-----------------------------------
Mircea_Albu
17 Ian 2007 19:35

Eq6, Pier mount + 12&quot; Orion Dobson ? Sau baza ecuatoria
Eq6, Pier mount + 12" Orion Dobson ?

Eq6 mount => tine cam 20 Kg... zic eu din cate am citit pe net despre ea

Pier mount => face mai stabila montura 

12" Orion tube only => aprox 19 Kg

Ar merge asa ceva in ideea ca gasesc si inele de montaj pt tubul optic pe montura ?... si daca ar merge as putea sa folosesc Vizual si / sau  Foto ?

Merci

HoO_Germany
17 Ian 2007 20:00


De tinut nu este vorba, dar de tremurare este multa vorba. Vezi ca acel Dobson este un tub monstroz si stii cat cantareste. Nu esete greutatea ce joaca rol aici, dar este actiunea parghiei. Si din cauza asta, trebue sa ai o montura foarte foarte tare, sau il pui Dobson, cum este ganidit  :wink:

Mircea_Albu
17 Ian 2007 20:11

re
M-am gandit si la dimensiunile tubului, cam 1.5 m dar cred ca l-as putea monta pe un dowetail cu inele din aluminiu, asa ca sa-l echilibrez in planul axei lui, mai greu ar fi cred cu contragreutatile care ar trebui sa fie multe ( cam 4 - 5 ) ...

Dar eu zic ca tot ar merge montat.

Mai ales ca as monta ( Pier ), stalpul in Beton sa fie mai tzeapan !!

Voi ce ziceti ?

Mitu Catalin
17 Ian 2007 21:58


Cat timp nu bate vantul nu o sa ai nici o problema. Cum se comporta tubul optic ?

Mircea_Albu
17 Ian 2007 22:18


Cat timp nu bate vantul nu o sa ai nici o problema. Cum se comporta tubul optic ?
Nu stiu ca nu-l pot monta pe baza cu care a venit deoarece i-mi lipsesc multe din piesele care asigurau montajul lui in baza originala...

Idea este ca el va fi montat pe un Pier ( stalp ) care va bine infipt in pamant ( beton ) si va fi protejat intr-un adapost permanent.
Deci influenta vantului in cazul monturii si a tubului va fi minima.

Asta doar daca vantul va bate direct in fanta de vizualizare a Domului...
Ceea ce cred ca va fi putin probabil.

L-as fi folosit doar vizual dar, ... ar fi pacat sa nu-l folosesc Photo la deschiderea pe care o are , mai ales ca nu vreau sa-l plimb in diverse locuri de observatii.

Poate ca ar fi si alte monturi care s-ar preta la " Handling-ul ", tubului optic, dar eu am identificat 3 care s-ar incadra in Bugetul si mai ales in Gradul de amortizare a investitiei in timp.
Este vorba de :
1. http://www.telescope-service.com/vixen/mounts/vixenmounts.html#Atlux
2. http://www.telescope-service.com/Losmandy/mounts/mounts.html#G11

Daca sunt alte monturi care sa " Duca " acest tub greu de cam 19 - 20 kg as fi interesat sa aflu, doar daca sunt mai ieftine....

HoO_Germany
18 Ian 2007 01:07


Mircea, asa un Dobson mare, este foarte greu de a fii montat paralactic, aici iti trebue de sigur o montura profi. Losmandy G11 nu ajunge, Vixen Altlux cunosc din experienta proprie, si nu tine. Astea sant deja monturi tari, dar problema se pune cu actiunea parghiei. Aici trebue o solutie unde montura sta cam jos, telescopul trebue cuprins relativ aproape la oglinda principala, ca sa nu fie marimea locului ocularului prea sus, pentru ca incepi sa mergi pe scara noaptea..... am avut eu cunostinta asta la inceputul drumului meu astronomic, si stiu ca iti fura fiecre chef sa te uiti prin acest telescop.

La suruburile astea care zici ca lipsesc, uita-te inca o data bine in pachetaj, acolo trebue sa fie totul impreuna. Nu exista sa se trimite telescopul si sa lipseasca piesele.
Truss ala se monteaza max. cu 12 - 14 suruburi lungi, si dupa asta se pune tubul in el, gata. 
Fa-mi te rog niste poze de la piesele alea care sant trimese pentru montat, si trimitele prin info(@)hoo-germany.de

Catalin Paduraru
18 Ian 2007 01:17



Daca sunt alte monturi care sa " Duca " acest tub greu de cam 19 - 20 kg as fi interesat sa aflu, doar daca sunt mai ieftine....

O platforma ecuatoriala. Poti face ce vrei cu ea daca este bine pusa in pol.
Numai bine!

sky
18 Ian 2007 01:41


AHa, deci planuiesti un mic observator. Mult succes si poate ne primesti si pe noi sa-l vizitam macar 8) cu toate ca stam c-am departe eu unul sunt dispus la deplasari. :P

Doru Dragan
18 Ian 2007 15:38


Un telescop de dimensiunile astea nu se prea pune pe montura germana. Poate fi pus in potcoava, yoke sau platforma ecuatoriala asa cum iti sugera sarpe.
Poti sa vezi o montura in potcoava "home made" pe sectiunea instrumente de observatie in general topicul telescop pentru observarea Soarelui.

mcuzic2002
18 Ian 2007 21:47


Domnu' Albu,daca va faceti un observator astronomic si doriti sa fixati in beton pilonul monturii ecuatoriale,nu va sfatuiesc sa faceti asta...betonul inmagazineaza caldura in timpul zilei pe care apoi o emana incet in aer,de-a lungul noptii,astfel ca telescopului ii va trebui o noapte intreaga ca sa ajunga la  echilibru termic....Si nu e obligatoriu sa folositi pt. astrofotografie un telescop atit de mare,unul mai mic e suficient pt. inceput...numai bine :D

Mircea_Albu
19 Ian 2007 00:01

re...
Domnu' Albu,daca va faceti un observator astronomic si doriti sa fixati in beton pilonul monturii ecuatoriale,nu va sfatuiesc sa faceti asta...betonul inmagazineaza caldura in timpul zilei pe care apoi o emana incet in aer,de-a lungul noptii,astfel ca telescopului ii va trebui o noapte intreaga ca sa ajunga la  echilibru termic....Si nu e obligatoriu sa folositi pt. astrofotografie un telescop atit de mare,unul mai mic e suficient pt. inceput...numai bine :D

Sa Stii ca la asta nu m-am gandit si acum ma gandesc, ca ai dreptate.

Intradevar Betonul se incinge Vara, mai ales daca bate Soarele pe el si ramane cald pana seara tarziu .

Eu vroiam sa-l fac ( Domul ), deasupra garajului peste care bate Soarele toata ziua.

Pai atunci care ar fi solutia ? 

Adapost individual pt fiecare instrument, cu montura lui / pilon metalic la nivelul solului ? 

Vreau sa-l intreb pe  ( Tavi_1979 ) daca in interiorul Domului pe care l-a construit se incalzeste Montura si optica pe timp de vara ... ?


Merci

alexconu
19 Ian 2007 01:48


O gramada de idei pentru constructia unui observator particular gasesti la: http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html 
Anul viitor vreau sa-mi fac si eu un observator privat intr-o zona cu cer negru. In principiu, l-am gandit ca si structura.

Mircea_Albu
19 Ian 2007 09:54


O gramada de idei pentru constructia unui observator particular gasesti la: http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html 
Anul viitor vreau sa-mi fac si eu un observator privat intr-o zona cu cer negru. In principiu, l-am gandit ca si structura.

Multumesc frumos pentru link.
I-l aveam si eu. Intradevar aici gasesti info.. bogate si idei pe care le poti aplica in proiectele viitoare,.... eu am ajuns doar la jumatate din link-urile de acolo.....

Tavi F.
19 Ian 2007 12:54

Re: re...


Vreau sa-l intreb pe  ( Tavi_1979 ) daca in interiorul Domului pe care l-a construit se incalzeste Montura si optica pe timp de vara ... ?


Merci
Da, la temperaturi de peste 30gr C in observator e ca intr-un cuptor, in timpul zilei, aclimatizarea e destul de buna seara/noaptea (cu usa si trapa cupolei deschise). In orice caz varianta metalica a cupolei mi se pare a fi cea mai buna. (si optiunea cupolei, se pot face doar niste "capace" detasabile pe care nu le agreez) 
Am si eu o suprafata de beton (acea terasa) luminata direct de Soare, se raceste mai greu decit portiunea planseului pe care am construit observatorul, nu o consider o problema f. mare.

La temperaturi (pe timp de zi) sub 20gr C, e foarte buna mentinerea telescopului sub acea cupola, in mediul de observatie. Nu mai vorbesc de Iarna, cind odata cu lasarea serii el e in temperatura.

Mircea_Albu
19 Ian 2007 13:39

Uitati cam asa m-am gandit eu..
Am gasit situl acesta pe net si constructia observatorului realizat acolo mi se pare relativ simpla.

http://www.munisingwebsites.com/lookum/observa.html

http://www.munisingwebsites.com/lookum/plans.html

Persoana care l-a construit are , dupa cum se vede in imagini montate 2 instrumente optice permanent , mai are loc de inca unul, cel putin asa vad eu ( inca un stalp liber ) si dimensiunile platformei permit montarea a 3 instrumente.

Acoperisul in 2 " ape " , inegale si solutia adoptata este zic eu buna mai ales ca peretii se pot izola cu vata minerala impotriva caldurii.

Ideea este ca in locatia in care pot sa-l fac acum, cu unele mici modificari este orientata spre Est - Sud Est,  iar in Sud sunt obstructionat de un copac mare care nu este la mine in curte, si nu stiu daca este orientarea cea mai potrivita.

In plus ce alta solutie pot adopta in cazul in care nu pot monta Suportii telescopului in Beton, deoarece nu pot turna stalpi de sustinere a monturilor din cauza ca am vre-o 2,5 M pana la sol si " Adapostul" va fi facut peste o constructie deja existenta, stalpii urmand sa treaca prin mijlocul incaperii de jos.

zoth
29 Ian 2007 23:32


Referitor la instrument, eu zic sa incerci sa completezi montura lui cu ce lipseste si sa pui instrumentul pe ea. asa a fost gandit si cred ca asa da cele mai bune rezultate.
Citeste foarte bine ce a zis Robert, pentru a fi bine echilibrat tubul trebuie prins foarte aproape de oglinda iar daca il mai urci si pe un pilon ai toate sansele sa folosesti o scara pentru a ajunge la ocular.
In plus de asta la bratul pe care il formeaza vei avea mai mult ca sigur vibratii la atingerea tubului pentru orice ecuatoriala germana ai folosi.
Telescopul il vei putea folosi vizual in montura Dobson iar pentru poze poti folosi SN-ul de 6" sau APO de 102 in functie de ce vrei sa fotografiezi.
E doar o parere...

Mircea_Albu
30 Ian 2007 00:27

re
Referitor la instrument, eu zic sa incerci sa completezi montura lui cu ce lipseste si sa pui instrumentul pe ea. asa a fost gandit si cred ca asa da cele mai bune rezultate.
Citeste foarte bine ce a zis Robert, pentru a fi bine echilibrat tubul trebuie prins foarte aproape de oglinda iar daca il mai urci si pe un pilon ai toate sansele sa folosesti o scara pentru a ajunge la ocular.
In plus de asta la bratul pe care il formeaza vei avea mai mult ca sigur vibratii la atingerea tubului pentru orice ecuatoriala ai folosi.
Telescopul il vei putea folosi vizual in montura Dobson iar pentru poze poti folosi SN-ul de 6" sau APO de 102 in functie de ce vrei sa fotografiezi.
E doar o parere...
Era doar o Idee sa montez instrumentul optic pe o Montura Equatoriala, dar m-am linistit la vederea pretzului unei monturi care sa faca fatza la 20 Kg .... a tubului optic + etc.... 

Ideea mi-a venit in cazul in care nu am avut toate piesele pt Dobson Base chiar daca am encoder-ele, si telecomanda .... etc, dar s-a rezolvat.

Cei de la ORION Europe... au trimis 2 colete cu acelasi produs la 2 destinatii din RO cu adrese diferite, la care au trimis piesele lipsa .... de 2 ori.... fiecaruia....
Mie mi-au trimis nishte piese de care nu aveam nevoie, iar celuilalt, ia-u trimis piesele de care aveam nevoie eu.   .....
Noroc , ca ne-am intalnit pe acest forum si facem schimb de piese intre noi.
Se pare ca firmele Mari din UE mai fac shi ele greseli, ca la noi in tzara.


Sper sa-l pot monta inainte de a pleca ... din tzara , pt 1 luna, ca deja i-l tzin in plastic de mai bine de o luna... si mor de ciuda ca nu-l pot folosi, mai ales ca citesc Reviwew-uri pe net despre el, si-mi fac numai sange rau ... la ideea ca sta degeaba.

Oricum mi-ar surade ideea , poate in viitor sa-mi cumpar o montura EQ - GOTO, care sa faca fata unei asemenea greutati, mai ales ca nu numai greutatea este un factor de luat in seama, dar mai ales lungimea tubului optic, care da greu la echilibrul intr-o montura equatoriala.

In rest, am sa incerc sa-l folosesc vizual, .... pana plec,.... iar dupa aia doar pt expuneri scurte , datorita lipsei unui disp GOTO adecvat monturii dobson ....:-(   .

Asta doar daca ajung piesele pana plec in UK.

Altfel, va voi impartasi primele impresii si va voi cere sfaturi pt colimarea si reglarea tubului optic, dupa 25 . 03. 2007. cand voi veni acasa si voi avea timp de el.....



Cum am mai spus inainte in alte mesaje..... Timpul nu-mi ajunge pt ce vreau sa intreprind ..... 24 H < dacat ce vreau eu sa fac zilnic...

Pt mine Ziua ar trebui sa aibe 24 de ore iar noaptea sa fie de inca 10 ... deci 34 de ore ar fi super !!!

Luk
30 Ian 2007 18:38

Re: re
Cei de la ORION Europe... au trimis 2 colete cu acelasi produs la 2 destinatii din RO cu adrese diferite, la care au trimis piesele lipsa .... de 2 ori.... fiecaruia....
Mie mi-au trimis nishte piese de care nu aveam nevoie, iar celuilalt, ia-u trimis piesele de care aveam nevoie eu.   .....
Noroc , ca ne-am intalnit pe acest forum si facem schimb de piese intre noi.
Se pare ca firmele Mari din UE mai fac shi ele greseli, ca la noi in tzara.


Ce e mai interesant e ca pe vremea cind tu aveai deja telescopul in casa, eu nici macar nu ma gindeam ca-mi voi cumpara asa ceva. Deci nu au fost trimise deodata in Ro. Al meu putea sa ajunga in Congo si atunci ar fi fost ceva mai dificil de facut schimbul.

Bine ca s-a rezolvat.

Solutia cred ca ar fi doar o montura home-made.
Sa nu te lasi de ideea unei monturi eq ca daca iti reuseste, vreau si eu una.

zoth
31 Ian 2007 10:10


Solutia cred ca ar fi doar o montura home-made. 
Sa nu te lasi de ideea unei monturi eq ca daca iti reuseste, vreau si eu una.

Da, o montura home-made ar fi o solutie buna si mai ieftina, dar in nici un caz o ecuatoriala germana.
V-a spus si dragon, a insistat si Robert si mai insist si eu, telescoapele mari si grele NU se pun pe ecuatoriala germana.
Telescoapele mari si grele se pun pe ecuatoriala engleza sau pe variante ale acesteia (vezi yoke, recomandata de dragon).

HoO_Germany
31 Ian 2007 12:57


Pentru a conduce un Dob cumva paralactic, se poate construii o platforma paralactica, pe unde se pune dobs-ul pe ea. Aceasta platforma cum se vede aici
http://astronomy-mall.com/regular/products/eq_platforms/index.html
lucreaza ca o montura paralactica. Cu asa ceva, s-ar putea conduce un telescop mare ca un Dobson foarte bine, si fotografii sant posibile.

Aici un link, "how to make self" asa o platforma
http://www.astronomie-im-chiemgau.de/berichte/pircher/plattform/plattform.html

aici se arata mai detaliat cum se construeste
http://www.biophysik.uni-freiburg.de/Reiner/ATM/Plattform/Plattform.html
si jos are mai multe link-uri (engleze, franceze, nemtesti) despre construcita asa unui aparat. 


mai departe plan de constructie 
http://www.binodob.de/plattform_ger.html
si interesanta Site in general pentru selfmade
http://www.binodob.de/index_ger.html
rob

zoth
31 Ian 2007 14:21


Avand in vedere ca instrumentul lui Mircea are baza Dobson, o platforma ecuatoriala ar reprezenta o solutie posibila.
Mie insa nu-mi place limitarea in cursa pe care o introduce o astfel de platforma, tot o ecuatoriala engleza modificata imi pare solutia cea mai eleganta.

HoO_Germany
31 Ian 2007 15:19


treaba este, ce este disponibil si ce se poate face selfmade? 
O platforma se poate construii cu piese care se pot cumpara undeva la un Praktiker sau alte magazine cu piese de selfmade. Dar o potcoava sa gasesti, sau sa o lasi sa faci, nu este cam usor.