-----------------------------------
al_pacino
19 Feb 2013 00:54

Observatii astronomice in Bucuresti
Eu stau la casa, in zona centrului vechi, si as vrea sa-mi iau primul meu telescop. As vrea sa stiu daca il pot exploata la maxim fara ca sa ies cu el afara. Am vreo sansa? Din cate am mai citit, lumina artificiala din marile orase impiedica sau ingreuneaza observatiile astronomice. In acest caz, ce locuri din Bucuresti mi-ati recomanda pentru observatii? As prefera sa nu car telescopul dupa mine pe distante prea mari, dar na, astept sfaturile voastre. Si nu radeti prea mult, sunt incepator... Multumesc.

Teo
19 Feb 2013 01:19


As vrea sa stiu daca il pot exploata la maxim fara ca sa ies cu el afara. 

Il poti utiliza din propria curte sau de pe balcon. 

Evident, observatiile sa le faci in aer liber si nu prin geam.

De asemenea daca observatiile le efectuezi din balcon, sa ai grija ca usa sa fie inchisa in spatele tau sa nu iasa aerul cald din casa si sa iti creeze turbulente.

Daca ai si o terasa, e cu atat mai bine.

Telescopul trebuie scos la aer liber, nu pe fereastra.

Ideal ar fi sa ai vizibilitate spre Sud, dar si spre Est si Vest.

Succes !

al_pacino
19 Feb 2013 02:13


Deci ar trebui practic vizibilitate la 360 de grade? Am mai vazut pe un site care comercializeaza telescoape, niste cupole de diferite diametre. Unde se monteaza si la ce folosesc? E vreo alta zona in oras cu vizibilitate mai buna? Ca banuiesc ca in centrul vechi e lumina prea multa pentru a putea face observatii astronomice, sau ma insel?

Teo
19 Feb 2013 03:11


Asta numai tu poti sti, cata lumina parazita ai acolo precum si ce deschidere (FOV) ai catre punctele cardinale.

Sigur ca ideal ar fi sa avem deschidere la 360 de grade, dar asta e mai greu in marile orase unde suntem inconjurati de cladiri sau obstacole inalte.

Spuneam ca Sudul este cel mai valoros in situatia in care ar fi sa alegi una din zone.

La Sud culmineaza toate planetele si Luna/Soarele. De asemenea multi alti astri. Spuneam ca ar fi de dorit sa ai deschidere si catre Est sau Vest pentru a prinde rasaritul sau apusul unor astri.

Dupa cum am spus si mai sus, ideal este sa ai deschidere de 360 de grade dar asta nu ne-o putem alege daca locuinta este plasata intr-o pozitie defavorabila.

In Bucuresti cerul este cam la fel peste tot. Sigur ca in vecinatatea marilor bulevarde sau intersectii poluarea luminoasa este mai puternica dar per total, luminile parazite din tot orasul se proiecteaza pe cer si dau un fond portocaliu.

Totusi la planete se pot face observatii in limite acceptabile chiar de acasa daca nu ai cladiri in fata care sa te obstrueze.

Descarca Stellarium si compara ce vezi pe ecran, cu ceea ce vezi pe cer din locatia ta. In acest fel iti vei putea face o idee referitoare la ce poti vedea de acolo si iti vei putea determina FOV (campul vizual) catre toate directiile accesibile din locatia ta.

al_pacino
20 Feb 2013 01:06


As vrea sa-mi iau un telescop mai scump, si nu as vrea sa arunc banii pe geam, daca isi pierde mult din putere cu un cer prea luminos cum e in oras. Cineva din Bucuresti e pe-aici sa-mi dea o parere?

Erwin
20 Feb 2013 01:30


Ai putea încerca în Parcul Tineretului sau lângă, în Văcăre&#537;ti. E &#537;i Palatul Copiilor acolo &#537;i are o cupolă cu o lunetă Coude unde se mai fac observa&#539;ii din când în când. La Lună, Soare (numai cu filtru adecvat - folie Baader ND5) &#537;i planete po&#539;i face observa&#539;ii nestingherit de lumina parazită. Va fi însă ceva mai dificil de găsit obiecte DSO &#537;i în general e mai greu să te orientezi pe cer cu ochiul liber pentru că nu se văd suficiente stele din constela&#539;ii, doar cele de magnitudini <4 când e senin. Din păcate Piedone s-a întrecut pe sine cu Oră&#537;elul copiilor care e acum plin de fel de fel de lampioane &#537;i lumini. Este bine să iei în considerare ie&#537;iri ocazionale din ora&#537; la 30-40 Km minim, preferabil la munte, departe de ora&#537;e sau localită&#539;i, mai nou toate cătunele sunt luminate... :p

valy
20 Feb 2013 01:34


Poti incerca o luneta relativ mica, e destul de portabila, o poti scoate repede pe geam, in parc sau unde vrei tu sa faci observatii.
Daca stai la curte (adica sa nu fii nevoit sa faci observatii pe geam sau din balcon) ai putea incerca un telescop ceva mai mare (dobson de exemplu).
Problema la observatii ale obiectelor mai slab luminoase (DSO) din bucuresti e ca ai poluare luminoasa si nu numai. Problema observatiilor planetare (de detaliu) din balcon sau pe gean, dintre blocuri, e ca te afecteaza turbulentele aerului din imprejurimi. Asa ca nu prea ramane mare lucru de observat, dar o mica luneta probabil nu va fi asa de mult afectata de toate astea. 
Dar depinde de locatia ta, de fonduri disponibile, de cea nume vrei sa vezi, de cat de dispus esti sa iesi in afara orasului pe un cer mai bun.

Teo
20 Feb 2013 02:40


La Vacaresti e cam periculos. Se perinda pe acolo tot felul de borfasi.

Eu fiind pescar amator si infocat inca din frageda copilarie si pana in prezent, mi-am cam facut veacul si pe acolo.

Am auzit destule patanii despre acea zona incat nu m-as incumeta sa ma apropii noaptea de ea.

Nici parcurile din Bucuresti nu sunt o solutie buna noaptea si pot fi uneori periculoase.

Cea mai buna treaba este sa iti iei un telescop atat cat iti permite bugetul si sa observi cat se poate din curtea casei tale ( ori de pe balcon ) daca ai deschidere suficienta.

Succes !

al_pacino
20 Feb 2013 02:44


Ma gandeam sa-mi iau un telescop ghidat prin GPS, deci identificarea pe cer nu ar fi o problema. De asemenea, mi-as lua ceva mai mare de 10 inch, chiar si asa as avea probleme cu poluarea de lumina?

Teo
20 Feb 2013 02:51


La deepsky in Bucuresti esti "terminat" sa zic asa, din cauza poluarii luminoase.

In afara de cateva DSO ( M 42, M 31( cu greu), M 13 ( cu greu), Pleiade, Hyade, roi dublu Perseu), nu prea ai ce vedea.

Planetele in schimb se pot observa in conditii acceptabile (nu excelente).

Parerea mea dupa ce am avut telescoape de 150 mm, 200mm, 300 mm si am privit prin ele din Bucuresti ( mai putin cu cel de 300 mm pe care inca nu l-am scos prea des) este ca cel mai potrivit instrument ar fi un Dobson de 200 mm daca locuiesti la curte sau un Newton tot de 200 mm daca ai un balcon cu vedere cel putin la Sud.

Sigur ca merge si un Newton la 150 mm dar spuneam de cel de 200 mm pentru ca iti va oferi mai multe detalii si ceva mai multa lumina ( facand abstractie de poluarea luminoasa). 

Nu aduc in discutie lunetele care sunt foarte bune dar e bine sa le lasi pentru mai tarziu.

Sigur ca mai exista si varianta catadioptricelor ( Mak-Cass; Schmidt-Cass) de 150-200 mm....la fel de bune ca si newtonienele, dar mult mai scumpe.

O solutie buna pentru un bucurestean ar fi si un Maksutov-Cass de 127 mm sau unul de 150 mm in functie de buget. 
Pana la urma tu alegi.

al_pacino
20 Feb 2013 17:48


Si atunci aia de la Observatorul astronomic cum de-si fac treaba, cu toata lumina din oras?

Teo
20 Feb 2013 19:38


Si atunci aia de la Observatorul astronomic cum de-si fac treaba, cu toata lumina din oras?

Le poti face o vizita si vei vedea la fata locului cum isi fac treaba.

In acest fel vei capata cel mai precis raspuns si vei observa cu ochii tai realitatea.

http://www.astro-urseanu.ro/

al_pacino
26 Feb 2013 20:07


Momentan nu am nici timpul necesar, si nici ei cred ca nu s-ar obosi cu explicatiile...de aceea am si apelat la voi, aici, pe forum, in speranta ca ma puteti ajuta. Deci nelamuririle mele, dupa ce am citit ce scria la ei pe site ar fi doua:

- cum reusesc cei de la observatorul astronomic (daca reusesc) sa combata poluarea luminoasa a cerului, din locul unde e amplasat observatorul?
 
- pe site scrie ca ei ar avea in utilizare al doilea telescop ca marime din tara, unul de 14'' parca, in aceste conditii, care ar fi cel mai mare din Romania si cui apartine?

valy
26 Feb 2013 20:43



- cum reusesc cei de la observatorul astronomic (daca reusesc) sa combata poluarea luminoasa a cerului, din locul unde e amplasat observatorul?
 Poate cu filtre de banda ingusta, poate cu filtre care taie zona din spectru specifica iluminatului, poate nu-i afecteaza, poate nici nu fac observatii, cine stie.




 
- pe site scrie ca ei ar avea in utilizare al doilea telescop ca marime din tara, unul de 14'' parca, in aceste conditii, care ar fi cel mai mare din Romania si cui apartine?
[url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=109919#109919]Aici? [url=http://skywatcher.ro/CDK/galerie_imagini.htm]Aici? [url=http://astrogalati.wordpress.com/informatii-generale/observatorul-astronomic/]Aici?

dragos.n
26 Feb 2013 20:45


Poluarea luminoasa afecteaza putin observatiile planetare, ceva mai mult a roiurilor de stele, si mai mult observarea nebuloaselor, si galaxiilor. 

Ca remediu, exista diverse filtre, care filtreaza lumina parazita intr-o masura mai mica sau mai mare. E adevarat ca majoritatea sunt pentru utilizare fotografica, dar exista si dedicate pentru vizual. Nu sunt niste solutii perfecte, dar sunt utilizabile.

http://www.skywatcher.ro/filtre_baa.htm

Evident ca niciodata o observatie facuta intr-un loc bun, sus pe munte nu va putea fi egalata de una din Bucuresti. Cu conditia sa fie senin. 

Si aici intervine problema pentru care toti astronomii care stau la bloc ii invidiaza pe cei care stau la casa, si au posibilitatea sa-si puna un telescop mare in propria curte. Un telescop mare obtine rezultate bune, dar e greu de carat, si sa vezi ca se face senin noaptea la zece, sa te apuci sa strangi echipamentul, sa-l cari, sa te duci cu el cine stie unde, sa-l montezi, ca sa vezi ca in acea ora sau doua cat ti-a luat toata treaba, cerul s-a acoperit... 

Pe de alta parte, chiar daca exista diferente intre centrul oricarui oras, si periferie, in ce priveste poluarea luminoasa, diferente mari obtii daca iesi din oras cel putin 20 de km.

zoth
26 Feb 2013 21:14


In observatiile vizuale CERUL este determinant in proportie de 90% si numai restul revine telescopului folosit.
In Bucuresti observatiile DS sunt practic neputincioase indiferent de telescopul ori filtrele folosite.
Instrumentul de care se face vorbire e doar de palmares sau de fala, dupa preferinte ...
Nici macar pentru observatii planetare nu e potrivit (in sensul in care pierde prea mult din potentialul lui).
Este penibil sa folosesti un 14" in Bucuresti unde seeingul nu coboara niciodata sub 1 secunda de arc.

iuli72an
26 Feb 2013 21:15


@al_pacino: De principiu trebuie sa sti ca asa cum spune Teo, se pot observa cateva DSO din Bucuresti, insa asta daca locuiesti intr-o zona cu foarte multe lumini stradale.

Eu locuiesc la bloc, intr-o zona (sector 3, undeva intre Ozana si Real) nu prea poluata luminos (cu avantaje la observatiile astronomice, dar cu dezavantaje la siguranta plimbarilor pe timp de noapte). Doua chestii ma avantajeaza pe mine, zona mai retrasa din Bucuresti, iar apoi orientarea mea cu acces la cerul "ESS-S-SSW" si "SWW-W-WWN".

Asadar eu de aici am putut vedea din Bucuresti cu tubul de MAK de 127mm urmatoarele DSO (pe langa planete):
Vara:
- M81 si M82 (cand ai parte de cer foarte senin si linistit)
- M13, M53 si M3
- M57 si M11
- M16 si 17 (daca ai la orizont un cer accesibil)
- M8 si M20 (cu cer senin la orizont) - obligatoriu ocular de 32mm sau 25mm
- M4 (cu foarte multa rabdare l-am gasit insa este destul de slab si foarte usor de ratat :) )
- M5

Iarna (fiind prea frig de stat afara):
- M42
- M45
- alte roiuri deschise sau difuze pe care mi-e greu sa le identific acum

Cer senin si "cheer up". Trebuie doar sa gasesti o zona, eventual un prieten la care sa ai acces la un cer bucurestean aparte. Nu sunt toate ultra-spectaculoase, insa se vad si se disting clar.

P.S.: Am uitat sa mai adaug "vara": M21 + M22 + M25 + M62 si M9

Daniyyel
26 Feb 2013 22:04


Norocosilor - cei care ati vazut asemenea obiecte din Bucuresti. Eu cel mai difuz obiect pe care l-am putut vedea a fost M41 - anul trecut. 

Acum ? Acum abia zaresc centura lui Orion.....trist intr'adevar si nu prea poti face nimic :( 

Mi-am limitat observatiile la M42 si Jupiter iarna asta si niste stele duble mai stralucitoare din zona Orion - Canis Majoris.

Ironic vorbind acum am impresia ca Jupiter a inceput sa reflecte lumina produsa de reflectoarele de peste drum :roll:

Acum ceva timp ma gandeam sa investesc intr-un filtru de poluare luminoasa dar mi-am dat seama ca mi-as irosi banii - situatia ramanand aceeasi.

iuli72an
26 Feb 2013 23:27


@dannyyiel: ma intristezi cand aud atata dezamagire. 

Cu privire la filtrul de poluare luminoasa, sunt de parere ca nu se merita investitia. Multe dintre filtre sunt foarte bune cand ai cerul "negru tuci" (fie LPR, UHC sau OIII) si in plus vrei sa faci "astrofoto". Mai mult utilitatea lor poate fi luata in considerare la obiective mai mari de peste 150-200mm (pentru vizual). Eu zic ca mai de graba ar trebui (in Bucuresti) "sparte" niste becuri, stinse pe timp de noapte dupa ora 00:00 (zic eu), o cota parte din ele (de catre primarie cu decizia consiliului local) sau urcat undeva pe vreun bloc (de ce nu, mers la prieteni) sa avem parte de ceva "ragaz" pentru observatii astronomice. 

Uite, imi aduc aminte cand locuiam in Tineretului si eram (in 1999 perioada cand am prins eclipsa totala de soare) la clubul de astronomie (la palatul copiilor). Este o poluare luminoasa acolo de nu iti dai seama, si habar n-aveam cu ce se mananca astronomia, insa vedeam destule DSO cu echipamentele care si acum sunt acolo (vezi http://www.cursastronomie.ro/echipament.html) in deosebi cu luneta de 6 inch.

Cer senin si "cheer up".

al_pacino
27 Feb 2013 00:25


Cum se cuantifica/masoara poluarea luminoasa? Pentru Romania sunt harti cu asa ceva adica din care sa reiasa zonele mai putin poluate...?

Teo
27 Feb 2013 02:41


Poluarea luminoasa in Romania :

http://www.iota-es.de/light_pollution/Hungary_Romania.gif

Si aici in Europa ( se pare ca stam relativ binisor fata de alte tari, cel putin din ce se vede pe harta Europei ) :

http://www.astro-travels.com/pictures/Europe-Light-Pollution.jpg


Iar aici putem vedea cum stam cu poluarea luminoasa pe intreaga planeta :

http://www.lightpollution.it/download/mondo_ridotto0p25.gif

Din cate vad, in Africa ar fi minunat sa ai un observator astronomic. Noptile in desert cred ca sunt pline de stele.

iuli72an
27 Feb 2013 02:50


Eu si Teo cred ca suntem undeva in zona galbena. S-a putea eu sa fiu undeva mai aproape de zona verde din Bucuresti.

Tinand cont de cum arata restul europei  :shock: ca poluare luminoasa, cred ca ar trebui sa ne bucuram mult de "linistea luminoasa", mai ales acolo unde ea a mai ramas.

mflorian
27 Feb 2013 09:59


Poluarea luminoasă este în relație directă cu dezvoltarea economică. Să ne bucurăm sau să ne întristăm?

Later Edit: hărțile nedatate sînt derutante. Poluarea luminoasă evoluează. O hartă din 2003 arată altfel decît una din 2013.

saiph
27 Feb 2013 10:52




As vrea sa-mi iau un telescop mai scump, si nu as vrea sa arunc banii pe geam, daca isi pierde mult din putere cu un cer prea luminos cum e in oras. Cineva din Bucuresti e pe-aici sa-mi dea o parere?


Momentan nu am nici timpul necesar, si nici ei cred ca nu s-ar obosi cu explicatiile...de aceea am si apelat la voi, aici, pe forum, in speranta ca ma puteti ajuta. Deci nelamuririle mele, dupa ce am citit ce scria la ei pe site ar fi doua:

 


Cerul urban este o mare pacoste pentru noi, intr-adevar, dar se pot folosi mici artificii/trucuri care sa ne ajute sa trecem, intr-o oarecare masura, peste inconvenientul asta.
Prin telescoapele de la Observatorul Urseanu (cel mai mare are 12") poti vedea destul de multe obiecte deep-sky, cu toate ca nu le poti vedea complet definite: mai mult zonele lor centrale sunt accesibile prin perdeaua de lumina portocalie. Se pare ca urmatorul upgrade va contine, pe langa un telescop mai mare si niste accesorii printre care si filtre care sa-l ajute sa dea imagini mai bune. Dar asta in vreo 3-4 ani.

Ziceai ca te-ar bate gandul sa iei un instrument de 10", "inteligent". Ar fi o solutie, desi potentialul maxim nu ti-l va dezvalui decat daca-l scoti din oras. Gandeste-te ca saltul de calitate intre cerul de aici si cerul "de la munte" este de cel putin 16-20 de ori, daca ne referim strict doar la magnitudinea vizuala limita a stelelor accesibile la zenit, in conditii ideale de transparenta (in ambele locatii) - adica, daca in oras putem vedea pana pe la mag. +4, de pe un cer foarte bun poti vedea stele pana la +7 si chiar peste. 
Dar pentru a vedea ce poate instrumentul nu e neaparat nevoie sa il cari pana-n varf de munte. Poti iesi la 30-40 km din oras, de preferat in directia S, SE, SV, sau chiar E sau V (pentru simplul motiv ca stelele culmineaza pe directia S si poti avea acces la Meridian; in N e de-ajuns sa poti vedea Polara, desi sunt cateva obiecte interesante si in partea aia de cer).

Artificiile de care aminteam sunt filtrele specializate pentru poluare luminoasa. Poti folosi cam orice astfel de filtru, dar este de preferat sa te documentezi inainte, sa nu iei ceva ce nu ti-ar folosi scopului propus - sunt filtre foto care pe vizual nu dau rezultate la fel de spectaculoase. Eu folosesc un filtru Baader Neodym, care propriu-zis nu e tocmai un LPR (light-pollution rejector), dar ajuta putin la cresterea contrastului. Si am mai luat recent de pe forum un O-III pe care abia astept sa-l testez pe C8-ul meu, care, apropo, da imagini decente din oras (cel putin zona de N-E), la majoritatea obiectelor din catalogul Messier si cateva NGC-uri mai accesibile aperturii si conditiilor de observare. Mai potrivite ar fi UHC, Broadband Nebular sau LPS, dar si preturile sunt pe masura performantelor.

Scos din oras, instrumentul se comporta brusc asa cum ar trebui, adica incepi sa remarci factorul "wow" in cazul anumitor DSO-uri. Spre exemplu, M1 nu am reusit sa-l vad din oras, dar de pe un cer "ok", de +6 -- +6.5, este foarte usor de recunoscut forma caracteristica a nebuloasei, putand distinge si stele fine, mici, in jurul si in zona ei.

Asadar, parerea mea, orice instrument ai alege, din gama 8"-12", ar fi bine sa-l alegi in asa fel incat sa-l poti scoate si din oras, daca vrei sa faci observatii cu adevarat satisfacatoare :) Oricat de inteligent ar fi telescopul, nu strica sa stii cerul. Ar trebui sa ai idee macar pe unde sunt obiectele la care vrei sa te uiti.


Cer senin!

Daniyyel
27 Feb 2013 12:17


Este adevarat, nu contest faptul ca fata de multe alte tari din vest, stam destul de bine la capitolul poluare luminoasa, insa stam foarte prost la capitolul economisirea energiei.

In cazul meu, peste drum am o scoala si 3 terenuri sintetice renovate + o sala de sport exterioara care toate apartin scolii (cred) pentru ca sunt situate in curtea scolii. Iar acele reflectoare stau aprinse de la ora 7 seara indiferent daca cineva foloseste sau nu terenurile respective - si stau aprinse pana dimineata. 

Ce am observat este ca au propriul lor sistem de iluminare deoarece luminile din interiorul curtii scolii se aprind si se sting individual de iluminatul stradal. Ori toata treaba asta este o risipa si aceasta risipa se plateste din banii publici, la care vrem nu vrem contribuim si noi lunar.

Iar referitor la urcatul pe bloc, nu este o solutie prea viabila in cazul meu :) Am fost pe bloc si situatia este aproximativ aceeasi (bloc de 4 etaje doar) - dar oricum e mai bine decat la etajul 1 unde toata  lumina imi bate in ochi :)


Oricum nu ma las rezolv eu situatia intr-un fel sau altul :) -  de spart becurile nu se pune problema, sunt prea departe pentru o piatra si sunt indreptate in jos - plus ca in spatele scolii este sectia de politie :D

Teo
27 Feb 2013 16:30


"Rezolvi" mai intai sectia de politie apoi poti sparge becurile linistit !  :lol:

MarianB
29 Apr 2013 17:49


In observatiile vizuale CERUL este determinant in proportie de 90% si numai restul revine telescopului folosit.
In Bucuresti observatiile DS sunt practic neputincioase indiferent de telescopul ori filtrele folosite.
Instrumentul de care se face vorbire e doar de palmares sau de fala, dupa preferinte ...
Nici macar pentru observatii planetare nu e potrivit (in sensul in care pierde prea mult din potentialul lui).
Este penibil sa folosesti un 14" in Bucuresti unde seeingul nu coboara niciodata sub 1 secunda de arc.
Aha.. merci pentru precizari! De cand mi-am luat minunatul spectiv de la Lidl ma tot chinui sa vad si eu un M. Am incercat cu M13, M42, M31 si M33 .. nimic
Punctul culminant a fost acum cateva seri cand am cautat M42.. intamplator aveam o stea mai stalucitoare in obiectiv si dintr-o data.. un roi de stele in ocular. Am ramas mut de uimire pana cand mi-am dat seama ca distributia lor era prea ordonata. Cand am ridicat ochii din ocular am constatat ca aveam plasa de tantari peste obiectiv.. se inchisese de la o pala de vant.
Care ar fi la acest moment cel mai plauzibil DSO care se poate vedea din Bucuresti ? M13?
Precizez ca am vedere pe S, dar ma urc frecvent pe terasa blocului.. (de parca ar conta 
  :) )

Mircea Pteancu
30 Apr 2013 11:54


Stiu ca voi deveni (si) mai antipatic dar nu ma pot abtine sa nu comentez:lipsa de antrenament si de perseverenta,dragilor!
Cu ocazia ISAN 6 ,cu telescopul aflat EXACT sub un stalp de iluminat in fata Primariei Arad si totusi am gasit (prin metoda bajbaielii ce-i drept :D ) roiul stelar deschis M44 din Racul.Acest roi este vizibil si cu ochiul liber (nu de sub bec ,desigur) iar o luneta Kepler de 15mm apertura incepe sa il rezolve in stele.
Tot de acolo am prezentat publicului Jupiter,Saturn,Castor si Mizar.Iar daca m-am dat oleaca mai in lateral,am separat Epsilon Bootis.
Cu lunete cu F/D mare,bine inegrite in interior,cu parasolare supradimensionate sau cu catadioptrice,eu cred ca se pot face unele observatii,si nu putine,din oras.
Nu insa cu dobsonienele cu tub deschis,acelea sunt animale pentru spatiu deschis.

Mircea

MarianB
30 Apr 2013 13:53


Sunt total de acord cu dv in privinta lipsei de antrenament.
Eu incerc sa compensez asta cu ajutorul telefonului mobil pentru gasirea corpurilor. Am skeye pe android, fixex telefonul pe spectiv, caut in ocular un corp luminos cunoscut pe post de alignment (de pilda Saturn zilele astea) . In functie de pozitia telefonului a momentul alinierii programul iti calculeaza directia si elevatia telescopului astfel incat sa ajungi la corpul dorit. Si iti indica vizual cum trebuie sa orientezi telescopul
Teoretic merge, e ideal pentru incepatori ca mine care nu au nici montura eq sau az
Partea proasta e ca in practica ... unde ar trebui sa gasesti DSO-ul nu e nimic. 
Din aceasta cauza intreb care ar fi cele mai potrivite corpur pentru incepatori. Am scos o lista din "A simple guide to backyard astronomy using binoculars or small telescope" dar din pacate nu am reusit sa vad nimic de acolo...
Astept cu nerabdare prima iesire la munte sa vedem ce pot scoate din spectivul asta.
Am retinut M44, merci, sa vedem daca il gasesc in seara asta.

Herr_Alien
30 Apr 2013 15:00


Punctul culminant a fost acum cateva seri cand am cautat M42..

E cam tarzior acum pentru M42 (Orion e constelatie de iarna). Poti sa iti incerci norocul la M35, in Gemeni:

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2601

Link-ul e pentru "infantieristi" care folosesc binocluri, dar cred ca e folositor si pentru utilizatorii de spective. Intotdeauna incepi cu zoom-ul dat la minim (banuiesc ca 'animalul' are zoom reglabil), ca sa ai un camp cat mai larg.

mflorian
30 Apr 2013 15:24


Partea proasta e ca in practica ... unde ar trebui sa gasesti DSO-ul nu e nimic. Cred că Mircea se referea mai mult la antrenarea privirii, decît la orientarea telescopului. Să nu te aștepți să vezi imagini ca în pozele de pe net. DSO înseamnă niște pete difuze sau niște scame, care apar doar dacă privești insistent, cu ochiul adaptat și educat etc.

Michel Ardan
01 Mai 2013 00:33


@MarianB
Pentru m44 pornești de la Regulus din Leu cu o linie imaginară până la Castor sau Pollux din Gemeni. Pe la jumătatea drumului ar trebui să dai de acest frumos roi. Folosește grosismentul cel mai mic de 20x. Instrumentul ar trebui pus pe un trepied.

Mircea Pteancu
01 Mai 2013 21:34


Vorbesc din experienta proprie,si  nu pentru a ma da ''rotund''ci pentru ca ...este singura pe care o cunosc cu adevarat.
Obiectele de cer profund sunt si ele de n-spe feluri.Din oras nu le putem vana pe toate.
Din locatia mea,cu dobsonianul de 125mm de pilda ,nu am acces la galaxii si nebuloase slabe.
Inseamna aceasta ca nu vad de loc obiecte de cer profund ?Nu tocmai.
Roiurile stelare,atat cele deschise cat si cele sferice se vad binisor.Si se mai vad bine si nebuloasele planetare accesibile clasei de apertura.
Dar de cativa ani am facut o pasiune patimasa pentru stele duble si multiple,si asemenea obiecte se vad ''cu carul'' ,asa ca toate cele de mai sus ,plus planetele si satelitii luminosi,plus Luna,imi ofera distractie fara sfarsit.
Filtrul meu solar Tuthill e plin de pori,sper sa reiau candva si observatiile solare cu un filtru nou....
Mai exista meteorii,fenomenele atmosferice,satelitii artificiali.
Incepusem sa observ si Mira Ceti.
Eu ma multumesc cu atat...:ugeek: .

Nici la mine lucrurile nu sunt perfecte.Observ la 10 metri de un stalp de iluminat stradal si la 25 metri de altul,sub ''foc incrucisat''.Doi din vecini si-au instalat lumini care se aprind de cate ori se scarpina cainele iar un post de radio al pocaitilor matura tot cerul orasului,deoarece isi zic ''Farul crestin'' sau ceva de genul...

Dar intr-un hobby  in care majoritatea o detin  adeptii evolutionismului,consider ca sunt prea multe lamentari.
Asa se manifesta legea darwinismului:te adaptezi sau dispari.

Mircea