-----------------------------------
vicu60
21 Iun 2015 21:02

Achizitie oculare
Legat de oculare, vreau sa cumpar urmatoarele: doua oculare si nu stiu in ce directie s-o iau. Mai precis, mi-as dori un ocular pentru observatii planetare, iar celalalt pentru observatii deepsky. Le voi folosi pentru un telescop Dobson cu apertura de 322 mm si focala de 1500 mm.
Din ce am citit ofertele online, cred ca produsele TV Nagler sunt cele mai indicate, insa, mi se par un lux greu accesibil pe criza asta. In prezent am un Hyperion de 13 mm cu cele doua inele de 14 si 28, dar nu sunt multumit pe deplin.
Pentru planete as vrea claritate, contrast si putere cat mai mare, iar la deepsky un afov mare fara coma. Dupa mine, pentru planete, am o  inclinatie spre ortoclasic de la Baader, iar pt. deepsky spre maxvision 82', 24 mm. Rog pe cunoscatori sa-mi spuna daca e buna aceasta varianta sau astept alte sugestii.

Cer senin!

Erwin
22 Iun 2015 12:02


E dificil de ales un ocular când oferta e atât de mare, probabil un set mai larg va fi mai potrivit pentru că po&#539;i alege din set ocularul optim pentru un anumit obiect &#537;i condi&#539;iile atmosferice date. Hyperion lucrează mai bine la focale mai lungi de F/6-F/8 iar inelele se folosesc numai la planete pentru că zona de imagine bună din câmp se îngustează semnificativ. 

La planete orthoscopicele sunt cele mai bune, acum depinde &#537;i ce produs po&#539;i achizi&#539;iona, un ortho adevărat e scump. Pentru focala ta po&#539;i merge chiar la 4mm dacă condi&#539;iile cerului o permit &#537;i dacă nu ai probleme de vedere care necesită ochelari, eye-relief-ul este foarte mic, practic n-ai cum să nu-l atingi cu genele sau să nu vezi to&#539;i "scafandrierii" care circulă prin umoarea apoasă... Un set 4-6-8mm e indicat.

Pentru DSO ideal ar fi un Delos dar e mai scump decât Nagler. Un Panoptic e ceva între, cel de 24 performează bine &#537;i fiind pe 1.25 nu este chiar a&#537;a de scump.

vicu60
23 Iun 2015 18:28

achizitie oculare
Te salut Erwin si-ti multumesc pentru sfatul tau.
Am vazut niste ortoscopice Castell la acelasi pret cu cele de la Baader clasic ce parere ai despre ele?

valy
23 Iun 2015 19:34


Ortoscopicele se impaca bine cu newtonul f/5?

m3k
23 Iun 2015 19:45


Pentru DSO, daca vrei afov mare si sa scapi de coma ai nevoie de un corector. Paracorr de la Tele Vue care este foarte scump sau poti incerca Baader MPCC Mark III, trebuie doar sa nimeresti distanta cat mai bine (sa o calculezi si sa pui distantiere). ( http://www.alpineastro.com/optical_accessories/MPCC/mpcc_visual.htm ) .  Fiind telescop f5 chiar daca ai scapat de coma prin corector, daca nu e un ocular mai bun (scump) tot vei avea astigmatism si stele ciudate in partea exterioara. Un Explore Scientifc ES 24mm 68 AR purged (nu maxvision), 20mm 68 (sau chiar 24mm 82) sunt destul de accesibile, se gasesc si sh pe ebay.de ebay.co.uk. Chiar si fara corector de coma ES 24mm 68 (NU maxvision) este destul de bun.

Erwin
23 Iun 2015 22:11


Orthoscopicele sunt bune pentru claritatea &#537;i contrastul oferit, nu pentru câmp care evident este mai mic decât a ocularelor complexe &#537;i scumpe. La planete sau duble obiectul de interes este mic &#537;i dacă ai urmărire (montură EQ sau AZ motorizată) nu e nicio problemă că nu deranjează coma. Nu am avut pe mână nici Baader nici Castel, întreabă-l pe adrian.b care e "lentilozaur".

vicu60
24 Iun 2015 12:14

achizitie oculare
Salutare tuturor si multumesc  lui m3k pentru parere.
Pana acum am dedus ca cele mai bune oculare pentru planete sunt ocularele ORTO dar vreau sa stiu daca fac coma la telescoapele f5.Pentru DSO EXPLORE SCIENTIFIC 24mm cu 68 dar exista si cel de 28 mm 68 pe2'' putin mai scump.Daca concluziile stau asa ,il rog pe Adrian.b ce parere
 are despre cele discutate.

Cer senin la observatii.

m3k
24 Iun 2015 13:06


Fiind f5 trebuie sa ai in vedere marimea pupilei de iesire la ocular, sa nu fie prea mare pentru ca alfel cerul o sa fie gri iar contrastul slab si o sa vezi umbra secundarei in ocular. Imparti focala ocularului la focala telescopului si obtii pupila de iesire pentru acel ocular pe telescopul tau. Cu cat e mai mare cu atat risti sa vezi obstructia in ocular si contrastul obiectelor DSO este diminuat.

24 /5 = 4.8mm pupila de iesire, care este deja destul de maricica - 4.8*4.8*2 = 46% luminozitate aparenta

28/5 = 5.6mm pupila de iesire, cam prea mare pentru un telescop cu obstructie


http://www.rocketmime.com/astronomy/Telescope/SurfaceBrightness.html

Un ocular 20-25mm ar fi ideal pentru wide field DSO pentru telescopul tau f5. De aceea nu ti-am recomandat 28mm 68.


Cat despre ORTHO ca fiind cele mai bune, poate doar la claritatea imaginii in ocular. Ce nu ti-a spun nimeni pana acum e ca ocularele ORTHO de focala mica ( sub 10mm) sun foarte FOARTE incomode. Au un eye relief de doar cativa mm  si trebuie sa impingi tare ochiul spre ocular. La o magnificare mare pe un dobson fara tracking o sa vezi planeta cateva secunde in ocular, dupa care iar trebuie sa o cauti. pe gaura cheii, datorita campului vizual foarte mic.

Eu de exemplu pentru planete folosesc un ocular zoom de calitate cu un barlow. Chiar daca poate imaginea in ocular este un pic inferioara ocularelor ortho confortul este la alt nivel.

zoth
24 Iun 2015 18:38


... ocularele ORTHO de focala mica ( sub 10mm) sun foarte FOARTE incomode.

Sa-mi fie cu iertare dar afirmatia de mai sus mi se pare exagerata!
Designul Abbe orto are un eye relief semnificativ mai mare decat cel Plossl de exemplu, motiv pentru care s-au fabricat (si inca se mai fabrica) astfel de oculare cu focala nativa mica. Eu as reformula afirmatia de mai sus in felul urmator: ocularele orto de focala mica sunt oculare care cer obisnuinta la folosire!
Este foarte adevarat ca la inceput pot sa para putin neprietenoase insa daca perseveram in folosirea lor pot deveni in timp cei mai buni prieteni!
Personal ma inteleg foarte bine cu aceste oculare, ortoscopicul de 4mm parandu-mi mult mai comod decat plossl-ul tv de 8mm, de exemplu.

Apropo, mai batranii forumului au tot recomandat celor care fac la randul lor recomandari sa vorbeasca din experienta personala si nu din cele auzite sau citite prin alte locuri. A fost o recomandare buna de care vad insa ca nu se tine cont. Pacat!

Indiferent ce oculare va folosi Vicu in final, ii reamintesc ca la fel de important este sa coreleze cat mai bine puterea maxima de marire cu seeingul locului de observatie, altfel risca sa nu folosesca unele oculare (de focala mica) niciodata.

Cer senin!

m3k
24 Iun 2015 20:41


Poate e putin exagerata, dar nici decum falsa. Ca te obisnuiesti cu greul, cu incomodul, e altceva. Nu au cum sa fie comode cu un eye relief de aprox 5-6mm. De aceea ele sunt folosite in general de cei mai priceputi care pot specula avantajul pe care il au fata de ocularele cu multa sticla. 

Stiu ca la observatii planetare parerile difera in functie de preferinta si in special de echipament. Daca ai o montura goto si un apo scurt e alta viata cu un ORTHO la 150x fata de un dobson fara tracking de 30kg la 250x cand iti tremura imaginea la cea mai mica vibratie. Asa ca nu am facut o recomandare, doar am adus aminte ca ocularele ORTHO datorita eye reliefului mic si al campului vizual aparent mic sunt incomode, nu sunt nici pe departe Baader Hyperion la confort. 

Peste tot am vazut ca atunci cand cineva intreaba de un ocular pentru planete bun cei mai "experimentati" recomanda repede un ORTHO de 5-6mm, da, intr-adevar detaliile si contrastul sunt excelente dar pe langa asta explicai omului ca o sa i se usuce ochiul presat pe ocular ca nici nu poate clipi prea bine. Iar acel plus pe care ocularele ORTHO il ofera nu il poate observa toata lumea, doar cei cu ceva experienta pot discerne acele umbre si linii fine pe suprafata planetei, pe care poate un ocular "normal" nu le arata. Un Tele Vue Plossl de 15mm cu un Barlow mai bunicel pentru aprox 6-7mm garantez ca nu va observa diferenta intre oricare ORTHO cu dobsonul de 12" si va privi mult mai confortabil. Altul cu experienta sigur va avea multe de spus la aceasta comparatie.

vicu60
24 Iun 2015 22:09

achizitie oculare
Salutare tuturor.Am citit cu atentie parerile lui m3k si zoth si tin sa le multumesc pe aceasta cale.
Tare mi-ar place sa ne intalnim la un starparty insa nu stiu cand se va tine .Telescopul  meu il folosesc doar la observatii vizuale.Deocamdata vreau sa obtin niste informati despre oculare pentru achizitia pe care o s-o fac in viitorul apropiat .Locuiesc in Bucuresti la curte, insa am gasit un loc pe un deal in jud.teleorman cu cer negru ca zmoala unde pot sa ma duc cu telescopul. ZOTH ,  vad ca locuiesti in Bucuresti poate ai niste timp sa ne intilnim undeva. 

Cer senin tuturor!

Erwin
25 Iun 2015 06:25


Unde în Teleorman e dealul cu pricina? Grupuri din Bucure&#537;ti merg la Comana spre sud, sau la Fundulea spre Est, am fost odată &#537;i la Frumu&#537;ani, tot spre Est, 30-40Km cu ma&#537;ina, unde se vede Calea Lactee cu ochiul liber.

vicu60
25 Iun 2015 21:06

achizitie oculare
Buna seara! Dealul cu pricina se afla in comuna Plopii Slavitesti la 30 km de Turnu Magurele spre 
Draganesti Olt.Pe deal  se afla culturi agricole  nu este nici o lumina ,iar noaptea este o bezna de nu vezi pe unde calci  Linia orizontului este de jur inprejur  iar constelatiile nu le mai recunosti de puzderia de stele ce se vad cu ochiul liber!

Nopti senine Erwin!

valy
26 Iun 2015 19:30


Suna ca in povesti :)!

vicu60
27 Iun 2015 17:26

Achizitie oculare
Salutare si bine v-am gasit. Cautand oculare in continuare, am gasit la astroshop.ro o categorie de oculare planetare care au o prezentare foarte convingatoare ,mai exact au un camp de 60, eyerelief16mm cu o redare a imaginii de orto. Rog cunoscatorii sa-si exprime parerea.

http://www.astroshop.ro/ts-optics-ocular-planete-hr-6mm-1-25-/p,6165

Cer senin!

claudiu daniel
14 Iul 2015 11:55


un link util cu ceva informatii interesante 

http://www.stargazing.net/naa/scopemath.htm

Armand Popa
30 Oct 2019 22:15


Buna seara

Vreau sa imi achizitionez un ocular orthoscopic. 

Am avut la mine la test un otho Baader de 6mm (BCO) si am fost foarte multumit de el.

Prin comert pe la noi , am gasit doar aceste 2 modele
https://telescop-expert.ro/oculare-orthoscopic-baader-clasice_103004 (BCOul de 6mm)

sau

https://telescop-expert.ro/oculare-orthoscopic-castell_103007 (Castell de 7.7mm)


Care il recomandati din cele 2 modele si de ce? Stiti sa existe si alte modele ce merita luate in considerare? (orthoscopic)

Multumesc frumos!

valy
31 Oct 2019 01:25


https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8855_Fujiyama-1-25--HD-Ortho-Okular-6-mm---made-in-Japan.html

tudor
31 Oct 2019 09:26


Cel recomandat de Valy il am eu si sunt multumit de el. L-am prezentat cu ceva ani in urma aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16057

theogon
31 Oct 2019 20:21


I:  Citeam pe vremuri despre teste facute la unele oculare ortoscopice sau alcături optie (pentru observa&#539;ii planetare)  ZAO I &#537;i II (Zeiss Abbe Orthoscopic), Pentax, monocentric, BGO (Baader Genuine Orthoscopic), Brandon, UO (University Optics) BCO,  (Baader Clasic Ortho)
Pe multele criterii de evaluare făcute (desen imaginii, abera&#539;ii, claritatea cîmpului, contrastul,  cel mai bine s-au prezentat ZAO I &#537;i II, monocentricul &#537;i Pentax orthoscopic 
Ocularele BGO erau din gama medie -dacă îmi amintesc bine la 86% din calitatea unui ZAO II.

Bref, din ocularele de mai sus am din gama de focale 9-10 mm, BGO de 9 mmm UO de 10,2 mm &#537;i BCO de 10 mm, Există o diferen&#539;ă de calitate între aceste oculare în limita a 10-15% în favoarea BGO.

valy
31 Oct 2019 20:26


..
Ocularele BGO erau din gama medie -dacă îmi amintesc bine la 86% din calitatea unui ZAO II....Pai daca 86% din ZAO e mediu....eu nu stiu ce sa mai zic :)
Oricum 86% din ZAO la dar o fractiune din pretul lor (am vazut ca unul umbla pe la 1000$), mi se pare foarte bine. Iar la o fractiune din BGO ai BCO care probabil este la 86% din BGO, si ducand logica mai departe practic la 75% din ZAO iei o punga plina de BCO-uri.

theogon
31 Oct 2019 21:28


II. Da Vali sper ca memoria să nu-mi joace feste &#537;i valoarea să fie cea corectă, dar avand deja un BGO eram interesat să aflu cam pe unde mă situez cu ocularul recent achizi&#539;ionat ( recent se va citi  la timpul trecut )
Acum cred că toată lumea este con&#537;tientă că diferen&#539;a de calitate nu este propror&#539;ională cu diferen&#539;a de pre&#539; a ocularelor, iar cele de la Zeiss au &#537;i aura de legendă dată de producător, Zeiss a devenit în limba româna adjectiv ce desemneaza excelen&#539;a aură amplificată &#537;i de raritatea acestor oculare ipentru că ele nu se mai fabrică. Dacă cineva dore&#537;te setul întreg de astfel de oculare, după cîle &#537;tiu Horatius le-a sos la vânzare pe forum acum un an cred ...
Revenind, BGO este un ocular japonez, produs sub brandul Baader, are o imagine clară fără abera&#539;ii &#537;i fără reflexii ceea ce denotă acoperiri foarte bune, iar campul  de 42* este suficient pentru planete &#537;i duble.
UO de 10,2 mm are o greutate mai mare, î&#539;i dă impresia unui ocular solid &#537;i bine făcut &#537;i zic că din punct de vedere calitativ este foarte aproape  de BGO - de multe ori diferen&#539;a este insesizabila.
BCO are unghiul de 50* are cupe cu apărătoare extrem de utilă în condi&#539;iile noastre urbane de observare. Deci un confort al privirii mai bun, dar calitativ am sesizat unele reflexii ce apar datorită luminilor parazite ce vin de te miri unde.

Am stat de am mai căutat testele despre care am scris mai sus ,n-am găsit culegerea ciugulită de pe net, dar existau pentru fiecare ocular imagini la benzile de pe Jupiter  &#537;i lăsând deoparte calitatea tiparului - fie chiar electronic- unele detalii subtile din benzi se puteau distinge cu ocularele din primele rînduri &#537;i nu le mai puteai  observa  cu celelalte sau mai mult le ghiceai.

Prin ocularele Castell m-am uitat , dar consider că sunt în urma ocularelor BCO.
Dincolo de formula optică (identică la ortoscopice) contează sticlele, calitatea prelucrării &#537;i a tratamentelor.
Mai sunt niste ortoscopice de la Kassai (tip volcano), pentru bugetele noastre oculare ortoscopice foarte bune. Le recomand cu căldură &#537;i pe acelea

starbuck
31 Oct 2019 21:32


Mai bagati va rog la comparatie si Kokusai Kohki si sa vedeti cat de bine iesiti pe langa Zeiss. Eu am folosit des atat Kokusai de 5mm si BCO 6mm iar Kokusaiul e NET superior BCO-ului chiar daca are cu 1mm mai putin la focala. Hai sa zic ca BCO-ul de 6mm colecteaza praf. Iar ca pret comparativ cu Zeiss e categoric mai bine o jumatate de punga de Kokusai decat o punga de BCO.

theogon
31 Oct 2019 21:56


III. Pentru vizorul binocular pe care-l am, cele două perechi de BCO de 10 mm &#537;i 18 mm furnizează imagini deosebite , peisajele Lunare  mai ales, m-au făcut de multe ori să mă simt ca într-o nava spa&#539;ială privind prin hublou.
Din punctul meu de vedere aceste oculare (perechi) au cel mai bun raport calitate /pre&#539; din  gama să zicem a costurilor accesibile.
Deci Armand , din punctul meu de vedere oculare ortoscopice recomandate BGO, Kokusai HD, Kassai ortho, UO  &#537;i BCO 
De Kokusai n-am zis nimic  pentru că nu m-am uitat  prin el să fac o compara&#539;ie, Hora&#539;iu zice că e la fel cu BGO, n-am motive să nu-l cred

starbuck
31 Oct 2019 22:14


Kokusai Kohki a inlocuit toata linia BGO din comert, desi se vrea intr-adevar la acelasi nivel de calitate si formula optica:

http://starmax.ro/Baader/oculare_ortoscopice_HD.htm

Avantajul Kokusai fata de BGO este ca nou il gasesti imediat pe cand BGO gasesti numai second hand si chiar si asa destul de greu.

starbuck
31 Oct 2019 22:26


Avand in vedere entuziasmul unei achizitii noi daca este disponibil un buget mai generos merita aruncata o privire si la orto-urile Takahashi, niste bestii din increngatura Televue :), practic ce a mai ramas din orto-uri pana la Zeiss pe linie de calitate:


https://tavcso.hu/en/productgroup/okular_takahashi_le   - un design orto imbunatatit conform:
http://apm-telescopes-englisch.shopgate.com/item/33313430

Seria lor orto originala:
https://tavcso.hu/en/productgroup/okular_takahashi_abbe

(Tavcso.hu livreaza si la noi.)

theogon
31 Oct 2019 22:36


Starbuck. Nu &#537;tiu dacă BCO de 6 mm rupe gura tîrgului &#537;i nu cred că ar fi ocularul cel mai bun din serie, eu am vorbit de oculare de mărci diferite cu focale  qvasiegale pe  care le-am putut compara în acelea&#537;i condi&#539;ii atmosferice &#537;i pe acelea&#537;i instrumente.
Oricum lecturile mele privind ocularele le-am putut compara cu obsertva&#539;iile mele, privind doar partea de mijloc spre jos a clasamentului, pentru că vârful gamei de calitate (&#537;i pre&#539;) mi-a rămas inaccesibilă.

Mircea Pteancu
31 Oct 2019 22:38


Noa, respect experienta domniilor voastre ,eu m-am intalnit in realitate doar cu ortoscopice Vixen, BCO si UO.
Nici vorba de ZAO sau Pentax.

(O mica barfa : ZAO au o aura de legenda deosebita.
De aceea m-a surprins recent un mesaj postat de Roger Ceragioli pe ATS : pe luneta sa de 28 cm a preferat un Tolles in fata unui  ZAO , deoarece acesta , comparat cu Tolles, a oferit imagini indiferente.)

Inteleg ca intre cele doua ,BCO si Castell , recomandarea este pentru BCO.
Celelalte recomandari duc la variante de cel putin doua ori mai scumpe+++++
Nu-mi amintesc de vreo dubla rezolvata de Radian 6mm si pe care sa n-o fi rezolvat si BCO 6mm.

Mircea

starbuck
31 Oct 2019 22:38


Mihai, eu ma refeream la Kokusai HD de 5mm ca e mult mai bun decat BCO de 6mm.
Nu am zis ca BCO 6mm ar fi slab. Pur si simplu sunt altele mai bune.

Da, dl. Pteancu, va multumesc ca ati reamintit Pentax. Nu am vazut orto-urile lor pe la noi, din pacate. Nici nu stiu daca se mai produc. Oricum sunt din aceeasi clasa legendara cu ocularele Clave Paris. Adevarata clasa de elita din cate am citit despre ele !

zoth
02 Noi 2019 20:04


 ... din punctul meu de vedere oculare ortoscopice recomandate BGO, Kokusai HD, Kassai ortho, UO  &#537;i BCO 

Imi place clasificarea Mihai, la fel le simt si eu (evident pe cele pe care le-am probat).

Daca ar fi sa extindem paleta de oculare planetare, nu musai Abbe ortho atunci am avea de a face cu mai multe serii de oculare pe care personal in baza experientei si a celor citite le-as clasifica pe mai multe categorii de calitate:

prima categorie ar contine Pentax XO, TMB Mono, ZAO I si II si inca doi pretendenti de ultima ora, Tak TOE si Vixen HR.

a doua categorie ar cuprinde BGO si Fujiyama HD.

iar a treia ar cuprinde Kasai Ortho, UO, Tak MC Ortho si probabil BCO (pe care nu am avut ocazia sa le testez inca).

Am inceput prima serie de calitate cu Pentax XO din doua motive: a avut cel mai mare impact in randul amatorilor ca salt calitativ si pentru ca gestioneaza reflexiile interne mai bine decat ocularele ZAO I. Ultima informatie am extras-o din jurnalul unui amator nipon cu multa dare de mana dar si priceput la fineturi.

theogon
03 Noi 2019 00:50


TMB Monocentric, ZAOII si Pentax le-am întâlnit în evaluările despre care am vorbit, comentariul despre monocentric &#8221;these are the most nearly perfect eyepieces ever designed...&#8221; Doar cîmpul de 28* face folosirea sa restrictivă. ZAOII se apropie &#537;i el de perfec&#539;iune, aura de legendă, raritatea sa &#537;i campul mai mare îl puneau pe primul loc în evaluările citite, iar Pentax-ul întrecea în unele privin&#539;e aceste două oculare, însă pentru cele trei oculare, clasamentul instituia ex eqvo , primul dintre egali fiind desemnat ZAO II după cum am mai spus.

Armand, ZAO II sunt disponibile &#537;i la noi. dacă tot ai întrebat, eu doar le-am admirat a&#537;ezate rege&#537;te în cutia de lemn nobil. Horatius ar putea să ne spună mai mult despre ele.

zoth
03 Noi 2019 18:28


Remember ZAO II, fisa de prezentare de la Baader:

Armand Popa
08 Noi 2019 09:17


Va multumesc frumos pentru sfaturi. 
Am achizitionat ieri un BGO (Baader Genuine Orthoscopic) de 6mm
Astept o seara senina sa o pot testa si voi reveni cu impresii

starbuck
08 Noi 2019 12:09


Felicitari pentru achizitie si un pas important in lumea ocularelor adevarate !
Dupa ce il vei testa pe un seeing cat de cat bun vei descoperi ca parca ai alt telescop si e posibil sa consideri Ploessl-urile sub 10mm simple dopuri de portocular :)... sper ca nu toate Ploessl-urile cum fac eu :).

Mircea Pteancu
08 Noi 2019 15:45


Armand

Felicitari pentru noul ocular ,sa-l folosesti sanatos la nenumarate observatii interesante !
(Sper sa arunce cate o ochiada prin el si nea Mircica ... :D )

starbuck

Exagerezi un pic ... ba chiar destul de mult.
Eu am facut  catre Roger Ceragioli o afirmatie mult mai blanda ca a ta despre ocularele Plossl si mi-a prafuit turul nadragilor  de mi-au mers fulgii.
Asadar ,cei care au oculare Plossl sa nu se agite.
Macar de ar face observatii pana la limita la care pot functiona bine ocularele Plossl...

Mircea

starbuck
08 Noi 2019 16:03


Am folosit vreo 5 oculare Ploessl de calitate asa zis buna pana acum si cu regret imi mentin parerea. Nu mai dau nume de firme si modele ca oricum nu se schimba nimic, adica abia 60% in medie claritate din raza campului vizual fara sa coste cel putin cat telescopul. Ce sa mai zic, traiasca marketingul, altfel e jale totala.  In rest poftesc pe oricine sa ma tabaceasca :) daca are curajul dublat de inconstienta, preferabil daca se poate pentru persoana respectiva cu argumente logice :)...

tudor
08 Noi 2019 18:02


Eu am plossl de focala 32mm si este impecabil pana pe margini si asta chiar in instrumente cu raport focal f5.  E adevarat mai mici de 10mm nu prea am folosit plossl, dar cred ca sunt firme ce fac plossl extrem de bune si in focale mai mici de 10mm...De exemplu am avut un Meade Plossl 5.5mm foarte bun, si am fost multumit de calitatea optica a lui. Dar si eu inclin spre ortoscopice mai mult pentru ca, unele, se pare ca au un contrast mai ridicat.

starbuck
08 Noi 2019 18:42


Baader Classic Ploessl 32mm e singurul ocular Ploessl care a ramas in dotarea mea din aceleasi motive.

vicu60
08 Noi 2019 19:32


Buna seara!

   Tudor ,chiar acum cateva zile am cmparat de LA Andrei din Valcea in ocular plossl de 5,5 mm 60 grade. Te pomenesti ca o fi cell de LA tine!
Am vazut cateva double si este exact ce-mi trebuie.
I-am spus" spargatorul de duble".Se comporta  ca un orto classic.Ma bucur ca am intrat in posesia lui.

starbuck
08 Noi 2019 19:48


A, mi-am adus aminte ca mai am un Ploessl Meade de 56mm dar am si uitat de cand nu l-am mai folosit.

@vicu60
Comportamentul pe centru ca un orto nu il face orto din pacate. Zic asta apropo de double splitting cand  imi aduc aminte cum foloseam Ploesl-urile anterioare incercand sa transform eroarea lor optica in avantaj lasand distorsiunea de tip barrel (butoi) sa separe dublele "natural" din punct de vedere al ocularului, parca pe CN am aflat de trucul asta. :) Ieseau bietele stele cam alungite dar clar erau separate, nu gluma.  :lol:

tudor
09 Noi 2019 02:15


Buna seara!

   Tudor ,chiar acum cateva zile am cmparat de LA Andrei din Valcea in ocular plossl de 5,5 mm 60 grade. Te pomenesti ca o fi cell de LA tine!
Am vazut cateva double si este exact ce-mi trebuie.
I-am spus" spargatorul de duble".Se comporta  ca un orto classic.Ma bucur ca am intrat in posesia lui.

Da a fost chiar al meu :) Ce tare, sa-ti recomand un ocular si tu deja sa-l fi cumparat, si chiar fostul meu ocular:) Si uitasem ca l-a repus Andrei la vanzare, pentru ca anuntul vechi era neactualizat de cateva luni bune.
Este un ocular foarte bun si se pare ca e cel mai bine corectat pana pe margini din serie, serie care nu se mai fabrica. Si asta pentru ca, daca imi aduc bine aminte, de fapt e singurul cu 6 elemente optice din aceasta serie numita "5 element". Atunci l-am vandut pentru ca am un ortoscopic Kokusai Kohki Fujiyama de 6mm prea apropiat in focala! Mult timp le-am tinut pe amandoua!
Deci "spargatorul de duble" a ajuns inapoi in Bucuresti :) Sa-l stapanesti sanatos!

vicu60
09 Noi 2019 11:26

achizi&amp;#539;ie oculare
Multumesc Tudor!
Ma bucur ca provine de pe mâini bune.Oricum am citit multe 
recenzii inainte de al cumpara.
Are lentile premium si s-a confirmat aseară când steaua Rigel ie&#537;ise din câmpul ocularului companionul a rămas punctiform pana la margine.
      Starbuck
Din ce mi-ai scris rezultă că am dobândit un ocular prost.
Eu zic ca mi-ai scris in necunostinta de cauza.

Armand Popa
09 Noi 2019 12:02


Am reusit sa testez un pic azi seara BGO-ul de 6mm. 
Primul lucru remarcat e ca nu e deloc asa deranjant campul mic de 40grade pe cat se tot vorbeste, nici eye rilieful. 
E remarcabil cum dublele se spliteaza inca de la marginea campului vizual pe cand la plossl meu de 6mm, nici vorba sa rezolv duble stranse, pe la margine. Astfel consider ca ortho are defapt campul utilizabil mult mai mare decat la plossl (40` vs 52`). Nu trebuie sa ating telescopul pana dubla trece prin tot campul, pe cand la plossl trebuie ajustat tot timpul sa il mentii pe mijloc.
Seeingul nu ma ajutat deloc sa pot impinge ocularul la limita sa dar calitatea imaginii e net superioara celui din plossl de 6mm iar BGO categoric se dovedeste a fi un adevarat spargator de duble :D

starbuck
09 Noi 2019 13:29

Re: achizi&amp;#539;ie oculare

...
Din ce mi-ai scris rezultă că am dobândit un ocular prost.
Eu zic ca mi-ai scris in necunostinta de cauza.


Fiecare ocular este bun in masura in care posesorul lui este multumit de el. Eu am descris Ploessl in comparatie cu orto in general iar primul test cu BGO 6mm la duble comparativ cu Ploessl al lui Armand imi confirma parerea. Daca dv. sunteti multumit de ocularul cumparat atunci as zice ca nici o parere nu trebuie sa va influenteze cel putin pana cand ocularul respectiv isi va dovedi limitele. Intotdeauna vor fi pareri pro si contra legate de aceste comparatii si nici una de la nimeni nu cred ca este in necunostiinta de cauza avand in vedere cati factori pot determina rezultatul. Eu am tras aceasta concluzie folosind oculare Ploessl de 6mm, 8mm, 10mm, 15mm si 25mm pe FR de 5, 9, 13 inclusiv cele rezultate cu Barlow si acesta este rezultatul experientei mele. Concluzia: mai bine camp vizual ingust de calitate buna la oculare orto decat un camp larg si doar pe jumatate bun in general la Ploessl. Desigur am precizat ca si pretul conteaza iar la nivel de hobby asa numitele oculare corectate pana la margini eu cel putin le consider o situatie de conjunctura. Se pare ca aveti unul dintre aceste oculare in varianta second hand, felicitari ! Restul ocularelor Ploessl reprezinta 99% din piata ocularelor Ploessl iar comparatia cu orto-uri din aceeasi gama de pret va genera intodeauna acelasi rezultat. Eu cel putin va doresc sa le comparati si dv. si sa fiti multumit de rezultat. Eu din pacate nu pot spune acest lucru si imi mentin parerea pentru ca niciodata nu voi cumpara un Ploessl bun pentru duble si eventual DSO stiind ca un orto poate face aceleasi lucruri mai bine in termeni de transmisie luminozitate, glare control si in plus la jumatate de pret.

valy
09 Noi 2019 15:26

Re: achizi&amp;#539;ie oculare
..si in plus la jumatate de pret.La ce Plossl dublu ca pret fata de un ortho te referi? De exemplu un BGO este cam cat un TV Plossl ca si pret, aprox 100E nou.

Mircea Pteancu
09 Noi 2019 15:34


Armand

Inca odata felicitari pentru achizitie,spor la observatii !



starbuck

Nu am nici cea mai mica intentie sa iti schimb parerea deoarece aceasta ti s-a format prin teste si observatii  cu tot felul de oculare fitzoase,deci ai dreptate.
In fata experientei concrete  argumentele  nu au putere.

Si eu am opt ortoscopice si sunt intrutotul de acord ca la stele duble,''tzumbaispil'', sunt excelente.
Nu insa si la Deep Sky ,acolo marimea campului vizual conteaza enorm.
Am renuntat la a folosi ortoscopicele la Deep Sky ,prefer zoomul care habar n-am ce reteta optica are inafara de numarul de lentile,Radian si chiar si Plossl.
Dar si aici apar exceptii.Foarte multe planetare au diametre foarte mici si este nevoie de mariri mari ca sa le vezi.Pentru asta ortoscopicele revin pe scena cu putere.
Fara a preciza apertura,tipul instrumentului,F/D ,obiectul etc discutia devine superfluu.

Am intervenit pentru amatorii care au numai Plossl : sunt oculare bune ...daca sunt folosite.
Au si ''puncte'' slabe , asta e , desi imi vine greu sa cred, nici chiar eu nu sunt perfect !:o 
Desigur,in telescoapele cu F/D mai mic de 5 ,putine oculare functioneaza bine.
Iar la F/D peste 10 chiar si fundul unei sticle de sifon da imagini ortoscopice... :P 

Mircea

starbuck
09 Noi 2019 15:53


Vali,

Ai ridicat stacheta prea mult cu BGO. Trebuie sa schimbi doar o litera :). Un simplu BCO e la jumatate de pret fata de TV Ploessl la cel putin aceeasi calitate privind observatiile la duble inclusiv acelasi camp vizual (soc si stupoare generala urmate de admiratie si respect pentru modestul BCO  :)) !

Dl. Pteancu,

Perfect de acord cu dumneavoastra. Singura mea completare este ca nu ma pot limita doar la FR "imbuteliat" :) din motive evidente atunci cand doua tipuri de oculare cu pretentii de calitate isi disputa suprematia pe banii clientului si mai ales cand clientul este umila mea persoana :).

vicu60
09 Noi 2019 18:01

Achizi&amp;#539;ie oculare
Buna seara!
  Tudor daca tot le-ai avut pe mână pe amândouă spune-mi si mie
te rog ,ce are in plus ortoscopicul HD fata de plossl 5.5mm.
Dacă sunt diferen&#539;e de contrast si claritate cât de mari sunt?

Armand Popa
09 Noi 2019 20:32


Daca ar fi sa fac o comparatie, as zice ca un ortho e ca un Audi de lux, iar Plossl-ul e ca un Logan. Ambele isi fac treaba si poate in padure pe drum plin de gropi loganul se descurca mai bine. 
Ocularele Plossl sunt foarte bune. Eu am folosit timp de 3 ani Plosslul de 6mm. Acuma am luat un Audi (ortho BGO). Da. e mai fain,mai bun la planete, Luna si duble, dar sute de duble si alte obiecte am vazut înainte cu plosslul. Si le-am vazut bine. 
Recomandarea mea e sa folositi cu incredere plossl, iar cand se aduna de un ortho , merita cumparat!

valy
09 Noi 2019 22:08


Daca ar fi sa fac o comparatie, as zice ca un ortho e ca un Audi de lux, i..Sa nu exageram, ortho e ca un Isetta de lux, Audi de lux e mai curand un Ethos :)

Recomandarea mea e sa folositi cu incredere plossl, iar cand se aduna de un ortho , merita cumparat!Deci folositi plossl dar cu prima ocazie schimbati-le pe un ortho  :lol:

Armand Popa
09 Noi 2019 22:27


@valy: ei audi=ortho eu zic ca merge. Ar mai fi Rolls, Maybach si restul ocularelor de care zici tu :)

valy
09 Noi 2019 22:38


Nu merge ca in audi ai loc, ori orto iti intra in ochi parca te strange de retina, e claustrofobic. Poate comparat cu un diamant: frumos, pretios dar mic.

starbuck
09 Noi 2019 23:28


Inca mai discutati despre Ploessl ? :) 
Pai pana si Kellner-ul il bate de-i merg fulgii. Macar ocularele  Kellner nu se lauda cu campuri vizuale "nagleriene" umflate de marketing si pline de pescarusi pe o margine destul de mare. In plus transmisia optica prin 3 elemente la Kellner e mai eficienta decat prin cele minim 4 elemente de la Plossl. Am folosit 3 astfel de oculare Kellner din diferite clase de performanta inclusiv cu Barlow si desi nu m-as ingramadi cu ele la FR 5 pot sa pariez oricand pe ele contra Ploessl la FR peste 8. Gata, atat am avut de zis despre Ploessl.:)
Ploessl ? Ce-i aia Ploessl ? Cred ca am visat urat... :) ....

Mircea Pteancu
09 Noi 2019 23:40


Noa, asta e , e vremea ca toate seturile Plossl sa devina boschetare !!!

Inima mea generoasa insa ma face sa anunt aici ca ofer camin ,pe termen nelimitat, seturilor Plossl Tele Vue si Clave !

Mircea

starbuck
09 Noi 2019 23:44


Eu as primi numai Clave Paris :)...si asta de dragul exceptiei care intareste regula :)...

tudor
10 Noi 2019 02:57


Cred ca nu trebuie generalizat doar sistemul constructiv in sine si trebuie sa numim exact despre ce model de plossl sau orthoscopic vorbim, pentru ca sunt diferente intre plossl si plossl sau intre un orthoscopic si alt orthoscopic.

Buna seara!
  Tudor daca tot le-ai avut pe mână pe amândouă spune-mi si mie
te rog ,ce are in plus ortoscopicul HD fata de plossl 5.5mm.
Dacă sunt diferen&#539;e de contrast si claritate cât de mari sunt?

Prin Meade Plossl 5.5mm este mult mai comod de privit decat prin orthoscopic Kokusai Kokhi Fujiyama 6mm. Aceasta comoditate e data de campul vizual  mai mare si de eyerelief-ul mai mare, avantaj foarte important si de multe ori prea subestimat in sesiunile de observatii. Mai mult decat atat, complexitatea formulei optice (nr mai mare de elemente optice) din Plossl Meade 5.5 mm ajuta la corectarea pana chiar foarte aproape de margini a unui camp vizual mai mare (60gr), dar plateste un pret: transmisia luminii. Pe cealalta baricada orthoscopicul Kokusai Kokhi Fujiyama 6mm are un camp vizual corectat si el pana la margini, dar mult mai mic (42gr) si tocmai de asta mai usor de corectat, insa cu o transmisie mai buna si poate(?) un mic plus la contrast, datorate simplitatii formulei optice.  Prin acest ocular am vazut cel mai frumos si contrastant Jupiter.

Dar totusi diferentele nu mi s-au parut deloc izbitoare, ramanand la latitudinea fiecaruia ce alege: comoditate, usurinta si rapiditatea in utilizare  vs un mic plus de transmisie si contrast. Meade Plossl 5.5mm este un ocular mai "prietenos" si mai versatil avand o plaja mai larga de aplicatii. In schimb ortho Kokusai Kokhi Fujiayma 6mm este un ocular de nisa, specializat, "spartan" cum l-am caracterizat in review-ul de acum ceva ani!

starbuck
10 Noi 2019 06:05


Intr-adevar in principiu nu trebuie generalizata o concluzie asupra sistemului constructiv dar la ora actuala in cazul particular Ploessl cam 99% din ocularele atat noi cat si second hand de pe piata au optica de calitate redusa  pe cand la ortoscopice 99% din piata sunt produse ale unor case optice de renume cum sunt Zeiss (de sine statator cu seriile ZAO sau cu externalizare de servicii, de exemplu catre Baader), Baader cu seriile BGO si BCO, Kokusai Kohki cu seria HD, Tani care a produs mult renumitul pachet optic ortoscopic impachetat de Celestron, Vixen, Orion, University Optics si Meade, urmeaza Pentax cu seria XO, Takahashi cu seriile foarte bine cotate Abbe si LE si desigur, mai sunt si altii. Exemplele acestea depasesc semnificativ ca numar companiile consacrate care au produs oculare Ploessl, dintre cele mai renumite Clave cu designul lui Jean Texereau sau TV cu implementare specifica Al Nagler. Cu tot respectul, la capitolul oculare astro Meade, Orion si multi altii nu sunt producatori de optica proprie ci doar impacheteaza optica produsa de terti specializati, gen Synta.

Motivul de baza pentru aceasta preferinta a renumitelor case optice ? Designul optic ortoscopic a permis o calitate foarte inalta a prelucrarii materialului optic in vederea atingerii obiectivului primar si vital in orice ansamblu optic astronomic: gradul de transmisie ridicata a luminii in conditiile unei maximizari bune a corectiei campului vizual. Acest fapt le-a oferit un avantaj in fata competitorilor care erau obligati sa respecte un alt obiectiv principal in vederea mentinerii pe piata: pretul scazut ! Din pacate acest fapt a venit la pachet in mod inevitabil cu o calitate mai slaba a implementarii parametrilor mentionati comparativ cu casele de optica mentionate iar din acest punct de vedere designul Ploessl oferea competitorilor o performanta acceptabila raportata la costuri de productie mai mici.

Desigur, acum exista si oculare Ploessl de calitate optica inalta si corectie buna gen TV Ploessl sau Meade HD. Dar diferenta de calitate pana la nivelul ridicat de designul ortoscopic e inca semnificativa. Campul vizual marit poate fi un avantaj dar in astronomie conteaza in primul rand sa poti vedea cat mai bine obiectul ceresc din punct de vedere al transmisiei luminii, a controlului reflexiilor si a corectiei campului vizual si abia apoi conteaza marimea campului vizual. Mentionez din acest punct de vedere alta legenda chiar daca nu e orto, mai exact TMB Mono cu camp de numai 32 de grade. Socati ? Asa ar fi normal sa fim cu totii. Oricum la grosismente mari e destul de greu fara tracking unde de exemplu la 300x pentru mine 5 secunde la camp de 42 de grade sunt la fel de insuficiente ca si 9 secunde la 82 de grade. In plus exista acum BCO cu camp de 52 de grade la fel ca majoritatea Ploessl. 

In final aplic si eu o comparatie cu masini la ortoscopice pe care prefer sa le ridic la nivel de Ferrari in care nu stai confortabil dar la o masina noua exista cozi de achizitie care se intind pe ani de zile si sa detii banii necesari nu este singurul criteriu de vanzare. Mai putin varianta second hand care normal, e o chestiune de conjunctura. Asta spune totul despre senzatiile oferite de Ferrari la volan similare daca vreti cu cele oferite de ortoscopice la observatii :). Gata, stimati domni, gata :) ....

zoth
10 Noi 2019 13:20


Si ocularele PLossl sunt bune, poate cu o subcorectie usor mai mare decat altele dar nu cred ca li se poate reprosa nimic daca sunt bine facute. Dupa mine diferenta de clasa (calitate) este data in principal de producator.
Daca o sa comparam seriile clasice chinezesti de Plossl cu seria de la Televue produsa de japonezi vom observa imediat saltul calitativ al celor din urma.
La fel se intampla si la ortoscopice unde tripletul din formula optica pune probleme serioase la precizia de prelucrare a suprafetelor optice si la centrarea lentilelor. Nu prea poate oricine sa fabrice astfel de oculare la o calitate foarte inalta. Chinezii mai au de invatat la capitolul asta.

Si inca un argument ca un ocular Plossl poate fi foarte bun: tot mai multe voci in ultimii ani dau ca planetare desavarsite ocularele XO de la Pentax, oculare ce au la baza designul Plossl ajutat de o lentila (doua) corectoare.

starbuck
10 Noi 2019 15:28


O corectie cu scuzele de rigoare din partea mea ar fi intentia de referire la ocularele Pentax Orto SMC pe format 0.965" ( https://astromart.com/classifieds/astromart-classifieds/eyepieces/show/pentax-0965-ortho-eyepiece-set-sold ) in loc de ocularele Pentax XO pe care le-am mentionat anterior si care intr-adevar au la baza design-ul Ploessl. Da, aceste oculare au reputatie buna ca de altfel multe designuri modificate. Eu ma refeream insa strict la design-urile optice de baza orto sau Ploessl, adica cele nemodificate. Oricum multumesc mult pentru precizari si completari.

theogon
10 Noi 2019 17:54


Vreau să precizez de la început că sunt fan ortoscopice. 
Am avut cateva oculere Plossl care nu rupeau gura târgului, mai pu&#539;in cel de 17 mm si 32 mm de la SW.
Apoi am avut ocazia ca în final să iau niste ortoscopice BGO si BCO, si UO &#537;i mi-a venit inima la loc.
Totu&#537;i pentru trebuin&#539;ele imediate folosesc Plossl de la TV (,8,11,15 mm) oculare de care sunt mul&#539;umit.
Desigur le folososc pe focalale lungi aferente instumentelor pe care le am.
Vreau să atrag anen&#539;ia că mai presus de formula optică se află calitatea sticlelor, calitatea prelucrării, a tratamentelor &#537;i acurate&#539;ea mecanică a asamblării componentelor.
&#536;i de&#537;i am &#537;i oculare de câmp larg de 82* ele zac în cutiile lor pentru că optic ocularele pomenite mai sus mi se par mai bune sau cel pu&#539;in egale cu ele (BCO de exemplu)

Poate facem um studiu comparativ între ni&#537;te ortoscopice &#537;i oculare Plossl. &#536;i vă propun domeniul de 9mm-11 mm focală (se comportă mai bine pe un cer mediu decît cele de 5-6 mm) &#536;i ca &#539;inte cateva duble , Luna &#537;i planetele (astea s-au cam dus acum, dar vor reapare. Desigur că le putem testa pe refractoare ED (sau APO) catadioptrice &#537;i newtoniene . Vom descrie desenul imaginii, contrastul, lipsa sau prezen&#539;a abera&#539;iilor, reflexiile, confortul privirii. Despre ecua&#539;ia personală a&#537; zice ca observatorul să specifice experien&#539;a sa la ocular. La sfar&#537;it vom trage cateva concuzii. Putem continua aici sau putem deschide un topic separat. Poate ave&#539;i alte păreri (?)

Mircea Pteancu
10 Noi 2019 18:13


Coane Mihai

Excelenta idee ,de acord cu domeniul 9-11mm ,poate largit la 8-12 mm.
Unchiu' Al nu produce oculare Plossl mai scurte de 8mm din motive intemeiate.
Ocularele Plossl scurte ,mai scurte de 8mm nu prea au sanse.

Mircea

starbuck
10 Noi 2019 18:18


Un studiu comparativ avem deja gen Kokusai Kohki HD 6mm si Meade HD Plossl 5.5mm. Intr-adevar, intr-un topic dedicat Ploessl vs. Orto cred ca ar mai fi utila o comparatie BCO 10mm vs. TV Ploessl de 11mm de la cineva care le-a testat pe ambele, cred ca ar fi foarte relevanta aceasta comparatie avand in vedere inalta calitate a opticii si acelasi camp vizual. Din pacate nu cunosc alt Ploessl in afara de TV Ploessl si Meade HD care sa poata intra in comparatie cu un orto pentru un camp mai mare numai cu 10-15 grade si de o calitate indoielnica dar poate cunoasteti voi. A, eventual un Clave daca are cineva si nu trebuie apelat la vreun muzeu pentru asta :) ...

theogon
10 Noi 2019 20:02


Pe forum mai există opinii asupra unor oculare. Privind ortoscopicele am dat &#537;i peste aceste topice http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php.?p=119304#119304 sau http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic,php?p=116313#116313, mai sunt &#537;i altele

vicu60
10 Noi 2019 22:43


Buna seara!

In primul rand ii multumesc lui Tudor pentru raspus si pareri legate de cele 2 oculare.
Interesante parerile si explicatiile celor care au participat la discutiile pe aceasta teama
despre ocularele plossl si ortoscopice.

theogon
11 Noi 2019 12:13


Mi s-a semnalat că cele două linckuri postate nu merg. Am verificat &#537;i într-adevăr a&#537;a este. Poate că sunt foarte vechi &#537;i de aceea nu mai pot fi accesate, dar eu am mers la rubrica instrumente sec&#539;iunea oculare/filtre &#537;i le-am găsit. Sunt lucruri interesante care merită recitite pentru că se pot accede pe această cale.

starbuck
24 Noi 2019 12:00


Ca fapt divers pe langa faptul ca nu-mi schimb parerea mai mentionez ca ocularele Ploessl isi pot merita achizitia deoarece pe langa rolul de dop sau capac de portocular mentionat anterior mai pot fi folosite ca solnite, munitie la armele  cu incarcare pe la gura tevii (flinte sau pistoale vechi), tinte la tragerile de agrement cu pusca sau cu arcul si nu in ultimul rand ca stampe de tuica. In final pot fi folosite si pe telescop dar e bine sa se verifice golirea tuicii in prealabil. :) Asta e doar ca sa vad o bruma de bine in rau si sa le gasesc totusi un rost.

tudor
24 Noi 2019 14:36


starbuck,
Tot se va gasit cineva in lumea asta larga sa le "deschida mintea" in acest sens celor care inca mai au curajul sa scoata pe piata astfel de "capace de ocular" numite plossl  :lol:  . Dar daca vom judeca asa, atunci toate astea se aplica cu brio tuturor ocularelor mici, dar mai ales orthoscopicelor care seamana cel mai mult cu un toi de tuica, sau seamana izbitor cu capacelele cu gaurica mica de colimare  :wink:  

Dar sa revenim serios la diferentele evidente dintre aceste formule optice de oculare si sa privim niste aspecte interesante, clare si indubitabile:
Ca tot vine frigul si va trebui sa ne lipim ochiisorii nostrii calzi de un ortoscopic mic si rece :)...rezultatul este: CONDENS, CEATA, DEZASTRU, NIMIC IN OCULAR. Si deabea atunci putem sa inchinam un "paharel orthoscopic" de tuica adevarata ca sa ne mai veselim nitel!!!!Eu pe frig doar asa folosesc "paharelul ortoscopic" :) pentru ca nu as vedea nimic cu el prin telescop, aceasta fiind simpla dar amara realitate :cry: 
Dar cu un "amarat de dop" plossl ochisorii nostrii calzi vor fi mai departati de partea metalica rece (eye relief mai mare)...rezultatul este: JUPITER cu multe, multe detalii chiar si pe gerul Bobotezei!!! si mai inchinam un "paharel ortoscopic" :wink:  si tot asa dai cu "paharele orthoscopice" pana ne vom duce la culcare :lol: 

PS Chiar daca tinem ocularele la cald in buzunare, in momentul cand le punem pe telescopul rece metalul se raceste imediat, parctic ai doar cateva zeci de secunde la dispozitie sa vezi planeta.

Dupa cum am mai zis, si eu am un ortoscopic Kokusai Kokhi Fujiyama care imi place enorm, dar sa nu fortam lucrurile ca isi au si ortoscopicele limitele lor! Sa nu incercam sa facem dintr-o masina de curse o limuzina sau invers ca nu vom reusi. In concluzie fiecare sistem optic isi are limitele lui, avantajele si dezavantajele lui.

zoth
24 Noi 2019 20:20


Blasfemie!!! ... da pana la urma fiecare traieste cu ideile lui  :roll: 

PS. Tudor, raportat la focala, ocularele ortoscopice au un ER mai mare decat cele Plossl sau simetrice.

tudor
24 Noi 2019 20:29


Atunci de ce plossl Meade focala 5.5mm seria "5 elemente" are ER (10mm) mai comod decat orthoscopicul Kokusai Kokhi Fujiyama focala 6mm care are ER doar 4.9mm !?

Herr_Alien
24 Noi 2019 20:44


Pai ala nu mai e plossl sau simetric.

tudor
24 Noi 2019 20:53


Scrie plossl pe el, dar atunci inseamna ca e plossl modificat!

zoth
24 Noi 2019 21:20


Plossl Meade 5 elemente este in fapt un Erfle in formula 2-1-2 fara nici o legatura cu designul Plossl cel adevarat. In aceeasi formula optica au fost si seriile LV de la Vixen, LE de la Tak, Super Plossl de la Antares & altele ...

Marketingul este responsabil pentru denaturarea in cauza. Seria Plossl de la Clave a avut un impact atat de favorabil pe piata astronomilor amatori incat a devenit echivalent cu calitatea in forma ei pura. Nu e greu de ghicit continuarea ...

Dar ca sa te convingi cu ochii tai compara ER-ul ortoscopicului de 6mm cu cel al Plossl-lui TV de 8mm si dupa aia vorbim  :)

Mircea Pteancu
25 Dec 2019 00:34


Saptamana trecuta am avut parte de o experienta ... de gradul III.

Am primit ,impreuna cu ocularul Mark III ,o lentila Barlow Hyperion.
Am insurubat-o direct in ocularul Plossl ''Revelation'' de 9mm,folosind doar inelul A.
Nu stiu cat a fost amplificarea ,presupun ca apropiata de cea nominala de 2.25x.
Deci ansamblul a functionat cam ca un ocular de 4mm ,grosismentul trebuie sa fi fost de 300x pe dobsonianul de 200x1232mm.
De ce spun ca a fost o experienta de gradul III ?
Deoarece steaua 7 Tauri cu separatie de 0.76'' a fost rezolvata si separata , in intreg campul ocularului,de la o margine la cealalta.

Faptul ca aceeasi lentila Barlow ,impreuna cu ocularul ortoscopic UO de 12.5mm ,dadea acelasi rezultat la 222x, m-a bucurat dar nu m-a mirat.
Dar separarea clara ,''ortoscopica'', oferita de Plossl 9mm ,m-a uimit peste masura.

Ieri am primit de la Starmax adaptorul T2- 1.25'' cu microfocusare ,asa ca voi putea sa testez si ocularele fara filet de filtru sau cu filet pe standard diferit.Nitel cer senin ar mai trebui...

Mircea