-----------------------------------
Michel Ardan
21 Apr 2013 15:47

Reviste științifice Românești din secolul 19
Ieri am descoperit o comoară în acest link .  Este probabil una dintre cele mai vechi reviste de știință din România apărute între 1883-1888 la Iași, denumită sugestiv RECREAȚII ȘTIINȚIFICE.

Celor ce îndrăgesc istoria, dar și matematica ( revista abundă în probleme și cursuri de matematică)  le recomand să investigheze la rândul lor linkul de mai sus. Rubricile cu teme astronomice se regăsesc mai ales în primii 2 ani. Tema calendarului ( dar și data paștelui ) și diverse probleme (rezolvite) astronomice, articole traduse din străinătate despre comete, stele regăsim sub titlul COSMOGRAFIE, majoritatea articolelor fiind semnate de G.I. Lucescu. Cine a fost acest iubitor al astrelor nu știu, însă am rămas plăcut impresionat de scrierile sale. Dacă mai cunoașteți publicații de știință românești din secolul 19, ar fi frumos de aflat despre ele.

p.s. În toți cei 5 ani de apariție nu se face nici o referire la luneta pierdută a poetului Costache Conachi, un indiciu în favoarea ideii că aceea lunetă nu se găsea în circuitul public ieșean la acea dată. topic despre lunetă aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=113056#113056

Michel Ardan
23 Apr 2013 11:10


Am găsit doar referințe, nu și numerele revistei, apărute se pare doar pentru un an între 1893 -1894.