-----------------------------------
remus
29 Ian 2014 00:56

SN din M82
Salut,

Acum 12 Milioane de ani intr-o Galaxie apropiata M82 a explodat o stea aproape de marimea Planetei noastre si lumina exploziei care a fost mai puternica decat un Miliard de sori a fost trimisa in calatorie.

Lumina a strabatut 113.451.059.465.856.000.000 Trilioane km si i-a trebuit 12 Milioane de ani pana a ajuns in data de 21.01.2014 la noi.
4 zile dupa descoperirea Supernovei a picat lumina exploziei pe oglinda telescopului si a ajuns la ochiul meu.
A fost o imagine nemaipomenita.

Eos 600D, 8&#8220; f4 Newton + corectror GPU
NEQ6 Pro SynScan
Guiding, M-GEN + 9x50 Finder
stakt cu DSS
prelucrat cu CS6 
din pacate am prins  doar 7x300 sec. iso 400

Cristi65
29 Ian 2014 12:26


Foarte fain, felicitari!

Celly
29 Ian 2014 17:43


Superba poza ca si descrierea....big like

remus
29 Ian 2014 23:36


Salut,

Va multumesc! Pacat ca sa stricat vremea asa de repede, am vrut cel puti 1 ora de expunere dar sant multumit si cu ce am  :D

jimao22
30 Ian 2014 00:04


Atat de multe milioane de ani a calatorit lumina aia si tu ai prins doar 7x300 de secunde? :wink:
Frumoase pozele.

ZENDOW
30 Ian 2014 02:01

M82
Foarte bine corectata geometric  fotografia. Corectorul face treaba perfect!
Ghidajul merge foarte bine asa ca poti trage vreo 20-30 de ore de expunere - si atunci sa vezi rezultat!

Felicitari!

dmtr69
30 Ian 2014 11:44


Frumoasa captura! Bravo! Ma bucur ca ai avut parte de cer senin.
*Era gata sa te corectez in privinta marimii stelei, dar ai avut dreptate. Se pare ca supernova este de tip Ia, deci a explodat o pitica alba(cam de marimea Pamantului) ce a ajuns la masa critica furand materie de la vreo companioana.

remus
30 Ian 2014 14:00


2012 tot asa a fost 7x300 sec. dupaia sa stricat vremea. 2013 am prins numai 4x300 sec. acum 2014 iar 7x300 sec. parca e blestemata M82
Eu zic ca in vreo 40-50 de ani ajung la vreo 20 de ore expunere  :lol: si atunci sa vedeti ce rezultat :D

@Marius, exact! a fost o pitica alba. in data de 15.01.2014 a fost prima oara inregistrata dar programele de cautat a crezut ca este o stea din galaxia noastra, pentru ca a fost prea luminoasa. Deabea in data de 21 a fost descoperita ca SN de niste studenti.

2SKY
30 Ian 2014 20:09


Sa nu mai caut , ce se intimpla cu companionul in momentul exploziei ( in cel mai rau caz) , si in km cam care este distanta maxima dintre doua stele binare merge mai mult de 1 AL  :?:

dmtr69
30 Ian 2014 21:16


@2SKY
-Steaua companion poate deveni o stea fugara("runaway star") mai ales daca are masa apropiata de a celei care a explodat(poate fi cazul unui sistem binar cu ambele stele pitice albe).  Viteza de revolutie ramane dupa disparatia fortei gravitationale dintre ele. Evident viteza de revolutie a acestora depinde de marimea orbitei fata de centrul comun. Unele au o perioada de revolutie foarte mica(5-70min), altele de sute/mii ani(distanta intre Proxima Centauri si Alpha Centauri AB-sistem triplu- este de 0,2ly, de 400 ori mai mare decat orbita lui Neptun.
 In cazul in care steaua ce ramane este supermasiva (cu masa mult mai mare decat a "decedatei"), probabil nu-si va schimba orbita in galaxie.
 In cazul sistemelor multiple scenariile post-supernova se multiplica.

Procyon
31 Ian 2014 03:10


Vin si eu cu o imagine

aandrei
31 Ian 2014 09:03

Tehnica
@Procyon: Salut! Spune-mi, te rog, care sunt datele tehnice ale fotografiei (aparatura,  timp de expunere)?

aandrei
31 Ian 2014 09:06

Tehnica
@Procyon: Salut! Spune-mi, te rog, care sunt datele tehnice ale fotografiei (aparatura,  timp de expunere)?

Kirk Spock
31 Ian 2014 09:34


Are cineva idee cam cum s-ar fi vazut chestia asta daca era in galaxia noastra? Pentru ca, din ce vad in imagini, pare sa fie ceva extraordinar.

auriga
31 Ian 2014 09:48


@kirk, spock avem un exemplu relativ recent, SN 1054A din galaxia noastra, ale carei ramasite formeaza M1 - Crab Nebula, se mentioneaza ca ar fi fost vizibila si ziua timp de 23 zile, ca Venus, usor rosiatica.

Kirk Spock
31 Ian 2014 10:13


Da, ce spectacol trebuie sa fi fost...
C'mon, Betelgeuse! :D
(De fapt, ca sa avem imensul noroc sa o vedem explodand, ar fi trebuit deja sa se fi intamplat asta cam pe vremea cand Mihai Viteazu intra triumfator in cetatea Albei Iulii.) ;) Cine poate sti?

remus
31 Ian 2014 10:18


Depinde la ce distanta de planeta noastra. Tot ce sar intampla sub 100 a-l ar fi periculos pentru noi.
Razele gama ar distruge stratul de ozon.

Procyon
31 Ian 2014 13:51

Re: Tehnica

Salut. Pentru a realiza aceasta imagine am folosit un tub optic 150mm /f8 si o camera DSLR Canon 500D. Am expus 60x30s. Toate aceste cadre au fost realizate fara ghidaj.

MrMxyzptlk
02 Feb 2014 14:03


Vin si eu cu SN2014J. Fara ghidaj, cu o aliniera extraordinar de slaba si drifting mare (am observat dupa jumatate de ora pentru ca am lasat laptopul afara sa-si faca treaba si nu am urmarit si nu am mai vrut sa reincep dupa ora 12 ... ).

Doru Dragan
02 Feb 2014 14:16


bun si-asa :) Foarte tare. Unii nu au avut curaj sa iasa pe frig dar sa mai stea sa corecteze drift...