-----------------------------------
Swerige84
16 Dec 2012 15:42

Telescop Auriol la Lidl
Buna ziua, am vazut ca in oferta de la Lidl o sa fie un Telescop, zoom 20 - 60 x 60 marca Auriol. Ce parere aveti despre el, asteptari mari nu pot fii la acest pret. Se poate folosi si la astro?

MrMxyzptlk
16 Dec 2012 16:21


Eu spun ca este un spectiv, si daca are ceva calitate (nu cunosc firma Auriol) este adecvat mai mult pentru observatii in natura si nu observatii astronomice. Eu personal n-as cumpara instrument optic din Lidl.

Adrian Sirean
16 Dec 2012 16:52


Daca vrei sa fi multumit si nu doar sa arunci banii pe fereastra, fugi de produsele ieftine gen Lidl, Metro etc. Acestea sunt doar ieftine, nu au renume iar calitatea este indoielnica. Un binoclu 10x50 de pe site-urile de profil, ar fi cea mai buna alegere pentru inceput.

ursamajor
16 Dec 2012 17:50


Vă înșelați amarnic amândoi. Anul trecut s-a vândut în Lidl un binoclu Auriol 10x50, la 100 de lei, cu caracteristici care în alte părți se dau de 3 ori mai scump. Să mai amintesc de lunetele Bresser, care sunt tot Lidl-scope-uri și care sunt excelente. Evident, la prețurile lor sunt instrumente din categoria "jucării", adică sunt din plastic (nu și lentilele). Am avut un asemenea Bresser 70/700 și e o lunetă remarcabilă.
Desigur, asta nu înseamnă că "tot ce zboară se mănâncă", ci trebuie probat și analizat la fața locului. În plus, produsele se pot și returna, în caz de nemulțumire din diverse motive sau de defect.

"Telescopul" este, într-adevăr, un spectiv și la 129 de lei, cred că merită fiecare bănuț. La fel și binoclul zoom de 99 de lei. Pentru drumeții și observații în natură, e perfect. La fel și spectivul.

MrMxyzptlk
16 Dec 2012 18:32


Imi amintesc oferta respectiva. Insa raman la opinia ca daca totusi este interesat de acel spectiv pentru astronomie atunci nu este un instrument adecvat. Daca vrea pur si simplu un spectiv pentru observatii in natura, cum spui tu, sa-l incerce si daca e ok ... e destul de ieftin

ursamajor
16 Dec 2012 18:37


Primul meu instrument mai serios a fost un spectiv rusesc, cu 30x și 60x. Luna se vedea superb, la fel micile cornițe ale lui Saturn. În ultimă instanță, decât un binoclu, mai bine spectivul, că la 129 de lei nu poți lua altceva decât un binoclu. Și trebuie să fii norocos să găsești unul bun la banii ăia. Poate tot la Lidl. :wink:

Mircea Pteancu
16 Dec 2012 18:53


Eu am un newtonian cu apertura de 76mm F=700mm care a purtat brandul ,,Optus'' si despre care Internetul mi-a spus ca este un,, Lidl telescop''.
Am efectuat numeroase observatii cu acest telescop care rezolva fara probleme Porrima si Zeta UMa,prezinta pana la patru benzi joviene si anul acesta cred ca am vazut chiar si diviziunea Cassini-ce-i drept doar la extremitatea anselor si nu am mai apucat sa confirm observatia cu un telescop mai mare-iar in Trapezul lui Orion prezinta patru stele etc.
Ce-i drept ,telescopul a suferit operatii de optimizare la care a ajutat si  Erwin,nu mai este exact telescopul Optus.Dar optica,inafara de realuminizarea ambelor oglinzi de catre Tavi Stanescu,nu a suferit alte modificari.
Si asta-i adevarat ca micul meu reflector este o ,,vechitura'' si este executat din metal cu exceptia piciorului din plastic al cautatorului,picior care este si el planificat pentru a fi schimbat.
Daca-mi cereti insa o adresa unde ati putea comanda un OTA similar,ma tem ca nu o am. :D 

Mircea

Adrian Sirean
16 Dec 2012 20:11


Vă înșelați amarnic amândoi. 

Vorbesc din experienta. Am luat si eu odata o lunetica din Metro. Tin minte ca pretul este cel care m-a atras. Mare greseala. Poate, pe parcurs s-au mai desteptat si ei, desi ma indoiesc. M-am lamurit de mult ce produse se gasesc la acesti comercianti, "de toate pentru toti".

sternchen
16 Dec 2012 20:57


Am cumparat si eu acum 4 ani doua lunete.una de la hofer,alta de la Penny.ambele 60/700-nu stiu de ce le-am luat la fel :) -poate din cauza ca sunt mai mici.
totusi am fost(sunt) multumit cu ele.

ursamajor
16 Dec 2012 21:05


Vorbesc din experienta. Am luat si eu odata o lunetica din Metro.

Metro e una, Lidl e alta. La Metro sunt chiar jucării (cu lentile de plastic), pe când Lidl comercializează instrumente entry level cu optică bună din sticlă, brănduite mai mult sau mai puțin "de firmă" (cazul Bresser).

Erwin
17 Dec 2012 00:37


La Selgros se vând atât binocluri cât &#537;i lunete mici Celestron. Binoclurile sunt Up-Close, cele mai ieftine, dar folosibile, totu&#537;i lunetele sunt jucării de plastic. Nu am văzut un binoclu de la Lidl dar am alte lucruri de bună calitate cumpărate de la ei. Newtonianul lui Mircea are optica bună, ceea ce ar mai suporta îmbunătă&#539;iri ar fi montura. Foarte multe instrumente din categoria celor ieftine suferă în primul rând la partea mecanică dar dacă au optica bună se pot ob&#539;ine rezultate foarte bune cu ele, cu multă răbdare sau făcându-le îmbunătă&#539;iri.

ursamajor
17 Dec 2012 10:55


Dacă interesează pe cineva, un review "el fugitivo": http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=105979#105979

Swerige84
18 Dec 2012 20:43


Pana la urma am cumparat spectivul de la Lidl, vremea nu permite sa-l testez la capacitate maxima . M-am uitat si la binoclu, destul de bine construit, daca nu aveam unul, il achizitionam.

catalinmoroti
30 Dec 2012 04:11


Salut,
Referitor la acest Auriol x60,a primit si juniorul meu acum de la Mos Craciun acest...Auriol si pana acum nu am reusit sa il testam ca de 5 zile numai ceata este la noi in Petrosani noaptea.Pana acum cateva ore a fost senin si am zis sa il testez pe Jupiter care se vedea in toata splendoarea lui in dreapta lui Aldebaran,dar surpriza...ori este defect,ori asa ,,vede,, el.Dezamagit rau,se vede Jupiter dar nici nu stiu cum sa va explic ca arata,distorsionat rau,am tot incercat sa reglez din reglajul de focusing dar degeaba.Nu stiu la ce ma asteptam sa vad,dar...am fost dezamagit.Parca Jupiter era facut din dâre de lumina incâlcite si distorsionate,poate va dati seama ce yic ca habar nu am cum sa explic.Sa fie defect oare ? Poate imi dati niste sfaturi va rog.

Multam mult.

Erwin
30 Dec 2012 15:16


Printr-un instrument mic nu prea po&#539;i vedea detalii planetare. Dacă turbulen&#539;a este mare nici atât. În condi&#539;ii ideale Jupiter ar trebui să se vadă ca un mic disc în jurul căruia apar cei patru sateli&#539;i galileeni. În cazul tău turbulen&#539;a &#537;i defec&#539;iunile opticii s-au suprapus a&#537;a că e greu să ne dăm seama cine e de vină. La măriri mai mari probabil că se adaugă &#537;i tremuratul instrumentului, nu am re&#539;inut dacă are un trepied cu montură.

catalinmoroti
30 Dec 2012 15:30


Am uitat sa specific ca are un mic trepied dar nu l-am folosit in acel moment.Nici vorba sa vad Jupiter ca un mic disc,cat despre cei 4 sateliti de care spui...sub nici o forma nu i-am vazut.O sa mai incerc si cu trepiedul,dar tare mi-e teama sa nu fie defect.Din pacate eu nu as putea sa imi dau seama daca e defect.Am vazut aici pe forum ca unii si-ar da seama imediat daca ar avea ceva...

Numai bine.

Mircea Pteancu
30 Dec 2012 15:39


Aceasta este una din cele mai mari probleme legate de optica ieftina:calitatea variabila.
Depinde ce noroc ai,poate ,,prinzi'' o unitate buna ,foarte probabil sa prinzi una proasta.
La acest link,Doman Tamas un amator din Ungaria povesteste ce rezultate a obtinut el cu spektivul Auriol 20x-60x-60mm.La Luna fara aberatii cromatice observabile pe disc,doar franja albastra slaba pe limb,la Jupiter disc clar definit si doua benzi plus unul din satelitii galileeni (observatie printre nori) iar o stea oarecare a prezentat imagine punctiforma fara halouri.
Deci Tamas a avut noroc,zic eu,a cumparat o unitate buna.Tinand cont de pret,este de-a dreptul excelenta.

http://www.csillagvaros.hu/forum/viewtopic.php?f=30&t=1934&start=150

In schimb,al treilea mesaj mai sus,al lui Kuli Zoltan ,care-l citeaza pe Rozsika -un reparator de instrumente-vorbeste despre un alt spektiv Auriol care pur si simplu ...nu are imagine.

Opinia mea personala este ca instrumentele vandute de Lidl sunt ,datorita pretului accesibil,de-a dreptul excelente.Daca binoclul Auriol sau spektivul functioneaza bine,bravo,ai avut noroc.
Iar daca nu,atunci ele sunt o sursa de componente optice pentru cautatoare de calitate sau de monoculare -pentru amatorii de bricolaj.

Pentru incepatorii lipsiti de experienta,este un bun prilej de a practica ruleta ruseasca.:mrgreen: 

Mircea

jimao22
30 Dec 2012 18:15


Si eu zic ca sunt niste instrumente excelente pentru cineva care nu are bani si vrea sa-si bata joc de ei.

catalinmoroti
30 Dec 2012 18:34


Multam jimao22... chiar crezi ca era nevoie de asemenea remarca ? In primul rand am zis ca l-a primit juniorul meu de la Mosul,chiar crezi ca trebuia sa ii aduca un Meade sau Celestron de 20000 RON ?

PS Fiecare isi bate joc de banii pe care ii are cum vrea,nu ?

Emil
30 Dec 2012 18:55


@ jimao22
Daca m-as lafai in bani as avea un Paramount ME in gradina si m-as uita cu mila la posesorii de EQ-6 insa ma intind cat ma lasa patura.

achy1978
30 Dec 2012 19:34


Salut,
Referitor la acest Auriol x60,a primit si juniorul meu acum de la Mos Craciun acest...Auriol si pana acum nu am reusit sa il testam ca de 5 zile numai ceata este la noi in Petrosani noaptea.Pana acum cateva ore a fost senin si am zis sa il testez pe Jupiter care se vedea in toata splendoarea lui in dreapta lui Aldebaran,dar surpriza...ori este defect,ori asa ,,vede,, el.Dezamagit rau,se vede Jupiter dar nici nu stiu cum sa va explic ca arata,distorsionat rau,am tot incercat sa reglez din reglajul de focusing dar degeaba.Nu stiu la ce ma asteptam sa vad,dar...am fost dezamagit.Parca Jupiter era facut din dâre de lumina incâlcite si distorsionate,poate va dati seama ce yic ca habar nu am cum sa explic.Sa fie defect oare ? Poate imi dati niste sfaturi va rog.

Multam mult.

Pentru o opinie mai aproape de realitate ar trebui sa povestesti in ce conditii ai facut observatiile ... de pe balcon/ de afara .... unde ai depozitat instrumentul inainte de a incepe observatia (adica acesta a fost in casa la +20 grade si ai iesit cu el la -5 grade si ai inceput imediat sesiune de observatii sau a stat putin la aclimatizat...)

Aceste informatii te vor duce mai aproape de problema!

jimao22
30 Dec 2012 20:31


Scuze ca v-ati simtit ofensati dar asta e un adevar. Nu faceam referire explicita la telescopul copilului tau, pentru care evident ca nu conteaza prea mult calitatea si e suficient ca sa vezi daca il prinde pasiunea sau nu. 
Dar mi se pare exagerat sa facem o discutie ampla despre un telescop de 2 bani, mai mult decat merita cu adevarat. Se spune ca suntem prea saraci ca sa cumparam ceva ieftin. In astronomie, asta e valabil mai mult ca oriunde. Vrei sa vezi ceva sau sa nu-ti para rau si sa te dezumfli inainte de a exersa un pic in pasiunea asta, trebuie sa aspiri la ceva mai mult. Cu cat mai mult cu cat banii sunt o problema, la noi in tara mai mult ca la altii, in familiile de astronomi mai mult decat in alte familii.
Cam asta e filozofia si nu trebuie interpretata altfel decat asa cum este de fapt.
@ Emil
Una e sa compari un EQ1 cu un EQ6 si alta un EQ6 cu un Paramount sau altceva.

catalinmoroti
30 Dec 2012 21:29


@ jimao22 parca mai altfel suna explicatia ta din ultimul post decat cea de aici : aici in exprimarea asta oricine care cumpara asa ceva il cataloghezi imediat sarantoc si pe deasupra si fraier ca isi bate joc de banii aia.

Si eu zic ca sunt niste instrumente excelente pentru cineva care nu are bani si vrea sa-si bata joc de ei.

@ achy1978 Pai in casa aveam 23 grade si afara erau -4. Asa ca am dat fuga pe balcon fara nici o aclimatizare ,am bagat ochiul in chiolboc  :wink: si baga mare spre Jupiter...Ce a rezultat am expus.O sa incerc mai la noapte ca este senin iar si vad ca Jupiter se vede excelent deasupra blocului meu.Il astept in dreptul balconului,nu ca mi-as face mari sperante,dar curiozitatea...

Numai bine.

achy1978
30 Dec 2012 21:47


Pai ti-ai dat singur explicatia .... de ce aveai acele turbulente (am intuit destul de bine diferentele de temperatura).

Intai lasa luneta sa se aclimatizeze cam 30 min si incearca din nou .... insa cu planeta aproape de zenit ... sa nu facinobservatia peste alt bloc .... pentru ca o sa ai din nou turbulente...

Succes

catalinmoroti
30 Dec 2012 22:35


Multam mult Marian,o sa incerc sa vad ce se poate...vedea  :lol:

nobody
30 Dec 2012 22:49


@catalinmoroti

Incearca si cu binoclul. Trebuie sa-l distingi pe Jupiter si satelitii lui principali.
Cu luneta incearca la marire cat mai mica si vezi daca imaginea se degradeaza considerabil cand faci zoom.  

Si incearca sa ignori remarcile care par a fi mai rautacioase.
Cat despre discutie, eu zic ca se merita daca maca cineva invata ceva din ea.
Multi s-au lasat de astronomie chiar inainte de a incepe datorita acestor "instrumente" de aprozar.
Nu-i o rusine sa nu stii, e o rusine sa nu inveti, iar daca stii e o rusine sa nu inveti pe ceilalti care nu stiu.

catalinmoroti
30 Dec 2012 23:30


Ca bine zici nobody !
Astept acum sa ajunga imediat la zenit Jupiter,sau mai bine zis sa treaca un pic dupa bloc ca sa pot pune in aplicare ce a zis si Marian.Apoi incerc si cu binoclul cu toate ca e o chinezarie.
Mie mi-a placut astronomia de mic,numai ca viata m-a dus spre alte chestii,dar astronomia a ramas in suflet.De aceea nu am investit in a-mi cumpara fel si fel de scule.O sa o fac cat de curand,vreau sa il initiez pe juniorul meu in asa ceva,mi se pare un domeniu superb.
Referitor la anumite remarci,no problem  :) 

,,Nu-i o rusine sa nu stii, e o rusine sa nu inveti, iar daca stii e o rusine sa nu inveti pe ceilalti care nu stiu,, Adevarat graiesti !

Numai bine.

emilf
30 Dec 2012 23:51


@nobody
''iar daca stii e o rusine sa nu inveti pe ceilalti care nu stiu.''
De acord cu tine dar daca vezi ca cel care trebuie invatat se inflameaza fara sa asculte argumentele rezultate in urma anilor  de experienta iti vine sa ramii neutru si sa il lasi sa greseasca.

nobody
31 Dec 2012 00:35


@emilf
Citeste si tu mai printre randuri si vezi ca nu la cei neutri ma refeream si aici nu este cazul la care te referi. ;)

Apropo, fraza originala a lui Edmund Burke e:
"When bad men combine, the good must associate;
else they will fall one by one, an unpitied sacrifice in a contemptible struggle."

Deci ... hai sa ne asociem, nu sa ne combinam, daca nu-i cu suparare.  :)

emilf
31 Dec 2012 00:51


Doar bateam saua...
Ma bucur ca ti-a placut expresia si derivatele ei. :wink:  :D

catalinmoroti
31 Dec 2012 01:23


Am urmat sfaturile lui Marian expuse mai sus,am lasat Auriolul afara sa se aclimatizeze si am trecut la vizualizarea lui Jupiter.Vreau sa spun ca se vedea perfect prin acest Auriol.Acum as vrea sa ma corectati cei de aici cu experienta: era ca un disc care avea tente de culori pe margine rosu,verde,mov iar in stanga lui se vedeau 2 punctulete la o oarecare distanta intre ele si in dreapta lui mai langa el inca un mic punctulet.Sa fi vazut 3 sateliti de ai lui ? Astept un raspuns daca am vazut bine.

Daca la mine se face referire ca anume cineva se inflameaza,atunci sincer imi pare rau ca se citeste printre randuri si nu se citeste ca de fapt eu ceream pareri despre acest Auriol,nu ma inflamam absolut deloc.Si daca asa se pune problema ca acei ca mine care, cu ghilimelele de rigoare cica se inflameaza,sa fie lasati sa greseasca...OK, multumesc.

Numai bine.

PS Multumesc celor care au avut rabdare cu un incepator.

tudorandu
31 Dec 2012 09:28


Ai vazut bine ,dar culorile alea pe margine cred ca sant de la aberatia cromatica ,eu prin 180mm il vad alb/negru :D

achy1978
31 Dec 2012 10:13


Da, aceia sunt 3 din cei 4 sateliti galileeni si poti utiliza Stellarium (http://www.stellarium.org/) care iti va reproduce exact bolta cereasca la un anumit interval orar.

Acelea culori sunt aberatii cromatice care ar mai putea fi ameliorate printr-o colimare buna, insa .... e cam greu sa faci treaba asta acum .... 

Spor la observatii!

Erwin
31 Dec 2012 10:29


Nu, stai lini&#537;tit, referirea era una generală, pentru alte discu&#539;ii la care s-au stârnit orgolii. E&#537;ti binevenit aici! 

Observa&#539;iile concordă acum cu a&#537;teptările noastre de la un instrument ieftin. Da, ai văzut trei dintre cei patru sateli&#539;i galileeni. Al patrulea e posibil să fi fost chiar în dreptul planetei. În zilele următoare îi vei vedea mereu în altă pozi&#539;ie. Am urmărit cu mul&#539;i ani în urmă dansul sateli&#539;ilor printr-un mic monocular 10x46 ieftin, din plastic dar cu lentile din sticlă. I-am lipit o piuli&#539;ă de corp spre a-l a&#537;eza pe un suport. A fost primul meu instrument cumpărat cu care am putut face observa&#539;ii ceva mai bune decât prin luneta din lentilă de ochelari. Nu m-au deranjat atunci abera&#539;iile cromatice, a fost interesant că am putut vedea detalii invizibile cu ochiul liber. 

Pasul următor este să observi dacă la diferite măriri (zoom) abera&#539;iile cromatice sunt mai mari sau mai mici, să găse&#537;ti o pozi&#539;ie optimă de focalizare &#537;i să repe&#539;i observa&#539;iile până prinzi o noapte calmă cu turbulen&#539;a redusă. De la geam sau din balcon nu prea ai &#537;anse să vezi mai mult, a&#537;a că ar fi bine să încerci să ie&#537;i măcar într-un parc, într-o zonă deschisă, departe de blocuri dacă nu ai posibilitatea de a pleca afară din ora&#537;. 

Eu cred că având răbdare vei putea să observi multe obiecte deep-sky cu acest instrument &#537;i vei putea învă&#539;a cerul. În această perioadă ai putea observa M42/M43 Orion, M31 Andromeda, roiul dublu din Perseu, M45 Pleiade &#537;i multe alte roiuri mai luminoase. Pentru galaxii e nevoie să mergi la &#539;ară sau la munte unde condi&#539;iile sunt mult mai bune decât în ora&#537;. Pentru planete sau mai multe detalii lunare acest instrument nu este adecvat, vei avea nevoie de unul mai puternic &#537;i mai calitativ. 

Astronomia cere uneori multe sacrificii, începând cu nop&#539;i nedormite, cu îndurarea frigului &#537;i cu lini&#537;tirea so&#539;iei, partea financiară fiind suficient de des men&#539;ionată aici. :D

cio_1812
31 Dec 2012 12:38


Auriolul se comporta bine la magnificatii pana la 40, referindu-ma din punctul de vedere al focalizarii imaginii. De la x40 la x60 trebuie sa lucrezi foarte fin cu focalizarea. Au fost momente cand am prins-o destul de bine, dar cu multa rabdare.
Am comparat imaginea cu cea vazuta prin binoclul de la Celestron 15x70 si se vede diferenta in optica folosita.
Folosit pentru Luna este foarte bun, dar la Jupiter de exemplu pe magnificatie maxima se intuneca foarte mult imaginea.

catalinmoroti
31 Dec 2012 14:37


Multumesc inca odata tuturor celor care au avut rabdare cu un incepator pe forum si mai ales cu unul care a pus ochiul prima data prin altceva decat un binoclu.Vreau sa spun ca nu se compara ce am vazut cu Auriolul fata de chinezaria de binoclu.Binoclul e ciudat rau,prefer Auriolul.  :D 
Da Marian,ma uit de ceva vreme prin Stellarium si alte cateva softuri astronomice: Celestia,WorldWide Telescope, Cartes du Ciel.

Pe aceasta cale urez tuturor colegilor de forum LA MULTI ANI in anul 2013 care bate la usa,multa sanatate si bafta in tot ceea ce intreprindeti !

Cu stima Catalin.

Mircea Pteancu
31 Dec 2012 22:51


An Nou Fericit!

Stiu ca ma repet dar si asta e ceva important:ai rabdare cu tine insuti,telescopul nu este televizor ,este un instrument incredibil de interactiv.Cum a spus Erwin,trebuie sa inveti sa ,,vezi'' iar aceasta se poate face doar prin multe observatii (n-1 daca ma intrebi pe mine,daca de la n in sus se enerveaza sotia :D ).
Colegul nostru jimao22 are in principiu dreptate,a incercat sa te ajute,nu a vrut sa te necajeasca,chiar te-a rugat sa nu o iei personal.
Pana ce vei achizitiona un instrument mai bun ,fa observatii cu ce ai deja.
Apoi,vei vedea ce vei face cu spektivul.
Eu am achizitionat ceva similar,branduit TCM 20X-60X60mm.Functiona acceptabil doar la 20-30x.
Nu mai exista,l-am dezmembrat,obiectivul cu celula sa si tubul s-au reincarnat intr-un mic RFT 60mm F/5 iar ocularul fiind un Kellner decent de 25mm ,traieste ca ocular foarte aspectuos pe standardul 0.96 inch.
Focuserul isi asteapta randul pentru o reductie si va fi un bun focuser pentru lunete de 60mm.
Zoom-ul este partea slaba la acest tip de telescop.

Mircea

catalinmoroti
31 Dec 2012 23:05


Multam Mircea,chiar o sa imi tabacesc ochiul cu ce am.Momentan e OK,mai ales ca e pentru al meu junior.Stai linistit ca nu m-am necajit cu ce a zis colegul jimao22,primul post al lui a fost mai nelalocului,apoi a fost altceva ,cu totul altfel a explicat.Toate cele bune iti doresc.La Multi Ani !

Cu stima Catalin.

ursamajor
31 Dec 2012 23:13


Am luat și eu o drăcie de-asta și, dacă pentru binoclul 10-30x60 Auriol luat odată cu el, nu-mi pare rău, despre spectiv trebuie să recunosc că e slab. 60x e cam mult pentru el și aberațiile cromatice vizibile de pe la 30x, sunt cam mari. Față de o lunețică de 70mm, de exemplu (fie ea f/7 sau f/10), care performează excelent, spectivul e de evitat. Dacă va fi să cumperi ceva mai bun, vei simți diferența enormă.

catalinmoroti
01 Ian 2013 02:31


@ ursamajor
Sigur o sa imi iau ceva mai bun,iubesc astronomia si stelele.
Vreau sa va spun ca la 00:20 minute am fost pe balcon cu juniorul sa-l mai vedem Jupiter si am reusit acum sa ii vedem toti 4 sateliti.Sunt foarte incantat.Doar ca acest Auriol vede mai bine doar pe la x40,mai incolo parca se mai innegreste imaginea.

Si cred ca am vazut si marea nebuloasa din Orion,sub centura lui Orion,mai jos intre 2 stele mai luminoase se vedea ca un norisor ca o galaxie si in acel norisor eu vedeam vreo 3 stele.Cred ca era marea nebuloasa.Am fost super incantat si juniorul meu la fel. Nebuloasa era ???
A fost semn bun sa vedem aceasta nebuloasa,asa cred eu ca era. :D 

Un an bun la toti !

ursamajor
01 Ian 2013 09:26


Da, nebuloasa e sub centură, în sabia lui Orion. E foarte bine că ați putut s-o vedeți și că folosiți micul spectiv.

catalinmoroti
02 Ian 2013 02:53


Revin si eu cu o nelamurire.In noaptea asta am scos iar spectivul la racoare sa mai incerc sa vad una si alta.In principal am vrut sa vad galaxia Andromeda,dar sincer nu stiu daca pe aceea am vazut-o.Eu din cate am citit, in unele zone fara poluare luminoasa se poate vedea si cu ochiul liber,deci ma gandeam ca prin acest spectiv o pot vedea mai bine.Dar nu a fost asa,am vazut o pata cetoasa,dar mai mica decat ma asteptam,in comparatie cu nebuloasa din Orion care am vazut-o iar azi foarte bine.Chiar si Jupiter cu 3 sateliti s-au vazut excelent in privinta mea,fara acele aberatii cromatice.
Se poate sa fi vazut in loc de Andromeda,galaxia Triunghiul care am vazut ca este in partea stanga Andromedei,mai langa Triunghiul si Berbecul ? Adica sa nu fi pozitionat bine Auriolul,mai ales ca e cam dificil cu el sa te pozitionezi pe ce vrei,mai mult la noroc.
Eu ma asteptam sa vad M31 mult mai faina si sa se vada mai bine ca si nebuloasa din Orion.

Multumesc.

Adrian Sirean
02 Ian 2013 03:25



Eu ma asteptam sa vad M31 mult mai faina si sa se vada mai bine ca si nebuloasa din Orion.

Multumesc.

Pentru observarea obiectelor deep sky este nevoie de cel putin doua lucruri: un cer cat mai negru, fara poluare de nici un fel si apertura. Cu cat mai mare cu atat mai bine. Intr-adevar, Andromeda se vede mai slab ca nebuloasa din Orion. Daca este poluare luminoasa sau apertura este mica, atunci Andromeda se vede ca un nucleu albicios destul de mic. Nici vorba de spirale sau chestii fancy. Abia de la 8-10 inch in sus si pe un cer perfect, Andromeda incepe sa-si arate frumusetea. Imi aduc aminte ca nici cu un reflector de 6 inch nu prea am putut vedea mare lucru la aceasta galaxie. Vedeam doar nucleul si forma alungita dar nici urma de spirala. Cu 10 inch insa, pe langa nucleu si forma alungita se mai observa si doua spatii alungite inchise la culoare,  care nu sunt altceva decat spatiile dintre spiralele sale.
Referitor la observarea acesteia cu ochiul liber, asa este. Se poate observa dar se vede ca o mica pata albicioasa si masoara cam un grad pe bolta cereasca. Foarte frumos se vede printr-un binoclu 10x50 care nu mareste mult dar este destul de luminos.

PS: Eu de cate ori ma uit dupa galaxii folosesc ocularul care mareste cel mai putin. Astfel obtin cea mai mare luminozitate pe care o poate furniza telescopul meu. Incearca sa faci la fel. Nu ai nevoie de mariri mari la galaxii ci de luminozitate. Poate ai observat deja ca, cu cat maresti mai mult cu atat se intuneca imaginea.

catalinmoroti
02 Ian 2013 03:48


Multumesc Adrian pentru raspunsul foarte prompt.Inseamna ca eu am vazut galaxia Andromeda,numai ca prin aceasta jucarie...asta este.Ma gandeam ca poate din greseala vedeam galaxia Triunghiul.M-am lamurit acum. :wink: 
Referitor la cer foarte negru,poluare luminoasa lipsa...nu prea este cazul meu,deoarece intre blocuri nu prea poti spune ca e perfect pentru asemenea observatii. :lol: 

Toata stima.

PS. Da,ai dreptate,am observat ca daca incercam sa maresc se vedea mai rau spre negru.Asa ca undeva pe la x30 era OK.

Adrian Sirean
02 Ian 2013 03:55


Referitor la cer foarte negru,poluare luminoasa lipsa...nu prea este cazul meu,deoarece intre blocuri nu prea poti spune ca e perfect pentru asemenea observatii. :lol: 

Toata stima.

Chiar si asa nu este totul pierdut :). Cu o apertura decenta plus un filtru dedicat se pot face observatii deep sky foarte placute. Bineinteles ca nu se compara cu un cer absolut negru dar ideea este ca se poate.
Stima.

catalinmoroti
02 Ian 2013 04:02


Oricum nu ma dau batut,o sa imi achizitionez eu ceva mai de Doamne ajuta.Pana atunci rezist cu stoicism si inghet pe balcon la -9 grade,ca se cruceste sotia nu altceva. :lol: Dar stie ca ma pasioneaza si nu se baga.Chiar si prin spectivul asta am vazut cateva chestii foarte interesante,care in mod normal cu ochiul liber nu le vedeam cum trebuie.

Toata stima.

Adrian Sirean
02 Ian 2013 04:22


Nu degeaba unui telescop ii mai zice si... a doua sotie. Prin prisma banilor investiti si a noptilor petrecute impreuna, isi cam merita denumirea. :)

catalinmoroti
02 Ian 2013 04:37


off topic

Foarte tare  :lol:  Ii spun dimineata ca in noaptea asta am fost cu a 2-a sotie...ce ochi o sa faca  :lol: 

Toata stima.

Erwin
02 Ian 2013 10:55


Intr-adevar, M31 asa se vede cu un instrumrnt mic. Din oras e greu sa vezi M33 care e mult mai slaba. Iti recomand sa incerci niste roiuri, pana vei avea un instrument mai puternic. Cer senin!

mflorian
02 Ian 2013 11:43


In principal am vrut sa vad galaxia Andromeda,dar sincer nu stiu daca pe aceea am vazut-o.Eu din cate am citit, in unele zone fara poluare luminoasa se poate vedea si cu ochiul liber,deci ma gandeam ca prin acest spectiv o pot vedea mai bine.Dar nu a fost asa,am vazut o pata cetoasa,dar mai mica decat ma asteptam,La primele observații astro, majoritatea începătorilor sînt derutați și apoi dezamăgiți, deoarece se așteaptă să vadă corpurile cerești așa cum le văd în fotografiile de pe net sau în documentarele TV, nicidecum ca niște obiecte minuscule sau ca niște pete difuze. După o asemenea experiență, majoritatea abandonează domeniul. Cei puțini, care continuă, au șansa să descopere pas cu pas universul și mai descoperă că acesta nu se lasă văzut prea ușor.

catalinmoroti
02 Ian 2013 15:40


@ Erwin
Multumesc de sfaturi.O sugestie pentru ceva roiuri.Multumesc
PS. Am recitit cateva posturi mai sus ca stiam ca mi-ai indicat cateva roiuri si da,M45 Pleiadele le-am vazut,se vede foarte fain.Roiul dublu din Perseu o sa incerc sa-l vad. 

@ mflorian
Stai linistit ca nu o sa fiu dezamagit eu asa usor  :) Am stat eu ani de zile doar cu ochii de vultur  :wink: pe cer,sa abandonez acum ? Nici vorba.Era doar o nelamurire,daca citesti inca odata postul meu o sa-ti dai seama la ce ma refeream.NU ca ma asteptam sa vad Andromeda in toata splendoarea ei.

Toata stima.

Erwin
02 Ian 2013 17:46


Nu foarte departe de Petro&#537;ani sunt cele mai întunecate zone din România, a&#537;a că vei putea profita din plin de instrumentul tău. Există &#537;i roiuri globulare, nebuloase planetare &#537;i câteva galaxii mai strălucitoare pe care în mod sigur le-ai putea vedea cu acesta, dar nu de la balcon ci undeva pe munte, departe de luminile ora&#537;ului. Teoretic ai putea vedea cam tot ce se poate vedea cu un binoclu &#537;i atunci ar fi o bună sugestie să cite&#537;ti topicurile consacrate, vei descoperi multe obiecte a&#537;a-zis binoculare pe care le po&#539;i observa. Personal am văzut chiar &#537;i M33 cu un binoclu 10x50 când am avut cer bun. Dintre galaxiile "binoculare" adaug M81+M82 &#537;i M51. Calea Lactee nu mai vorbesc, e o adevărată minună&#539;ie, inclusiv nebuloasele binecunoscute Trifid, Lagoon, Eagle. 

Acomodarea ochilor este iară&#537;i un aspect foarte important în cursul unei sesiuni de observa&#539;ii. Inevitabil din balcon nu ai cum să atingi dilatarea pupilară maximă. Din acest motiv folosim exclusiv lanterne ro&#537;ii cu lumină slabă sau mod "night red" la laptop/tableta, etc.

catalinmoroti
02 Ian 2013 17:59


Foarte bune si utile sfaturile tale Erwin.Multumesc mult.Masina am, asa ca ne putem urca in ea si sa merem in locuri cu poluare luminoasa spre zero.

Toata stima,Catalin.

catalinmoroti
08 Ian 2013 10:48


Vreau sa spun ca aseara pe la 23:50 am iesit pe balcon cu super Auriolul sa mai urmaresc un pic stelele si Jupiter,profitand de cerul perfect senin ca sticla.Vreau sa spun ca era o temperatura de -14 la ora aia si dupa aproape o ora eram ca Jim Carrey in Tanatalaul si Gogomanul cand erau ei pe scuterul ala spre Aspen.Mai imi lipseau turturii din nas,in rest aveam de toate.  :lol: 
Se vedea superb Jupiter cu satelitii lui,Pleiadele si mai ales M42 nebuloasa din Orion.Cu toata poluarea luminoasa de la blocuri,pentru mine a fost super.Am vazut o multime de stele care cu ochiul liber habar nu aveam de ele.Superb,a meritat inghetul.
Pe la 5 dimineata nu mai puteam sa dorm si oricum trebuia sa ma scol in 45 minute pentru sut si am zis sa mai ies un pic pe balcon,dar cand m-am uitat la termometru arata -20.Asa ca am lasat-o balta,riscam sa merg bocna la sut. :lol: 

Numai bine.

SilQ
17 Ian 2015 14:45


Ca sa fie de folos pentru alti incepatori pentru viitor cand o sa mai apara la lidle, scriu aici si parerea mea tot de incepator. Incep prin a spune ca am achizitional in 08.01.2015 de la lidl Binoclu Auriol lidl 10-30x-60 si spective auriol lidl 20x-60x-60, dar telescop Lidl Bresser Skylux 70900 nu am mai prins nici eu la ora 12, stocul fiind epuzat. In raport cu banii dati pe binoclu sunt foarte multumit mai ales in urma reglajelor pe care le-am facut citind informatiile de pe acest forum. Se vede clar, luminos si fara durere de cap. ( nu folosesc functia zoom decat foarte rar si pana la maxim 15x "teoretic" )

Vizavi de spective auriol 20x-60x-60, nici acesta nu il folosesc cu zoom, are finisaje frumoase, e placut la atingere datorita senzatiei de cauciucat ca si in cazul binoclului. Prima impresie a fost lipsa luminozitatii care m-a facut sa ma informez, din cate am citit poate e cauzata de lentila de doar 60. Acesta l-am comparat mult cu spectiv-ul unui prieten, Vanguard VHS 780 20- 80x80 dar care are un pret cerut  pe masura 650$ pe Amazon. Diferentele, spre surprinderea mea nu au fost remarcabile. Se observa un plus sensibil de claritate si luminozitate in proportie de 15% sa zic. Probabil dat de BK4 si de marimea lentilei de 80 fata de 60 al celor de la auriol. Calitatea materialelor in Vanguard e desigur superioara, mult aluminiu + o cutie frumusica cu toate accesoriile.

Una peste alta, diferenta de bani nu se justifica in parerea mea. Prietenul meu a pus deja la vanzare produsul la aproape  jumatate pretul.

Las povestea si atasez cateva imagini cu simaticele jucarii :)  https://plus.google.com/photos/106394583864756117044/albums/6105270661160012913?authkey=CO3yy7LMytPlvwE

Astept impresii, pareri si intrebari ( daca stiu sa raspund  :wink:  )

Eusebiu26
17 Ian 2015 15:53


Daca mai iesi pe balcon si mai prinzi cer senin, incearca sa fotografiezi Jupiterul cu ce aparat ai tu la indemana. Sunt curios cat de super se vede.