-----------------------------------
valy
07 Apr 2014 13:56

''Your lens is finished and ready to ship''
Cam asa incepe povestea, sa vad si cum se continua :).

auriga
07 Apr 2014 14:51

Re: ''Your lens is finished and ready to ship''
despre ce lentila instrument este vorba?

valy
07 Apr 2014 15:00


E un dublet acromat de 150mm f10.

Procyon
07 Apr 2014 17:06


:shock: 

Succes la construit :)

mcuzic2002
07 Apr 2014 19:58


Istar?  8)

valy
07 Apr 2014 20:28


Da 8)

Procyon, multumesc.

tavi 84
08 Apr 2014 10:37


Cat a costat?

valy
08 Apr 2014 11:14


Au preturile la ei pe site: www.istar-optical.com/objective-lenses.html , modelul 150 mm (6") F/10 H-Alpha

m3k
08 Apr 2014 11:17


Si transportul si vama ? Prin ce trimit obiectivul?

valy
08 Apr 2014 12:19


Transportul e vreo 90$, restul nu stiu ca inca n-a plecat.

valy
17 Mai 2014 01:31


Dupa doua zile pana in Bucuresti si inca doua saptamani din Bucuresti pana in...Bucuresti, a sosit. Deocamdata pare totul in regula, greul deabea acum incepe :).

m3k
17 Mai 2014 08:20


Arata superb. Fata de chinezariile synta calitatea este cu mult superioara, fiind mult mai bine slefuita. Cat ai platit taxele, ai dat tva si vama ? Si de ce e h-alfa optimized, intentionezi sa faci un telescop solar cu ea ?

valy
17 Mai 2014 15:34


Am platit 540lei, nu stiu ce reprezinta ca n-am stat sa verific, zic merci ca a ajuns in sfarsit. Am impresia totusi ca mi-au scris 500$ pe colet. Probabil il voi folosi cu ERF in fata, solar si nu numai. Sper sa apuc sa-i fac niste teste sa vedem ce inseamna "Ha optimized".
Celula e lucrata bine dar nu asta ma intereseaza in mod special ci optica/coatingul sa fie bune. Si apropos de chinezisme, am impresia ca optica e tot made in china.

valy
31 Mai 2014 16:29


Celula are cam 3kg. Coatingul pare verde. Sunt 3 perechi de gauri push-pull pt. colimare. La exterior are 165mm, va trebui sa gasesc o teava cu diametru similar pt. matrita, tubul va fi din fibra de carbon, senvis. Urmeaza sa determin cumva si lungimea, asta in functie de distanta pana la planul de focus si de focuser.

valy
10 Iun 2014 12:20


Cum ar fi cel mai bine sa setez planul de focus la un astfel de acromat f/10? De el va depinde lungimea tubului. Desigur in ecuatie intra si lungimea si cursa focuserului. Exista un "best practices" in acest sens?
Acum la ed-ul 80 f7.3 am prime focus pe senzor la distanta X, prime focus cu powermate la X + extender 10cm, la ocular la X+10cm, practic cu/fara extender (sau diagonala) obtin focus atat direct cu senzorul prime focus cat si cu barlow sau ocular (de obicei cu ocular si barlow focusul e undeva mai in spate).
Probabil trebuie luat in calcul si tubul in care e filtru Ha, dupa care sa il setez pt. prime focus si cu inca un extender/diagonala pt. ocular si barlow.

saiph
10 Iun 2014 14:48

Re:
Cati mm are cursa focuserul pe care-l vei monta pe refractor?

De regula consideram un camp complet iluminat de 35mm la o distanta de ~45mm de la fata aparatului foto, cu focuserul extins pe la jumatate, cand stabileam lungimea finala a tubului optic principal. Asta, depinde si cat de mult se poate plimba tubul ala.. si daca vrei sa-l optimizezi pt foto sau pt vizual. 
Asa cum ai constatat si tu, in cazul ED-urilor de 80mm (cel putin asa se intampla si la Celestronul meu), vizual e ok cu diagonala de 2" atasata (drum optic ~110-120mm), dar pt foto trebuie sa-i atasezi cel putin un extender (depinde, daca vrei sa mai pui si un Barlow, te impinge si mai in afara cu inca o lungime de extender). 
Daca vrei sa nu te mai complici cu extendere si te ajuta si cursa focuserului (si e suficient de stabil/rigid la capetele cursei), poti sa pozitionezi camera spre un capat, si ocularul la celalalt capat al cursei. Cand pui Barlow-ul, incepe distractia :D

valy
10 Iun 2014 18:56


Aoleu, din ce zici tu sper sa nu fiu nevoit as trec la focuser de 3"/4" :)
Avantajul e ca f/10, deci con relativ ingust. Probabil voi folosi focuser de 2" de newton (skywatcher), tub relativ scurt, cursa scurta.
Cazul cel mai defaborabil ar fi: powermate + tubul de la filtrul hA, camera in capat (are senzor mic). Eventual diagonala si ocular (de 1.25).
Dezavantajul (cred) ca la f/10 cursa trebuie sa fie mai mare, ca sa prind focus cu diverse accesorii la coada (senzor, ocular, barlow+senzor/ocular), nu?

saiph
11 Iun 2014 10:24

Re:
Nu cred ca e nevoie sa te duci asa departe :) Unul de 2" ar fi suficient.
Poti optimiza solutia, in functie de diagonala senzorului camerei pe care o vei folosi.

Vad ca pt o diagonala de [url=http://www.dangl.at/ausruest/atik_314/atik_314_e.htm]11.2mm si o distanta f2s (flange-to-sensor) de 13.1mm, ai liber pe o lungime de 406mm cu diam. interior de 2". Deci, cum s-ar zice....... "suffisant" :D

Pt cazul mai raspandit (decat cel mai sus mentionat), de diagonala a senzorului de 27mm, cu o distanta f2s de 44mm ([url=http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance]dSLR) treaba ajunge la 236mm cel mult.
Deci, chiar si asa, nu cred ca trebuie sa-ti faci griji in privinta asta. Poti pune lejer focuser cu cursa de 5"-6", ca nu strici nimic din imagine. Cum ai spus si tu, ai un f/10 totusi; conul nu e chiar asa critic.

Erwin
11 Iun 2014 10:37


3/4=1.25" 
Poate ai vrut să zici 3"-4"!  
Dacă vrei am tub de copiator de 80mm să faci portocularul. :D 
Spor la construit!

valy
11 Iun 2014 10:55


"/"="sau"
Multumesc Erwin pt. oferta, dar la facut focuser nu ma bag, e complicat. Mai curand fac tubul telescopic si am rezolvat problema :).

O sa fac niste calcule. Senzorul CCD-ului e mic, cativa mm parca 8, la DSLR am diagonala de 35mm (nu e FF, e crop 1.5).

valy
17 Iun 2014 00:52


Am o tentatie irezistibila sa fac tubul de 160mm diametru, tinand cont ca apertura efectiva e 150mm, comit vreo eroare grava? Urmatorul diametru posibil ar fi pe la 200mm. Restrictia e data de tubul folosit la matrita, tevile de canalizare sunt de 160 sau 200 la exterior.

dragos.n
17 Iun 2014 09:16


Nu e nicio problema. Nici ala de fabrica pe care l-am testat eu nu cred ca e mai gros. Poate o sa ai nevoie de mai multe diafragme, poate chiar multe!!, avand in vedere ca vrei sa-l folosesti solar, dar alea se fac relativ usor cu niste carton.

valy
17 Iun 2014 12:53


Inspirat de ideea adaptorului 2-1.25" care are pe interior filet deci un fel de mini-multe-diafragme, peste matrita infasor un cablu mai gros, pun un strat de lipici si peste el construiesc tubul, la sfarsit scot cablul si ramane practic un fel de filet cu rol de diafragma, eventual pun si diafragme pe bune daca e cazul.

saiph
17 Iun 2014 13:19

Re:
Inspirat de ideea adaptorului 2-1.25" care are pe interior filet deci un fel de mini-multe-diafragme, peste matrita infasor un cablu mai gros, pun un strat de lipici si peste el construiesc tubul, la sfarsit scot cablul si ramane practic un fel de filet cu rol de diafragma, eventual pun si diafragme pe bune daca e cazul.


Ce matrita? 
Unde sa pui cablu?  o.O  Si-apoi il scoti?
Scuze, dar nu m-am prins cum te-ai gandit sa procedezi..
Poate ai ceva bine conturat in minte, dar a iesit tot pusca semi-automata pe foaie :D


Ca o paranteza, in urma cu vreo 6 ani ma gandisem sa-mi fac si eu un refractor de calibru mare, si tot la tubulatura de 160 ma oprisem cu cautarile - se incadra la fix in dimensiunile celulei dubletului, care-mi rezultase pe-atunci din calcule. Intre timp, am dat din una-n alta si am ajuns la concluzia ca asa ceva mi-oi face cand oi avea un loc relativ fix si bun pt observatii. Pana atunci, ma joc cu ce am.

valy
17 Iun 2014 13:58


Locul e fix, e pe balcon :)
Tubul il fac pe matrita, care e teava de canal. Daca fac tubul direct pe teava, la interior iese neted. Daca in prealabil infasor continuu (spira langa spira) pe teava de canal niste cablu mai gros (1-2mm), peste el "vopsesc" un strat de epoxy, ea se va intari si la sfarsit dupa ce scot cablul va ramane in relief ceva similar cu interiorul unei piulite, "filet" cu rol de diafragma.

dragos.n
17 Iun 2014 14:36


Teoretic suna frumos. Practic ce o sa faci daca intra epoxy intre spire si se lipeste de tub?

valy
17 Iun 2014 14:57


Daca e spira langa spira nu o sa intre, chiar daca intra o sa fie subtire, pe spire o sa pun niste solutie antiaderenta, pe matrita oricum pun celofan sa nu se lipeasca. Nu asta e problema...cred :).
Matrita o sa fie taiata si crapata ca la o adica sa o colapsez si sa o pot scoate din interior.

Erwin
17 Iun 2014 16:35


E o complica&#539;ie inutilă, Valy. Ob&#539;ii suprafa&#539;ă mată mai u&#537;or cu &#537;mirghel dur după turnarea tubului, po&#539;i folosi vopsea negru mat &#537;i dacă nu găse&#537;ti spray Cosmos Lak po&#539;i amesteca vopsea de care ai cu toner de imprimantă. Sigur iese mat. Sau folose&#537;ti velur negru, la acest diametru nu e nicio problemă de lipit în interior. Tubul fiind închis, dacă e aspirat bine velurul nu se va desprinde să cadă pe lentile.

valy
17 Iun 2014 17:04


Ce nu-mi place la smirghel e ca ii pot cadea pietricelele (?), iar tonerul e praf, am alergie la praf :)
O sa merg pe varianta teava de 160mm, vad eu cum fac la interior. Multumesc pt. idei.

Erwin
17 Iun 2014 19:04


Păi nu ziceam să lipe&#537;ti &#537;mirghelul de tub ci să faci rizurile. :)

valy
17 Iun 2014 19:33


Aha. Pai nu prea vreau sa dau cu jmirghel, sub epoxy e fibra de carbon. Oricum ies santuri minuscule asa, daca dau cu vopsea peste cred ca se acopera.

dragos.n
18 Iun 2014 00:03


Avand in vedere ca ATM-ul este gratis, sau asa pare privit de foarte departe, de ce sa nu experimentam? Cred ca asta este si principiul lui Valy.

Lasand gluma de o parte, Valy, ce ar fi daca bobinarea sarmei sau ce vrei tu sa infasori ai face-o dupa ce intai ai da cu ceva care sa umple infasurarea pana la mijlocul sarmei. Poate ceara, poate altceva gros, vascos, astfel incat atunci cand dai cu epoxy acesta sa nu se infiltreze printre spire.

valy
18 Iun 2014 00:39


Daca sarma e dreapta n-ar trebui sa fie spatii libere, chiar daca mai patrunde pelicula va fi subtire, epoxy se intareste si devine casanta, se poate sparge usor la sfarsit. Pot de ex. sa dau unul-doua straturi de vopsea neagra pe sarma ca sa astup si la sfarsit sa iasa deja negru.
Desigur e vorba de experiment, dar si aici totul are o limita - imaginatia :).

dragos.n
18 Iun 2014 00:48


Idea cu vopseaua s-ar putea sa functioneze.

PS. Ai estimat cam cata sirma intra?

valy
18 Iun 2014 01:15


Multa, foarte multa. Calculul e relativ simplu, prefer sa nu-l fac deocamdata.

dragos.n
18 Iun 2014 05:49


La 2 mm diametru, vreo 250 metri.  :shock: La un tub de un metru. Daca e mai lung... :roll:

valy
18 Iun 2014 10:44


Visam si eu frumos, mi-ai stricat fengsuiul.

Putem privi partea plina a paharului: las sarma acolo si ii aplic un curent, poate realizez o lentila electromagnetica cu efecte interesante, pun pariu ca Tesla nu s-a gandit la asta.

catalin dumitru
18 Iun 2014 11:19


Nu folosi sarma asa de subtire ca efectul de baffle va fi mult diminuat.

Poti cauta nylon cu sectiune triunghiulara , cu latura undeva la 3-4 mm , posibil sa fie din ala pentru taiat iarba.

Mai departe stii ce urmeaza . Daca bobinezi strans , va iesi pe interior un filet de toata frumusetea.

valy
18 Iun 2014 11:26


Cel de taiat iarba e rotund, cel putin din asta folosesc, nu-mi aduc aminte sa fi vazut undeva ceva de sectiune triunghiulara. Cel circular nu e asa de "slab", tubul fiind lung, in apropierea obiectivului e destul efect de baffle, spre focuser nu prea mai conteaza. Oricum ii pun si bafle adevarate, caz in care cred ca ma complic degeaba cu sarma.

StarChild
18 Iun 2014 12:17


Cel de taiat iarba e rotund, cel putin din asta folosesc, nu-mi aduc aminte sa fi vazut undeva ceva de sectiune triunghiulara. Cel circular nu e asa de "slab", tubul fiind lung, in apropierea obiectivului e destul efect de baffle, spre focuser nu prea mai conteaza. Oricum ii pun si bafle adevarate, caz in care cred ca ma complic degeaba cu sarma.

exista si cu sectiune triunghiulara (chiar si patrata  :wink:  ) ...trebuie sa ma crezi pe cuvant ca de ala folosesc si eu
Gasesti prin Dedeman/Hornbach, etc.
Problema e urmatoarea, trebuie sa gasesti sul suficient de lung, in mod normal vine la pachet de 6-16m lungime (depinde de sectiune). Tie iti trebuie cel mai gros posibil si sul lung, pachet ptr "profesionisti" care nu se incurca cu bucati mici/scurte.


LE: uite aci un link cu variante de fir de trimmer (iti da forma, grosimea si lungimea firului in pachet, vezi de la pagina 38 incolo):  http://www.varing.eu/pdf/varingkatalogus08.pdf  Fir de la producatorul respectiv am gasit in Dedeman de exemplu. Oricum la sfarsitul pdf-ului ai date de contact, si gasesti si distribuitorul din RO, poate poti cumpara direct d ela ei, sau macar sa te indrume catre o firma care are modelul de fir care il vrei tu.

valy
18 Iun 2014 13:24


Are si sectiune in stea, cred ca asta ar fi cel mai potrivit pt. noi, e in tema ;).
O sa arunc o privire, am fost la dedeman dar n-am observat asta, multumesc pt. pont. Daca fac un calcul, la aceeasi inaltime, forma circulara a cablului inghite mai putin lipici.
 :idea: La o adica nu trebuie sa iau neaparat 300m, pot sa iau cativa si fac pe bucati, optimizam procesul, reducem costurile, maximizam profitul.

StarChild
18 Iun 2014 14:46


eu as merge pe sectiunea triunghiulara...e mai usor de strans/aliniat spirele unul langa altul si oricum obtii "lamele" ... plus ca probabil e mai ieftin firul triunghiular.

catalin dumitru
18 Iun 2014 19:03


Daca fac un calcul, la aceeasi inaltime, forma circulara a cablului inghite mai putin lipici.

Ai doua mari inconveniente daca folosesti sarma rotunda .

Unul e acela ca vei gasi greu sarma lunga , alta decat cea din cupru emailat , pentru bobinaje.

La extragerea sarmei , emailul se va jupui si va ramane lipit de epoxi. Orice alta sarma in afara de aluminiu si titan , va crea aderenta zdravana si destul de mare chin la indepartarea ei.

Poate ar fi mai bun cablu de otel rasucit si imbacsit in prealabil cu ceva aderent si mai putin rezistent.

Alta nasoleala e ca de la firul rotund se fac niste muchii incredibil de taioase .

Nu cred ca ai idee in ce hal ustura taietura de la asa ceva si ce greu se vindeca uneori.

dragos.n
18 Iun 2014 19:19


Ca sa-ti stric fengsuiul de tot, mai e o parte proasta. Tubul pe care vrei sa bobinezi trebuie sa il tai in bucati pe lungime, ca sa poti sa-l desfaci dupa uscarea epoxy. Dar un tub refacut din bucati va fi cam greu de tinut in forma perfect rotunda pe toata lungimea, daca nu e facut special, din ceva material dur, si cu niste componente de prindere a partilor intre ele, si de ramforsare la interior. Sau componentele sa fie foarte groase, ca sa stea cum stau pietrele din arcele de constructie.

Erwin
19 Iun 2014 09:26


Nu cred că folose&#537;te la nimic complica&#539;ia asta chiar dacă se găsesc materiale &#537;i solu&#539;ii tehnice. E mi&#537;to ca exerci&#539;iu de imagina&#539;ie, dar e o pierdere pusă în practică. Deja s-a inventat "cel mai negru" material din lume, este un fel de velur din nanofibre de carbon. 

Aplică principiul "KISS"! :)

catalin dumitru
19 Iun 2014 09:43


Ca sa-ti stric fengsuiul de tot, mai e o parte proasta. Tubul pe care vrei sa bobinezi trebuie sa il tai in bucati pe lungime, ca sa poti sa-l desfaci dupa uscarea epoxy. Dar un tub refacut din bucati va fi cam greu de tinut in forma perfect rotunda pe toata lungimea, daca nu e facut special, din ceva material dur, si cu niste componente de prindere a partilor intre ele, si de ramforsare la interior. Sau componentele sa fie foarte groase, ca sa stea cum stau pietrele din arcele de constructie.

Asta se poate rezolva folosind un tub mai lung cu vreo 5-10 cm la fiecare capat , si taiat doar o singura data pe lungime.

Doar ca taietura trebuie ajustata in profunzime pentru ca muchiile sa nu se comporte ca la o cheie de bolta , asa cum a amintit Dragos.

In final , prin presarea capetelor libere , tubul poate fi eliberat si bobinajul extras ulterior.

valy
19 Iun 2014 10:50


Exista solutie antilipire intre epoxy si matrita. Tubul va fi crapat pe lungime si dilatat putin, oricum intre epoxy si matrita vor fi cel putin 2 straturi de nailon ca sa nu se lipeasca chiar cu solutia antilipire. La sfarsit "colapsez" tubul si il scot din interior, dupa care trag de cablu si ar trebui sa iasa, chiar daca mai prinde ceva tot se poate dezlipi, o sa fac niste teste inainte. Nu ma intereseaza sa fie perfect circular, oricum materialul va fi destul de flexibil ca sa ia forma circulara, dar nu e esential. Tubul final poate fi si oval sau curb, important e sa nu obtureze calea luminii si sa poata fi colimabil la ambele capete.
Trebuie sa fie neaparat "KISS".

nobody
19 Iun 2014 19:17


Nu observi o condradictie fundamentala ?  :lol: 
KISS = Keep It Simple, Stupid
Trebuie sa fie neaparat "KISS".

Ce faci cu bulele de aer dintre spire si cu solutia antiadeziva care tinde sa nu se depuna uniform ?

Iar daca folosesti diafragme bine concepute, sa nu se vada peretii tubului dinspre focuser, cred ca te chinui degeaba cu toata complicatia.

valy
19 Iun 2014 19:32


Parea mai simplu sa bobinez niste sarma decat sa decupez circular niste multe diafragme. Am zis mai sus ca intr-adevar diafragmele face inutil tot esafodajul cu sarma.

saiph
20 Iun 2014 09:21


Parea mai simplu sa bobinez niste sarma decat sa decupez circular niste multe diafragme. Am zis mai sus ca intr-adevar diafragmele face inutil tot esafodajul cu sarma.

:D

Daca vrei, Valy, te pot ajuta sa determini pozitiile si diametrele diafragmelor, pentru tubul tau. Mi se pare o solutie care se incadreaza mai bine in conceptul pe care l-ai amintit si tu, decat alternativa cu bobinarea unei sarme - sa pui 6-7 diafragme in schimbul a 250-300m de sarma spira langa spira, tind sa cred ca iti da mai putin de munca si un rezultat superior calitativ :) Poti incerca si cu flocking-paper (sau light-trap, sau velur, sau catifea, sau cu ce alt nume o mai poti gasi), desi anumite sortimente mai pot lasa si scame fine. Asa, cu diafragmele n-ai dureri de cap - vopsesti negru mat interiorul tubului (inclusiv diafragmele, complet) si nu mai ai grija. Solutia "perfecta" ar fi sa imbini flocking-paperul cu diafragmele amplasate corect - ar iesi bezna complet inauntrul instrumentului.
Dar... cum consideri si tu, acum, ce sa zic. Iti faci si tu niste calcule ;)

valy
20 Iun 2014 10:56


Da, am editat si nu s-au mai acordat elementele constituiente  :oops: 

Diafragme am calculat si eu la un mom. dat, e geometrie pura, dar daca ai deja un soft care face simplu zic sar'na. Datele ar fi: focuser de 2", tub de 165mm interior, focala f/10 (deci undeva la 1300mm lungime, la care se adauga si focuserul, focala obiectivului e ~1500mm), apertura 150mm, campul iluminat in planul focal cam de 35mm diametru.

dragos.n
20 Iun 2014 11:08


Mai bine calculezi pentru un cerc focal de 44mm, ca cine stie ce K-1 vine pe drum. :lol:

valy
20 Iun 2014 11:12


Nu-mi dau seama dar banui ca si obiectivul vigneteaza, ca doar nu acopera un A4, chiar daca fac eu diafragme pt. A4. Oare cat e limita (cat de mult vigneteaza)?

dragos.n
20 Iun 2014 11:35


Nu am o baza de calcul, pentru ca la obiective este si grupul de lentile dinspre aparat, care imprastie lumina in alt mod decat ce vine dintr-un telescop care nu are decat grupul din fata. Pentru obiective foto, am observat ca exista o relatie oarecum proportionala intre diametrul ultimei lentile, si raportul F. Dar daca aceasta proportionalitate este exacta, si cum se calculeaza, habar nu am. 

Asa ca pentru telescoape, cel mai sigur este sa lasi deschiderea calculand pe drumul razelor externe pana la un cerc cat diagonala senzorului. Sau pentru diametrul tubului focuserului, care e  de 51mm. Evident ca apare si ceva vignetare, cum ar fi de la racordul T2, care are exteriorul de 42 si interiorul de 40. Dar asta e minora, si oricum, nu ai ce-i face.

Dar din ce am vazut eu la Istarul ala de care iti povesteam, diafragmele sunt destul de rare, nu mai stiu exact, parca 3, si largi, ultima e sensibil mai mare decat tubul focuserului, ca m-am uitat bine in el. In schimb sunt inca vreo 3 diafragme in tubul focuserului, daca imi aduc aminte bine. 




















.

catalin dumitru
21 Iun 2014 01:07


Nu-mi dau seama dar banui ca si obiectivul vigneteaza, ca doar nu acopera un A4, chiar daca fac eu diafragme pt. A4. Oare cat e limita (cat de mult vigneteaza)?

Daca te referi la obiectivul lunetei , de ai chef poti sa faci chiar si tub tronconic cu baza mare la focuser.

Limitarea campului in cazul asta , ti-ar veni in principal de la un parasolar prea lung.

Dar cine are nevoie de camp de 30 cm diametru , sa zicem , la care coma , distorsiunea si curbura au valori astronomice ?

valy
13 Iul 2014 23:57


Am luat tub de canalizare 2m x 160mm, testam sa vad cam pe unde e focusul prime focus cu camera, ocazie cu care am facut prima captura, e un fel de first light alpha version. Camera am "indesat-o" in tub intr-o bucata de polistiren extrudat, si o miscam de mana pana se vedeau ceva detalii, focusul e la prezneala. Tinand cont ca se zice ca e optimizat halpha si trageam full spectrum (uv/ir cut totusi), pare destul de ok.

valy
21 Iul 2014 23:43


Profitand de faptul ca tubul parca era facut pt. celula (sau invers), am facut versiunea 2 a prototipului, operatie foarte complexa si anume taierea tubului de 2m. Se observa in figuri melanjul de tehnici/tehnologii folosite: scoci, sarma, 3 suruburi, mult plastic (stiintific PVC).

Acum insa am o dilema: as vrea sa folosesc un focuser colimabil, am unul de newton, doar ca are cursa scurta caz in care ar fi bun unul de refractor, doar ca el nu se prinde asa usor, ii trebuie o placa, filet/gauri, deci necesita un strung ceva. Cele de refractor se colimeaza?

dragos.n
22 Iul 2014 00:45


Focuserele de refractor nu prea au posibilitate de colimare pe flansa de prindere. Se poate incerca colimarea prin inclinarea placii care tine rulmentii la Crayford. Dar in limite mici, si cu posibilitatea sa iesi din centrul tubului, si sa ai tubul focuserului paralel cu axa refractorului, dar excentric. Poate alea scumpe or avea ceva pe flanse.

nobody
22 Iul 2014 02:03


Focuserele mai seriosae de refractor (de genul Baader SteelTrack) au sistem de colimare (tilt): Essential for CCD and DSLR photography: No tilted focal planes because the whole bearing system is designed completely adjustable
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p764_Baader-2--STEELTRACK-Crayford-focuser-for-Refractors.html

La altii, colimarea este facuta din flansa de prindere: http://www.firstlightoptics.com/moonlite-focusers/moonlite-cf-crayford-focuser-for-refractors.html

valy
22 Iul 2014 14:34


La moonlite am vazut si eu partea cu flansa, in plus vad ca sunt flexibili, poti pune si teava lunga pt. cursa de ~80mm. Insa pretul e o scumpete :)
La baader n-am sesizat aspectul, multumesc, ar fi o solutie, dar nu-mi place prinderea specifica pt. refractor, poate fac ei custom. Eventual au si modele TS, astea mai curand pot fi customizabile cum vreau eu.
Varianta cea mai ieftina ar fi sa iau teava lunga de la un focuser sw pt refractor (tocmai a vandut dragos.n unul) si sa o pun pe structura de newton, cred ca tevile celor doua au acelasi diametru.

Cum colimez un refrator?  :roll:

valy
25 Iul 2014 00:09


Era o macara visavis, cam la 100m, si de curiozitate am pus pt. un ocular plossl de 32mm, prima impresie n-a fost buna, muchiile obiectelor erau insotite de purple fringe evident si destul de consistent. Dupa ce m-am obisnuit cu asta si cu reflexiile interne ale tubului lucios, am constatat ca in spatele acestor probleme imaginea este destul de buna, curata, luminoasa, se vedea inclusiv ce scrie pe capul suruburilor. In poza nu prea se vede nimic clar, nici fringe-ul nu e asa de evident, macaraua se misca, parca erau si turbulente:

dragos.n
25 Iul 2014 01:14


Valy, din experienta mea, sa testezi un refractor fara sa pui macar cateva diafragme inauntru este o greseala care te poate duce la o evaluare eronata. Iti spun pentru ca am facut-o si eu.

sternchen
25 Iul 2014 06:18


Are cromatism ca-i numa' f/10.
Cu ocular de 32 o luneta mai mica ,dar cu f mai mare,ar fi vazut "sticla" la terestru.La dimensiunile astea mergea un APO sau un newton.Ultimul il ai deja..

Nu vreau sa-ti rapesc speranta,dar la 500coco lentila si gabaritul specific imi place sa cred ca la solar rezultatul e altul.
Mai ales ca-i optimizat.Vreau sa spun ca momentul adevarului va fi la observatii solare.Nu descuraja!Precis vede "ceva" o luneta de 6'.

Iti doresc mult spor!(pe bune)

valy
25 Iul 2014 11:17


Fiind optimizat Ha (deci spre rosu), faptul ca arata urat spre violet e un semn bun, cred.

In continuare o sa calculez diafragme, il vopsesc negru mat spre interior, poate il si colimez, sa vedem imbunatatirile :).

catalin dumitru
25 Iul 2014 14:27


Imaginile par a fi bune daca faci abstractie de lipsa contrastului.

Sa vezi ce diferenta uriasa va fi cu tubul inegrit si diafragmele montate.

Si eu am trecut mai demult prin ceea ce spunea Dragos. Iti venea sa dai cu obiectivul de pamant , crezand ca e bolnav rau de sfericitate.

nobody
25 Iul 2014 22:46


Mi se pare ca se comporta bine pe rosu.
La becul stins se disting si suportii filamentului, chiar si filamentul.

valy
26 Iul 2014 20:59


Diferenta la contrast e maricica fara/cu diafragme, diferea putin si lumina. Le-am calculat astfel incat sa nu vigneteze si sa nu vad tubul dintr-un cerc de 35mm in planul de focus, am pus 4 diafragme.

Erwin
26 Iul 2014 23:29


Asa, tata! :-)

valy
27 Iul 2014 17:10


Inainte sa vina furtuna am apucat sa testez cu ERF de ~60mm, adica undeva la f25, nici urma de violet, nu ;)?.
La vizual pe Soare cu filtrul Ha parca nu se vede diferit fata de ED, asta si ca aveam aceeasi apertura efectiva data de ERF.

dragos.n
27 Iul 2014 17:29


Pare bine. Tu vrei sa-l folosesti la F25 cu apertura de 60mm?

In alta ordine de idei, parerea mea este sa faci rost de un tub metalic. Plasticul are coeficienti de dilatare mari, pana la 150x10^-6mxm/grad, in functie de tip. Si cum tubul tau e lung, e pacat de toata munca pe care o s-o faci la colimare (grea treaba - noroc ca o faci o singura data, teoretic), si s-o pierzi ca se dilata tubul diferential, in functie de unde bate caldura. Mai ales ca o sa-l folosesti ziua. Plus ca sistemele H-alpha sunt extrem de sensibile la unghiul in care intra lumina. Din ce stiu, Coronado se regleaza exact prin inclinarea elementului activ. Nu stiu la sistemul tau.

valy
27 Iul 2014 17:53


Asta e doar un prototip, ca sa vad cum vin diafragmele, pozitia focuserului, nu e tubul final. L-am facut oarecum sub imboldul ca s-a potrivit la fix celula, era usor de taiat, si tubul e usor, sta pe montura binisor.
In final tot la f25 sau pe-acolo il voi folosi ca asa merge filtrul halfa. Si el se regleaza prin inclinare. Deocamdata am ERF mic, urmeaza unul de 160 diam.

dragos.n
27 Iul 2014 18:33


Acum am vazut. cu ce obiectiv ai facut ultima poza, ca arata foarte ''fishy''?

valy
27 Iul 2014 18:43


Tamron 10-24, la 10mm, e rectiliniar dar deformeaza nitel.

Combinatia asta n-ar fi ok?
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5382_Starlight-Feather-Touch-2--Focuser---2-5--Draw-Tube-Travel.html
+
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2281_Starlight-Flat-Base-for-2--Feather-Touch-Focuser.html
+
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p6279_Starlight-RISER-for-2--Feather-Touch-3-75--length.html
Desi nu-mi dau seama cum se prinde focuserul de placa sau de extender.

zoth
28 Iul 2014 10:50


La ce distanta sunt tintele in imaginile din 26 si 27 iulie?

valy
28 Iul 2014 10:57


Macaraua e peste drum, sa fie ~100m, e aceeasi macara in toate pozele. Pe stele inca nu l-am pus ca e nor si asa se anunta si in zilele urmatoare, doar la soare m-am uitat 2 minute. Oricum sistemul nu e deloc colimat, nici obiectivul, nici focuserul, in plus cred ca si tubul se arcuieste.

zoth
28 Iul 2014 12:13


Mersi. Unde stai de aveti drumuri atat de late?
Esti sigur ca aproximarea distantei e corecta?

valy
28 Iul 2014 13:23


Aproximarea e corecta, 100-120m :).

dragos.n
28 Iul 2014 18:52


Valy. nu cred ca ai nevoie de altceva decat de focuser. Nu pot sa spun cu precizie, ca nu am avut in mana vreo ''pana'' din asta, si nici nu am acum timp sa caut referinte pe net, dar cred ca are ceva intern pentru colimare. Oricum, celelalte doua piese nu iti sunt necesare.

Daca are posibilitate de colimare interna, tu tot o sa trebuiasca sa faci o flansa de prindere la tub. Si daca nu are, in loc sa faci una, faci doua, una sa se prinda de tub, alta sa se prinda de focuser, si intre ele pui suruburi push-pull pentru colimare.

Cam acelasi lucru o sa trebuiasca sa faci si pentru celula lentilelor, daca nu cumva ai deja suruburi pe ea pentru colimare.

zoth
28 Iul 2014 19:20


Aproximarea e corecta, 100-120m :).

Da, OK, mie nu mi se pare corecta.
Bafta cu finalizarea lunetei!

valy
28 Iul 2014 21:04


Multumesc.

N-am cum sa te contrazic cu aproximarea, doar ca bing/google map asa imi zic, mai e si inalta rau. Daca stiu ce surub e ala, calculam, am focala si pixelsizeul.

Dragos, nu stiu cum se prind focuserele alea, n-am gasit poze cu spatele, dar am banuiala ca nu e suficient doar focuserul, trebuie si placa, ea are niste surubele ascunse pe acolo in lateral, cred ca focuserul intra in gaura din placa si se strange cu surubelele. Extenderul e si el bun, daca e nevoie de el. Inca nu sunt convins de nimic, dar parca nici crayfordul asta de newton nu l-as pune ca nu-mi pare chiar asa de teapan, are si cursa scurticica.

LS: mi-a venit o (alta) revelatie - imprimante 3D pt. piese mai mici sau mai mari. Ex: http://www.robofun.ro/imprimante-3d/imprimanta-3d-prusa-asamblata

dragos.n
29 Iul 2014 04:44


Si ce piese vrei sa faci din ABS pentru telescop? Mai ales ca au rugozitate de 0,5mm, sau pe aproape, data de grosimea stratului. Iar pretul firelor ABS pentru turnare nu e chiar mic. 

Daca ar fi una sa toarne metal, as zice. Dar din ce stiu, una din asta e un ''picut'' mai scumpa. Cu cateva zerouri.

valy
29 Iul 2014 10:48


O sa vad ce precizie are. La mine pot fi capetele tubului, spre focuser si spre obiectiv, pot sa fac structura (matrita) peste care invelesc fibra de carbon, nu am nevoie de precizie sub 0.5mm. Ar mai fi diafragmene din interior, suportul cautatorului, suportul pt. ERF, se gasesc utilizari, mai ales acolo unde nu e necesara rezistenta mecanica mare. Oricum poate face niste scamatorii pe care nu prea ai cum sa le faci cu cnc/strung/freza.
1kg de plastic e 100 lei, sau p-acolo.

dragos.n
29 Iul 2014 11:23


Da, utilizari se gasesc, dar eu nu as face capetele tubului din ABS, ca alea sunt piese critice, ti focuserul si celula pe ele. Si cu banii astia iti iei un ocular H-a.

http://www.astroshop.ro/?q=Quark

Erwin
29 Iul 2014 11:31


Se folosesc fire pentru trimmer de tăiat iarba. Po&#539;i face lini&#537;tit matri&#539;e, după turnare &#537;lefuie&#537;ti fe&#539;ele cu &#537;mirghel ca să ob&#539;ii calitate mai bună &#537;i precizia necesară. Însă e o muncă laborioasă &#537;i să faci proiectul CAD-CAM. Mai simplu &#537;i infinit mai ieftin e să faci un model din lemn. :)

valy
29 Iul 2014 11:35


Ideea e ca modelul ramane in interior, n-as lasa lemn acolo, mai curand polistiren extrudat. Desigur exista si alte variante de materiale/prelucrari clasice, in functie de ce ai disponibil pe moment. Dar totusi e mult mai simplu sa dai un "Print", intre timp iesi cu baietii la o bere si cand te intorci ai telescopul gata.

Si cu banii astia iti iei un ocular H-a.
http://www.astroshop.ro/?q=QuarkAsta e filtrul, nu e ocular. Imprimanta nu o cumpar (eu) :).

dragos.n
29 Iul 2014 11:53


Yep, filtru. Graba....

valy
31 Iul 2014 21:29


L-am testat si pe stele, se vad, doar ca in jurul lor (a celor mai mari) e o mare pata albastra. Imaginea defocusata arata ok, cercuri concentrice, albastru in centru pt. imaginea outer focus, albastru spre exterior inner focus, cam ca cele din poza, poate oleaca mai curata imaginea. Cred ca un filtru care taie albastrul ar fi interesant de testat.

valy
09 Aug 2014 13:59


Am testat istar+erf 160mm comparat cu ed 80+tv2.5x, ambele sisteme lucrand la aceeasi focala 1500mm. Camera mono + filtru uv/ir cut, timpii de expunere/iso/cadre identice, 800/2000 cadre, registax 5.1. Macaraua s-a miscat in timpul testelor. Ar fi comparatie ed full spectrum (fara uv/ir) vs. istar banda relativ ingusta (cam 600-700nm). Erau ceva turbulente si macaraua se legana.

valy
12 Aug 2014 00:35


Tot a fost luna gigant, am testat combinatia ERF+dslr, se cam chinuia senzorul bayer dar ceva ceva tot a iesit.

Erwin
12 Aug 2014 22:32


:shock: 
Jos cu pălăria!
S-o folose&#537;ti sănătos &#537;i voios! :)

valy
13 Sep 2014 01:35


f/25, stack 2000/4000 AS2, wavelets in R6

Erwin
13 Sep 2014 10:57


Căutam butonul [LIKE]! :)

valy
16 Feb 2016 13:18


Botezul Jupiterului:

Mircea Pteancu
16 Feb 2016 15:23


Nici eu nu gasesc butonul de LIKE , felicitari Valy !

Mircea

theogon
16 Feb 2016 16:21


Felicitări pentru muncă, perseverență și reușită. Am o întrebare: cum se comportă instrumentul cu stelele duble?

valy
16 Feb 2016 16:38


Multumesc :)

Am o întrebare: cum se comportă instrumentul cu stelele duble?
Nu ma pasioneaza domeniul stelelor duble. In plus dintre blocuri sunt ceva turbulente, stelele tremura, nu prea se vad "pin points". Iar folosirea cu filtrul DERF taie din lumina, se vede putin cam intunecat, totusi la Jupiter nu m-a deranjat prea mult, are o textura placuta, galbui-caramizie. L-am incercat putin la 320x (11.5mm + 2.5x) si exceptand lipsa de colimare si turbulentele din jur pare sa nu aibe vreo retinere.

theogon
16 Feb 2016 21:26


Întrebam pentru că testul pe dublele strînse (desigur în condiții de turbulență scăzute) oferă informații prețioase asupra opticii și asupra acurateței mecanice a instrumentului, iar un astfel de refractor poate cu F/D mai mare, este visul oricărui ''dublist'' cumsecade.

valy
16 Feb 2016 21:57


Inseamna ca va trebui sa ma apuc si de duble :).

Erwin
16 Feb 2016 23:04


Da, &#537;i să te plimbi mai departe cu instrumentul. Cam la 30Km de ora&#537;. :)

valy
16 Feb 2016 23:48


..Cam la 30Km de ora&#537;. :)Asta e cam incompatibil cu observatorul din balcon.
Dar promit ca ma interesez despre dublele astea. Apropos, care e singularul de la stele duble?

zoth
17 Feb 2016 00:05


Esti total neserios  :lol: 
La cate kile ti-a iesit luneta?
ERF-ul de cat este si unde l-ai montat?

valy
17 Feb 2016 00:12


..ti-a iesit luneta?..Defapt inca n-a iesit, e tot tubul de canalizare. Acum am demarat designul, astept un focuser si in functie de el dimensionez si tubul. Decamdata doar joc de glezne. Tubul e foarte usor, plasticul e ca un fulg in comparatie cu celua care are aprox 3kg. Se adauga si erf-ul din fata, are 160 diam. si cam 10mm grosime.

valy
17 Feb 2016 14:52


Cei de la TS imi pot face custom o conectare intre focuser si spatele tubului, credeti ca e ok designul atasat? Focuserul va fi: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p6421_TS-PHOTOLINE-2-5-inch-Deluxe-Rack-and-Pinion-Focuser-for-Astro-Imagers.html
Multumesc.

zoth
17 Feb 2016 23:58


... erf-ul din fata, are 160 diam. si cam 10mm grosime.

Oooo!! ... o caciula de bani!!
Spor la finalizare!!

valy
18 Feb 2016 02:06


S-a vindecat intre timp  :?

valy
18 Feb 2016 12:51


Am refacut dimensionarea gaurilor, sunt putin nepriceputeanu in zona suruburilor: daca pun gaura filetata M5 pt. push, gaura pt. surubul de pull (fara filet) e ok sa fie de 5mm diam daca vreau sa am aici tot un surub M5?

StarChild
18 Feb 2016 14:26


pune 5.2-5.5 gaura de trecere...altfel va fi cam la limita

valy
18 Feb 2016 14:39


Ok, ramane 5.5.

valy
25 Feb 2016 13:19


Tinand cont ca obiectivul e facut sa lucreze in special in zona Ha, pentru observatii vizuale de banda mai larga, credeti ca ar fi eficient un filtu gen "fringe killer"?

valy
07 Mar 2016 15:05


Aseara am fortat putin limitele si cred ca le-am atins. Desi seeingul parea 4-5 din 5 conform meteoblue (~1arcsec), parca ceva nu era la locul lui, turbulentele, vantul, colimarea, pe masura ca urca pe cer era din ce in ce mai neclar. 

Configuratia a fost 150 f/25 prin powermate 2.5x, DERF + UV/IR cut, 35% din 5000 cadre.

zoth
08 Mar 2016 20:18


Tinand cont ca obiectivul e facut sa lucreze in special in zona Ha, pentru observatii vizuale de banda mai larga, credeti ca ar fi eficient un filtu gen "fringe killer"?

Nu cred, te-ar ajuta mai mult un filtru galben trece jos. Sa-ti explic si de ce: in mod normal un dublet acromat se corecteaza sferic pentru o singura lungime de unda, de obicei linia d sau linia e. Zona spectrala situata mai jos de aceste linii va prezenta subcorectie iar cea superioara supracorectie. Per ansamblu raspunsul dubletului va fi echilibrat pe intreg domeniul vizual.
In cazul tau e vorba de un dublet corectat sferic pe linia C (optimizare H alfa). Asta inseamna ca zona apropiata acestei linii va prezenta o corectie buna iar de la linia d inclusiv si pana la linia F obiectivul va arata o supracorectie semnificativa. Raspunsul global va semana cu cel al unui obiectiv supracorectat.
Pentru tine e util sa exploatezi zona galben, oranj, rosu unde raspunsul obiectivului e cel mai bun. Un filtru fringe killer taie din zona albastra dar taie si din rosu ceea ce te dezavantajeaza. Mai bine un filtru trece jos care pleaca de la galben.

valy
08 Mar 2016 20:59


Multumesc. Nu prea am vazut uzual filtru trece banda galben+rosu, exista asa ceva?

zoth
08 Mar 2016 21:20


Nu am zis de filtru trece banda. Filtrul galben este un filtru trece jos care permite trecerea radiatiilor galbene, oranj si rosii adica unde dubletul tau raspunde optim.

http://www.skywatcher.ro/Baader/filtre_colorate.htm

Uita-te la "Gelb 495 nm longpass filter".

valy
08 Mar 2016 22:09


Ok, nu stiam de ele.

valy
20 Mar 2016 11:20


N-au iesit prea bine, insa tot sistemul e descentrat, barlow+filtru+focuser intins la maxim, trageau greu de saracul tub de plastic.

valy
25 Mar 2016 01:36


Dupa calcule complexe a rezultat ca un focuser de 2" e cam la fix asa ca am gasit un TS rack&pinion 2.5", ieftin si bun. Ieftin in sensul ca nu e foarte scump. Bun in sensul ca e mai larg, am gasit prelungitor cu filet ca sa am suficient backfocus, si mi-au facut si adaptor colimabil (pe care defapt mi l-au gresit ca au specificatii aiurea la diametrul focuserului, sper sa ma rezolve pana la urma).
E destul de ok ca si lucratura, doar sina pare din alt film fata de finisajul piano al focuserului. E relativ usor, se misca fin si ferm, are 1:10, cursa aprox 90mm. Adaptorul la 2" si 1.25" strange prin rotatie.
Spre tub are filet atat tata cat si mama. Se roteste 360'.

zoth
26 Mar 2016 09:47


Arata fain focuserul, ce pret ai dat pe el?
Am avut ceva asemanator (nu identic) pe luneta ED110 si am fost foarte multumit de el.

Placa patrata la ce serveste si unde se monteaza?

valy
26 Mar 2016 13:44


Vreo 350, la TS, focuser doar ca biti au fost la suprapret. Mai aveau si alte focusere similare mai ieftine dar nu-mi placeau anumite aspecte.

Placa vine pe spatele telescopului, in ea vine focuserul, la alta solutie nu m-a dus mintea.

zoth
26 Mar 2016 15:40


A, vrei sa faci telescopul patrat in sectiune ...
Interesanta ideea!

valy
26 Mar 2016 16:20


Nu, rotund, intr-un cerc se pot înscrie mai multe tipuri de figuri, nu doar cercurile :).

zoth
26 Mar 2016 17:17


De acord, imi aduc aminte de la geometrie chiar daca am facut-o in secolul trecut  :)  (asa zice fie-mea).
Da la ce-i buna placuta patrata tot n-ai zis ...  :?

nobody
26 Mar 2016 20:12


Poate placuta patrata e buna la colimarea focuserului ...
geometrie ... inclinarea unui plan fata de alt plan ...
Dar cine mai poate sti in acest secol ? :roll:

valy
26 Mar 2016 22:17


Poate ai obiectii despre forma, dece patrata:
- asa aveau o schema pe site si am zis sa nu le schimb filosofia
- patrat e mai putin metal decat daca era disc
- puteam obtine un disc mai mic daca faceam toate gaurile pe acelasi diametru, caz in care strangerile vecine de directii opuse ar fi deformat diascul/filetul
- defapt sa fiu sincer nu m-am gandit la alta forma :)
Dar daca intrebi ce rol are piesa, asa cum a zis si nobody, rol de colimare, tubul nu il fac la strung, nici placa pe care se monteaza. In plus imi trebuia ceva cu filet prin care sa atasez focuserul la tub.
Stiu, arata cam nasol dar asta e.

zoth
26 Mar 2016 23:12


Nu, nu am obiectii legate nici de forma si nici de aspectul placii.
Sincer sa fiu m-au derutat cele patru prezoane, colimare pe patru puncte e ceva mai neconventional.

3 puncte determina un plan ... tot geometrie. Sunt necesare si suficiente.
Astept sa vad tot ansamblul.

Bafta!

valy
27 Mar 2016 00:56



3 puncte determina un plan ... tot geometrie.Asta in teorie, ca in practica, pentru mai multa siguranta, e bine sa fie mai multe.

nobody
27 Mar 2016 00:58


E suficient ... pe hartie.
Vezi si aici: http://www.officinastellare.com/image/resize/id/1868/width/610/height/410

valy
27 Mar 2016 03:20


Trebuie tinut cont ca in cazul meu o sa am cam 20 cm de jucarii atarnand de focuser si implicit de placa suport, deci o sa traga ceva. Daca ai doar o diagonala mica si un ortoscopic nu m-as fi agitat deloc, mergea si fara colinare, dar la filtrul ha tot secretul cred ca sta in orientarea lui sau mai exact perpendicularitatea pe axa optica. O sa revin cu detalii cand reusesc sa conectez focuserul la tubul actual, trebuie sa fac simulari si masuratori pt. stabilirea lungimii tubului, e situatie cam nasoala ca vreau sa acopar toate cazurile posibile: cu/fara powermate, cu/fara filtru ha, cu/fara diagonala, cu ocular sau camera, o sa fie ceva deranj in zona posterioara.
Fixare doar in trei puncte poate aduce niste flexuri nedorite.

nobody
27 Mar 2016 21:24


Sistemul acesta de colimare, in 4 puncte, are avantajul ca poti face mai usor colimarea pe 4 axe aflate la 45 de grade (2 pe diagonala + 2 pe laturi), corespunzator cu forma dreptungiulara a senzorului. Asa poti regla doua colturi opuse sau o latura, fara a le afecta pe celelalte. Daca senzorul ar fi rotund si cu pixelii dipusi simetric si izotropic, atunci poate ar fi mai simplu cu sistem in 3 puncte. Dar nu este cazul.

zoth
03 Apr 2016 10:15


Nu sunt de acord, forma senzorului nu are relevanta in procesul de aliniere, important este sa asiguram paralelismul intre planul obiectivului si cel al senzorului iar acest lucru se poate face cel mai elegant si simplu in 3 puncte.
Colimarea in 4 puncte este o gaselnita buna pentru a stoarce mai multi bani de la cumparator si nicidecum de a rezolva problema mai elegant. Este chiar mai complicat, unul din cele 4 puncte va fi mereu mai tensionat decat celelalte trei pentru ca este extrem de complicat sa determini un plan unic in 4 puncte.

valy
03 Apr 2016 10:27


Practic pot face colimarea in 3 puncte si in configuratia asta, cu cel de-al patrulea slabit dupa care la final sa il strang usurel fara sa afectez planul.

nobody
03 Apr 2016 17:21


Este dreptul fiecaruia sa nu fie de acord, dar este si dreptul fiecaruia sa foloseasca ce doreste si cum doreste. Mai ales in contextul in care multi folosesc un sistem de colimare al focuserului in zero puncte. 

Reglarea inclinarii in 4 puncte iti permite rotatia in jurul unei axe ce trece prin centrul senzorului, fara a modifica inaltimea centrului (si a focalizarii). In privinta strangerii suruburilor, se poate folosi o cheie dinamometrica daca nu exista simt la mana. Nu mi se pare cu nimic mai extrem de complicat decat reglarea pe trei axe de rotatie care nu trec prin acelasi punct. Reglezi o axa din 2 puncte, pe urma o reglezi pe cealalta axa din celelalte 2 puncte. Si desigur, nu strangi ultimul punct pana se deformeaza tot ansamblul.

Sistemul in 4 puncte se foloseste (sub mai multe forme) si pe bancurile optice de laborator, de exemplu: http://www.newport.com/Two-Axis-Steel-Tilt-Platforms-with-Aperture/144556/1033/info.aspx

valy
03 Apr 2016 23:16


Nu il consider un aspect esential. Dar mai bine niste poze sa postam, cu si fara ERF:

valy
19 Iun 2016 21:54


O incercare de azi dimineata. Mi-a luat 2 zile sa pregatesc totul, si vremea fara nor a fost de cateva minute :).

zoth
20 Iun 2016 09:00


Mi-a luat 2 zile sa pregatesc totul ...

Pai da, pentru ca de regula tuica nu se serveste 'la cana'! Personal prefer direct sticla dar cu masuri mici si nu multe  :D 
Zic ca debutul este foarte promitator. Te felicit pentru curaj si tenacitate! Oricum, voi cei care fotati cerul prin instrumente nu sunteti deloc de invidiat, sa fii inconjurat de atatea sarme, electronica si motoare cand faci astronomie e cumplit, adevarat cosmar. Prefer doua duzini de oculare si nici tipenie de picior omenesc pe o raza de 1km ...

Cer senin!

valy
20 Iun 2016 12:52


Ce-i drept fiecare cu pasiunile lui :).
Daca toti am fi la fel ne-am plictisi.


Ps: era cafea, pe naduseala aia tuica mai trebuia. Niste votca la -18' insa.... :lol:

Mircea Pteancu
20 Iun 2016 14:15


valy

Felicitari pentru perseverenta si rezultate.
Si sa stii ca tuica are efectul pe care-l doresti ,te incinge sau te racoreste.
Principala ei insusire  este ...''sa fie'' !

Mircea

sternchen
20 Iun 2016 14:50


Sistemul goto e necesar?..cum l-ai achizitionat?e cumparat pe bucati second,sau e nou  "de-a gata"  :)

valy
20 Iun 2016 21:18


Multumesc pt. gandurile bune :). 
Filmul petei parca e mai clar decat stackingul: 
https://youtu.be/V6ftY3CuKBI

Sistemul goto e necesar?..cum l-ai achizitionat?e cumparat pe bucati second,sau e nou  "de-a gata"  :)Depinde, poate fi necesar daca nu poti vedea direct obiectul sau te ajuta la punerea in pol, insa la mine a venit la pachet cu alte feature-uri care mi s-au parut interesante.

..cum l-ai achizitionat?e cumparat pe bucati second,sau e nou  "de-a gata"  :)De-a gata, AZEQ5.

Erwin
21 Iun 2016 07:09


Felicitări &#537;i de la mine, Valy! Instrumentul e uria&#537; pentru un setup solar. :)

valy
21 Iun 2016 11:27


..e uria&#537;Daca e prea mare se mai poate diafragma  :lol:

zoth
04 Sep 2016 21:26


Ce banda are filtrul folosit? Un link se poate?

valy
05 Sep 2016 09:27


ERF-ul? 6-700 nm.

zoth
05 Sep 2016 10:57


Nu ERF-ul, filtrul H-alpha pe care l-ai folosit la captura celor doua imagini si la filmulet.

valy
05 Sep 2016 11:10


~1A, sper. http://www.thousandoaksoptical.com/halpha.html

valy
20 Iul 2022 17:50


A trecut mult timp de la ultima activitate, am ramas incremenit in proiect cativa ani.
Un mic teaser:

zoth
20 Iul 2022 19:24


Un mic teaser:

Adica?... pentru cei care nu cunosc portugheza ar fi vreun echivalent in limba noastra?

valy
20 Iul 2022 23:07


Trece foarte repede timpul, primul post dateaza din 2014, 8 ani si ceva&#8230; :(

Un mic teaser:

Adica?... pentru cei care nu cunosc portugheza ar fi vreun echivalent in limba noastra?
Sa ma explic.
Initial am plecat de la idea unei constructii tub fibra de carbon, luasem teava de canal ca sa o folosesc ca matrita, am cumparat chiar si cele necesare pentru fabricarea tubului, dar cum singure nu se faceau am cam abandonat. Era si varianta sa cumpar tubul gata facut, e un neamt din Germania care face, relativ ieftin, la comanda conform specificatiilor: http://klaushelmi.de/en/index.html 
Intre timp vazand colegi care au mers pe ideea de tub din inox, am incercat si varianta asta, nu mi-a placut deloc designul desi era destul de usor si de rigid, dar cred ca poate iesi un proiect frumos daca acorzi ceva mai multa atentie detaliilor.

Toate variantele de mai sus aveau un dezavantaj: tubul iesea prea lung, cam 1.5m cap coada. Nu mi-a dat pace ideea asta ca nu pot sa il transport in masina fara sa incurc pasagerii, nici in balcon nu statea prea comod.

Pana mai deunazi cand am vazut asa ceva: https://pietervandevelde.smugmug.com/Pics/Solar-equipm/
A fost dragoste la prima vedere, asa vreau sa il fac si eu! Daca vreau sa il fac foarte portabil/colapsabil mai pot fractiona barele de carbon si iese ceva compact, pana intr-un metru maxim lungime. Va fi o solutie complet demontabila, sperand totusi sa nu fie o corvoada colimarea lui.

Alt teaser:

valy
21 Iul 2022 11:15


Dupa intalnirea cu muza inspiratoare, factorul determinat a fost o oferta la tevi de carbon lungi de 1.5m cu insertii de aluminiu la capete cu filet mama/tata, m-am gandit ca ar fi o idee excelenta de montat cu fixare/insurubare la capete pentru rigidizare. Focala obiectivului este 1500mm deci tevile sunt exact cat trebuie, putin mai lungi dar o sa folosesc extra-ul pentru fixarea-centrarea focuserului, tuburilor de extensie, filtrelor, camerei. Zis si facut, am comandat 6. Sunt putin cam groase (31mm diametrul exterior, 400g/bucata), consuma mult material sa le fixez, dar asta e, atat s-a putut.
Extra bonus, daca insurubez 2-3 tevi obtin o hotoaica high tech ce n-a vazut parisul, e foarte utila la gutui, pere, mere.

valy
21 Iul 2022 11:48


Practic in acest moment am toate ingredientele necesare: idee, elementele cheie, vointa. Succesul este garantat!!
Astfel am trecut la etapa laborioasa a proiectarii sistemului, si aceasta consta in doua elemente esentiale:
1 - designul flansei
2 - integrarea flanselor in structura complexa a ansamblului

valy
21 Iul 2022 12:13


Euforia de inceput a trecut repede, si lucrurile au devenit complicate cand m-am apucat efectiv de proiectare si de masurat placile de Al necesare flanselor.
O prima problema a aparut cand am constatat ca imi trebuie cinci flanse si nu trei ca in proiectul initial:
- o flansa destul de groasa suport pentru celula cu posibilitate de colimare push-pull, eventual cu suport pentru DERF-ul de 160mm, si cu conectare prin filetare la cele sase tevi 
- doua flanse relativ groase cu rol de fixare a placii de montare pe montura, eventual cu rol de a fixa DERF-ul mai spre interior ca sa nu dezechilibrez prea mult constructia
- o flansa relativ subtire pentru fixarea focuserului
- o flansa de final de inchidere a proiectului, la capat, cu rol de rigidizare si de sustinere-centrare a elementelor de la celalalt capat, care nu sunt deloc putine (focuser-extender-barlow-filtru-camera, asa cum se vede in poza de mai jos).

valy
21 Iul 2022 12:50


O a doua provocare era legata de principiul de asamblare, decizie care influenteaza pe ici pe colo prin partile esentiale modul cum proiectez flansele.
Designul muza inspirationala este esenta KISS-ului, patru flanse aproape identice, sase tevi lipite de flanse, si cam atat - https://pietervandevelde.smugmug.com/Pics/Solar-equipm/i-FwVHVQ9/A
Insa modelul acesta nu este demontabil. 
Dupa o lunga zbatere interna am ales sa il fac demontabil si sa stric frumusetea ideii initiale. Nu am gasit prea multe exemple, mai este ceva similar insa lucrat in Al/metal, fixarea tevilor in flanse se face cu surub, ori asta nu prea merge la tevile de carbon ca se crapa - https://solarchatforum.com/download/file.php?id=39209 (preluat de aici https://solarchatforum.com/viewtopic.php?t=26691 sau https://www.cloudynights.com/topic/589905-new-solar-setup-refractor-truss-tube-228mm-f8/ )

valy
21 Iul 2022 13:11


Long story short cum ar spune portughezul, m-am apucat de taiat placi de aluminiu. Am inceput cu placa necesara suportului celulei si capetelor de teava de 15mm grosime, si dupa o scurta analiza a schemei celulei (care pare a fi identica pentru toate celulele Istar de 150mm, de la f5 la f12), am proiectat flansa. Cu ocazia asta am gasit si un simulator de GCode care mi-a permis sa lucrez deconectat de calculatorul cu Mach 3 care e in sala masinilor legat la CNC - CAMotics. Schema 3D este incarcata cu multe elemente pe care le-am introdus ca sa ma verific, sa nu gresesc ceva, avand in vedere ca calculele le-am facut in cap.
Transpus in practica se pare ca a iesit ceea ce trebuie. Flansa contine:
- cele trei gauri M5 pentru suruburile de colimare push-pull a celulei
- cele sase perechi de gauri M4 pentru fixarea dopurilor filetate in care se conecteaza tevile
Gaurile le-am dat conform unor tabele (am gasit o diversitate de dimensiuni), filetul l-am realizat manual cu filiera.
Pasul urmator: in continuare trebuie sa desenez si sa tai cele doua flanse ce vor inlude si sina vixen (sau echivalent, poate chiar model Losmandy, e mai lata si mai rigida) pentru fixarea pe montura, iar una din flanse va avea si posibilitatea de fixare a DERF-ului undeva pe traseul dintre obiectiv si focuser. Tevile vor intra plin flanse, cu posibilitatea de strangere cu surub.

Erwin
21 Iul 2022 19:54


Nu &#537;tiu dacă tabela&#537;ul cu găurile pentru filete este bun. Eu folosesc de pe vremea când eram la fabrică d=Dx0.8. Pentru filet M3 gaura este 2.4, M4 - 3.2 &#537;.a.m.d. Mai ales la aluminiu &#537;i aliaje este bine să rămână flancul întreg, că &#537;i a&#537;a este cam fragil/moale &#537;i se poate strica u&#537;or. Dacă ai gaura cu o zecime mai mare se va strica repede. 

Fain proiect, a&#537;teptăm rezultatele! Spor! :)

catalin dumitru
22 Iul 2022 07:43


Erwin are dreptate ! Tabelul ăla e varză . Eu am găsit un tabel &#537;tan&#539;at pe spatele unui &#537;ubler de inox , găsit la talcioc . Are până &#537;i cotele pentru filete imperiale .

Spor la construit !!

valy
22 Iul 2022 09:57


Am sters tabelul din postul anterior, o sa vad daca e valabila formula D*0.8 si sa incarc un tabel cu cifrele corecte.
Multumesc pt urari, desenez si tai in continuare.

valy
18 Aug 2022 10:55


Continui cu ceva mai simplu, flansa nr 5, care fixeaza tevile la celalalt capat al telescopului. Am folosit o tabla subtire, nu e nevoie de cinestiece forta aici, doar sa ajute la centrarea focuserului si a celorlaltor dispozitive. Mai trebuie sa fac sase piulite pentru fixarea pe capatul filetat al tevilor.

MrSpace
18 Aug 2022 14:57


Erwin are dreptate ! Tabelul ăla e varză . Eu am găsit un tabel &#537;tan&#539;at pe spatele unui &#537;ubler de inox , găsit la talcioc . Are până &#537;i cotele pentru filete imperiale .

Spor la construit !!

Salut, sunt curios ce "zice" acel tabel. poti sa pui o poza aici?

valy
18 Aug 2022 15:02


Reincarc "Tabel varza"!!
Filetul foto are alt pas, e mai "rar", merge 2-3 spire dar se infunda daca folosesti suruburi normale.

Mircea Pteancu
18 Aug 2022 16:59


Chiar ca-i varza, ba chiar si conopida !

Gaura pentru filetul metric este 0.8xM.
Iar inaltimea spirei filetului este 0.6x (pasul filetului).

Filetul foto este filetul surubului cu care insurubezi aparatul pe trepiedul foto ?
Cu filet M6 il strici deoarece acela este imperial 1/4''.

Mircea

MrSpace
18 Aug 2022 19:35


ehh, nu sunt asa de puternic, mai intai pun tarodul pentru M6 :)

nobody
19 Aug 2022 09:13


Pun si eu o bucata de tabelas mai la sange.
"D1 min." este minimul absolut al filetului interior.
"D1 max." exte maximul acceptabil in clasa de toleranta medie 6H
Diametrul gaurii este orientativ ... depinde si de material, si de cat iti bate mandrina ...

@MrSpace: vrei sa filetezi M6 peste filetul UNC 1/4"-20 (filetul mic pentru foto) ?
La UNC 1/4"-20 ai:
D nominal = 6,350 mm
P (pasul) = 1,270 mm
D1 min = 4,976 mm
D1 max = 5,258 mm

Toate astea inmultite cu un coeficient de (in)toleranta mecanica chinezeasca care se alege cu grija la intamplare din multimea numerelor reale, de preferat irational. Good luck ! :P