-----------------------------------
2SKY
04 Noi 2015 03:30

Cometa C/2013 US10 (Catalina)
O mare cometa se apropie de periheliu pe 15 . 11. 2015 . Este foarte mare 20km , mag actuala spre 5 , vizibila din emisfera nordica , Este singura asa luminoasa , mult timp de acum inainte . Deci merita urmarita .      http://www.heavens-above.com/comet.aspx?cid=C%2F2013%20US10&

auriga
05 Noi 2015 13:58

Re: C/2013 US10 (Catalina)
Doar de prin ianuarie 2016 o sa fie vizibila la noi, dar intr-adevar, o sa fie un bun prilej de a o fotografia.

Herr_Alien
16 Noi 2015 10:35

&quot;Comet Catalina Sails Into Northern Skies&quot;
"Comet Catalina Sails Into Northern Skies"

Cu multumirile de rigoare pentru tovarasii de pe Facebook, care au postat link-ul:

http://www.skyandtelescope.com/observing/comet-catalina-sails-into-northern-skies111120151111/

Alex.

Ovidiu M. 
16 Noi 2015 10:59


Asa ceva se poate observa cu binoclul 10x50?

2SKY
30 Noi 2015 02:58


Cu binoclu lejer , e vorba ca va fi vizibila cu ochiul liber , undeva la SE . Depinde de perioada . Problema e ca va fi vizibila spre dimineata in prima faza . :cry:

hardstyle
01 Dec 2015 20:53


Prin 10x50 se vede si coama,detaliu ceva? Culoare poate? :lol:

MariusP
03 Dec 2015 09:18


In sfarsit, prima observatie a cometei!

Pe la 5 dimineata era complet innorat, dar pe la 6:30 era senin tot orizontul sud-estic si, desi crepusculul astronomic incepuse de vreo 45 de minute, am identificat usor cometa cu binoclul BTC 15x70, cam la 8.5 grade sub Venus si spre Est, la o inaltime de 19 grade deasupra orizontului.
Cu putinele stele din jur, am estimat magnitudinea la 6.3, o coama de numai 4' si un grad de condensare DC=5.

Este a 26-a cometa vazuta de mine incepand din 1985...

Herr_Alien
03 Dec 2015 10:08


Felicitari! Eu inca am cer acoperit, asa ca mai astept.

Dyptorden
03 Dec 2015 10:42


... cu binoclul BTC 15x70, ...

Tare sunt curios daca vad ceva cu binoclul 8x45 :)

MariusP
03 Dec 2015 11:02


Cred ca inca e prea joasa ca sa poata fi vazuta cu un binoclu sub 50 mm, poate inainte de a incepe crepusculul, pe la 5:45 cand e la vreo 12 grade deasupra orizontului.
Oricum, daca ai senin poti incerca si, chiar daca n-o observi, iti faci o idee despre ce poate binoclul tau. Sau poti astepta cateva zile deoarece cometa se ridica cu circa 1 grad in fiecare zi, la aceeasi ora.

auriga
03 Dec 2015 11:16


Nici eu n-am apucat sa o vad inca din cauza vremii. Maximilian Teodorescu a pozat-o deja (gasiti detalii pe blog-ul lui).

Dyptorden
03 Dec 2015 15:14


Oricum, daca ai senin poti incerca si, chiar daca n-o observi, iti faci o idee despre ce poate binoclul tau. 

Am vazut la 5:30 Syrma dar cometa inca era ascunsa de acoperisul de vis-a-vis si... nu am mai putut astepta. Daca am vazut Syrma cu magnitudine apropiata... dau o sansa totusi si Catalinei...

2SKY
03 Dec 2015 20:02


E vorba ca pe 17 ianuarie , va fi cel mai aproape de Terra . Deci surprize pot aparea .

Dyptorden
03 Dec 2015 21:20


Conform Stellarium, magnitudinea maxima de 4.71 a fost pe 24 si 25 Noiembrie

Erwin
04 Dec 2015 00:23


A pozat-o Vlad (topacid) de la Comana ieri dimineata dar a venit ceata. Eu inca nu am vazut-o la fata. :)

hardstyle
04 Dec 2015 21:46


Din nou: Prin 10x50 se vede si coama,detaliu ceva? Culoare poate? 
Binoclul e BH 10x50(cel cu prisme bk7)

Ovidiu M. 
04 Dec 2015 21:58


Tocmai ce mi am adus aminte ca am vazut si eu o cometa acum cativa ani, 6-7, nu mai stiu cum se numea. Era sus pe bolta aproape de zenit. Si da, hardstyle cu binoclul din semnatura se vad detaliile de care intrebi pe un cer fara luna de oras.


@MariusP - felicitari si la cat mai multe comete! Ce reprezinta gradul de condensare?

MariusP
04 Dec 2015 22:22


Gradul de condensare este un numar intre 0 si 9 ce indica cat de mult coama creste in stralucire dinspre margine spre centru. DC=0 arata o coama difuza uniform stralucitoare fara nici o diferenta in stralucire spre centru, iar DC=9 arata un aspect stelar sau de disc. In general, cu cat creste DC, cu atat scade dimensiunea coamei, care devine tot mai clar definita. De asemenea, de obicei DC creste pe masura ce o cometa se apropie de Soare si descreste din nou cand se departeaza din nou.

http://www.britastro.org/projectalcock/Visual%20observations_files/image028.jpg
http://members.westnet.com.au/mmatti/webpage/astronomical_definitions%20page1.htm
http://www.nightskyhunter.com/An%20Observing%20Guide%20To%20Comets.html

Ovidiu M. 
05 Dec 2015 18:43


Am inteles, mersi.

mante
07 Dec 2015 11:44


dupa cateva dimineti ratate din cauza norilor si paclei azi pe la 6 am salutat o prin binoclul 10x50: o mica pata scamoasa.

Ovidiu M. 
23 Dec 2015 09:37


Am vazut o si eu cu binoclul 10x50 in dimineata asta la 5:00. O pata alburie destul de searsa. Sansa mea s-o vad si asa a fost ca s-a ars neonul stradal din fata (sa-i fie tarana grea si sa nu-l mai repare niciodata). Cometa parea orientata cumva de a lungul axei mele vizuale, destul de mica. Oricum, maine dimineata o reperez cu telescopul poate observ ceva detalii, si o mai las sa mai si urce un pic pe cer.

jimao22
25 Dec 2015 01:16


Am facut niste expuneri la Catalina in ultimele 2 dimineti. Ieri dimineata - 54 de expuneri de 60 de secunde (nu stiam cat de repede se misca pe cer cometa si nu vroiam ca expunerile prea lungi sa distruga eventualele detalii) iar azi alte 54 de expuneri dar de 120 de secunde fiecare, fiindca am constatat ca miscarea cometei nu este prea rapida.
Prelucrarile imaginilor le-am facut dupa schema clasica: calibrarea cu dark-uri/bias/flat-uri in MaximDL, apoi imaginile .fit duse in PixInsight unde le-am "developat" si apoi in StarTools unde am folosit mastile ca sa sterg stelele din fundal si apoi sa aplic HDR, Denoise si Contrast.
Am reusit sa scot in evidenta destul de bine cele 2 cozi - cea de ioni si cea de gaz, dar ceea ce ma intriga in mod special este ce se vede langa nucleu - si anume ceea ce seamana cu 3 jeturi de gaz ce erup din el. Cel putin asa pare din prelucrarea facuta initial si nu cred sa fie vreun artefact - fiindca de exemplu telescopul meu nu are spidere care sa induca un asa efect.
Am refacut prelucarea folosind si un filtru Larson-Sekanina, unde am rotit cu 3 grade pentru a scoate in evidenta coada sau eruptiile din  nucleu. In a doua prelucrare cu Larsen_Sekanina, am reusit sa scot in evidenta destul de bine si nucleul cometei fiindca am aplicat si o deviatie radiala de 2 pixeli, ca sa scot in evidenta eventualele unde de soc din jurul cometei.
Prelucrarea cu Larson Sekanina nu mi-a scos in evidenta cele 3 jeturi, oricat m-am straduit sa le vad, asa incat nu stiu de unde povin in prima imagine.
Am sa fac maine si un filmulet cu cometa in miscare printre stele si poate am sa reusesc sa o pun si pe un fond de stele nemiscate - o prelucrare pe care nu am avut timp sa o incerc niciodata.

Mai multe date despre filtrul Larsen-Sekanina - aici: http://users.libero.it/mnico/comets/ls.htm

Niky360
25 Dec 2015 07:54


Buna dimineata,
Am incercat sa il prind pe mos craciun in zbor in urma cu 1h, dar nu aparut. In schimb don'soara noastra Catalina a aparut, timid, dar a aparut:)
Mi-a luat cam 5 min. sa gasesc zona in care se afla cometa, de fapt 3 stele aproape coliniare aflate la SV de cometa..chiar si asa cand le-am gasit tot nu dadeam de cometa asa ca am mai pierdut 5 minute pana am gasit-o, initial era foarte vaga..abia spre sfarsit(ora 5:50) pot spune ca o vedeam fara sa se piarda in fundalul luminos al cerului, dar la inceput era aproape inobservabila(ora 5:20).
Impreuna cu alte 2 stele, cometa forma un triunghi care m-a ajutat sa determin dimensiunea coamei. 

Coama avea un aspect aproximativ circular mai bine "definita" pe partea ei inferioara(intre p.a=75 pana la p.a=110,daca nu ma insel), iar intre p.a=250 si p.a.=290 coama parca prindea o forma de evantai. Pt unele momente coama parea ca are o prelungire in p.a.=300. Dimensiunea coamei am estimat-o la 3'.

Din pacate cometa nu exceleaza de gradul de condesatie, fiind undeva la D.C.=3/4.

Magnitudinea parca o mai ajuta putin, in jur de 6.

Observatiile le-am efectuat cu 114-le de pe bloc, ajutat de 2 oculare GSO SuperView de 20mm, respectiv 15mm.

sonkab
25 Dec 2015 11:05


Salut, am luat si eu cateva imagini cu C/2013 US10, in dimineata zilei de 23 decembrie. Am folosit telescop 0,5 m, f/15 si camera CCD SBIG STL11000M, toate pe un cer de Bucuresti, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Nu am observat cele jeturile pe care le mentionezi. Atasez doua imagini, un stack de 60 de imagini a 30 s fiecare si o prelucrare cu Larson-Sekanina de 15 grade. In imaginea mea se vad doua jeturi opuse cozii ionice (cea din dreapta sus).

2SKY
25 Dec 2015 18:21


Am urmarit mai multe imagini luate din 20. 12. 2015 si nu apare ceva suspect . Dar pe ~ negativul lui Adrian . S  , apar niste cozi . Sa fie din prelucrare ?

jimao22
26 Dec 2015 02:43


Am revenit cu filmul promis, cel din 24 decembrie (cu expunerile de 120 sec).
Mi se pare o completare utila cand e vorba despre o cometa.

https://youtu.be/fmVlHYTBwQo

auriga
31 Dec 2015 08:43


In sfarsit s-a facut senin si la Cluj dupa aproape doua saptamani de ceata. am fotografiat si eu cometa C/2013 US10 inainte de crepuscul, 30cm f/5, 75x60s kaf8300 bin2, luna 70%.

Ovidiu M. 
31 Dec 2015 13:52


Un singur cuvant Auriga...superb:) Permiti s o pun wallpaper?

Catalin M. T.
31 Dec 2015 17:31


O imagine cu camp mai larg a cometei in apropriere de Arcturus. Lumina Lunii a cam sters coziile. :? Vizual, in luneta de 90mm la 50x, magnitudinea cometei am estimat-o la ~6, DC=5, diam. ~15'.

Ovidiu M. 
31 Dec 2015 19:45


Fain si la tine Catalin. Se vede totusi un pic coada. De ce nu o magnificatie putin mai mare?
Scuze , am vazut ulterior ca este cu obiectivul foto.

Erwin
01 Ian 2016 13:48


Aseară deoarece am fost la ni&#537;te prieteni afară din Bucure&#537;ti la Pasărea (după Pantelimon) &#537;i am avut cu mine luneta Lady Black de 110mm am făcut &#537;i ceva observa&#539;ii, am încheiat anul 2015 &#537;i l-am început pe 2016 într-o sesiune de observa&#539;ii întreruptă doar de &#537;ampanie &#537;i urările de rigoare. Turbulen&#539;a a fost medie, mai târziu am putut vedea cele 2 benzi ecuatoriale pe Jupiter &#537;i cei 4 sateli&#539;i galileeni alinia&#539;i frumos, echidistant aproape, pe o parte. Ceva mai târziu, pe la ora 3 când Bootes a urcat mai sus am încercat să găsesc cometa pe care ar fi trebuit s-o pot vedea măcar prin ocularul Erfle militar de 30mm la aprox. 20X nici cu Nagler 11mm la aproximativ 55X. 

Presupun că datorită frigului undeva în drumul optic s-a format un pic de condens (nu se vedea pe obiectiv, am &#539;inut luneta cu capacul pus &#537;i parasolarul extins) pentru că în jurul lui Arcturus sau Jupiter vedeam un halou luminos pe care mai devreme nu l-am observat. 

De&#537;i am văzut stele până la magnitudinea 6 din apropierea lui Arcturus, atât cu luneta cât &#537;i mai târziu pe la ora 5 când am ajuns acasă, de la geam cu binoclul 7x50 nu am reu&#537;it să văd cometa. Ori nu mă uitam eu unde trebuie ori condi&#539;iile au fost improprii ori cometa a trecut de magnitudinea la care a&#537; fi putut s-o văd. Acum Luna se va apropia mai mult de&#537;i este mai mică, dacă vor mai fi condi&#539;ii voi mai încerca s-o observ în zilele următoare. 

Totu&#537;i mă bucur că am reu&#537;it să le arăt prietenilor câteva bijuterii de pe cer: M42, M45, roiul dublu, M31, Luna, Jupiter.

auriga
01 Ian 2016 22:57


Sigur ai avut condens, din Cluj s-a vazut usor cu binoclu 10x50, mai ales pe un cer cu transparenta foarte buna si in ciuda Lunii.

Erwin
02 Ian 2016 17:38


Da, nici seeing-ul nici transparen&#539;a nu au fost foarte bune, e foarte posibil să fi văzut nucleul &#537;i să fi confundat cometa cu o stea din zonă.

Catalin M. T.
02 Ian 2016 20:01


Deplasarea cometei intr-un interval de 24 de ore,  in care se observa apropierea de steaua Arcturus. :)

Ovidiu M. 
02 Ian 2016 21:15


Instructiva comparatia Catalin. Multumesc!

Catalin M. T.
02 Ian 2016 22:29


Cu placere! :)

2SKY
18 Ian 2016 00:11


Astazi cometa e cel mai aproape de Terra si totusi e slab vizibila . Zilele trecute am observat-o cu telescopul mic si aparea ca un punct . Sa fie din cauza periheliului departat de soare , compozitiei sau distantei totusi mari fata de Terra ?. Prin binoclu cum se vede sint curios , e la limita?

auriga
19 Ian 2016 21:24


Azi dimineata inainte de crepuscul am mai luat si eu 30 min la C/2013 US10, track pe nucleul cometei (se misca destul de repede, ~6"/min).

2SKY
20 Ian 2016 22:17


Frumos , daca ar fi sa prinzi mai mult , nu close up sa vedem intinderea cozi , sau e prea difuza ? Am vazut ca are intre 6-7 mag .

auriga
06 Feb 2016 12:30


C/2013 US10 in aceasta dimineata.
Am atasat si un cadru individual in care se vede si galaxia vazuta pe muchie UGC 3326.

david_eco
06 Feb 2016 15:54


Frumos se vede si galaxia! :) Felicitari pentru captura!

auriga
25 Mar 2016 22:29


Un singur cadru de 60s din aceasta seara, cu Luna plina deja rasarita.

auriga
27 Mar 2016 11:22


Stack din 24 de imagini de un minut.

2SKY
27 Mar 2016 18:55


De revista , pe sub mina . :D . Sa speram ca apar si altele , de ce nu mai faine .