-----------------------------------
Niky360
07 Noi 2013 07:34

Cometele 2P/Encke, C/2012 S1, C/2012 X1
Ehee pe langa C/2013 R1 , am zis sa fug din gradina blocului in parcarea din fata lui ca sa vad si Encke cu ISON. 

C/2012 X1 LINEAR - am incercat din gradina sa o gasesc intre 05:00 si 05:15, dar este incapatanata rau.. nici acum nu stiu exact daca am vazut-o deoarece ce am vazut eu era foarte-foarte difuz si mi-e sa nu fi fost vreo reflexie, acum am verificat in Stellarium pozitia exacta si parca acolo se afla si ce am vazut eu... maine incercam din nou :)

C/2012 S1 ISON - aflata aproape de &#946; Virgo am tras o fuga in parcare sa o vad si pe ea. Nu mi-a fost greu sa o identific deoarece era sigurul obiect difuz ce se lungea :)). Coama avea 1' si coada cred ca avea 2-3', dar reuseam sa o disting fortand bine vederea periferica. Merita sa o revizitez zilele urmatoare. Am observat-o intre 05:20 si 05:30.

2P/Encke - prima si ultima observatie a acestei comete deoarece astazi abia am prins-o la nici 0.5° deasupra unui bloc si cum continua sa coboare pe zi ce trece nu o voi mai observa din pacate.. Dupa ceva cautari am gasit cometa la 05:35.
Aspectul era asemanator cu al cometei Lovejoy, dar la o scara mai redusa coama avand 2-3' la altitudinea de 13°. 

Avand in vedere magnitudinea cometei Lovejoy si anume 6.5 , estimez ca Encke ar avea cam 7-7.5 , iar ISON  8-8.5.


Daca am mancat vreo litera sau m-am exprimat gresit, ma scuzati, dar ma dor ochii in cap de somn in acest moment. :)

Procyon
07 Noi 2013 09:43


O intrebare, magnitudinea pe care ai estimat-o este cea totala sau doar a nucleului ?

Herr_Alien
07 Noi 2013 10:15


Recunosc, in afara de Hale-Bopp n-am mai observat vre-o cometa, asa ca daca mesajul pare off topic, il puteti ignora.

Pentru estimarea de stralucire a cometelor, exista niste metode 'ca cica' acceptate:

http://www.icq.eps.harvard.edu/ICQMM.html

Mult spor in continuare la observatii de comete.

MariusP
07 Noi 2013 12:01


Felicitari! E o ocazie rara sa observi 4 comete in mai putin de o ora, cu instrumente modeste...

Niky360
07 Noi 2013 12:44


O intrebare, magnitudinea pe care ai estimat-o este cea totala sau doar a nucleului ?
Magnitudinea totala.



Recunosc, in afara de Hale-Bopp n-am mai observat vre-o cometa, asa ca daca mesajul pare off topic, il puteti ignora.

Pentru estimarea de stralucire a cometelor, exista niste metode 'ca cica' acceptate:

http://www.icq.eps.harvard.edu/ICQMM.html

Mult spor in continuare la observatii de comete.
Multumesc, eu pana acum am observat doar C/2011 L4 in primavara si asta doar cateva minute .. prin august am mai observat C/2012 F6 destul de greu, asa ca timpul nu este pierdut :).



Felicitari! E o ocazie rara sa observi 4 comete in mai putin de o ora, cu instrumente modeste...
Multumesc.
Cred ca o continuare buna la "..." de la sfarsit ar fi: dintr-o zona puternic poluata luminos.

mante
07 Noi 2013 14:05

2P/Encke , C/2012 S1 , C/2012 X1
ai vazut vreuna prin binoclu? eu nu am reusit... :(

Niky360
07 Noi 2013 15:54


dintre aceste 3 comete nu am reusit pe nici una sa o observ cu binoclul... Doar cometa c/2013 R1 am reusit sa o observ cu binoclul

MariusP
08 Noi 2013 14:07

Re: 2P/Encke , C/2012 S1 , C/2012 X1
ai vazut vreuna prin binoclu? eu nu am reusit... :(
In dimineata asta, le-am vazut pe toate 4 (inclusiv ) prin binoclul BTC 15x70, dar pe un cer excelent cu magnitudinea limita pentru ochiul liber de 6.0.

C/2012 S1 ISON: usor vizibila, condensata, DC (Degree of Condensation)=7, coama 4' alungita spre PA=300 grade, m=7.5
C/2012 X1 LINEAR: evidenta cu vedere periferica, dificila cu vedere directa, foarte difuza, DC=1, coama 10' cu v.p., mai difuza spre Nord m=8.0
2P/Encke: usor vizibila, difuza, DC=5, coama 7', m = 7.3

Niky360
16 Noi 2013 07:30


Am reobservat cometa ISON abia acum, la mai bine de 8 zile de la ultima observatie.. fata de atunci schimbarea este radicala, astazi cometa prezentandu-se astfel:
 - coama de 2' avand o condesare maxima ( DC=8 ) rezultand un aspect stelar al partii centrale. Seama cu un roi globular:). 
- coada era mai bine definita cu ocularul de 10mm decat cu cel de 25mm, avand o lungime de 6-7', dar vizibila foarte greu ..spre deloc daca nu esti atent. 
- magnitudinea cometei este sub 6 fiind gasita si prin cautator, dar si prin binoclu.
Un ultim aspect este culoarea verde a cometei, care era vizibila cel mai bine prin binoclu si cautator, ceva mai greu prin telescop cu ocularul de 25mm si cam deloc cu cel de 10mm.

Niky360
11 Ian 2014 17:43


Aveam o datorie fata de C/2012 X1 si nu putea sa o las neachitata.

La fel ca si in cazul coemtei C/2013 R1 undeva in jurul orei 5:30 azi dimineata am incercat sa o observ.
Initial nu am nimerit in zona care trebuie si mi-a luat cateva minute sa imi dau seama de acest lucru.. m-am mutat unde trebuie si cometa nu se lasa vazuta asa de usor a trebuit sa stau 5 minute cocosat la ocular sa scanez campul vizual nestiind nici pozitia exacta printre stele a cometei... si pana la urma a aparut.
Stralucirea este mica, poate magnitudinea 9, gradul de condensare este si el extrem de redus DC=1-2 fapt ce nu ajuta prea mult la gasirea cometei. Dimensiunea coamei nu cred ca depasea 1' si avea si o alungire de 2' in PA~300.