-----------------------------------
thc
22 Mar 2013 11:58

Sfat achizitie binoclu
Salutare tuturor,

am si eu o problema si anume doresc sa achizitionez un binoclu astro dar nu stiu mai exact ce imi trebuie. Doresc sa pot face observatii si la planete si DSO si nu ma deranjeaza daca va trebui sa il pun pe trepied pentru a elimina "tremuratul".
Eu ma gandeam la un Celestron 20x80 dar nu am experienta necesara ca sa imi dau seama daca as putea distinge cu el de ex inelele lui saturn sa nu dar am mai cautat pe net si am mai gasit si alte modele la 20x80(am spus 20x80 deoarece tind sa cred ca pot face observatii relativ bune cu el). 
Asadar astept parerile voastre si orice sugestie este bine venita mai ales pentru ca sa imi fac o idee de ce buget va trebui sa am pentru achizitionarea lui.

Multumesc!

Catalin Paduraru
22 Mar 2013 12:00


Binoclu + planete = not love. Uita de combinatie, pentru planete iti trebuie telescop. 

Pentru restul este ok.

Ce buget ai?

Spor!

thc
22 Mar 2013 12:14


Bugetul ar fi undeva la 600 ron cu mici plusuri  :D dar daca trebuie mai mult pot sa mai astept si sa mai strang ceva banuti pentru ca nu este asa urgenta achizitionarea binoclului

Catalin Paduraru
22 Mar 2013 13:01


Eu iti recomand modelul asta: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1405_TS-15x70-MX-MARINE---Outdoor---Wide-Angle---Nitrogen-filled.html dar luat din alta parte mai ieftin.

Despre Celestron 20x80 nu stiu ce sa zic dar Celestron 25x100 mi se pare foarte prost. M-am uitat printr-unul si avea niste aberatii cromatice de ziceai ca sunt imagini 3D :) Clar este si o diferenta de pret intre ele dar decat unul mare si slab mai bine unul mai mic si bun.

Mai citeste si tu review-uri pe net despre binocluri si dupa fa o achizitie. 

Spor!

saiph
22 Mar 2013 13:11

Re:
Uuugh... :D
Frumoasa recomandare, $arpe... Si incape fix in bugetul mentionat :))))

De banii pe care ii ai fie iti iei un telescop de pe forum (gasesti un 150mm SH, lejer..), fie un 15x70 SkyMaster (parerile sunt impartite, dar eu sunt multumit de al meu, intelegandu-i limitarile). Daca vrei luneta, ai si aici destule optiuni decente.

Insa oricum, trebuie sa stii din start si sa te pregatesti: "sportul" asta e cu multe investitii. De-ndata ce te prinde, vei vrea mai mult si mai mult de la sculele pe care le ai si inevitabil vei iesi din buget.
Deci, analizeaza bine piata, reviewurile si eventual iesi la o proba practica inainte cu el, sa nu fii nevoit sa iei de buna orice parere auzi despre unul sau altul dintre instrumentele care te-ar interesa la un moment-dat.


Succes!

thc
22 Mar 2013 18:26


@saiph: multumesc pentru recomandarea ta dar "problema"mea este ca doresc un instrument "travel" deoarece un prieten are newtonian si nu vrei sa stii cat de mult se chinuie cu el cand mergem la observatii(transport + greutate). 
Problema este ca nu m-am uitat prin binoclu cu asa zoom, singurul binoclu pe care l-am test a fost ceva 7x40 si nu prea am putut sa vad mare lucru cu el decat ce vedeam cu ochiul liber dar la o dimensiune ceva mai mare si tocmai de aceea am spus daca printr-un binoclu se pote distinge ceva ceva la capitolul planete(cum ar fi inelul de la saturn).
Cu un binoclu se pot vedea galaxiile?
Legat de luneta am si acest aspect in vedere dar doresc sa mai strang ceva bani ca sa pot achizitiona ceva ok dupa cum ai spus si tu cand microbul vine incep investitiile :) 

@Catalin: multumesc pentru sugestie o sa am in vedere si acest binoclu

Poate este cineva care are sau a testat 15x70 sau 20x80 si imi poate da un feedback legat de ceea ce doresc eu de la un binoclu :)

Adrian Sirean
22 Mar 2013 19:07


Poate este cineva care are sau a testat 15x70 sau 20x80 si imi poate da un feedback legat de ceea ce doresc eu de la un binoclu :)

15x70 este bun, 20x80 este si mai bun. Le-am testat pe amandoua. Nici nu se compara cu 7x40. Problema apare daca suntem foarte exigenti. Pretul unui binoclu bun la aceste specificatii trece bine de cel al unui telescop mediu. La cele ieftine cea mai mare problema este aberatia cromatica. Aberatie care, din fericire, pe timp de noapte este insesizabila, vizibila doar la Luna. Pe centru insa este aproape zero sau cel putin nederanjanta. De pe la 20x deja incepi sa vezi lucruri interesante. Obiecte care privite cu ochiul liber sunt foarte difuze sau chiar invizibile apar foarte bine detaliate in acest binoclu. Nimic spectaculos la planete. Luna, in schimb, este ceva de vis. Un avantaj in plus al 20x80 fata de 15x70 este ca are inclus un adaptor pentru trepied foarte solid. Vorbesc strict de seria Skymaster de la Celestron. Vezi ca  sunt mai multe modele de 20x80. Ideal ar fi sa le poti proba o noapte si sa alegi in cunostinta de cauza.

Spor!

thc
23 Mar 2013 18:36


Multumesc Der Pirate pentru feedback. Am gasit pe amazon o reducere la Celestrom 25 x 70 mm, Se merita acest binoclu pentru observatii?

needweed
23 Mar 2013 19:53


ceva exact pentru bugetul tau http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS20x80LE
80mm la pretul asta eu zic ca merita, e un binoclu destul de greu, iti trebuie un trepied serios la el

Adrian Sirean
23 Mar 2013 19:57


Nu am privit printr-unul dar nu cred ca este mai bun la astronomie decat variantele mentionate mai sus. Factorul de marire de 25x este un avantaj dar in acelasi timp pupila de iesire ar trebui sa tina pasul cu el. Ar fi mai indicat un 25x100 in acest caz.
Varianta postata de needweed este acelasi lucru cu skymaster dar la un pret ceva mai bun.

sternchen
23 Mar 2013 22:42


Cu cat diametrul si factorul de marire cresc,cu atat e nevoie de o optica mai buna.Altfel apare cromatismul ce deranjeaza.Asta implica un pret ridicat comparabil cu al unui telescop bun-cateva sute de euro-depinde de firma ,dimensiuni s.a.m.d.
La BTC-ul 20*60 pe care-l am imaginea e buna,dar nu-i excelenta...se poate si mai bine.Intr-adevar la 20 de ori incepi sa vezi lucruri interesante cu binoclul   :) .Probabil 15*70 ar fi un compromis bun intre diametru si marire,rezultand o pupila de iesire care poate satisface pretentiile unui amator.

thc
24 Mar 2013 21:57


@ needweed: multumesc pentru sugestie, am dat si eu peste acest model si il aveam pe lista dar cu mici "dubii" deoarece nu stiu daca este bun pentru ce doresc eu de la un binoclu.

@ sternchen: am tot citit pe net review-uri si am observat ca foarte multe site-uri recomanda pentru astro 15x70 iar majoritatea recomanda Celestron. 
Sa inteleg ca Celestron are marketing mai bun? Un amic mi-a spus ca cineva a cumparat un 25x100 de la Celestron si dupa un timp relativ scurt de utilizare i sa desprins un ocular.
Daca mai aveti sugestii sunt bine venite! Multumesc!

sternchen
24 Mar 2013 22:46


Din nefericire nu am produse Celestron sa-mi pot da parerea.Un indicator asupra calitatii ar putea fi pretul binoclului,Celestron fiind o marca arhicunoscuta in randul amatorilor.

thc
24 Mar 2013 23:12


Am mai gasit si acest model BTC: http://magazin.telescop-expert.ro/binoclu-btc-albatros-20x70.html
Nu prea am gasit mare lucru despre BTC pe net poate ma ajutati voi  :)
BTC fata de Celestron ofera o imagine mai calitativa?

petrica
25 Mar 2013 10:54


Pentru astronomie, varianta ,,... cu binoclu" este foarte costisitoare !
Un minim-minimorum, il reprezinta chestia asta:  http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4541_TS-88mm-triplet-APO-Bino----90----2-eyepiece-pairs.html  , insa chiar si cu asa ceva, in dotare, o sa iti doresti mult mai mult, intr-un timp foarte scurt !
Un binoclu 20x80, sau 25x100 nu te face decat ... sa postezi la sectiunea bazar, asa ca orienteaza-te spre un telescop !
Asta este un sfat al unui ultra-incepator, dar care citeste foarte mult si in ultima vreme sa plimbat ceva si a reusit sa priveasca prin cateva unelete de privit in stele ! :)

thc
25 Mar 2013 12:28


@ Petrica: sustin ceea ce spui tu dar momentan ar trebui sa ma limitez doar la un binoclu. Am in vedere pentru viitor si un telescop bun dar mai am pana atunci :)

petrica
25 Mar 2013 12:50


... pai daca ai in plan si un telescop, atunci nu-ti lua doua lucruri ce necesita trepied ! 
Daca iti cumperi un binoclu puternic si greu caruia ii trebuie un trepied cat mai solid (solid =  greu) si vei avea in viitor si un telescop cu trepied cu tot, cum vei proceda ? ... le scoti pe rand la observatii sau iesi cu ambele si cari mai multe obiecte ?!
Eu zic ca binoclul trebuie sa il poti tine in mana (sa fii cat mai mobil), iar cu telescopul te infigi cat mai adanc in spatiu !

... si eu sunt in situatia ta, insa am depasit prima faza. Am luat un binoclu 10x50 rusesc, care nu ma dezamagit inca si in viitor am sa-mi cumpar si un telescop. De care ? ... inca nu stiu, mai am de privit prin multe instrumente !  :D 

Altfel iti urez bafta, orice ti-ai cumpara !

Herr_Alien
25 Mar 2013 14:14


Eu zic ca binoclul trebuie sa il poti tine in mana (sa fii cat mai mobil), iar cu telescopul te infigi cat mai adanc in spatiu !

Subscriu :) ...

petrica
25 Mar 2013 15:46


... uite ce binoclu imi apare mie in cele mai umede vise !  :roll: 
http://www.youtube.com/watch?v=nU22wKdVlrg

thc
25 Mar 2013 15:55


Corect, dar nu ma deranjeaza daca va trebui sa am dupa mine si un trepied mai ales ca am experienta asta de la aparatul foto :). Ideea este sa am mobilitate si cel mai mult conteaza sa pot face observatii cu el, sa "cuprind"  cat mai mult(in limita posibilitatilor) cu el.
Sunt la inceput, am avut ocazia sa ma uit prin cateva telescoape (luneta si newtonian) si intradevar este altceva dar si cand va veni vremea telescopului nu as dori sa cumpar unul si apoi dupa putin timp sa doresc altul. Merg pe ideea ca mai bine cumpar un telescop mai "profi" decat sa le schimb mereu.
Toti cei care mi-au sugerat aici cateva modele de binoclu m-au ajutat ca sa imi formez oarecum o idee despre ce asteptari ar trebui sa am de la un binoclu si acum oscilez intre un 15x70(dpdx al mobilitatii pare sa fie cel mai ok si am gasit foarte multe review-uri pozitiva despre el) si 20x80 (vreau sa vad intr-un magazin de domeniu cat de mare este 20x80 si cat de transporabil este)

Intrebare: la binoclu merge sa il atasez la trepiedul foto(dslr) ?

petrica
25 Mar 2013 16:27


Merge cu siguranta atasat pe trepied, insa trebuie sa ai in vedere diferenta de greutate intre un aparat foto DSLR de aprox. 600-700grame si a unu binoclu 20x80, care sa se tot duca la 2-2,5kg.

Mars Boy
27 Mar 2013 09:51


Salut. Eu am un 15x70 de la celestron si sunt foarte multumit de calitatea atat a imaginii cat si a constructiei. Intr-adevar este cel mai bun compromis grosisment/apertura. M am uitat si prin 20x80 de la TS si avea aberatii cromatice marisoare ... mentionez ca era dublet acela. Daca vrei 20x80 iti recomand un triplet dar costa 850 plus minus. Cu banii astia iti iei ori un telescop bunicel ori un 15x70 si luneta de 70-80 noi. 20x80 urile sunt mai solide si au adaptor de trepied integrat solid dar sunt si foarte grele fata de 15x70 deci iti trebuie un trepied care sa tina minim 4 kg ( sa nu fie la 2.5kg si sa iti tremure ... ). In schimb 15x70 ul il poti folosi si din mana in scurte reprize pt localizare sau DSO. Unde mai pui ca merge pe aproape orice trepied foto care tine 2kg sau mai mult. La 20x incepi sa distingi inelele lui Saturn chiar si pe un seeing mediocru. Dar intre 15 si 20x diferenta nu e colosala. La 25x e ceva diferenta. Apropo 20x80 urile au zoom mai mare dar FOV mai mic ... adica nu prea se vede bine panoramic ... constelatii galaxii ... DSO in general. Cel mai bun compromis din punctul meu de vedere este un 15x70 si o luneta sau un telescop cu focala macar daca nu si apertura cat mai mari. Eu iti urez bafta!  :D

thc
07 Apr 2013 13:24


Multumesc tuturor pentru ajutor,sugestii si recomandari.
Am fost la un magazin de domeniu unde am "probat" mai multe binocluri si castigatorul a fost Celestron 15x70 mm. Mi sa parut destul de wide ceea ce imi trebuia mie si un mare plus la avut faptul ca e mai usor si mai "portabil" decat 20x80 mm si sa nu uit sa mentionez faptul ca pentru 20x80mm(dublet) trebuia sa achizitionez si un trepied pe masura.

Va doresc cer senin!

Mars Boy
11 Apr 2013 10:30


Sunt de acord cu tine. Buna alegere. Si eu am facut la fel ca tine si m am elucidat ce sa iau. Sa il stapanesti sanatos si ai grija de el ca e bun. :D Cer senin !