-----------------------------------
iony
02 Mar 2013 23:48

dobson 254/1200 probleme la utilizare
salut, sunt incepator 
mi am cumparat un dobson 254/1200 si am incercat sa ma uit la luna acum o seara si deja nu prea mai vedeam cu ochiul cu care m am uitat
unde mai pui ca nu am vazut decat o lumina puternica reflectata de luna
mentionez ca m am uit prin cele2 ocular primite la pachet de 10 si respectiv 25 mm
poate imi da cineva o mana de ajutor sa stiu si eu cum pot observa macar luna mai in detaliu....
multumesc anticipat....

valy
02 Mar 2013 23:59


Ai capac pentru tub cu o gaurica de 5cm intr-o parte? Pune capacul cu gaurica descoperita.

In mod normal ti-ar trebui un filtru care sa mai taie dn lumina sau sa folosesti o magnificatie mai mare.

auriga
03 Mar 2013 00:16


scoate ocularul si asigura-te ca privind prin focuser esti pe Luna si nu langa (o 'centrezi'). Apoi cu ocularul pus misca usor focuserul din pozitia de minim privind atent in ocular.  nu se poate sa nu reusesti :)

iony
03 Mar 2013 00:21


valy
daca pun capacul mare si scot capacul mic de pe capacul mare mai vad prin gaurica aia..?
asa ar trebuii sa ma uit mereu? cu capacul mare pus pe tub?
multumesc....

Procyon
03 Mar 2013 00:22


Poti sa incerci sa focusezi cu ocularul de 25mm si dupa cu cel de 10mm ! Ca sa focusezi pui ocularul in telescop (focalizator mai exact) si dupa rotesti de cele 2 rotite (din plastic in general la SW-DOB) pana obti o imagine clara ! Pentru a vedea detali pe luna iti recomand sa folosesti un filtru lunar si ocularul de 10mm !
Andrei.

LE : @iony : Eu iti recomand sa scoti capacul mare ca oglinda principala sa primeasca mai multa lumina => imagine mai luminoasa
LLE : @iony : Nu trebuie sa te uiti cu capacul mare pus , decat in situatii speciale !

iony
03 Mar 2013 00:35


cand am incercat sa ma uit la luna era atat de luminoasa incat dupa ce m am uitat cateva 10 de secunde, in care nu am vazut decat lumina, apoi nu mai vedeam cu ochiul cu  care m am uitat prin ocular....

iony
03 Mar 2013 00:38


daca imi puteti spune cativa pasi de urmat in ordine cronologica ca sa pot vedea si eu macar luna

am dat 2600 de lei pe dobson 254/1200 cu filtru solar ce spunetti am facut bine ?
e ok telescopul?
aveam variante mai bune la banii astia?
multumesc....

Procyon
03 Mar 2013 00:43


Dupa ce te uiti la Luna fara filtru si dupa scoti ochiul il lasi inchis pentru 10-20 sec sa isi revina ! Daca te  uiti la Luna fara filtru mult timp poti avea leziuni la ochi , ai grija ! 
Daca ai investit 2600 RON i-ai investit bine (experienta propie [chiar daca nu posed unul , lucrez cu unul la Observatorul Astronomic Galati din cand in cand]) .

LE : Am verificat . Alte variante de telescoape pentru incepatori nu aveai . Acest dobson este unul de intermediari , dar poate fi folosit si de un incepator .

Pasi pentru observarea obiectelor de pe bolta cereasca in ordine cronologica :

1.Pui ocularul in focalizator
2*.Indrepti catre o stea stralucitoare                         
3*.Misti de cele 2 roti pana steaua devine punct uniforma
4.Pui pe Luna
5.Te uiti la ea .

*= Pasi acestia se aplica la inceputul sesiuni de observatii astronomice sau la schimbarea ocularului !
DE PRECIZAT !!!! NU INDREPTA TELESCOPUL SPRE SOARE FARA FILTRU ADECVAT !!!! RISTI SA RAMAI CU LEZIUNI PERMANENTE !!!!

iony
03 Mar 2013 00:49


multumesc javaboy ptr informatii
am vazut ca esti din galati
eu sunt din braila deci suntem aproape....
daca nu te deranjeaza poti sa mi lasi un nr de tlf ptr niste lamuriri ulterioare, sfaturi,,,
al meu este 0743.335.045
multumesc....

Procyon
03 Mar 2013 00:52


Cu placere . Si eu la randul meu am fost ajutat de alti .
Din pacate eu sunt minor si trebuie sa cer aprobarea parintilor .
Infine , daca vrei sa mai afli niste informatii poti vizita Observatorul Astronomic din Galati (cel mai mare din Romania) si te poti inscrie la Astroclubul Calin Popovici(la care sunt si eu membru) si poti vizita si siteul http://www.astrogalati.info !
LE:Daca nu reusesti nu ezita sa nu imi trimiti un PM !

iony
03 Mar 2013 01:03


ok multumesc

daca ma puteti ajuta cam cu ce accesorii ar cam trebui sa mi cumpar la telescopul 254/1200 sky watcher
(strict necesar)
multumesc

Procyon
03 Mar 2013 01:40


Pai cam ce doriti sa observati ? DSO , Planete , Luna , Soare sau doriti sa faceti astrofotografie ? Si cam care e limita in care doriti sa va incadrati ?

Laurentiu
03 Mar 2013 10:58


Daca te  uiti la Luna fara filtru mult timp poti avea leziuni la ochi , ai grija !

Nu este adevarat, vezi ca sperii omul degeaba.

Procyon
03 Mar 2013 11:42


@Laurentiu : Cand am zis mult m-am referit la 10-20min in continuu...

iony
03 Mar 2013 11:47


ok am inteles oricum o sa mi cumpar un filtru lunar....dar de care sa fie?
as dori sa vad planete soare luna si deep sky
mentionez ca am un filtru solar dar nu m am uitat deocamdata la soare ptr ca imi e cam teama si as dori sa mai invat sa folosesc telescopul.
filtru de luna de care sa fie?
ptr colimare ce recomandati laser sau colimator clasic?
deasemenea barlow 2x  sau 3x?
eu am ocularele de 10 mm si 25 mm venite cu telescopul 
ce ocular mai recomandati sa se potriveasca pe sky watcher dobson 254/1200??
ca buget sa fie lucruri necesare
multumesc

valy
03 Mar 2013 11:48


valy
daca pun capacul mare si scot capacul mic de pe capacul mare mai vad prin gaurica aia..?
asa ar trebuii sa ma uit mereu? cu capacul mare pus pe tub?
multumesc....
Incearca ce am zis, mai vorbim dupa aceea. Nu trebuie sa te uiti tot timpul asa, dar la luna/soare e multa lumina si ca sa mai tai din ea mai tai din apertura. Altfel trebuie filtre ce taie din lumina, dar costa, asta cu capacul e mai ieftin :).

Mai poti incerca ceva: inainte de a te uita la luna stai cateva minute in lumina (mai puternica), se adapteaza ochiul astfel cand il pui la ocular nu te mai "orbeste".

Spor.

Procyon
03 Mar 2013 12:51


ok am inteles oricum o sa mi cumpar un filtru lunar....dar de care sa fie?
as dori sa vad planete soare luna si deep sky
mentionez ca am un filtru solar dar nu m am uitat deocamdata la soare ptr ca imi e cam teama si as dori sa mai invat sa folosesc telescopul.
filtru de luna de care sa fie?
ptr colimare ce recomandati laser sau colimator clasic?
deasemenea barlow 2x  sau 3x?
eu am ocularele de 10 mm si 25 mm venite cu telescopul 
ce ocular mai recomandati sa se potriveasca pe sky watcher dobson 254/1200??
ca buget sa fie lucruri necesare
multumesc
Filtru lunar: http://skywatcher.ro/Baader/filtre_neutre.htm
Filtru solar: ai deja din cate am inteles
Pentru colimare recomand laser .
Poti lua un ocular TeleVue de 13mm Ethos , dar e cam 30mil ocularul . Alte oculare ar mai fi cele cele Plossl Wide Angle ( http://skywatcher.ro/SK/SKPWA.htm ) .
Un barlow de 2x ti-ar fi de ajuns acum ( http://skywatcher.ro/Cel/barlow.htm ).
Vezi ca Astronomia este un domeniu destul de costisitor , dar e si ff frumos . Daca mai ai intrebari nu ezita sa nu le spui !
Andrei. (JaVaB0y)

dragos.n
03 Mar 2013 13:06


De obicei filtrele lunare care vin cu telescoapele sunt de calitate slaba. Mai bune, dar si mai scumpe, sunt filtrele neutre ND. La apertura ta, in functie de faza Lunii, ai nevoie de ND 0,9 pentru faze apropiate de primul si ultimul patrar - cand vezi jumatate de luna - si ND 1,8 pentru faze apropiate de Luna plina, inclusiv.

http://www.skywatcher.ro/Baader/filtre_neutre.htm

Si metoda recomandata de Valy e operanta, pana cand faci rost de filtre, dar reduce din rezolutie.

Pentru ca sa te uiti la soare ai nevoie de un filtru solar specializat, cu folie Baader, care se pune ca un capac in fata telescopului, de genul asta

http://magazin.telescop-expert.ro/filtru-solar-cu-suport.html

Atentie insa la ele, ca la caldura, unele se mai deslipesc, asa ca e bine sa pui un cerc suplimentar taiat din placaj sau alt material pe care sa-l prinzi pe interiorul filtrului, si sa securizezi folia. Si fiindca diametrul de 254mm aduna multa lumina, mai ai nevoie si de un alt filtru pus la ocular, tot un ND, probabil cel de 0,9.

Malakh
05 Mar 2013 17:03

telescop defect
salutare, in primul rand vreau sa imi cer scuze daca postez aiurea, desi am tot cautat pe forum unde as putea primi ajutor cu problema pe care o am si anume:

Am primit de la un prieten un telescop Vivitar 30070, este un telescopt pt incepatori (sper sa nu fie pt copii :):):), acesta are o lentila de 70 mm si o distanta focala de 300 mm, are un ocular de 20 mm,
problema e ca atunci cand incerc sa ma uit la luna sau la alte corpuri se vede foarte neclar.

am incercat sa il focusez pe ceva apropiat si se vede cat de cat clar,  (o crenguta de copac vazuta de la 4-6 m se vedea in detaliu, dar tot un pic in ceata),

locuiesc in bucuresti si as vrea sa stiu daca il pot duce undeva sa il verifice cineva, ce si cum e defect la el sau daca asa e el, fiind un telescop ieftin.
De preferat nu as vrea sa dau multi bani pe reparatii, pt ca am vazut telescoape ieftine pt incepatori.

Daca ma puteti ajuta cu un sfat sau o persoana la care pot merge sa il repare , v-as fi recunoscator.

multumesc,

nobody
05 Mar 2013 19:04


Acesta ar fi ? http://www.alibaba.com/product-gs/207158583/Telescope_F30070M.html