-----------------------------------
Valentin Datcu
01 Iul 2015 18:23

Dobson SkyWatcher 254/1200
Buna ziua

 Doresc sa incep primele mele observatii astronomice (luna, soarele, planetele si obicte deepsky) si in acest sens voi achizitiona un Dobson SkyWatcher 254/1200. Ce obiective si filtre imi recomandati pentru obiectele deepsky si cat de detaliat le voi putea vedea?  :?:

tsa
01 Iul 2015 19:43


Bun venit!

Pina iti dau sfat cei mai in masura, eu iti recomand sa incepi cu un filtru UHC. Daca bugetul iti permite, poti sa mai cumperi si un OIII, dar as zice, cu UHC deja te poti distra de minune (de la firme: Astronomic, Lumicon, Baader).

Probabil o sa ai in pachet cateva oculare, dar daca nu, ti-as recomanda sa ai in vedere unul de 32mm (pe post de cautator dar si pentru nebuloase mai extinse), poate unul de 18 mm, dar neaparat sa ai si un ocular bun de 10 mm. Pe asta din urma o sa poti folosi la multe.  Daca vrei o marire si mai mare, poti achizitiona un ocular wide angle de 7 mm. 
Nu stiu daca o sa ai motorizare la montura sau nu, oricum, cu cat campul vizual la oculare  e mai mare, cu atat mai bine. 

Bafta.
tsa

Valentin Datcu
01 Iul 2015 19:46


Multumesc pentru raspuns.
Cât de detaliat voi putea observa obiectele deepsky?

Teo
01 Iul 2015 19:54


Poti vedea aici cat de detaliat se pot observa obiectele deepsky, cu ce aperturi si la ce puteri.
Sunt desene facute la ocular de catre astronomii amatori :
http://www.deepskywatch.com/messier-dso-sketches.html

Oricum in realitate obiectele pe care le vezi la ocular vor fi destul de palide ( mai ales galaxiile) , ca un "fum diafan" mai mult sau mai putin luminos conturand diverse forme . Roiurile de stele se vor rezolva in stelute mici (in functie de departarea si intinderea roiului) dar si de performantele telescopului (apertura). De asemenea nebuloasele nu se vad color ci preponderent alb-negru sau gri. Poate doar la M 42 din Orion sa distingi si alte culori foarte sterse dar si asta este destul de dificil.

Valentin Datcu
01 Iul 2015 19:57


Mul&#539;umesc pentru răspuns.

Valentin Datcu
01 Iul 2015 20:37


Ce părere ave&#539;i de ocularele <4mm pentru observarea ODS?

Teo
01 Iul 2015 23:17


In general la observarea obiectelor DSO nu se folosesc puteri mai mari de 100-120 X. De regula se utilizeaza puteri mici ( 20 X- 40 X, 60 X, 100 X).
Puteri ceva mai mari (ex. 150 X) se folosesc la unele nebuloase inelare (planetare) sau la roiuri globulare cu dimensiuni (unghiulare) aparente mici, ori la unele galaxii  dar asta merge la telescoape cu apertura mare.
Cu cat cresti puterea de marire (grosismentul), cu atat imaginea se intuneca si nu mai poti vedea obiectele ce prezinta o lumina redusa . Imaginile obiectelor DSO sunt difuze si slab luminoase. Pentru a putea castiga lumina la mariri puternice ( la observatii vizuale) ar trebui sa avem un telescop cu apertura foarte mare, ori in regim de amator suntem limitati de buget si de alte considerente practice.
La observarea vizuala a obiectelor  DSO, rar se utilizeaza oculare cu focala sub 10 mm. 
De regula, cele sub aceasta focala sunt utilizate la observarea planetelor si a Lunii.
Marirea sau grosismentul il calculam impartind focala telescopului la focala ocularului.
Daca vorbim despre astro-fotografie cu timpi lungi de expunere si sensibilitati ISO ridicate, atunci este altceva, dar asta nu intra in discutia actuala a observatiilor vizuale la ocular.

C.Ovidiu
04 Iul 2015 10:44


Cum spunea si Teo, la unele obiecte deep space nu necesita o marire exagerata, find slabe. De obiecei 120 - 150 x la nebuloase planetare, si clustere globulare, unele dintre ele is relativ mici.
Telescopul tau vine cu 2 oculare kelner de 25mm si 10mm pentru inceput, nu is pretentioase.
Dar in tip poti exclusiv sa iti iei oculare mai bune, net superioare fata de cele venite cu telescopul.
Is o gama foarte mare de oculare iar in unele cazuri se creaza confuzie, din acest fapt nu mai sti ce sa iei.
uite aici oculare pe standard 1,25 inch: http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-317mm-1258221/index.html
sau pe 2 inch: http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-508mm-28221/index.html

Aici is multe tipuri: spre ex: ocularele wide field is excelente pentru deep sky adica au un camp larg, ocularele orthoscopice is foarte bune pentru planete dar au camp mic.
Pentru inceput ar fi ok niste oculare de tip plossl zic eu: de  25mm, 10mm, 9mm si 6mm, si de 5mm e ok nu prea are rost sa iei de focala foarte mica pentru ca le vei folosi rar, adica de 4mm.
La planete nu prea poti sa maresti la 400x sau 300x cum vrei si cand vrei, numa cand conditiile iti permit, si asta cam rar la o apertura de 254mm. Adica il foloseti rar de tot. De obiecei in majoritatea cazurilor 120x 150x, ( la planete) iar daca seeingul e bun poti merge spre 250x - fiind o putere de marire excelenta pentru observatii planetare.
Ocularele pe 2 inch is scumpe, avantajul lor e ca au un camp foarte mare, dezvantaj e pretul

Valentin Datcu
04 Iul 2015 11:24


Mul&#539;umesc.

C.Ovidiu
04 Iul 2015 12:34


Eu rar am prins cu un dobson de 6 inch detalii super tari la planete, in acest caz vorbesc despre planeta Jupiter ca exemplu, tin minte ca de 2 ori pe an am prins conditii excelente unde am bagat 400x si era clar de tot, se vedea fara nici o problema marea pata rosie, si detalii in benzile de nori.
In rest nu am bagat de fiecare data 400x pentru ca calitatea imagini nu a permis acest lucru. Adica pe scurt vei folosi mai rar un ocular de 4mm. 
La Luna se poate merge si pana la 300x dar cand conditiile is potrivite, si acolo turbulenta afecteaza calitatea imagini si a detaliilor, din cate am vazut nu asa de semnificativ precum la planete.
Daca vrei poti sa iei si unul de 4mm rezervat pentru cazuri speciale  :D
Deci poti sa faci asa, daca iti doresti achizitionezi dobsonul de 250mm aici http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-skywatcher-2541200.html

Ignora chestia aia unde zice 508 x putere de marire in realitate foarte rar ajungi pana acolo doar in conditii excelente, nu conteaza puterea de marire, ci apertura aia e important.
El vine cu un cautator 9x50 si 2 oculare de 25 si 10 kellner.

Pentru inceput sa iti iei niste oculare bune: 
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-plossl-317mm.html
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-skywatcher-plossl-fmc.html
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-gso-super-plossl.html

Ar fi o varinta cam asa: un Super Plossl fmc de - 25mm 10mm, 7,5 si 6mm, pentru inceput. Apoi cu timpu poti achizitiona si filtre DSO si oculare mai sofisticate.

nobody
04 Iul 2015 12:49


Cam ce camp vizual aparent acceptabil ai cu un Newton f/4.7, lipsit de coma oglinzii parabolice si lipsit de astigmatismul ocularelor "wide field" recomandate ?
... ocularele wide field is excelente pentru deep sky adica au un camp larg ...

C.Ovidiu
04 Iul 2015 12:52


Eu am dat un exemplu general nu m-am referit strict la configuratia telescopul de 254 f4,7 si rezlutatele oferite prin acel telescop cu un ocular de wide angle.
I-am recomandat pentru inceput niste super plossl.

theogon
04 Iul 2015 14:16


După câte îmi aduc aminte formula este simplă: câmpul ocularului supra grosismentul instrumentului fornizat cu acel ocular. Par egzamplu - ca să cităm din clasici- un ocular Axiom cu focala de 15 mm, are un câmp de 82 grade și va furniza un grosisment de 1200 mm (F - telescop): 15 mm=80 X.
Cîmpul furnizat va fi 82 grade : 80 = 1,02 grade , deci aproximativ 1 grad  pentru că riguros nici unul din termenii operației aritmetice nu are strict valoarea comunicată de producător.

nobody
04 Iul 2015 15:48


Altceva am intrebat ...

C.Ovidiu
04 Iul 2015 16:25


Cu un nagler de 27mm adaptat la configuratia telescopului, un nagler spre exemplu e de 68.
Iar campul cam 1,5 grade la 44x

ceva de genu

2SKY
04 Iul 2015 16:36


Pe 1,25" sau 2" ? , cred ca e ceva diferenta . Nu conteaza la calcul ?

C.Ovidiu
04 Iul 2015 16:39


Uitete aici

http://www.davidpaulgreen.com/tec.html

De ce deviem de la subiectul topicului nu stiu ? care e faza

2SKY
04 Iul 2015 22:46


Mersi , am mai trecut pe aici  , acum ani de zile , dar acum am alta configuratie . Programe astro nu folosesc decit strict . Cred ca fiecare invatam si probabil cineva mai atent , observa cite ceva si e normal sa puna sub semnul intrebari anumite fraze , dar nu trebuie sa te supere astfel de corectii mai ales ca sint facute prieteneste si sint si niste bani in joc .

mircear
05 Iul 2015 02:50


Ce vroia sa spuna cam prea subil cineva mai sus este ca pentru un ocular wide-angle sau super-w/a cu focala mare/de putere mica utilizat pe un reflector rapid (i.e. cu raport focal mic) ai nevoie de calitate optica a acestuia.
Ocularele SW si GSO mentionate mai devreme, sau mai bine spus clasele respective de oculare nu prea se incadreaza din pacate la asa ceva. Sunt multe aberatii de corectat in genul asta de telescop, care necesita optica bine gandita si realizata, optica pe care in gama respectiva de pret o gasesti foarte ocazional, ca sa nu zic accidental.
Cu un asemenea ocular o sa ai camp aparent mare (wow!) cu o zona centrala de eventual ~50% pe care sa ti-o redea acceptabil.
Pentru un ocular decent - aici intra in calcul si experienta de observator si asteptarile personale - care sa-ti redea peste acceptabil campul vizual si posibil pe o zona cat mai mare a campului aparent, trebuie sa cheltuiesti cel putin dublu pe-atat din pacate, daca vrei sa-l utilizezi intr-un reflector rapid.

C.Ovidiu
05 Iul 2015 14:17


Mircear aici ai dreptate.

off topic:
Dar in unele cazuri se sare de la subiectul initial, daca cineva doreste sa intrebe ceva poate sa scrie si in pm, nu e obligatoriu sa dezbata problema in public, e mai simplu si eficient sa ramai la discutia topicului, asa am observat, cand cauti ceva legat de un subiect anume se trece la alte discutii iar subiectul este uitat sau tinut in umbra, si asta e foarte enervant cand vrei sa cauti informatii anume si utile legate strict de subiect.

Valentin uitete la niste review pe net legat de dobsonianul de 254mm vezi ce se spune de el. Din cate a zis mircear si am observat eu pe net se pare ca ar avea coma, adica stele pe margine nu sunt perfect punctiforme is alungite,au un aspect de cometa, e un defect al telescoapelor rapide cu un f/d 4-5. Cu cat e mai mic acest numar cu atat coma devine mai accentuata, adica telescopul devine mai scurt. Se imparte focala telescopului la diametru oglinzi 1200:254 = 4,7 asta se aplica la toate telescoapele.
   
Auzi Velentin m-am ganditi eu asa, nu stiu cum vei reactiona esti incepator si asta va crea umpic de confuzie, poti sa iti achizitionezi un Dobson de 8 inch e mai ieftin si cu el poti observa DSO fara nici o porb. 
Daca doresti.

theogon
05 Iul 2015 16:01


Să le luăm pe rând
- Mircear a răspuns bine la problema ocularelor de câmp larg (accesibile ca preț) 
de aceea dacă nu vrei (poți) să dai pe un ocular (nagler, delos) un preț aproape egal cu telescopul în sine, poți achiziționa oculare plossl de la TV (televue) care nu sunt așa de scumpe și sunt cu o clasă peste sw sau gso. Pâna atunci rămâi cu ocularele din dotare și folosește-le din plin. În privința filtrelor, amicul tsa ți-a dat niște sfaturi bune.
- Cumpărăți apertura cea mai mare pecare ți-o poți permite, problemele de la un newton de 250 f5 sunt aceleași ca la un newton de 200 f5 (vorbesc de partea optică) și dacă gabaritul nu te intimidează rămâi la ce ți-ai propus. Sub stele instrumentul mai mare îți va aduce satisfacții mai mari.

Valentin Datcu
05 Iul 2015 18:09


Mul&#539;umesc pentru răspunsuri.
Imi pute&#539;i recomanda câteva căr&#539;i pentru începători?

theogon
05 Iul 2015 21:27


Mă hazardez să-ți dau doar unele titluri . Să le luăm pe cele românești consacrate:
Matei Alexescu- Laboratorul astrofizicianului amator, 
                      - Să facem observații astronomice 
Ioan Todoran- Cartea astronomului amator
***- Manual de astronomie pt clasa a XII
Eugeniu Toma- Noi și universul 
Ioan Todoran - Cât mai aproape de stele, etc, etc
asta doar dacă nu poți intra pe biblioteca astronomică on line

theogon
06 Iul 2015 08:31


...și mai poți găsi și o carte mai nouă a lui Marcel Jinca - Astronomie practică si teoretică,  autorul fiind și el membru pe acest forum.

claudiu daniel
14 Iul 2015 12:16


salutare . pe un telescop 254 f4,72 am folosit un ocular plossl de 6 mm gso , pe saturn e dezastru, am vazut un saturn difuz oricat m.am chinuit sa focalizez, abia zaream diviziunea  . 6 mm kasai ortoscopic a facut spectacol . deocamdata am doar ocularele stoc 10 si 25 mm + un orto fujiyama de 5 mm , orto cu care doar o singura data am prins o atmosfera calma (in doua luni de cand am telescopul) prin care am vazut un saturn magnific . 

ocularul superplossl sw de 25 nu-i rau , cel de 10 e acceptabil in lipsa de altceva . eu le folosesc pe astea doua + un ocular cu zoom de la o luneta terestra de calitate sub ocularul de 10 venit cu telescopul , asta e , buget mic ;) 

parerea mea ca superplosurile gen gso , sw  sub 10mm sa zic nu dau rezultate bune , zicea cineva mai sus de plosurile televue , si eu voi merge in viitor pe ele

claudiu daniel
14 Iul 2015 12:19


http://www.stargazing.net/naa/scopemath.htm