-----------------------------------
radur
16 Oct 2015 15:15

De unde cumparam blankuri?
Va salut,
Indraznesc sa va intreb de unde se pot achizitiona blankuri pentru realizarea de oglinzi in regim amator.
Multumesc.

Stanescu Octavian
16 Oct 2015 16:05


poti incerca la Glassexpert  e in Bucuresti uneori au sticla 25mm verzui  ei zic ca e clar ...pretul e variabil depinde pe cine prinzi la tel .  in mod normal au 19mm grosime la orice ora. au si taiererotund  cu jet apa dar se adauga cost serios.

radur
16 Oct 2015 17:14


Salut si multumesc pentru raspuns, va rog sa-mi scuzati nepriceperea insa ma refeream la blankuri mai serioase din pyrex/borosilicat, dedicate pentru a fi facute oglinzi.

Tavi F.
16 Oct 2015 18:57


... va rog sa-mi scuzati nepriceperea insa ma refeream la blankuri mai serioase din pyrex/borosilicat, dedicate pentru a fi facute oglinzi.

Imi cer scuze, nu vreau sa para o ofensa, dar tocmai nepriceperea te face afirmi ca doar "blank"-urile din "pyrex/borsilicat" sint pentru oglinzi mai "serioase"! Din pacate, mentalitatea asta e alimentata, speculata si valorificata de catre producatori/comercianti. Se perpetueaza usor pe fondul ignorantei publicului generos la buzunare.

PS: Locuind in Bucuresti, practic esti cu importatorii la tine in ograda! Ce-i drept, nu-i sticla serioasa. Corect!/PS

....

Cei de la GlassExpert au devenit foarte nesimtiti. Mai scrisesem cite ceva. Iar mai recent, cu mine, aproape niciodata n-au sticla de 19mm. Iar pe cea de 15mm mi-au cerut 74 de ieuro+TVA pe 0.42mp. "Finisata", desi specificasem ca o vreau taiata brut.

Cred ca singura solutie imi va ramine sa ma interesez prin strainatate. Nici macar "deseuri" nu gasesc in romanica, la un pret corect. Resturi inutilizabile pentru ei exista, dar vor sa le speculeze!

radur
16 Oct 2015 20:28


Da, la noi ca la nimeni. Eu gasisem un atelier de sticla ce facea, prin suflare ce-i drept, diverse chestii din borosilicat. Tuburi, eprubete, vase de laborator dar si obiecte de uz casnic, pahare farfurii, picioare de lampa, ma rog diverse.
Intrebati daca pot sa prelucreze sticla sub forma unor discuri, raspunsul a fost prompt: nu!

Ramane sa ne luam mini forje sa topim sticla float :)

Eu am gasit [url=http://www.scientificmirrors.co.uk/Telescope%20Making%20Supplies.html]aici la un pret decent, transportul in Romanica e 30lire.

Erwin
16 Oct 2015 21:31


Dacă locuie&#537;ti la casă &#537;i ai gaz metan la discre&#539;ie po&#539;i încerca să tope&#537;ti sticlă pyrex (vase din comer&#539;) dar trebuie să &#537;tii că procesul este îndelungat, trebuie să po&#539;i controla exact temperatura &#537;i să cuno&#537;ti foarte bine tehnologia. Ca să po&#539;i face "fine anealing" pentru eliminarea tensiunilor ai nevoie de un cuptor care să ardă zi &#537;i noapte, controlat, luni de zile.
Costul total s-ar putea să devină exorbitant dacă nu faci serie, pentru un amator nu se merită. Unii oameni au încercat dar...
 
Fiind începător e bine să-&#539;i faci "mâna" pe blank-uri mici tăiate din geam normal de 12mm pe care-l găse&#537;ti oriunde. Mai ales că vei avea nevoie de bani pentru materialele necesare, abrazivi, unelte, care nu-s chiar pe degeaba. &#536;i trebuie să te înarmezi cu multă răbdare! 

Spor &#537;i succes!

Tavi F.
16 Oct 2015 22:39


Mi-as permite sa dau un sfat eventualilor ATM-isti pasionati efectiv de slefuire: Ideea taierii discurilor nu trebuie sa va sperie deloc. E parte integranta realizarii oglinzii si cea mai usoara operatiune dintre cele care vor urma. Abia de la lucrul pe smoala incepe mecanica fina cu adevarat. Operatorul incepe sa aiba mai putine pirghii de control.

Acuma, fiecare tre' sa stie in sinea lui cit de mult l-ar pasiona slefuirea.
Sticle bune se gasesc si pe la tuburile tv si de monitoare (medii spre mari), cu grosimi de la 11.5mm la 14mm. Preferabil tuburi mai vechi si usor curbate. Am avut si unul nou, "plat", foarte gros, 16..17mm (variabila), dar sticla aceea probabil are tensiuni, fiindca se cojeste utit de tot si dubios, pe partea de iesire a sculei taietoare.

PS: Am vazut ca a aparut inca un subiect pe tema unei oglinzi homemade, de 240mm, ceea ce e imbucurator. Comentarii ar fi multe, partial filozofice... analiza curentului ATM in comunism, respectiv in capitalismul rasarit dupa '89. In fine. Cea mai evidenta comparatie factuala e raportarea la americani si ATM-ul lor. Sau la alte natii occidentale.

Bafta!

LE: Mai sint resurse in Europa. Aveam scoase doua. Le atasez sub forma de capturi.

starbuck
17 Oct 2015 23:50


Multa lume lauda textolitul pentru proprietatile mecanice, chimice si electroizolante. Am vazut ca exista in comert (inclusiv la noi) placi de textolit cu dimensiuni convenabile si mult mai accesibile ca raspandire decat blank-urile de sticla. Dimensiunile la placile de textolit ajung pana la 1250x2500x100mm iar un pret vazut in niste oferte ar fi de 24 lei/kg. Oare ar fi potrivit acest material compozit pentru prelucrarea necesara obtinerii unei oglinzi ?

Erwin
18 Oct 2015 01:29


Nu e bun pentru că nu po&#539;i atinge calitatea necesară a suprafe&#539;ei, textolitul con&#539;ine fibre impregnate cu ră&#537;ină care la polisarea fină vor ie&#537;i în eviden&#539;ă, dimensiunea fibrelor e (mult) mai mare decât lambda pe 8 necesară. Poate dacă după generarea suprafe&#539;ei se toarnă un strat de ră&#537;ină curată &#537;i se rote&#537;te discul până la solidificare ca să rămână o suprafa&#539;ă parabolică auto-generată de for&#539;ele centrifuge se poate ob&#539;ine ceva.

nobody
18 Oct 2015 01:29


P-o poiană mare,
&#536;i frumoasă tare,
A crescut odată un păr minunat,
Ce de toată lumea era lăudat.
...
D-atunci s-a născut
Proverbul &#537;tiut:
Nu te du cu sacul la părul lăudat,
Că te-ntorci cu dînsul gol &#537;i ru&#537;inat.

https://ro.wikisource.org/wiki/P%C4%83rul_l%C4%83udat

Stanescu Octavian
18 Oct 2015 10:55


prostii .Nu se poate inlocui sticla ... variante sunt Quartz sau vitroceram : sital,  zerodur , clearceram (cu coeficient aproape zero expans).  sau alte cristale carbura bor ,Safir Rubin .
oricum ramane varianta Schott  nici aia nu prea fericita ca nu e recoapta bine decat la noroc .platesti recocere fina dar e partiala . http://www.schott.com/supremax/english/

starbuck
18 Oct 2015 13:40


Eh, materialele compozite nu sunt prostii deloc in acest context, nu trebuie sa va ambalati chiar asa. Inteleg orgoliul unora :) si faptul ca sticla este consacrata in domeniul acesta. In schimb nu-mi place lipsa popularizarii materialelor cu parametrii corespunzatori prelucrarii unei oglinzi chiar daca aceste materiale exista de mult timp pe piata fara sa mai vorbesc de pret. Oricum la o oglinda nu conteaza transparenta materialului ca la o lentila iar acest lucru permite folosirea unor materiale suficient de rezistente pentru a asigura suportul necesar. Calitatea finisarii poate fi obtinuta (dupa cum spunea si Erwin) din aplicarea suplimentara a unui strat dintr-un alt material (rasini speciale, etc si de ce nu, chiar si sticla mai subtire si mult mai accesibila) care sa corespunda nivelului de finisare necesar. Nu cred ca sticla va avea de suferit ca popularitate si nivel de calitate (inclusiv mesterii in domeniu fata de care am un respect enorm) fata de alte materiale alternative dar nu trebuie exclusa nici posibilitatea folosirii acestora, principalul lor avantaj fiind accesibilitatea lor marita. 

Tavi Stanescu si Tavi Florian:
Sincer, as dori sa stiu parerea voastra ! V-ati gandit vreodata sa abordati si alte materiale in afara de sticla ? Ati avut nu mai stiu cate plangeri inclusiv pe acest forum din cauza accesibilitatii, a timpilor de asteptare sau a costurilor blank-urile comandate. Fara sa mai vorbesc de faptul ca pe langa costurile mari oricand riscati sa vi se crape blank-ul din cauze diverse cum ar fi transportul, incidente in prelucrare sau defecte constructive. Oare daca ati studia aplicarea altor materiale alternative nu ati reduce oare semnificativ aceste riscuri ?

Stanescu Octavian
18 Oct 2015 15:20


starbuck : nu ai experienta in oglinzi pentru instrumente astronomice nu trebuie sa ma crezi pe mine neaparat dar sunt cunoscute cerintele in lumea opticienilor . au fost multe incercari in ultimii 200 de ani dar si in zilele noastre . petru precizii extreme in conditii grele se merge pe factor de expansiune zero  .
 Cauta ce materiale ce au factor de expansiune asemanator sau mai mic ca sticla  sau spre zero
si  sa poata avea rugozitate in jur de 1nm.  sa-si pastreze forma de sfera parabola tot nanometric fara flexare la -20 grade si la 35 grade 
orice stratificare  lipire de materiale diferite cu coeficienti diferiti de expansiune este dezastru 
 
totul este flexibil cand calci pe beton armat se flexeaza microni buni .
nici sticla nu se poate lipi din 10mm sa pui doua sa faci 20mm decat prin fuziune la cald si recoacere . poti sa lipesti tine cu diverse cimentari dar nu vei putea face oglinda stabila termic si cu suprafata slefuita precis .

starbuck
18 Oct 2015 18:15


Tavi Stanescu:
Bineinteles ca nu am experienta in constructia de oglinzi astronomice, acesta a fost de altfel motivul pentru care am pus intrebarea celor care au o asemenea experienta. 
Iti multumesc pentru explicatii chiar daca imi este greu sa cred nu exista alte materiale care ar satisface conditiile respective (sau macar s-ar apropia de satisfacerea acelor conditii) cu toata tehnologia specifica existenta.

2SKY
18 Oct 2015 18:44


Exista un material special pentru oglinzi de telescop ,  a fost prezentat acum 10-15 ani pe Discovery si era foarte laudat cum ca va inlocui sticla yena , pe timpul ala fiind folosita de NASA . Materialul este o membrana care poate fi fabricata de dimensiuni mari , se pot pune micromotoare pentru controlul suprafetelor si are o denumire ceva cu pir.....  nu pirex . De atunci nu am mai auzit nimic .

Erwin
18 Oct 2015 19:15


Există o singură cale prin care po&#539;i ob&#539;ine o oglindă satisfăcătoare, de dimensiuni mari din alt material decât sticla dar are multe dezavantaje. Este vorba de oglinda lichidă din mercur sau aliaj de galiu care la acela&#537;i diametru are cost mult mai mic decât una din sticlă însă merge numai la zenit. 

http://www.aeos.ulg.ac.be/LMT/instruments.php

starbuck
18 Oct 2015 19:21


Ideea de baza este ca exista alternative. Daca este sa vorbim de stabilitate termica nu am nevoie de experienta in lucrul cu sticla ca sa afirm ca pana si banalul lemn (de esenta tare, tratat chimic  corespunzator si cu dimensiuni generoase pentru stabilitatea structurala) ar satisfice conditiile de factor de expansiune foarte redus sau cel putin incadrat intr-o marja acceptabila de eroare fara sa mai vorbesc de industria atat de vasta a materialelor compozite. Ma refer la lemn macar ca baza sau suport pentru straturile reflexive. Daca materialul pentru instrumentele optice este asociat invariabil cu sticla de-a lungul traditiei si istoriei instrumentelor optice atunci cand vorbim de oglinda ca o simpla suprafata (plana sau nu) cu proprietati de reflexie cat mai bune atunci sticla cu siguranta nu poate fi unica solutie indiferent de stabilitatea termica sau structurala necesara. Respect parerea celor cu experienta in domeniul prelucrarii sticlei pentru oglinzile astronomice dar acum  in secolul 21 nu pot sa accept inexistenta materialelor alternative in acest scop.

zoth
18 Oct 2015 21:01


Discutia imi pare interesanta  :) 
Insistenta lui starbuck mi-a adus aminte ca exista un adevar in aceasta cautare, la inceputuri oglinzile telescoapelor nu erau facute pe sticla ci pe metal. Inconvenientul cel mai mare era ca suprafata oglinzii oxida foarte repede. Evident si coeficientul de expansiune avea un rol negativ dar intre timp s-au inventat coatingurile si invarul. Oare acesta din urma n-o fi bun ca substrat de oglinda? Sau o fi prea scump? Sau o fi prea greu?

Stanescu Octavian
18 Oct 2015 22:11


Invarul inventat in 1896  este Fe si Nichel deci e greu  are coeficient exp 1.2  fata de pirex 3.2.
daca exista o posibilitate de a inlocui sticla sau cristalele cu ceva era pus in aplicare de mult . la ochelari s-a facut inlocuirea .  materialele organice au coef exp mare si lucreaza imbatranesc.
nu cred ca un amator acasa va gasi solutia prin conversatii aici pe forum.
structuri in fagure la sticla se foloseste de ceva vreme usureaza mult  si mareste rigiditatea .

2SKY
19 Oct 2015 03:27


Posibil sa ma fi inselat deci nu PIR..... .Ci asta .      https://www.youtube.com/watch?v=YpdqJDtjwLo

Stanescu Octavian
19 Oct 2015 09:49


exista de cativa ani pelicle beamsplitter  o membrana de niroceluloza  de 2-4 microni intinsa pe un inel montura , as fi fost incantat sa am asa ceva  daca ar fi suficient de bune la reflexie, din pacate nu se pot face deocamdata mai bune de Lamda sau L/2 .
https://www.thorlabs.de/NewGroupPage9.cfm?ObjectGroup_ID=898
la 100mm diam costa vreo 400E mai mare nu se face  si oricum sunt plane

radur
19 Oct 2015 10:16


De aia James Webb e facut din Mylar, nu?

Domnilor, cautam o informatie practica referitoare la modalitatea si locul de achizitie a blank-urilor, nu o discutie teoretica despre eventualele materiale ce pot inlocui sticla ca baza pentru oglinzi.

Daca tot a divagat discutia haideti sa vb si despre aspectul care ma intereseaza in mod direct, si anume ca e mai ieftin sa cumpar un telescop gata facut :) Bineinteles, nu mai ai satisfactia lucrului facut de tine, insa in cazul meu cred ca pot amana aceasta senzatie pentru cativa ani.

starbuck
19 Oct 2015 12:40


Daca vrei oglinda de telescop cu diametru mare ( dupa parerea mea incepand cu 300 mm de unde incep costurile serioase pentru un amator) atunci e mai rentabil in timp sa ti-o construiesti tu, chiar daca dupa cum s-a mentionat anterior e bine sa incepi cu diametre mici pana te inveti. 
In legatura cu furnizorii existenti de blankuri de sticla ai la linkul urmator o lista cu repere unde ai putea consulta ofertele comerciale si de asemenea multa documentatie despre resursele din domeniu. Eu cel putin cu astea as incepe.
https://stellafane.org/misc/links.html#CommMirrorBlanks
(vezi la sectiunea Commercial Suppliers -> Mirror Blanks & Optical Glass)

Mult succes !

nobody
11 Noi 2015 19:42


Cum arata lemnul de esenta tare la o scara de o zecime de milimetru:

Stanescu Octavian
11 Noi 2015 20:04


Lemnul nu are ce cauta in constructia pieselor optice , eventual la trepied sau montura Dobson si la lunetele ornamentale pt colectionarii de antichitati.

Ovidiu M. 
08 Dec 2015 21:04


http://www.afloriceliglasscom.ro/produse.php
sticla float de 19 &#537;i 25mm.