-----------------------------------
Cristi Toc
19 Feb 2013 03:42

Am achizitionat...e bun ?
Salutare tuturor. Sunt nou pe acest forum si tanar student la geografie si pasionat de astronomie mai nou.

Am achizitionat de la Emag Telescop Celestron PowerSeeker 40 AZ, refractor.

Gama:PowerSeeker
Tip obiectiv:Refractor
Design optic:Refractor
Nivel:Incepatori/Copii
Computerizat:Nu
Marire teoretica maxima:94x
Magnitudine stelara maxima:10.5
Montura:Altazimutala
Diametru:40 mm
Distanta focala:500 mm
Raport focal:F/13
Dimensiunea tubului:46 cm
Rezolutie (arcsec.)2.9
Trepied:Aluminiu
Cautator:2 x 20
Suport pentru accesorii:Da
Oglinda diagonala:0.96"
Oculare:20 mm / 8 mm
Greutate (Kg):1.81 Kg
Altele:Straturi antireflex
Accesorii:Software planetariu The Sky Level 1

INTREBAREA MEA ESTE: Pentru un incepator ca si mine, este bun ? (la inceput), avand in vedere c-am avut buget de 200 lei. Si cam ce pot vedea cu acest telescop in cele mai bune conditii (nu ma refer la desertul Atacama  :D ).

Multumesc anticipat!
http://www.emag.ro/galerie-poze/254748/450834

saiph
19 Feb 2013 10:38

Re: Am achizitionat...e bun ?
Salutare tuturor. Sunt nou pe acest forum si tanar student la geografie si pasionat de astronomie mai nou.

Am achizitionat de la Emag Telescop Celestron PowerSeeker 40 AZ, refractor.

INTREBAREA MEA ESTE: Pentru un incepator ca si mine, este bun ? (la inceput), avand in vedere c-am avut buget de 200 lei. Si cam ce pot vedea cu acest telescop in cele mai bune conditii (nu ma refer la desertul Atacama  :D ).

Multumesc anticipat!



Salut Cristi.
Si bine ai venit printre noi!  :)


N-as vrea sa-ti atenuez elanul, ba chiar din contra, m-as bucura daca acest lucru te va ambitiona si mai mult, insa instrumentul pe care l-ai luat este mai mult pt privit natura, vecinii, probabil e bun de luat pe munte.

Pt astro se recomanda un diametru minim de 6cm. Nu din alte considerente, ci strict datorita capacitatii de colectare a luminii raportate la diametrul pupilei ochiului, dar si nivelului de detaliu accesibil prin instrument. 

Ce este bun la lunetica ta este raportul focal, ca atenueaza cat de cat aberatiile optice. Dar altfel, ai fi iesit mult mai bine daca mai puteai macar inca pe atat cat ai dat pe el si-ti luai un instrument decent, cel putin pt inceput, cu care puteai vedea ceva. Ma refer la ceva mai mult decat Luna..

Oricum, ca sa nu ramai bosumflat, poti indrepta, de curiozitate, mica lunetica spre ce obiect doresti (cu conditia sa stii pe unde sa-l cauti si eventual la ce sa te astepti, ca si aspect), macar sa vezi ce ... vezi.  :) Nu te astepta la minuni, insa. Multi ar incadra-o la "Finderscope" (dupa diametru).

Intre timp, urmareste Bazarul de pe forum, ca sigur poti gasi ceva bun pt tine. Si cauta prin topicurile dedicate subiectele care te intereseaza, legate de optica, tehnici de observatie, review-uri instrumente etc..


Cer senin!

Cristi Toc
19 Feb 2013 15:40


multumesc frumos. Mi-ai taiat de tot elanul dar nu e nimica, macar stiu :D pentru inceput...e bun si vecinii  :D

Cristi Toc
19 Feb 2013 19:47


Problema este ca habar n-am cum sa-l fixez...fac cum spune dar nu se vede...

dragos.n
19 Feb 2013 19:52


Poti sa vezi si detalii pe Luna, si cei patru sateliti galileeni ai lui Jupiter, dar si destule stele, multe peste ce vezi cu ochiul liber, si cateva roiuri.

murrix
19 Feb 2013 20:02

Bun venit, Cristi !!!
M-am inscris pe acest forum abia de 2 saptamani. Am avut si eu un buget minimal, insa cei de aici m-au facut sa-mi schimb parerea. Iti recomand sa parcurgi cele 3 pagini de pe forum, vei intelege multe, din ceea ce mi-au scris colegii de forum care stiu ce spun http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=10392&highlight=.  In plus, iti recomand calduros sa te alaturi grupului "Nucleul Regional Banat/Crisana". Eu am facut-o. Eventual sa incerci o prezentare pe  	"Who's Who", in cadrul sectiunii " Comunitate". Eu am apucat sa vad cateva secunde Luna, dupa care a fugit in nori. In asteptarea cerului senin, voi incerca sa "pun in statie" micutul refractor cu montura ecuatoriala. Tu, avand montura azimutala, esti scutit de asta. Important, dupa cate am citit si eu, e sa fii departe de surse de lumina (poluare). Astazi, nu cred ca vei vedea nimic. Sunt la doar 25 km de tine si m-am bucurat dupa-amiaza ca a aparut soarele. Intre timp, situatia s-a schimbat.
 In lipsa de cer senin, iti recomand calduros sa te plimbi prin temele de pe forum. Crede-ma, stiu deja mult mai multe lucruri decat acum 2 saptamani, desi s-ar parea ca inca nu stiu mare lucru.
Mult succes si nu descuraja. Ai o luneta refractoare, deci bucura-te de jumatatea plina a paharului !!
Si.. cer senin !!

zoth
19 Feb 2013 21:33


Pt astro se recomanda un diametru minim de 6cm.

Interesant ...  :shock: 
Si cine recomanda asta???
E astronom sau dealer de instrumente???  :lol:  :lol: 

Cu lunete mici se pot face multe observatii astro interesante: Luna, Soarele cu filtru de apertura, Jupiter, Saturn, Marte sunt tinte indeajuns de luminoase si cu deschidere unghiulara suficienta pentru a putea fi privite si explorate cu astfel de lunete.
Exista si stele duble lejere si cu magnitudini accesibile acestor instrumente, etc.

Cristi, curaj!
Ai ce privi cu luneta ta   :)

Cristi Toc
19 Feb 2013 21:38


Am avut parte de LUNA :D am vazut craterele ei din partea de jos cu foarte mare claritate...am fixat bine, am reusit insa nu stiu de ce nu se vede prin Barlow 2x :( O sa mai incerc. Daca aveti cv idei cum as putea s-o montez as fi foarte bucuros :D. Si multumesc Zoth de incurajare :D

nobody
19 Feb 2013 21:47


Cum ai incercat sa folosesti lentila Barlow ?

Cristi Toc
19 Feb 2013 21:59


pai prima data am "conectat-o" normal. Nimic. Dupa aceea am incercat s-o atasez pe chestia aceea diagonala (sunt nou si nu stiu termenii, scuzati) in forma de L :D si nici acolo nu s-a vazut nimic :( dupa aceea am adaugat si lentila de 8mm. Tot degeaba. 

Am reusit doar cu "L"-ul si cu lentila de 8mm sa vad bine...dar na, Barlow e de doua ori mai aproape. Daca stiti as fi recunoscator.

Scuzati inca odata limbajul de amator :D

murrix
19 Feb 2013 22:26

Am vazut-o si eu...
Obiectivul cel mai mare (in mm).. si fara Barlow !! Eu am reusit s-o vad cu cel de 25, apoi cu cel de 10... 

pe urma s-a dus luna in nori !!


Felicitari Cristi pentru primul pas !! :P  :P  :P

Cristi Toc
19 Feb 2013 22:30


cel mai mare ? adica ? :-? am doua ca acestea

http://nimax-img.de/Produktbilder/zoom/15291_1/Baader-Planetarium-Set-oculare-DADOS-1-25--pentru-Spectroscopie--Kellner-10mm---20mm.jpg

si una e de 20mm si una de 8mm. Dar cum le conectez una-ntralta cu Barlow ?  :( Si mai am o chestie destul de lunga... vro 10 cm max. pe care scrie Erecting Eyepiece 1.5x  :?:

murrix
19 Feb 2013 23:26


20 mm , dupa erecting piece... 
Barlow si 8 mm.. lasa-le pe alta data..

oricum, s-a dus luna...

Cristi Toc
20 Feb 2013 00:01


pe altadata, adica cand e mai senin cerul nu ? :D ca sunt bune piesele adica...2x zoom :D e ceva cred :D

sternchen
20 Feb 2013 00:19


Puterea teoretica maxima de marire e cam dublul diametrului obiectivului.Dar culmea,la socoteala iei in calcul lungimea focala,nu diametru.ciudat,nu?

Cristi Toc
20 Feb 2013 00:27


sper ca nu mi-ai adresat mie intrebarea :)) ca eu sunt un amator in propriu sens al cuvantului. Nu stiu ce sa zic...dar ma streseaza la maxim ca nu merge barlow, azi as fi avut ocazia perfecta cu Luna :(

sternchen
20 Feb 2013 00:32


si eu sunt tot amator :) 
dar ce nu merge de fapt?..

valy
20 Feb 2013 00:36


In locul ocularului pune barlow, in barlow pune ocularul de 20mm, probabil trebuie sa mai dai de focuser, nu cred ca se pastreaza pozitia de focus ca in cazul cand folosesti direct ocularul.

sternchen
20 Feb 2013 00:38


la asta ma gandeam si eu..

Spor!

Cristi Toc
20 Feb 2013 00:45


ce e ala ocular ? :( teava aceea lunga ? cred ca ma fac de ras dar mna :D ...

sternchen
20 Feb 2013 00:51


ocular e piesa prin care te uiti,partea telescopului unde iti indrepti privirea.Obiectivul e partea din fata,iar "teava lunga" dintre ele este distanta de focalizare.
Vezi ca de fiecare data cand schimbi ocular sau barlow ,trebuie refocalizat.

nobody
20 Feb 2013 00:51


Oculare sunt alea de 20 si 8 mm, unde pui ochiul.
L-ul este oglinda diagonala.
Barlow-ul se pune intre diagonala si ocular.
"Erecting Eyepiece" este tot un fel de Barlow dar care iti rastoarna imaginea. De obicei de nefolosit la asemenea telescoape.

Marirea (grosismentul) o calculezi impartind lungimea focala a obiectivului (500 mm) la lungimea focala a ocularului folosit (20 sau 8 mm). Cu Barlow, mai inmultesti cu 2 (2x).

Cristi Toc
20 Feb 2013 01:01


UN MARE multumesc :D sper sa fie maine cer senin si va spun ce-am reusit :D La cate combinatii am incercat azi, cred ca fix asta n-am incercat-o :))

valy
20 Feb 2013 01:41


Chiar sunt curios ce combinatii ai incercat, prea multe nu prea sunt, defapt nu cred ca e decat una. Sau poate n-am eu imaginatie bogata :).

dragos.n
20 Feb 2013 01:50


In general la acest pret, lentilele sunt facute din acrilat. Asa ca nici erecting eyepiece nici barlowul nu vor da rezultate bune. Si va fi greu sa obtii mariri clare mai mari de 40x. Cel putin cu aceste oculare.

Marirea maxima teoretica este direct dependenta de diametrul elementului obiectiv, adica al lentilei sau oglinzii primcipale. De ce nu este ea determinata de distanta focala. Pentru ca marirea efectiva este rezultatul raportului intre focala telescopului si focala ocularului.

Cristi Toc
20 Feb 2013 02:01


Chiar sunt curios ce combinatii ai incercat, prea multe nu prea sunt, defapt nu cred ca e decat una. Sau poate n-am eu imaginatie bogata :).

pai nu mai tin minte ce-am incercat :)) dar am incercat destul de multe combinatii. Doar cu erecting eye-ul, oglinda diagonala si eye-ul ... pf.. multe...dar asta sigurat nu :D cu barlow intre, ca am montat asa sa vad cum arata din exterior, si nu am mai vazut combinatia. 

Si dragos.n, eu unu sunt incepator, si astazi a fost prima data cand am vazut luna cu-n telescop. Deci iti dai seama ca e ceva "wow" pentru mine, cu siguranta nu pentru voi (dar ati fost si voi la inceput :D). Dar pe parcurs cu cat urc in experienta si in cunostinte astronomice si de telescopuri, pana invat cu ce paine se manac imi este de ajuns si 40x cu o focalizare buna, cat sa nu vad cu blur sau ceva. Oricum astazi am avut si o poluare luminoasa ... stau in zona centrala din Timisoara, deci... e clar :D dar s-a vazut destul de bine cerul, am observat Venus cu ochiul liber, cele trei stele aliniate din constelatia Orion, dar nu cu telescopul ca nu le-am nimerit :D astept o intalnire a pasionatiilor din TM in prima-vara sau candva sa invat si eu cu ce se mananca mai bine. :D 

Vorba voastra: Cer senin :D

nobody
20 Feb 2013 02:57


Incearca si pe timp de zi pe o tinta mai indepartata (nu inspre Soare) pana iti faci mana si ochiul.
Si incepe de la mariri mici (ocularul de 20mm), cat mai simplu. Pe urma incearca combinatii si vezi cum se degradeaza sau se intuneca imaginea, cum e rasturnata ...

Pe urma, treci la Jupiter, Saturn, Pleiade, Double Cluster.
Iar daca iesi din oras vei vedea o mare diferenta.

Cristi Toc
20 Feb 2013 03:00


dar ce pot vedea pe cer in timpul zilei (daca pe cer te refereai) ?

nobody
20 Feb 2013 03:17


Nu pe cer ma refeream  :wink: 
Dar il poti prinde pe Saturn dimineata. Se vede bine si dupa ce se crapa de ziua.

Cristi Toc
20 Feb 2013 03:29


merci. Oricum am de lucrat. Inca nu il manevrez fin. Adica se misca destul greut. Probabil l-am strans prea tare pe triped.  :? Si inca un lucru...pentru ce este asta: 

http://img818.imageshack.us/img818/7195/img25474829102012140940.jpg

Eu o folosesc sa tintesc un obiect pe cer iar dupa aceea ma uit prin ocular...la asta se foloseste ?  :?

Bogdan Bogdan
20 Feb 2013 03:50


Eu o folosesc sa tintesc un obiect pe cer iar dupa aceea ma uit prin ocular...la asta se foloseste ?  :?

Acela se numeste cautator si intr-adevar se foloseste exact asa cum ai intuit tu.
Practic telescopul are un camp vizual mult mai mic decat acel cautator...sau daca ti-e mai usor sa intelegi, un petec mai mic din cer, dar marit mai mult. Acel cautator nu mareste foarte mult pentru a-ti oferi un petec mai mare de pe cer, si astfel sa identifici mai usor obiectul care te intereseaza cand te uiti prin telescop ulterior.
Serveste deci la orientare.

Cristi Toc
20 Feb 2013 03:54


pur noroc am avut :)) Multumesc ca mi-ati mai sters o nelamurire. Intr-o zi am invatat o gramada de lcururi, datorita voua :D si inca cate mai am!  :D Multumesc!

Bogdan Bogdan
20 Feb 2013 04:03


Ma bucur ca am putut sa iti fim de ajutor.
Nu stiu daca ai primit si link-uri recomandate pentru incepatori in ceea ce priveste intelegerea telescopului si a modului in care functioneaza el, asa ca o sa iti recomand eu un 2 link-uri care am observat ca au fost primite de alte persoane aflate la inceput de drum:

http://www.skywatcher.ro/educatie.htm

http://telescop-expert.ro/sfaturi-pt-incepatori.html

Sunt cateva informatii generice, dar sigur te vor ajuta chiar daca va fi doar la invatarea catorva termeni specifici si ce inseamna fiecare. 
Sigur, te invit sa cauti pe acest forum sau alte surse pe care le cunosti, si la alte lecturi care ti se par pentru nivelul tau de intelegere daca timpul iti permite.

Succes!

saiph
20 Feb 2013 15:43


Pt astro se recomanda un diametru minim de 6cm.

Interesant ...  :shock: 
Si cine recomanda asta???
E astronom sau dealer de instrumente???  :lol:  :lol: 

(...)

Cristi, curaj!
Ai ce privi cu luneta ta   :)



Era o recomandare bazata pe experienta practica. Nu ma asteptam sa fii 100% de acord, dar nici s-o dam in mistouri.
Daca Galilei a inceput acum 400+ ani cu o luneta de 3-4 cm, nu inseamna ca trebuie sa facem toti la fel :)
Am folosit si eu instrumente de calibrul asta (ca multi de pe forum, banuiesc), unele m-au uimit, altele m-au dezamagit, dar toate aveau un punct comun: nu se ridicau la nivelul pretentiilor pentru observatii cel putin  satisfacatoare.  Acum, fiecare face cum considera ca e mai bine..


Deci, curaj, Cristi.. curaj...  
Indreapta luneta catre Luna. Chiar daca o ratezi, nimeresti printre stele..

Succes! ;)

Cristi Toc
20 Feb 2013 15:56


O nimeresc dar mai greu :D la stele momentan e mai greu :))

murrix
20 Feb 2013 16:26

Cautatoarea !!!
Luneta cautatoare.. e strict necesara pentru observatii in spatiu. Cu ea ai un camp mai larg. va trebui sa verifici alinierea ei cu "luneta principala" , pe un reper de la 200 - 500 m distanta ( preferabil ziua).

Cu refractarul te vei rataci pe cer, deoarece are un unghi ingust in care "prinde imagini".
    Deci cautatoarea, daca e aliniata cu luneta. te va ajuta, ea avand un "orizont" (camp vizual ) mult mai larg. O data ce ai prins Luna, sau planeta in cautatoare, ea iti va aparea si in luneta mare.
Trecand si eu aseara prin experienta asta (botezul focului), nu-ti recomand sa te avanti mai departe de luna, pana te obisnuiesti cu reglajele de urmarire.

Sper ca am fost destul de explicit. Incerc un dialog de la newbie la newbie, de aceea, ii rog pe cei "vechi" sa-mi scuze limbajul simplist.

Later edit: Cele cateva site-uri care comercializeaza instrumente astronomice au pagini interesante de prezentare. Dar aici, pe forum, poti gasi mult mai multe raspunsuri. Incearca la "Cauta pe forum! ( lupa sus dreapta) sa introduci "cautatoare".

Cristi Toc
20 Feb 2013 17:36


Nu ma avant mai sus de Luna inca. O sa mai fac practica, numa' sa am cer senin ca stau cu orele :D

Cristi Toc
24 Feb 2013 03:27


Am avut ocazia pe timp de noapte sa testez mai bine telescopul pe luna...si tot nu merge cu barlow 2x. Nici pus intre ocular si oglinda  :(

nobody
24 Feb 2013 03:58


Daca iei barlow-ul, singur, in mana si te uiti prin el, vezi ceva ? I-ai scos capacul de pe lentila ?
Chiar nimic, nimc nu vezi ?

Erwin
24 Feb 2013 13:39


nu toate barlow-urile sunt parafocale, probabil se deplaseaza mai mult planul focal la al tau?

valy
24 Feb 2013 14:06


si tot nu merge cu barlow 2x(La ce te referi? Ce anume se vede?
Poti sa faci o poza cu configuratia aia, poate ai montat ceva gresit?

Cristi Toc
24 Feb 2013 22:26


voi face o poza....se vede Luna intr-un BLUR de numaa...si degeaba dau focalizare ca nu merge ... nu focalizeaza :(

jimao22
24 Feb 2013 22:57


Foarte probabil este ca sistemul tau optic impreuna cu barlow-ul respectiv sa focalizeze in afara zonei de actiune a focuserului (mai la exterior), caz in care ai nevoie de un tub prelungitor de 1,25". Si uita asa incepe epopeea cumparaturilor astronomice  :lol: .

nobody
24 Feb 2013 23:16


Asta-i altceva.

Incearca sa tragi mai in afara ansamblul barlow-ocular din oglinda diagonala si vezi ce se intampla.
Mai este o posibilitate ca barlow-ul sa fie de proasta calitate.

Pune, fara rusine :wink: , si o poza cu tot ansablul ca sa ne dam seama daca faci ceva gresit.

valy
24 Feb 2013 23:33


Iar daca focusul e in afara totusi cum de il vand cu combinatia barlow?

cmatei
24 Feb 2013 23:41


Sunt la set, trebuie sa faca ceva impreuna. Macar un foc de tabara candva, si ma gandesc la cel putin doua sensuri aici, daca stii bancul cu participarea si implicarea :-)

Cristi, daca vrei sa folosesti barlow-ul, incearca sa conectezi fie: focalizator - barlow - ocular 20mm (nu cel de 8mm), fie focalizator - diagonala - barlow - 20mm (nu 8mm). Ce lungime are tubul barlow-ului ?

Tine cont ca marirea cu barlow si 20mm nu e cu mult mai mica decat cea obtinuta cu ocularul de 8mm. Cum ti se pare imaginea cu el ? 

PS: Am gasit manualul, acolo zice ca fara diagonala e varianta castigatoare, si pare ca barlow-ul are un tub foarte lung.

Cristi Toc
25 Feb 2013 08:52


barlow-ul are sa zic lungimea degetului cu care arati okay :P. Si care e ala focalizatorul ?

mflorian
25 Feb 2013 10:39


Am observat de mai multă vreme că generația Google, deși are la îndemînă cea mai mare sursă de documentare din istoria umanității, preferă să ceară și să primească soluțiile mură-n gură. Nu e un reproș la adresa nimănui, este doar o constatare (nu prea veselă).

Aciduzzu
25 Feb 2013 13:04


Ai mare dreptate Florian. Nu sunt toti asa dar multi isi cumpara un telescop le fel cum isi cumpara orice alt gadget, dupa principiul "hai sa vad ce e si chestia asta". Nu e un repros, e doar o constatare. :-)
Imi amintesc cand mi-am luat primul telescop, stiam dinainte sa-l comand ce e si ce face fiecare componenta, stiam principul de functionare al telescopului si ce are inauntru. In plus, construisem cu ani in urma o luneta cu lentila de ochelari care m-a invatat cum sa observ si, mai ales, cum sa gasesc obiectele pe cer (nu avea cautator). Dupa ce ai cautat printr-o luneta cu camp de sub jumatate de grad, sa gasesti ceva printr-un cautator e usor :-)
Deci, stimati colegi incepatori, faceti-va temele inainte sa cumparati telescopul. La urma urmei, daca nu citesti inainte nici nu ai cum sa alegi telescopul potrivit.

valy
25 Feb 2013 13:11


Nimeni nu se naste invatat, cineva, de undeva tot trebuie sa inveti. Oricat efort ai depune tot raman chestii necunoscute.
Rabdare :).

Cristi Toc
25 Feb 2013 13:15


Mda, vad c-o intrebare simpla e dezastru, o constatare si asta. :) Prefer sa va intreb pe voi decat pe Google, mai pe scurt, am mai multa incredere intr-unul care are aceiasi pasiune  :)

Adrian Sirean
25 Feb 2013 13:23


Mda,... Prefer sa va intreb pe voi decat pe Google, mai pe scurt, am mai multa incredere intr-unul care are aceiasi pasiune  :)

Foarte frumos spus! 

Focalizatorul sau focuserul este mecanismul in care introduci ocularul, cu ajutorul caruia il deplasezi mai in interior sau mai la exterior pana obtii o imagine clara.

PS: In poza din stanga, intamplator, ai  de la stanga la dreapta atat focuserul cat si cautatorul. Chiar daca in poza apar puse pe un newton, in principiu functioneaza la fel si pe o luneta.

dragos.n
25 Feb 2013 13:24


Focalizatorul este ala care are doua rotite, pe care invartindu-le, din spatele lunetei iese un tub mai mult sau mai putin. Astfel, ansamblul ocular-diagonala ajunge in pozitia corecta pentru formarea imaginii.

Pentru Barlow, incearca pe timpul zilei, in toate pozitiile, facand curse complete ale focalizatorului, dar pe un obiect cat mai indepartat.



Stimati colegi. Va rog sa aveti mai multa intelegere si rabdare cu cei care sunt incepatori. Si in loc de reprosuri, chiar facute sub forma de simple observatii, mai bine faceti recomandari cu materiale de informare.

jimao22
25 Feb 2013 13:33


De acord, dar vino si tu cu intrebari mai de Doamne ajuta, nu cu d-astea de tipul "ce e cautataorul " sau "ce e focalizatorul".
E ca si cum ai intreba "da' o stea ce este". "Dar o planeta?".

Aciduzzu
25 Feb 2013 13:39


Mda, vad c-o intrebare simpla e dezastru, o constatare si asta. :) Prefer sa va intreb pe voi decat pe Google, mai pe scurt, am mai multa incredere intr-unul care are aceiasi pasiune  :)

Nu e un dezastru dar e ca si cum ti-ai cumpara masina si apoi vii si ne intrebi "ce-i aia volan?". Sper ca acum intelegi de ce demersul tau nu poate starni prea multa simpatie pe aici, desi unii colegi mai binevoitori decat mine incearca sa te ajute.
Succes!

Teo
25 Feb 2013 13:45


Uneori, privitul printr-un telescop poate schimba la drept cuvant cursul vietii unui om.
Poate fi scanteia care declanseaza marea pasiune si duce apoi la dorinta de a citi, a se informa si de a avea un instrument cat mai performant.

Faptul ca privesti intamplator printr-un instrument astronomic ( fie al unui prieten, fie de pe strada ) fie ca iti cumperi unul cat de modest doar din dorinta de a vedea " ce mai e si asta " totusi sunt lucruri bune.
Nu trebuie neaparat sa fii informat inainte, sa cunosti principiile de functionare, sa ai la activ mai multe incercari de constructii home-made.

Conteaza prima reactie, prima impresie pe care o produce neofitului.

Spun asta pentru ca asa am inceput in 1994 cand am primit in dar prima luneta de 50 mm ( una turistica ruseasca).

Daca nu aveam sansa sa o primesc cadou si sa o indrept spre cer, poate nu as fi continuat sa ma informez si sa avansez in acest domeniu.

Multi incep intr-un hobby dintr-un lucru marunt sau intr-o conjunctura care pe moment pare fara prea mare insemnatate.

Asa am inceput si in radioamatorism...cumparand doua statii de jucarie si spunandu-mi in sinea mea " ia sa vad ce pot face cu astea"....apoi au urmat ani de mari satisfactii, evident in care m-am documentat, am dat examen apoi mi-am cumparat aparatura performanta.

La fel am inceput si in activitatea de scufundare in apnee pe care am indragit-o de-a lungul timpului, tot din cauza faptului ca la o varsta frageda am primit in dar ( pe post de banala jucarie) o masca pentru scufundari din cauciuc cu geam, produsa in URSS si cumparata din piata.
Ajungand cu ea la Eforie Nord am putut vedea in cativa metru cubi de apa ceva ce m-a fascinat si m-a atras ca un magnet. Pana in prezent indragesc scufundarile in ape limpezi la fel de mult cum indragesc privitul prin telescop.
Peste ani, cumparand o carte a lui Cousteau din anticariat am avut surprinderea sa vad ca si marele om de stiinta a ajuns unde stim cu totii, tot printr-o banala experienta a neofitului.
 A inceput totul exact din curiozitatea de a vedea ce se afla dincolo de oglinda apei, el fiind la acel moment un ofiter tunar pe care nu il interesa ce se afla sub fata apei, si pentru care, marea nu reprezenta decat un amestec sarat menit sa iti usture ochii.

Totul a inceput imprumutand o modesta pereche de ochelari subacvatici (masca) de la un prieten.

Va atasez aici doua pagini al caror mesaj nu il voi neglija deloc in viata asta ( nu ca voi ajunge vreun om de stiinta, dar m-a fascinat puterea pe care o are prima experienta asupra unui om) :

Asa si cu primul telescop...cat de modest ar fi si orice motiv ai avea sa il cumperi, cred ca pana la urma merita incercata experienta. Daca te atrage atunci te informezi temeinic si mergi mai departe.

Cristi Toc
25 Feb 2013 16:07


Multumesc si din nou multumesc de intelegere!

alex1209
25 Feb 2013 20:11


Salut Cristi.  In legatura cu barlow 2x. Am pus si eu mana pe o luneta dasta care avea si barlow printre accesorii. Ca sa mearga trebuie sa folosesti barlow-ul fara oglinda aia de 90 de grade(diagonala).

Adica. Montezi luneta, tie sa iti ramana doar tubul optic, nu ii mai pui diagonala cu oglinda. In focuser pui barlow-ul si ocularul cu distanta focala cea mai mare care il ai. Si te joci cu focuserul pana ti se clarifica imaginea.

Asta poti sa faci chiar acum, uitandu-te la vecini, la un stalp, orice, fiec ca este zi sau noapte.

Sa imi zici daca iti reuseste.   :) Si daca ai inteles

nobody
25 Feb 2013 20:58


Uite ai aici manualul: but you may not be able to reach focus with all eyepieces.

Cristi Toc
26 Feb 2013 09:10


o sa incerc. Multumesc pentru ajutor baieti :D Va dau de veste de'ndata ce fac!  :D