-----------------------------------
cio_1812
15 Dec 2012 00:06

Binoclu Auriol Lidl
De luni la Lidl promotie cu binoclu Auriol 10-30x60 Bk7
Merita cumparat la 100 RON?

Ma ingrijoreaza in special zoom-ul variabil la un asemenea pret, pe langa alte lucruri (prisme, colimare...)

Mircea Pteancu
15 Dec 2012 00:27


Povestea cu prismele Bak7 versus Bak4 poti sa o neglijezi linistit.
Colimarea o poti verifica in magazin,citeste sfaturile de la sectiunea binocluri.
Dar evita ,si acum si oricand ,binoclurile cu zoom.
Mircea

cio_1812
15 Dec 2012 08:05


Multumesc pentru raspuns. Sunt de evitat din cauza faptului ca la pretul acesta nu se pot realiza mecanisme cat de cat performante sau TOATE binoclurile cu zoom sunt aiurea?

sternchen
15 Dec 2012 11:40


In general binoclurile cu zoom nu sunt asa calitative.
zoom-ul implica scaderea calitatii imaginii vis-a vis de unu' fara zoom la aceeasi apertura.
eu am doua binocluri fara zoom si sunt multumit.asta se datoreaza poate si faptului ca mai am si telescoape cu care se poate atinge o putere de marire mai mare.presupun ca de aceea doresti unu cu zoom..

ursamajor
15 Dec 2012 12:32


Ca să nu-nțeleagă amicul cumpărător, binoclurile cu zoom nu că nu-s calitative, ci prin proiectarea sistemului optic și construcția ulterioară introduc compromisuri și devin prin asta mediocre. N-are a face cu calitatea materialelor folosite, acelea pot fi și de top. 

Fac această  cuvenită rectificare, fiindcă moderatorul care m-a pârât la stăpânire n-o face și, prin asta și în virtutea dreptului la exprimare prost înțeles, permite păreri neavizate, chiar "toxice" pentru un cumpărător începător și mai puțin cunoscător.

starbuck
15 Dec 2012 13:16


La binoclurile zoom este aceeasi situatie ca la obiectivele zoom foto. Performanta maxima permisa de calitatea opticii (aberatii cromatice, distorsiuni, rezolutie) este atinsa undeva la jumatatea plajei distantei focale din motivul asigurarii unui optim (nicidecum maxim) al performantei vizuale atat in zona wide cat si in zona tele. Evident obiectivele fixe nu prezinta aceste probleme decat din motive strict legate de calitatea configuratiei si a materialelor opticii folosite.
Personal as considera binoclurile cu zoom destinate mai mult observatiilor terestre diurne unde pierderea de lumina la magnificatia maxima nu ridica probleme atat de mari. Legat de observatiile astro l-as folosi poate cel mult la Luna (la planete din pacate compromisul de performanta in zona tele isi spune cuvantul). In rest calitatea opticii folosite ramane in continuare la fel de importanta atat pentru observatiile diurne cat si pentru cele nocturne.

cio_1812
15 Dec 2012 15:25


Raspunsuri mai mult decat concludente. Deci astept promotia cu Binoclu fara zoom 10x50.

sternchen
16 Dec 2012 01:17


..cuvenită rectificare...
Serios?..da' mare diferenta e intre ce ai zis tu si ce am zis eu.nu e decat varianta  "a la ursa" care,fie vorba intre noi,in cazul de fata seamana cu ufo,ozn..

PS.am scris asta sa nu crezi cumva ca daca scrii cu perdea nu te vede nime' :wink:

Mircea Pteancu
16 Dec 2012 15:17


Pe grupul yahoo al binoclistilor chiar in aceste zile se discuta taman acelasi subiect.
Exista un consens general referitor la performanta mai scazuta a binoclurilor cu zoom in Astronomie.
Ceea ce nu inseamna ca nu pot fi , si nu sunt ,utilizate in Astronomie  de catre amatorii care ,din diverse motive ,le detin.
Amicul meu Csillag Attila are vreo doua-trei binocluri cu zoom.La marirea minima ,imaginea binoclului sau Sakura 9x-60x60mm este comparabila cu imaginea binoclului meu Sakura cu marire fixa 9x60mm.
Doar campul vizual este mai mic,in jur de 30 de grade.De la 20x in sus ,ajungi insa in tara aberatiilor optice.
Printre astronomii amatori din Ungaria,binoclul Lidl 10x50mm ,marire fixa,este foarte raspandit si are o reputatie bunicica.Problema lor este calitatea variabila ,unele sunt bune si sunt pastrate de stapanii lor ,,forever'' dar altele ajung sa fie demontate si transformate in cautatoare.
Mircea

ursamajor
17 Dec 2012 10:50


Doar ce am fost la Lidl și am testat și binoclul, și spectivul (telescopul). Binoclul m-a făcut să-l cumpăr. Spectivul e cam întunecat cu ai lui 20-60x. Însă, optic, e la fel de bun ca și binoclul. Pentru un începător ar merge "ca popa" și la Lună, chiar planete (Jupiter, Saturn). La 60x Saturn își arată "cornițele" (văzut personal acum ceva vreme tot cu un spectiv, rusesc), bănuiesc că și Jupiter e mai simpatic decât prin binoclu. Am destule instrumente, altfel l-aș fi cumpărat fără ezitare.
La binoclu (dar și la spectiv) imaginea e deosebit de clară. Deci, IMHO, merită cumpărat. Personal nu-l folosesc decât pentru terestru, dar, sincer, nedeosebindu-se de Phantom-ul 10x50 pe care-l mai am, cred că ar merge și la astro. După ce-l voi încerca, vă voi spune impresiile. Până atunci, dați năvală la Lidl!
Am uitat să spun: construcția e una foarte bună, mecanica e OK, tot binoclul este învelit într-un cauciuc catifelat, la fel ca al meu Phantom. Geantă și cordeluță de transport incluse. Deasemenea, conectabil la trepied.

cio_1812
17 Dec 2012 11:14


La ora 08.00 la Lidl am luat spectivul. Sa vedem cum se comporta...

Vladut Mihai
17 Dec 2012 12:13


@ursamajor, cio_1812: salut, exista vreo posibilitate sa conectezi acel spectiv la o camera foto? :-? ... acel ocular zoom e detasabil ?
 multumesc!

cio_1812
17 Dec 2012 12:17


Adaptor pentru aparate foto compacte

http://www.ebay.co.uk/itm/Seben-DKA2-digital-camera-camcorder-adapter-PC-USB-/330497289557?pt=UK_SportingGoods_Hunting_ShootingSports_ET&hash=item4cf32c6d55

Vladut Mihai
17 Dec 2012 13:24


am uitat sa precizez ca ma interesa pentru dslr-uri... sa il folosesc pe post de obiectiv...desi  din cate am vazut in imagini nu cred ca se poate fotografia in focar.

ursamajor
17 Dec 2012 14:19


La banii ăia... doar nu vroiai să facă și cartofi. :mrgreen:

auriga
18 Dec 2012 10:55


controlul calitatii e mai slab, de ex. la un binoclu 10x50 luat de un prieten am observat ca prin obiectivul din dreapta imaginea e foarte soft intr-o margine.

apropos de lidl, au o carte de astronomie maricica, la 49.99 lei mi-a atras atentia ieri un prieten si bineinteles ca am cumparat una.
edit: am gasit-o si online: http://www.lidl.ro/cps/rde/xchg/SID-36F24180-C8EB1804/lidl_ro/hs.xsl/index_15315.htm

saiph
22 Dec 2012 11:49

Re:
Am trecut si eu pe la Lidl, ieri, sa mai iau cate ceva si am vazut ca mai aveau cam 7-8 binocluri la vanzare (s-au dat in 2-3 ore) am zis hai sa vad ce-i de capul lui.
Prima senzatie, cand l-am pus la ochi, a fost de ameteala cumplita - datorita foarte proastei colimari a prismelor. Apoi, incercand sa fac abstractie de asta (priveam cu cate un ochi si doar cand era absolut nevoie, cu ambii), am incercat sa fiu cat mai generos cu notele, dar conditiile nu prea au permis.

La 15-20m, in conditii de iluminare artificiala, scris albastru pe fond alb, am testat ce-i poate pielea. Ceea ce m-ar fi facut sa-l cumpar era faptul ca avea obiecfivele fully coated (MgF, acea tenta albastruie) si parea destul de greu, deci s-ar fi pus ceva material serios prin el. Ceea ce nu prea mi-a placut, in afara de chinul la care-mi supunea ochii decolimarea, a fost si faptul ca, la cresterea puterii, campul aparent scadea simtitor. Da, campul aparent, nu numai cel efectiv. Senzatia era ca te uiti prin doua tuburi care incep sa se ingusteze pe masura ce dai de maneta care creste puterea de marire. Devenea cam dificil sa recompui imaginea.

Aberatia cromatica nu am avut cum sa o testez prea atent, dar marginea campului parea ca "se pierde in detalii", ca sa zic asa - ceva mai mult de 1/3 din camp.
Probabil ca ar fi un binoclu bun pt supraveghere, pt birdwatching, pt activitati "lumesti" :D Din pacate, cand m-am intors la magazin (cu ceva banuti in plus si hotarat sa-l iau ca sa incerc sa-l colimez) fusese epuizat stocul si n-am mai apucat sa cumpar pt a-l analiza pe toate partile.

Oricum, sunt multumit cu 7x40 si cu 15x70-ul meu :) cui ii trebuie zoom..?

ursamajor
22 Dec 2012 13:46


Al meu nu e deloc decolimat (am testat 3 bucăți înainte de a-l cumpăra, dar nici celelalte nu erau decolimate), iar imaginea arătată de la 10x până pe la 15x este una bună, identică cu a Phantomului M1050 pe care-l mai am. La banii ăia, e foarte OK. Oricum, nu l-am luat pentru astro. Am folosit doar o dată binoclul la așa ceva.

SilQ
17 Ian 2015 15:50


@saiph , sincer imi pare rau ca nu l-ai luat, erau apreciate niste ponturi de reglaj din partea unui initiat :) data viitoare daca gasesti ceva interesant si ai venit doar cu bani de paine, ascunde obiectul printre rafturi pana te intorci, eu asa fac  :? 

 am zis si eu parerea mea despre  Binoclu Auriol lidl 10-30x-60 si spective auriol lidl 20x-60x-60 aici:  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=10141&start=45 asa ca nu o mai repet aici, astept idei :)

2SKY
17 Ian 2015 19:15


Este o adevarata forta , sa rezisti tentatiei de a cumpara binoclul sau monoclul de la Lidl. Eu am fost de trei ori  , pentru cite ceva si nu am rezistat tentatiei de a nu privi prin ele . Binoclurile sint un dezastru : Lentila obiectiv , ciobita la margine , se auzeau in binoclu piese in plus (cred)  :D si imaginea aparea in valuri la numai 20 metri distanta .. cred ca lentilele nu au finisaj de unde si ceata . In schimb monoclul este aproape OK , totusi apare foarte vag ideea ca te uiti printr-o sticla , ceea ce evit pe cit posibil . Pe viitor am sa arestez totusi unul .

SilQ
17 Ian 2015 21:15


:idea:  Citeste inainte parerile din linkul de mai sus. Apropo de binoclu, nu e deloc doar o sticla, e apreciat  in raport cu valoarea lui de multi care l-au incercat.  Mi se pare ca se vede mai bine decat prin Phantom M1050 . Si prima mea impresie a fost ciudata cand am dus la ochi acest binoclu in magazin, pana mi-a luat 5-10 minute sa il reglez, apoi parca lucrurile s-au schimbat mult.

 Nu poti sa iti faci o parere obiectiva testand in magazin fara sa reglezi, un binoclu de care toata lumea a tras si l-a scapat pe jos. Daca acela are lentila sparta nu poti trage concluzia ca si restul sunt sparte. In plus are 5 ani garantie. Binoclurile prin care se vede conform descrierii tale, se gasesc la tigani, in parcari, cu 30 de lei, iar ca valoare nu depasesc 15 lei ca jucarie pentru copii. Sper sa nu fie cu suparare. :roll: 

Specificatiile tehnice in format comercial... arata asa:

auriol
Binoclu 10 - 3 x 60
99.99 Lei
1 buc.
sistemului optic cu prisma BK-7
marire fara trepte de 10 pâna la 30 de ori
obiectiv: 60 mm
acoperire integrala albastra , full coated , blue
5 ani garantie
câmp vizual: 63 m (la o distanta de 1000 m)
reglare pentru aproape: de la 17 m
carcasa compacta, usoara, cauciucata pentru prevenirea alunecarii
filet integrat de racordare la stativ
include geanta de transport, capace de protectie pentru obiectiv, servetel de curatare si curea pentru umar cu lungime reglabila
1020g 

2SKY
17 Ian 2015 21:46


Nu era lentila ciobita , sparta , crapata pur si simplu era gaura ca de burghiu in lateralul lentilei linga inelul de stringere . Poate pentru a nu retine caldura , gaze la bani astia nu poate fi vorba . Poate acces la praful interior . Daca era OK , cine nu-l cumpara .

mmarin
17 Ian 2015 22:11


M-am uitat &#537;i eu la unul &#537;i mi s-a părut că e o versiune îmbunătă&#539;ită a celui pe care l-am studiat în decembrie 2013. Acela mi-a lăsat impresia că mă uitam prin gaura cheii - acum parcă priveam prin sulul de hârtie igienică... &#536;i contrastul părea mai bun.
 Privind dinspre obiectiv, centrul ocularului dispare înainte de a atinge marginea exterioară &#537;i cu mult înainte de cea interioară a lentilei frontale. Estimez o apertură reală de 50mm sau chiar mai mică. 
 Nu m-am sim&#539;it deloc tentat să-l cumpăr - nu că n-ar mai fi fost loc de încă un binoclu prin casă - dar are un unghi de câmp prea îngust ca să fie cu adevărat util.

catalin dumitru
17 Ian 2015 22:48


Am pus mana si ochii pe amandoua si nu mi-a placut mai nimic la ele . Dar eu sunt mofturos din nastere asa ca ce e rau pentru mine ar putea fi bun pentru altul .