-----------------------------------
Forever_Man
27 Oct 2014 15:24

Is Qualia Meaning or Understanding ? - articol propriu
As dori sa public si aici articolul care va aparea luna asta in JCER (Journal of Consciousness Exploration and Research). Articolul trateaza acelasi subiect ca si cartea mea "Existenta. Semantism si Sintaxa", dar este ceva mai concentrat, si as zice eu, pune in relief mai bine fenomenele tratate, respectiv Qualia si Intelegerea.

nobody
28 Oct 2014 17:53


Emotionant. Dar, totusi, ce legatura are cu fizica ?

IACOB DUMITRU
29 Oct 2014 15:52


Orice ne emotioneaza are legatura cu spatiul fizic (cu realitatea), din nefericire Fizica actuala este ignoranta.
Cu cat contrastul este mai puternic, cu atat emotia si implicit atentionarea intr-o privinta sau alta este mai mare.
Universul, la nivel macro si micro, este materie cenusie pura.
Universul fizic are mai multe dimensiuni decat cel 4 sau 5 vehiculate fara prea mult succes (deocamdata).
Exista planuri din lumea fizica in care, pe baza limbajului culorilor, informatiile se transmit cu o viteza si implicit intr-o cantitate mult mai mare decat in viata noastra asa-zis cotidiana (exista o stare in care ochii mintii disting culorile cu o acuratete mult mai mare).
Folosirea unui limbaj performant conduce la economie de timp, economie care in cazuri limita poate fi interpretata (cu destul de mare succes) ca si anulare a factorului timp si implicit spatiu.

nobody
30 Oct 2014 02:27


Mirific !
Deci putem sa ignoram linistiti fizica ignoranta si sa bagam doua cuie in priza cu mainile goale.
Vom obtine un transfer de informatie enorm, cu toate culorile curcubeului, care in cazuri limita poate fi interpretat (cu destul de mare succes) ca si anulare a factorului timp si implicit spatiu.
Amin.

IACOB DUMITRU
30 Oct 2014 11:26


Ar fi o posibilitate, nu bag mana in foc pentru asta, dar acesta ar putea fi drumul cel mai scurt catre iluminare.
Doamne, ajuta!

Forever_Man
30 Oct 2014 15:32


Emotionant. Dar, totusi, ce legatura are cu fizica ?

Observ des confuzia asta de a imparti lumea naturala in domenii independente precum fizica, chimie, biologie, etc. ca si cum fenomenele din respectivele domenii sunt independente unele de altele. Pentru scopuri practice, da, impartirea este justificata. Dar atunci cand vrei sa afli cum functioneaza lumea, astfel de impartiri nu pot fi facute.

nobody
30 Oct 2014 22:50


Intrebam de legatura ... dar am inteles, trebuie sa asteptam sa vina extraterestrii sa ne-o arate.

IACOB DUMITRU
31 Oct 2014 09:26


Asteptarea este inutila, totul este la vedere, fiecare cu simtul sau de observatie, NIMENI nu are de ce sa se planga.

Forever_Man
31 Oct 2014 14:10


Intrebam de legatura ... dar am inteles, trebuie sa asteptam sa vina extraterestrii sa ne-o arate.

Si ti-am raspuns. Dar ia zi, dupa parerea ta, ce este fizica ?

IACOB DUMITRU
31 Oct 2014 17:14


Dupa parerea mea, Fizica ar trebui sa fie stiinta care tine cont de tot ce se intampla, de tot ce teoretic este posibil sa se intample si mai ales de tot ce teoretic este imposibil sa se intample (deci PRACTIC, de TOT).

Forever_Man
31 Oct 2014 19:05


Dupa parerea mea, Fizica ar trebui sa fie stiinta care tine cont de tot ce se intampla, de tot ce teoretic este posibil sa se intample si mai ales de tot ce teoretic este imposibil sa se intample (deci PRACTIC, de TOT).

Exact. De exemplu, recomand cartea Mind and Cosmos de Thomas Nagel. Acolo se vorbeste despre o cu totul alta ordine naturala in care tine cont nu numai de fizica, ci si de biologie. El atrage atentia acolo ca constiinta nu poate fi explicata doar constitutiv, adica prin felul in care ea este produsa in creier, ci si istoric, adica prin felul in care universul a dat nastere la fiinte constiente. Cu alte cuvinte, el argumenteaza pentru faptul ca este ceva in felul de a fi al lumii naturale care conduce in mod intentionat la fiinte constiente. Dupa cum vezi, nobody, o explicatie pentru lumea naturala nu poate fi adusa doar din perspectiva fizicii. Nu poti sa zici ca tu te rezumi la cercetat particule si galaxii si sa ai impresia ca poti face lucrul asta cum trebuie fara sa iei in calcul si imaginea de ansamblu a intregii existente. Doar pentru ca la momentul prezent am putut aparent izola electroni si protoni si sa ii studiem de unii singuri, asta nu inseamna in niciun caz ca suntem pe drumul cel bun. E doar o etapa. In viitor se va ajunge in sfarsit la concluzia ca nu stim totul despre electroni si protoni pana nu vom include in calcul si constiinta, atat dpdv constitutiv cat si istoric/evolutiv.

valy
31 Oct 2014 19:41


 In viitor se va ajunge in sfarsit la concluzia ca nu stim totul despre electroni si protoni pana nu vom include in calcul si constiinta, atat dpdv constitutiv cat si istoric/evolutiv.Sau poate ca nu.
Care e diferenta dintre fizica si matematica?

Forever_Man
31 Oct 2014 20:47


Sau poate ca nu.
Care e diferenta dintre fizica si matematica?

Nu stiu. Dar problema nu e nici pe departe incheiata. Adica nu poti zice la ora actuala ca aia e fizica, aia e matematica si sa stii ca sunt 2 domenii bine definite. Pentru ca mai este inca o problema pe langa faptul ca matematica descrie asa de bine lumea fizica pe care am cunoscut-o pana in ziua de azi. A doua problema este ca noi ca fiinte constiente avem acces la matematica. Iar asta nu e deloc un lucru trivial. Are de a face cu ceea ce este constiinta. Nu e ceva de la sine inteles ca am putea descoperi matematica daca nu ar fi insasi natura noastra in asa fel incat sa poata face lucrul asta.

Roger Penrose are un desen frumos in legatura cu asta:

http://mind.ucsd.edu/papers/penrose/penrosehtml/penfig2.jpg

valy
31 Oct 2014 22:43


 A doua problema este ca noi ca fiinte constiente avem acces la matematica. Iar asta nu e deloc un lucru trivial. Are de a face cu ceea ce este constiinta.
Senzatia mea e ca si alte fiinte, sa le zicem inconstiente, au notiuni de matematica.

nobody
31 Oct 2014 23:31


Esti chiar asa de sigur ?
... matematica descrie asa de bine lumea fizica pe care am cunoscut-o pana in ziua de azi ...

Erwin
01 Noi 2014 01:58


Nu am citit încă articolul, dar privind desenul lui Roger Penrose ce-a fost adus în discu&#539;ie, ale cărui căr&#539;i le-am citit demult &#537;i care a fost postat pe un topic FB dedicat fizicii teoretice (ceva foarte interesant despre stringuri &#537;i geometrie), inspirat de acest desen am adăugat următorul comentariu:

The physical laws are the scores of a symphony, the real world is the orchestra who is playing and the mind is the listener - yourself. If you listen carefully you can write down some part of the symphony, at least the main theme or a few notes. But the symphony is eternal, complex and ever-changing. And there is a lot of noise...

în traducere: "Legile fizicii sunt ca partitura unei simfonii, lumea reală este orchestra care cântă iar mintea este ascultătorul - adică tu însu&#539;i. Dacă ascul&#539;i cu aten&#539;ie, po&#539;i nota o parte din simfonie, cel pu&#539;in tema centrală sau câteva note. Dar simfonia este eternă, complexă &#537;i în continuă schimbare. &#536;i mai este mult zgomot..." 

Este un rezumat metaforic al ideii mele despre Univers. 

Forever Man, aminte&#537;te-&#539;i cuvintele lui Eugen Ionesco: "Nu răspunsul este cel care ne luminează, ci întrebarea."

Forever_Man
01 Noi 2014 13:51


Senzatia mea e ca si alte fiinte, sa le zicem inconstiente, au notiuni de matematica.

Ce legatura are asta cu matematica perceputa de fiintele constiente ? Ce e inconstient se intampla computational. Iar asta nu e niciun mister. Pur si simplu au strutura de asa natura incat sa execute calcule orbesti. In cazul matematicii percepute de o constiinta e vorba despre cu totul altceva.

Esti chiar asa de sigur ?


Nu inteleg ce vrei sa spui. Am specificat clar ca lumea fizica cunoscuta pana acum.

P.S. Linkul catre jurnal: http://jcer.com/index.php/jcj/issue/view/48

IACOB DUMITRU
02 Noi 2014 09:50


Matematica, Fizica, Chimie, Muzica etc., din motive mai mult sau mai putin practice omul pune accent pe specializare, pe separare, pe asa-zisa performanta. Pe langa avantajele sale, tendinta de a separa are si latura sa paguboasa, latura ce ne face sa neglijam in exces.
Inrebarile si raspunsurile sunt inlantuiri specifice spatiului fizic atat pe orizontala cat si pe verticala sa definindu-l ca pe un Univers al cunoasterii si implicit Univers al luciditatii.
Particulele, oricare ar fi ele, sund avide de cunoastere, de apreciere a mediului in care activeaza, apreciere pe baza careie se remodeleaza ritmic.
Starile fizice sunt modificari parametrice permanente logice si nicidecum haotice, eterna activitate de contorizare fiind specifica oricand si oriunde la nivel micro si macro al Universului, al marelui matematician, al marelui Filozof, al marelui Muzician etc.
Este greu de cuprins in cateva cuvinte enorma cantitate de cunostinte generata de gazda noastra, fiecare ideie izolata in felul ei semanand foarte mult cu actiunea de a da cu bata in balta, adica de a incerca sa faca valuri. 
Sirul intrebarilor si raspunsurilor este nelimitat si finit, adica numarabil. Aceasta istorioara ar putea continua. Indiferent de felul cum a fost spusa sau perceputa de cei carora li se adresa, este bine de stiut ca spatiul fizic a contorizat si imortalizat (timpul nu isi permite sa neglijeaze actiunile si actorii sai, atentie, viceversa este valabila, relatia este biunivoca, scurgerea timpului poate fi si chiar trebuie considerata actiune si implicit actor principal si de ce nu, aluat universal, materie, suport al informatiei) efortul  de a incerca sa aduc lumina.

nobody
02 Noi 2014 13:35


Ma refeream ca matematica doar aproximeaza lumea fizica, mai ales cea "cunoscuta pana acum".

O pisica este o fiinta constienta ?
Cum se masoara gradul de constienta ?

2SKY
02 Noi 2014 19:56


Educatia fizica are mai mult de-a face cu fizica , cred  :!: . Restul este aproape filozofie . Tot ce este materie si misca , poate fi acuzat ca vinde fizicii .  :shock:

IACOB DUMITRU
03 Noi 2014 08:43


Si natura aproximeaza, nici nu ar putea din punct de vedere teoretic si implicit practic altfel.
Tot ce este materie si misca 
Tot ce misca e materie, reciproca e perfect valabila.