-----------------------------------
admin
17 Aug 2007 17:31

Articol - Structura Universului la scala mare
La adresa http://www.astronomy.ro/structura-universului-la-scala-mare_634.html veti gasi un articol deosebit de interesant si captivant, intitulat "Structura Universului la scala mare". Acesta este scris de Prof. dr. Radu Murdzek, membru al forumului nostru (aka raduM).

Comentarii se pot face in acest topic.

Lectura placuta!

Abel Cavași
17 Aug 2007 20:19

Este un articol valoros!
Consider că este un articol care trebuie citit &#537;i răscitit. Am tare multe de învă&#539;at din el. După cât mă &#539;in puterile, voi încerca să-l în&#539;eleg de unul singur &#537;i voi fi bucuros dacă autorul va găsi de cuviin&#539;ă &#537;i ceva timp pentru a ne da amănuntele pe care le consideră el necesare ca să începem o discu&#539;ie &#537;tiin&#539;ifică pe marginea ideilor prezentate.

Cred că sunt prea mic ca să în&#539;eleg anul acesta materialul :), dar am observat deja că el con&#539;ine multe detalii interesante &#537;i fundamentale în legătură cu ceea ce se &#537;tie despre Universul în care trăim.

Sunt onorat că autorul a coborât la nivelul nostru &#537;i a considerat oportun să ne dăruiască un crâmpei din bogata lui activitate. O păsărică mi-a &#537;optit că acest sait este unul dintre cele mai potrivite locuri în care s-ar putea găsi acest material &#537;i sper că membrii actuali &#537;i viitori ai forumului îl vor aprecia la adevărata sa valoare.

IACOB DUMITRU
19 Aug 2007 18:35


Există propuneri pentru o lege a lui Hubble neliniară 

Există propuneri și pentru introducerea unui nou parametru fizic în acest sens?

există și încercări de a restrânge caracterul universal al legii de Vaucouleur la anumite intervale de distanțe, cu alte cuvinte de a considera că, de la o scală dată, universul devine omogen 

Omogenitatea de la o scală dată va atrage după sine ideea infinitului?

raduM
20 Aug 2007 21:01


Există propuneri și pentru introducerea unui nou parametru fizic în acest sens? 

Nu, din cate stiu eu. 

Omogenitatea de la o scală dată va atrage după sine ideea infinitului? 

Nu in mod obligatoriu. Dar existenta neomogenitatii la diferite scale, da. Ea duce la ideea de univers infinit si chiar infinit-dimensional.

IACOB DUMITRU
20 Aug 2007 22:00


Dar existenta neomogenitatii la diferite scale, da. Ea duce la ideea de univers infinit si chiar infinit-dimensional. 

Cum poate un Univers neomogen, un Univers definit de razele sale de curbură să admită ideea razei de curbură infinită, adică ideea non-curburii?

raduM
20 Aug 2007 23:38


Aici e o confuzie des intalnita. Notiunea de curbura riemanniana a unui spatiu nu e acelasi lucru cu raza de curbura, nici cu inversul razei (inversul razei este curbura extrinseca daca aproximam local curba cu un arc de cerc). 
Desi curbura riemanniana este definita prin extensia notunii de curbura euclidiana, legatura se pierde pe parcurs.
Plecand de la curbura euclidiana, extrinseca, se defineste curbura gaussiana, tot extrinseca, a unei suprafete. Este tot extrinseca deoarece se imagineaza suprafata caracterizata local de doua curbe (de curburi euclidiene maxima respectiv minima) care au centrii exteriori suprafetei, in a treia dimensiune, si care, impreuna, dau prin produs curbura gaussiana.
Ei, curbura riemanniana nu mai e acelasi lucru pentru aici ca nu se imagineaza o a cincea dimensiune care sa contina centrii a patru curbe. Curbura riemanniana se defineste intrinsec, prin contractia tensorului Riemann care da tensorul Ricci si care, contractat la randul lui, da scalarul Ricci (scalarul de curbura). 

Incerc sa pregatesc un material de geometrie diferentiala, cat se poate de simplu si de limitat la strictul necesar. Mai dureaza nitel.

Oricum, chestiile astea sunt nitel in afara subiectului: ideea de infinitate nu are a face prea mult cu marginirea. Pot avea o curba de lungime infinita dar care acopera o suprafata finita, fara nici o problema.