-----------------------------------
mihaig
01 Apr 2015 22:47

Montura paralelogram pentru binoclu
Neavind ce face in citeva nopti de iarna,m-am apucat sa gasesc o solutie pentru a putea pune un binoclu mai marisor pe o montura....am reutilizat de la o  veche  Bresser AltAz stativul de lemn solid si capul rotitor,am gasit ideea de constructie aici http://members.ziggo.nl/jhm.vangastel/Astronomy/binocs/binocs.htm, iar materialele prin magazinele de DIY.
     Greutatea are cca 2.7 kg,fiind la origine o flansa pentru nu stiu ce,gasita tot pe la unul din magazinele de mai sus.Materialul a fost aluminiu teava de 15x15.Capul mobil  adauga 4 grade de libertate binoclului(sus-jos,stinga-dreapta) independente de cele ale monturii.Partea ce fixeaza paralelogramul de stativ a fost facuta temporar din lemn de fag,pina gasesc ceva aluminiu potrivit(desi,fiind temporar,are toate sansele sa ramina asa definitiv)
  Mare lucru de spus privind constructia nu e,pozele si link-ul fiind explicite;a rezultat o chestie neasteptat de stabila,usor de echilibrat si de manevrat cu un 11x70 de cca 3 kg.Pozitionarea corpului fata de binoclu este foarte adaptabila,datorita capului mobil.Am reusit sa scap de frustrarea de a avea un binoclu mare si a ma uita la el doar,ca de tinut in mina,mai greu :)

Erwin
02 Apr 2015 01:32


Bravo! Cred că montura paralelogram este mai stabilă decât "bizooka", montura rezemată pe umeri. Bizooka e mult mai simplă &#537;i nu necesită trepied însă nu prea poate fi folosită la unghiuri mari pe când dacă stai pe un fotoliu rezemat po&#539;i privi chiar la zenit cu montura paralelogram.

Spor la observa&#539;ii! :)