-----------------------------------
spaima_zmeilor
06 Ian 2013 13:00

Flammarion Astronomie populaire
Cartea lui Camille Flammarion "Astronomie populaire" exista în format pdf in cel putin trei limbi : spaniola, franceza si engleza si poate si altele.
Pentru a o gasi , se foloseste motorul de cautare "Google"

Inainte de a cere o scanare ,, verificati ca intr-adevar nu exista pe internet, altfel e o povara aceasta cerere sau pur si simplu o bataie de joc..

Mircea Pteancu
06 Ian 2013 17:22


Cine ti-a cerut o scanare?

spaima_zmeilor
06 Ian 2013 17:27

cererea
Din pacate nu mai stiu ca am sters din greseala toate mesajele private primite si nu mai îmi aduc aminte cine mi-a cerut.Dar daca vreti va pot da link -ul de la pagina cu descarcarea PDF în caz ca n-o gasiti

Mircea Pteancu
06 Ian 2013 18:18


,,Astronomie Populaire'' editia 1880,in franceza,se poate descarca gratis de pe ,,gallica'',din pacate scanarea este de slaba calitate:


http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k94887w.r=astronomie.langEN


Traducerea in engleza de J. Ellard Gore publicata in 1907,copie digitala considerabil mai ingrijita.


http://archive.org/details/PopularAstronomy


Din pacate,aceasta varianta engleza a eliminat caracterul boem al primelor editii franceze.
In timpul indepartatei mele studentii,am avut bucuria de a citi in original una din editiile franceze timpurii si,mult mai tarziu,o editie in limba maghiara din secolul XIX si care a pastrat intact spiritul lui Flammarion.
Poate ca unele din zecimalele datelor astronomice ale vechilor editii sa fie de mult dovedite a fi eronate,dar foarte putini autori reusesc sa transmita acel sentiment minunat si contagios  de admiratie pentru frumusetile Universului astral asa cum o face Flammarion.

Mircea

Mircea Pteancu
28 Iul 2022 22:29


Situl Societe astronomique de France are un portal Camille Flammarion, vezi linkul.
In josul paginii, se afla o harta cu locuri care au fost denumite dupa fondatorul SAF.
Deasupra hartii se afla o inregistrare de 30 de secunde dintr-o alocutiune tinuta de Flammarion la Sorbonna, in 1922.
Asadar puteti auzi vocea lui Flam.

https://saf-astronomie.fr/portail-camille-flammarion-biographie/

C. Flammarion a murit in 1925. In momentul in care a tinut alocutiunea respectiva, trebuie sa fi aratat cam ca in poza atasata in care il vedem la ocularul lunetei Bardou D=240mm, instrumentul principal al observatorului sau din Juvisy.

Mircea

Night
07 Oct 2024 14:29



Deasupra hartii se afla o inregistrare de 30 de secunde dintr-o alocutiune tinuta de Flammarion la Sorbonna, in 1922.Asadar puteti auzi vocea lui Flam.

https://saf-astronomie.fr/portail-camille-flammarion-biographie/

Mircea

Mul&#539;umesc pentru link. Cu adevărat ie&#537;it din comun. Nu mi-l imaginam atât de strident dar oricum se simte abnega&#539;ia &#537;i determinarea, hotărârea din discurs. Patima.  Superb!

Mircea Pteancu
28 Oct 2024 00:40


Un mic tur virtual al Observatorului Juvisy.
Dintre instrumentele observatorului mentionate in diversele articole, putem vedea doar luneta Bardou de 240mm.

https://saf-astronomie.fr/portail-camille-flammarion-observatoire/
 
In filmulet se vede si un reflector. Dar acesta este doar parte a patrimoniului francez, nu a facut parte din dotarea observatorului Juvisy, in vremurile sale de glorie.
Nu am nici o indoiala ca reflectorul de la la min. 1:55 si de la 2:25 este de fapt newtonianul Calver cu apertura D=216mm, primit cadou, in 1902, de catre Antoniadi de la omul de afaceri Pandely Ambrouzis Mavrogordato ( 1814 - 1913). 
Nascut si el in Constantinopol ( precum Antoniadi), proprietar de firme in Odessa si Sankt Petersburg, Pandely a devenit cetatean al Marii Britanii in 1894. Este ingropat in cimitirul ortodox West Norwood din Londra.
Lui Antoniadi i-a placut mai mult reflectorul Calver de 216mm decat luneta Bardou de 240mm.

Am deslusit povestea acestui telescop intr-o nota publicata in revista ''Pasi spre infinit''.
Pun o poza cu reflectorul Calver D = 216mm si portretul lui Pandely Ambrouzis Mavrogordato. Adica Pandele ( sau Pandelica) Ambrozie Mavrocordatul, cum i-am fi zis noi in stil fanariot.
Poza reflectorului a fost luata de catre mon ami Renaud Maradan in cursul unei vizite la Juvisy.

Mircea

zoth
28 Oct 2024 08:55


 .. putem vedea doar luneta Bardou de 240mm.

Luneta echipata cu focalizator modern cu reductie  :) 
Ceea ce este bine.. Asta inseamna ca a fost restaurata si este in continuare operationala..

Mircea Pteancu
28 Oct 2024 19:09


Da, amatorii se pot inscrie pentru participare la vizite si observatii in observatoare, in anumite perioade, ceva de genul ''zilele patrimoniului''.
Renaud s-a inscris la o asemenea actiune la Observatorul Juvisy, prilej cu care a pozat (si) reflectorul Calver.

Luneta Bardou este intradevar in stare operationala si este folosita la observatii, cum a remarcat Silviu. Alte instrumente disponibile la Juvisy, in vremurile de glorie, era luneta Secretan 110mm a lui Flammarion,  pe ''picior'' ( montura ) Cauchoix si un reflector de 160mm. De fapt o fi fost un newtonian cu apertura de sase toli francezi adica 162mm. Eu, la absenta acestora de pe terasa observatorului Juvisy, faceam aluzie. 
Despre luneta Secretan D = 110mm nu am stiinta dar reflectorul de sase toli exista, l-am gasit pe post de mortaciune, intr-un muzeu. Asa cum a devenit si luneta Zeiss de 150mm a contra-amiralului Urseanu.

Flammarion avea o parere foarte buna despre luneta Secretan D= 110mm care se bucura de notorietatea de a fi fost telescopul sau preferat si ca prototipul, cu apertura initiala de 108mm ( patru toli francezi) a apartinut Imparatului Napoleon. Presupun ca al III-lea.
Sincer va spun ca as fi in cerul al noualea sa am o asemenea luneta. Sau macar sa observ o seara cu ea. Cu Atlasul Dien si cu ''Les etoiles et les curiosites du ciel''pe masa ...

Mircea

Night
05 Noi 2024 21:05


ce am găsit undeva pe internet.

Night
05 Noi 2024 21:09


si inceputul celor de mai sus.

Mircea Pteancu
10 Ian 2026 21:33


''Les etoiles et les curiosites du ciel'', Camille Flammarion, 1882.
Alaturi de ''Astronomie populaire'', de acelasi autor, editia 1922.

Mircea