Urmatoarea misiune ISS

Astronautul Roberto Vittori va pleca de pe cosmodromul Baikonur din Cazahstan in cadrul misiunii italiene Sojus Eneida catre ISS pe data de 15 aprilie 2005 pentru 10 zile. Numele misiunii Eneida vine de la opera Aeneis a poetului roman Vergil, care povesteste despre calatoria lui Eneas din Troja spre Italia si intemeierea Romei; Roberto Vittori [...]

Astronautul Roberto Vittori va pleca de pe cosmodromul Baikonur din Cazahstan in cadrul misiunii italiene Sojus Eneida catre ISS pe data de 15 aprilie 2005 pentru 10 zile. Numele misiunii Eneida vine de la opera Aeneis a poetului roman Vergil, care povesteste despre calatoria lui Eneas din Troja spre Italia si intemeierea Romei;

Roberto Vittori face parte atat din echipajul astronautilor ESA cat si din echipajul pilotilor din aviatia italiana. In aceasta misiune, Vittori va pleca ca inginer de zbor insotit de comandantul Sergej Krikaljow si astronautul NASA John Phillips. Unul dintre scopurile misiunii lui Vittori este de a intreprinde diferite experimente, care sunt de importanta deosebita si colaborarea internationala la bordul statiei cosmice. In afara de acestea trebuiesc inlocuite capsula de salvare Sojus TMA-5 cu Sojus TMA-6 si echipajul actual ISS “Expedition 10” cu “Expedition 11”.

Vittori ca inginer de zbor, va juca un rol activ la navigarea si aterizarea capsulei cosmice. Pana acuma 7 astronauti europeni au zburat la ISS pentru a intreprinde diferite experimente, insa Vittori este singurul european care intreprinde al 2-lea zbor catre ISS. Vittroi s-a aflat la bordul ISS intre 25 aprilie-5 mai in cadrul Misiunii “Marco Polo”. La aceasta misiune iau parte 4 din 5 membrii ai ISS, adica ESA ca partener european, Rusia, SUA si Canada (canadianul Robert Thirsk fiind rezerva lui Vittori).

Capsula Sojus TMA-6 va ramane 6 luni conectata la ISS ca “barca de salvare” pentru echipajul “Expedition 11”. Pe langa Vittori, la intoarcerea pe Pamant, in capsula Sojus TMA-5, se va afla si actualul echipaj ISS, format din inginerul de zbor Scharipow si comandantul expeditiei, Leroy Chiao. Sergjei Krikaljow il va inlocui pe comandantul ISS Leroy Chiao iar John Phillips pe Salischan Scharipow ca inginer de zbor.

Misiunea ESA “Eneida” este finantata de Ministerul Apararii italian si de regiunea Latium, cu sprijin din partea Finmeccanica, Filas si Camera de Comert din Roma (CCIAA). Diferite experimente sunt dezvoltate de cercetatori italieni, iar instrumentele corespunzatoare sunt construite de firme si institutii de cercetare italiene.

Daniel Sacotte, directorul ESA pentru echipaj de zbor, cercetarea gravitatiei si explorarii, a declarat ca se bucura enorm ca aceasta misiune se realizeaza cu participare internationala deosebita. Domnul Sacotte a mai decalarat ca aceasta misiune va avea influente pozitive asupra vietii noastre de zi cu zi, va implini experienta astronautilor europeni si ne va aduce mai aproape in explorarea sistemului solar.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

25078589301_d9428e00dc_k.jpg

Recomandari

Fazele Lunii



Vechime Luna: 19 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: -3°
Longitudine ecliptica: 235°

Arhiva