-----------------------------------
darkshines
18 Sep 2014 20:11

Sfat pentru un setup complet astrofotografie
Buna seara dragi pasionati de astronomie, nu sunt eu un mare expert in astrofotografiere dar de asta am ajuns aici. :D

De obicei cand mi se pune un fix e batut in cui si sincer din pura pasiune vreau sa ma apuc de astrofotografiere.

Voi trece direct la subiect, cine are rabdarea sa ma asculte si sa ma ajute in gasirea unui setup si la raspunderea intrebarilor ii voi multumi foarte mult :D


Vreau sa stiu, este bine sa incep cu o luneta? (prefer sa fac observatii planetare) Bugetul vreau sa fie marisor, momentan vreau sa il achizitionez pe "parti" ca intr-un an de zile setup-ul sa fie complet. Ma gandeam sa cumpar o luneta intre 1000-1400 euro, dupa care am vazut ca trebuie cumparata si alta aparatura cum ar fi un treiped computerizat si alte chestii la care nu ma pricep. Daca imi dati link-urile utile ar fi superb. Cum am spus bugetul vreau sa fie consistent si nu exagerat.

O alta intrebare ar fi, cum se pot face pozele acestea la galaxii fara luneta/telescop? Am vazut pe forum ca cineva a facut doar cu un aparat... daca da cum este posibil.

Va multumesc tare mult. Chiar am de gand sa imi fac un setup calumea si am nevoie de ajutorul dvs!


Edit: sau daca aveti un link in care se explica tot ce este nevoie este la fel de bine!

jimao22
18 Sep 2014 20:51


Ai putea sa incepi chiar de aici, de pe forum. La astrofoto incepatori sunt doua posturi "sticky" pentru exact astfel de situatii:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=67166#67166

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=12395&postdays=0&postorder=asc&start=0

darkshines
18 Sep 2014 21:09


Atat! Nu le-am vazut, de aceea am si intrebat :D

Puteti sa-mi recomandati si o luneta intre 1000-1200 euro? Eu am pus ochii pe asta http://agenaastro.com/william-optics-gtf102-apo-refractor-telescope-with-flattener-3035.html
(sper sa nu se considere reclama)

jimao22
18 Sep 2014 21:25


Cauta un magazin din Europa. Desi preturile in State sunt mult mai mici decat cele europene, pretul transportului si al vamei face ca acest avantaj sa dispara complet. Asta doar daca nu ai vreo varianta de a-ti aduce scula prin vreun prieten care sa ti-l aduca personal.

Erwin
18 Sep 2014 21:26


Bine ai venit pe forum!
Eu zic s-o iei înceti&#537;or, mai ales dacă zici că vei lua sculele pe rând... Întâi trebuie să studiezi temeinic despre ce este vorba în domeniul ăsta care nu e tocmai la îndemâna oricui dar nu din punct de vedere financiar ci din punct de vedere al pregătirii teoretice &#537;i practice. Nu po&#539;i arde etapele, adică nu po&#539;i cumpăra un setup OK &#537;i gata, e&#537;ti astrofotograf. N-ai încotro, trebuie să înve&#539;i întâi abecedarul &#537;i pe urmă să treci la a scrie versuri. Altfel vei fi curând dezamăgit &#537;i vei vinde sculele la jumătate de pre&#539; chiar dacă abia le-ai folosit de 2-3 ori. 

Cite&#537;te cu aten&#539;ie topicurile recomandate dar &#537;i căr&#539;i &#537;i ce găse&#537;ti online despre instrumente &#537;i accesorii. De pildă, "trepiedul computerizat" o să-&#539;i dea mari bătăi de cap &#537;i n-o să ai habar de ce unul e mai bun decât altul &#537;i de ce nu-&#539;i ies pozele dacă l-ai cumpărat pe cel mai scump. :)

Spor la studiat! :)

achy1978
18 Sep 2014 23:11


... si, in plus fata de ce au spus colegii mei, trebuie sa te decizi care parte a astrofotografiei vrei sa o realizezi (planetara sau DSO), pentru ca au cai diferite de abordare (poate chiar opuse, pe anumite locuri).

Succes!