-----------------------------------
turlea.cosmin
30 Ian 2016 17:21

oglinda principala
Salut,
oglinda principala de la telescop prezinta urme fine de zgarieturi..afecteaza cumva calitatea observatiilor?

Erwin
30 Ian 2016 17:33


Nu foarte tare. Dar trebuie să te ui&#539;i prin el &#537;i să consta&#539;i practic. Eventual cu un telescop similar alături fără zgârieturi. Trebuie să ai mărire mare &#537;i un obiect luminos ca Venus sau Jupiter ca să se vadă ceva deranjant.

turlea.cosmin
30 Ian 2016 17:38


nu stiu ce sa zic,vreau sa cumpar acel telescop sh dobson 200/1200.. vanzatorul mi a spus ca a facut  DSO si nu a sesizat vreo diferenta...acum el poate sa spuna multe...maine o sa merg sa il vad.nu ma prea priceep la telescoape....elementar poate.. o aluminizare are rost?

Mircea Pteancu
30 Ian 2016 18:36


Cosmin

O aluminizare va prinde bine oricum , zgarieturile inseamna ca stratul de aluminiu -cel putin-este deteriorat.
Daca numai stratul de aluminu este zgariat,ai scapat.

Daca insa este zgariata sticla ? 
O zgarietura mare dar  singura are efect negativ mult mai mic decat multe zgarieturi fine.
Te uiti cu telescopul la o stea ,daca vezi halou in jurul ei ,un fel de ceata, nu-i bine.
Poate proveni de la zgarieturi ,mai ales daca sunt multe ,in general de la rugozitate sau/si de la aberatie sferica-forma oglinzii nu-i buna.

Observatiile Deep Sky sunt cele care pun cerintele cele mai relaxate asupra opticii unui telescop.
Daca oglinda este de calitate buna ,chiar daca este zgariata , va da imagini incomparabil mai bune decat o oglinda proasta dar ''perfecta'' adica  fara zgarieturi.
Apoi ,daca pretul este bun , merita sa cumperi telescopul si ,in viitor, ai posibilitatea sa dai optica la corectat.

Citeste despre testul pe stea si incearca sa-l aplici :cartile lui  Taylor sau Suiter sau tutoriale pe Internet.
Va fi insa dificil daca nu ai mai avut telescop.

Mircea

turlea.cosmin
30 Ian 2016 19:33


Telescopul este un skywatcher dobson 200/1200 la 900 ron

2SKY
31 Ian 2016 06:33


La 900 lei zgiriat , fara oculare , adica montura si telescopul e scump .Eu as merge pe 254/1200 . 900 lei optica +300 focuserul e cam cit te costa daca ai noroc si aluminizezi . Un tub 254/1200 e undeva la 150lei + montura Dobson cel mult 350 lei . Daca te grabesti poti strica , mai gindestete .  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=149063#149063

Mircea Pteancu
31 Ian 2016 15:12


Iata un sfat de care as tine cont.

Mircea

turlea.cosmin
31 Ian 2016 19:16


Multumesc pt sfaturi,o sa mai strang niste bani si o sa imi iau un telescop nou..acum ramane sa ma hotarasc ce anume...dar cred ca o sa merg tot pe dobson 200/1200.am vazut multe pareri bune despre acest telescop.

Erwin
31 Ian 2016 23:43


Trebuie să prevezi buget pentru cel pu&#539;in un ocular wide bine corectat pentru DSO &#537;i două-trei ortoscopice pentru planete pe lângă ocularele stock cu care vine telescopul care, dacă sunt plossl sunt bune pentru început dar vei vedea coma pe margine. 

E posibil să găse&#537;ti un telescop second fără probleme la optică a&#537;a cum foarte bine po&#539;i primi unul nou de calitate slabă. A&#537;a că până mai strângi ni&#537;te bani î&#539;i recomand să încerci să faci observa&#539;ii printr-un telescop similar al cuiva care se pricepe să te înve&#539;e cum arată abera&#539;iile optice &#537;i ce trebuie să urmăre&#537;ti.

turlea.cosmin
01 Feb 2016 17:26


Stiu ca trebuie sa mai investesc in oculare + un barlow..asta pe parcurs
Am deja un ocular de 6mm LE planetary de la Omegon,si mai vreau un ocular  de 10mm,dar la un pret bun.ceva pareri?

2SKY
01 Feb 2016 20:20


Simplu , e de dorit sa acoperi plaja macar din 100x in 100x si wide angle mai mare + ceva pe 2" la DSO .