-----------------------------------
Alex Doppelgänger
16 Aug 2013 17:47

Sfaturi pentru observat pe timp de noapte
&#536;i uite a&#537;a am reu&#537;it să văd aseară Galaxia Andromeda. S-a văzut foarte foarte slab, dar am văzut-o, &#537;i ăsta este un lucru grozav.

Acum vine problema: am stat aproximativ o oră să o caut &#537;i să o găsesc. Nu, nu fiindcă nu &#537;tiam unde e Andromeda. Am găsit constela&#539;ia foarte u&#537;or &#537;i &#537;tiam foarte clar ce stele trebuie să caut care să mă ducă exact la galaxie. Dar pur &#537;i simplu nu am reu&#537;it să văd acele stele pe cer. Cel mai u&#537;or mod prin care puteam ajunge la galaxie era să urc de la Mirach către Miu Andromeda &#537;i apoi către Niu Andromeda; problema era că pur &#537;i simplu nu vedeam Miu Andromeda &#537;i Niu Andromeda, ca să îndrept Red Dot Finderscope-ul către ele.

Locul de observare este la aproximativ 30Km de Bucure&#537;ti, dar din păcate am ni&#537;te stâlpi de iluminat prin zonă.

A&#537;a că întrebarea mea este (în special pentru cei avansa&#539;i): ave&#539;i ni&#537;te ponturi despre cum să îmi men&#539;in adaptabilitatea ochilor la întuneric pentru cât mai mult timp? (în afară de "nu te uita la stâlpii de iluminat" :lol:)

Mul&#539;umesc anticipat.  :)

Herr_Alien
16 Aug 2013 18:13


ave&#539;i ni&#537;te ponturi despre cum să îmi men&#539;in adaptabilitatea ochilor la întuneric pentru cât mai mult timp?

Nope. Toate ponturile de mai jos tin de a feri ochii de lumina puternica:
 - petec pe ochi gen pirat
 - gluga peste cap, gen fotografii de pe la 1800 
 - paravane opace plasate in jurul locului de observatie
 - (edited): te plasezi in umbra unor cladiri
 - iti alegi locul de observatie (te muti efectiv) astfel incat macar in directia de lucru sa nu vezi surse de lumina alba, si apoi astepti 10 - 15 minute sa te readaptezi

Nu exista (din cate stiu eu) pastile sau chesti d-astea.

Alex Doppelgänger
16 Aug 2013 18:42


Păi da, la ponturi în genul celor oferite de tine mă refeream. :lol: 

M-am gândit la cel cu peticul de material pe ochi, &#537;tiam &#537;i de cel cu paravanele &#537;i chiar am încercat să fiu cât mai ferit (cu spatele la un gard, care acoperea lumina venită de la stâlpi).

Thanks for the tips!  :D  Am să încerc să le combin, astfel încât să fie cât mai ok.

Herr_Alien
17 Aug 2013 00:56


Pai daca folosesti binoclu, nu incerca doua petece, cate unul pe fiecare ochi :D ...
Lasand gluma, eu ma ascund dupa casa si gard, si cand sunt nevoit sa ma mut, aleg o pozitie in care din nou casa obtureaza alte lumini; astept un pic si apoi ii dau bice.