-----------------------------------
valy
16 Feb 2014 01:02

DSO cu tracking?
Am facut un test: DSO din mana :)
Nu-mi dau seama daca merita sau nu, totusi de curiozitate am incercat cu 40 de cadre un stack in DSS si ceva procesari minimale.

dragos.n
16 Feb 2014 04:58


A iesit bine pentru o poza cu aparatul in mana. 

Dar ce obiectiv ai folosit?

Si inca o intrebare Ai facut fotografia cand era gerul ala mare, si ai stat in frig pana ai intepenit, ca sa fie ''montura'' stabila? :lol:

emilf
16 Feb 2014 09:19



Si inca o intrebare Ai facut fotografia cand era gerul ala mare, si ai stat in frig pana ai intepenit, ca sa fie ''montura'' stabila? :lol:
Cred ca da, din cauza aia a iesit trails in dreapta-sus  :lol: .
A iesit bine Valy pentru o camera tinuta in mina, se observa si culori.

valy
16 Feb 2014 14:07


Poza e de acum cateva zile, am stat in balcon, deci la caldurica, intr-un minut le-am rezolvat, n-a apucat sa se "stabilizeze" montura :)
Luna era la cateva (zeci) de grade spre E, probabil de aceea nu apar si culori prea multe, o sa pandesc cerul senin cand dispare luna si mai incerc. Obiectivul a fost tamron 70-200, la f2.8.

dragos.n
16 Feb 2014 17:14


Nu imi dau seama, are coma sau e miscarea ''monturii'' Eu inca nu am apucat sa fac teste cu al meu. Poate saptamana asta, cand mai coboara Luna sa reusesc.

valy
16 Feb 2014 18:54


Dubios cu partea aia dreapta-sus, stiam ca e perfect. O sa mai incerc.

dragos.n
16 Feb 2014 21:11


Pai pune-l si tu pe un trepied foto, sa fi sigur de rezultat. (am eu unul de vanzare :lol: )

valy
16 Feb 2014 22:40


Spor la vanzare :)
Am 3.

CUBIX
16 Feb 2014 22:44


Mie imi place cum a esit avand in vedere montura folosita. :D 

Valy, doresti sa treci de la Human Mount la Astrotrac/Barn Door?

valy
02 Mar 2014 03:52


Trecem dar pe rand :).

Nu imi dau seama, are coma sau e miscarea ''monturii'' Eu inca nu am apucat sa fac teste cu al meu. Poate saptamana asta, cand mai coboara Luna sa reusesc.Cred ca "trage" SR-ul intr-o parte. Am incercat 2-3sec pe trepied, nu mai apare miscarea din dreapta sus:

dragos.n
02 Mar 2014 11:02


Da, a disparut miscarea. La ce F ai tras?

valy
02 Mar 2014 23:48


f/4, am pus si in descriere mai sus.

Procyon
03 Mar 2014 02:02


Acum miscarea e constata si liniara. Merita redus timpul de expunere pentru reducerea trailurilor.

valy
03 Mar 2014 02:23


Da, startrails, chiar si la 2 sec se vad, la 3 sec si mai mult. Scaderea timpului taie detaliile, se vad doar stelele.

dragos.n
03 Mar 2014 06:15


din ce am incercat eu, trebuie sa reduci la 0,5secunde. Nu stiu daca merge sa maresti F la 2,8, dar ISO cred ca merge inca un stop sau doua. Chiar asa, de ce nu ai pus F2,8 ? Apare coma?

valy
03 Mar 2014 12:00


Nu (cred ca) are coma, prima poza, cea trasa din mana e la f2.8. La f2.8 e mai sensibil la lumina de fond de langa mine, stelele ies putin mai umflate.

Alexandru Savin
03 Mar 2014 12:32


Salut Valy !

Interesant rezultat. Ai putea sa folosesti http://starmax.ro/Baader/nano_tracker.htm din balcon. (ramane problema cu alinierea) Sau sa incerci sa ''mesteresti'' unul.

valy
03 Mar 2014 12:37


Ca sa nu se inteleaga gresit: am mai multe metode de tracking, de exemplu OGPS-ul cu functia de astrotrack http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=114744#114744 , EQ5 motorizata, doar ca asta cu trasul din mama e mai distractiva :)

valy
22 Mar 2014 01:54


In seara asta a fost un cer destul de curat, nici luna nu a mai deranjat, asa ca am iesit repede in balcon  si din 16 cadre am facut un stack:

dragos.n
22 Mar 2014 13:48


Frumos. Deja te specializezi. Poate ne spui si cum merge O-GPS-ul, acum ca ai deja experienta mai multa cu el.

Oricum, mi-ai facut pofta. Asa ca in seara asta vreau sa ies si eu, sa testez K-5IIs-ul. Mai prost e cu balconul, ca din al meu nu se vad decat crengi de copaci si blocuri turn. Asa ca o sa am de carat.

valy
22 Mar 2014 23:11


Mai prost e cu balconul, ca din al meu nu se vad decat crengi de copaci..Vezi cum arata un cadru de-al meu, fug cu trepiedul dupa goluri printre crengi, oricum dupa juma de ora apune dupa un bloc :)

valy
23 Mar 2014 01:02


De obicei expun cat sa se vada cerul negru incercand ca prin stack sa scot detalii. Insa in poza din stackul de mai sus nu prea apar detalii. Unul din multele cadre a fost insa supraexpus, se vedea supa roz. Ma gandeam sa il sterg dar spre surpriza mea, cand m-am uitat mai atent am observat detalii care de obicei nu apar, concluzia fiind ca e bine sa supraexpui, in supa roz ai sanse sa apara si detalii. Mai jos doua poze: supa roz, si aceeasi poza putin prelucrata ca sa nu mai apara supa roz. Diferenta fata de cadrele de mai sus e ca e la f2.8 deci a intrat mai multa lumina, dintr-un singur cadru se vad cam aceleasi detalii ca si stackul de mai sus.

dragos.n
23 Mar 2014 01:27


Dar e foarte buna asta scoasa din supa. Pentru un cadru..

Eu nu am reusit sa mai ies la teste din cauza de trepied, ca i-am facut o modificare, si maine trebuie sa fac modificarea modificarii. Si pentru ca am uitat sa pun la incarcat bateria monitorului. Oricum, am facut ceva teste la avioane, din mana, dupa amiaza, si e tare IIs-ul. E ceva diferenta la rezolutie.

valy
23 Mar 2014 01:53


Asta ar fi un stack in DSS din 50 de cadre de aseara, toate la iso1600, 200mm, variaza timpul 15-20s si f2.8-f5.6, la gramada.

dragos.n
23 Mar 2014 02:06


Din ce teste am facut azi, IIs-ul se comporta bine la ISO mare, De ce nu incerci undeva la 3000-4000?

Stack-ul asta ultim e scos din ciorba de loboda? Ca e cam mov.

valy
23 Mar 2014 02:38


Am observat ca iso1600 e ok, deja mai sus apare cam puricosa, vezi cea de mai sus e stack din 50 cadre si tot e zgomotoasa.
Pe aici n-a iesit loboda, deocamdata experimentez, DSS imi cam scoate aiurea, iese stackul prea alb si prea desaturat, m-am tot jucat cu culorile dar nu-mi ies deocamdata, insa astea sunt deja fineturi.

Cu ocazia asta am observat si coma, are putin la f2.8, in colturile din dreapta, la 200mm, pe la f4 se atenueaza. La 140mm pare mai multa. Tinand cont ca e un obiectiv FF probabil nu-i prea bine. Uiteun site care testeaza si come: http://www.lenstip.com/186.7-Lens_review-Tamron_SP_AF_70-200_mm_f_2.8_Di_LD_IF_MACRO_Coma_and_astigmatism.html

dragos.n
01 Apr 2014 12:00


Valy, se pare ca cineva te-a surprins in timp ce faceai astrofotografii cu aparatul din mana.

valy
01 Apr 2014 12:37


Am incercat si cu luneta in mana, ies putin miscate, o sa pun poza :). Cam asa aratam si eu. Cu putin antrenament cred ca se poate.

La f64 au un sigma d'asta, dar e pe trepied, nu cred ca te lasa sa il tii in mana asa.

valy
01 Apr 2014 23:37


Din mana, SR ON, iso 51200, 1/4s, crop 100%.