Retrospectiva anului astronomic 2012

In cele ce urmeaza, sunt trecute cele mai interesante fenomene sau evenimente astronomice din anul 2012. Ianuarie. Începutul anului tropic 2012 a avut loc la 2012, ianuarie 01, 00h59m UT. Următorul moment important, a fost marcat de trecerea planetei noastre prin periheliul orbitei, la 5 ianuarie. Dată la care, Pamantul s-a aflat la 0,98328 UA [...]

In cele ce urmeaza, sunt trecute cele mai interesante fenomene sau evenimente astronomice din anul 2012.

Ianuarie.

Începutul anului tropic 2012 a avut loc la 2012, ianuarie 01, 00h59m UT.

Următorul moment important, a fost marcat de trecerea planetei noastre prin periheliul orbitei, la 5 ianuarie. Dată la care, Pamantul s-a aflat la 0,98328 UA de Soare.

La data de 7 ianuarie, este descoperita de catre astronomii amatori Bob Moore, Jack Newton si Tim Puckett, supernova SN 2012A in galaxia NGC 3239.

Martie.

La data de 20, a avut loc Echinoxul de primavara. Este inceputul primaverii astronomice in emisfera nordica si inceputul toamnei in emisfera sudica. Atunci, Soarele a avut longitudinea 0° si a intrat in semnul Aries.

Ora oficiala de vara a fost aplicata la data de 24.

Aprilie.

Luna aprilie, ca in fiecare an de dupa 2009, este desemnata Luna Mondiala a Astronomiei.

Sub sloganul “O LUME UN CER”, toti iubitorii cerului, astronomii profesionisti si amatori deopotriva, formeaza o enorma familie care incearca sa impartaseasca lumii intregi despre frumusetea astronomiei si minunile cerului.

La data de 21, a avut loc prima eclipsa a anului. A fost o eclipsa inelara de Soare, care nu s-a putut observa din Romanaia, avand loc in timpul noptii la noi.

Mai.

La data de 21, a avut loc prima eclipsa a anului. A fost o eclipsa inelara de Soare, care nu s-a putut observa din Romanaia, avand loc in timpul noptii.

Iunie.

La 4 iunie a avut loc prima eclipsa de Luna din anul 2012, care nu s-a putut observa din tara noastra, avand loc in timpul zilei. A fost o eclipsa partiala prin umbra.

Venus s-a aflat in conjunctie inferioara la data de 6 iunie. La aceasta data a avut loc tranzitul lui Venus pe discul solar. Cel mai interesant si asteptat fenomen astronomic al anului. S-a putut  observa din tara noastra.

Ocultatia lui Jupiter de catre Luna, din 15 iunie, a fost si el unul din fenomenele cele mai spectaculoase ale anului 2012. Fenomenul s-a putut observa din tara noastra.

Solstitiul de vara a avut loc la 20 iunie. La aceasta data, a inceput vara astronomica in emisfera nordica, respectiv iarna in emisfera sudica. Longitudinea Soarelui a fost 90° si a intrat in semnul Cancer.

La 30 iunie, s-a aplicat “secunda bisecta”. Astfel, ultimul minut al zilei a numarat 61 de secunde. Secunda bisecta este o secundă introdusă la timpul universal coordonat (UTC) pentru a permite timpului universal definit de ceasurile atomice (TAI) să compenseze avansul față de ritmul de rotație al Pământului și să fie cât mai aproape de timpul solar mediu. Operațiunea este efectuată de către Serviciul Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință (IERS), la 30 iunie sau 31 decembrie.

Iulie.

Pamantul s-a aflat la periheliu orbitei sale la data de 5. Distanta la Soare a fost 1,01668 UA de Soare.

La data de 7, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, a fost descoperit cel de-al cincilea satelit plutonian.

August.

Ca in fiecare an, intre 11 si 13 august suntem spectatorii celui mai interesant curent meteoric. Perseidele ofera pana la 100 de meteori pe ora.

La data de 21 a avut loc cea mai frumoasa conjunctie Luna-planete-stele.


Septembrie.

La data de 20, a avut loc echinoxul de toamna. El a marcat inceputul toamnei astronomice in emisfera nordica si inceputul primeverii in cea sudica.

Noiembrie.

La data de 13, are loc o eclipsa totala de Soare, invizibila din Romania. A doua eclipsa si ultima (de Soare) din anul 2012.

La data de 28, are loc o eclipsa partiala de Luna prin penumbra. Nu s-a putu observa din Romania, avand loc in timpul zilei. A fost a doua eclipsa de Luna si ultima eclipsa din anul 2012.


 

Decembrie.

Inceputul lunii debuteaza cu spectaculosul curent meteoric Geminide. Rata orara poate ajunge pana la 120 meteori pe ora.

Solstitiul de iarna a avut loc la data de 21. El marcheaza inceputul iernii astronomice in emisfera nordica si inceputul verii in emisfera sudica.

 

Anul 2013 este si el bogat in fenomene astronomice, pe care multe dintre ele le puteti gasi aici:

http://www.astronomy.ro/efemeride-astronomice-2013_3405.html

 

Cer senin tuturor !

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Luna_dupa_primul_patrar.jpg

Discutii forum

Recomandari

Publicatii

STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca

Fazele Lunii


Luna Noua
Luna Noua

Vechime Luna: 1 zi

Distanta: 56 raze terestre
Latitudine ecliptica: -3°
Longitudine ecliptica: 112°

Arhiva