-----------------------------------
Emil
25 Mar 2015 20:56

Autoguider
Ahoi,
intenzionez trecerea in decursul anului pe o unitate AO, probabil cea de la Starlight Xpress asa ca sunt in situatia de a cauta o camera de ghidaj mai performanata din mai multe puncte de vedere si anume
sensibilitate mai ridicata
greutate mai redusa
viteza de download mai mare pentru a putea folosi eficient unitatea AO
Pana acum am utilizat un ATIK 16IC bazat pe senzorul  Sony ICX424AL

Am in colimator

SBIG STi-m (KODAK KAI-340)
care are si diafragma mecanica (avantajoasa pentru biblioteca de dark-uri) insa ca dezavantaj o parte mecanica in plus.

Starlight Xpress Lodestar X2 (ICX829AL Sony Exview interline)
Pare a fi mai bun la capitolul read-out noise cat si la Full-well capacity si avand si senzorul un pic mai mare (in comparatie cu SBIG)

Avantajul major al Atik-ului este racirea, care, chiar daca nu este controlata este cotata la Delta T de circa 25°C, de luat in calcul pe perioada de vara cand camerele de la SBIG si Starlight vor fi peste temperatura ambientala.

Personal tind catre Starlight deoarece stiu pe de o parte ca astfel nu voi avea surprize la prinderea pe unitatea AO.

Care este parerea voastra? Alte alternative?

Numai bine
Emil

horatius
25 Mar 2015 21:25


Atik GP, neracita, dar cu un cip foarte bun, ICX445 - aprox. 75% QE si 30 fps. pana la 1 ora expunere.

cmatei
25 Mar 2015 21:47


La Lodestar vezi ca nu ai frame rate foarte mare (~5fps), v2 nu pare sa schimbe ceva in acest sens. Nu stiu cat de des o sa vrei/poti sa mergi la 5Hz si peste, dar na, e cam putin ca limita absoluta.

Emil
27 Mar 2015 12:50


Dupa informatiile primite de la Starlight Xpress, unitatea AO functioneaza (sub Maxim) numai cu un Lodestar....

@cmatei
5Hz inseamna (daca am inteles bine) expuneri de 0,2 sec...corecteaza daca cumva am facut vreo greseala.

cmatei
27 Mar 2015 15:39


Da. Merge si un pic mai repede daca poti folosi subframes sau bin2 (nu-s familiar cu Maxim/driverele din windows), dar o imagine completa, bin1, cam atat dureaza (readout + download). Timpul de expunere e si el in consecinta. 

Ce vreau sa spun e ca la camera asta readout si download sunt relativ lente si afecteaza doar ele semnificativ frame rate-ul, fara a mai lua in considerare si timpul de expunere minim de care ai nevoie pentru stea. Daca vrei doar un ghidaj mai bun, e ok. Daca vrei AO efectiv (seeing), ai nevoie de > 10Hz (update-uri pe secunda), ceea ce inseamna atat o stea foarte luminoasa cat si o camera poate ceva mai rapida. Subliniez "poate" pentru ca n-am testat, cu atat mai putin cu Maxim etc.

Emil
27 Mar 2015 15:51


La ghidaj oricum mergi pe ROI (region of interest), la Atik 16 am cam 4 secunde/cadru full frame la download, fiind USB 1.1, Lodestar-ul este USB 2 pe de alta parte LodestarM-ul are la full frame un download de 0,6 secunde la 1392 x 1040 pixels, in coparatie Atik are 659 x 494.
Asa ca in cazul meu lent este relativ  :D 

Numai bine
Emil

EDIT Am incurcat borcanele
Lodestar-ul cu Superstar-ul
Lodestar-ul are 752 x 580 pixels si 0,2 sec/download