-----------------------------------
StarChild
27 Noi 2013 19:01

SW 105/500  vs. SW 120/600   - doar ptr vizual
Salutari

In curand SW80/400-le va fi proptit pe truss-ul de 300mm pe post de luneta de ghidare, asa ca nu il voi mai putea folosi ca instrument "vizual". Sincer am fost foarte multumit de imaginile date de 80/400 si as vrea sa-mi iau un inlocuitor din aceeasi "clasa de pret".

Ce sa aleg intre 102/500 si 120/600 ?

ma intereseaza dpdv al portabilitatii (ca greutate sunt OK amandoua, dar nu sunt sigur daca 120/600-le are parasolar retractabil sau nu).

instrumentul va fi folosit pe post de "luneta de concedii" ... sa ma mai uit la o cometa, Luna, etc... s-o initiez pe fiica-mea in sportul asta...deci ceva fara pretentii. Mariri pana in 100x-120x (ptr Luna eventual). Mai mult ma intereseaza DSO , roiuri, comete... camp larg in general.

"Dilema" mea mare este daca cei ~400RON in plus ptr 120/600 se merita.... adica castigul de 20mm in apertura se simte la observatii vizuale?

bine luneta nu va ramane asa cum vine de la mama ei...o diagonala electrica... posibil un "tunning" al focuserului... etc...    montura AZ3 si ocularele le voi vinde.


PS: nu, nu trec in tabara "sniperilor" (adic alunetistilor)  :mrgreen:

Mircea Pteancu
28 Noi 2013 00:28


Starchild a scris:

''PS: nu, nu trec in tabara "sniperilor" (adic a lunetistilor)   :mrgreen: 

Of,bine ca ai dat aceasta dezmintire,pe moment ma trecusera transpiratiile ca te faci de rusine...  


Daca ai face insa o introspectie sincera,uite ce ai descoperi :in secret iti doresti sa abandonezi  ''trussul'' de 300mm dar avand remuscari il lasi in compania cuiva de incredere ,adica luneta de 80x400mm.
Si pe care de fapt vrei sa o abandonezi si pe ea (se merita unul pe celalalt) si vrei o alta luneta..de care?...mai mare...de 102mm...nu...si mai mare...de 120mm...
Tendinta e clara.
Fiind prima sedinta,aceasta a fost gratis.

Acuma te las.Cand vei fi insa pregatit,te asteptam,la ''Lunete si telescoape-Lecturi utile pentru lunetisti''.

Mircea Sigmund  Froid (sper ca nu te-a suparat gluma...da' chestia cu asteptatul ramane valabila :P )

StarChild
28 Noi 2013 07:42


De sters, mesaj dublat

StarChild
28 Noi 2013 07:42


Catre Dl. Dr. Mircea ,

Va asigur in cel mai sincer mod ca fanteziile mele cele mai intense sunt legate de numerele 300, 600, F3, eq.....8     :lol:  Datorita "mediului" si "anturajului" la care sunt expus si datorita celorlalte "sporturi" care le mai practic (offroad si excursii la munte), recunosc sincer ca sufar de sindromul "size does matter" :lol:

Desigur ca imi voi  administra doza de lectura prescrisa de D-voastra legata de lunete,  dar ca sa ma intelegeti mai bine :  eu  sunt mai "mercenar" de felul meu, nu ma bat nici ptr reflectoare nici ptr refractoare, oricare imi plac atata timp cat imi satisfac placerea de a privi cerul.

Ideea e ca imi trebuie un instrument care sa-l pot "uita" in masina, care sa-l pot cara cu mine tot timpul, o scula nepretentioasa dar care sa-mi ofere o calitate decenta a imaginii, hai sa zicem ca un binoclu ar face chestia asta dar dupa o excursie la munte vara asta binoclul s-a decolimat grav pe cand 80/400-le mi-a putut incanta privirea fara nici o urma de decolimare sau alte probleme de astea... ma gandesc la 120 in ideea ca teoretic aduna cea mai multa lumina si ar putea sa-mi ofere acel "factor wow" pe un cer de munte. plus ca mai este fiica-mea in ecuatie, care e la varsta la care vrea sa faca tot ce face tata... si parca nu as lasa-o sa-si puna degetelele pe oglinda de 300 sau sa rastoarne trussul ala de 16kg. Pe nevasta si pe a mica nu le impresionez cu un instrument care sa separe te miri ce duble  :mrgreen: ele trebuie sa vada craterele de pe Luna, inelele lui Saturn eventual, si deosebit de util (ptr justificarea mai usoara a banilor cheltuiti) ar fi sa se vada cat mai usor DSO-uri.

Acum sper ca e mai clar de unde a aparut "nevoia" mea ptr un refractor mare ieftin transportabil nepretentios in intretinere si cat de cat decent la imaginea oferita.

O zi buna va doresc. Ma duc sa-termin de baut cafeaua, ma asteaptao zi "minunata" si plina de realizari marete la uzina.  :evil:


Cu deosebita consideratie si  respect,
al D-voastra pacient,
        Copkilu' din stele

catalin dumitru
28 Noi 2013 17:19

Re: SW 105/500  vs. SW 120/600   - doar ptr vizual
... adica castigul de 20mm in apertura se simte la observatii vizuale?

Se simte binisor .

Am dat cu ochiul si in 80/400 acum vreo 4 ani  si in 102/500 din sep. 2010 incoace . Se vede clar diferenta , mai ales ca 102-ul e la f/5 .

Cred ca am mai scris pe undeva , impresia mea este ca la vizual , orice milimetru in plus la apertura este mai evident la instrumente mici de pana in 100 sau 100 si ceva .

Banui ca 120-ul tre' sa faca spectacol in comparatie cu 80-ul (asta zic eu ca ar trebui sa te intereseze) , chiar daca e manjit ceva mai tare de haloul violet. Dar cui naiba ai mai pasa de blurr la G mic ,  atunci cand cerul e negru si curat ...

StarChild
30 Noi 2013 11:11


offtopic: a scris @CatalinDumitru: Am dat cu ochiul si in 80/400 acum vreo 4 ani si in 102/500 din sep. 2010 incoace . Se vede clar diferenta , mai ales ca 102-ul e la f/5 .  
pai si 80/400 e tot F5  :mrgreen:    
asta imi aduce aminte de o faza cu taica-miu care o primit intr-un an bilet de odihna de la sindicat ptr 21 de zile....si era extaziat " am mai stat eu in concediu 3 saptamani, da' 21 de zile niciodata!"    :lol: 

revenind ontopic (oarecum): am comandat 120/600 ...l-am gasit la ~1400 RON nou de "blec fraidei"   :D    marti ajunge, asa ca o sa am un trepied AZ3 la vanzare... cine vrea sa se insrie pe lista de acuma  :twisted:

Erwin
30 Noi 2013 11:31


KID, cred ai căzut în capcana în care cad mul&#539;i, raportul focal este important pentru fotografie &#537;i pentru mărimea câmpului, desigur, dar la astro vizual dacă vrei să vezi DSO este important fiecare mm de apertură, a zis cineva mai sus &#537;i repet. A&#537;adar cu un 120mm vei vedea mai bine decât cu 102 &#537;i cu acela mai bine decât cu 80mm, bineîn&#539;eles instrumentele să fie de aceea&#537;i calitate. Dar intervine pre&#539;ul &#537;i greutatea, la 120mm ai mai multă sticlă, tub, celulă, focuser, adaptor. Având distan&#539;a focală mai lungă trebuie să alegi cel mai lung ocular pe care-l găse&#537;ti pentru astfel de observa&#539;ii. Eu a&#537; lua un Baader Aspheric de 36mm. Cred că la noi ajunge în jur de 200E.

catalin dumitru
30 Noi 2013 13:06


 ...pai si 80/400 e tot F5  :mrgreen:

Asa e  :) , nu stiu de ce aia ma-sii tot am in cap ED-ul de 80  :D 

Intr-adevar cu ocularul potrivit va fi o problema . Eu am rezolvat-o abia dupa 2 ani si ceva , cand mi-a reusit o constructie (un surogat dupa Konig II , dupa spusele lui Zoth ) a carui curbura focala sa se pupe perfect cu cea de la SW102/500.

Acum focalizez clar si simultan pe tot campul captat de cei 31-32 mm diam. ai lentilei de intrare si privitul a devenit cu adevarat o placere. 
Probabil se poate si mai bine dar nu am gasit inca lentile potrivite de diametru mai mare. De cumparat un ocular dedicat refractoarelor scurte ,  nu ma gandesc inca .

StarChild
30 Noi 2013 23:20


@catalin dumitru: "pasarea malai viseaza" ;-)

@erwin: pe la anu' mi-am propus sa-mi iau 2 Ethos-uri, unul scurt (6mm) si unul cat mai lung.... momentan ma joc cu ethosu asta de 13, o sa fie cam 46x marire si camp larg... cred ca "se simte bine" la F5 ethosu cu toate curburile de camp.
Legat de greutate, are 4kg OTA-ul asta de 120/600...e ok

Mircea Pteancu
01 Dec 2013 14:56


StarChild
Daca tot esti hotarat sa dai banii pe oculare Ethos,atunci du lucrurile pana la capat:adauga pe lista de achizitii si corectorul de coma necesar reflectoarelor ultra-scurte,daca a intrat in productia de serie (parca Al Nagler spunea ca era in faza de prototip anul trecut sau acu doi ani , l-a si incercat pe zip-dobul de 30 cm F/3 al lui Bartels).
Si comanda la Tavi Stanescu o oglinda moderna de F/3 sau chiar mai scurta.
Cam ca cea de aici:

http://www.bbastrodesigns.com/6inchF2.8/6%20Inch%20F2.8%20Telescope.html

Numai pe asa ceva intra ocularele Ethos cu adevarat  pe terenul lor de vanatoare.

Mircea

PS:si mie imi place ''malaiul'',nu numai lui Catalin  :D

Tavi F.
01 Dec 2013 19:02


Deci reclama pentru Stanescu a devenit nelipsita pina si pe topicurile despre refractoare, sub forma deturnarilor off!

catalin dumitru
01 Dec 2013 19:53


@catalin dumitru: "pasarea malai viseaza" ;-)

Asa e , desi ma gandesc la SW 80 ED mai degraba ca la o ustensila de luat la iarba verde pentru privit- pozat prigorii sau alte pasarici  :) 

De mult am in cap sa pun mana pe un ED nu prea lung dar mereu imi amintesc ca la un moment dat imi voi dori mai mult .
Chiar mai mult decat 120-ul de la Synta. Apropo , chinezii astia dragalasi nu fac ED de 150 ? Ma refer la o solutie optica simpla , nu la ceva cu jdemii de lentile.

StarChild
01 Dec 2013 21:04


@MirceaPteancu: e comandata oglinda deja, dar momentan am de scos la cer 300/5.4... abia apoi ma apuc de 300/3 (sau 2.8)... corectorul ala sau altul va fi luat ca sa-l impart cu Tavi ptr inca un telescop.

@Tavi: am sa te rog sa iti rezolvi orice probleme ai avea cu TaviStanescu pe privat. Multumesc. Ptr linistea ta, relatia mea cu  Tavi e ceva mai mult  decat o relatie client-furnizor, pe TaviStanescu il cunosc de mai bine de 15ani, am fost coleg de facultate cu fratele lui TaviS. Si intamplator sau nu  mai impartim si alt hobby.... oricum am obosit sa iti tot citesc remarcile rautacioase pe toate topic-urile. Imi pare rau ca a trebuit sa zic  asta... dar nu retrag. Ai o semnatura foarte frumoasa dar nu te mai reprezinta. Ai avut niste post-ari foarte utile, dar in ultima vreme toate post-arile tale nu aduc  nimic util forumului.....  ai fi mai fericit daca chiar ai trai pentru visul tau.... :wink:

StarChild
03 Dec 2013 15:44


o ajuns dihania...  e mai mare decat m-am asteptat...momentan e aburita nu pot vedea nimic prin ea...o las la aclimatizat

StarChild
03 Dec 2013 16:21


ok...Later Edit: aberatii cromatice pe lumina zilei.... imagine sharp... asteptam intunericul (si senin-ul ca momentan e innorat  :(   )

Stanescu Octavian
03 Dec 2013 17:44


aberatii cromatice ?? poate sunt de la ocular.. sau nu e ED refractorul

StarChild
03 Dec 2013 17:52


lumina prea multa... in zonele cu contrast mare (fundal luminat si obiect inchis la culoare) sunt aberatii... zice @RedGiant ca se vede bine doar ca e lumina prea multa...
o scot imediat afara sa vad ce si cum

StarChild
03 Dec 2013 19:15


...o scot imediat afara sa vad ce si cum

mda...e ceata de nu vad pamantul de la etajul 2  :?

@TaviStanescu: ED ?!?! de 120 ?!?!? .... is copil nacajit ... n-am castigat la Loto inca...   acromat d'ala simplu, air spaced...

Erwin
03 Dec 2013 21:32


Aha, de-aia s-a lăsat cea&#539;a?! :lol: 

La focale scurte &#537;i dacă obiectivul nu l-a bibilit chinezul destul e de a&#537;teptat să ai abera&#539;ii vizibile în lumina puternică. Presupun că te-ai uitat cu Ethos-ul a&#537;a că ocularul iese din discu&#539;ie. Ai folosit &#537;i prisma? &#536;i aia poate adăuga ceva cromatism nedorit. 

Dar la DSO noaptea nu te va deranja prea tare, părerea mea. Eventual îl mai tunezi, mai bagi ni&#537;te velur negru înăuntru, o diafragmă la obiectiv dacă marginea e na&#537;pa. 

Să-l folose&#537;ti sănătos! :)

StarChild
07 Dec 2013 20:41


@erwin: multam de urare.

Am scos aseara luneta in curtea blocului ... M42 in toata splendoarea ! Din oras....  :shock:   Bootes clar, stralucitor...mai mult n-am apucat sa studiez ca s-a acoperit iar cu nori ....  la Jupiter se vedea un pic de halou violet dar nu tot timpul....

Luneta asta striga dupa un cer de munte..... asa ca intre Craciun si AnulNou am sa o sui pe Vf Ignis in Maramures :-)

sternchen
07 Dec 2013 22:02


.. M42 in toata splendoarea ! Din oras....  :shock: 

Inseamna ca ai o luneta buna!  :) 
Si eu sunt de parere ca la oras o luneta buna te scoate din incurcatura..cat de cat :wink: .Dar cred ca pe un cer mai bun se merita un reflector..cel putin e mai mare.motiv pt care astept sa vina newtonul de 6".insa,pana cand voi ajunge la tara va trece muuuult timp.Anul asta nu cred,ca iarna a inceput cam serios,familia s-a marit..

Oricum pe un cer bun trebuie sa vezi si mai bine.Sa ne spui si noua ce minunatii ai vazut la munte de sarbatori

  Cer senin!

Teo
07 Dec 2013 23:13


Felicitari Starchild pentru achizitionarea refractorului acromat 120/600 mm !

Adevaratul potential si-l va dezvalui pe un cer negru de la tara sau de la munte.

Cei care nu au avut ocazia sa priveasca M 42 din Orion, M 31 Andromedae sau M 13 prin ea, o considera probabil o jucarie plina de cromatism.

Nu este chiar asa. De cand am achizitionat si eu una similara, nu m-a dezamagit niciodata.
Evident ca nu cer de la ea calitate APO sau ED dar imaginile pe care le ofera (la observatiile vizuale) sunt foarte bune mai ales in domeniul deepsky. 

Cu timpul poate ii faci si un review sau postezi macar cateva pareri despre aceasta luneta luminoasa si portabila.

Mult succes in continuare si cer senin, cu turbulente minime !

StarChild
08 Dec 2013 15:12


@Teo & Sternchen : multumesc

Slabiciuni ale lunetei: montura AZ3 aluneca cand vizez spre zenit... trebuie " tunata" montura. Intentionez sa-i fac un surub de strangere s-o pot bloca in pozitie. De asemenea un maner cu care s-o manevrez grosier ar  fi util. 
Sapt viitoare ajunge o diagonala dielectrica pe 2" . Apoi urmeaza un filtru semiapo ca sa mai tai din irizatiile violete. In rest e ok. Timp sa fie sa scot "divaisu" la cer. In weekendu viitor poate incerc s-o sui la MunteleMic sa vedem un cer de munte.... asta daca pot sa sui pana sus la MMic... da asta e un alt sport despre care vorbesc :-)

Oricum sunt convins ca pe cer negru de munte sau de la tara luneta asta va face spectacol, cel putin dupa cum se vede din oras cu ea probabil pe un cer curat va fi incantator de privit cu scula asta.


Dupa prima tura de observatii am observat ca stelele sunt punctiforme cam pana la 10% de margine. Acuma e discutabil, eu vorbesc din experienta privitului pron Ethos unde trebuie sa rotesc capul ca sa vad tot campul, privind "centrat" totul e clar.

Mars Boy
08 Dec 2013 17:13


Salut StarChild! Si eu am pe wishlist SW 120/600 ( vizual ). Stiu ca refractoarele cu tub lung sunt mai bune decat cele pe scurt dar pentru mine conteaza portabilitatea atat a tubului cat si a monturii. Am citit ca ai facut observatii la Jupiter ... ai folosit filtre colorate sau nu ? Ce detalii ai putut observa pe disc ? Observatii terestre la distanta pe timp de zi ai facut !? Mersi anticipat ! Btw ... sa o stapanesti sanatos si cer senin sa ai ! :D Un super instrument pe care mi l doresc si eu ( repet ) !

StarChild
08 Dec 2013 20:57


Salut Procyon. N-am facut "observatii" la Jupiter...adica doar l-am identificat i-am facut cu ochiul un pic. Se vedeau 4 sateliti, si atat... n-am folosit filtru, si la 46.1X marire nu aveam ce alte detalii sa mai vad. 
Terestru inc anu l-am folosit, in timpul zilei sunt la lucru :-(... urmeaza concediul...

Erwin
09 Dec 2013 00:46


Slabe speran&#539;e de senin la Muntele Mic în perioada asta a anului. Nu vreau să te dezamăgesc însă de câte ori am fost în zonă chiar dacă în Caransebe&#537; era senin pe munte erau nori grei. Însă dacă compensezi cu o tură de ski e ok. Dacă mai ninge, că acum e un strat sub&#539;irel... :)

Mars Boy
09 Dec 2013 15:00


Salut Procyon. N-am facut "observatii" la Jupiter...adica doar l-am identificat i-am facut cu ochiul un pic. Se vedeau 4 sateliti, si atat... n-am folosit filtru, si la 46.1X marire nu aveam ce alte detalii sa mai vad. 
Terestru inc anu l-am folosit, in timpul zilei sunt la lucru :-(... urmeaza concediul...

Nu cred ca ai vrut sa zici Procyon. :D Sunt curios ... in caz ca vei posta ... niste detalii la comportamentul planetar si terestru. Am si eu o alta baterie de intrebari pentru tine : Cu ce a venit 45 grade sau 90 grade ?? Red dot sau luneta ? Barlow ceva ai primit ? OTA este alb cu negru sau Black Diamond ? Dew Shield ul este metalic sau din plastic ? Intreb pentru ca atat pe siteurile SW cat si pe cele ale distribuitorilor romani sunt diferite aceste accesorii ... Mersi anticipat si sa te bucuri de ea !!!

StarChild
09 Dec 2013 15:20


Salut @MarsBoy....scuze...nu voiam sa zic Procyon....  scriam de pe telefon si am retinut ca era cineva cu "Y" in nick-name...si am ramas cu Procyon in minte...

sa-ti raspund:
- a venit cu prisma Amicii 45 grade .... am vandut-o deja
- a venit cu red dot finder
- nu are barlow .... doar Super 10mm si Super 25mm
- OTA este alb cu negru ... si eu as fi vrut full black...dar arata OK si asa, m-am obisnuit deja
- dew shield-ul este metalic... solid rau


comportament planetar si terestru ....  nu stiu inca...o sa vad daca prind in weekend niste timp in timpul zilei sa ma uit...   am vazut ieri pe un nene la vreo 150m distanta...  vedeam clar becul, moaca lu nenea ala (avea chelie), tricou Nike alb cu scris albastru sau negru... s-o asezat la masa sa citeasca o revista de aia cu rebus-uri ... 
 :mrgreen:

StarChild
10 Dec 2013 11:46


am pus ieri o diagonala dielectrica Lacerta pe 2" dar evident cerul era acoperit de nori, asa ca nu am putut s-o testez, sa vad daca e o imbunatatire fata de prisma de 45grd pe 1.25 .... 
ca impresie, parca e mai bine legata luneta asa, nu mai exista acel adaptor 2-1.25 in care sa apara joc, ocularul sta mai bine prins in burduful de 2" ...  asteptam putin de cer senin  :roll:

Stanescu Octavian
10 Dec 2013 12:22


Acum 2 seri a fost ceva senin ca eu am filmat la luna . dar era in reprize vizibil cerul . prisma amicii strica un pic imaginea am simtit si la cass 270 cu 7m focar unde lumina se poate spune ca e paralela.
sigur oglinda va da imagine ceva mai buna la mariri mari 200x daca duce lunetuta atat .

Mars Boy
10 Dec 2013 18:06


Salut @MarsBoy....scuze...nu voiam sa zic Procyon....  scriam de pe telefon si am retinut ca era cineva cu "Y" in nick-name...si am ramas cu Procyon in minte...

sa-ti raspund:
- a venit cu prisma Amicii 45 grade .... am vandut-o deja
- a venit cu red dot finder
- nu are barlow .... doar Super 10mm si Super 25mm
- OTA este alb cu negru ... si eu as fi vrut full black...dar arata OK si asa, m-am obisnuit deja
- dew shield-ul este metalic... solid rau


comportament planetar si terestru ....  nu stiu inca...o sa vad daca prind in weekend niste timp in timpul zilei sa ma uit...   am vazut ieri pe un nene la vreo 150m distanta...  vedeam clar becul, moaca lu nenea ala (avea chelie), tricou Nike alb cu scris albastru sau negru... s-o asezat la masa sa citeasca o revista de aia cu rebus-uri ... 
 :mrgreen:

Chiar imi place ca vine cu red dot ... detest lunetele ca finder ... mai ales cu lentila de plastic. Iar ota ul alb cu negru, arata si el foarte frumos ... multi de pe afara chiar ziceau ca de cand au bagat paleta asta, instrumentele arata mai profi :D Am si eu Black Diamond si este si el frumos ... dar la observatii solare se cam incinge dar e in regula cu toate astea. Mie unul mi era indiferent ce culori/culoare avea .... bine ... albastrul clasic nu prea ma atrage. :D Cat de dew shield ... e mai bine metalic decat plastic. Foarte tari detaliile care le ai observat :D. Cu ce ocular ?? Cred ca de la SW ... pentru terestru ... 120/600 e best buy ... scurta, usoara, poti pune si barlow fara emotii. Cer senin !

Stanescu Octavian
11 Dec 2013 00:29


Am iesit la cer cu luneta,StarChild (proprietarul) Erwin si eu .  la cativa km in sudul orasului.
pentru ca este acromat dublet 120mm f/5  nu ma asteptam la minuni , la deepsky  cu nagler 26mm e minunat si nu apare coma la marginea de 82 grade . am vazut cateva roiuri in Auriga M31  si Pleiadele. cu Ethos 13mm am vazut Trapezul in M42 .si norii gazosi bine cunoscuti .
Dar la Luna culori din plin cu Nagler de 7mm  la 85x  se simtea o ceata albastra si in interiorul discului Lunar peste cratere . La Jupiter la fel halou albastru extern si voal galben pe planeta.
Am privit si prin micul Mak MTO a lui Erwin ce nu are deloc culori parazite .
frigul nu ne-a lasat prea mult iar luna a ajutat la poze ambientale.

Erwin
11 Dec 2013 01:50


Slăbiciunea principală a instrumentului s-a dovedit a fi montura AZ3 care nu face fa&#539;ă lunetei echipate cu diagonală de 2" &#537;i oculare grele. Se impune o montură solidă &#537;i fiabilă chiar dacă este doar AZ. Montura piston mare ar fi bună pentru a&#537;a ceva sau măcar o montură din T de instala&#539;ii de 2" cum are domnul Mircea Pteancu. O altă idee care mi-a venit acum ar fi echiparea monturii AZ3 cu un bra&#539; cu contragreutate &#537;i montarea lunetei în lateral, în dreptul pivotului. S-ar asigura astfel pozi&#539;ionarea &#537;i echilibrarea corespunzătoare.

StarChild
11 Dec 2013 07:57


N-am mai apucat sa scriu asears ca m-o luat fiica-mea la citit povesti cum am ajuns acasa.

Oricum lucrurile s-au spus deja. Mai vreau sa adaug ca se pot vedea 2 inele pe Jupiter. Am pus si combinatia Ethos13 + Powermate 4x ptr o marire de ~184x dar e inutilizabil in primul rand datorita monturii, e practic imposibil sa tii ceva nemiscat in camp, apoi intr-adevar aberatiile is spun cuvantul. Clar nu e facuta ptr asa ceva. 

La 85x e OK, sigur nu e perfect exista aberatii cromatice dar imaginea e sharp, pe Luna ai detalii frumoase.
Adunate toate e buna ptr ce a fost facuta  :lol:

Mars Boy
11 Dec 2013 10:40


Este corect ce spuneti voi despre AZ3 si aberatiile cromatice ... e normal sa fie asa in ambele cazuri pentru ca e un F5 si este si gandita pentru portabilitate. Terestru si deepsky isi face treaba bine din cate am citit. Evident ca planetar un 1000mm e incomparabil mai bun ... dar montura EQ3-2 nu se compara la portabilitate cu AZ3. Multumesc tuturor pentru detalii. PS: Raman si eu tot pe ideea achizitionarii ei. Tot pe un AZ3 pentru ca nu fac astrofoto.

Erwin
11 Dec 2013 12:42


Montura AZ3 e mai slabă decât piston mică pe care am avut-o prima dată. Luneta de 80x900 pe care am echipat-o cu diagonală de 2" &#537;i oculare Hyperion are cam aceea&#537;i greutate ca 120x600. Secretul este pozi&#539;ia laterală a instrumentului ce permite o echilibrare foarte bună. De asta zic, hai să modificăm AZ3-ul &#537;i să folosim ceea ce are el bun: reglajele fine &#537;i fără joc.

Mircea Pteancu
11 Dec 2013 22:55


Am apucat sa-i prezint lui Erwin montura mea pipe doar din fuga,pe intuneric.
Cea deja finalizata este de 1.5 toli.
Dar am ingredientele principale (trepied de teodolit,Teu,reductii,teava 2'') pentru una mai mare.
(Daca o sa mearga tot asa de repede ca prima ,vorbim de ea peste vreo doi ani...:oops: )
In orice caz,functioneaza superb,foarte stabila,cu un feeling de cap foto-video profi hidramat.
Ca dovada,aseara am observat 22 de stele duble din lista Astronomical League.
Dar nu mai am unde sa raportez aceste observatii,la Observatii-avansati nu mai intru,e ca in cavoul lui Bacovia...

Mircea

StarChild
18 Dec 2013 20:30


am primit azi filtrul Baader Semi-Apo@MirceaPteancu: simt o oarecare urma de suparare in cuvintele d-voastra . sa fie de la vreme? :roll: Sa stiti ca acolo pe Observatii avansati eram si niste "ascultatori" tacuti dar fideli ...

Mircea Pteancu
19 Dec 2013 23:13


Starchild

Imi dau numai cu presupusu' dar chiar e nevoie de acel filtru?
Noua ta luneta,si pare sa se descurce grozav pe terenul ei de vanatoare-dupa cum mi-a povestit alaltaseara Erwin cand m-a vizitat,este o luneta RFT.
Aceasta inseamna grosismente mici,campuri cat mai largi,daca se poate campul ''maximus''.
Au fost mai multe discutii despre lunetele scurte si mereu discutia deraiaza spre subiectul de la ce grosisment,cu ce ocular,la care planeta, incep sarmanele lunete scurte sa coloreze.
A astepta de la o luneta RFT performanta la gosismente mari este ca si cum m-as plange ca bicicleta mea nu se comporta bine la 100 km/ora.

In rest,nu sunt suparat,o fi vremea.Probabil din cauza ei stateam si ascultam cum

''... scartaiau coloanele de plumb''.

Mircea

StarChild
20 Dec 2013 10:24


@Mircea: sigur ca nu este ceva "must have" e mai mult "nice to have"... adica imi placea cum se vede si fara filtru, dar acuma cu filtru comportamentul e clar imbunatatit cel putin ptr imagini luminoase (terestru am apucat sa ma uit putin prin ea, la Luna inca nu am testat-o)

Mircea Pteancu
21 Dec 2013 20:02


Daca totusi si totusi vei vedea ca noua luneta te necajeste,alung-o la mine,am o ograda incapatoare si o inima larga (pentru telescoape).
Io cu oamenii am probleme,cu acele alcatuiri de sticla,alama,aluminiu ,lemn si chiar carton ma inteleg foarte bine.
Poate veni fara filtru. :D 

Mircea

StarChild
04 Ian 2014 22:40


Am luat o pauza de la carnati si vin si am surubarit oleaca.

Am luat motorasul ptr focuser care era initial destinat focuserului ptr telescopul mare. La acela ii voi pune un motor pas cu pas ptr a avea o turatie reglabila pe o plaja mai mare (am si reductie 1:10 la ala).

Initial am coborat niste ingerasi si sfinti ca nu imi dadeam seama cum se demonteaza "rozeta" de la focuserul lunetei 120/600. Dupa o poveste cu Erwin si Dorin la telefon, am hotarat sa ma risc sa pun la flacara la aragaz rozeta. Asa am reusit sa desurubez rozeta de pe axul cremalierei.
De aici incolo e floare la ureche. Motorasul s-a potrivit la fix. Functioneaza "ceas" :lol:

lucian.1333
01 Mar 2014 08:28

sw
buna ,http://www.ebay.de/itm/Sky-Watcher-ED-90-PRO-OTA-90-900-Optik-made-in-Germany-WELTBESTPREIS-/281270959525?pt=DE_Foto_Camcorder_Teleskope&hash=item417d0e3da5,ce parere aveti imi scuzati interventia va multumesc

StarChild
01 Mar 2014 10:45


Salut Lucian, din pacate nu ma pot pronunta. Intrebarea e mai bine sa o pui pe "Achizitie instrumente" decat in acest topic. Oricum vezi ca acolo s-a mai discutat despre luneta aia, precis gasesti mai multe informatii utile. Bafta!

Poze cu prinderea la AZ3, ptr cine e curios:

Erwin
01 Mar 2014 12:54


Te-ai mai gândit la modificare sau o montură piston? Am pistoane destule! :) Am &#537;i discuri de teflon pentru lagărul azimutal, în loc de rulment de presiune.

StarChild
01 Mar 2014 13:41


Da, o sa fac o montura AZ, as vrea sa o termin pana la tabara de la Lisa. Ceva in genul lui astrotrac giro am in cap. Momentan ma concentrez pe trussul ala sa-l termin, apoi sa vad si cu montura. Multam de oferta cu pistoanele, discutam.

StarChild
05 Iul 2014 11:11


Am scos aseara luneta in fata blocului sa trag cu ochiul la Luna..... si sa testez ocularul de 7.5mmm proaspat achizitionat.

Pot spune ca am fost impresionat de detalii, sharpness la 80x marire, practic Luna umplea cam 90% din camp.Craterele perfect conturate, umbra "muntilor" clar definita, se vedea bine "lumina cenusie" de pe partea umbrita a Lunii. Contrast foarte bun. Acuma e drept ca diagonala e o dielectrica Lacerta, focuserul e Baader Steeltrack, montura e Vixen Porta 2, deci doar obiectivul si "duda" mai sunt originale la ea.

Ce m-a frapat, ma asteptam sa fie mai deranjant cromatismul, fiind vorba de marire mai mare, mai ales la marginea campului, dar asa ochiometric pot spune ca e mai putin vizibil decat prin Ethos. Deci cu Takahashi LE 7.5 la 80x cromatismul e mai slab vizibil decat prin Ethos 13 la 46x ...  interesant ptr mine...  la sharpness sunt similare, nu am vazut diferente intre ele, dar la cum gestioneaza aberatia cromatica, Takahashi e in fata. Mentionez ca vorbesc de AC cu luneta full aperture , daca o diafragmez imaginea e chiar curata. Nu am folosit filtrul semi apo la nici un ocular.

Poate reusesc in seara asta sa testez "ochiularul" si  cu telescopul mare pe un Saturn sau ceva de genul. Sunt tare multumit de lunetica asta, da' am noaptea niste fantezii cu un 150 F4.6 cu tub si parasolar de fibra de carbon, focuser pe 3", o montura home made gen Vixen T-Rex cu GoTo ..... :-).... ooops, am zis prea multe .... povestesc eu mai pe larg in alt topic :-)

sternchen
06 Iul 2014 09:20


Spor! :) 

Apertura de 120mm la luneta inseamna ceva atat la planete,cat si dso.
Ar fi interesanta comparatia cu un reflector 6'.Ar aduna lumina ca si o luneta de 128mm.

Daca ti-a placut cum se vedea luna prin ocular de 7,5mm,ar fi interesant la dso cu un plossl simplu de 9,5mm(60 ori ,exit pupil 2mm)

StarChild
06 Iul 2014 10:44


Momentan nu am alte oculare ... vedem ce mai urmeaza. Oricum se completeaza fain jucarelele.

Am fost aseara la gradina si m-am incantat iar cu Luna. M-am apucat sa caut pe cer DSO-uri, si dupa ceva eforturi am gasit M57 in Lira. Prin ambele oculare se vedea clar conturat, prin 7.5mm am reusit si sa vad ca centrul e mai intunecat. Altceva n-am apucat ca trebuia sa vin acasa cu fiica-mea. Incerc in seara asta M13,  desi Luna cam face lumina si am si un bec pe strada care ma cam jeneaza.

Erwin
06 Iul 2014 19:28


Felicitări pentru noua achizi&#539;ie. Presupun că ocularul a fost conceput în ideea de a fi folosit pe instrumente rapide. Putem face compara&#539;ie cu newtonianul de 150mm la DSO.

StarChild
07 Iul 2014 10:50


am fost aseara cu baietii de la astrovest la o "aruncare cu privirea" prin ochean.

M13, Dumbell, si mai ceva M (nu mai retin care  :mrgreen: , oricum nu m-o impresionat ca era o pufosenie foarte difuza si slaba...). Am facut "teste" pe Luna. Am mai testat pe "dubla dubla" din Lira

Ne-am jucat cu oculare de 13 -> 7.5 -> 3.5  (Nagler) ....  nu am prea avut cer ptr DSO (luna deja luminoasa si nori intermitenti). Am putut distinge ceva stele separate in M13, am separat "dubla dubla"

La Luna, la ocularul de 3.5mm (~171x) imaginea era sharp, doar ca apareau irizatii violete, deci clar marirea era prea mare, altfel imaginea e clara. Cu un filtru lunar lucrurile s-au mai imbunatatit, dar inca erau prezente irizatii violete.

StarChild
07 Iul 2014 22:24


Azi seara, cand am ajuns acasa, dezastru..... luneta, cu tot cu trepied era rasturnata pe parchet.
Daune: un picior de la trepied e rupt (piesa de plastic care imbina piciorul de aluminiu cu piesa unde se monteaza capul monturii) si cel mai grav: focuserul Steeltrack smuls din inelul adaptor... problema e ca nu mai functioneaza reductia 1:10, adica acolo e ceva bai inauntru. Intr-un sens se roteste, in celalalt e infranat tare, pe viteza mare nu-l pot roti, cu reductie pot derula, dar merge mai greu .....  :roll:  Optica nu am idee daca are ceva probleme, lentilele sunt intregi, n-am momentan idee daca sunt deplasate/descentrate...

Nu vreau sa na gandesc  acuma, dar urmeaza cam mult de reparat.... noapte buna :-(

StarChild
08 Iul 2014 10:14


... problema e ca nu mai functioneaza reductia 1:10, adica acolo e ceva bai inauntru. Intr-un sens se roteste, in celalalt e infranat tare, pe viteza mare nu-l pot roti, cu reductie pot derula, dar merge mai greu .....  

focuserul functioneaza din nou. roata de la reductie era miscata pe ax (bagata prea inspre roata de viteza mare), probabil cand a cazut luneta a cazut direct pe roata de la focuser si a "infundat-o" putin. Acum functioneaza totul din nou  :) 

Ramane de rezolvat piciorul de la montura, probabil am sa dau la atelier sa-mi faca o copie a capetelor, dar din Aluminiu masiv, nu din plastic si inlocuiesc toate capetele..

Incerc deseara sa "evaluez" optica/lentilele cat sunt de descentrate. :?

hpavictor
08 Iul 2014 12:32


"capetii " este cumva o eroare datorata  unei  traduceri cu Google Translate sau a fost o scapare nefericita ?
Corect ar fi " capetele " ... parerea mea .

StarChild
08 Iul 2014 12:41


"capetii " este cumva o eroare datorata  unei  traduceri cu Google Translate sau a fost o scapare nefericita ?
Corect ar fi " capetele " ... parerea mea .

ai dreptate, multumesc de atentionare. Am inlocuit, sper ca acum se intelege mai bine ce am zis :geek:

StarChild
08 Iul 2014 23:02


Focuserul e ok, optica pare ok, mai trebuie sa fac un test afara pe stele ca sa fiu 100% convins ca e in regula.
Mai jos se vede in poza cum arata capetele de la un picior de la trepied:

StarChild
08 Iul 2014 23:21


Daca tot voi reconstrui cele 6 piese care acum sunt din plastic, le voi reface din metal, posibil sa ma duca gandul sa inlocuiesc picioarele din profile de aluminiu cu niste picioare de lemn, un pic mai solide. Ce lemn recomandati?

StarChild
09 Iul 2014 00:10


Mesaj dublat. De sters.

hpavictor
09 Iul 2014 00:46


Ar trebui sa invatam  din  exemple utilizate in domeniul  din profesional , adica studiind trepiedele folosite la aparatele  teodolit clasice pentru geodezie - telemetrie .
Probabil ca picioarele trepiedului ar trebui confectionate din lemn de stejar , fiert in ulei sau parafina ... parerea mea . 
Prin inchiderea porilor celulelor unui material dens , il vom transforma intr-un material suficient stabil la variatii de umiditate .
Pe termen scurt , adica cat ar putea dura o observatie astronomica normala ( cateva ore )  _

Ar putea fi o varianta utila ...

mihai leahul
10 Iul 2014 18:31


Sincer, i-mi pare rau de incident. Eu as lipi cu un adeziv instant 406 si din lateral 2 holsuruburi, cit mai spre capatul piciorului, sau 2 din jos in sus. Nu cred ca se merita sa schimbi capetele. Spor!

StarChild
10 Iul 2014 22:52


...... nu cred ca se merita sa schimbi capetele. Spor!


Pai se merita, ca alea erau singurele piese de plastic din toata montura, si macar acum am motivatie sa le fac de Aluminiu si cu ocazia asta fac si picioarele din lemn... tot raul spre bine...

catalin dumitru
11 Iul 2014 19:15


Daca tot voi reconstrui cele 6 piese care acum sunt din plastic, le voi reface din metal, posibil sa ma duca gandul sa inlocuiesc picioarele din profile de aluminiu cu niste picioare de lemn, un pic mai solide. Ce lemn recomandati?

Daca ai posibilitatea , fa piesele din textolit.

Profilele de aluminiu le poti umple cu ceva , o spuma densa sau rasina poliesterica (ca e mai ieftina ) amestecata cu vreo fibra voluminoasa . Totul e sa nu se ingreuneze prea mult .

StarChild
13 Iul 2014 13:30


@catalin dumitru: de ce sa fac capetele din textolit? nu vad avantajul :roll: 

betele as putea sa le umplu cu nisip, ca sa fie un pic de greutate si sa atenueze vibratiile.

nobody
13 Iul 2014 14:08


Treaba cu nisipul bagat in picioare este un mit urban si nu ajuta la nimic. Vibratiile se produc in principal prin torsiunea si flambarea profilului, fortele apar de-a lungul picioarelor. Iar tocmai pe piesele aceelea care ti s-au rupt se concentreaza toate fortele si sunt critice. De aceea la trepiedele care se respecta se fac din metal masiv.

Sincer, i-as adapta niste picioare de teodolit. Lemnul atenueaza foarte bine vibratiile.

catalin dumitru
13 Iul 2014 15:17


@catalin dumitru: de ce sa fac capetele din textolit? nu vad avantajul :roll: .

Cum a ajuns luneta pe jos ?

Daca a alunecat un picior , mai degraba faci in asa fel sa fie ceva mai stranse cele trei brate , adica sa il cracanezi mai greu.

Pentru asta e mai bun textolitul ala maroniu pe baza de tesatura si bachelita , decat vreo piesa de metal care odata stransa va produce span , haraiala si uzura inutila.

Nu degeaba se fac roti dintate si coroane melcate din asa ceva.

StarChild
13 Iul 2014 19:04


Pai luneta a ajuns pe jos fiindca a facut "spagatul" dintr-un motiv simplu: ii lipseste "spiderul" care tine cele 3 picioare si pe care se punea tavita ptr accesorii.

Probabil ca picioare de lemn urmeaza .... 

Ok, am inteles treaba cu textolitul, dar o sa le fac totusi din aluminiu. Ideea e ca baietii de la atelier lucra frecvent cu aluminiu si nu prea au textolit.

StarChild
25 Iul 2014 08:36


Am rezolvat problema cu trepiedul... am luat unul de otel de EQ5  :mrgreen:   azi ar trebui sa primesc de la atelier piesa adaptoare cu care sa pot monta Vixen Porta-ul pe trepied.
picioarele originale am sa le repar, dar mai dureaza.

StarChild
01 Aug 2014 16:58


"azi" din 25iulie, o fost de fapt azi 1 august  :mrgreen:   da' e bun si asa. Deci asta-i adaptorul, material PA:

StarChild
01 Aug 2014 17:06


Poze cu luneta & montura & trepiedul asamblate pun dupa ce ajung acasa.
Poate se arata un pic de cer senin in weekendul asta sa scot "dihaniile" la cer (dihaniile = trussu de 300 si luneta de 120)

Le: poze cu montura pe trepied:

Erwin
01 Aug 2014 22:53


Pentru capete recomand POM, material plin, e suficient, mult mai rezistent decât plasticul turnat cu economie. 

Pentru picioare trepied e bun lemn de frasin, e rezistent &#537;i u&#537;or însă greu de găsit lemn uscat natural &#537;i clasa A fără noduri. Se poate prelucra numai pe ma&#537;ini unelte pentru că are tendin&#539;a să se despice pe lungimea fibrei, nu merge la rindea. Caut demult... :)

StarChild
03 Aug 2014 11:51


Cu picioarele de la EQ5 nu mai tremura luneta, e mult mai rigida decat cu picoarele originale.

@Erwin: sa-mi dai niste dimensiuni ptr lemnele de frasin ce ai avea nevoie. Se lauda meseriasii care-mi lucra la cabanuta ca au lemn de frasin uscat  :!:

Erwin
03 Aug 2014 11:56


Da? Super! Vorbim, o să fac un desen! :)