-----------------------------------
Xsnac
24 Noi 2013 23:28

O intrebare
Ce ore imi recomandati sa observ cerul cu telescopul (70/900) tinand cont ca de la balcon am viziune doar spre vest ?

saiph
25 Noi 2013 11:58

Re: O intrebare
Ce ore imi recomandati sa observ cerul cu telescopul (70/900) tinand cont ca de la balcon am viziune doar spre vest ?


Nu-s tocmai sigur ca inteleg intrebarea, dar banuiesc ca te referi raportat la un anumit obiect, sau anumite constelatii, sau..... care e mai exact scopul intrebarii?

Si eu am camp tot spre vest, stau aproape de ultimul etaj, dar oricat de favorabil ar fi intervalul orar, si/sau orientarea constelatiilor in raport cu deschiderea pe care o ai de la locul din care vrei sa faci observatiile, tot mai bine e sa te indepartezi pe cat posibil de influenta betoanelor si a orasului.

In caz ca nu ai cum sa iesi din oras, poti cauta o cale sa ajungi pe bloc sau pe terasa. Daca nici asta nu se poate, balconul trebuie privit ca ultim refugiu, pt ca nu te prea ajuta sa faci observatii: restrange mult campul vizual / posibilitatea de orientare a instrumentului, induce multa turbulenta facand observatiile aproape imposibile, te afli inca in oras, deci sansele de a patrunde cine stie ce in "deep sky" sunt mult reduse (ar trebui sa se inventeze un nou termen: "shallow-sky" pentru observatorii din oras...)   :)

Ca sa nu lasam intrebarea in aer: orice interval orar pentru care obiectul/constelatia vizata a trecut deja de meridian. Iar ca nr de ore (se poate interpreta si asa intrebarea, in lipsa unei detalieri suficiente...) - oricate permit conditiile, pana la instalarea unei eventuale raceli sau, macar pana ajunge obiectul cam pe la 15-20 grade deasupra orizontului, cand deja nu prea mai vezi mare lucru din el, orice ar fi (dso, planeta..)


L.E.:  comparand calitatea observatiilor facute din oras, cu cele facute din afara lui (minim 20-30-40km, depinde de gradul de poluare luminoasa) as zice ca obiectele par ca fiind privite prin apa unui lac jegos, sau printr-o supa groasa aflata inca pe foc :mrgreen:  nu degeaba zic colegii nostri de peste ocean "pea soup sky"