Geminide 2007

Curentul geminidelor pare a fi “ploaia de meteori” preferata a celor mai multi astronomi, caracterizat drept “uul dintre cei mai frumosi si probabil unul dintre cei mai de incredere curenti observabili la ora actuala”. El este activ de la 30 Noiembrie pana la 18 Decembrie, cu un maxim de activitate in jurul datei de 14 [...]

Meteor din curentul Geminidelor Curentul geminidelor pare a fi “ploaia de meteori” preferata a celor mai multi astronomi, caracterizat drept “uul dintre cei mai frumosi si probabil unul dintre cei mai de incredere curenti observabili la ora actuala”. El este activ de la 30 Noiembrie pana la 18 Decembrie, cu un maxim de activitate in jurul datei de 14 Decembrie. in perioada de maxim, acest curent poate oferi spectacolul a peste 100 de meteori pe ora. Acest an aduce si avantajul lipsei lunii (pe 9 Decembrie va fi luna noua), pe 14 decembrie ea apunand in jurul orei 21h.10′. Maximumul curentului este estimat a se produce in jurul orei 2h ora locala (+/- 2h.20′).Radiantul este localizat aproape de Alfa Geminorum (Castor) in intreaga perioada (v. fig), coordonatele fiind a = 112°; d = +33° si, cum Gemenii trec meridianul imediat dupa miezul noptii, curentul poate fi observat practic incepand cu lasarea intunericului pana dimineata. Poate fi interesanta observarea imediat dupa lasarea intunericului: grosimea mai mare a atmosferei pe directia de observare poate oferi mai multe evenimente. Radiantul Geminidelor

In momentul de maxim radiantul va fi aproape de zenit, meteorii putand fi observati atunci descriind traiectorii care pornesc de deasupra capului in toate directiile.

Deoarece orbita Pamantului e perpendiculara pe orbita roiului meteoric, viteza relativa a meteorilor e mult mai mica decat in cazul Leonidelor sau Perseidelor. Acest lucru mareste spectacolul, generand meteori relativ lenti cu cozi luminoase, persistente, de culoare alba sau galbena ca si “mingi de foc” de un verde de smarald care pot persista pana la cateva secunde.

Trebuie precizat aici ca, in aceeasi perioada, sunt inca activi doi curenti mai slabi: Monocerotidele si a-Hidridele.

Geminidele ofera una dintre cele mai bune oportunitati de fotografiere a meteorilor, cu un DSLR sau chiar un aparat mecanic, cu 10-15 min. timp de expunere intr-o locatie buna, ISO 100-1600 si obiectiv cu camp larg. Un cer senin si haine groase sunt de asemenea necesare.
Referinta: www.imo.net

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Cu_luneta_spre_luna_9.JPG

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 11 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 2°
Longitudine ecliptica: 171°

Arhiva