Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
14august_0103.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 226030
Numar de utilizatori inregistrati: 2852
Cel mai nou utilizator inregistrat: andrei.nastaca
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop sau luneta ?


Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Katta
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Ian 2005
Mesaje: 145



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Ian 2005 15:13 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop sau luneta ?
Raspunde cu citat (quote)

Vreau sa-mi procur o luneta sau un telescop, dar nu sunt in tema si nu vreau sa iau teapa. Poate cineva sa ma ajute cu un sfat? Am vazut pe un site romanesc instrumente Tasco, destul de accesibile ca pret, dar nu stiu daca sunt sau nu de calitate.
Sus
mac



Data inscrierii: 29 Iun 2004
Mesaje: 137




MesajTrimis: 12 Ian 2005 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tasco nu este o firma rea.
Poti sa dai ceva exemple sau linkul unde ai vazut telescoapele, pentru a'mi face o idee despre performanta si pret lor?
Sus
Katta
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Ian 2005
Mesaje: 145



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Ian 2005 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

http://www.comenzi.ro/product_info.php?cPa...cts_id=744

Asta mi-a placut mie cum arata. Dar, dupa cum am spus, am rezerve. Nu stiu daca nu cumva e vreo imitatie, sau vreo chinezarie cu numele asta.
Sus
mac



Data inscrierii: 29 Iun 2004
Mesaje: 137




MesajTrimis: 12 Ian 2005 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Rau nu arata, insa sigur nu este pentru profesionisti, cum zic ei.
Este un telescop pentru amatori, cu el poti sa observi acceptabil Luna, planetele mai mari din sistemul solar si in conditii bune maxim ceva sateliti.
Mie mi se pare pretul destul de mare, practic costand in total aproape 300 euro.
Sus
Katta
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Ian 2005
Mesaje: 145



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Ian 2005 23:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu sunt incepator si as vrea sa stiu ce diferenta este intre instrumentele dedicate incepatorilor si cele pentru avansati. Daca ambele sunt de calitate, care ar fi criteriul ce le deosebeste ? De asemenea, as vrea sa stiu ce anume este de preferat pentru observatii diverse, luneta sau telescopul ?
In ce priveste profesionistii si amatorii, cam peste tot am dat de a doua categorie, cea a amatorilor, unii avand in dotare scule destul de pricopsite. Profesionistii, banuiesc, sunt cei care chiar lucreaza in domeniu, nu se uita in tub doar de hobby.
Sus
mac



Data inscrierii: 29 Iun 2004
Mesaje: 137




MesajTrimis: 18 Ian 2005 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Diferenta dintre diferite instrumente pentru incepatori si avansati consta in sistemul componentele si tehnologia folosita.

Lunetele folosesc lentile pentru captarea imaginilor. De aceea ele se mai numesc si refractoare, deoarece lumina este refractata prin lentile.
In general lunetele sunt folosite pentru observatii astrometrice, ca si sextantul sau luneta de trecere, care folosesc acelasi principiu functional.

Telescoapele folosesc alt sistem, bazat pe oglizi si deci pe reflexia luminii. Puterea telescoapelor depinde de mai multi factori, printre altele si de tipul oglinzilor folosite.
Avantajul telescoapelor este ca sunt mai ieftine decat lunetele, la care lentilele sunt scumpe, si ca se pot folosi si la observatii mai sofisticate decat cele astrometrice.

Lunetele mai au si dezavantajul ca imaginea este distorsionata din cauza:
- aberatiei cromatice: imaginea apare usor colorata pe margini
- aberatia de sfericitate: focarul e diferit pentru razele care cad pe lentila
Pentru a corecta aceste aberatii, se folosesc lunete cu mai multe lentile, de exemplu sisteme cu 2 sau 4 lentile.

In concluzie, solutia pentru un astronom amator este achizitionarea unui telescop (sau reflector). De calitatea si performanta acestora depinde printre altele si bugetul existent.

Un obiectiv al site'ului www.astronomy.ro este creearea unei sectiuni pragmatice despre observatii si instrumente de observatie.
Speram ca acest obiectiv sa fie atins (sau inceput) cat de curand si sa ofere intr-adevar pasionatilor informatii concrete si utile.
Sus
PIERINO
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Ian 2005
Mesaje: 7

Motto: Less is More

Localitate: Hamburg | Germany

MesajTrimis: 19 Ian 2005 21:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Avind in vedere mutiplele pareri in ceea ce priveste procurarea unei aparaturi astronomice optime as vrea sa ofer citeva detalii privitoare la sistemele de constructie actuale ptr astronomul amator sau profesionist.

Refractorul sau Luneta standard este compus din obiectivul si ocularul ce include lentile acromatice cu un raport (Deschidere/Focala) D=Diametrul /f=focala ce se mentine in sfera 1:5 pina la 1:15.
Grosismentul M sau puterea de marire este un raport dintre distanta focala a Obiectivului si cea a ocularului ( M = f Obiectiv / f ocular)
Cele mai folosite sisteme de obiective , asa numitele "Frauenhofer" Obiective prezinta o aberatie cromatica ce creste proportional cu deschiderea "D" si cu distanta focala "f" .Aceste obictive cu D> 12 cm si D/f=1:6 - 1:8 prezinta marcante aberatii cromatice in albastru si prezinta imagini cu tenta neclara galbuie. De la o relatie de deschidere D/f>1:10 la D=10cm si< D/f=1:15 la D=15cm pot avea refractoarele o imagine optima si un bun contrast la o aberatie cromatica acceptabila.Tubul inchis prezinta un avantaj in comparatie cu sistemele deschise de reflectoare prin racirea neuniforma in cazul transportului si modificarile bruste de temperatura la iesirea afara din incaperi incalzite.
Dezavantajele refractorului clasic consta in necesitatea unui tubulaturi extrem de lungi pentru obtinerea unei optici clare ( exceptie facind Apochromatele - Aporefractoarele cu 3 lentile sau obiectivele cu lentile speciale “ED”) , ceea ce implica o montura de orientare foarte stabila
Aceste caracteristici ale Refractorului il fac relativ scump in raport cu Reflectoarele cu aceasi deschidere ( nu trebuie uitat ca un Reflector cu D=20cm corespunde aprox. unui Refractor cu D=15cm deschidere)
Preturile achizitionarii unor astfel de Refractoare cu D>10cm VIXEN - GPE102M (f/10) costa aprox.1400 euro
Apochromatice cu D=10 cm si un bun corector de imagine ( ex. TeleVue NP 101) costa pina la 4000 euro.

Reflectoare: - Telescopul: Newton recomandat ca un compromis deschidere/ pret, este unul din cele mai folosite sisteme de observatie astronomice avind in vedere constructia simpla si ofertele mari ale pietii mondiale.
Construit cu o oglinda concava acoperita cu o pelicula de Quartz ptr protectie ce reflecta imaginea focala intr-o prisma sau oglinda (la 45°) de captare aflata la capatul tubului.
Imaginea este aproape lipsita de aberatie cromatica si sfericitate, insa apare fenomenul de “coma” la punctele de imagine in special la stele datorita oglinzii parabolice si nu poate avea un asa bun contrast precum un Refractor.
Defectul de coma creste directproportional cu raportul „ D/f “.
In timp ce D/f=1:6 mai poate inca livra o imagine acceptabila, este necesar la un raport D/f=1:5 sau 1:4 neaparat un corector de coma compus din sistem de 2 lentile.
Un alt dezavantaj ptr, relatia D/f la telescoapele Newton este necesarul foarte exact de justare al opticii ptr. o claritate corespunzatoare.
Un Newton cu f/4 –f/5 cu corectura de coma este recomandabil pentru Astro sau Deep-sky – fotografie. Aveti nevoie numai de putin timp sau un ventilator ptr. aclimatizarea opticii.
Alternative se pot considera, procura sau construi telescoapele “Dobson” folosite din anii “70 datorita conceptului simplu de constructie in furca azimutala.
Ptr. fotografie , acest sistem lipsit de urmarire si corectie fina este primitiv si neindicat.


Telescopul: Schmidt – Cassegrain numit si “SC” are o constructie mai complexa fiind compus dintr-un sistem Cassegrain (oglinda convexa-hiperbolica interpolata inainte de focuzarea primara) modificat cu o placa de corectie aspherica ptr fereastra de intrare reusind sa reduca astfel lungimea undei de convergenta prelungind astfel distanta focala.
Oglinda primara de captare are o gaura centrala ce corespunde ulterior focalei ocularului .
In functie de sitemele de captare exista Nasmyth-focusare ( cu alta oglinda de captare ajutatoare )ptr observatie laterala.
Un alt sistem este prelungirea Cassegrain sau Coude-Telescop system ptr spectografie.
Telescoapele SC au aberatie sferica, coma si astigmatism relativ redusa datorita corectiei prin oglinzi sferice.
Sistemele MEADE –SC. folosesc furca paralactica de orientare
Raportul D/f = 1:10 – 1:20 este caracteristic ptr aceste tipuri de telescoape dar cele mai bune valori ramin totusi de 1:10 ptr observatie si 1:6 ptr astrofotografie.
Un sistem perfectionat de Schmidt-Telescop este Maxutow- Telescop (Meniscustelescop) ce are in loc de Platele de corectie ptr corectarea aberatiei de sfericitate o oglinda sferica in forma de lentila concentrica tip menisc.
Lungimile telescoapelor Maxutov sunt numai ¾ din cele Schmidt-Cassegrain
Chiar daca marimea deschiderii lor este restrictionata de constructia si marimea lentilei concave (ce permit momentan deschideri de 10” ) ramin dupa parerea mea unele dintre cele mai perfectionate sisteme de observatie ptr astronomul amator.

Baker– Schmidt-Kamera si Super-Schmidt-Kamera : este tot un telesop (reflector) folosit ptr observatii de meteori si sateliti artificiali
Astfel de telescoape au raportul de deschidere ce ajung la D/f 1:0,67 cu un unghi de deschidere de pina la 55° ceea ce il face favorit ptr Astrofotografie

Pentru Astronomul amator aceste sisteme de observatie gen reflectoare ramin favorite datorita lipsei (exceptie facind ocularele) aberatiei sferice si cromatice, raminind doar defectul de coma la constructiile Newton.
Totusi o mare problema a lor este dereglarea si instabilitatea opticii fiind necesare operatiuni periodice de colimare (aliniere) cit si necesitatea corectiei fine ptr obtinerea unei imagini perfecte.
Modelele cu tub intreg sunt sensibile la turbulenta instrumentala si au contrast mai scazut decat o luneta de acelasi diametru.
La aceasi deschidere,Telescoapele sunt inca favorite datorita pretului si a compactivitatii sistemelor incluse.

Despre montura, sisteme de orientare si astrofotografie am sa revin cu detalii suplimentare daca subiectele prezinta interes, chiar daca subiectul Astrofotografia si Astrofotografia-digitala implica o separata dezbatere datorita complexitatii tematice .

Detalii suplimentare despre Instrumente Astronomice cit si modul de procurare vezi http://www.geocities.com/sarmvali/instrumente/

Pierino



SCHMIDT-Cassergrain.jpg
 Descriere:
Schema optica - SCHMIDT CASSERGRAIN
 Marime fisier:  17.73 kb
 Vizualizat:  de 21780 ori

SCHMIDT-Cassergrain.jpg




Ultima modificare efectuata de catre PIERINO la 24 Aug 2006 23:23, modificat de 1 data in total
Sus
Vizitator









MesajTrimis: 07 Feb 2005 23:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am gasit la adresa
http://alcor.3x.ro/telescoape.php
niste telescoape de 150 mm. Ce diferente apar in momentul observatiilor intre cel cu f/5 si cel cu f/9.33.
Sus
PIERINO
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Ian 2005
Mesaje: 7

Motto: Less is More

Localitate: Hamburg | Germany

MesajTrimis: 08 Feb 2005 00:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Alegerea telescopului
Raspunde cu citat (quote)

Telescoapele cu o relatie D/f ( Diametrul Obiectivului sau al oglinzii / distanta focala ) in limitele 5-6 sunt recomandate ptr Astrofotografie (Deep Sky) .
Acest timp scurt de expunere este rezultat din acest raport datorita cistigului mare de lumina
Bineinteles ca cel cu D/f= 9,75 va avea o mai mare putere de marire ( dependent si de focala ocularului) dar de obicei in detrimentul calitatii
Exista reductoare de focala cu diferiti factori ce pot fi montate ulterior ptr modificarea raportului, dar rezultatele nu sunt foarte satisfacatoare ( ingusteaza cimpul vizual)
Daca va hotariti totusi sa faceti Astrofotografie va recomand un f/5 (f/6)ce reduce substantial timpul de expunere necesar mai ales in cazul unei lipse a sistemelor automate de ghidare
La un D150mm /f 750mm si o relatie de deschidere f/5 puteti avea o rezolutie vizuala de granita a cimpului de 12,7 Mag si 0,77"

Pierino


Ultima modificare efectuata de catre PIERINO la 03 Iul 2005 15:07, modificat de 1 data in total
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 10 Mai 2005 01:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Alegerea telescopului
Raspunde cu citat (quote)

PIERINO a scris:
Telescoapele cu o relatie D/f ( Diametrul Obiectivului sau al oglinzii / distanta focala ) in limitele 5-6 sunt recomandate ptr Astrofotografie (Deep Sky) .
Pierino


Nu este D/f. Este f/D, adica focala obiectivului instrumentului/diametrul obiectvului. Daca ar fi D/f ar insemna ca diametrul obiectivului instrumentului sa fie muult mai mare decat focala acelui obiectiv. Exclamation
Sus
ibadea
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Mai 2005
Mesaje: 4



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Mai 2005 10:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop
Raspunde cu citat (quote)

Hristos a inviat!

Tocmai o sa primesc un telescop asemanator cu cel de aici:

http://shopping.discovery.com/stores/servl...ogId=10000

ce parere aveti?

Mentionez ca pana acum am folosit o luneta "home made" cu care vedeam destul de bine planetele din sistemul nostru solar si multe altele...

Rolling Eyes
Sus
Roman
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Apr 2005
Mesaje: 229



Localitate: Craiova

MesajTrimis: 12 Mai 2005 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului: mda
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca trebuie sa verifici adresa... mie imi da eroare.
Sus
admin
Site Admin
Site Admin


Data inscrierii: 29 Iun 2004
Mesaje: 1893



Localitate: Munich

MesajTrimis: 12 Mai 2005 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Adresa e buna, am sectionat-o eu in doua, pentru ca deforma forumul (am setat nowrap pentru tabele)...
Sus
PIERINO
Membru
Membru


Data inscrierii: 05 Ian 2005
Mesaje: 7

Motto: Less is More

Localitate: Hamburg | Germany

MesajTrimis: 02 Iul 2005 13:16 Download mesaj
Titlul subiectului: Raport de deschidere D/f
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Nu este D/f. Este f/D, adica focala obiectivului instrumentului/diametrul obiectvului. Daca ar fi D/f ar insemna ca diametrul obiectivului instrumentului sa fie muult mai mare decat focala acelui obiectiv. Exclamation - Alexconu


Exclamation Stimate Domnule Alexconu
In astronomie Relatia de deschidere D/f este raportul dintre Diametrul Obiectivului sau al oglinzii / distanta focala ( SI NU INVERS !!!) fiind exprimata prin 1:4(1/4) - 1:10( 1/10) ..etc
A nu se confunda cu "puterea de rezolutie" (A = 120/D )
Aceasta definitie are la origine Fotografia.
De exemplu o oglinda sau lentila-obiectiv cu un diametru de de 250mm si 1m distanta focala are o relatie de deschidere de 250:1000=1/4 (se vorbeste de relatia 1 la 4 sau f/4), fotografii vorbind despre diafragma 4
La telescoape se exprima prin "f/4" .
Aceasta este o relatie de deschidere, despre care fotografii spun "rapida" permitind fotografierea cu un timp relativ scurt de expunere.
Un obiectiv cu D 250mm si o focala de 2m are un raport de deschidere de 1:8 ( acest 8 fiind o relatie mica de deschidere despre care fotografii spun "diafragma mica" si care in raport de 1:4 trebuie expus de 4 ori mai mult (aceeasi cantitate de lumina fiind expusa pe o suprafata de 4 ori mai mare )
Sper ca raspunsul meu ( poate putin exhaustiv) sa ofere totusi o calrificare a acestei teme
Pierino
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 04 Iul 2005 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Domnule Pierino, fiti linistit ca-s familiar cu toata teoria fotografica si astronomica pe care ati expus-o mai devreme. Problema era mai mut de limbaj decat de tehnica pura. Dar avand in vedere ca vad ca dumneavoastra locuiti in Germania, este o mica eroare ce se poate trece cu vederea.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact