-----------------------------------
dmtr69
11 Aug 2013 13:44

Andromeda-2013
Salut!
Prima incercare cu Andromeda pe anul asta( anul trecut cu M31 am intrat mai serios in paine). Capturi din 4, 5 si 6 august(le-am pus pe toate in DSS): 20x180" ISO 800; 12x420"+10x600"+20x120"+25x180" ISO 400. Canon 400D+TS 80ED(cu 0,8x FR/FF). 
-procesarea este cam agresiva(recunosc!). Cred ca trebuia sa m-a limitez numai la expuneri lungi(si mai multe), chiar mai mari de 600sec( sa ma duc cu histograma la 50%?)
-multe stele s-au saturat si s-a accentuat haloul albastru/violet datorat dubletului ED. In varianta 2 si 3 am incercat sa scap de halo (Astronomy Actions Tools).
-Procesare: v1 si v2 cu PS; v3 si v4: IRIS, FITS Liberator si PS.
Daca se indreapta vremea( poate si o transparenta mai buna) voi incerca cu newtonul 150/750. Sigur va trebui sa fac un mozaic datorita FOV-ului mai mic, dar voi scapa de haloul stelelor.

Cer senin!
Marius

emilf
11 Aug 2013 15:03


Sint minunate, felicitari !  :D

dmtr69
11 Aug 2013 19:17


Multumesc. Anul trecut as fi fost fericit cum au iesit, dar acum stiu ca este loc si de mai bine.

remus
11 Aug 2013 21:49


Foarte frumos!!! Felicitari, v1 este beton.

dmtr69
18 Aug 2013 14:47


Salut!
Cum vremea nu ma lasa sa pozez, am procesat inca o data M31. M-am inspirat dintr-un tutorial video, cu cateva modificari. Tiff-ul meu era mult mai zgomotos(20-30 cadre in plus mi-ar fi prin bine), iar stelele mai luminoase aveau putin halo albastru/violet(am folosit din Astronomy Tools "reduce small blue/violet halos"). A trebuit sa mai machiez si spatiul roscat din jurul unor stele.
Ce am invatat din tutorial a fost cresterea saturatiei prin layere(duplicare layer baza, mod-soft light; inca o duplicare, mod-luminosity, apoi merge cele 3 layere. Operatiunea se repeta pana la obtinerea rezultatului dorit. 
Sigur ca multi cunosc si metoda asta, dar poate unora mai putin cunoscatori le-ar putea fi utila informatia.
Procesarea am facut-o in PS, ajutat de AstronomyTools, GradientXterminator si HLVG.

Cer senin!
Marius

jimao22
18 Aug 2013 15:06


Pozele tale arata super. Desigur, ti-as spune ca si ceilalti sa nu mai postezi la incepatori ca nu mai esti unul. Dar fireste, e optiunea ta. Oricum, esti deja o sursa de inspiratie si mie imi place mult cum faci prelucrarile si cum ai invatat asa de multe intr-un rastimp scurt. 
Da-ne si noua link-ul cu tutorialul de care povestesti.
Numai bine.

dmtr69
18 Aug 2013 20:01


Salut!
Mai multe linkuri:
http://www.myastronomyjournal.com/DSLR-AIP/C002-M31-Walkthrough/  -tutorialul de care am pomenit
http://diyastrophotography.webs.com/apps/links/ -proiecte astro DIY, tutoriale, programe
http://www.flemingastrophotography.com/tipstricks.html

Nu ar fi grozav daca am gasi toate informatiile(tutorialele) in forumul nostru?

Rahool
26 Aug 2013 22:10


Wow, sunt reusite! Bravo!

Ceausel Andrei
08 Sep 2013 17:22


Dupa multe incarecari si batai de cap am reusit sa deslusesc tainele autoguiderului ,,Synguider Skywatcher''(nikon D3100 obiectiv 70-300 nikon ED. 

-expuneri :(mai mult ca test)
   -1 x 30 sec
   -1 x 60 sec
   -1 x 120 sec
   -1 x 180 sec
   -3 x 300 sec
   -1 x 480 sec
   -1 x 600 sec

Procesare rapida Registax (stack) si Lightroom Fotoshop.

dmtr69
11 Sep 2013 08:55


Frumos. Mai trebuie sa lucrezi la focalizare. De ce nu folosesti pentru stack Deep Sky Stacker? Registax-ul este mai bun la "planetare".

remus
11 Sep 2013 15:25


Salut Andrei,

Nu arata rau! Dar mai trebuie sa te ocupi cu problema autoguider sau alinarea pe pol, pentru ca stelele sunt cam toate lunguiete.

La expuneri m-as hotari pentru 2 diferite. 1 expunere lunga si una scurta pentru centru. exemplu. x480 sec si pentru centru x60 sec. 

Neaparat sa faci Darks si Flats. 
pentru stack DSS cu o ti-o scris si Marius.

Ceausel Andrei
12 Sep 2013 20:40


Multani de sfaturi, o sa incerc sa invat si Deep Sky Stacker, semnul meu de intrebare este de ce in mijlocul imaginii stelele sunt punctiforme.

achy1978
12 Sep 2013 21:15


Multani de sfaturi, o sa incerc sa invat si Deep Sky Stacker, semnul meu de intrebare este de ce in mijlocul imaginii stelele sunt punctiforme.

Rotatia campului ... fi mai exigent la alinierea polara!

H.E.Retic
13 Sep 2013 16:51


Incearca un program de aliniere polara -PoleAlignMax, EqAlign - gratuite dealtfel, asta daca nu vrei sa apelezi la metoda lui Jimao cu phd-ul. Te va ajuta destul de mult. Mai cauta sa te obisnuiesti si cu un DSLRFocus sau MaxIM DL pentru focalizare. Dupa toate astea poti sa incepi sa iti faci probleme de camera de tracking si PEC.
Vad in imagine niste artefacte ... de la ce sunt?

C.

nobody
13 Sep 2013 17:07


Nu vi se pare ciudata directia darelor ? Mai toate converg spre centru sus ...

H.E.Retic
13 Sep 2013 18:00


Parca ar fi bracket-urile de focalizare de la aparat.

nobody
13 Sep 2013 18:53


Intrebare de baraj: fotografia este facuta afocal ?  Nu de alta dar se poate observa vignetare asimetrica, spike-uri de difractie specifice obiectivului/ocularlui si aberatie cromatica. Daca da, atunci este o problema de aliniere optica ...

H.E.Retic
13 Sep 2013 19:34


La obiectivele alea, cu toata sticla ED ai o gramada de aberatii cromatice. Ca sa-l poti folosi cat de cat ar trebui un stop pe la f7-f8. Scuze, prima oara nu am inteles la ce anume te referi :)

Procyon
14 Sep 2013 13:56


Nu vi se pare ciudata directia darelor ? Mai toate converg spre centru sus ...

Ori de la ghidaj , ori de la coma

Ceausel Andrei
15 Sep 2013 13:50


din fericire pentru mine obiectivul a fost innapoiat la f 64 .....mi-am recuperat banii. Bineinteles ca nu am stat degeaba si am facut comanda de un ED 80 care sper sa ajunga pana va fi luna noua. mai vedem atunci.  Ce e drept nu am stat sa fac o aliniere in acea seara perfecta...

rabeir
18 Sep 2013 15:37

andromeda acum 2 seri
Din pacate unica seara senina din ultima perioada a fost cu luna plinuta.
Mai jos prima mea Andromeda, cu multe 'fara' (corector, autoguider, filtre).

Ceausel Andrei
19 Sep 2013 09:45


Am discutat ieri cu Alexandru Savin ...(parerea lui este ca am flexuri) si tin sa cred ca are dreptate. Acum ramane de vazut unde am si de ce......daca era din cauza ghidajului sau alinierii polare stelele din centru nu erau punctiforme.

sabin fota
19 Sep 2013 10:43


dmtr69 aka Marius, in calitatea mea de membru mai vechi pe forum  :)  TE SOMEZ!!!!!! :twisted: sa nu iti mai postezi achizitiile la incepatori!!!!!  :D 
Spor la treba ca o faci bine de tot!!