-----------------------------------
alex1209
29 Noi 2012 21:24

Montura ecuatoriala homemade(combinatii de materiale)
Va salut. :) 
Nu am mai postat si eu ceva de mult timp. Dar revin in forta :mrgreen: .
Montura mea ecuatoriala este 70-80% gata. Asa cum am spus in topicul "As vrea sa imi fac o ecuatoriala..." am folosit textolit gros de 10mm si fitinguri zincate de 11/4.



Vreau sa va spun ca fiecare gaura am dat-o de la cel mai mic spiral pana la cel de care aveam nevoie(am vreo 11 spirale-cred ca toate marimile) cea mai mare gaura a fost de aproximativ 8-10mm diametru.

Textolitul am taiat la el o ceva timp(cateva ore bune), dar a iesit asa cum am vrut.

Nici nu ma asteptam sa iasa totul asa bine, pana acum.
Si este foarte solida :o , mai ales ca are vreo 2-3 kg si inca nu este gata.

Iata cateva poze:

Erwin
30 Noi 2012 02:50


Bravo! Spor pe mai departe!

Plăcile de textolit sunt grele, cred că puteai face partea asta ceva mai mică, cam la jumătate din ce se vede. Tu ai luat dimensiunile dela o montură mult mai mare. Sau poate ai în plan un upgrade? :)

dragos.n
30 Noi 2012 03:22


Arata bine, dar am doua sugestii. 

In locul coltarelor externe, as face tot din textolit, niste pene, gen contraforti, cu baza in unghiurile hexagonului, si cat merge pe inaltime, ca sa ai o mai mare stabilitate.

A doua, cred ca am mai spus-o de cateva ori. Textolitul are in compoenta fibre de bunbac, asa ca taieturile si eventualele gauri, filetate sau nu, e bine sa le intaresti, dand peste ele cu un pic de aracet bine diluat in apa. In felul asta, nu o sa traga umezeala, iar rezistenta pe taieturi, si in special filete, va fi foarte mare.

Erwin
30 Noi 2012 11:21


Sunt de acord cu sugestia lui Drago&#537;, po&#539;i folosi triunghiurile rămase dela decupare. 
Ca să ai precizie mare la găurire faci întâi o gaură filetată &#537;i perechea ei, fixezi plăcile strâns &#537;i apoi dai următoarea gaură cu un spiral pentru filet, apoi filetezi &#537;i în cealaltă placă o lărge&#537;ti la diametrul &#537;urubului. 

Drago&#537;, ce-i ăla "bunbac"? :D
N-am &#537;tiut că textolitul poate trage umezeală.

alex1209
30 Noi 2012 11:40


Dl. Erwin, da, pe viitor vreau sa ii adaug rulmenti la montura aceasta. Am 2 rulmenti conici, dar ca sa ii pun acum necesita cheltuieli si mi-am zis ca merge si asa pana ii voi putea pune rulmentii.

Pe aceasta montura vreau sa pun si newtonianul de 203mm :) , de aceea am tinut la marime si sa fie cat mai solida.

Dragos, ideea ta imi place, cred ca o voi pune in aplicare, dar asta, dupa ce montez placuta de textolit in care sa vina surubul de reglare a altitudinii.
Cam atat deocamdata. :)

tudorandu
30 Noi 2012 14:34


Spor la construit! :D 
Dupa ce am vazut avantajele unei monturi ecuatoriale (am inclinat-o pe cea din fitinguri  pe care o aveam la 45 de grade) vreau sa-mi fac si eu una, dar cu rulmenti, in genul celor de mai jos
Incepe sa-mi placa lemnul :D 
Mai pun 3 imagini poate mai furi vreo idee

alex1209
30 Noi 2012 15:54


Pai idei din pozele astea ar fi sa ma apuc de alta montura :lol: .
Totul este pe baza de lemn si rulmenti. :) . Iar spatiul de depozitare al meu pentru o montura daia este mic.
Multumesc pentru poze. Sincer, deja ma gandesc la urmatoarea montura :D .(urmatoarea montura homemade)
Ca urmatoarea as vrea sa fie un eq5 cumparata.

dragos.n
30 Noi 2012 16:36


Erwin, bunbac este bumbac cu n de langa m :lol: .

Eu lucrez destul de mult cu textolit, si cand spal piesele taiate inainte de lipire, trebuie sa le sterg si sa le las la uscat cam o ora. Acum sa nu se inteleaga ca e hidrofil cum el lemnul, bumbacul din el fiind deja in mare parte impregnat cu rasina, asa ca trage foarte putin. Oricum, tratamentul cu aracet ajuta foarte mult la intarirea zonelor taiate.

saiph
30 Noi 2012 16:50


 (...)  Textolitul are in compoenta fibre de bunbac, asa ca taieturile si eventualele gauri, filetate sau nu, e bine sa le intaresti, dand peste ele cu un pic de aracet bine diluat in apa. In felul asta, nu o sa traga umezeala, iar rezistenta pe taieturi, si in special filete, va fi foarte mare.

Si eu lucrez cu textolit, de diverse sortimente, si-mi place ca e foarte prelucrabil.
Dar la partea cu aracetul recunosc ca am ramas putin pe ganduri.

Adica, ok, nu contest, pare foarte logic sa aplici ceva pe concentratorii de tensiune, mai ales ca e fibra descoperita. Dar asta nu va modifica diametrul filetului? Cu ce tarod trebuie data gaura ca sa iasa ok (adica sa intre surubul) dupa aplicarea solutiei de aracet? Am vazut ca materialul are tendinta de a se deforma putin "elastic" cand il gauresti/filetezi (in sensul ca are o mica revenire - probabil termic), si trebuie sa faci filetul din mai multe treceri, chiar si cu ultimul tarod din set si la viteza cea mai mica. 

Am sa incerc si eu recomandarea asta, sa vad cum iese :)

Alex, arata promitator montura ta. Sunt foarte curios cum se va comporta.
Spor! ;)

starbuck
30 Noi 2012 16:52


@alex
Dupa parerea mea scopul ATM-ului nu este de a produce la precizie sau scara industriala componentele unui telescop. Abordarea "homemade" are scopul de te familiariza cu in primul rand cu principiile constructive ale componentei respective si apoi de a studia posibilitatea unor variante mai performante. Sa luam de exemplu montura ecuatoriala: principiul ei constructiv este de a asigura miscarea telescopului pe cele doua axe: RA si DEC. Miscarea asta genereaza mai departe diversitatea formelor constructive ca exprimare a originalitatii fiecaruia iar fiecare varianta are avantajele si dezavantajele in functie de atributele tubului optic folosit. Nu are rost sa te arunci imediat la alta varianta numai pentru ca ti se pare tie mai "cool" sau mai atractiv vopsita si cu suruburi "bling".  
Mie de exemplu pentru refractorul de 70/900 mi s-a parut atat interesant ca realizare cat si economic sa substitui numai pentru observatiile vizuale o montura cel putin alt-azimutala de aproximativ 400 de RON cu un pipe-mount (cu miscare atat alt-azimutala cat si ecuatoriala) la nici 150 RON si cu diferente nesemnificative de operare. Apoi multe alte idei au inceput sa opreasca si in "statia" mea de autobuz ca sa zic asa, idei pentru care sper sa gasesc si timpul necesar pentru ca banii, asta e, intotdeauna trebuie luati in calcul. Sfatul meu e asadar sa termini montura aceea oricum, asa cum crezi tu. Abia dupa asta vei intelege cu adevarat ce am vrut sa spun cu toate ca ai facut deja si alte componente si ar trebui deja sa ai o idee :) ...

dragos.n
30 Noi 2012 17:27


Saiph, dupa ce dai cu aracet, solutie foarte apoasa, lasi sa se usuce bine, si mai faci o trecere cu tarodul. O sa ia mare parte din aracet, dar va ramane si in fibra. E bine sa dai cantitate foarte mica, sa o traga pe toata inainte sa se usuce, faci o proba cu un surub, si eventual mai dai un strat, si dupa aia refaci filetul. E adevarat, ca iti trebuie o pensula foarte mica, nr 0 sau 00, ca sa poti sa raspandesti uniform in gauri mici.

PS. E o diferenta, ca eu folosesc tarozi unici, si nu stiu cum se comporta la tarozi in trepte. Cat despre elasticitate, din ce am vazut eu, dispare dupa tratamentul cu aracet.

Mircea Pteancu
30 Noi 2012 23:41


Mersi pentru pontul acesta despre tratarea cu aracet diluat,am sa-l folosesc,si mie imi place sa folosesc textolit.
Mircea

Catalin Paduraru
01 Dec 2012 08:09


Mai, eu nu vreau sa va stric cheful dar cu banii pe care ii dati pe materiale va puteti cumpara cel putin o montura EQ3-2 la mana a doua care costa cam 300-400 lei sau chiar o EQ5. 

Dar daca placerea este a voastra atunci imi retrag cuvintele.

Spor!

Erwin
01 Dec 2012 11:01


Evident, Cătălin, plăcerea de a construi cu mâna ta o chestie precisă &#537;i complexă care să dea rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decât un produs industrial este priceless!

Catalin Paduraru
01 Dec 2012 12:17


 a construi cu mâna ta o chestie precisă &#537;i complexă care să dea rezultate la fel de bune sau chiar mai bunepriceless!


Asta este destul de greu de realizat. Mai ales cand vorbim de monturi ecuatoriale.

Spor!

alex1209
01 Dec 2012 16:45


Eu construiesc 80% din placere :) , iar 20% din motive ca nu am bani :P .
Pentru un tub cu diametrul de 250mm(PVC) si lung de 1100mm nu cred ca mergea un Eq3-2, iar EQ 5, pe forum este ieftin SH, dar daca nu am banii pe loc ce sa fac, o ia altul care are, nu?
O montura EQ5 noua costa intre 850-1100lei, depinde de magazin. O sa ajung si la problema de a-mi cumpara o montura ecuatoriala. Acum, totul fac din placere. :D

Mircea Pteancu
01 Dec 2012 17:33


Alex
Dupa experienta mea ,e bine ca ,,mergi'' dar mergi intr-o directie gresita.
Si eu am inceput prin a construi o montura ecuatoriala pentru prima mea oglinda Beches de 160mm F/9.
Am abandonat acea montura ecuatoriala in momentul in care am inteles cu adevarat montura Dobson.
Am incercat sa explic procesul de ,,trezire la realitate''  in articolul pe care l-am publicat in revista Orion,prin amabilitatea astronomilor amatori de la Astroclubul Bucuresti,articol ce poate fi citit aici:

http://observoergosum.blogspot.ro/2012/07/dobson-si-telescoapele-sale-pentru.html

Dar faci foarte bine ca iti incerci fortele la bricolaj,ATM-ul este practicat si de catre oameni foarte bogati,pentru ca este foarte distractiv.
(Motivul nostru,al celorlalti,l-ai spus tu deja...)
Catalin doar incearca sa te previna ca ai sanse mari sa fii dezmagit de rezultat.
Dar daca asa va fi,nu-i bai,montura Dobson din lemn...te asteapta :D !

Montura mea ecuatoriala exista si acum ,dar nu mai  este a mea , este ,,a noastra'',a fost finalizata de prietenul Attila Csillag.Cine stie,daca-mi da Cel de Sus zile si ajung la pensie,poate ma apuca ,asa ,un chef irezistibil de astrofoto si atunci voi intreba : '' mda,deci ce mai face montura aia ecuatoriala?"

Mircea

dragos.n
01 Dec 2012 17:34


Catalin are dreptate atunci cand vorbeste de precizia constructiei. Oricat am vrea noi, nu putem egala precizia data de niste ansamble industriale, CNC-uri si alte masinarii. Iar pretul la textolit si alte materiale a cam crescut, cel putin acolo unde mai gaseam eu. Asta insa nu inseamna ca o constructie foarte bine facuta, dar mai ales foarte bine gandita nu ar putea sa tina locul unei monturi din categoria grea, care costa multe mii de euro. Nu stiu insa daca s-ar putea face o montura capabila de astrofoto de timp lung.

Pe de alta parte, exista placerea constructiei. Mai ales cand gresesti o piesa :cry:

alex1209
01 Dec 2012 17:56


Dl. Mircea, nu-i bai, daca montura ecuatoriala da gres, ceea ce nu ma astept, dar nu se stie, atunci voi apela la montura dobson care am facut-o mai demult. Am postat-o si printru-un topic nu mai stiu exact unde. Mai trebuie doar asamblata si eventual sa bag mana in buzunar pentru niste ebonystar si teflon.

Totusi, va intreb, chiar asa de buna este combinatia de ebony cu teflon? Obtin miscari fine asa cum se aude pe aici? :?

alex1209
01 Dec 2012 18:05


Frumoasa povestea lui John Dobson. Oare daca ies cu luneta la intersectie, ce se intampla? :lol:

starbuck
03 Dec 2012 01:30


Pai daca iesi noaptea trebuie sa ai grija sa fie macar o intersectie nesemaforizata. Nu de alta dar luminile semaforului ar fi destul de deranjante, mai ales galbenul intermitent :) ...

alex1209
06 Dec 2012 12:13


Steaua polara este intotdeauna la 45 de grade? Adica sunt momente/luni/ani in care se nu fie axact la 45 de grade?

Mircea Pteancu
06 Dec 2012 12:59


Alex
la mine Steaua Polara nu-i niciodata la 45 de grade inaltime.
Din cate-mi amintesc,doar amatorii de pe aceeasi latitudine cu Ploiestiul vad Polaris la aprox. 45 gr.
Mircea

saiph
06 Dec 2012 14:03

Re:
Steaua polara este intotdeauna la 45 de grade? Adica sunt momente/luni/ani in care se nu fie axact la 45 de grade?

De la paralela potrivita, acum, si pt multi multi ani de-acu-nainte, da, tot pe-acolo o s-o gasim (+/- cateva zeci de minute de arc, cel mult grade).  :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Pole_star

In timp vom putea gasi alte stele pe post de "polare", dar.... pana atunci, ne mai nastem de cateva sute de ori

Erwin
06 Dec 2012 22:03


Din punct de vedere practic trebuie să &#539;ii cont că plaja de reglaj pentru altitudinea Polarei trebuie să fie egală cu ecartul de latitudine a locurilor posibile de observa&#539;ii unde plănuie&#537;ti să utilizezi montura. Dacă te limitezi la România trebuie să po&#539;i regla între 43.50 &#537;i 48.50 grade.

alex1209
07 Dec 2012 10:05


Am inteles si va multumesc.
Dl Erwin, pot regla montura de la 30de grade la 60 de grade. Deci e ok. voi mai reveni cu poze cand voi putea.

alex1209
07 Dec 2012 20:18


Iata si pozele. Montura este aproape gata :D . Mai am sa montez inca o placa care vine intre trepied si montura.

Mircea Pteancu
08 Dec 2012 00:28


Bravo Alex,felicitari pentru progrese.
Nu te framanta pentru unghiul acela,poti regla mult mai mult din picioarele trepiedului.
Mircea

starbuck
08 Dec 2012 22:28


Alex, felicitari si de la mine pentru ce ai obtinut iar legat de unghiul de altitudine e suficient ca in loc de gaura surubului cu fluturas sa tai o fanta curbata pe ambele placi de sustinere (vezi schita de mai jos).

Adrian Sirean
08 Dec 2012 23:51


Eu cred ca fanta respectiva e taiata deja. Repostez prima poza:

starbuck
09 Dec 2012 00:37


Da, intr-adevar. Deci situatia unghiului de altitudine e rezolvata. Mia departe as avea niste dubii legate de coturile alea mici de imbinare si suruburile cam fragile raportate la grosimea placilor ceea ce ar putea fi generatoare de vibratii in functie de greutatea tubului optic. In plus este posibil sa dai peste cap si filetul suruburilor daca le strangi prea tare. Pe scurt, eu as suda placile, fie si numai in puncte. Dupa parerea mea in cazul corpului monturii modularitatea e total nesemnificativa in comparatie cu avantajul rigiditatii.

Erwin
09 Dec 2012 12:51


starbuck, plăcile sunt din textolit, nu are cum să le sudeze iar lipirea cu epoxy nu prea &#539;ine în acest caz. Eventual ar putea înlocui col&#539;arele din tablă care s-ar putea să se îndoaie sub sarcină cu ni&#537;te bucă&#539;i de cornier care are grosime mai mare &#537;i este mai rigid. Eu a&#537; pune câte două bucă&#539;i egale pentru fiecare placă, de o parte &#537;i de alta, de lungime mai mare până la marginile plăcilor, eventual col&#539;urile să fie ajustate înclinat. Rigiditatea ansamblului ar cre&#537;te semnificativ. 

Spor, Alex!

Mircea Pteancu
09 Dec 2012 15:57


Nu vreau sa-l demoralizez pe Alex dar cred ca va descoperi singur de ce au devenit monturile Dobson atat de populare.
In schimb aceasta montura ecuatoriala va fi foarte buna pentru luneta lui de 72mm si careia-i va asigura o stabilitate corespunzatoare.
Nu este opinia mea ,eu doar o repet:majoritatea telescoapelor actuale de amatori sunt sub-montate.
Nu spun ca as avea asa ceva,dar uite cum arata  monturile  ,,adevarate'' ale unor telescoape de aceeasi categorie dar din epoci diferite.
E vina altora,si care azi ne cersesc votul,ca nu suntem toti chiaburi,ca nu locuim la conac si deci nu avem observator adevarat din care sa facem observatii cu variantele moderne ale unor asemenea monstrii mecanici superbi!
Pentru comparatie,iata cum arata in 1985 telescopul de 10 toli al lui Yuri,un astronom amator si comersant de telescoape din Rusia-macar ca telescopul sau,rasfatandu-se sub cerul Uralilor, avea o montura ,,tzapana'',stil ''sovietzky''!
Pe langa acestea,multe telescoape actuale arata ca Bianca Radusan desemnata ca reprezentanta a tarii la campionatul mondial de haltere!

Mircea

starbuck
09 Dec 2012 16:14


Imi cer scuze, materialul parea prea "metalic" in poza si nu am citit cu atentie de la inceput. Atunci in cazul textolitului rigiditatea imbinarii placilor este esentiala. Acum depinde si de greutatea maxima a tubului optic prevazut pentru sustinere. Eu as fi indoit o placa metalica triunghiulara sau trapezoidala suficient de groasa ca sa obtin aceeasi forma rezultata din placile de textolit. Dar asta nu mai conteaza si rog sa nu fiu inteles gresit. Am doar o atitudine constructiva, chiar daca uneori ating si sensul de baza al cuvantului. :)  Spor in continuare, Alex iar pana de Craciun sper sa ne faci un cadou ATM frumos !

alex1209
09 Dec 2012 16:15


Dl. Mircea, monturile lui Yuri sunt impresionant de mari :roll: . Eu m-am limitat la o montura care sa fie tinuta in apartament :) si care sa imi dea satisfactii vizual, nu foto. Luneta o duce fara probleme, de asta sunt sigur, dar sa vad cand voi pune newtonul de 8'. Daca va da trepidatii, voi opta pentru o montura azimutala din fitinguri asa cum am la luneta acum, dar fitingurile(toate) de un tol ca sa fie rigid tot ansamblul. Deocamdata pana acolo mai avem de construit.

alex1209
09 Dec 2012 16:18


Starbuck si eu vreau sa termin montura pana la craciun ca sa duc la tara trepiedul ala alb de fier sudat, pentru ca acolo va veni bradul :P .
Va promit un cadou frumos :wink: .

ursamajor
09 Dec 2012 17:41


Noua? :wink:

alex1209
09 Dec 2012 18:19


Mie material iar voua cateva  poze cu cadoul meu  :mrgreen:

Mircea Pteancu
09 Dec 2012 20:50


Alex 
yuri nu are nici un amestec in monturile Calver sau Browning executate in secolul XIX,in fine...
M.

alex1209
22 Dec 2012 19:13


Montura este gata montata, acum astept sa soseasca flansele, tai o bucata de textolit pe post de sina, o prind in gaurile din flansa si pot pune luneta :D .
De abia astept. Eu zic ca rezista. :)

alex1209
22 Dec 2012 19:15


Alte poze

starbuck
22 Dec 2012 20:35


Arata super ! Chiar daca testul final cu tubul optic abia urmeaza sa speram ca ajustarile vor fi minime. Desi personal inca mai am dubii cu suruburile de imbinare privind rigiditatea  (sa zicem la greutati peste 5 kg) oricum felicitari pentru ca te-ai tinut de cuvant cu cadoul si sa fie la cat mai mare ! :)

Mircea Pteancu
22 Dec 2012 21:50


Alex
Bravo,felicitari,ai talent de ATM-ist!
Eu cred ca la luneta de 72mm aceasta montura va da rezultate  bune.
Si in viitor poate vei avea un RFT de 10-15cm F/4 -F/5 sau un Mak in jur de 90-100mm,cred ca ar functiona bine si cu asemenea instrumente.
Ca o sugestie,eu as mai monta doua coltare de tabla ,in stanga si dreapta celui vizibil in poze ,pentru rigidizarea placilor verticale.In placile verticale ai si gaurile si ai si suruburile de la coltarele care sunt in interior.Mai trebuie doar sa faci gauri in placa de baza.Evident, pe ambele laturi.
Si as ,,trage'' in plus si cate doua holzsuruburi de 5mm sau 6mm cat mai lungi ,cu gaura de trecere in placa de baza orizontala si cu pre-gaurire in cele doua placi verticale. Ar rigidiza si mai bine.
Mircea

Erwin
22 Dec 2012 21:52


Bravo Alex!

alex1209
27 Dec 2012 11:40


Va multumesc :) .

Din marea mea nerabdare, nu am mai asteptat pana vin flansele si am folosit un reductor de la 11/4 la 3/4 si iata ce a iesit 8) :

theogon
27 Dec 2012 13:16


Bravos Alex, ai pornit cu avânt ad astra. Cred că montura realizată este înnobilată de orarul afișat pe marginea dulapului. Mie mi se pare o fotografie memorabilă.

Off topic. Pe vremea când John Dobson arăta lumii minunile cerului, sau poate puțin înainte (cam prin 1964) exista în București un bătrân neștiut, care la intersecția Căii Victoriei cu fostul 6 Martie punea în stație un refractor isprăvit cu tub metalic și focuser de alamă și ne îndemna să privim spre Lună. Copil fiind, am privit fascint unduirea lentă a astrului nopții, iar imaginile acelea le țin minte și acum. În timpul zilei luneta era legată cu lanțuri de un grilaj al Cercului Militar, iar câteodată seara se făceau observații.  După anii '70 nu l-am mai regăsit pe bâtrân, iar luneta a dispărut și ea de la locul știut.
Dacă îmi amintesc bine, refractorul cred că avea 10 -12 cm diametru și focala cam 1,5 m, montura metalică solidă altazimutală, iar trepiedul masiv era din lemn și metal. 
Am dat acest exemplu ca să arăt că și la noi au existat inimoși neștiuți care au arătat lumiii o mică parte din tainele nopții.

alex1209
20 Mar 2013 10:58


Am facut cateva modificari la partea de prindere a tubului optic de montura. Flansele mult asteptate au sosit acum ceva timp si ii multumesc si lui saiph pentru ele.

Am facut din textolit o placa de montare pe care doar prind tubul optic cu piulite cu urechi.

Luneta cautatoare am strans-o bine in suruburi, ca sa nu stau mereu sa o reglez, acum fiind amandoaua lunetele aliniate. Luneta a devenit mai usoara cu noile modificari, fiindu-mi si mie mai usor de montat se demontat.

Cam asta e, iar acum pot spune ca nu mai am nimic de facut la ea. 

Iata si cateva poze, iar ultimele poze, mai artistice, asa... :mrgreen: facute chiar aseara.

alex1209
20 Mar 2013 11:00


De fapt, primele 2 poze sunt artistice :lol: , iar celelalte nu stiu de ce mi le-a pus invers :roll: ...

Catalin Paduraru
20 Mar 2013 11:26


Cat te-a costat pana acum montura?

alex1209
20 Mar 2013 11:27


Intre 150 si 200 Lei. Nu depaseste 200...

saiph
20 Mar 2013 17:34

Re:
Intre 150 si 200 Lei. Nu depaseste 200...


Ar iesi si mai ieftin daca "frumosii" nostri distribuitori de piese de instalatii hidro-termo ar aduce ceea ce avem noi nevoie. :)  Dar intrucat ei n-au auzit in viata lor de flansa de podea/perete, mai greu...

Arata intr-un mare fel, Alex! Faine poze "too".
Sunt pe ultima suta de metri si eu cu montura mea EQ-pipe. I-am facut trepiedul zilele astea, mai am partea cea mai "distractiva" - sa frec filetele alea :D dar-ar naiba-n ele.

Cea mai ieftina piesa a fost 5 ron (reductie 3/4" - 1/2"), iar cea mai scumpa a fost cotul de 45 ron (cotul de 45, adus in 45 zile - ca sa vezi potriveala..). In total pe mine m-a dus pe la 200 capul monturii, cu tot cu tija CG si contre (azi le-am primit, corectate de Jimao - multumesc! ;) ), iar trepiedul aproape 50 (+/- ... surubele, maruntisuri). Papucul de coada de randunica (titan) a fost donatie :) 
Revin si eu cu poze dupa ce e gata.

HanShu
20 Mar 2013 18:51


Profit de faptul ca in acest post si-au prezentat mai multi membri jucariile mesterite acasa, va salut cu respect si voi posta si eu incercare mea de trepied+montura alt-az. 
Precizez ca am inceput si eu ca romanul din proverb "iarna car si vara sanie", adica m-am apucat sa construiesc montura in timp ce economisesc pentru un tub optic:)

Am inceput cu un cadou de la un prieten si anume 3 bucati de aproximativ 1.5 metri de profil dreptunghiular de 3x2cm care au ajuns picioarele trepiedului. 

Pentru ca flansele de metal sunt mai greu de gasit si cam scump de confectionat, am improvizat 2 flanse, una pentru baza trepiedului si una care urmeaza sa fie adaptata pentru sistemul de prindere al tubului optic, din cateva bucati de parchet laminat ramase din vremuri stravechi printr-un colt al subsolului. 
Am folosit smirghel mare pentru a curata bucatile de parchet in zonele de contact si am lipit cu prenadez cate 3 bucati pentru fiecare flansa. 
Pentru ca pendularul meu e cam batraior si nu prea coopereaza cand e vorba de taiat drept, am apelat la un vecin care inca mai lucreaz pe un strung vechi si mi-a rotunjit perfect placile.

Pentru prinderea monturii pe flansa am folosit un surub de jumatate de tol mesterit la strung tot de vecinul cu pricina, iar ca piulita am folosit o reductie de la 1 tol la 1/2 pe care  va fi prins un niplu cu filet dublu interior.
Din cauza ca tot m-am hotarat si razgandit asupra modelului monturii (initial am vrut sa fie ecuatoriala, dar pentru ca sunt inca incepator am zis sa fiu cuminte si sa fac ceva mai simplu), nu am luat inca toate piesele.
Am vorbit cam mult  :) va voi lasa sa vedeti din poze cam in ce stadiu sunt. Orice sfat si sugestie sunt binevenite.

http://imageshack.us/a/img818/4576/20130320130636.jpg
http://imageshack.us/a/img835/830/20130320130629.jpg
http://imageshack.us/a/img827/6477/img1192nb.jpg
http://imageshack.us/a/img9/6337/img1194kf.jpg
http://imageshack.us/a/img692/3797/img1196bv.jpg
http://imageshack.us/a/img827/5226/img1195r.jpg
http://imageshack.us/a/img703/4750/img1193p.jpg

Am folosit imageshack pentru ca nu stiu cum sa uploadez pozele direct pe forum.
Voi mai posta pe masura ce avansez cu lucrul. Mai am de facut spider-ul pentru trepied, de uzat filetele la tevi si la final un grund si o vopsea. Sper sa imi iasa frumos, fiind primul meu proiect de genul acesta.

edit: pentru ca am avut ceva probleme , nu stiu din ce motiv, cu postatul pozelor am lasat doar linkurile. Imi cer scuze pentru inconvenient.

neox
21 Mar 2013 00:11


Bravo mai baieti  :) !. Definitia ATM-ului in actiune :wink: 

HanShu ca sa nu te mai complici cu 'spiderul' ai putea sa faci un triunghi (demontabil) din placaj sau alt material cu care sa consolidezi picioarele. Si ai ai tava de pus una alta. Cu 'spider' ar trebui si o tija centrala pe care sa culiseze si pe care sa-l poti bloca la deschiderea dorita. Altfel isi face treaba pe jumatate. 
Trepiedul meu refacut dintr-un fost AZ3 sau asa ceva...
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=47373