-----------------------------------
david_eco
22 Mar 2015 22:02

Constructie RFT 80mm F3,5
De ceva timp am in posesie un obiectiv dublet cu diametrul de 80mm si o distanta focala de 280mm si m-am gandit ca ar fi bine venit pentru un RFT cautator pe dobsonul de 450mm dar si pentru a fi folosit individual, grab'n go scope.
Am improvizat un fel de tub si l-am probat cu ocularele din dotare. S-a dovedit a fi mai mult decat satisfacator (ochiului meu) pentru vizual avand in vedere f/d-ul.
Intr-un targ din Austria am gasit o bucata de tub de aluminiu lung de 210mm cu diametrul D=80mm, d=50mm perfect pentru constructia unui focuser de 2 inchi.
Piesele au fost debitate la strungar dupa dimensiunile cerute iar restul a fost mesterit de mine. Mai am de facut axul focuserului, de gasit tub pe dimensiunea necesara si de asamblat, finisat.

Erwin
22 Mar 2015 22:35


Fain, însă dacă vrei să-l folose&#537;ti pe post de căutător fă în a&#537;a fel încât să meargă &#537;i fără diagonală, e mai u&#537;or de intuit direc&#539;ia în care te ui&#539;i pe cer. Spor la construit!

david_eco
22 Mar 2015 22:52


Intr-adevar cautator fara diagonala ar fi mai practic. Pot sa inlouiesc diagonala cu corpul barlow-ului ED de 2 inch. Initial ma batea gandul sa fac focuserul elicoidal cu 6 rulmenti inclinati dar in combinatie cu diagonala...nu prea merge.
 Multam de aprecieri !:D

StarChild
23 Mar 2015 17:14


Salut David
Sincer, ptr un telescop "wide-field" cum e Dobsonul tau, as folosi doar un Laser verde (100-200-500mW), montat intr-un adaptor la focuserul de 2".
Cu ajutorul laserului te orientezi foarte usor si comod pe cer, mergi in zona de interes destul de precis (mai ales daca e in adaptor), apoi pui un ocular cu camp larg si gasesti obiectul in cauza, apoi mergi la marire mai mare...
Cel putin pe luneta de 120F5 metoda asta o folosesc, si e in 90% din cazuri suficienta.  Am un cautator 9x50 care in final nu l-am mai montat fiindca nu e necesar.

david_eco
23 Mar 2015 17:26


Salut Liviu!

Fara indoiala voi folosi pe viitor si laser dar ma gandeam la un RFT montat la baza pe cutia primarei. Ca si ocualr cautator mi-ar fi bun unul cu focama cat mai mare chiar daca pupila de iesire ar fi prea mare, ar fi oricum un cautator :) .
Stima

Erwin
23 Mar 2015 23:48


Un căutător e necesar când cau&#539;i obiecte cu magnitudine prea mică într-o zonă mai restrânsă unde nu ai stele vizibile cu ochiul liber în apropiere.

david_eco
24 Mar 2015 00:08


Corect Tavi, exact asa mi s-a intamplat cand cautam pentru prima oara un anumit obiect Messier(galaxii, roiuri cu dimensiuni aparent reduse) si intresant era faptul ca erau vizibile in cautatorul de 50mm. Oricum nu cred ca RFT-ul va fi "jignit" de prezenta laserului care este un instrument foarte versatil pe un telescop :)

david_eco
15 Ian 2016 13:43


De ceva vreme nu a mai avansat constructia cautatorului cu pricina insa nu l-am abandonat. 
Ma framanta insa o alta idee. Am si ocular pentru cautator, un flat field de 19mm dar stau si ma gandesc daca ar fi mai folositor pentru un astfel de cautator un ocular zoom 7-21mm dintre cele mai ieftine. Adica in momentul in care localizez o tinta la limita vizibilitati sa pot mari cu o miscare simpla, astfel sa ma asigur ca tinta nu e doar o iluzie.
Astept pareri vis-a-vis de ideea daca sa merg pe mariri variabile sau una fixa cu astfel de cautator :)

David

valy
15 Ian 2016 13:56


Daca ai nevoie de mariri atunci foloseste telescopul mare, nu?

david_eco
15 Ian 2016 14:21


Evident ca il folosesc. Nu intentionez sa folosesc telescopul mare doar ca montura dar ma gandeam ca si utilitate pentru un cautator, cum ar fi dotat cu un zoom.

Erwin
15 Ian 2016 15:03


Având în vedere că ai un diametru mare pierderea de lumină n-ar fi a&#537;a gravă la ocularul cu zoom dar nu &#537;tiu ce ocular cu zoom merge la o focală atât de scurtă?

david_eco
15 Ian 2016 16:09


Sa inteleg ca as avea considerabil mai putina transmisie de lumina decat cu cel de 19mm?

nobody
15 Ian 2016 17:27


Stralucirea nebuloaselor este data de pupila de iesire. Pierderile de lumina data de trecerile prin lentilele ocularului sunt neglijabile fata de efectele pupilei de iesire.

david_eco
15 Ian 2016 22:07


In cazul asta sa inteleg ca, pe masura ce grosismentul creste pupila de iesire scade in diametru, astfel conul de lumina devine mai concentrat iar obiectul mai luminos, mai contrastat. Asta daca am inteles bine :roll:

catalin dumitru
15 Ian 2016 22:48


In cazul asta sa inteleg ca, pe masura ce grosismentul creste pupila de iesire scade in diametru, astfel conul de lumina devine mai concentrat iar obiectul mai luminos, mai contrastat. Asta daca am inteles bine :roll:

Nu tocmai. Pentru că odată cu scăderea diametrului pupilei , cre&#537;te &#537;i unghiul sub care se vede &#539;inta si astfel aceea&#537;i cantitate de lumină captată de obiectiv (provenind de la acea &#539;intă)  se va împăr&#539;i pe o suprafa&#539;ă mai mare a retinei .

nobody
15 Ian 2016 23:06


Cand creste grosismentul, scade pupila de iesire, pana aici corect.
Dar, lumina de la obiectul extins (adica nu la stele) se imprastie pe o suprafata mai mare pe retina (vezi obiectul mai mare) si rezulta o stralucire mai mica (iluminare mai slaba pe suprafata retinei). Conteaza ce si cum ajunge pe retina, nu cat de concentrata e lumina in pupila de iesire.

P.S. Am scris in acelasi timp.  :lol:

david_eco
15 Ian 2016 23:47


Va multumesc domnilor pentru explicatii.
Teoretic sper ca am inteles. Acum practic vorbind, in momentul in care am sa localizez (cu cautatorul in cauza) un obiect slab stralucitor dar si mic in suprafata aparenta (nebuloase planetare, galaxii indepartate etc) prin folosirea unui ocular zoom, pe masura ce cresc grosismentul, obiectul inafara ca va fi mai mare aparent, va fi si mai evident, mai usor de identificat? Din mica mea experienta ca si observator cand observam de ex. M104, la 170x detaliile erau mai vizibile decat la 100x pe aceeasi apertura.
Vreau sa stiu practic daca un ocular zoom m-ar ajuta in plus la detectarea obiectelor faint-fuzzies fata de cel de 19mm pe cautatorul de 80mm f3.5.
Cu siguranta mai am mult de inteles vis-a-vis de cum functioneaza optica si ochiul uman.

catalin dumitru
16 Ian 2016 18:01


Da , detaliile pot ie&#537;i mai tare in eviden&#539;ă la un corp difuz la grosisment mai maricel deoarece pe lângă cre&#537;terea dimensiunilor imaginii acelui obiect , cre&#537;te si contrastul in raport cu cerul. Practic vei avea o scădere a luminozitatii obiectului dar pe un fond mult mai negru . Asta e valabil mai ales unde cerul nu e chiar negru tuci. Sau acolo unde vecinătatea &#539;intei are oarece luminozitate datorată unor cauze extraterestre.
Nu &#537;tiu cât de tare se pierde contrastul prin ocular cu multe lentile, din cauza numărului mare de treceri sau absorbtiei suplimentare.
Dar &#537;tiu sigur după atâ&#539;ia ani de construit oculare , că imaginile fantomă strică foarte mult contrastul si bomboana de pe colivă vine de la asocierea ghost-ului cu astigmatismul scapat pe aratura. Mai ales dacă &#539;inta se împră&#537;tie bini&#537;or spre marginile câmpului aparent.
Cred că un căutător cu oculare simple montate pe o tureta ar face o treabă la fel de bună ca un zoom de calitate.

valy
16 Ian 2016 19:08


Zoomurile sunt parfocale?

catalin dumitru
16 Ian 2016 22:04


Zoomurile sunt parfocale?

Dacă faci referire la oculare 'zoom' fabricate de firme diferite , nu cred că le obligă cineva să plaseze focala la aceea&#537;i distan&#539;ă in raport cu terminatia de la barel.

Dar dacă e vorba de pozi&#539;ia suprafe&#539;ei focale in func&#539;ie de valoarea focalei , la un ocular cu focala variabilă , atunci terminologia din domeniu specifică clar că se numeste zoom doar acel transfocator care păstrează fixă suprafa&#539;a focala pe toată plaja de reglaj.

A&#537;a că dacă cerin&#539;a nu e îndeplinită , clasificarea făcută de producător e cel pu&#539;in eronată , dacă nu chiar voit mincinoasă.

david_eco
17 Ian 2016 22:31


Daca stau sa ma gandesc bine, la un cautator cu asemenea raport focal ar fi bun un ocular care sa lucreze bine pe el, unul mai pretentios. Pana va fi posibila o asemenea echipare va trebui sa se multumeasca (sau sa ma multumesc)cu flat-field-ul de 19mm caruia nu am ce sa-i reprosez.
Intresanta si ideea cu revolver de oculare, cel de la Baader pentru 3 oculare ar fi arhisuficient.

David

catalin dumitru
17 Ian 2016 23:14


Am de câ&#539;iva ani un 80 /280 de binoclu si după ce m-am jucat pu&#539;in cu el am ajuns la concluzia că scoate imagini bunicele cu oculare simple dar cu field stop de maxim 15-16 mm.
Pentru câmpuri mai mari , un field flattener ar fi util. Am încercat pentru asta  tot felul de acromate divergente si chiar convergente , cu  putere optică cât mai apropiată de zero , rezultatele sunt mul&#539;umitoare dar pentru vizual parcă nu se justifică efortul. Adică ri&#537;ti să transformi un căutător intr-un instrument intermediar , dacă nu chiar principal in anumite situa&#539;ii.
A&#537;a mai degrabă folose&#537;ti un obiectiv de proiec&#539;ie , care la grosisment mic dă oricum imagini foarte bune si cel mai important , oferă un câmp plat potrivit multor oculare fără preten&#539;ii . Bineîn&#539;eles in limita in care sfericitatea respectivelor oculare nu iese a&#537;a tare in eviden&#539;ă când sunt puse să lucreze cu obiective foarte luminoase.

david_eco
17 Ian 2016 23:56


Presupun ca si obiectivul meu tot de binoclu este, fiind un dublet lipit. Instrumentul chiar va fi unul intermediar fiind montat pe un intrument a carui grosisment minim este undeva la 65-70x, deci ar fi indicat sa fie combinat astfel incat sa ofere o imagine bine corectata si sa fie util in zonele unde nu sunt stele luminoase pt orientare.
Am ramas surprins prima data cand am reusit sa identific M81 si M82 cu cautator 9x50mm, evident cu vetere laterala dar erau vizibile in 50mm. De aici si ideea unui cautator de 80mm pe un instrument de 450mm.

David

dragos.n
18 Ian 2016 03:44


Si eu as opta mai degraba spre o tureta decat spre un zoom. In primul rand o mai buna transmisie a luminii, in al doilea, parfocalitatea care ar trebui sa fie la zoom-uri, dar din ce am vazut eu, e cam cu virgula.

Practic insa, avand in vedere focala scurta, si campul destul de larg, avantajul dat de comoditate la schimbarea focalei nu stiu daca justifica costul. Din punctul meu de vedere, o tureta se justifica atunci cand ai puteri mari = campuri inguste, si schimbarea traditionala a ocularelor risca sa duca la pierderea obiectelor din camp. Sau se justifica oricand, daca nu conteaza greutatea pusa pe instrument, adica tureta plus 3 oculare montate permanent, si cand nici banii nu conteaza. Si cu conditia sa nu vrei sa pui pe instrumentul principal un ocular de la cautator :(

valy
18 Ian 2016 04:10


Sau iei doua oculare parfocale si le schimbi tac-pac, si nu te mai complici.

Erwin
18 Ian 2016 08:57


Eu am folosit luneta de 70 f/4 ("locomotiva cu aburi") atât ca instrument principal cât &#537;i drept căutător pentru cassegrain-ul de 8". Ocularul pentru căutare a fost plossl 32mm pe 1,25" &#537;i altele mai scurte pentru observa&#539;ii. Imaginile la DSO sunt bunicele având în vedere deschiderea instrumentului. Am mai folosit cu succes pentru căutare &#537;i un Kelner cu reticol de 25mm. Din cauză că în interior am pus o prismă de 90 grade este comod de folosit dar nu prea intuitiv.

catalin dumitru
18 Ian 2016 14:07


Cautatorul ideal ar fi ceva asemănător lunetelor de ochire , cu zoom. Imaginea dreaptă mi se pare foarte utilă la un căutător , la fel si eye-relief-ul uria&#537; specific acestor scule .
Însă câmpul enervant de mic nu face casă bună cu destina&#539;ia către astro. S-ar putea înlocui ocularul (konig 1) cu unul custom made cu afov mare si relief pe măsură , însă poate fi inutil dacă lentilele care fac zoom-ul si redresarea au diametru util prea mic.
De vreo câ&#539;iva ani au apărut lunete de ochire ceva mai grosutze , am una care zace prin casă &#537;i pe care o să experimentez cândva. E un "HAWKE" 3x-12x X56 la care zoom-ul merge grozav , trebuie doar să plantez alt ocular si să scot inelul de gumă care franeaza puternic reglajul grosismentului.

Erwin
19 Ian 2016 09:57


Cred că luneta căutător de 30mm pe care am făcut-o prima dată din lentile recuperate a&#537; putea s-o stric &#537;i să împerechez ocularul care are un eye-relief de câ&#539;iva cm cu un obiectiv de binoclu de 50mm. Ocularul e făcut la nimereală dintr-un triplet a cărei primă lentilă este puternic concavă la intrare &#537;i un dublet care n-are altă menire decât să reducă eye-relieful enorm (de vreo 10cm) al tripletului. Îmi pare rău că atunci când am luat lentilele astea din pia&#539;ă nu le-am luat pe toate de la nenea care le vindea, un fost angajat la IOT.