-----------------------------------
Adrian Sirean
03 Feb 2013 01:12

Caut binoclu bun pentru astronomie si nu numai
Sunt in cautarea unui binoclu de calitate. Caut ceva FMC, prisme BAK4 si poate cel mai important ceva rezistent, cu corpul obiectivelor metalic nu plastic ca la mai toate modelele arhicunoscute de pe piata.

Tocmai mi-am vandut vechiul BTC 10x50 de care am fost super multumit in ceea ce priveste optica insa partea mecanica nu este tocmai ce caut eu.
Ma intereseaza in primul rand pentru astro dar si observatii pe timp de zi adica "bun la toate". Deasemenea nu vreau ceva mai mare, gen 15x70, pentru ca intentionez sa-l folosesc din mana si oricum si 10x50 este cam la limita.
Daca ar avea cel putin optica unui BTC dar sa fie mai robust m-as declara multumit.

PS: Obligatoriu ma intereseaza sa am un camp aparent in ocular cat mai mare posibil, minim 65 grade cat avea BTC-ul. Vreau spectacol. Nici nu stiu daca exista asa ceva dar ma las pe mana voastra.

sternchen
03 Feb 2013 10:47


Ai putea incerca BTC 20*60.are optica buna ,mecanica la fel.
Pe un cer de la tara am vazut spre capatul galaxiei noastre,inspre orizont 2 nebuloase(nu cred ca erau galaxii ca se vedeau ca 2 pete mai difuze una langa celalta probabil era hantel nebel.. :) ) si incapeau amandoua fara probleme in campu ocularului+ alte lucruri ce mi-au conferit un spectacol deosebit.
Intr-o juma de ora am "scanat" ceru cu binoclu in mana..
Costa 89 de euro la telescop austria.daca nu gasesti in tara incearca aici

Viel spaß!

Khristiansen
03 Feb 2013 12:55


Depinde de bugetul pe care vrei sa-l aloci.

Exista un binoclu care sigur ti-ar satisface toate cerintele:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/456966-USA/Fujinon_7105008_10x50_FMTR_SX_Polaris_Binocular.html

sau http://www.vanguardworld.co.uk/index.php/os/products/detail-2-10-94-645.html
desi nu se incadreaza la campul aparent in ocular (e mai mic)

sau poti incerca un Nikon 10x50 Action EX series:
http://www.f64.ro/binoclu-nikon-action-ex-10x50-cf.html#details_second

sau tot un Nikon dar mecanica diferita:
http://www.f64.ro/nikon-10x50-sporter-ex.html
(Unghi vizual (aparent/grade) 52.1)

Ai putea incerca BTC 20*60.are optica buna ,mecanica la fel.
Tocmai mi-am vandut vechiul BTC 10x50 de care am fost super multumit in ceea ce priveste optica insa partea mecanica nu este tocmai ce caut eu.

sternchen crezi ca 20x60 are o mecanica mai buna decat 10x50?

::

sternchen
03 Feb 2013 13:08


Khristiansen,crezi ca 10*50 la pret astronomic e mult mai bun mecanic si optic decat 20*60 la pret mai accesibil?


Cer scuze Dragos ca am intrat din nou unde nu trebuie.sper sa nu se mai repete.
Multumesc de intelegere.

Cer senin tuturor!

Teo
03 Feb 2013 13:16


Din ce am vazut pe la colegii de forum care si-au achzitionat un astfel de binoclu, sunt foarte multumiti de el :

http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS1050LE

Adrian Sirean
03 Feb 2013 15:50


Hmmm, exact cum ma asteptam se pare ca lucrurile sunt putin mai complicate. Suma alocata ar fi 1000-1200lei. Am inteles ca un binoclu cu prisme porro este mai luminos decat unul cu prisme roof desi acesta din urma m-ar incanta mai tare fiind mai usor si mai rezistent.

Am gasit asa:

Binoclu Celestron Nature 10x50 Porro Binoclu Lacerta Explorer 50 Binoclu Delta Forest II 10x50 Binoclu Delta 8x56 http://magazin.telescop-expert.ro/binoclu-delta-8x56.html

Ce nu-mi place la binoclurile de mai sus este ca nu se specifica campul aparent in ocular.

mcuzic2002
03 Feb 2013 16:04


Dintre modele enuntate,eu am un Vanguard Venture 10x50 cu prisme roof,si pt banii dati (167$ ) sunt foarte multumit...atata doar c&#227;,din cauza transportului una din prisme e decolimat&#227;...l-am cump&#227;rat din Republica Dominican&#227;...cānd l-am īncercat in magazin am fost imediat impresionat si de optic&#227;,si de mecanic&#227;...ofer&#227; niste imagini foarte sharp,lipsite de aberatii,iar mecanic e construit mai bine decāt alte binocluri de 400-500 $ pe care le-am testat in acelasi magazin...plus c&#227; e foarte compact pt un binoclu 10x50...dac&#227; īl g&#227;siti la un pret bun,vi-l recomand f&#227;r&#227; ezit&#227;ri...domnul Miro Jeanu s-a oferit s&#227; mi-l colimeze,acuma trebuie doar s&#227;-mi fac un drum prin Cluj  :wink:

Adrian Sirean
03 Feb 2013 16:12


Tocmai din acest motiv vreau ceva de pe plaiurile mioritice. Daca are vreo problema sa-l trimit urgent inapoi.

mcuzic2002
03 Feb 2013 16:19


Da,in teorie ar trebui ca un binoclu cu prisme porro s&#227; ofere imagini mai bune decāt unul cu prisme roof...din experientza mea ins&#227; īti pot spune c&#227; un binoclu roof bine executat īti va oferi niste imagini de neuitat,si īti va fi mult mai usor s&#227;-l folosesti...e mic,compact si bun la toate...in fine,ce conteaz&#227; foarte mult e cum vei folosi binoclul...dac&#227; il vei folosi din mān&#227; ,atunci īti recomand un binoclu care s&#227; nu m&#227;reasc&#227; mai mult de 8x...pt montur&#227; paralelogram e foarte bun un 15x70mm...dac&#227; ai cer negru,un binoclu bun te va tine ocupat ani de zile 8)

nobody
03 Feb 2013 17:18


Luminozitatea relativa la obiecte extinse este data, in primul rand, de pupila de iesire.
Adica raportul intre diametru si marire.
Un binoclu astronomic are pupila de iesire intre 5-7. 
Cele de zi au sub 5 deoarece pupila ochiului se micsoreaza corespunzator.

8x56 > 56/8 = 7
10x50 > 50/10 = 5
20x60 > 60/20 = 3

starbuck
03 Feb 2013 21:13


Un 10x50 mi se pare cel mai bun allrounder iar in cazul observatiilor vizuale astronomice reprezinta un compromis foarte bun intre pupila de iesire, magnificatie, camp vizual si nu in ultimul rand greutate relativ redusa ce te scuteste de trepied.

horatius
03 Feb 2013 22:43


SkyMaster 8X56 sau SkyMaster 9X63 - cea mai luminoasa imagine, sticle bune, antireflex pe toate suprafetele (2 straturi), umplute cu azot, destul de rezistente.

Nature 10X42, foarte rezistent la lovituri, imagine foarte buna, luminoasa, confortabil la privit.

Granite ED 10X42 sau 10X50, peste 2000 lei, dar merita fiecare ban, aproape la imagine de Zeiss Victory FL 10X42, aberatie cromatica insesizabila (doar daca o cauti).

Daca mai astepti vreo 4 luni vor aparea noi serii de binocluri cu specificatii mult mai bune, phase coating, corpuri de magneziu etc. sub 1000 lei. 

BTC-urile sunt acelasi lucru cu UpClose G2 Celestron, low cost, calitate acceptabila.

Adrian Sirean
03 Feb 2013 23:33


Nu stiu ce sa zic, mi s-a cam pus pata pe un roof 8x50 sau 10x50. Ideea e sa fie cat de cat bun si noaptea la astro, cel putin cat acest BTC. Oricum nu ma deranjeaza sa am mai multe modele daca sunt de calitate.

Herr_Alien
04 Feb 2013 10:05


Hmmm, exact cum ma asteptam se pare ca lucrurile sunt putin mai complicate. Suma alocata ar fi 1000-1200lei.

https://www.astronomybinoculars.com/High_Definition_10x50_Waterproof_Binoculars_p/s1050hd-wp.htm

Cativa omuletzi de pe cloudynights.com il considera aproape identic in performante cu un Fujinon 10x50, care insa ar costa de doua ori mai mult.

--- edited ---

Pe de alta parte insa nu stiu cum o sa mearga cu transportul, si vad acum ca vrei ceva mai d-aproape.

Adrian Sirean
04 Feb 2013 12:47


Da, vreau ceva ce se gaseste in tara. Am mai gasit un Omegon 8x56 http://astromagazin.ro/catalog/binoclu-omegon-hunter-8x56-p-1452.html?osCsid=tinip1bjoqiuvvm30rm3ee27f5. Pare destul de ok.

Herr_Alien
04 Feb 2013 13:21


Atentie la campul vizual. Ei spun ca are 6.6 grade, camp real => 6.6 * 8x = 52.8 grade camp aparent. Cauta un pic si daca prismele au acoperiri tip "phase coating", la un roof bun se cam cer. 
Spor la ales si apoi la cumparaturi!

Adrian Sirean
09 Feb 2013 03:11


Se pare ca am ales, cel putin inceputul este Lacerta Explorer 50. Cred ca intruneste toate cerintele: optica cel putin cat un BTC,daca nu chiar mai buna, mecanica mai buna, mai rezistent, true FMC, BAK4 si waterproof pe deasupra. Am gasit si modele mai bune dar nu imi place un singur lucru la ele: cupa de cauciuc a ocularelor. Am vrut ceva comod de folosit. Spun ca este inceputul pentru ca daca nu voi fi multumit voi merge mai departe. Urmatoarea oprire va fi la un Nikon Action EX 10x50 CF sau poate voi mai astepta putin pana scoate Celestron seria din 2013. Inca nu l-am primit, maine soseste. Partea buna este ca desi am vandut binoclul BTC, in urma unei intelegeri, nu l-am expediat inca. Asa voi putea face o comparatie obiectiva intre cele doua. O sa revin.

Adrian Sirean
09 Feb 2013 14:59


A ajuns binoclul. Asa cum am promis, un mic review:

Aspect: 10/10
Inca de la primul contact atat vazual cat si palpabil ai senzatia de calitate. Corpul este in intregime din metal, aluminiu cred, chiar si portobiectivul si invelit intr-o armura de cauciuc de o foarte buna calitate, foarte placut la atingere. Chiar daca din poze pare ca portobiectivul este insurubat in corpul binoclului, in realitate pare ca este o singura piesa cu restul binoclului. Doar armura este modulara. Capacele obiectivelor si ocularelor nu sunt din plastic ci tot dintr-un material cauciucat. Vine cu o gentuta de transport si un neck strap standard. Nimic fancy.
Mecanica: 10/10
I-am dat 10 pentru ca asa se comporta, cel putin acum, de nou. Focusul se face fin si nu se defocalizeaza singur oricat l-as agita. Vechiul BTC nu era capabil de asa performanta. Reglajul ocularelor pe inaltime se face usor si nu cad inspre interior decat daca se rotesc. Nu au in schimb acel click de rezistenta.
Optica: 9/10
Pot spune cu siguranta ca optica este mai buna ca la BTC. Coating-ul este predominant verzui si mov atat pe obiective cat si pe oculare. Pe oculare are chiar mai multe culori. Contrastul este mai bun dar si luminozitatea este sporita. Cel mai deranjant lucru la BTC este ca pe marginea campului mai exact a monturii lentilelor se vad foarte multe reflexii foarte deranjante ziua. Asemanator cu un ocular Super 25mm care vine la pachet cu aproape orice telescop in zilele noastre. Lacerta in schimb a corectat foarte bine acest defect, marginea ocularelor fiind complet neagra, asemenea unui Super Plössl. Deasemenea pe interiorul tubului obiectivelor se observa un material negru mat. Cu toate acestea, neavand o sticla ED, se observa totusi ca aberatia cromatica nu este indepartata 100%. Dar este mai mica decat la BTC. Privitul prin binoclu este foarte confortabil, nu apare acel ghosting decat daca te apropii foarte tare de ocular.
Overall quality: 9/10
Scorul este dat de veriga cea mai slaba, optica. A nu se intelege ca optica este slaba. Daca nu avea acel putin cromatism, lua 10 cu plus. Dar probabil, acel 10 cu plus se da binoclurilor dintr-o cu toata alta categorie de pret. Se observa ca desi nu s-a folosit sticla ED, s-a depus maximul de efort in a scoate ceva foarte bun la pret scazut. Aspectul si mecanica sunt punctele forte ale acestui binoclu, urmat indeaproape de optica. Consider ca am primit multe de banii dati.

PS: Tin sa multumesc si pe aceasta cale doamnei de la Telescop Expert pentru recomandare si profesionalismul de care a dat dovada.

sternchen
09 Feb 2013 19:00


Felicitari de noua achizitie!
Sa intelegem ca s-a meritat investitia.Asta e bine.

Sa ai un cer senin si spor la observatii!

Adrian Sirean
09 Feb 2013 20:13


Ms sternchen. Da s-a meritat investitia. 
Am gasit inca un aspect interesant. Corpul acestui binoclu este acelasi cu al unui Nikon Action Extreme Waterproof. Sau cel putin seamana izbitor de tare. http://www.youtube.com/watch?v=XeMzz0jDHTw

sternchen
09 Feb 2013 20:51


Poate o fi fost "furat" de la ei :) .Probabil de aceea binoclul Lacerta are optica atat de buna.
din cate stiu Lacerta are legatura cu Skywatcher.dar poate si cu Nikon,cine stie?..

Apropo,ai apucat as faci si ceva observatii astro cu el?

Adrian Sirean
09 Feb 2013 23:07


Apropo,ai apucat as faci si ceva observatii astro cu el?
Da. Am prins cateva ferestre printre nori si pot sa spun ca am ramas foarte placut impresionat. 
Poate o fi fost "furat" de la ei :) .Probabil de aceea binoclul Lacerta are optica atat de buna.
din cate stiu Lacerta are legatura cu Skywatcher.dar poate si cu Nikon,cine stie?..
Nu prea stiu mare lucru despre aceasta firma. Tot ce stiu este ca are o gama de oculare uwan 82 grade dar care nu sunt tocmai accesibile bugetului in momentul de fata:

nobody
10 Feb 2013 01:34


Lacerta nu este "brandul" OEM al celor de la teleskop-austria.at ?

La fel cum este TS Optics al celor de la teleskop-express.de ...

Adrian Sirean
10 Feb 2013 02:09


Este foarte posibil. Brosura cu instructiunile de utilizare este doar in limba germana si engleza.

sternchen
10 Feb 2013 12:37


Lacerta si teleskop-austria au acelas patron.Este vorba de Lajos Szanto,nascut in Ungaria avand diplome si doctorate in fizica.
As zice ca Skywatcher si Lacerta e acelas lucru.

Adrian Sirean
25 Feb 2013 01:18


Totusi problema la acest binoclu este ca are greutate prea mare. Chiar daca nu e cu mult mai greu decat BTC-ul se simte destul de tare. Aveam probleme si cu BTC-ul la acest capitol. Tremura nevoie mare. Nu stiu, probabil din cauza varstei, cofeinei si a nicotinei dar va trebui sa ma axez pe ceva mai usor. Ceva cu prizme roof 8x42 sau 10x42. Pacat de calitatea imaginii mai ales pe cerul nocturn. Cu parere de rau o sa ajunga cat de curand la bazar. :(

PS: Daca e cineva interesat poate face o oferta pe PM pana sa ajunga acolo (la bazar).

Herr_Alien
26 Feb 2013 14:10


Problema cu tremuriciul se rezolva binisor in timp. Cu cat folosesti binoclul mai mult, cu atat ajungi sa iti formezi mecanisme de compensare. Daca prima oara separam Albiero doar intre pauzele de tremuraturi ale mainilor, acuma reusesc 'performanta' destul de constant.

Inca o chestie eu folosesc binoclul in timp ce ma rezem cu spatele si ceafa de zidul casei. In modul asta:
- nu iti mai faci probleme cu miscarea intregului corp
- poti privi stele apropiate de zenit
Privind catre zenit, eu las apoi binoclul 'sa stea in picioare' pe orbitele ochilor, cu cupele extinse la maxim; aportul mainilor pentru a sustine binoclul scade destul de mult.

Foloseste-l mai des, si poate n-ajunge la Bazar :)

Adrian Sirean
26 Feb 2013 14:28


Mersi de ponturi Herr_Alien. Sa stii ca binoclul este cel mai folosit instrument dintre toate. Atat de mult il folosesc incat nu cred ca a existat o seara in care sa-i dau pace cel putin in aceasta iarna. Ba mai nou il folosesc si ziua. Chiar si acum il am in masina. (Birdwatching, Chickwatching etc.) Problema e ca este si cam mare si cam greu pentru ce il folosesc eu. Nu tin neaparat sa-l vand dar daca imi iau unul mai mic si mai usor, acesta va sta pe post de bibelou. Si am destule bibelouri.

mircear
26 Feb 2013 16:50


Produsele Lacerta (si, daca tot a fost adusa vorba si parte din cele TS) mentionate aici au legatura directa cu Urmatoarea oprire va fi la un Nikon Action EX 10x50 CF sau poate voi mai astepta putin pana scoate Celestron seria din 2013.
Am fost dezamagit profund de un Nikon Action simplu, i.e. nu EX dpdv al raportului calitate (in principal optica)/pret

nobody
26 Feb 2013 17:07


Crezi ca mai stie cineva cu cine are legatura ? China-i mare ...

mflorian
26 Feb 2013 18:07


Am fost dezamagit profund de un Nikon Action simplu, i.e. nu EX dpdv al raportului calitate (in principal optica)/pretEX cum este?

mircear
26 Feb 2013 18:28


[url=http://www.nikon.com/products/sportoptics/lineup/binoculars/standard/ex_x35x40x50/index.htm]Mai solid si cu "Eco-glass optics are free of lead and arsenic" printre altele.
Sigur, poate fi vorba de mumbo-jumbo marketing slang si-atat vis a vis de optica, adicatelea are - pe langa chestiile aditionale si proprietati similare cu cel 'simplu', doar ca pentru a-i da o alura de mai 'tare', sa le scoata in fata pe astea.

mflorian
26 Feb 2013 18:31


Credeam cć l-ai butonat.

Adrian Sirean
26 Feb 2013 18:51


Am fost dezamagit profund de un Nikon Action simplu, i.e. nu EX dpdv al raportului calitate (in principal optica)/pret

Culmea, binoclul a primit multe review-uri pozitive. La un moment dat chiar voiam sa-l achizitionez. Ce anume nu ti-a placut la el? Comparativ cu un BTC 10x50(care mai toata lumea il are) cum era?

PS: A incercat cineva Delta Forest ii 8x42 sau 10x42? Nu are sticla ED dar in rest are de toate: prisme bak4, FMC, phase coating, argon, waterproof si un generos camp de 8,5 grade(cel de 8x). Pretul mai mult decat ok , productie poloneza fabricat habar n-am unde(probabil tot in China dar nu neaparat).

petrica
27 Feb 2013 17:44


Eu am un Olympus 10x24 mititel ce-l tin in torpedoul masinii sau il mai iau si in calatorii pe motocicleta, asa'i de mititel ... si destul de puternic, pot spune !
Se vede grozav prin el chiar daca are obiectivele alea mititele. Este minunat in concedii !
Cam asa arata ...

P.S. ... asta, apropo's de portabilitate ! :)

Adrian Sirean
27 Feb 2013 18:20


Da, foarte frumos. As merge totusi pe ...x42 si in ideea de a impaca si capra si varza(observatii in natura si astronomie) :)

zoth
02 Mar 2013 21:15


Totusi problema la acest binoclu este ca are greutate prea mare. Chiar daca nu e cu mult mai greu decat BTC-ul se simte destul de tare. Aveam probleme si cu BTC-ul la acest capitol. Tremura nevoie mare. Nu stiu, probabil din cauza varstei, cofeinei si a nicotinei dar va trebui sa ma axez pe ceva mai usor.

Masa binoclului este un factor secundar pentru tremurul imaginii, cauza principala fiind factorul de marire al binoclului. Dupa cum bine ai observat aveai probleme si cu BTC-ul mai usurel si asta din cauza ca avea acelasi factor de marire (10x).
Iti recomand sa te limitezi la binocluri de 7x sau 8x, ceva in genul 7x35, 7x50, 8x40, 8x42.
Si eu ma aflu intr-o situatie similara cu tine si cu toata parerea de rau am renuntat la binoclurile cu factor de marire peste 8x.

Cer senin!

Adrian Sirean
02 Mar 2013 21:33


Multumesc pentru recomandare. Chiar astazi am primit noul binoclu: Delta Forest II 8x42, un binoclu de nota 10. Am observat, in putinul timp petrecut impreuna, ca ma impac mult mai bine cu acesta din cel putin doua motive: factor de marire doar 8x si greutate ceva mai mica cam 700 grame. Daca o sa am timp ii voi face si un minireview.

Am ales acest binoclu(8x42) in locul unui 8,5x50 in special datorita campului vizual real de 8,5 grade vs 5,6 grade chiar daca nu este la fel de luminos. La urma urmei este un all around.

Adrian Sirean
15 Mar 2013 22:38


Mda... Dupa ce mi-au trecut prin mana mai multe binocluri m-am oprit la Skymaster 20x80. Imediat dupa ce am privit prin acest binoclu am stiut instantaneu ca nu ma mai intereseza ceva mai mic. Foarte luminos, iar la 20x incepi sa vezi lucruri interesante. Chiar in urma cu cateva minute am iesit la luna si imaginea iti cam taie rasuflarea,  in special daca nu ai mai privit-o printr-un astfel de binoclu. Singurul dezavantaj este ca iti cam trebuie un trepied. Din fericire maine seara termin montura paralelogram :) .
Asa ca, gata cu binoclurile all around.

PS: De la ce-am plecat si unde am ajuns :lol:

horatius
15 Mar 2013 23:58


Poate faceti si un review la binoclul 20X80, si la celelalte.

mircear
16 Mar 2013 00:12


Pentru un binoclu cu utilizare 50% terestru~50% astro, >50% din mana ~ <50% de pe trepied, ce recomandari ati avea intre 11x70 si 15x70?
Prin 15x70 am privit -dragut - dar daca nu ma sprijin da ceva fix, tremurul devine de enervant in cateva zeci de secunde.
Nu am apucat sa privesc printr-un 11x70, nu prea sunt raspandite pe meleagurile noastre atat de mult.

Catalin Paduraru
16 Mar 2013 00:14


Eu iti recomand 11x70, mi se pare bestial cel de la Oberwork 10.5x70 (http://www.oberwerk.com/products/useries.htm). Il are Cascaval si mi se pare cel mai bun binoclu prin care m-am uitat. 

Spor!

horatius
16 Mar 2013 00:24


Un binoclu terestru-astro care mie mi se pare un compromis foarte bun de apertura si marire e SkyMaster 9X63. Obiectivele sunt destul de mari, imaginea luminoasa, foarte sharp, pupila de iesire cam mare la 7mm, dar are toate specificatiile binoclurilor bune, mai bune decat restul modelelor din seria SkyMaster: 2 straturi antireflex pe toate suprafetele, fully multi coated, inclusiv pe prisme, umplut cu azot, cupe de cauciuc cu clickstop si optic reteta este diferita decat celelalte Skymaster-e, fiind de fapt un binoclu din fosta serie Ultima. E un binoclu ignorat de cei mai multi, probabil ca datorita pretului si puterii de marire (mici, cand cei mai multi amatori vor putere mare, cati mai multi X-si, desi nu stiu ce aduc cu ei acesti X-si), dar merita fiecare leu.

Adrian Sirean
16 Mar 2013 00:51


Daca timpul imi va permite, cu cea mai mare placere :) 

Pentru un binoclu cu utilizare 50% terestru~50% astro, >50% din mana ~ <50% de pe trepied, ce recomandari ati avea intre 11x70 si 15x70?
Prin 15x70 am privit -dragut - dar daca nu ma sprijin da ceva fix, tremurul devine de enervant in cateva zeci de secunde.
Nu am apucat sa privesc printr-un 11x70, nu prea sunt raspandite pe meleagurile noastre atat de mult.
Nu am privit prin 11x70. In schimb m-am delectat cateva nopti cu un 15x70. Un binoclu care merita din plin fiecare leut cheltuit. Nu cred ca exista ceva mai bun la acei bani. Necesita minim un trepied sau o bizuka, recomandat un P-Mount pentru a da tot ce poate. 

Un binoclu terestru-astro care mie mi se pare un compromis foarte bun de apertura si marire e SkyMaster 9X63. Obiectivele sunt destul de mari, imaginea luminoasa, foarte sharp, pupila de iesire cam mare la 7mm, dar are toate specificatiile binoclurilor bune, mai bune decat restul modelelor din seria SkyMaster: 2 straturi antireflex pe toate suprafetele, fully multi coated, inclusiv pe prisme, umplut cu azot, cupe de cauciuc cu clickstop si optic reteta este diferita decat celelalte Skymaster-e, fiind de fapt un binoclu din fosta serie Ultima. E un binoclu ignorat de cei mai multi, probabil ca datorita pretului si puterii de marire (mici, cand cei mai multi amatori vor putere mare, cati mai multi X-si, desi nu stiu ce aduc cu ei acesti X-si), dar merita fiecare leu.
True! Cu toate astea am observat ca o marire de minim 15x la astronomie iti da o satisfactie mult mai mare comparativ cu 9 sau 10x. La 20x este si mai bine. Bineinteles pastrand pupila de iesire in limita a 4 mm. Desi nu am privit (inca) printr-unul, sunt sigur ca senzatia oferita de un 25x100 este de neuitat.

PS: De-a lungul timpului am mai observat ca nu ma deranjeaza asa tare micsorarea campului vizual real atata timp cat ocularul iti ofera un afov generos, sa zicem minim 65 grade. Senzatia de imersie este data de acest afov si nu neaparat de campul real. Este doar umila mea parere.

mircear
16 Mar 2013 14:29


E un binoclu OK, daca este folosit de pe un trepied/suport bun - solid si stabil, si nu de pe niste cracane chinezesti de 50 de lei. Din mana o fi bun doar pentru cineva de genul Iron Man.

zoth
16 Mar 2013 16:40



Am privit prin ambele, 11x70 din seria BA3 si 10,5x70 din seria BA8, le pun in imagine mai jos ca sa stii despre care vorbesc.
Amandoua sunt facute de United Optics si sunt binocluri bune dar groaznic de grele, primul aprox 1,9kg iar al doilea sare bine peste 2kg, nu recomand sa fie folosite din mana.
Calitativ e greu sa fac o departajare intre ele mai ales ca nu le-am avut simultan dar din amintiri as inclina totusi spre al doilea.

mircear
16 Mar 2013 23:51


Si eu as inclina catre al 2-lea, insa costa ~dublu fata de primul, si bugetul e deocamdata redus.
My bad, ma refeream la seria LE, i.e. variantele 'ieftine' de 11x70 vs 15x70, originare tot de la United Optics si vandute sub diverse nume, singurul cred care le are pe ambele in oferta fiind Oberwerk.

Adrian Sirean
16 Mar 2013 23:59


Am terminat montura in proportie de 99%. Mai am de facut foarte mici imbunatatiri si rost de cateva greutati. Din pacate cerul este acoperit de nori si proba se amana. Am probat-o putin in casa si se misca excelent. A iesit peste asteptari :)

aandrei
23 Mar 2013 10:09


Exista vreo corelatie intre cresterea calitatii si cresterea numarului din seria BAx (BA8 cea mai buna, BA1 cea mai slaba)?

zoth
23 Mar 2013 10:42


Nu obligatoriu.
Greu de spus daca cele din seria BA10 sunt mai bune decat cele din seria BA8.
Cel mai bun indicator al calitatii este pretul binoclului.

Adrian Sirean
28 Mar 2013 20:37


De cand am intrat in posesia unui 20x80 am simtit ca ceva nu este in regula. :lol: Binoclul isi merita din plin fiecare leut dar este prea mare si prea greu pentru a fi folosit altfel decat pe trepied. Si cum nu plec de acasa fara binoclu am hotarat sa ii alatur un fratior. In ultima perioada am detinut sau probat asa: Olympus DPSI 10x50, Delta Forest II 8x42, Delta Forest II 8,5x50, Lacerta Explorer 50, BTC 10X50, Omegon Farsight 10x50, Nikon Action EX 10x50 CF, Nikon Action VII 10X50, Bushnell Falcon 10x50, Celestron SkyMaster 15X70 si Celestron Nature Roof 10x42. Din pacate nu am avut acces la ceva mai scump asa ca ma rezum doar la acest segment de pret.
Dintre toate am ales Celestron Nature Roof 10x42. Mai jos un mic review:


Aspect: 10/10 
Foarte aspectuos, micut si atent lucrat. Corpul este integral din aluminiu si imbracat intr-o armura de cauciuc ceva mai dur la atingere. Este mai mic decat apare in poze. Capacele de la obiective sunt cauciucate si sunt prinse de corp printr-un inel cauciucat dar care se poate da jos foarte usor. Cele de la oculare sunt din plastic moale, putin mai slabe calitativ decat cele de la obiective.

Mecanica: 10/10
Mic, puternic si robust. Inchegat foarte bine, fara jocuri suspecte. Unul din motivele pentru care am ales acest binoclu a fost faptul ca nu are acel joc deranjant la focalizator. Un milimetru rotesti, un milimetru focalizeaza. La alte modele focalizatorul avea de la 30 pana la 120 grade joc. Adica rotesti si nu se intampla nimic. Foarte enervant. Deasemenea inca un motiv important este sistemul care misca ocularele in sus si in jos. La cele mai multe acesta nu se face in mod egal la ambele oculare rezultand imposibilitatea de a atinge un focus perfect. Un binoclu roof nu sufera de aceasta boala neavand acel sistem la exterior. Focalizarea este extrem de precisa pe orice distanta. Fiind un roof veritabil este umplut cu gaz si sigilat cu O-ringuri. Cupele ocularelor se regleaza usor prin rotire. Nu se defocalizeaza singur la o bruscare mai puternica.

Optica: 9/10 
Optica este exceptionala la acest pret. Bineinteles ca are aberatii cromatice dar sunt tinute foarte bine in frau de acoperirea FMC a tuturor lentilelor, inclusiv a prismelor. Nu are phase coating la prisme dar inexplicabil este mai clar si mai luminos decat altele probate si care aveau asa ceva.
Marea majoritate a binoclurilor roof au campul in ocular destul de mic cu cateva exceptii. Iarasi un factor important in luarea acestei decizii. Acest binoclu are 65 grade in ocular si 114m la 1000m campul real. Asa ceva greu se gaseste in acest segment de pret. Ocularele presteaza ca niste adevarate Super Plössl-le, marginea campului fiind foarte bine evidentiata. Pana la aceasta margine totul este un negru mat, nici urma de reflexii. Mult peste ce ofera binoclurile mai ieftine gen BTC sau seria Skymaster. Privitul prin binoclu este foarte relaxant. Asemanator cu Nikon Action EX 10x50 CF, dar la un gabarit si greutate mult reduse. Probat in paralel cu un 10x50 nu am observat nici o scadere de luminozitate. Tot ce am vazut cu 10x50 am vazut si in 10x42.

Overall quality: 9/10 
O bijuterie de binoclu. Pana nu il ai in mana si privesti prin el, afirmatia poate parea exagerata. Intruneste cam toate cerintele unui amator neprofesionist dar care are cat de cat ochiul format: claritate, luminozitate, aberatii foarte mici (in special aberatii de sfericitate care sunt aproape zero), camp larg, atat in ocular cat si cel real, constructie solida, compact, fmc, umplut cu gaz etc.

Ca si minusuri: Capacul de la oculare nu este din acelasi cauciuc de calitate ca la obiective si cupele ocularelor au un mic joc intre pozitia minim si maxim. Din fericire doar pozitiile minim si maxim sunt cele folosite in functie de purtatul sau nu al ochelarilor.

Cateva poze la repezeala (imi cer scuze de calitatea lor dar nu am momentan un aparat dedicat prin preajma):

PS: Vreau sa-i multumesc si pe aceasta cale d-lui Horatiu de la [url=http://www.skywatcher.ro/]Starmax pentru posibilitatea probarii binoclului inaintea achizitionarii fara nici o obligatie.

Bogdan_RBF
28 Mar 2013 22:55

20x80
De cand am intrat in posesia unui 20x80...

O scurta intrebare. Despre ce 20x80 este vorba?? simplu, dublet, triplet...ce marca, daca se poate? Mersi anticipat...oh si btw, felicitari ptr. noua achizitie :) am citit cate ceva despre aceste modele in trecut si cred ca o sa fi incantat de el, daca nu esti deja, desi dupa ce am citit mai sus, imi confirmi afirmatia...numai ca ptr. astro nu stiu zau cat de bun va fi, doar sti vb. aia ca ce e sub 10x50 nu prea are ce cauta la astro...dar acuma tu stii mai bine la ce il vei folosi mai mult...bafta si felicitari inca o data ptr. achizitie!

Adrian Sirean
28 Mar 2013 23:15


Mersi Bogdan_RBF!

Vorbeam despre SkyMaster 20X80. Comparam 10x42 cu 10x50 si prin prisma faptului ca aproape tot ce am probat (10x50), majoritatea erau in realitate 10x42 sau cel mult 10x44. Singurul care se apropia de 10x50 era Nikon Action EX 10x50 CF, dar din comparatii pe timp de noapte nu am sesizat vreo diferenta notabila mai ales ca au acelasi camp aparent si acelasi camp real.

Bogdan_RBF
29 Mar 2013 00:55

triplet?
Printr-un 20x80 triplet nu ai avut onoarea sa privesti? eu intentionez sa cumpar intr-un viitor (sper eu, apropiat) un asemenea tip de binoclu si inca ma documentez in legatura cu ce poate oferi...si vad ca semnalele sunt cat se poate de pozitive, de la calitatea superioara a imaginii si pana la constructia pe acel schelet metalic, care am inteles ca ii mentine colomarea, doar lucruri bune despre acest model, singurul impediment fiind pretul :( dar asta e, nu le poti avea pe toate si cand vrei calitate trebuie sa scoti ceva mai mult din buzunar, mi se pare corect..bine, si modelul clasic de 20x80 mi-ar surade, dar am zis ca daca tot e sa iau ceva mai de calitate, mai bine un triplet, cu toate ca diferenta e de vreo 300 ron, asta daca il iau nou...acum ramane da vazut pana voi avea banii respectivi la ce concluzie ajung

Adrian Sirean
29 Mar 2013 01:31


Printr-un 20x80 triplet nu ai avut onoarea sa privesti?
Ba da! Dar nu sunt 100% sigur.

Inainte sa achizitionez binoclul 20x80 (dublet), am avut in proba ambele binocluri skymaster 20x80 (poza1). Unul este seria veche (poza2), mult mai greu, constructie complet metalica despre care se zice ca ar fi triplet (poza3). Eu unul nu am fost convins, in sensul ca nu mi s-a parut cu nimic mai bun decat seria noua (dublet). Daca era mai bun si doar cu 20% decat celalalt, il luam fara ezitare(chiar daca pretul era cu 400 lei mai mare).

Asa rapid

1.Triplet fata de dublet:
Ocularele sunt de o calitate mai buna gen Super Plössl. Campul aparent desi mai mic este mai bine corectat, mai bine conturat si fara pic de reflexii. Asemanator cu cele de la nature roof 10x42. Obiectivele au un coating mai pronuntat, iar prismele sunt si ele antireflexive.

2.Dublet fata de triplet:
Camp aparent mai mare. Mecanismul care misca ocularele mult mai stabil. Se poate obtine un focus perfect fata de triplet unde este un chin. Coating ceva mai slab pe obiective, prisme fara acoperire. Mai incomod de privit prin el decat prin triplet datorita ocularelor ceva mai slabe. Punctul forte: dubletul este mai luminos.

PS: Comentariu din poza 3 este la un binoclu celestron 20x80 seria veche (triplet).

PS2: Ambele binocluri au aberatii cromatice si de sfericitate destul de pronuntate, vizibile mai ales pe timp de zi. Avantajul nostru, de astronomi amatori este ca noaptea nu au nici o relevanta. La urma urmei isi fac foarte bine treaba pentru care au fost concepute. Daca ar fi sa aleg din nou, nu mi-as schimba optiunea. La fel as alege.

Adrian Sirean
29 Mar 2013 01:59


Am tras singur concluzia ca binoclul 20x80 seria veche este triplet dupa o anumita documentare. Am gasit poze cu binocluri identice, facute de aceeasi firma (China) :lol: dar care au alta stampila pe ele. Un exemplu rapid ar fi si poza de mai jos in care apare un binoclu identic cu skymaster 20x80 seria veche, metalic, fmc, bak4 etc. Este acelasi binoclu, l-am avut in mana.

Bogdan_RBF
29 Mar 2013 02:02

!?
Mersi ptr. informatii. Eu ma gandeam sa ma orientez catre un TS 20x80 Triplet, dar informatiile sunt binevenite. Cred ca doar TS-ul e FMC, Celestron-ul e doar multi, daca nu ma insel. Am vrut sa zic si in postarea anterioara ca despre Celestron nu am gasit doar pareri bune si de aceea ma gandeam sa ma indrept catre un TS, nu ca ar fi cu mult peste Celestron (ba din contra, dupa parerea unora, Celestron-ul de Dumnezeul lor :D), doar ca din sfera de pareri, toate par sa se indrepte catre TS si mai putin catre Celstron...In fine, poate ca toata "fobia" asta fata de Celestron nu este justificata, dar am primit si eu un sfat la un moment dat ca e bine de evitat (daca se poate) produsele Celestron, nu ca ar fi ele rele sau de proasta calitate, mai degraba asa ca o recomandare. Acuma nu stiu daca e de bine sau nu, dar unele pareri tind sa-mi confirme oarecum aceasta recomandare..pana la urma sper sa iau decizia cea mai buna.

Adrian Sirean
29 Mar 2013 02:14


Daca ma uit atent la poza 1 de mai jos, in care este un TS triplet, as spune ca este acelasi lucru dar cu alt nume. Cel putin pretul este mai accesibil. La aceste preturi nu sunt diferente intre ele. Un binoclu care se diferentiaza clar de acestea costa mult mai mult. Un exemplu putin mai bun ar fi cel din poza 2.

Bogdan_RBF
29 Mar 2013 02:20


Da, cam asa pare sa fie. Aceeasi chinezarie cu o alta palarie, mai pe romaneste :D Poate, de fapt sigur, doar cel Astro de la TS sa fie la concurenta cu BTC-ul, daca nu si mai bun (nu stiu daca BTC-ul are acele filtre UHC ptr. nebuloase), desi nu vad cu ce ar fi superior BTC-ul chiar triplet-ului clasic de la TS, poate doar ca si greutate, acolo intradevar e ceva diferenta, in rest, chiar nu am vazut altceva in plus. Daca are cineva ceva argumente in privinta aceasta, va rog, nu ezitati...

tavi 84
25 Dec 2013 14:44


Ma intereseaza binoclul Lacerta Explorer 10X50.Cat e pupila de intrare reala?Am inteles ca doar cel Nikon Action Ex se apropie de cei 50mm nominali.

aandrei
08 Ian 2014 10:55


Am un TS 20x80 Astro. Montat corespunzator se pot vedea inelele lui Saturn. Evident nu lejer ci cu vederea si atentia concentrate la limita posibilului. Sunt foarte multumit de el dar cred ca este util sa stii:
Observatiile din mana sunt practic excluse (are 3.5 Kg).
Impreuna cu montura paralelogram este MAI PUTIN PORTABIL decat Mak-ul 127 pe montura NexstarSE 4/5 de la Celestron.
Observatiile prin el sunt subiectiv foarte placute, poate din cauza campului larg si a vederii binoculare combinate cu marirea acceptabila. Am si un Nukon 7x50, mai luminos, ultraportabil dar MULT MAI PUTIN spectaculos la observatii.
Diametrul util al obiectivelor este de aproximativ 70mm, limitat de marimea prismelor. Eu am modificat blocul prismelor si am reusit sa ajung la 75mm. Cred insa ca si celelalte binocluri din aceeasi gama de pret au diametrul adevarat tot de 70mm.
Filtrele UHC sunt de buna calitate.

Mr. Incredible
02 Apr 2014 14:32


 In ultima perioada am detinut sau probat asa: Olympus DPSI 10x50, Delta Forest II 8x42, Delta Forest II 8,5x50, Lacerta Explorer 50, BTC 10X50, Omegon Farsight 10x50, Nikon Action EX 10x50 CF, Nikon Action VII 10X50, Bushnell Falcon 10x50, Celestron SkyMaster 15X70 si Celestron Nature Roof 10x42. Din pacate nu am avut acces la ceva mai scump asa ca ma rezum doar la acest segment de pret.
Dintre toate am ales Celestron Nature Roof 10x42.
Sunt in cautarea uni binoclu si sunt nehotarat intre Delta Optical Forest II 8x42, Celestron Nature Roof 8x42 si Celestron Nature DX 8x42.

http://www.bestbinocularsreviews.com/Celestron8x42Nature-102.htm

http://www.bestbinocularsreviews.com/Celestron8x42NatureDX-119.htm

Te rog sa ma ajuti si pe mine sa fac alegerea cea mai buna.

Ms.

Daniel Simion
15 Apr 2014 20:15


Stiu ca este un topic vechi dar poate mai intra autorul lui pe aici.Cum ti s-a parut Nikon-ul Action VII 10X50 ?

tavi 84
16 Apr 2014 11:27


Din ce informatii am gasit,e cam slab corectat campul vizual.Seria Action Ex e considerabil mai buna.

Daniel Simion
16 Apr 2014 12:32


Si de Nikon Aculon 10x50 stiti ceva pentru ca eu am unul si nu sunt foarte multimit de el, ma gandesc ca poate am eu un exemplar mai putin reusit...