-----------------------------------
Tim3a
31 Dec 2012 14:27

achizitionare telescop sau luneta
Buna!
Sunt incepatoare in telescoape/lunete. La inceputul lui decembrie am vazut o emisiune la tv cu telescoape si m-a fascinat :) atunci m-am gandit sa-mi cumpar un telescop sau luneta. 
La inceput am vrut luneta ca e mai usor de utilizat, montat, dar la bugetul meu de 800-900 ron am gasit lunete de diametrul 90mm. Si fiind incepatoare am 'fixul' ca diametrul sa fie cat mai mare :)
Asa ca dupa alte cautari si documentari am gasit telescopul de mai jos. Se incadreaza in buget, are diametrul suficient (?) de mare pentru un incepator.

magazin.telescop-expert.ro/telescop-skywatcher-114900-eq1.html 

Totusi m-ar ajuta foarte mult daca mi-ati da niste pareri despre acest telescop.
Si intrebare finala: merita sa cumpar acest telescop sau mai bine sa-mi caut o luneta? 
Multumesc anticipat pentru ajutor!

Erwin
31 Dec 2012 14:42


Bine ai venit, Timeea! Sfatul meu este să studiezi mai întâi mai multe despre telescoape &#537;i să încerci să participi la un star-party în zona ta pentru a vedea practic ce &#537;i cum. Există la voi în Cluj magazin specializat, po&#539;i primi &#537;i de acolo multe informa&#539;ii utile. Există pe forum multe topicuri similare cu multe informa&#539;ii mai mult sau mai pu&#539;in generale. Spor la studiat &#537;i cer senin!

Tim3a
31 Dec 2012 14:51


Multumesc Erwin pentru raspunsul prompt! Evident ca voi continua sa ma documentez despre telescoape. Deocamdata ma intereseaza daca telescopul pare ok in ceea ce priveste pretul si performanta.

MariusP
31 Dec 2012 15:10


Bine-ai venit!

Am avut un telescop din-ala Newton 114/900 mm pe montura EQ1. Partea optica este mai mult decat acceptabila, adica tubul optic cu oglinzile. Ocularele merg si ele binisor cu telescopul asta, pentru inceput. Insa, montura il dezavantajeaza enorm. EQ1 este cea mai slaba montura ecuatoriala de la Sky-Watcher si permite stabilitate la observatii vizuale doar cu tuburi de maxim 2 kg cu toate accesoriile (din experienta mea, chiar daca statisticile spun ca permite maxim 3 kg, atat cat are si telescopul de mai sus).

Eu nu te sfatuiesc sa cumperi acest telescop. Daca nu te deranjeaza lucrurile la mana a doua, gasesti telescoape mult mai performante in suma disponibila. Ti-as recomanda un telescop Newton 150/1200 mm pe montura Dobson de care gasesti la rubrica Bazar.

theogon
31 Dec 2012 15:21


Cum zicea și Erwin, înainte de a da banii ar fi bine să discuți și să vezi unele instrumente la treabă. Fiind din Cluj și existând un club  și un magazin de specialitate aici, ar fi util să ne  contactezi (PM) și te vei putea lămuri asupra problemelor la care nu ai răspuns.
Un cer senin tuturor!

Teo
31 Dec 2012 15:34


Bine ai venit pe forum Tim3a !

Eu unul as inclina puternic spre o luneta Sky-Watcher de 90/900 mm decat spre un telescop reflector de 114 mm.

Tu insa faci cum crezi ca e mai bine.

Vezi pana la urma sa nu ajungi sa iti iei doar un binoclu, cum deseori se intampla pe aici, mai ales la rubrica incepatorilor.

Sigur ca si un binoclu este bun (sau foarte bun) si isi are rolul lui in observatiile astronomice, dar el este doar un instrument complementar .

Iti doresc mult succes si sa te prinda cat mai mult aceasta pasiune de a observa cerul nocturn prin telescop.

Un an nou, plin de realizari iti doresc .

Teo

Tim3a
31 Dec 2012 16:22


multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Daca ma aveti pareri, sfaturi le citesc si le iau in consideratie!
An nou fericit va doresc!

Adrian Sirean
31 Dec 2012 16:50


Servus Tim3a si bine ai venit printre noi.

Observ ca ai primit deja informatii extrem de pretioase. Cam ai tot ce iti trebuie pentru a te decide. Subscriu si eu la ce s-a spus mai sus. In acei bani, 900lei, cea mai buna achizitie este un dobson 150/1200 urmata de o luneta 90/900. Dobsonul este superior lunetei din doua motive: montura mult mai stabila si diametrul aperturii mai mare. Nici nu o sa-ti vina sa crezi ce o sa-ti arate dobsonul respectiv, in special la planete si luna. Iar aceasta varianta intruneste si "fixul" tau referitor la un diametru cat mai mare. Nu ai alte variante care sa te multumeasca in acei bani dar este foarte bine pentru inceput. Just do it!

mircear
31 Dec 2012 17:09


In acei bani, 900lei, cea mai buna achizitie este un dobson 150/1200 urmata de o luneta 90/900. Dobsonul este superior lunetei din doua motive: montura mult mai stabila si diametrul aperturii mai mare.Just do it!
Subscriu.
Din punct de vedere al luminozitatii, un dobson ca cel mentionat mai sus este de aproape ~2,5 ori mai luminos decat luneta de 90. Din punct de vedere al rezolutiei, i.e. al detaliilor pe care ti le poate arata, cu ~50% mai bun.
Dupa un binoclu, un dobsonian de 150, daca un 200 e prea mult, e instrumentul ideal pentru un incepator entuziast.

ursamajor
31 Dec 2012 17:29


Ca să aleagă în cunoștință de cauză, să specificăm că un newtonian trebuie foarte bine aclimatizat și colimat, altfel aparenta superioritate a aperturii se poate transforma în dezavantaj, fiindcă rezultatele vor fi submediocre. Cum nerăbdarea și nepriceperea începătorului tinde să nu dea importanță acelor detalii-cheie, experiența poate fi frustrantă. Deși sunt un adept al telescoapelor cu oglinzi, aș recomanda și eu o lunetă.

Adrian Sirean
31 Dec 2012 18:19


Ca să aleagă în cunoștință de cauză, să specificăm că un newtonian trebuie foarte bine aclimatizat și colimat, altfel aparenta superioritate a aperturii se poate transforma în dezavantaj, fiindcă rezultatele vor fi submediocre. Cum nerăbdarea și nepriceperea începătorului tinde să nu dea importanță acelor detalii-cheie, experiența poate fi frustrantă.

Cati dintre noi am avut la inceput problemele astea? Mai toti!
Si cati dintre noi mai au problemele astea? Mai niciunul!

Invatam din mers, la urma urmei nu e chiar filozofie sa aclimatizezi sau sa colimezi un newton. Chiar daca sunt lucruri suplimentare care trebuiesc facute, satisfactiile ulterioare nu intarzie sa apara. Iar un newton 150/1200 este o bijuterie de telescop mai ales datorita distantei focale dar si datorita aperturii. 
Repet, este net superior oricarei lunete in acei bani.

Tim3a
31 Dec 2012 19:07


m-am uitat pe 2 site-uri la dobson, dar din pacate depaseste 1000 ron. Intr-adevar pare simplu de asamblat fata de telescop :) Second-hand nu prea as cumpara...
In schimb am vazut lunete:
skywatcher.ro/SK/SK909EQ2.htm

ursamajor
31 Dec 2012 19:15


Piratule, vis-a-vis de vehemența ta,vezi că e un topic de recomandări celor ce fac... recomandări: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=106594#106594
Ai face bine să-l citești. :wink:

Cât despre treaba aclimatizării și colimării, lucrurile stau cam așa: dacă faci observațiile undeva departe de casă, poți sta la aclimatizat și colimat până se duce seeingul sau cheful pe apa sâmbetei. Și ți-o spun din proprie experiență. În plus, aspirantul e o... domnișoară. Alta e când ai telescopul în curte și-l ții la aer și tot de acolo faci și observațiile. Trebuie luați toți factorii în calcul, dar înainte de toate, ceea ce dorește candidatul de la un instrument și ce tip de observații va efectua. De la asta trebuia plecat, fiindcă domnișoara n-a specificat ce tip de astronomie va dori să facă: planete, DSO etc. etc. Vechea poveste. Bugetul e abia mai apoi important.

MariusP
31 Dec 2012 19:19


Intr-adevar, ca instrument nou pana-n 900 lei, luneta asta e cam cea mai potrivita si sta destul de bine pe montura EQ2.

Adrian Sirean
31 Dec 2012 19:29


Piratule, vis-a-vis de vehemența ta,vezi că e un topic de recomandări celor ce fac... recomandări: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=106594#106594
Trebuie luați toți factorii în calcul, dar înainte de toate, ceea ce dorește candidatul de la un instrument și ce tip de observații va efectua. De la asta trebuia plecat, fiindcă domnișoara n-a specificat ce tip de astronomie va dori să facă: planete, DSO etc. etc. Vechea poveste. Bugetul e abia mai apoi important.

Chiar daca nu a specificat ce tip de observatii va efectua, orice incepator isi doreste sa vada cu propriul telescop cat mai multe. De la luna, planete la DSO. Nu cred ca este cineva care vrea doar planete sau doar DSO.
Mai devreme sau mai tarziu va vrea mai mult. Imi sustin parerea si nu inteleg ce vrei sa spui cu primul  quote. Hai sa lasam totusi la latitudinea moderatorilor astfel de remarci.

Tim3a
31 Dec 2012 19:38



Cât despre treaba aclimatizării și colimării, lucrurile stau cam așa: dacă faci observațiile undeva departe de casă, poți sta la aclimatizat și colimat până se duce seeingul sau cheful pe apa sâmbetei. Și ți-o spun din proprie experiență. În plus, aspirantul e o... domnișoară. Alta e când ai telescopul în curte și-l ții la aer și tot de acolo faci și observațiile. Trebuie luați toți factorii în calcul, dar înainte de toate, ceea ce dorește candidatul de la un instrument și ce tip de observații va efectua. De la asta trebuia plecat, fiindcă domnișoara n-a specificat ce tip de astronomie va dori să facă: planete, DSO etc. etc. Vechea poveste. Bugetul e abia mai apoi important.

off topic: are ceva daca "aspirantul e o domnisoara"?:)
on topic: cu telescopul imi doresc sa vad tot ceea ce ar trebui sa vada un incepator

ursamajor
31 Dec 2012 22:36


N-are absolut nimic dacă e domnișoară, dimpotrivă. Dar are pe partea cu șurubăreala, unde procentul de pricepuți aparține, fără a fi misogin, tot băieților.
Pe de altă parte, am spus că trebuie să te decizi ce tip de observații (sau poate chiar fotografie) să faci, fiindcă e mai ușor să primești sfaturi. Telescoapele și lunetele nu sunt ca o ținută casual, de toată ziua și toate tipurile de observații. De aceea, va trebui să specifici dacă vrei să privești mai mult la planete sau să scrutezi cerul în căutarea nebloaselor, galaxiilor sau a altor obiecte slab luminoase. Dacă pentru planete primează focala lungă, pentru obiectele slab luminoase apertura e cea de dorit a fi mai mare. Sper acum să fi înțeles cum stă treaba. Un all-arounder poate performa slab în ambele domenii, așa că e bine să începi prin a observa cerul, cum s-a sugerat mai sus, cu un binoclu și abia apoi să te hotărăști asupra cărui tip de observații vei zăbovi mai mult. O idee e și să participi la un star party în zonă și să vezi ce și cum.
Eu o să mă retrag, fiindcă am tot dat sfaturile astea pe zeci de topicuri de achiziții și poate că au și alții de spus câte ceva.
Baftă!

dragos.n
31 Dec 2012 23:12


Timeea, bine ai venit pe forum. 

In legatura cu aceasta achizitie. pot sa-ti spun ce as lua eu, daca as fi incepator. Un dobson de 150mm.   Chiar si second, pentru ca la telescoape sunt putine piese care se pot strica, si defectele sunt usor vizibile, daca sunt. Nu as lua un binoclu, pentru ca dintre toate instrumentele mele, cele mai putin utilizate sunt binoclurile. Si o luneta de 90-900 e bunicica. 

Un aspect care trebuie subliniat este dimensiunea. Telescoapele sunt in general mari si grele. Asa ca e bine sa te duci la magazin, sa le vezi in realitate. Nu stiu daca stai la casa sau la bloc, dar e bine sa stii ce ai de carat cand faci observatii, sa nu stai cu telescopul nefolosit ca e prea mare si prea greu, lucru care se intampla mult mai des decat ai crede printre astronomi. De fapt, daca iti vei face timp sa te uiti prin forum, o sa vezi si asta.

sternchen
01 Ian 2013 23:04


 Deși sunt un adept al telescoapelor cu oglinzi, aș recomanda și eu o lunetă.

sper sa nu se supere ursa pe mine ,dar nu m-am putut abtine sa nu-l citez..

o mica completare-o luneta de 90/1000 poate fi superioara celei de 90/900.dezavantaju ar fi ca-i mai lunga cu 10cm,dar poate tocmai aici este superioritatea optica

La multi ani si cer senin in noul an!

Tim3a
03 Ian 2013 12:32


In primul rand va doresc un calduros "La Multi Ani"!!! 
Ma bucur ca sunt multe persoane dispuse sa ajute un incepator! 
Ma mai documentez si cer sfaturi dar 99% m-am hotarat sa-mi cumpar un Skywatcher 90/900 EQ2.
Sper ca sapt viitoare sa fiu 100% sigura si sa fac comanda :D abia astept!!!
Am gasit prin casa zilele astea un binoclu mai slabut si am inceput sa ma uit la stele cateva minute ca era foarteeeee frig :)
Stiu ca nu e mare lucru, dar am reusit sa identific Jupiter si Pleiadele :)

MrMxyzptlk
03 Ian 2013 12:47


Incearca sa identific daca ai posibilitatea si nebuloasa din Orion (M42), usor identificabil, si Galaxia Andromeda (M31)

Tim3a
03 Ian 2013 12:55


Incearca sa identific daca ai posibilitatea si nebuloasa din Orion (M42), usor identificabil, si Galaxia Andromeda (M31)

se vad si cu binoclu?

MrMxyzptlk
03 Ian 2013 13:08


Da. Nebuloasa Orion ca o pata micuta, iar la galaxia Andromeda: miezul fara nicio problema, iar structura in caz de seeing bun.

Daniyyel
03 Ian 2013 13:34


Buna Tim3a si bine ai venit pe forum! 

Din proprie experienta iti dau si eu un sfat! 

Nu demult eram si eu in locul tau prins in febra telescoapelor cu un buget asemanator cu al tau. M-am documentat, am stabilit ce vreau sa vad si am optat (din lipsa de fonduri mari) pentru un reflector Omegon 150/750 pe EQ3 - un telescop mediocru spre slab.

Pentruca am asteptat 3 saptamani si telescopul nu venise inca in stocul magazinului, am inceput sa mai caut si alte optiuni. Si am gasit o bijuterie de telescop sh intr-un anunt pe internet. Sky-Watcher 150/750 Black Diamond si cu montura imbunatatita eq3-2 la acelasi pret ca Omegonul. 

Telescopul era in perfecta stare cu o optica ireprosabila. Asa ca poti opta in siguranta si pentru unul second. Asa ca la aceiasi bani pe care i-ai da pe un telescop mediocru nou, iti poti lua unul de o calitate superioara - asta a fost cazul meu. Acum fiecare face in functie de cum se simte comfortabil.

Iar cu privire la binocluri sunt de acord cu Teo si Dragos. Sunt niste instrumente foarte utile, dar complementar, pe langa telescop. Dupa ce ai un telescop bunicel iti poti lua cate binocluri vrei. Si e si util in cazul in care ti-e lene sa scoti si sa montezi telescopul.

Astea fiind zise iti urez succes in decizia de achizitie pe care o vei lua si cel mai important e sa fii multumita de alegerea pe care o faci. 

Cer senin!

Tim3a
03 Ian 2013 13:37


Mersi de idee MrMxyzptlk. Am sa incerc cat de curand :D

Tim3a
03 Ian 2013 14:58


Inca o intrebare: este recomandat sa cumpar filtru lunar?

MrMxyzptlk
03 Ian 2013 15:21


Cu telescoapele second hand poate sa ai o problema, la reflectoare mai ales: oglinda muradara. Insa sunt firme care rezolva aceasta problema, fac o curatare serioasa. Eu nu de mult am trimis telescopul meu la Telescop Expert din M Ciuc si mi-au curatat oglinda ca mi-a ramas gura cascata. Credeam ca nu am prea multe probleme cu oglinda muradara, e, am gresit profund, se vede diferenta chiar si la fotografiere planetara. 

Iar cu filtru lunar: depinde. Luna plina va fi intotdeauna deranjant la ochi, insa nu este ca la Soare, ca te orbesti (mare grija la Soare !!! Daca te uiti fara filtru solar inseamna orbire instanta). Insa oricum repede o sa descoperi ca Luna este mai frumosa in fazele partiale decat in faza plina. Daca esti sensibila la lumina, atunci neaparat sa ai filtru lunar, dar nu este ceva musai, deci poti sa astepti pana cand iti vine telescopul, sa te uiti la Luna si sa vezi cat de tare te deranjeaza.

mircear
03 Ian 2013 16:24


Cu telescoapele second hand poate sa ai o problema, la reflectoare mai ales: oglinda muradara. Insa sunt firme care rezolva aceasta problema, fac o curatare serioasa.
Curatarea unei primare (si, de ce nu, si secundare) e o joaca de copii, o poate face oricine suficient de abil sa utilizeze un telescop. Ai nevoie de niste apa distilata si demineralizata si fie niste alcool isopropilic pentru o solutie 40-60%, fie de un sapun lichid cu pH neutru, din care se utilieaza pentru solutia de curatare in proportia de ~o picatura la un pahar cu apa. Si o bucata de material textil moale si care nu lasa scame. Aditional, o pompa (para) de mana cu care se sufla picaturile rebele ramase de la limpezire.
Acum depinde si de cantitatea si calitatea :) mizeriei de pe oglinzi.

Stanescu Octavian
03 Ian 2013 17:08


MrMxyzptlk : sper sa nu mai indemni amatorii sa trimita oglinzile la firme sa curete oglinzile  sau doar cei ce nu au ce face cu banii pot face acest lucru .
s-a mai vorbit pe aici de multe ori de spalarea oglinzilor o procedura simpla ca spalarea vaselor la bucatarie . dai cu apa jet puternic pui detergent de vase lichid si cu servetel moale freci usor dai iar cu apa de clatire  jet si freci sub jet tot cu servetel moale . lasi sa se scurga apa juma de minut cu og verticala  si apoi stergi apa ramasa cu servetel (batistute Zewa din cutie ).  impaturite frumos patrat. posibile dare ramase  se scot la aburire cu gura si stergerea aburului cu servetele mentionate.

MrMxyzptlk
03 Ian 2013 17:48


Octavian si mircear: nu am trimis pe nimeni nicaieri, am dat o idee. Eu oricum mai bine dau bani pentru curatare in conditii optime decat sa ma aventurez intr-o zona unde neindemnarea ar duce la defectarea sau, chiar mai mult, distrugerea onglizii principale ... Poate cu timpul o sa ma aventurez in zona asta insa pentru moment nu am vrut sa risc. Fiecare cu decizia proprie. Am dat o idee. Insa daca Tim3a cumpara un Newtonian second hand, si oglinda sa spunem este prafuita de la folosire, chiar crezi ca ca incepator va demonta telesopul pentru curatat? Eu nu m-am aventurat in aceasta zona, insa in principiu aveti dreptate, nu este chiar atat de greu sa curati o primara.

achy1978
03 Ian 2013 17:54


Eu as propune administratorilor ca pe acest topic "Achizitie instrumente" sa nu mai lase pe oricine sa posteze recomandari .... decat dupa un proces de recenzare a informatiilor.

De ce spun asta .... cine intreaba aici chiar are nevoi de recomandari pentru a debuta in acest hobby, el fiind ca un burete care absoarbe aproape tot ce i se spune. Nu stiu daca toti au suficienta rabdare de citi fiecare topic si sa-si organizeze propriile concluzii. 

La topicul "Observatii" este cam liniste ..... insa aici .......

Adica, eu ma amuz copios cand vad ce fel de recomandari (si ce argumente se aduc) in anumite situatii.... insa din pacate nu prea este de ras acest lucru !?! 

Scuze de off-topic si cer scuze si celor care intradevar fac recomandari valoroase!

Tim3a
03 Ian 2013 18:11


Eu as propune administratorilor ca pe acest topic "Achizitie instrumente" sa nu mai lase pe oricine sa posteze recomandari .... decat dupa un proces de recenzare a informatiilor.

De ce spun asta .... cine intreaba aici chiar are nevoi de recomandari pentru a debuta in acest hobby, el fiind ca un burete care absoarbe aproape tot ce i se spune. Nu stiu daca toti au suficienta rabdare de citi fiecare topic si sa-si organizeze propriile concluzii. 

La topicul "Observatii" este cam liniste ..... insa aici .......

Adica, eu ma amuz copios cand vad ce fel de recomandari (si ce argumente se aduc) in anumite situatii.... insa din pacate nu prea este de ras acest lucru !?! 

Scuze de off-topic si cer scuze si celor care intradevar fac recomandari valoroase!

si acum o recomandare/parere/idee on topic pentru mine? :D

achy1978
03 Ian 2013 19:24


Sunt oameni aici mult mai experimentati care au competenta necesara sa faca asta (eu mai am de tras) ... dar nu mai prea au loc ... asa ca stau pasivi.

... in plus de asta ai primit cateva sfaturi utile chiar in acest topic!

dragos.n
03 Ian 2013 21:42


Exista acest topic

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=106594#106594

Dar dupa vreo 4 ani de experienta in moderarea acestei sectii, cred ca si daca as da ''Up'' la el in fiecare zi, tot nu ar fi de ajuns. Oameni care vor sa spuna si ei ceva, desi nu prea stiu multe, vor fi destui. Si uneori nu ai timp, sau nu esti pe faza sa ii corectezi pe toti, si daca o faci, iti sar in cap ca ii cenzurezi.

Si ca sa revin ontopic, as face cateva clarificari.

- Un binoclu nu este inutil, dar cu el poti face orientare, poti observa portiuni mari de constelatii, dar adevaratele observatii se fac cu un telescop.

- E destul de greu sa strici o oglinda de telescop, daca ai un pic de grija. Exista un articol mai vechi despre spalarea oglinzilor

http://www.astronomy.ro/curatarea-telescopului_450.html

Si nu este singurul.

Timeea, daca te hotarasti sa iei in considerare si ceva secondhand, exista in partea de jos a fiecarui post un  buton ''pm''. In felul asta poti trimite un mesaj adresat personal - invizibil pentru ceilalti - oricui membru, si sa ceri parerea despre unul din telescoapele second care sunt la rubrica bazar.

sternchen
03 Ian 2013 22:10


imi pare rau ca exista oameni mai experimentati ,care nu pot intra aici din cauza celor mai putin experimentati(ca si mine).uneori diversitatea raspunsurilor poate sa ajute un incepator,dar alteori-sau de cele mai multe ori-ar putea sa-l incurce.cum spunea si dragos-oameni care vor sa zica  ceva desi nu stiu prea multe, vor fi destui.din pacate aici ma incadrez si eu deoarece detin doar 2 lunete.
O solutie ar putea fi ca cei care stiu mai multe sa fie mai activi pe aceasta sectie.Am observat ca informatiile valoroase "spulbera" mesajele care sunt"pe langa".si diferenta se vede..

Scuze off-topic.

dragos.n
03 Ian 2013 22:23


Sternchen, apreciez mesajul tau. Dar fara sa incerc sa scuz pe nimeni, nici macar pe mine, uneori oamenii nu au timp, sau sunt prea obositi psihic pentru a da un raspuns complet la toate intrebarile unui incepator. De aceea e bine ca acestia, incepatorii, sa isi faca ceva timp sa citeasca mai multe topicuri de pe sectie. 

Intervine insa o alta problema. Parcurgerea unor topicuri care contin 10% informatie utila, si restul dispute, sau informatii eronate devine obositoare pentru oricine, si e greu pentru un incepator sa decida ce e informatie buna si ce e doar ''zgomot''.

jimao22
03 Ian 2013 22:53


...si mi-as permite sa completez, Sternchen, ca si tu esti unul din cei ce creaza zgomot de fond la sectiunea asta. 
Asa cum ti-am mai spus, desi ai doar doua lunete si experienta tinzand catre zero, dai sfaturi in stanga si in dreapta despre cat de bune sunt lunetele tale in special si alte lunete in general.
Incearca sa te abti, mai ales ca postul anterior arata clar ca esti constient de defectul pe care-l ai.
Incearca de asemenea sa asculti mai mult decat vorbesti, este o calitate a celui care nu stie, crede-ma.
Si poate cu timpul, ai sa ai si experienta si sculele necesare, ca sa poti da sfaturi cui e dispus sa te asculte.
Nu mi-o lua in nume de rau, cand am ceva de spus sunt destul de transant si nu-mi plac jumatatile de masura, dar am intervenit nu fiindca am ceva cu tine ci cu ceea ce faci (urasc pacatul dar iubesc pacatosul).
Numai bine.