-----------------------------------
Daniel Simion
23 Apr 2015 11:28

Achizitie luneta
Salutare, apelez inca o data la cunostiintele si amabilitatea colegilor de forum in vederea achizitionarii unei lunete.

Am un buget de 650 de lei pe care initial doream sa-l folosesc pentru un binoclu 20x80 dar ma gandesc totusi la o luneta pe care sa o folosesc pentru a observa luna si planetele in principiu, dar poate si ceva DSO :D

Bugetul stiu ca este mic dar poate, totusi, gasesc ceva ok.

Am cautat si eu cate ceva pe net si am gasit urmatoarele variante:

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=88845001 
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK709EQ1
http://www.emag.ro/telescop-celestron-astromaster-70-eq-refractor-21062-ds/pd/EY7FDBBBM/

valy
23 Apr 2015 12:20

Re: Achizitie luneta
.. o luneta pe care sa o folosesc pentru a observa luna si planetele in principiu, dar poate si ceva DSO :D
/Dece nu un mak?

Daniel Simion
23 Apr 2015 12:43


M-ar interesa si un mak pentru ca este mai compact dar observ ca sunt cam scumpe pentru bugetul meu.

Am mai gasit si varianta de mai jos, fara montura, si il montez pe un trepied foto(Vebon Sherpa 200R)

Sunt deschis la sugestii

http://www.opticshop.ro/telescoape/telescop-refractor-bresser-4890900.html

Daniel Simion
24 Apr 2015 12:50


M-am hotarat sa cumpar luneta de mai jos. Ce parere aveti?

http://www.emag.ro/telescop-celestron-astromaster-70-eq-refractor-21062-ds/pd/EY7FDBBBM/?ref=products_center-_3&recid=i8vev546-hj4soyowd4q-C.c17_a181.R.T.AB.B.S.LANDING.U.845064-03ku32i

valy
24 Apr 2015 13:33


Ca observatie ar fi partea cu montura cam firava pentru un tub relativ lung. Din punctul meu de vedere n-as face compromis in ceea ce priveste instrumentele astro, dar fiecare le stie pe ale lui. Adica e un acromat pus pe o montura subtirica, n-are motorizare (e utila),  cu un focuser din plastic cred, la un pret deloc neglijabil.

Corneliu
24 Apr 2015 14:24


Salut,

Cred ca este o alegere buna in bugetul respectiv. Am avut in trecut o luneta Celestron 60/900, pot spune ca nu am avut ce sa ii reprosez. Da, in aceasta marja de pret majoritatea refractoarelor au focuserele din plastic, asta este un minus. In schimb obiectivele sunt de buna calitate. La acest raport F/D nivelul de aberatie cromatica si de sfericitate este minim. Luneta va da ce e mai bun din ea imediat ce vei schimba ocularele. Instrumentele low cost vin la pachet cu oculare foarte proaste d.p.v. optic. Daca le vei folosi, vei fi dezamagit de intregul instrument, ori, instrumentul in sine nu e prost. Deci, sfatul meu: o investitie suplimentara in doua oculare, minim Plossl, si un barlow de 2X. Urmareste filmuletul: 

https://www.youtube.com/watch?v=S5oIBZ1KD2g

Despre montura, daca ai probleme de vibratii sau stabilitate, agata o plasa cu ceva in ea, greu, cateva kg, de suportul petru oculare. Iti va marii sensibil stabilitatea intregului sistem. Chiar merge! :)

Spor la observatii!

Corneliu.

Erwin
25 Apr 2015 09:44


Chiar dacă e adevărat ce spune Corneliu eu n-a&#537; da banii pe un echipament de care să fiu dezamăgit în scurt timp. Dacă dore&#537;ti un instrument capabil la bani pu&#539;ini po&#539;i considera &#537;i achizi&#539;ia unuia SH.

catalin dumitru
25 Apr 2015 17:56


Cred ca este o alegere buna in bugetul respectiv.

Si eu cred ca e o alegere buna . Acu' vreo 3 ani am cumparat de pe forum pentru un amic o luneta SW 70/900 ce oferea niste imagini de-a dreptul dementiale. De atunci am privit si am auzit si de la altii despre asemenea lunete , atat skywatcher cat si celestron cu o calitate grozava a obiectivului . Deja nu mai e chestie de noroc , poate doar un mare ghinion sa nimeresti una mai slaba din punct de vedere al corectiei obiectivului.

Daniel Simion
25 Apr 2015 18:13


Am cumparat modelul AstroMaster 70 EQ si l-am returnat deoarece nu ma intelegeam cu montura(probabil o situatie des intalnita printre incepatori) si am achizitionat aceeasi luneta dar pe montura AZ la pretul de 551 de lei.

Am testat putin luneta in cursul serii trecute si se vedea foarte ok Luna dar era un strat subtire de nori din cauza caruia imaginea era cetoasa. Sper ca in seara aceasta o sa fie mai senin si sa ma indrept si catre Jupiter.

Nu am sesizat aberatii cromatice cand priveam Luna nici cu ocularul de 20mm nici cu cel de 10mm.

valy
25 Apr 2015 23:24


Sa o folosesti cu placere :).

Erwin
26 Apr 2015 10:05


Dacă tot &#539;i-au rămas bani, pentru planete î&#539;i recomand ocularele orthoscopice. Chiar dacă au câmp mic &#537;i pe AZ trebuie să reglezi des pozi&#539;ia î&#539;i vor oferi imagini mult mai bune decât ocularele stock. Super 10mm nu e prea reu&#537;it iar la Jupiter dacă nu e turbulen&#539;ă po&#539;i folosi măriri mai mari pentru că e destul de luminoasă, spre deosebire de Saturn unde ai nevoie &#537;i de apertură mai mare ca să distingi mai bine detalii la inele. Luna sau Soarele cu filtru se văd excelent &#537;i cu instrumente mai mici. Mai po&#539;i încerca să observi stele duble unde apertura nu prea contează ci mai mult calitatea instrumentului &#537;i cerul. 

Spor la observa&#539;ii! :)

Daniel Simion
26 Apr 2015 10:18


Va multumesc pentru recomandari.

Multumesc Valy.