu scoate raze paralele la iesire?
Daca poti sa pui un ocular in powermate, si inca poti vedea imaginea atunci nu, nu scoate fascicul paralel.

valy
08 Apr 2016 13:35


Nu-mi dau seama cat, trebuie sa fie de o anumita dimensiune? 
Teoretic o pot folosi cu o camera 640x480 pixeli, cam 8x6mm dimensiune chip, sau cu dslr 25x15 mm chip.

La o adica curcubeu am si prin plasa de tantari, nu-mi mai trebuie altceva, nu?

Herr_Alien
08 Apr 2016 13:39


Pai depinde.

Daca pui prisma in fata obiectivului (fie el de camera foto sau de telescop), atunci sa fie cat mai mare, preferabil cat obiectivul de mare.
Daca pui prisma dupa ocular (ex. telescop + sapuniera, intre ocularul telescopului si sapuniera), poti merge cu dimensiuni mai mici.

------------ edited -------------
Fa o poza similara si cu Sirius, Da' intai focalizeaza bine. Posteaz-o si o sa vedem daca apar ceva linii.

valy
08 Apr 2016 14:20


Sigur apar, o sa incerc. Dece zici sa focalizez mai intai?

http://www.astro.caltech.edu/~george/ay122/Ay122a_Spectroscopy.pdf

http://www.edmundoptics.com/optics/gratings/

Herr_Alien
08 Apr 2016 15:34


Pai, detaliile pe care le poti vedea in spectru depinde de dimensiunea fantei (la un spectroscop clasic): cu cat mai mica fanta, cu atat mai bine se vad liniile.

Cu plasa de tantari tu nu o sa ai nici o fanta, dar poti micsora dimensiunea sursei de lumina facand o focalizare cat mai precisa.

Ce se intampla e ca imaginea spectrului e formata din imaginea sursei de lumina (fanta, la un spectroscop clasic, respectiv imaginea stelei in planul focal cand folosesti o plasa de tantari) deplasata lateral, in functie de lungimea de unda. Si atunci ca sa vezi detalii fine, ai nevoie de o sursa de lumina cat mai mica.

valy
08 Apr 2016 15:37


Din cate tin minte eram focusat pe Jupiter, se vede si unul din sateliti in dreapta, e subexpus, daca ridicam expunerea se vede curcubeul si la el. O sa mearga si pe stele, de obicei sunt mai luminoase decat satelitii lui Jupiter.

nobody
08 Apr 2016 16:24


Una e sa vezi un curcubeu, iar alta sa vezi liniile spectrale de absorbtie/emisie.

La plasa de tantari se vede spectrul mai larg (de mai multe ordine matematice - incepand de la centru, spectrul se lateste la fiecare ordin suplimentar) din cauza ca este in fata aperturii si dispersia este amplificata de puterea de marire a telescopului.
Acelasi lucru s-ar intampla si cu o prisma pusa in fata obiectivului, doar ca nu este prea practic.

Cu un CD sau cu o plasa de tantari, merge asa de divertisment. Daca vrei linii (nu doar cel mult grupri de linii si cel putin un curcubeu), iti trebuie ceva mai serios/complicat.

In rest, problema principala la prisme este cea prezentata de Catalin: 
Se poate dar mai buna e o retea de difractie prin reflexie. O singura prisma nu imprastie suficient . Poate daca e din cristal sintetic de zirconie cubica ar face spectru mai larg. Merge si cu prisme in cascada dar iese ceva ciudat . 

Iti trebuie ceva sa mareasca imaginea spectrului fara sa o strice.
Teoretic se poate acest lucru prin fotografie afocala, practic e destul de greu sa impaci obiectivul aparatului cu ocularul, fara sa pierzi din rezolutie.

valy
08 Apr 2016 16:29


Iti trebuie ceva sa mareasca imaginea spectrului fara sa o strice.
Am secundara de la cass, e convexa, ar putea merge?

nobody
08 Apr 2016 17:49


Mai sapa si aici (site-ul lui Christian Buil - autorul IRIS):
 
Spectroscopy, CCD & Astronomy: 
A site dedicated to the use of electronic detectors in the field of astronomy and spectroscopy
http://www.astrosurf.com/buil/index.htm

A low cost spectrograph: diffractive grating in the converging optical beam
http://www.astrosurf.com/buil/us/spe1/spectro1.htm

Ai si un soft dedicat si gratuit:
http://www.astrosurf.com/buil/isis/isis_en.htm

valy
08 Apr 2016 18:10


http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6729_Star-Analyser-200---spectroscopic-blaze-grating-with-higher-diffraction-for-spectr.html

nobody
08 Apr 2016 18:37


Gasesti si mai ieftine, depinde de aplicatie:
http://www.astrosurf.com/buil/us/spe1/spectro22.htm#GRATINGS%20EFFICIENCY
http://en.jeulin.fr/products/physics-chemistry/optics/optical-components-common-equipment/diffraction-gratings.html

Remus Boldis
08 Apr 2016 19:05


Uite unul gata facut (pentru altceva - dar poate fi util ).

http://www.aliexpress.com/item/Grating-Spectroscope/821062494.html?spm=2114.30010308.3.115.XQAfGN&ws_ab_test=searchweb201556_2,searchweb201602_2_301_10034_507_10032_508_10020_10017_10005_10006_10021_10022_401_10018_10019,searchweb201603_2&btsid=a1d75e3d-4de4-4eb6-8a7b-d175e30eee14


Grating Spectroscope -GI-GS01
Features
The spectroscope is a tool for examining which parts of white light are absorbed by a
gemstone (as well as by other materials). Materials can absorb parts of the electromagnetic
spectrum, and when the absorbed parts fall within the visible range, that absorbed part will
influence the color of the material. When a gemstone is observed with a spectroscope, the
absorbed parts show as dark lines and/or bands in the spectroscope image.
Specifications
There are two types of spectroscopes used in gemology:
1.diffraction grating spectroscopes( based on diffraction)
The diffraction grating spectroscope is based on the principle of diffraction. Light enters
through a narrow slit and is then diffracted by a thin film of diffraction grating material. This
products a linear spectrum image with a generally larger view of the red part than a prism
spectroscope.

Remus Boldis
08 Apr 2016 19:17


Sau

http://www.aliexpress.com/item/High-Quality-Prism-Handy-Spectroscope-w-Carry-Pouch-Gem-Gemstone-Gemological-Instrument-Gemology-Lapidary-Tool/32621064132.html?spm=2114.10010108.1000013.2.DLBUTL

( cu  prisme )

Mircea Pteancu
09 Apr 2016 12:09


Eu am intrebat despre dimensiunea prismei deoarece am o prisma cu fata de aprox. 80mm(sau90mm?) x 110 mm .
Poate ar fi potrivita pentru o prisma-obiectiv.
Prisma- obiectiv are insa o destinatie foto ,eu sunt interesat numai de experienta vizuala.

In alta ordine de idei ,plasa de tantari ''nu se pune'' ,este adevarat ca exista un spectru si in acest caz  dar acela este o aberatie optica ,este un efect secundar  ce insoteste apodizarea.
Deja spectrul obtinut cu un CD este mult mai fin.

Mircea

valy
17 Apr 2016 00:18


M-am gandit ca efectul unei grile dese plasata in focar este similar cu cel al unei grile mai rara plasata in fata obiectivului. Am facut repede una tip tambal si am testat-o pe Arcturus (cred). Desigur se mai poate optimiza designul, fie cu o panza cu dintii mai desi, eventual inclinata, cu o sarma uniforma in loc de ata de papiota pufoasa. Dar am in minte un alt design insa trebuie sa dezbobinez un transformator sau sa desfac un cablu multifilar. Plasata in fata scap de tot ansamblul de colimare necesar unei grile plasate in focar, in plus o pot construi, daca sarma e de 0.1mm iese de 5l/mm.

Erwin
17 Apr 2016 10:10


Se găsesc pânze mai fine pentru ferestrău mic, de 150 sau 160mm lungime. Cele pentru metal au din&#539;i fini, poate mai pu&#539;in de 0.5mm. Dar ce se vede în poza colorată nu arată ca un spectru de stea ca cele pe care le-am mai văzut (o linie colorată întreruptă ici-colo conform liniilor de absorb&#539;ie) la care ar trebui să ajungi... :)

valy
17 Apr 2016 11:59


Se vad liniile, doar ca trebuie sa te uiti mai atent, pe verticala, se vad gaurile in spectru, seamana cu semnatura lui Arcturus. O sa incerc cu un barlow, eventual stacking ca flendura rau steaua. Pentru 2 lei cost productie 2 panze si jumate de ora de tesut, mi se pare un rezultat excelent :).

Mircea Pteancu
17 Apr 2016 19:53


valy

Nu te mai chinui cu asemenea retele.
Eu iti trimit cu placere prisma despre care am vorbit ca sa construiesti o prisma-obiectiv.
Va trebuie sa dezlipseti componentele deoarece este acromata ,din doua componente.
Eu sunt fixat pe vizual ,prisma obiectiv este un accesoriu foto.
Ori tu esti dotat si ai experienta foto, la mine prisma zace intr-o cutie , tu poti sa o folosesti.

Mircea

valy
17 Apr 2016 20:27


Dece zici ca ma chinui, care ar fi avantajul prismei?

valy
18 Apr 2016 12:34


..Dar ce se vede în poza colorată nu arată ca un spectru de stea ca cele pe care le-am mai văzut (o linie colorată întreruptă ici-colo conform liniilor de absorb&#539;ie) la care ar trebui să ajungi... :)Ok, am facut un stack dupa liniile din banda superioara, rotit, marit si crescut luminozitatea apar niste urme de spectru. Sunt si ceva artefacte de la wavelets si conversii jpeg.

Herr_Alien
18 Apr 2016 13:03


Este un spectru - felicitari.

O prisma obiectiv are randament mult mai mare - practic toata energia e in spectru. Asta o sa iti permita sa studiezi si stele mai slabe.

Rezolutia (cat de fine sunt liniile) depinde de:
 - elementul dispersiv: cat mai multe linii/mm => cu atat mai mare rezolutia
 - rezolutia unghiulara telescop - aparat foto: cu cat focala telescopului e mai mare si marimea pixelului mai mica, cu atat mai bine.

Acuma, cu cat cresti rezolutia, cu atat incepe sa scada eficienta; e ca si cum ai o cantitate finita de unt: cu cat o intinzi mai mult, cu atat stratul devine din ce in ce mai subtire :)

valy
18 Apr 2016 13:34


Am inteles cu e cu prisma, pare perfect, doar ca e limitata ca apertura. Multumesc lui Mircea pt. oferta, ramane in studiu. Deocamdata o sa mai tes la tambal o retea mai deasa, ma gandesc ca aceeasi procedura o pot aplica si la aperturi mari, de ex. la cass, o retea de 300mm diam. se face repede. Nu imi dau seama care solutie o sa fie mai eficienta: apertura mare+retea sau apertura mica + prisma.

Apropos, cum "ochesti" steaua prin prisma montata in fata obiectivului? Cu un cautator inclinat?

Herr_Alien
18 Apr 2016 17:08


Salut,

Pai dl. Pteancu spunea de o o latura mica de 80mm - e destul de mare, si ai si eficienta buna. Eventual sa aiba un unghi mai mititel, ca la o focala mai maricica (500mm in sus) recuperezi acolo din rezolutie.

Da, ochirea cand ai prisma obiectiv e mai dificila, trebuie intr-adevar sa ai un soi de cautator inclinat.

Teo
18 Apr 2016 17:18


Doua articole interesante :

Aici : http://www.pl.euhou.net/docupload/files/Excersises/WorldAroundUs/Spectroscope/spectroscope.pdf

si aici :  http://www.stargazing.net/david/spectroscopy/ScrewdriverCDROMSpectroscope.html

Mircea Pteancu
19 Apr 2016 20:57


Prisma , dupa cum  se vede si in poza , este compusa

Fata prismei, vizibila in poza , are dimensiunile de 90x95mm.

Mircea

valy
19 Apr 2016 21:03


Trebuie dezlipita sau merge asa?

Erwin
19 Apr 2016 22:24


Trebuie dezlipită, e acromată.

valy
19 Apr 2016 22:26


Cum s-ar putea dezlipi?
Apropos, la ce folosea constructia respectiva?

Mircea Pteancu
19 Apr 2016 23:27


Trebuie dezlipita deoarece s-a cam muncit la aceasta prisma ca sa devieze lumina  fara aberatii, cum ar fi si cea cromatica.
O pereche de asemenea prisme era folosita in cinematografe pentru proiectarea filmelor pe ecran panoramic.
Pentru dezlipire trebuie un solvent.
Nu prea am facut acest lucru dar l-am ajutat odata pe un prieten si am dezlipit un acromat cu diluant.

Mircea

valy
20 Apr 2016 12:22


Am gasit si un articol al unor colegi:

http://www.scientificbulletin.upb.ro/rev_docs_arhiva/full6ba_272194.pdf

valy
28 Apr 2016 12:12


Cu o masca imbunatatita din panza cu dinti mai desi si fir de undita de 0.2mm am refacut testul pe stea. Insa au fost turbulente mari, stackingul nu a aratat prea multe detalii (sau gridul nu e foarte eficient).

Ca o aplicatie colaterala, modificand focusul se observa gradul de corectie al opticii: in focus aveam clar zona rosu-verde-albastru, IR-ul este imprastiat, UV-ul nu prea se vede ca nu e sensibila camera, miscand putin se vedeau doua puncte in fosus restul neclar, dupa aceea unul singur.

Mircea Pteancu
02 Mai 2016 20:36


valy

Ai rabdare , nu gluma...
Sau vorba cantecului :

''Toarce Leana ,Leana toarce
Fiindca spectrul s-o intoarce
Daca spectrul s-o splita
Multe linii vei vedea..."  :D 

Nu stiu pana la ce rezolutie vei reusi sa ajungi dar metoda prismei-obiectiv este mai promitatoare , uite aici un atlas de spectre obtinute cu prisme -obiectiv:

https://ia700809.us.archive.org/11/items/AtlasForObjectivePrismSpectra-BonnerSpectralAtlasVol1/BonnerSpectralAtlasVol1.pdf

Poate reusesti tu sa afli mai multe.

Mircea

Mircea Pteancu
02 Mai 2016 21:13


Iata si volumul 2 ,acesta este in engleza :

https://archive.org/details/AtlasForObjectivePrismSpectra-BonnerSpectralAtlasVol2

Mircea

Mircea Pteancu
03 Mai 2016 19:24


Fotografierea spectrelor de meteori , dupa Patrick Moore ''Practical Amateur Astronomy''.
In poza , formula pentru determinarea unghiului de minima deviatie pentru pozitionarea prismei.

Mircea

valy
06 Iun 2016 12:50


Am primit prismele de la Dl. Mircea Pteancu :).

Incerc sa le despart, am racait putin intre ele, s-a desprins o substanta care a lasat un praf cafeniu cu un miros specific dar pe care nu pot sa il descriu. Oare cum as putea sa le dezlipesc? Am niste diluant pt. lacul de unghii, sa incerc cu el? Prismele sunt din sticla, nu vad sa aiba coating care ar putea sa fie afectat de diluant.

catalin dumitru
06 Iun 2016 17:33


Ia ni&#537;te praf din balsamul ala raschetat &#537;i încearcă sa il diluezi cu acetona sau benzen .merge si cu toluen dacă e ră&#537;ină naturală .
Dacă se dizolvă , arunci imerseaza prisma in diluant ' nitro209' . Vezi că de ceva vreme prin sticlutele cu diluant de lac de unghii e aproape orice numai acetona nu !!

nobody
06 Iun 2016 20:06


Diluantii nitro mai contin toluen, acetona si acetat de n-butil (de ex. D203). Gasesti la orice magazin de vopsele.

Solutiile pentru lac de unghii tind sa contina solventi mai slabi si te mai miri ce miracole de protejat unghiile. Nu-ti recomand.

valy
30 Iun 2016 12:05


Dupa lupte seculare in sfarsit s-au dezlipit imersate in produsul din imagine.

Mircea Pteancu
30 Iun 2016 12:20


Uraaaa !
Spor la treaba in continuare.

Mircea

valy
01 Iul 2016 12:12


Yin si Yang. Sa vad acum care si in ce configuratie ar fi mai buna. Cu putin noroc, cu cealalta poate iese si o prisma Herschel.

Mircea Pteancu
01 Iul 2016 12:20


Ar fi grozav sa-ti rezulte si o prisma Herschel , spor la construit , Mircea

valy
13 Iul 2016 11:09


La o masurare aproximativa au rezultat unghiurile din imagine.
Prisma de 10' e apropiata de cea de 12' cu care zoth a facut helioscopul Herschel de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8595&postdays=0&postorder=asc&start=15#86056

Mircea Pteancu
13 Iul 2016 15:39


valy

Din cate am citit , ambele prisme pot fi folosite ca prisma obiectiv.
Cum insa prisma Herschel este protejata de un corp , eu as folosi pentru asta prisma de flint care-i sticla mai putin rezistenta.
Intrebarea-i :care-i care ?

Spor la construit, Mircea

valy
13 Iul 2016 16:35


Intrebarea-i :care-i care ?Cele doua prisme sunt din sticle diferite?

Intrebarea-i :care-i care ?Le ciocanesc, care se sparge prima inseamna ca e din sticla mai putin rezistenta  :lol:

Erwin
14 Iul 2016 08:43


Determină indicele de refrac&#539;ie! A&#537;ează prismele în calea unui fascicul îngust de lumină (fantă sau laser) &#537;i măsoară devia&#539;ia pe un ecran făcut din hârtie milimetrică.

catalin dumitru
14 Iul 2016 09:57


Una dintre prisme nu ar trebui să manifeste a&#537;a numita dispersie 'anomala' ? Aia ar trebui să fie din flint , care in mod normal are &#537;i densitate mai mare , din câte îmi amintesc .

valy
14 Iul 2016 14:21


Pana la urma nu stiu daca conteaza sau nu materialul (am alte variante?), dar as folosi pt. dispersie (spectroscop) prisma cu unghiul mai mare (25'), si cea subtirica la o posibila utilizare solara (prisma Herschel). Dar pana atunci, neavand incarcare, m-am jucat cu lumina :lol: .
In ultimile 3 poze se observa comportamentul de aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8595&postdays=0&postorder=asc&start=15#86056

Mircea Pteancu
14 Iul 2016 20:00


Si eu asa as face, de acord.
Foarte frumoase pozele ...jocurile de lumina sunt foarte estetice.

Mircea

valy
14 Iul 2016 22:20


Recomand, creaza dependenta, am renuntat cand ma trecusera toate transpiratiile (eram in baia inchisa, ca sa fie bezna).

zoth
24 Iul 2016 22:08


Cele doua prisme sunt din sticle diferite?

Da, ce ai avut tu initial a fost un ansamblu de prisme acromatizat. Daca te uitai in pag 1 a topicului 'experimente de acromatizare' din sectiunea de optica te prindeai imediat. Aflai de acolo ca un ansamblu acromatizat pastreaza produsul dintre puterea optica si cea dispersiva egal intre componente. Cu alte cuvinte prisma de 25 grade va trebui sa aiba o putere dispersiva mai mica iar cea de 10 grade una mai mare. Putere dispersiva mica inseamna numar Abbe mare deci prisma de 25 grade va fi din crown (probabil BK7 sau similar) iar prisma de 10 grade va avea musai un numar Abbe mic deci va fi dintr-un flint.

Spor!

valy
25 Iul 2016 00:13


Din punct de vedere practic inseamna ca ambele sunt echivalente deci pot folosi oricare din cele doua prisme?

Am testat prisma de 25' iar configuratia potrivita ar fi cea din poza #1, cu cat mai inclinata cu atat mai bine dar sa raman totusi in apertura utila de 80mm a obiectivului:

valy
19 Aug 2016 11:37


Un mic flavor, in avampremiera, pe un bec din fata blocului prin termopan. Astept sa plece norii sa il testez si pe stea.
Pare promitator :).

Herr_Alien
19 Aug 2016 18:00


Dap!
Da-i pe Vega - ar trebui sa arate linii de absorbtie dolofane :)

valy
19 Aug 2016 18:15


Las' ca-i bine si pe becuri, vedem gaurile din spectru si luam filtre de banda ingusta adecvate pt. DSO din oras :).

valy
20 Aug 2016 23:43


E senin asa ca am scos agregatul la aer. Spre V am Arcturus mai stralucitor. Am expus 1 min cu iso 400, cadru complet, cu resize. Spectrul e mare ca dimensiune, pe camera web nu incape nici pe diagonala, asa ca am folosit dslr crop 1.5. Daca fac un stack din linii e posibil sa se vada mai bine spectrul. Montura e miscata cu 2x pe durata expunerii.
Dupa miezul noptii a aparut si Vega.

Herr_Alien
21 Aug 2016 06:13


Felicitari. La Vega se vad liniile Balmer, si la Arcturus aceleasi linii care se vad usor la soare.

valy
21 Aug 2016 18:35


Si cu asta pot spune ca am finalizat spectroscopul :)
A fost un topic interesant, multumesc colegilor si in principal lui Mircea pentru contributia esentiala - prisma.
Pe viitor se mai pot face diverse dezvoltari:
- un barlow pt. magnificatie si detalii suplimentare/fine in spectru
- un seeing mai bun
- o camera mono si/sau de banda mai larga ca sa elimin limitarile dslr-ului (cred ca nu e uniform pe tot spectrul si e si limitat mai ales spre rosu-IR)
- o mica adaptare pt. masurarea obiectelor nepunctiforme (Luna, Soare, becuri) sau chiar a poluarii luminoase a cerului

Mircea Pteancu
28 Aug 2016 17:18


valy

Felicitari pentru realizare!
Sper sa fii multumit de prisme macar in masura in care sunt eu incantat de ocularul orthoscopic pe care mi l-ai trimis.
Astept cu multa curiozitate observatiile de spectre.
Am in dublura o cartulie , un mic atlas de spectroscopie generala , nu neaparat astronomica.
Trimite-mi adresa ,daca crezi ca te va ajuta,ti-o trimit cu placere.

Succes , Mircea

valy
28 Aug 2016 21:54


Multumesc :)
In masura timpului mai scot prisma la lumina, pare foarte misto. Deocamdata am consumat stelele mari din dreptul balconului.

Trimis pe PM o adresa.


Spor.

Mircea Pteancu
28 Aug 2016 23:12


Urmareste si cometele luminoase (cand vor fi ) si la ele se foloseste prisma-obiectiv :

http://articles.adsabs.harvard.edu//full/1950ApJ...111..664S/0000664.000.html

OK , astept adresa.

Mircea

Mircea Pteancu
06 Sep 2016 16:34


Iar cu prisma-obiectiv montata la un obiectiv de focal scurt /mediu  ,vei putea obtine spectre de meteori :

http://members.shaw.ca/epmajden/index.htm

Mircea

valy
06 Sep 2016 18:45


Desigur, e in plan combinatia prisma cu obiective foto, mai sunt si alte idei.
Merg pe strada si deja cand vad prin jur o lumina punctiforma mi se aprinde beculetul imediat :)

Teo
07 Sep 2016 13:06


Felicitari pentru realizare, Valy.
Totusi, mie ceva imi scapa.
Spectrele tale ar trebui privite pe orizontala de-a lungul benzii ROGVAIV pentru analiza. 
Adica fotografiile tale sa le intoarcem pe verticala, asa cum am incercat eu mai jos.
Liniile de absorbtie sau de emisie ar trebui sa fie distribuite in "latul" culorilor spectrului paralele cu culorile.
La tine, sutele de linii paralele apar in acceasi zona pe tot spectrul taind toate culorile.
Sutele de liniute prezente pe orizontala probabil sunt alte efecte( artefacte) date de dispozitia prismelor sau de imaginea punctiforma a stelei analizate.
Acelea nu sunt liniile (benzile) reale de absorbtie.
Ma refer ca liniile spectrale de absorbtie (sau emisie) ar trebui sa fie in genul acesta, paralele cu culorile si nu invers, perpendicular pe culorile spectrului ( adica doar cele 2-3...7  notate de mine in imagini)  :

Adica spectrele tale ar trebui privite pe verticala asa cum le-am intors eu experimental, unde se vad vreo doua-trei benzi(sau linii) reale de absorbtie.
Cel putin asa vad eu lucrurile. Sper sa nu te superi pe procesarea mea, ci doar incerc sa inteleg corect fenomenul si sa vad care sunt liniile reale de absorbtie din spectru.
Sutele de linii paralele sunt de alta natura, caci taie toate culorile spectrului.

valy
07 Sep 2016 15:57


Defapt poza ta trebuie rotita in jurul verticalei, albastrul in stanga-rosul in dreapta.
Ca si procedura de achizitie am declansat o singura expunere 30-60 sec, montura miscata cu viteza diferita fata de cea de tracking astfel incat steaua sa lase o "dara" de culoare de la un capat la celalalt al senzorului, intre linii apar fluctuatiile datorate seeingului, steaua "clipea", dungile care strabat o culoare de la un capat la altul ar trebui sa fie liniile de absorbtie, "gaurile" din spectru. Aici mai e un aspect cred, posibil ca senzorul RGB sa mai adauge si el niste "gauri" in spectru, de ex. intre verde si rosu. Voi repeta ulterior testele cu un alt senzor color si cu unul monocrom.
Probabil nu a fost cea mai fericita pozitionare a spectrului in cadrele de mai sus, scuze de confuzie :)

Teo
07 Sep 2016 16:58


Ma bucur ca s-a lamurit problema (dilema).
Cat priveste rotirea imaginii de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga, conteaza mai putin, mai ales daca avem un grafic sau o scala pe abscisa, care sa indice lungimea de unda aproximativa din spectrul obtinut.
Importanta este identificarea pozitiei liniilor de absorbite sau emisie pe o anumita lungime de unda (adica, culoare) pentru a incerca sa identificam elementele respective.
Oricum, pentru evidentierea liniilor spectrale este suficient daca prezentam doar o fasie mai ingusta care sa acopere tot spectrul fotografiat de la un capat la altul (asa cum ai si facut in ultima imagine). 
Adica ceva de genul asta, care se intinde mai mult pe orizontala :