-----------------------------------
Catalin Paduraru
13 Feb 2007 12:55

Orion
Aseara am iesit la prima proba astrofoto cu noul aparat foto. Sunt multumit de cum merg lucrurile in general dar nu sunt multumit de obiectiv si de cerul pe care il am la dispozitie. 
Poza atasata este o combinatie de cateva poze mai mici ca si timp. 
Astept critici si laude (daca merit ) :P 
Numai bine!

Doru Dragan
13 Feb 2007 13:17


Cam slaba :( Sper sa rezisti la critici :D
Ce montura ai folosit? Sunt foarte "nemultumit" ca stelele apar ca puncte, fara nici o codita :)
PS La o privire mai atenta sunt ceva trepidatii acolo dar in ansamblu poza e buna. Deci inca odata, ce montura ai folosit?

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 13:39


Dupa cum am spus astept toate criticile, contructive bine inteles. 
Am folosit o montura EQ5 (cea din poza). 
Pozele sunt miscate (cred) din cauza rafalelor de vant care imi dadeau tarcoale.
Numai bine!

Doru Dragan
13 Feb 2007 13:45


Prima propozitie era un pamflet :) 
Ai mai "ajutat-o" cu luneta sau a mers singura?

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 13:55


Pentru poze de 2 min in DEC nici nu o atingeam. In RA o reglam cam de 3-4 ori. Am de gand sa imi construiesc un sistem de motorizare a monturilor EQ mult mai puternic si mai precis decat cel pe care il am acum. Si dupa aceasta imbunatatire nu cred ca o sa mai am nevoie de atatea reglaje.
Numai bine!

Mitu Catalin
13 Feb 2007 16:12


Poza pare a fi buna dar nu pot sa-mi dau seama dintr-un 800x600 .Iti dai seama, tu ai la dispozitie de 20x mai multa informatie decat noi ! Poate daca pui vre-un crop la rezolutie maxima...

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 16:18


La 100% mie nu imi place din cauza aberatiilor  :cry:  oricum pentru primele teste este ok. Acum sa vedem cum putem imbunatati calitate pozele cu "mierda" asta de obiectiv. Aveti vreo idee?
Numai bine!

hans602
13 Feb 2007 16:34


Pentru astrofotografie objectivul cel folosesti(set) nu
este prea bun,aici nu poti inbunatati nimic(alt objectiv)
numai din software se mai pot taia aberatiile.
La 50mm focala merge orice montura cu motor in RA
fara guiding,important este nordarea.
Pentru inceput este ok poza ta.


   Clear sky Hans

Doru Dragan
13 Feb 2007 17:50


Daca vorbesti cu Tavi Stanescu, poate-ti face un schmidt la un pret mai bun decat la firme. Cu tot cu inelul intermediar de prindere, bine-nteles. Are facut unul si se vede foarte bine. Inca nu am ajuns sa-l testam fotografic dar urmeaza in curand.

Mitu Catalin
13 Feb 2007 18:06


Pentru corectarea aberatiilor la marginea campului obiectivul trebuie diafragmat la F/8 :
 http://photo.net/equipment/canon/efs18-55  
Compenseaza asta prin expunere / ISO daca poti . Oricum daca iti plac fotografiile cu camp larg atunci o sa-ti iei un obiectiv cu focala fixa care sa fie potrivit pentru asa ceva.
Doar stelele stralucitoare au "cozi" deci problema este de la vant /vibratii. La cate secunde de arc ghidezi montura ?

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 18:39


La cate secunde de arc ghidezi montura?
La ce te referi?
In viitor am de gand sa imi iau un 50/1.8 dar nu se stie cand. Am vazut ca este destul de mult.
Numai bine!

HoO_Germany
13 Feb 2007 19:32


La ce te referi?
In viitor am de gand sa imi iau un 50/1.8 dar nu se stie cand. Am vazut ca este destul de mult.
Numai bine!

Ar fii iesit mai "sharp" daca ai fii pus la 50/5,6 
Asa ca acel obiectiv de 50/f1,8 nu o sa-ti dea imagini mai bune.
Pune diafragma la f/4 sau f/5,6 si o sa vezi, ca ies alte imagini  :)

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 19:39


Robert cam din 10-15 poze doar doua erau facute la deschidere maxima. Adica 5.6 fiindca la 55m dechiderea maxima este este de 5.6. Toate pozele au fost facute la 7.1 sau 6 si ceva. Asta la obiectivul din kit. Obiectivul cu focala de 50mm si deschiderea de 1.8 cred ca daca il inchizi pe la 5.6 are niste imagini super bune.
Numai bine!

alexconu
13 Feb 2007 19:42


In principal poza are probleme din cauza obiectivului. Cu 18-55 nu poti sa ai pretentii sa scoti imagini ok. 
Nici diafragmarea la 8 nu-i o chestie prea utila avand in vedere ca 8 deja e o diafragma cam foarte inchisa si creste timpul de expunere destul de mult.
Solutia e una singura: obiective mai bune si de focala fixa. 50/1.8 nu-i scump deloc. In ro e in jur de 4 milioane; tu ar trebui sa-l gasesti la vreo 75-80 de euro cred. Problema la 50/1.8 e faptul ca e destul de jucarie dpdv al constructiei. Bine.. tu nu stiu cat o sa tragi cu el, dar eu schimb vreo 3 de-astea pe an :D 
Daca nu-s bani de Canoane, poti sa iei M42-uri si dupa ce injuri focalizarea manuala o vreme o sa ai rezultate misto. 
In alta ordine de idei,  imaginea asta imi confirma ca 400d e mai putin sensibil la rosu decat alte modele canonistice (in special fatza de 300d). 
Si-ar mai fi o chestie. Pentru cata expunere ai, ai cam putine stele.

alexconu
13 Feb 2007 19:47


Si-am uitat.. mai e o problema.. Trebuia un pic uniformizat fundalul. De la poluare luminoasa, sau de la prelucrare ai fondul cerului in mai multe nuante plecand de la zone cu mai mult galben sau rosu pana la zone cu mai mult albastru. Poti sa faci un flatfield "artificial" (cel mai usor il faci in PixInsight) si il scazi din imagine.

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 20:07


Dl.Conu nu ma "injura" din prima  :P 
Referitor la obiective am zis ca o sa merg pe M42 pana ma conving de calitatea lor. 50/1.8 aici ma costa 110 euro. Din SUA 70 euro. 
Cat de sensibil este la rosu asta o sa vedem, oricum nu am asteptam sa il intreaca pe 300D la asta. 
Poza respectiva este compusa din poze (majoritatea) care au fost inchise la 7.1 de asta cred ca nu prea am stele. Si eu m-am mirat de ce nu am stele. 
Si campul nu este uniform din cauza poluarii luminoase. Cerul este aproape penibil de unde fac eu observatii in mod curent. 
Numai bine!

larrylart
13 Feb 2007 20:44


Incearca sa elimini vantul din ecuatie - si brize mai mici induc de obicei vibratii suficient de mari in montura sa iti afecteze rezultatul final - chiar la focale mici. Si eu am vut probleme mari cu vantul in dublin, si pt ca eram "incoltit" intr-o parte de lumina stradala si in alata de vant nu prea am avut de ales decit sa contruiesc un paravan portabil pe care il ancoram in directia de unde batea vantul. La asta am mai adaugat si niste pad-uri speciale sub picioarele tripodului sa disipe vibratiile mai repede.

In plus ai putea sa faci cit mai multe expuneri dar mai scurte si sa le scoti manual pe cele din stack care nu corespund. Asta in general e recomandat dar depinde de timpul si rabdarea pe care o ai la dispozitie :)

Cit despre performantele lui Canon 400d in rosu nu cred ca sunt inferioare ca sensibilitate, cel putin nu numai in rosu. In general odata cu cresterea resolutie scade unpic sensibilitatea per pixel - considerind ca dimesiunea cmosul ramane aceasi e normal. Uite aici gasesti unele comparati, la culoare care ca sunt facut cu 30d dar e suficient ca relevanta:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page17.asp

Larry

hans602
13 Feb 2007 21:16


Objectivul Canon 50/1,8 a fost testat si este bun pentru
astrofotografie.Alte objective testate 
Foarte bune
1. Exakta 2.8/28 WW Makro
2. Nikkor 2.8/35 AIS
3. Pentacon auto 1.8/50
4. Fujinon 1.8/55
5. Nikkor 2/85 AIS
6. Pentacon auto 2.8/135
7. Meyer Görlitz 4/300

bune
8. Zenitar 2.8/16
9. Meyer Görlitz 4/200
Toate objective Canon din seria L cu focala fixa.
Mai sint si multe altele dar acestea l-am gasit mai rapid.
   Clear sky Hans

Mitu Catalin
13 Feb 2007 21:31


La ce te referi?
...
Am inteles ca operezi cam de 4 ori corectii in cursul unei expuneri de 2 minute . Poti sa apreciezi care este marimea unei corectii  ?

Catalin Paduraru
13 Feb 2007 22:06


Sincer acum nu ca nu am tinut evidenta, dar daca vrei pot sa masor intervalele data viitoare. La ce te-ar ajuta?
Numai bine!

Mitu Catalin
17 Feb 2007 18:08


Pai  pentru comparatii , aprecieri , calcule etc. De exemplu cu autoguider-ul meu am ajuns la aproximativ 4 secunde de arc .