-----------------------------------
Daniel Simion
28 Apr 2014 20:33

Observarea soarelui cu binoclul
Buna seara, as dori sa stiu daca se pot observa petele solare si alte detalii cu ajutorul unui binoclu 10x50 si ce mi-ar trebui.Stiu ca exista un filtru Baader pentru observatii solare dar nu stiu daca se gaseste ceva special pentru binoclu sau trebuie improvizat.
Multumesc.

Am vazut mai multe topicuri despre observarea soarelui chiar si cu filtre speciale si mai bine raman la observare cerului ca este mai sigur :D

Erwin
28 Apr 2014 22:00


Po&#539;i confec&#539;iona filtre foarte u&#537;or fie din folie Baader vrac fie redimensionând filtre mai mari pentru lunete, se găsesc începând cu 70mm. Aten&#539;ie mare la ramă &#537;i fixarea ei pe tuburile obiectivelor ca să nu cadă accidental. E de preferat să le fixezi mecanic pentru că benzile adezive la căldură se dezlipesc. Dar nu po&#539;i folosi niciun fel de altă improviza&#539;ie pericolul fiind real iar leziunile ireversibile. Observarea soarelui este o plăcere cu condi&#539;ia să respec&#539;i protec&#539;ia muncii.

saiph
29 Apr 2014 09:14

Re:
10x mi se pare o marire cam insuficienta pentru observarea vreunui detaliu pe soare.
M-am uitat cu 15x70-ul meu si abia se puteau distinge cateva pete cu-adevarat mari, si doar daca erai foarte atent si cateva ceva mai mici (cam de dimensiunea Pamantului). Prin 7x40 abia puteam vedea o bila alba pe cer :D
Cel mai util mi s-ar parea sa te ajuti de binoclu ca sa faci observatii foto la soare, printr-un aparat compact  - cu conditia sa acoperi celalalt obiectiv, sa nu te trezesti cu camera piro-gravata. Poate iesi ceva in genul [url=http://s120.photobucket.com/user/saiph_ro/media/atmospheric/january_sunset_3.jpg.html?sort=6&o=21]asta sau [url=http://s120.photobucket.com/user/saiph_ro/media/outer_space/Sun/sun250311_mixcopy.jpg.html?sort=6&o=0]asta (e drept ca ultima poza nu e tocmai printr-un binoclu, dar principiul e acelasi).

Stanescu Octavian
29 Apr 2014 13:29


Sau privesti reflexia soarelui la 56 grade (Brewster) pe o sticla matuita pe fund,  lumina polarizata o tai reglabil cu alte doua filtre de polarizare  montate pe obiectivele binoclului.
Lucru valabil si pentru telescoape dar necesita plana buna pt mariri mari 100-200x