-----------------------------------
sternchen
10 Noi 2014 00:14

Newton telescop
Are cineva idee ce inseamna 150/1000 catadioptric?..e un model mai vechi,de vreo 10ani,dar acum am auzit doar de varianta asta catadioptrica.
Are barlow incorporat?..

Multumesc

dragos.n
10 Noi 2014 03:55


Probabil ca are barlow incorporat. Acum catva timp se mai faceau astfel de telescoape, dar rezultatele nu au fost foarte incurajatoare, din ce stiu.

sternchen
10 Noi 2014 04:10


Multumesc frumos :) 
Cum e cu colimarea unui astfel de telescop?

dragos.n
10 Noi 2014 04:19


Nu stiu, ca nu am avut. Dar nici nu as vrea sa stiu.

sternchen
10 Noi 2014 13:29


De ce nu? Daca cineva doreste sa achizitioneze un asemenea telescop, ca-i mai ieftin si poate nu-si permite ceva mai bun la apertura asta :)

m3k
10 Noi 2014 13:38


Este foarte slab calitativ, optic si mecanic, practic e o jucarie.  Iesi mult mai bine cu un telescop mai mic dar la acelasi pret, sau cu unul la fel de mare dar mai scump putin.

sternchen
10 Noi 2014 13:49


Am vazut unul la 40-50 euro SH.La pretul asta nu iei macar o luneta de 60.Ideea era ca avand o focala mai lunga ar fi mai potrivit la observatii planetare.
Inseamna ca are doar 500mm focala.In plus colimarea ar fi dificila..

theogon
10 Noi 2014 20:24


Dacă vrei să scapi de 40-50E fă și tu o donație, dar nu te mai gândi la un astfel de ''instrument'' chiar dacă îl consideri planetar. Îți spun că nu e nicicum, mai cu seamă nu este planetar.
A avut un amic un astfel de telescop e drept de 130 mm.În final și-a luat un SW de 150 F5 nou. Pe forum am văzut destule newtonuri de la sw de 150 mm și F5 și F8. Sunt instrumente absolut decente și la prețuri accesibile. Dacă vrei să vezi ceva mai mult decât într-un acromat de 4'' și bugetul este limitat cumpără-ți un newton de la 6'' în sus. Părere mea.

2SKY
10 Noi 2014 21:02


Sigur este Newton ? . Putem sa il vedem ? . Instrument la 150mm nu are cum sa fie  prost . (jucarie). Macar ce firma este ?

theogon
10 Noi 2014 22:23


Povestea asta s-a mai discutat pe vremuri www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=13360

sternchen
10 Noi 2014 23:23


E vorba de bresser 150/1000 catadioptric. Am rugat sa-mi trimita si poze, da inca nu am primit..
Si eu cred ca la 6' nu poate fi tocmai de aruncat. .depinde cat esti de prietentios. 
Idee e ca am deja 6' f/5, da am intrebat ca mi se pare cam ieftin. .acuma sa vedem, l-am intrebat cate ceva despre instrument :)

sternchen
10 Noi 2014 23:48


Nu vreau sa fac colectie de telescoape, dar am observat ca focalele diferite se completeaza reciproc,chiar daca e apertura apropiata.In plus nu-mi plac telescoapele mari-imi par prea exagerate ca si gabarit, la cat de des fac iesiri cu telescopul

nobody
11 Noi 2014 00:40


Bresser ? Huh, bine ca nu-i un prototip de Takahashi.
Asta ? Our expert comment:
The 150/1400 EQ-2 Pollux telescope has a long focal length of 1400mm, but a short actual length. This is achieved using a built-in corrector lens that artificially increases the focal length. But this design means that the image quality of the system suffers and is not of such high quality as that of the classical Newtonian telescopes offered by Bresser or Omegon for example. This is particularly noticeable at higher magnifications and when planetary observing. This means that classic Newtonian telescopes are far better value for money than this instrument.

Customer reviews:
The telescope holds a 150mm f/5 spherical mirror and it causes horrendous aberration when taking long exposures. Even through the eyepiece, the aberration is visible and does not make it a good telescope for general observation purposes. You may be able to fix it when stopping down the aperture to a smaller size, but you may be better of with a smaller aperture telescope with an f-ratio higher than 5. Say, a 114mm-900mm Newtonian.

sternchen
11 Noi 2014 01:07


Se pare ca ai "nimerit" topicul austriac :) 
Povestile de la astroshop le stiu, numa ca de modelul asta catadioptric n-am stiut inca.De aceea am tinut sa va intreb si pe voi..se pare caci conluzia e la unison :(

2SKY
11 Noi 2014 01:30


Si totusi pretul este la fel ca un 150/750 , facut special pentru transport , si marire mare (avind in vedere tubul). Normal nu poti sa il compari cu un Newton clasic , avind aceea lentila in capatul focarului , care ar trebui si sa corecteze aberatiile . Am incercat si eu varianta acum multi ani dar pierzi multa lumina .

sternchen
12 Noi 2014 09:35


Pretul nu-i la fel.Tubul unui newton clasic costa cat un catadioptric cu montura.Probabil o fi f transportabil,dar daca n-ai calitate la ce sa-l iei cu tine la munte?
Daca ii pun un barlow la f/5 iese tot un catadioptric,poate mai bun..

Deocamdata amicul nu mi-a trimis poze si alte detalii cerute de mine..n-o fi avut vreme :lol:

racostru
13 Noi 2014 12:38


La 40-60 de euro dacă nu ar fi transportul eu l-as cumpăra imediat. Numai montura &#537;i accesoriile costa mult mai mult separat. Tubul poate fi folosit fără probleme la chestii mai riscante cum ar fi observa&#539;ii solare.
Am avut pe mana modele similare de la Seben, Ts si Bresser dar pe focala de 1400. Colimarea unui asemenea instrument e dificila din cauza lentilei corectoare plasata înainte te focalizator dar nu imposibila. Si calitatea imaginii este mai scăzuta dar după părerea mea un Barlow strica mai mult. 

In concluzie la banii a&#537;tia ar fi o alegere foarte potrivita mai ales pentru un începător. Prefer un 150/1000 second hand la 50 Euro decât un 60/700 nou la aceia&#537;i bani.

sternchen
13 Noi 2014 13:18


Cam asa a fost si parerea mea :) 
Crezi ca o lentila corectoare ar fi poate mai buna decat un barlow?..adica e proiectata special pt telescopul respectiv, foarte interesanta ideea. .

2SKY
13 Noi 2014 16:22


Amindoua scurteaza lungimea focalei oglinzii principale , dar scopul este diferit din constructie , altfel nu ai putea sa vezi la mariri medii - mici . Nu este barlow , doar corectoare cred ca si imaginea revine nu mai este inversata .

nobody
13 Noi 2014 23:45


Va invit sa pastram un moment de reculegere in memoria Opticii.
Sit tibi terra levis.

2SKY
14 Noi 2014 01:09


Pai astai ghinion si de anul nou   :cry:

Erwin
14 Noi 2014 11:11


Na&#537;pa! Nu poate fi comandată o placă Schmidt la producător ca piesă de schimb? Sau poate pe pia&#539;ă de la cineva care are alte piese compromise în tub? Sau la un optician?

Erwin
14 Noi 2014 11:16


2SKY: amândouă LUNGESC focala, acesta este scopul lor, pentru a putea ob&#539;ine măriri mai mari la planete, duble &#537;i alte obiecte cu dimensiune unghiulară mică. Un 150/750 cu barlow e mai slab decât un 150/1200 cred eu însă are avantajul transportabilită&#539;ii iar tubul fiind scurt se pretează mai bine pe o montură EQ.