-----------------------------------
marcel jinca
08 Mar 2015 11:15

Eclipsa totala de Soare din 20 martie 2015
Vizibilitatea globală a eclipsei

Eclipsa este vizibilă din Europa, Islanda, nordul Africii și nordul Asiei.
Primul contact al penumbrei cu Pamântul are loc în Oceanul Atlantic, la ora 9 40,8 TLR.

Eclipsa totală poate fi urmărită din nordul Oceanului Atlantic, Insulele Faeroe și Svalbard.
Durata maximă a totalității: 2m 47s. Magnitudinea eclipsei  = 1.045.

Ultimul contact al penumbrei cu Pamântul are loc în sud estul Rusiei, la ora 13 50,2 TLR.

Vizibilitatea eclipsei din România

Din țara noastră, eclipsa, se vede ca parțială, cu o durată de 2ore si 30 minute.
Conul de penumbră, are primul contact cu vestul țării, în zona localității Beba Veche, la ora 10h39m30s și are ultimul contact în nord est a Moldovei, în jurul orei 13h09m45s.

Momentele acestui eveniment astronomic, au fost calculate pentru resedintele de județ (vezi tabelul).

marcel jinca
08 Mar 2015 11:21


Animație cu traseul penumbrei peste teritoriul României și câteva sfaturi pentru siguranța observării eclipsei.

ATENȚIE!!! Privind direct Soarele, fie cu ochii liberi sau printr-un instrument optic, poate fi extrem de periculos.

Acest lucru este valabil în orice zi, dar &#537;i atunci când vrem să urmărim o eclipsă de Soare. Există câteva modalită&#539;i u&#537;oare, pentru care trebuiesc îndeplinite câteva condi&#539;ii de siguran&#539;ă, pentru a absorbi cât mai mult din lumina soarelui.
Indiferent de tipul eclipsei, care poate fi: inelară, parțială sau totală, chiar dacă este vizibilă  numai o mică fracțiune din discul solar, este extrem de periculos să privim spre Soare.

Nu priviți direct spre Soare
Chiar dacă numai o mică porțiune de Soare poate fi văzută, e prea luminoasă pentru ochii no&#537;tri. Mai puțin de 1 la sută din suprafața vizibilă a stelei ce ne luminează, este circa 4.000 de ori mai strălucitoare decât Luna plină.
Retina ochiului, neprotejat, poate arde în câteva secunde. Este deosebit de periculos să privim Soarele prin binoclu sau prin telescop. Arderea retinei în acest tip de observație are loc în nu mai mult de o frac&#539;iune de secundă.
&#536;i ce face chiar mai înfricoșător acest posibil accident, este faptul că, deoarece retina ochiului nu are receptori nervoși, nu vei simți ce se întâmplă. Efectele sunt iremediabile și duc la orbire.

Folosiți filtre certificate
În metodele populare, multe materiale uzitate pentru a observa soarele sau o eclipsă, pot fi nesigure. Filtre, ca cele confecționate din sticlă care a fost afumată, filme foto, clișee de radiografii sau folosirea ochelarilor de soare, sunt toate periculoase &#537;i trebuiesc evitate cu desăvârșire.
Asta pentru că în timp ce acestea reduc lumina vizibilă, ele nu reu&#537;esc să reducă radia&#539;iile infraro&#537;ii &#537;i ultraviolete periculoase soarelui.

METODE SIGURE PENTRU OBSERVAREA SOARELUI
Filtru AstroSolar (folie)
AstroSolar Safety Film ND5 de la Baader, combină proprietățile optice excepționale cu maxima securitate atunci când priviți Soarele. În funcție de model, folia este prinsă într-o montură care se potrivește exact pe dimensiunile tubului optic al instrumentului. Lumina soarelui este redusa cu 99.999% (densitate neutra 5). Acoperirile de înaltă densitate de pe ambele fețe, asigură o filtrare de o înaltă uniformitate. Imaginea Soarelui are un contrast foarte bun, iar culoarea este practic uniformă. Se poate folosi și în combinații cu filtre colorate.

Geam filtru pentru masca de sudură
Cei care au la îndemână și doresc să privească doar trecător fazele unei eclipse de Soare, pot folosi acest filtru cu clasa de filtrare DIN5 sau mai mare. Este o piesa dreptunghiulară de sticlă de culoare verde închis, care filtrează toate radia&#539;ii ultraviolete &#537;i infraro&#537;ii &#537;i reduce lumina vizibilă cu un factor de cel pu&#539;in 300.000.

Proiecția Soarelui printr-un orificiu
Pentru această metodă, se face o perforare rotundă pe o bucată de carton. Un orificiu, care să nu fie mai mare de 3-4 milimetri, în diametru. Apoi, așezați cu spatele la Soarele, se proiectează soarele prin gaura din bucata de carton, pe o altă bucată de hârtie albă. Acum pute&#539;i vizualiza în condi&#539;ii de siguran&#539;ă, imaginea soarelui proiectată pe o coală albă de hârtie. Nu priviți prin gaură direct la Soare.

Proiecția Soarelui printr-un instrument
De&#537;i este posibil să se proiecteze imaginea soarelui prin optica unui binoclu sau telescop, pe coală de hârtie sau pe un perete de clădire, instrumentul se poate deteriora. Lumina soarelui poate încălzi excesiv optica în doar câteva minute, deteriorând acoperirile antireflex ale ocularului &#537;i chiar poate duce la spargerea lentilelor care compun ocularul. Tot temperatura înaltă care se acumulează în tubul instrumentului (in cazul reflectoarelor) poate duce la topirea adezivului cu care este lipită oglinda secundară pe barilet.
Nu efectuați acest tip de proiecție mai mult de 3-5 minute. Întrerupeți și reluați procedeul mai târziu.

NU ATAȘAȚI FILTRUL PENTRU OBSERVAREA SOARELUI, ÎN SPATELE OCULARULUI!
FILTRUL, TREBUIE OBLIGATORIU ATAȘAT ÎN FAȚA OBIECTIVULUI.


CER SENIN TUTUROR !

Marcel Jinca

Andi
10 Mar 2015 09:00


La pagina 129 din Efemeride Astronomice 2015 sunt prezentate două desene cu cele trei momente ale eclipsei eclipsei: vizualizare pe montură ecuatorială &#537;i respectiv vizualizare pe montură azimutală.
Prin ce ar trebui să difere cele două desene (vizualizările)?
Dacă nu se dau &#537;i alte elemente, înseamnă că geometria eclipsei (traiectoria pe cer a celor două corpuri cere&#537;ti) diferă după montura instrumentului.

marcel jinca
10 Mar 2015 10:11


Stimate Andi,

Este normal ca geometria eclipsei sa difere in functie de montura. In Efemeride, in tabel, se da si unghiul la zenit.

Un privitor "pe ecuatoriala" va vedea primul contact la 273° plecand din directia N in sens trigonometric, pe cand un privitor "pe alt-azimutala" va vedea primul contact la 296°, datorita unghiului paralactic.

In metodele de calcul pentru eclipse, la finalul rezolvarii, ultimele doua elemente ce reies din calcul sunt unghiul de pozitie PA, respectiv unghiul la zenit Z.

Un colaj foto "ecuatorial" va arata ca luna se deplaseaza pe o linie dreapta, peste discul solar, pe cand un colaj "azimutal" va arata o traiectorie usor curbata a traiectoriei Lunii, spre directia sud.

Imaginea atasata pune in evidenta diferenta intre EQ si AZ. Unghiul "eta" este unghiul paralactic.

Respect luarile de pozitie ale dvs, dar uneori sunt putin exagerate.

Cu stima,
Marcel Jinca

Andi
10 Mar 2015 12:57


Sunt mi&#537;cările relative ale Soarelui &#537;i Lunii în câmpul instrumentelor astronomice
cu monturi ecuatoriale &#537;i azimutale, care urmăresc centrul Soarelui.
Fa&#539;ă de montura ecuatorială, montura azimutală dă o rota&#539;ie suplimentară a imaginii.
Unghiurile &#537;i pozi&#539;iile absolute dintre cele două astre vor diferi dacă folosim cele două
referen&#539;iale relative. Din desene lipsesc elementele comune celor două vizualizări. Care?
Anima&#539;ia prezentată este o vizualizare azimutală a eclipsei.

Andi
10 Mar 2015 17:10


Este vorba de axele de rota&#539;ie ale celor două corpuri; sunt utile &#537;i pentru observa&#539;ii fizice.

iosif
20 Mar 2015 10:22

Eclipsa partiala de Soare
In vestul tarii e senin, am pregatit telescopul pentru eclipsa partiala de Soare. O sa transmit integral de la inceput la sfarsit evenimentul, de la ora 10.30 o sa transmit la adresa urmatoare, unde va logati ca view as guest.

http://www.nightskiesnetwork.com/channel-lineup

cristiastronomie
20 Mar 2015 13:22

Re: Eclipsa partiala de Soare
In vestul tarii e senin, am pregatit telescopul pentru eclipsa partiala de Soare. O sa transmit integral de la inceput la sfarsit evenimentul, de la ora 10.30 o sa transmit la adresa urmatoare, unde va logati ca view as guest.

http://www.nightskiesnetwork.com/channel-lineup

Ai noroc!

In Ploiesti a fost senin pana pe la 9.
Pe urma nori si lapovita.
Abia pe la 11.30 am reusit sa vad ceva printre nori, am facut doua poze, calitate asa cum e si vremea. :cry:

valy
20 Mar 2015 13:27


Printre nori s-a vazut ceva, dar acum ploo in Bucuresti.

Matrixul
20 Mar 2015 14:14


Un pic de colt "mancat" din soare - asta e marea eclipsa care tine stirile de 2 saptamini incoace ?...
Cool.
Pina si numele topicului ar trebui schimbat   :)

RobertG
20 Mar 2015 14:20


Am facut un "time lapse":

https://www.youtube.com/watch?v=JeBQ6IJtHOo

aliarro
20 Mar 2015 14:22


Felicitari pentru transmisia live.

Alex Gaina
20 Mar 2015 15:22

ECLIPSA LA CHISINAU
Felicitari d-lui Jinca pentru initiativa foarte reusita de a posta informatia despre eclipsa din timp, precum si D-lui Robert G, care a si trimis deja un reportaj live foarte bun, pe care , se pare, in partea stanga de sus, filmata in  faza finala a eclipsei se poate vedea si  o pata solara.


Vreau sa amintesc, ca anterior , in 24 februarie, dar si cu cateva zile inainte de eclipsa posturile de radio din Rusia au transmis (se pare, ca la 17 marte)  despre fenomene optico- atmosferice foarte pronuntate  si neobisnuite (astfel ca nu i-au lasat indiferenti nici pe pietoni), care s-au produs intre muncii Urali si Pskov (un oras la sud de Sankt-Petersburg), deci pe o arie destul de extinsa de peste 1000 de kilometri.

Imediat dupa aceasta vremea la Chisinau s-a stricat, temperatura s-a redus pana la aproape de o grade C, astfel, ca a doua zi dimineata am avut chiar si zapada. Au urmat si ploi neobisnuite pentru acest sezon prin abundenta, cer acoperit, iar vantul, desi nu a fost prea puternic (cel mult 25-30 km/h), iar cu doua nopti inainte de eclipsa vantul a lipsit totalmente. Doar alaltaieri am avut posibilitatea sa observ la ameaza careva lamuriri pe cer si aceasta mi-a dat speranta, ca voi putea sa prind cel putin fragmente din eclipsa.

Asa s-a si intamplat.

De dimineata la orele 7 , astazi, 20 martie, temperatura la Chisinau a fost de +1C, pentru ca spre orele LLT 9:00 sa se ridice la +5C. La sudul Republicii Moldova temperatura in aceste zile nu a depasit +8C, iar la nord s-au produs chiar si ingheturi. 

Vant N-E ~ 20-25km/h

eclipsa propriu zisa, vazuta printre nori negri de altitudine ~1-1,5 km

LLT 10:48 - disk complet
La 10:51 Primul contact la aproximativ +8 grade de arc pe in primul quadrant solar.
Intre timp norii acipera discul solar astfel ca doar in intervale de 2-3, cel mult 5 minute poate fi observat soarele.

LLT 10:58 - Producerea primului cointact este evidenta

LLT11:15 -Discul solar este acoparit in primul quadrant cu 15%
LLT11:21 - acoperire 20%

LLT 11:25 -acoperire 21%

LLT11:35- 11:37 -acoperire 25%

In acest moment nori de arie mare si intunecati au parvenit din N-E care au impiedicat observarea discului solar.

La LLT11:41, Azimutul Soarelui +7Grade.  Disul se mai afla in primul quadrant
 Din acest moment  nu s-a mai putut observa nimic, astfel, ca, repet inca odata, faza spectaculoasa cu turnura eclipsei din qudrantul I spre quadrantul IV poate fi urmarita pe  filmul D-lui Robert G., 

Am facut un "time lapse":

https://www.youtube.com/watch?v=JeBQ6IJtHOo

In schimb, ceea ce este foarte fericit:  am reusit sa surprind tranzitul Soarelui la meridian, care s-a produs la orele: 

LLT 12:23 Transit la meridian. In acest moment partea eclipsata forma o calota polara, acoperind circa 20% din discul soarelui si  putin deplasata spre quadrantul IV.

Iarasi nori timp de 35 minute, astfel, ca la orele

LLT12:58 avem eclipsa la 10% din suprafata discului solar, plasta aproape exclusiv in quadrantul IV, intre aproximativ +2-3 grade Quadrantul I si 8-10 grade Quadrantul IY

LLT13:01 eclipsa 7%
LLT13:03-6%
LLT13:05 -3%
LLT13:06-1,5%
LLT13:08 1%
LLT13:09 Ultimul contact, dar timingul poate  fi controversat din cauza norilor, desi mai transparenti decat anterior.
LLT13:10 disc intreg, Ultiumul contact
LLT13:11 disc intreg cu certitudine de 100%

Ar ramane de adaugat, ca eclipsa a fost mediatizata la Chisinau la posturile de radio si TV. 
Dimineata postul de radio MoldovaI a transmis o informatie depsre eclipsa  printr-un interviu cu D-l  Stefan Tiron, in care s-a referit la circumstantele eclipsei la scara planetara, dar timpii de contact contact au fost transmisi proximativ.  De asemenea d-l Tiron a speculat la tema relatiei dintre Eclipse si Cutremurele de pamant.

Ca sa indulcesc putin relatarea voi transmite D-lui Tiron o salutare:

Dragutule 
Hawking eclipsat
Cel Mare fara sabie si cruce 
Füle  fara bani
Catalano/20
Diadia Stepa-zagranichnyi
Sa fii doar Tiron nu si Tiran
si 

SA NE TRAIESTI 100 DE ANI!

cristiastronomie
20 Mar 2015 15:45

Re: Eclipsa partiala de Soare
Abia pe la 11.30 am reusit sa vad ceva printre nori, am facut doua poze, calitate asa cum e si vremea. :cry:

Mai bine decat nimic:

Alex Gaina
20 Mar 2015 16:12

ECLIPSA LA UTM
Universitatea tehnica a Moldovei anuntase la radio Moldova I, ca va transmite online Eclipsa din 20 martie 20-15 din site-ul Centrului de Tehnologii Spatiale a UTM:

http://www.utm.md/ro/nout-i/premier-eclips-de-soare-transmis-online-prin-telescopul-utm-ultimele-preg-tiri

Din nefericire, cand am incercat sa deschid pagina cu filmul respectiv, nu am gasit nimic

http://observator.utm.md/?page_id=8

Incercati si D-stra. Poate veti fi mai norocosi!

Tavi F.
20 Mar 2015 17:28


Am facut si eu niste fotografii. 2 din 6 seturi:

https://www.flickr.com/photos/80804182@N00/16685562780/sizes/o/

https://www.flickr.com/photos/80804182@N00/16685565680/sizes/o/

LE: Imagine obtinuta prin simpletul D28mm (desi am gresit un pic focalizarea, prea spre rosu, cu irizatie pe albastru in extrafocal, dar macar e de partea corecta a tolerantei impuse... asa-zisa corectie planetara) :
https://www.flickr.com/photos/80804182@N00/16667048837/sizes/o/

saiph
20 Mar 2015 20:00


Salut.

Cam asa s-a vazut din locul unde am ajuns cu cativa prieteni si colegi de pe forum - prin Valcea (aproape de Horezu).

A fost foarte fain, per ansamblu - loc linistit, senin cea mai mare parte a timpului, companie placuta. 

Astept cu nerabdare urmatoarele iesiri :)


Felicitari tuturor celor care au prins eclipsa!
Cer senin!

Emil
20 Mar 2015 20:32


Din nefericire nu am reusit sa surprind "First Contact" insa am "Last Contact" inregistrat.
Cred ca am tras cam 800 de cadre la eclipsa asta, am zis ca, si daca nu iasa bine imi raman cel putin ca amintire.
Echipament folosit
Canon 70D
2x convertor Tamron
Carl Zeiss Jena 200/2.8
Filtru solar Baader

Numai bine Emil

florin_astro
20 Mar 2015 22:13


Salutare, am iesit si la Mures, dar am avut nor catre maximul eclipsei si am abandonat la putin timp dupa aceea. Am reusit totusi sa vedem ceva pana atunci tinand cont ca prognoza pe wunderground nu arata stralucit. Felicitari tuturor celor care au imortalizat evenimentul si celor care l-au observat.
Numai bine si cer senin!
Florin

crash25
21 Mar 2015 05:03


Salutari, am tras si eu in banda eclipsa din 20 Martie, cu un Canon Sx160 si un filtru de sudura luat din Praktiker.
Am facut o compilatie cu filmuletele trase in diferite faze ale eclipsei:
https://www.youtube.com/watch?v=UWa5y5znP0U

Catre finalul eclipsei s-a innorat de tot, asa ca nu am mai observat-o.

Catalin M. T.
21 Mar 2015 10:50


La Turda s-a observat in totalitate eclipsa partiala. Spre sfarsitul eclipsei am aparut cativa nori cirrus care au facut unele cadre sa fie cu contrast slab.
O scurta animatie: https://lh3.googleusercontent.com/-HNF9FTOCICk/VQ0hfRDs3YI/AAAAAAAAClA/YkwTqI8e7mE/s613/Eclipsa%2520partiala%2520de%2520Soare%252020.03.2015%2520200ms.gif

valy
21 Mar 2015 13:50


Cam asa s-a vazut din Bucuresti, totusi sunt bucuros ca ploaia a venit spre sfarsit si am avut ocazia sa surprindem primele faze:

zoth
21 Mar 2015 14:24


Nu te mai da mare! Si eu am vazut-o la fel! Vreme de tot rahatul  :evil:

valy
21 Mar 2015 14:35


Eee, si eu as fi vrut sa fiu la polul nord, dar asta e: 
http://apod.nasa.gov/apod/ap150321.html

alexbv77
22 Mar 2015 04:05


Adaug si eu cateva poze facute ieri la eclipsa undeva in nordul Italiei, fenomenul sa vazut excelent doar spre sfarsit au aparut ceva nori.
Cea de a doua poza este realizata doar cu obiectivul Nikon 55-200 VR, bineinteles cu filtru solar Baader atasat la obiectiv.
Echipamentul folosit
Skywatcher Maksutov 127/1500
Eq-5 Pro SynSkan
Nikon D5000
Filtru solar Baader

Cer senin tuturor!
Alex.

valy
23 Mar 2015 00:56


Eram sigur ca scoate coace ceva: http://apod.nasa.gov/apod/ap150322.html
https://www.youtube.com/watch?v=JwjvduR3_Ho&feature=youtu.be

Vizitator
23 Mar 2015 00:57


Foarte frumos, domnilor.

valy
23 Mar 2015 03:15


Urmele lasate de trecerea discului Lunii peste Soare. Si Luna la o zi dupa, au mancat-o balaurii aproape toata.

Tavi F.
23 Mar 2015 11:53


O animatie (prima imagine n-a fost focalizata bine, dar micsorate asa mult nu mai conteaza):

Alex Gaina
23 Mar 2015 16:11

Petele solare



LE: Imagine obtinuta prin simpletul D28mm (desi am gresit un pic focalizarea, prea spre rosu, cu irizatie pe albastru in extrafocal, dar macar e de partea corecta a tolerantei impuse... asa-zisa corectie planetara) :

La Turda s-a observat in totalitate eclipsa partiala. Spre sfarsitul eclipsei am aparut cativa nori cirrus care au facut unele cadre sa fie cu contrast slab.
O scurta animatie: https://lh3.googleusercontent.com/-HNF9FTOCICk/VQ0hfRDs3YI/AAAAAAAAClA/YkwTqI8e7mE/s613/Eclipsa%2520partiala%2520de%2520Soare%252020.03.2015%2520200ms.gif

Banuiesc, ca Catalin, M.T., Tavi, F. dupa Robert, G.  au fotografiat aceeasi pata , care este responsabila pentru activitatea solara si fenomenele optico-atmosferice neobisnuite, observate anterior , cu cateva zile inainte de eclipsa in zona dintre muntii Ural si Pskov.  Mi se pare, ca e o treaba grozava!



Vezi comunicarea mea precedenta (prima) , in care voi preciza ca quadrantul IV, in care s-a terminat eclipsa, uneori poate fi interpretat ca quadrantul II.  Astfel voi preciza , ca quadrantul IY, in intelegerea mea,  a fost  daca le  vom socoti in sensul miscarii acelor ceasornicului. 

Oricum cel mai important este sa monitorizam si activitatea solara. Sa vedem, ce se va intampla cu aceasta pata cu timpul.

Alex Gaina
29 Mar 2015 16:50

PATA SOLARA din quadrantul II(IV)




Este absolut evident, ca toti membrii forului au fotografiat pata solara, care a pricinuit activitatea solara dinaintea eclipsei in Rusia. Felicitari!

Alex Gaina
30 Mar 2015 18:04

Dimensiunea petei solare
Mi se pare, ca ar fi momentul oportun sa estimam dimensiunea petei solare din quadrantul II(IV). Ce mai potrivita fotografie ar fi


Mie mi se pare, ca pata ar avea 4 mm - diametrul interior si vre-o 6-7 mm diametrul exterior. Daca estimam diametrul discului solar cu 400 mm, ceea ce trebuie sa corespunda dimensiunii unghiulare de 0.5 grade de arc (Diametrul unghiular al soarelui) = 1800 secunde de arc, am obtine 18-27 secunde de arc pentru pata. La distanta de 150 mln km, aceasta ar insemna o regiune pe soare de dimensiunea

(18-27)/(3600x57)x150x10^6 km~13 000 km. 

Din cate am inteles din comunicarea D-lui Oncica [1] radiotelescopia moderna  poate resolva structuri pe soare de dimensiunea 500-5000 km. Adica aceasta pata poate fi resolvata cu usurinta, daca mai exista,  si prin mijloace radio, intrucat dimensiunea ei depaseste cu mult puterea de rezolutie a radiotelescoapelor, operande in lungiimi de unda de mm-m. 


De fapt, aceleasi estimari ar putea sa rezulte si din comunicarea [2], care ne prezinta raza radio a Soarelui ca 7+/-2 arcsec. 

Rezulta deci, ca unii dintre cei, ce s-au saturat de observatii optice, ar putea sa se  specializeze in continuare in observatii radio! Cu alte cuvinte, intrucat in Romania sunt atat de multi astronomi optici buni, de ce nu ar vinde doar unii, partial mijloacele optice si nu le-ar inlocui cu radiotelescoape?

Imaginati-va ca  petele solare vor putea fi auzite, nu doar vazute!

 
Bibliografie

1. A. Oncica, Arcsecond Mapping of solar Active Regions Through Eclipse Observations (A case Study for E99), JENAM 1998 (Prague) Abstracts book, p. 16
2. Nagnibeda, V.G., Rozanov B.A., Solar sources Observations at Millimeter Wavelengths,  JENAM 1998 (Prague) Abstracts book, p.15

Alex Gaina
10 Apr 2015 15:36

Activitatea solara in Regiunea Moscova la 16-17 martie2015
Insfarsit am gasit in internetul rusesc informatii veridice si competente, care provin de la serviciul meteorologic de Stat al Rusiei despre activiatatea solara din ajunul eclipsei [1] . Puteti vedea nu doar fotografii ale aurorelor , ci si estimari ale indicelui K  pentru valoarea perturbatiilor campului magnetic a Pamantului, datorate eruptiei pe Soare. As vrea sa amintesc, ca vantul solar transporta petrurbatia campului magnetic aproximativ in doua zile dupa eruptie [2].  Voi traduce pentru neinitiati in limba rusa, ca indicele K se calculeaza ca  variatia valorii medii a intensitatii campului magnetic terestru pe un interval de 3 ore  intr-un loc geografic dat, raportata la valoarea neperturbata a intensitatii campului magnetic, calculata pentru perioada anterioara eruptiei si mediata pe un interval de timp suficient de mare.  

Cum rezulta din observatiile colaboratorilor Institutului de geofizica al Academiei de Stiinte a URSS in numele acad. E.K. Fiodorov, variatia campului magnetic a Pamantului a fost atestata in data de 16 martie, aproximativ la orele 4 TU (orele 7 la Moscova si orele 6 Timp legal in Romania), ca sa cresaca uletrior semnificativ , maximul inregistrandu-se intre orele 13,5 TU-16,5 TU (+3 pentru ora Moscovei, +2 ore pentru timpul legal in Romania (ora Bucurestiului)) in data de 17 martie. 

Ar rezulta, ca eruptia petei fotografiate de D-nii Tavi Florian si altii pe acest forum, a avut loc in data de 15 martie. Valorile maxime ale indicelui K in Rusia au fost semnalate la:

Sankt-Petersburg -9 (~60 grade Lat N.) 
Murmansk- 7 (~ 69 grade Lat. N) 
Amderma- 8 (69,75 grade Lat. N.)
Dikson - 9 (73,5 grade Lat N)

Desigur este vorba de latitudini geografie foarte mari, care depasesc latitudinile din Romania, Austria si Moldova cu 15-29 grade de latitudine, deci c 1,5 - 3 mii km in distanta. 




Referinte. 
1. http://www.gismeteo.ru/news/sobytiya/13924-nad-moskvoy-zazhglos-polyarnoe-siyanie-foto-chitatelya/
2. A.L. Cijevskii, Zemnoie eho solnechnykh buri, Moscova, Ed. Misli, 1976; A.L. Cijevskii, Iu. G. &#536;i&#537;ina, V ritme soln&#539;a., Moscova, ed. Nauka, 1969

Alex Gaina
10 Apr 2015 17:26

Eruptie pe Soare la 11/03- exista relatie cu pata noastra?
Iata inca o informatie despre activiattea solara din luna martie 2015. De aceasta data originea-NASA [1]. Explozia pe Soare dateaza din 11 martie 2015. Din fericire sau nefericire, explozia filmata de NASA  apartine quadrantului III, deci nu are legatura cu pata fotografiata  de RobertG, Tavi Florian, Catalin Timosca.

Din fotografiile realizate de echipa noastra, rezulta ca 
1) pata NASA nu mai exista la ziua eclipsei, la 20 martie 2015
2) Intrucat Robert G a filmat cu un interval de 2 sec, rezulta, ca pata noastra [2] a fost acoperita de Luna intre orele LLT 11:42-12:52 (sau UT 9:42-10:52). Ar fi normal sa avem o diminuare a activitatii solare timp de 1 ora peste aproximativ doua zile, timp in care masa coronala ajunge la suprafata Pamantului. Mai bine zis,  daca vom cerceta atent activitatea solara in jurul datei de 22 martie, ar trebui sa observam o scadere a campului magnetic terestru timp de 1 ora.  

Aceasta, ar permite determinarea exacta a timpului de propagare a masei coronale de la Soare la Pamant, ceea ce ar permite stabilirea cu mai mare exactitate a calculelor lui A.L. Cijevskii din [3],  bazate mai ales pe statistica. 



Referinte:
1. http://www.gismeteo.ru/news/sobytiya/13872-na-solntse-proizoshla-pervaya-supermoschnaya-vspyshka-v-yetom-godu-video/
2. https://www.youtube.com/watch?v=JeBQ6IJtHOo
3. A.L. Cijevskii, Zemnoie eho solnechnykh buri, Moscova, Ed. Misli, 1976; A.L. Cijevskii, Iu. G. &#536;i&#537;ina, V ritme soln&#539;a., Moscova, ed. Nauka, 1969