-----------------------------------
MariusP
18 Dec 2014 10:01

Cometa C/2014 Q2 (Lovejoy)
Inca o cometa descoperita de Terry Lovejoy ne va incanta in preajma Anului Nou! Anul trecut a fost , iar in curand va deveni vizibila si din tara noastra .

Se pare ca deja e mai stralucitoare decat previziunile, acum avand magnitudinea in jur de 6:
http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=16&month=12&year=2014

Niky360
18 Dec 2014 14:10


Urmaresc evolutia cometei din septembrie cand a inceput sa creasca din ce in ce mai repede. Citeam acum 2 zile ca productia de praf a acestei comete e asemanatoare cu a unei "mari comete", daca ar fi avut periheliu mai aproape acum auzeam de "great comet of 2014/2015"..
Posibil sa fie mai straluctioare decat cea de anul trecut, ajungand la mag. 4 aceasta :). 
Doar sa nu vina iar o perioada de 1 luna cu nori   :lol:, chiar ar fi ghinion..

Niky360
22 Dec 2014 00:57


Am reusit sa observ cometa in aceasta seara in jurul orei 23 de pe bloc, chiar din Bucuresti  :twisted: .
Am reperat-o la ora 22:45 cand se afla la 7°24' deasupra orizontului sudic, se vedea vag din cauza unui releu ce se afla intre mine si cometa.. dupa 5 min. problema a disparut, dar inca se vedea vag :).
 Am continuat sa o observ pana la ora 23:15, cand a ajuns la 9° altitudine si se simtea diferenta de 1°30' deoarece, cometa, era acum mai usor de reperat. 
Nu am reusit sa mai stau deoarece frigul si vantul care batea constant m-au "nenorocit" :)). 
Tind sa cred ca daca mai stateam pana la 00:30 cand ajungea la alt. maxima, reuseam sa vad o coama si de 10'. 
Asa ca per total:

Coama - 7', desi uneori parca urca spre 8'
DC = 4/5
Mag. : intre +5.5->6.0

Avand in vedere alt. mica de observare si luminile Bucurestiului(culmea cometa era "luminata" de cel putin 2.5km de bulevard, deci poluare luminoasa maxima) si ca de vedea chiar ok pentru aceste conditii, cometa promite sa faca spectacol in ianuarie.

MariusP
22 Dec 2014 01:10


Felicitari!

Am incercat si eu in seara asta, in jur de ora 23, dar o perdea subtire de nori nu m-a lasat decat sa identific stelutele din jurul pozitiei cometei, cea mai slaba fiind una de magnitudine 6.7, asta cu binoclul BTC 15x70.

Tu cu ce-ai vazut-o, cu binoclul 10x50 sau cu telescopul de 114 mm?

Niky360
22 Dec 2014 01:41


In prima faza cu telescopul, la final am incercat si cu binoclul insa doar cand ma stabilizam din tremurat si fortam vederea perifica parca aparea ceva.. greu de zis cu binoclul, desi nu exclud posibilitate ca atunci cand atinge si trece de 10° sa fie identificabila si cu binoclul.

blue owl
22 Dec 2014 12:54


Aseara, am prins cometa! yay!
Conditii alea cerului suburbane, dar din pacate aveam lumini de stalp in camera. 

Aseara, la ora 00:36 ora noastra a ajuns la meridian, 10 grade deasupra orizontului. Cu o expunere de 10sec am prins-o. Are magnitudinea 5.

saiph
22 Dec 2014 17:22


nice :)

evolueaza peste asteptari [url=http://www.aerith.net/comet/catalog/2014Q2/2014Q2.html]cometa asta

Kirk Spock
22 Dec 2014 19:01


Din ce se vede pe graficul observatiilor, se estimeaza maximul de magnitudine chiar in noaptea de Revelion. Asa ca am putea sa-i zicem "The New Year's Comet"...

MariusP
24 Dec 2014 01:22


Am vazut-o in seara asta, la 23:35 TLR, foarte usor cu binoclul 15x70. Chiar si cu 7x50 se distingea cu vederea directa, dar dificil.
Magnitudinea totala am estimat-o la 5.5, DC = 4, coama = 7' la o altitudine de 10 grade.

Conditiile de transparenta mi-au permis sa ating magnitudinea 8.0 cu 15x70 si cam 6.7 cu 7x50 la altitudinea cometei.

Herr_Alien
24 Dec 2014 23:59


Am reusit sa o prind si eu azi (24 dec.) la 21:40 TLR, cu Tento-ul 10x50. Prima cometa pe care o vad dupa Hale-Bopp -  la Jaques am preferat sa nu sacrific somnul.
Nu dau o estimare de stralucire, am observat-o destul de jos, si fara sa stiu ceva stele din zona mie ca as fi rau de tot pe langa. Asta e, nu mi-am facut temele, am avut doar o harta simpluta ...
M-a ajutat poza lui Blue Owl sa o recunosc, eu cautam ceva care are coada, da' am gasit ceva cam ca in imaginile ei.

saiph
26 Dec 2014 16:13


Vorbesti serios? Chiar de la Hale-Bopp n-ai mai prins nici o cometa? o.O  - wow, da' ai stat ceva "pe uscat" :D Au fost cred ca zeci de comete de-atunci..  Imi vin in minte doar cateva pe care am reusit sa le vad macar, daca nu si sa le observ sau fotografiez: Schwassmann-Wachmann, Holmes (!), Macholz, Lovejoy (prima), SWAN, Tuttle, McNaught (!), iar Lovejoy, PanStars, Jacques.
Pe-asta de Anul Nou chiar n-as vrea sa o ratez, mai ales ca predictiile arata spectaculos - nu mai zic de [url=http://apod.nasa.gov/apod/ap141225.html]pozele aparute deja.

Herr_Alien
26 Dec 2014 22:24


Asta e, is mai comod, si pe mine ma trec emotiile cand aud de vre-o variabila mai ciudata. Plus ca dupa ce am intrat la facultate (2000) nu m-am mai tinut de astronomie, pana prin 2010.

Lovejoy asta e mai usor de vazut, e 'de seara', e mai stralucitoare, asa ca ar fi fost pacat sa nu incerc sa o gasesc. Ieri seara am reperat-o din nou, cu Phantom-ul de data asta, si am remarcat ca s-a mutat vre-o 3 grade catre vest-nord-vest. E iute de picior, da' e tot tunsa baieteste ...

auriga
31 Dec 2014 14:13


Aseara au fost in jur de -20 de grade la Cluj, totusi am setupat in curte EQ6 cu Tair 3S (cu parasolar si dew-heater). Cometa C/2014 Q2 (Lovejoy) este inca situata la altitudine mica, exact in mijlocul cupolei de poluare luminoasa a Clujului, motiv pentru care nici coada nu prea apare. Reperata usor cu binoclul 10x50.
Tair 300mm f/5.6, 90 x 30s, iso 800, canon 1000D stock, fara cadre de calibrare.

david_eco
01 Ian 2015 17:44


Aseara, 31.12.2014 in jurul orei 23.30 fiind senin dar foarte frig (-21 de grade) dupa studierea a cateva repere am iesit in cautarea cometei. Am localizat-o cu binoclul 10x50 dar nu se vedea cu vedere directa, dupa care am cautat-o cu dobsonul de 18 inchi. Avand in vedere faptul ca inca nu am un cautator pe monstruletul meu am gasit-o destul de usor cu ocularul de ES 30mm, m-a surprins placut, nucleul rezolvat aproape ca o stea, nebulozitatea din jur verzuie, dar asa cum spunea Herr_Alien "tunsa baieteste" :D. Am ramas cateva minute in liniste sa o admir :) ...dupa care i-am urat un an nou fericit.

cmatei
02 Ian 2015 00:36


Pacat ca vremea n-a vrut sa coopereze, pare c-ar fi iesit o compozitie faina in prezenta razelor de luna, insa pana la 8-8:30 cand planuiam sa incep expunerile cerul s-a acoperit complet. Poza imediat dupa calibrarea monturii inainte sa fug la caldura, ora locala ~19:15. CZJ 35/2.4 @f4, 30 sec canon 400D @iso1600 piggyback pe eq6. Indiciu pentru cine n-o vede: sus de tot, dreapta, punctul verde fuzzy foarte aproape de o stea.

Herr_Alien
02 Ian 2015 10:12


 Am localizat-o cu binoclul 10x50 dar nu se vedea cu vedere directa,
 :shock:  Hmm, cred ca ai avut un cer destul de nasol.
Am vazut-o si eu pe 31, cu Phantom-ul (10x50 pe cutia de carton, in realitate 10x43), si s-a vazut usor cu vederea directa.

david_eco
02 Ian 2015 10:32


Lucky you! :) La mine singurele seri senine au fost pe 24 si pe 31 dec, in rest ceata, nori...

Niky360
03 Ian 2015 02:46


Desi am avut cateva seri mult mai bune fata de cea de azi, abia azi am avut cum sa ies la cometa.
Am folosit binoclul pt. observatiile din aceasta seara, iar cometa se afla undeva la o dificultate medie de observatie(Luna si poluarea luminoasa si-au spus cuvantul). Nu am estimat stralucirea sau diametrul coamei.. DC-ul este pe undeva la 3 spre 4 prin binoclu.

Am tras si cateva cadre cu aparatul, iata ce a iesit:
http://www.astrobin.com/145402/0/ 

Nu ma asteptam ca dupa procesare cometa sa se vada atat de bine. De pe un cer negru cred ca face ravagii:)). Nu cred ca este nevoie sa indic locul unde este cometa deoarece este evident unde se afla aceasta.. Nici nebuloasa nu ma asteptam sa imi iasa asa de ok.

Nikon D3100 - 18-55mm @55mm ISO 1600 28x6sec exp.

Niky360
03 Ian 2015 03:41


Incercand o procesare mai putin agresiva(pt a elimina acele "inele" care apareau pe prima imagine), am observat ca imi iese in evidenta si o posibila coada..comparand cu datele din Stellarium, coada din imagine se potriveste perfect cu pozitia reala a cozii.

Asa ca am inceput iar o procesare agresiva pentru a scoate cat mai mult din coada..in final am reusit sa scot o coada de 1° .. iar coama in toate imaginile mele are intre 15'-20' .

http://www.astrobin.com/145407/0/

Aceleasi date tehnice ca si la prima imagine.
Am uitat sa precizez, imaginile sunt crop-ate.

Urmeaza sa termin si versiunea color mai putin agresiva :D.

Herr_Alien
03 Ian 2015 08:07


Hmm, nu cumva se vede un pic de coada anomala in a doua poza?

Alex.

sonkab
03 Ian 2015 21:10


Un stack cu 21 de imagini de 30 s expunere a partii centrale a cometei. Imagini luate in seara de 3 ianuarie. 

Mai multe detalii pe imagine.

Niky360
05 Ian 2015 02:08


In aceasta seara pe Luna Plina si poluare luminoasa cat pentru 10 Luni pline :)).. dar cu un mare bonus.. fara ceata.

http://www.astrobin.com/145951/0/

Nikon D3100 - 18-55mm @F5.6 (55mm) , ISO 800, 30x10sec. exp
Crop al imaginii originale.

saiph
05 Ian 2015 10:27

Re: Lovejoy
Am reusit sa vad si eu aseara, pe Luna Plina, din oras, cometa Lovejoy :)
N-am facut nici o estimare, conditiile nu au fost tocmai prielnice..
Am tras si cateva cadre de pe trepied, asa, "la botul calului", sa vad ce iese, si a fost exact cum ma asteptam - groaznic cu mici urme de potential :D
De-abia astept sa o vad/pozez asa cum ar trebui, peste vreo 10 zile  :roll:

auriga
07 Ian 2015 02:04

Re: Lovejoy
Tot din Cluj la -15 grade, de data asta culminand la 37 grade altitudine insa pe Luna plina, acelasi setup, 100 x 30s:

Catalin M. T.
07 Ian 2015 20:58


Primele fotografii ale cometei Lovejoy realizate in 3 zile consecutive. :) Luna plina a pus ceva probleme la procesare. Vizual cometa se vede usor, inclusiv prin cautator 6x30 din oras. Prin luneta de 90mm la 50x: mag. ~4, DC=6, diam. ~15', coada neobservabila.

Niky360
07 Ian 2015 21:39


Am reobservat cometa in aceasta seara prin binoclu pe un cer fara Luna, dar cu ceata destul de groasa..
Cometa se prezenta astfel:
- coama: 15-20'
- DC: 5/6
- magnitudinea.. hmm de la ger nu mai mergea sa schimb focusul binoclului, noroc ca am focusat imediat cum am iesit din casa :)) asa ca n-am estimat magnitudinea.

Am tras din nou cateva cadre:
 - 31x6 sec, ISO 1600, F/5.6
http://www.astrobin.com/146578/0/

Herr_Alien
07 Ian 2015 21:51


Eu n-am mai stat afara pentru cometa - am folosit monocularul 10x50 din casa, cu geamul deschis. Si cu toate astea tot mi-au dat lacrimile de frig.
Inca n-am vazut nici o coada, dar sunt impresionat de cat de repede se misca dihania.

Stanescu Octavian
07 Ian 2015 23:10


In seara trecuta 06 ian 2015 am iesit la cativa km de oras Timisoara  pt cometa . s-a vazut usor prin binoclu  10x42.  am adunat peste 50min expunere  ca sa aparea timid si coada.
 obiectiv Exacta 200mm   Canon eos 50D   EQ6

MarianB
08 Ian 2015 02:16


Am incercat si eu sa ies astazi pentru o observatie, dar fiind incepator nu cred ca am reusit sa o prind.
Am un Celestron Cavalery 15x70.. am incercat sa gasesc cometa pe langa Rigel, dar pentru ca era foarte tarziu si unghiul aproape imposibil (aproape paralel cu peretele blocului, terasa era inchisa :( ) nu cred ca am prins mai nimic. Am observat doua stele apropiate cu un roi langa, presupun ca erau din Orion (M42 si M43? ? ).
Ce ar trebui sa observ printr-un 15x70? se vede tenta de verde prezenta in pozele voastre ?
Cam care ar fi o ora potrivita pentru observatie?

mante
08 Ian 2015 13:00


am vrut sa profit de cerul senin si de lipsa lunii si am iesit aseara cu singurul meu instrument, binoclul 10x50. foarte frig, mi-au lacrimat ochii minute in sir. am schimbat si locul deoarece se apropia de aura de lumina a orasului. am gasit un loc intunecos la vreo 15 km de locul initial, unde am putut-o admira in voie pana am inghetat  de tot. se vedea si cu ochiul liber, dar daca nu stiam ca e cometa nu mi-as dat seama. foarte frumoasa prin binoclu, mai mare si mai clara fata de observatiile anterioare. n-am remarcat coada. mi s-a parut ca ar avea o nuanta f vaga de verde, dar ma tem ca e o perceptie subiectiva. pe la 7 si ceva m-am retras rebegit tot dar multumit.

Niky360
08 Ian 2015 22:23


In seara asta am pus telescopul pe picioare si am iesit la observat..din pacate din fata blocului unde efectiv sunt inconjurat de stalpi de iluminat.. zici ca e ziua. 
Probabil daca mergeam unde am facut pozele datile trecute o vedeam mai bine..dar era un drum de 5-10min pe gheata si n-aveam chef de echilibristica cu 12kile in spate.. asa ca m-am rezumat la observarea cometei "pe timp de zi" :))).

Cometa se prezinta frumos prin telescop, coama circulara de 15-18' (posibil mai mare..) de culoare slaba albastru deschis, avand un aspect stelar in mijloc in momente de turbulenta redusa , DC=6, iar mag. la 4.3. 
Pentru unele momente imi dadea impresia ca apare si o coada foarte slaba in stralucire de 30-40' undeva in PA=060°.. dar trebuie sa insist in alta seara pe tema asta, astazi am fost prea obosit.

auriga
08 Ian 2015 22:30


Inseamna ca nu m-am inselat. Am observat-o si eu prin TS-ul 10" f/5 si mi s-a parut ca o vad albastrui-verzuie.

Niky360
08 Ian 2015 23:17


Ramasesem dator lui Herr_Alien (Alex) cu un raspuns, scuze,  uitasem sa trimit mesajul atunci :)) . Ma indoiesc sa fi prins vreo anti-coada..probabil din procesare a iesit acolo mai inchis la culoare si da aceasta impresie.

----

Deci se confirma culoarea cometei, bun, acum sunt si mai curios cum se vede de pe un cer negru :)).

blue owl
09 Ian 2015 18:10


Acu 2 nopti am mai facut imagini la cometa. Prima nu a fost asa reusita, dar acum am prins si niste jeturi. 
A trebuit sa umblu cu ceva filtre pe ea ca sa imi iasa cozile. 

aici cu FFT High Pass    https://astroblueowl.files.wordpress.com/2014/06/2015-01-07-lovejoy.jpg
aici cu Larson-Sekanina  https://astroblueowl.files.wordpress.com/2014/06/2015-01-07-larson-sekanina-lovejoy.jpg  


Am facut si un filmulet cu 260 imagini: https://astroblueowl.wordpress.com/video/

Niky360
11 Ian 2015 11:58


aseara am reobservat cometa,dar dintr-o locatie buna cu cer de tara.. Cometa este vizibila usor cu ochiul liber, cu vederea periferica e o splendoare, dar e vizibila si cu cea directa. Din pacate nu am avut mult timp pt. observatii, cu binoclul aparea foarte frumos..dar fara coada..mai aveam cativa nori de inaltime care treceau din cand in cand, dar a fost ok. Am tras si cateva cadre cu un total de exp. de 5min..dar o sa le prelucrez cand ajung acasa.

saiph
12 Ian 2015 00:41

Re:
In seara asta s-a vazut mult mai clar fata de saptamana trecuta (n-a mai fost luna pe cer), si se putea distinge inclusiv nuanta verzuie, prin 15x70, din oras. 
Fara nici un fel de pretentie, am tras si cateva cadre cu Tairul, nerabdator sa vad daca se distinge si coada - vizual parea ca se intrezareste ceva, dar n-as putea paria pe asta. Oricum, pe expunerile mai lungi (9x6s de pe trepied) se distingea clar orientarea cozii).

Abia astept sa o vad de pe un cer mai bun si poate revin cu niste poze mai decente :D

Niky360
12 Ian 2015 00:49


Si imaginea de aseara..din cauza norilor mi-a fost greu sa fac un setup bun al camerei.. asa ca am tras la ISO12800, 50x6, F5.6. ... n-am mai avut rabdare sa pun si dark-urile.. maine sau poimaine :D
Se poate vedea si orientarea cozii :) iar coama are undeva la 30'.

http://www.astrobin.com/147625/0/

BMB
12 Ian 2015 16:28


Salut,

Postez si eu aici cateva rezultate (imagini) cu cometa Q2 Lovejoy din ultimile doua saptamani.

Link-uri:

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/02/comet-q2-lovejoy-on-the-first-of-january-2015/

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/08/the-comet-and-the-moon-january-7-2015/

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/09/comet-lovejoy-january-9-2015/

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/12/comet-q2lovejoy-inner-coma-details-january-11-2015/

Cer senin,
Max

david_eco
12 Ian 2015 18:43


Wow!!! Superbe imagini Max! Esti un adevarat vanator astro. Frumoase trofee.
 Felicitari!!!

auriga
13 Ian 2015 00:17


Din seara asta de acasa,  autoguiding pe cometa ce era vizibila si cu ochiul liber!

david_eco
13 Ian 2015 00:28


Boah... ce splendoare de imagine! Frumos nucleu, frumoasa coada! Felicitari pentru captura!

Doar la mine, nor, ceata, ploaie... :evil: parc-as fi in abis.

2SKY
13 Ian 2015 00:36


Imi pare mie sau s-a luminat brusc ? . Superbe imaginile . Cind ar fi periheliul ?

Niky360
13 Ian 2015 01:02


Periheliul il are la sfarsitul lunii..cat despre o crestere brusca il luminozitate nu stiu ce sa zic... o curba de lumina actualizata zilnic gasesti aici.. interesant este ca in ultimele zile cometa a trecut peste estimari. cu cateva zecimale de magnitudine.
http://cometbase.net/en/observation/listObserv/1104

Kirk Spock
13 Ian 2015 01:30


Cresterea luminozitatii poate parea mai mare si datorita lunii, mult mai prezenta si sacaitoare noptile trecute. 
In seara asta am admirat si eu "papadia" prin binoclul 25x100. Pentru cata poluare luminoasa am, a fost destul de bine. 
Nu cunosc date despre dimensiunea acestei comete, dar mie imi pare una destul de mare, probabil mult mai mare decat Ison, care parca a avut un diametru de cel mult 2 km. Spun asta pentru ca nucleul mi se pare destul de bine definit, atat ca dimensiune cat si ca stralucire. Ca incepator si profan in ale cometelor, e posibil sa ma insel insa.

auriga
13 Ian 2015 01:51


In paralel am facut si o imagine cu d-slr, neghidata (se vede frumos eroarea periodica a monturii EQ6 trasata de hotpixeli), la 300mm, prelucrata in fuga.

The Supervisor
13 Ian 2015 22:47


Salutare. 
Am si eu o intrebare, am identificat bine cometa?
Poza e facuta din oras(poluare), si cu un slabut Canon Powershot A2500 + limitarea sub 1 MB a fotografiei.

cmatei
13 Ian 2015 22:51


Am si eu o intrebare, am identificat bine cometa?

Da! Bun venit pe forum.

The Supervisor
13 Ian 2015 22:56


Multumesc!

auriga
13 Ian 2015 23:43


O poza de adineaori, 60x20s, calibrarea cu dark-scaling si cadre de calibrare vechi nu prea merge ok.

Stanescu Octavian
14 Ian 2015 07:51


am iesit si eu din oras la cativa km de Timisoara .  Azi s-a vazut coada cu binoclu 10x42.  am expus mult cam 2h  30 sec dar si 60 sec   prin newton 220 f/3.8  la iso 1250

Herr_Alien
14 Ian 2015 10:08


Am revazut si eu aseara cometa, cu ochii liberi, prin Tento 10x50 si mai apoi prin telescop (114/500, plossl 32mm). Coada am sesizat-o doar in telescop, mai mult cu vederea periferica. Mi-ar fi placut sa vad coada prin binoclu, dar am avut parte de un picut de ceata.
Cu ochii liberi am vazut-o tot mai mult cu vederea periferica.

david_eco
14 Ian 2015 11:50


Aseara am vazut pentru prima oara pe anul acesta cometa. De data asta cu ochiul liber iar prin binoclu 10x50 se observa si coada dar la limita. Prin telescop nu am apucat sa o revad. Daca va fi senin si diseara am sa o pandesc.

David

Daniyyel
14 Ian 2015 13:12


Am vazut si eu cometa pe 12 pentru prima oara! Iar ieri am incercat sa o si fotografiez atat cat am putut. In seara asta o sa incerc si prin telescop! :)

florin_astro
14 Ian 2015 19:23


Salutare si La multi ani!
Am prins-o si eu ieri seara si am incercat sa scot cat mai mult de pe un cer poluat luminos. Sunt 20 de imagini cu expunerea de 90secunde ISO800, Canon 350D prin Newton 150/750mm, Tg.Mures. Am avut mai multe cadre miscate, dar le-am lasat sa am continuitate in "darele" de stele.

Cer senin!

jimao22
14 Ian 2015 21:17


In noaptea de 12 ianuarie am facut si eu niste expuneri la cometa. Am stacuit 12 expuneri de 60 secunde si 10 de 120 secunde.
Nu am folosit decat filtrul de luminanta (nu am mai scos filtrele narrowband din roata), asa ca nu am culori. Am facut si o prelucrare folosind filtrul Larson Sekanina din MaximDL, ca sa pun in evidenta mai bine coada, insa spre deosebire de Max, eu am rotit doar 5 grade. Se vad destul de bine jeturile de gaz expulzate intr-un eventai destul de mare, invizibil in poza neprocesata prin L-S.

Niky360
14 Ian 2015 23:31


Aseara la Comana: 
http://www.astrobin.com/148396/
http://www.astrobin.com/148381/

Nikon D3100 - 35mm - F/1.8 ISO 3200 30x10 sec.

auriga
14 Ian 2015 23:45


Spectaculoasa cometa, cred ca daca cineva ar incerca un colaj cu un refractor scurt gen 80/400 de pe cer cat de cat negru ar iesi superb:

sternchen
15 Ian 2015 01:21


Ma intreb cum s-ar vedea cu 102/500..cat mai e vizibila?

Kirk Spock
15 Ian 2015 10:41


Teoretic cateva luni bune, dar nu la aceeasi magnitudine, bineinteles. Probabil ca dupa ce va trece de periheliu la sfarsitul acestei luni, va diminua din ce in ce mai mult. Asa ca, spor la treaba si cer senin!

Mitu Catalin
15 Ian 2015 12:54


Pun si eu o fotografie facuta pe 12 , din centrul ploiestiului ,balcon etaj 6 .  Noua expuneri de 70 secunde printr-un semi Apo 66mm F8 stacate cu Registax . A fost prea frumoasa si comoda cometa asta ca sa o ignor .

dan.smarandoi
15 Ian 2015 21:02


Salut,de ce nu o gasesc cu stellarium?

Dyptorden
15 Ian 2015 21:36


Ti-am facut un mozaic de screenshot-uri, vezi attachment

P.S.: acum vei sti si cum se adauga un obiect nou in Stellarium :)
P.P.S.: apesi F2 pentru a deschide fereastra de configurare

dan.smarandoi
15 Ian 2015 21:46


Eu am scris C/2014 Q2 in fereastra de cautare si nu gaseste nimic,am reusit sa o gasesc pe cer cu binoclu si am vazuto  langa Pleiade.Am sa incerc varianta ta

sabin fota
15 Ian 2015 21:47


Vezi ca ai gresit cometa :)
Este vorba de C/2014 Q2 Lovejoy
http://www.livecometdata.com/comets/c2014-q2-comet-lovejoy/
Spor!  :wink:

PS: la fereastra 2 sa ii dai sa importe obiectele in format MPC si apare acolo in lista

Dyptorden
15 Ian 2015 22:02


corect, am modificat postul si in poza.. se intelege... :) m-am grabit sa raspund omului :)
Adauga deci in aceeasi maniera C/2014 Q2...
Ulterior nu ai nevoie de restart la Stellarium.
Daca mai ai si alte comete Lovejoy adaugate, treci de pe una pe alta in fereastra de cautare apasand Tab.

darkgotic
16 Ian 2015 15:18

salut
O intrebare domnilor....de ce nu pot sa dau pe "configure" nu ma lasa.

Niky360
16 Ian 2015 15:33


Cred ca trebuie sa bifezi mai intai "load at startup" inchizi stellarium si il deschizi din nou ca sa se aplice modificarea.

Dyptorden
16 Ian 2015 15:34

Re: salut
O intrebare domnilor....de ce nu pot sa dau pe "configure" nu ma lasa.

Fiindca (probabil) nu ai bifat "Load at startup". 
Daca nu e bifat, dupa ce bifezi sa redeschizi Stellarium.

Later Edit : 30 seconds slower :)

darkgotic
16 Ian 2015 18:29

salut
Am reusit .va multumesc  :D

auriga
17 Ian 2015 02:31

Cometa in seara aceasta, 32x30s cu cadre fresh de calibrare (32 dark 64 bias 16 flat).

Prin telescopul de 10" vizual arata destul de bine insa transparenta era destul de scazuta si coada ramanea invizibila.

Si o prelucrare rapida cu stele fixe, in PI. Pot face si un mozaic (mai am o portiune cu coada) sper sa gasesc timp saptamana viitoare.

Erwin
17 Ian 2015 20:59


Am observat &#537;i eu cometa aseară de la intrarea în Clisura Dunării, am făcut &#537;i o poză a&#537;a, pentru a consemna observa&#539;ia. Am folosit "Locomotiva" de 70mm &#537;i un ocular cu reticul de la un aparat optic, care s-ar putea să fie un Erfle. Calitatea bună a cerului &#537;i a opticii a făcut vizibilă coama &#537;i nucleul central nu foarte bine eviden&#539;iat însă mult mai bine decât acum o săptămână din Bucure&#537;ti.

achy1978
18 Ian 2015 00:14

Cometa in seara aceasta, 32x30s cu cadre fresh de calibrare (32 dark 64 bias 16 flat).

Prin telescopul de 10" vizual arata destul de bine insa transparenta era destul de scazuta si coada ramanea invizibila.

Si o prelucrare rapida cu stele fixe, in PI. Pot face si un mozaic (mai am o portiune cu coada) sper sa gasesc timp saptamana viitoare.

Imi place cum ai procesat cometa (in special poza cu stele fixe). De ce nu incerci sa cresti timpii de expunere si sa ghidezi pe nucleu? (Eu asa as face, insa ghidez prin OAG)

auriga
18 Ian 2015 01:16

@achy1978 puteam ghida usor pe cometa, se vedea si coama bine de tot pe meade dsi la expunere de 2sec. Dar la 1 minut nucleul se arde bine pe kaf8300 in bin2, chiar si in bin1, se vede din imaginile liniare atasate.

Oricum asta nu e un telescop pt pretty pics, prea mare, prea lung, vibreaza usor, il folosesc doar pt apertura lui la asteroizi.

Un refractor scurt pe EQ6 ar fi facut treaba mai buna.

achy1978
18 Ian 2015 02:44


Pai eu ma gandeam ca faci 2 tipuri de expuneri : unele scurte pentru nucleu si unele lungi pentru coada. Procesezi separat cele doua seturi si elimini stelele, apoi faci HDR.

auriga
18 Ian 2015 14:29


Da, o idee buna, nu mi-a trecut prin minte :oops: Sa vedem daca vom mai prinde cer senin, am si o alta idee (Tair 300mm cu 383L si filtre RGB).

mante
19 Ian 2015 12:12

intrebare pt auriga
auriga, imi poti spune , te rog, in pozele din postarea de pe 17 1:31, ce lungime in grade are cometa, coama +coada? multumesc!

auriga
19 Ian 2015 12:41

Re: intrebare pt auriga
imaginea din 16 ianuarie are un camp de 40'x30', coama cometei are cel putin 20',  coada e irelevanta aici (nu incape, se intinde pe cateva grade).

MarianB
19 Ian 2015 14:07


Am reusit sa o vad si eu sambata noaptea, sub un cer de munte, cu binoclu. Mi s-au cam taiat picioarele de emotie cand am prins-o, nu ma asteptam sa o vad asa de mare si luminoasa in binoclu (sunt incepator). Nici urma de coada, dar nici nu am stat prea mult...
Sap acum dupa o montura de binoclu, cu trepiedul pus pe masina nu e chiar ok :)

saiph
19 Ian 2015 17:19


Apropo de coada - destul de lunga :)
@ Lisa, weekendul care a trecut:

cam o ora de expunere in total, cu EOS 550D printr-un obiectiv 85/2 inchis la f/4, de pe o EQ5 fara guiding, cadre de cate 1min si 2min. crop 50% si resize 50%, pt web.

(deocamdata e stiva facuta pe modul "standard", urmeaza si cu kappa-sigma pt o definitie mai buna a nucleului si a cozii, dar dupa ce ma lamuresc de ce n-a mers de prima data - imi dadea o imagine ca o perdea, foarte bizar....)

procesez si celelalte poze - prin 35mm si prin C80ED - precum si cadrele reusite de la Comana de martea trecuta; plus cateva obiecte pe care le-am mai pozat - dar alea la alte sectiuni :)

Dyptorden
19 Ian 2015 17:33


 ... de pe o EQ5 fara guiding, cadre de cate 1min si 2min ... 

In calitate de incepator absolut, intreb : cum de nu au iesit star trails la expunere de 2 minute fara guiding? Daca poluez topicul... poti sa imi dai un privat...

valy
19 Ian 2015 20:02


Fara guiding inseamna ca e motorizat dar nu autoghidat, adica daca montura nu "trage" intr-o parte e ok, chiar si la 2 minute, in cazul de fata fiind si o focala relativ mica, plus resize.

auriga
23 Ian 2015 11:12


frumos saiph, ce 85/2 era mai precis? cumva jupiter 9? de ce n-ai folosit tair-ul?

in seara de 21 ianuarie a fost senin la Cluj, insa cu transparenta scazuta combinata cu putina ceata si poluarea luminoasa de rigoare. 48 x 1min, tair 300mm f:5,6, calibrate cu dark/flat.

Pe blogul lui Max (BMB) sunt niste poze superbe cu cometa, cred ca n-are timp sa mai posteze si pe-aici.

saiph
23 Ian 2015 13:55

Re:
Ms frumos :) 
Da, Jupiter 9 este :) Tairul nu l-am mai luat cu mine la Lisa weekendul care a trecut (apropo, ti-au iesit niste poze faine de tot cu el), in schimb am reusit ceva prin C80ED redus la f/6, dar si ceva mai wide, prin Pentax 35/3.5.
Atasez si o poza de martea trecuta, de la Comana.

Sper sa va placa. Mie mi-a placut ca am reusit sa prind cometa asta asa cum mi-am dorit - sau cel putin, un pic mai bine decat data trecuta.

BMB
27 Ian 2015 22:38


Frumos cerul la Plaiul Lisei din cate am inteles. Oricum mai bun fata de cel din aceleasi nopti de la Cota 1000, care m-a deceptionat destul de mult, cu o transparenta mult mai slaba fata de ce speram eu.

Postez si eu acum trei imagini, cat si link-urile aferente, din noptile de 16 si 17 Ianuarie:

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/25/comet-lovejoy-january-17-2015/

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/20/comet-lovejoy-on-the-night-of-january-16-2015/

https://maximusphotography.wordpress.com/2015/01/19/comet-lovejoy-near-the-pleiades-16th-and-17th-of-january-2015/

Cer senin,
Max

Alex Gaina
02 Feb 2015 14:36

Eu nu am vazut Cometa Lovejoy
O recunosc de la bun inceput. Desi, pe Linkedin mi-a scris un student din India (In sfarsit) ca se va vedea cu ochiul Liber avand magnitudinea de peste +4.1. 

Trebuie sa recunosc, ca eu am trait intotdeuna cu ideea, ca doar obiecte de magnitudinile +2 pana la orice - pot fi observate cu ochiul liber.  Si uite, ca un domn Mark Holand din North Carolina (vezi Linkedin) a vazut- cu ochiul liber.    Nu stiu cine are dreptate in acest caz. Adevarat este ca  Hiparcos imparte toate stelele in 6 clase de magnitudini ( de la +2 pana la -4 pentru Venus) si deci in total avem 6 clase de magnitudini vizibile cu ochiul liber, daca facem exceptie de Luna si Soare. 

Ei iata ca a aparut intr-adevar o problema destul de interesanta, care pentru moment nu are explicatie. Toata treaba coinsta in aceea ca in timpul aparitiei cometei eu am vazut chiar si Saturn-ul care are magnittudinea +1.4. Acesta s-a intamplat intr-o dimnineata, la orele 5 (timp local , sau 3UT), cand Luna(M~-12), Jupiter-ul (M~-2.5) si Saturn-ul (M~+1.4) au format un triunghi dreptunghic cu o latura aproape orizontala iar alta verticala de circa 5 si 7 grade de unghi respectiv.  

O alta stea cu magnitudine de circa +2 (era foarte slaba, mai slaba decat Saturnul, dar admit, ca ar fi putut sa nu fie chiar la limita posibilitatilor observatiei cu ochiul liber) se putea la inaltima de aproximativ 8 grade de asupra Saturnului, care, insist, conform Anuarului Astronomic ar fi avut magnitudinea de circa +1.4.  

Chiar a doua seara si inca cateva seri la rand am inceput goana dupa cometa Lovejoy, care urma sa se vada in Lepus sau Taur.  Intr-un moment chiar m-am amagit, crezand ca una din stelele la Nord-Vest- Vest-Vest de Sirius sa fie cometa mult dorita. Insa chiar dupa scurt timp, alegand un loc mai avantajos pentru obervatii am constatat ca este o stea din constelatia.... Nici pomina de Cometa, Sirius foarte stralucitor, Taurul era vizibil variabil, datorata unor nori slabi, dar totusi se vedea destul de bine, stelele din Lepus (Iepure) erau  slabe, sub Orion,  desi cerul era extrem de favorabil.  

Au urmat cateva nopti cu cer acoperit. Am observat, ca amatorii din Romania au si obtinut multe poze (Sigur cu ochi inarmat), iar eu asa si  nu  am reusit sa vad cometa si sa repet performanta din 1986 (Haley cu ochiul liber) sau Hale-Bop, mai recent (cu ochiul liber) 

S-ar putea sa fi ratat noaptea din 1 spre 2 februarie, dar cred, ca cometa ar fi deja pe cale de disparitie. 

Cu alte cuvinte, char daca cometa ar fi avut magnitudinea maxima de +3, nu cred ca ar fi fost vizibila cu ochiul liber.   

1) S-ar putea, sa avem de a face cu sisteme diferite de calcul a magnitudinilor vizivile ale stelelor
2) S-ar putea ca unii astronomi profesionisti sa considere stelele vizibile cu binoculare ca stele vizibile cu ochiul liber, adica unarmed.

Vezi: 

http://www.skyandtelescope.com/astronomy-news/observing-news/binocular-comet-lovejoy-heading-c2014-q2-lovejoy-1211142/


3) S-ar putea, ca in Romania sau Moldova sa se fi observat cometa 2014 Q2 cu ochiul liber. Dar de ce nu apare in fata noastra la acest forum?
4) Daca cineva in Republica Moldova ar fi observart cometa Lovejoy cu ochiul liber, acestia ar fi cei de la centrul Tehnologii spatiale  UTM

http://www.utm.md/ro/centre-stiintifice/centrul-national-de-tehnologii-spatiale

sau cei de la Observatorul astronomic al Universitatii de stat

http://phys.usm.md/md/observatory/

Mesaj moderat pentru ca a inclus expresii aiurea, nu stiu cum sa le zic altfel...  :roll: 
@BMB:
Am sters si mesajul tau ulterior. Am presupus ca se referea exact la paragraful eliminat.
Moderator MariusP

saiph
02 Feb 2015 22:41


Frumos cerul la Plaiul Lisei din cate am inteles. Oricum mai bun fata de cel din aceleasi nopti de la Cota 1000, care m-a deceptionat destul de mult, cu o transparenta mult mai slaba fata de ce speram eu.
(..)
Max


Chiar mi-a parut rau cand am aflat ca ai prins vreme nasoala la Cota1000, Max. Dar pana la urma vad ca ai reusit sa obtii inca o serie de imagini de-a dreptul "wow" cu cometa. Felicitari! ;)
As dori sa-i felicit, de asemenea, si pe colegii nostri care au profitat de ocaziile ivite si au fotografiat cometa asta deosebit de fotogenica :D Spun asta intrucat s-a observat mai mult coada de gaz (in poze), si mai putin [url=http://media1.s-nbcnews.com/i/newscms/2015_02/842021/150109-comet_470a5ee0efc2a0bf7326914b3b7a0ece.jpg]coada de praf (vizual).

Apropo, vad ca si in pozele pe care le-ai facut cu 100mm f/3.5 apare "blob-ul" ala intre Pleiade si coada cometei :D ma speriasem, am crezut ca am eu dust bunnies in aparat (am vazut in poza prin 85mm). Ce o fi?

L.E.:  oarecum [url=http://www.flickr.com/photos/47477742@N04/16326731592]lamurit acum...  cel putin, bine macar ca nu mi s-a parut

auriga
04 Feb 2015 11:45


O imagine de aseara, pe luna plina, doar 4 x 1 min. Am avut aseara ca invitati pe theogon si Horatius, am folosit telescopul TS 10" f/5 prin care cometa se vedea binisor, in ciuda conditiilor atmosferice neprielnice.

mak
10 Feb 2015 16:34


Am si eu o poza din 3 februarie facuta cu TSA-102S la f/8 cu 700D, 50X30s neghidat plus 50X30s dark-uri. E abia a doua poza facuta de mine vreodata la comete, acuma invat captura si procesare specifica deep-sky, nu dati cu (prea multe) pietre. Trebuie sa vad cum fac sa scap de zgomot, o sa incerc sa trag capturi de 1 minut poate iese mai bine (sper sa nu fie prea lungi pentru focala pe care o am si fara ghidaj). Din pacate nu pot schimba nimic legat de f/8.

mak
12 Feb 2015 11:28


Varianta finala de prelucrare cu jumatate din cadrele trase folosite. Mi se pare ca a iesit un pic mai bine.

auriga
13 Feb 2015 13:44


8 x 3min de aseara, nucleul iese ars pe o portiune extinsa. Desi seeingul era bun trebuia sa refocusez inainte, dupa refocus de ex. NGC 3628 a iesit cam [url=http://www.astrophoto.ro/tmp/ngc3628_35x1min.jpg]asa.

auriga
25 Feb 2015 09:07


Cum se strica cipurile DECAM-ului: fotografiezi (accidental) o cometa:
https://darkenergydetectives.files.wordpress.com/2015/02/c2014-q4-lovejoy-des-edit1-3-32x24-logo.jpg

Niky360
10 Mar 2015 21:41


Am reobservat in aceasta seara cometa din bucuresti, condi&#539;ii nu prea bune, nori subtiri, pu&#539;in vânt si crengi de copaci care trebuiau evitate. Inca e o tinta u&#537;oară chiar si din capitala. am reperat.o imediat prin telescop. Coama de 3-4' cu un DC=3/4, magnitudinea n am estimat.o dar e undeva aproape de 6.

Niky360
10 Mar 2015 21:48


Am uitat sa precizez, in PA~45° se distingea o u&#537;oară alungire de 1' a coamei.

Alex Gaina
11 Iun 2015 14:00

Cateva carti absolut necesare oricarui astronom. T. Lovejoy
Desi cometa Lovejoy nu este aratata in lista cometelor, fiind descoperita foarte recent, cred, ca oricare astronom trebuie sa aiba la dispozitie dictionarele si cartile urmatoare [1-3].
In afara de aceasta vom mentiona, ca Cometa C/2014 q2 (Lovejoy) a fost descoperita anterior in [4] si [5] de T. Lovejoy


Bibliografie si referinte
1. Cometa//Popovici Calin (redactor) Dictionar de astronomie si astronautica, B., 1977
2. Comets//Ian Ridpath. A dictionary of Astronomy, Oxford University Press, B., 1997,2003, 2004
3. Comete// Martin Rees (coord. general) Universul, RAO books, B., 2008, 512 pp. 
4. Comet C/2014 q2 (lovejoy)// Chapman, A.; Lovejoy, T.; Maury, A.; Fabrega, J.; Soulier, J.-F.; Jacques, C.; Pimentel, E.; Barros, J.; Williams, G. V. Minor Planet Electronic Circ., 2014-Q10 (2014)
5. Comet C/2014 Q2 (Lovejoy)//Lovejoy, T.; Jacques, C.; Pimentel, E.; Barros, J. Central Bureau Electronic Telegrams, 3934, 1 (2014).

auriga
07 Iul 2015 20:07


Dupa mult timp, inca o poza de azi dimineata cu C/2014 Q2.