Noutati instrumente – oculare

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris despre oculare, si cum pe piata au aparut in ultimul timp cateva noutati in domeniu, m-am gandit sa fac o trecere in revista a unora din ele. Asta cu atat mai mult cu cat magazinele de la noi intarzie in mod serios sa aduca pe [...]

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris despre oculare, si cum pe piata au aparut in ultimul timp cateva noutati in domeniu, m-am gandit sa fac o trecere in revista a unora din ele. Asta cu atat mai mult cu cat magazinele de la noi intarzie in mod serios sa aduca pe piata produse noi in aceasta gama, si singura sursa de aprovizionare, sau macar de informare, raman site-urile firmelor si magazinelor straine.

De la inceput vreau sa spun ca nu voi aborda ocularele Ethos, care pe de o parte au starnit destul de multa valva, si sunt destul de cunoscute, iar pe de alta parte sunt aproape intangibile pentru majoritatea astronomilor de la noi. Iar pe de alta parte, avand in vedere fiziologia ochiului uman care nu poate cuprinde ”dintr-un foc” un camp atat de larg, sunt, dupa parerea mea, un lux care nu e necesar pentru observatii de buna calitate.

In schimb, am asistat in tacere la un eveniment care ar fi meritat destula atentie. Este vorba despre revenirea pe piata astro a firmei Nikon, care a lansat o gama de oculare pe barel de 1,25”.

Numite NAV-SW, creatiile celr de la Nikon au un design care ne aduce aminte de obiectivele foto ale firmei, si au focale de 5mm, 7mm, 10mm, 14mm si 17mm. Toate ocularele au un camp de vedere aparent de 72 de grade, iar relieful de ochi este cuprins intre 17 si 25mm. Formula optica exacta nu am reusit sa o aflu, dar este formata din 8 lentile in 6 grupuri pentru ocularele de 4mm, 7mm, 10mm, si 17mm, si 7 lentile in 5 grupuri, pentru cel de 14mm. Asta ma face sa cred ca avem de a face, cu altceva, si nu cu deja ultra cunoscuta  formula a ocularelor cu 8 lentile in 5 grupuri, prezenta la Baader Hyperion, Orion Stratus, si altele la fel.

Din pacate, pe de o parte pretul destul de piperat, de 490 Euro, cat si distribuirea prin doar cateva magazine din Europa, le-au facut cvasi necunoscute, desi data oficiala de lansare a fost anul trecut.

Si pentru ca am pomenit de Baader Hyperion, e de mentionat completarea acestei game cu un ocular cu focala de 10mm, lucru pe care cred ca mai toti posesorii de astfel de oculare l-au resimtit ca fiind necesar.

O gama noua de oculare este lansata de catre firma Astro Professional, dar si de catre firma Lacerta, si probabil, si sub alte nume pe alte piete. Numite LE – Long Eye – in prima varianta, si SPLER – Super Planetary Long Eye Relief – in cea de-a doua, aceste oculare sunt disponibile cu focale de 3mm, 5mm, 6mm, 9mm, 12,5mm, 14,5mm si 18mm. Ocularele au un camp aparent de 55 grade si un relief de ochi de 20mm. In pofida asemanarii de nume cu alte oculare planetare, prezente si pe piata romaneasca, dar care au un camp vizual de 58 grade, acestea se deosebesc prin forma corpului, mai groasa, si, se pare ca  printr-o calitate mult mai buna, reflectata insa si de un pret mai mare, de circa 80 euro.

Tot in gama ocularelor planetare se inscriu si noile orthoscopice de la TS Optics. Cu focale de 4,8mm, 7,7mm, 10,5mm,16,8mm si 24mm, aceste oculare se disting prin campul aparent ceva mai larg decat al altor orthoscopice, de 48 grade, desi formula optica este cea clasica. Acest lucru poate sa le faca destul de interesante, cu atat mai mult cu cat pretul initial, de 59 euro, a fost redus la 45,43 euro.

In Statele Unite, firma Astronomy Tehnologies-Astro-Tech, a lansat cu ceva timp in urma doua seturi de oculare cu specificatii destul de interesante. Dar inainte de orice vreau sa spun ca desi am incercat sa aflu, tot nu m-am lamurit ce e cu aceasta firma, deoarece produsele ei, cel putin unele din cele mai reprezentative, cum ar fi telescoapele Ritchey-Chretien, unele lunete ED, dar si o parte importanta din oculare apar si in gama produselor altor firme, cum ar fi GSO,  Astro Professional, TS Optics, sau chiar SkyWatcher. Initial am crezut ca este vorba de o subsidiara a GSO, creata pentru piata americana, asa cum pare sa fie Astro Professional pentru piata europeana. Poate ca ma poate ajuta cineva sa dezleg acest mister, si sa inteleg de ce cei de la Astro-Tech, care au avut o expansiune extrem de rapida pe piata americana , nu apar deloc in Europa. Dar sa revin la ocularele lor.

Prima serie pe care vreau sa v-o semnalez din gama Astro-Tech este Paradigm Dual ED. Dupa cum se poate intelege din nume, aceste

ocularele folosesc doua lentile ED, de sorturi diferite. Intregul design optic pare nou, cel putin pentru mine, si consta din sase lentile in patru grupuri, menit, conform constructorului sa dea un camp vizual plat si cu contrast ridicat pana la marginea celor 60 de grade ale sale. Relieful de ochi este de 13 mm pentru ocularele cu focala de 5mm, 8mm, 12mm si 18 mm, si de 15mm pentru cele cu focala de 15mm si 25mm. Si toate astea la pretul unitar de 60 dolari. Interesant.

A doua serie a firmei Astro-Tech, tot cu lentile ED, dar de data aceasta pe barel de 2” este Titan II ED. Formula optica are in componenta tot 6 lentile, dar cu o singur lentila ED. Nu am gasit insa desenul ei. Campul aparent al ocularelor are 68 de grade, iar relieful de ochi este de 14mm pentru toate cele trei focalele, de 30mm, 35mm, si 40mm. Pretul insa este mult mai piperat, de 159 dolari. Asa cum spuneam mai sus, oculare cu aproape exact aceleasi specificatii apar si in oferta SkyWatcher, sub numele de Aero ED, si in cea TS Optics, cu numele Paragon ED, singura diferenta fiind data de marimea reliefului de ochi.

In final nu-mi ramane decat sa va urez sa scapati cu ceva bani in buzunare din aceasta criza, si daca veti pune mana pe unele din aceste oculare, si sa impartasiti cu noi impresiile voastre.

2 Responses

09.15.10

Datorita unor probleme tehnice, fotografiile nu au fost incarcate in ordinea normala si nici nu au putut fi introduse cu titlurile de rigoare, asa incat am sa trec aici o explicatie pentru fiecare, in ordinea in care ele apar in articol.

Prima fotografie este a seriei de oculare Lacerta SPLER, similare cu Astro Professional LE.

A doua fotografie este a seriei de oculare Nikon NAV-SW.

A treia este formula optica a ocularelor Astro-Tech Paradigm Dual ED.

Ultima fotografie este a seriei TS Optics Paragon ED, similara dupa cat se pare cu Astro-Tech Titan II ED.

09.15.10

Am primit din partea lui Catalin Fus o atentionare asupra faptului ca ocularele Pentax XW nu au aceeasi formula optica cu Baader Hyperion si Orion Stratus. Asa ca tin sa ii multumesc pe aceasta cale, si sa fac cuvenita corectura.

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

sol_sp3_0_phone.jpg

Discutii forum

Recomandari

Publicatii

STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca

Fazele Lunii


Semiluna in crestere
Semiluna in crestere

Vechime Luna: 4 zile

Distanta: 60 raze terestre
Latitudine ecliptica: 2°
Longitudine ecliptica: 109°

Arhiva