Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ic405afinalb.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Publicatii
STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 185233
Numar de utilizatori inregistrati: 2500
Cel mai nou utilizator inregistrat: Szabo Csanad
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Plannere de astronomie


Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Soft pentru astronomie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 09 Apr 2012 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului: Plannere de astronomie
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara,
Date fiind conditiile meteo din ultima vreme si fiindca nu am putut sa testez pe teren micile imbunatatiri facute set-up-ului meu, m-am afundat in studiul softului astronomic.
Si fiindca in orice lucru facut cu cap si care are o finalitate palpabila trebuie planuit cu grija, m-am preocupat un pic de partea de "planning" a unei sesiuni astronomice.
Este o parte pe care - cu 2 exceptii pe care le cunosc personal - nu am vazut-o la nimeni de pe forum sa fie utilizata si consider ca este o mare pierdere. Asta, deoarece un plan bun este ca si un desen tehnic in industrie - iti permite sa vezi si sa urmaresti ce ai de facut si sa eviti greselile. De asemenea, iti optimizeaza (in astrofotografie mai ales - dar nu numai) sesiunile de observatii prin faptul ca poti alege cele mai bune momente de observat/fotografiat, atunci cand intunericul este maxim si obiectele vizate sunt cat mai sus.
Evident, daca se doreste o singura tinta de a fi fotografiata, nu ai nevoie neaparat de un planner. Dar daca folosesti o strategie in care urmaresti mai multe obiecte si vrei ca si conditiile in care le pozezi sa fie optime, poti stabili un plan in care in nopti succesive pozezi aceeasi serie de obiecte in conditiile optime. La sfarsitul unui interval de cateva nopti, obtii fotografii perfecte ale mai multor obiecte urmarite.
Am avut in vedere cateva astfel de programe in analiza mea, pe care voi incerca sa o sustin in postarile ce vor urma.
Astro Planner
Deep Sky Planner
CCD Navigator
Eye&Telescope
The Sky Tools3
ACP Planner


Le-am incercat pe toate si am urmarit toate tutorialele gasite. Am sa va spun concluziile mele in cele ce vor urma. Daca are cineva si alte pareri, suntem (sper) cu totii interesati sa le aflam.

Cu stima[/b]
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 09 Apr 2012 22:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Astro Planner este primul program de acest gen care mi-a captat atentia si pe care am dorit la un moment dat sa il cumpar.
Versiunea demo se poate descarca de aici http://www.astroplanner.net/download.html si functioneaza avand toate functiile active (scuzati pleonasmul).
Ca majoritatea programelor de acest fel, exista tab-uri in care se introduc datele echipamentului propriu, a locatiei, a datei la care se doreste planificarea.
Dezvoltatorii programului au fost destul de marinimosi cu cei ce incearca programul, lasand la dispozitie pentru incercare obiecte din 3 cataloage - Messier, NGC si BSC (Bright Star Catalogue) - din cele foarte multe cataloage disponibile cu o licenta full.
Functionarea programului este extrem de intuitiva si aici i-as da o nota maxima, practic nu ai nevoie prea mult de help ca sa intelegi cum lucreaza programul. Are si propriul planetariu precum si un tab in care poti vedea campul vizual obtinut printr-o anumita combinatie optica. Are chiar si un instrument de aliniere polara iterativa si unul de aliniere polara prin drift. De asemenea sunt disponibile o multime de scripturi ce pot fi descarcate de pe net si se poate crea propriul script daca ai vre-o idee.
Marele minus in opinia mea si care ma face sa nu il iau in considerare din punctul meu de vedere, este faptul ca nu are in lista telescoapelor un telescop care sa mearga in EQMOD. Cum intreaga arhitectura a set-up-ului meu se invarte in jurul EQMOD-ului, este frustrant din punctul meu de vedere acest fapt.
L-am intrebat pe Paul Rodman, unul din dezvoltatori daca au in plan sa faca vre-o schimbare in acest sens si mi-a spus ca pentru WINDOWS acest lucru este functional, nu este nimic de acest gen pentru MacOS. Raspunsul sau mi-a venit azi si nu am aflat inca daca este in plan sa fie facut sau exista o optiune pe care eu nu am gasit-o inca sau vre-un script ascuns bine.
Programul permite de asemenea sa importi planuri din alte plannere, cum ar fi de exemplu The Sky Tools 3, ceea ce este iarasi un punct urias in plus.
Este un program excelent, bine pus la punct si pentru cei care nu sunt legati neaparat de EQMOD in protocolul de comunicare cu telescopul, este cel mai bun program in opinia mea.Ca sa nu mai vorbim ca este si ieftin, daca cineva vrea sa cumpere o licenta ca sa aiba parte de toate inlesnirile oferite de program - 45$.
Documentatia este mai mult decat generoasa, exista dua variante de manual de utilizare, unul mai scurt si altul foarte detaliat, de cateva sute de pagini.
Puteti vedea despre ce este vorba mai bine doar experimentand voi insiva si jucandu-va cu programul un pic mai mult, sa-i prindeti esenta.

Cam atat in seara asta.
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1264



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 09 Apr 2012 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

1 imagine 1000 cuvinte....
LOL si sa saluti dezvoltatorul din partea mea Smile

P.S. EQMOD nu trebuie sa existe in mod explicit, atat timp cat permite conectare la ASCOM, din lista ASCOM alegi EQMOD si voila ....



captura astroplanner.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  63.52 kb
 Vizualizat:  de 6365 ori

captura astroplanner.JPG


Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 09 Apr 2012 23:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna, Emil.
Ma bucur ca am un interlocutor in topicul asta si inca unul de marca.
Se pare ca am starnit oarecare interes si ma bucur, trebuie sa facem tot ce depinde de noi sa ridicam standardele forumului pentru ca asta va duce implicit la o ridicare a nivelului celor ce participa la comunitatea noastra si poate ca rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Revenind la raspunsul tau, uite ce se intampla la mine.
Spune-mi te rog daca gresesc undeva.



Capture.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  137.28 kb
 Vizualizat:  de 6340 ori

Capture.PNG


Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1264



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 10 Apr 2012 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hm, ciudat mesajul de eroare.
La mine sunt cu ultimul ASCOM instalat, OS Win XP Pro (poate pe Win 7 trebuie pornit softul ca admin), montura era deja conectata la maxim iar in soft a luat-o din prima fara nici un fel de probleme.
Ce contine log-ul de pe desktop? M-ar interesat tare mult continutul lui.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 10 Apr 2012 19:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

...m-ai pierdut un pic...
Care log?
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1264



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 10 Apr 2012 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In captura de ecran la Miscellaneous ai activata optiunea "Save data flow to a text file on the desktop".
Continutul lui m-ar interesa, poate asa ii dam de capat.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 11 Apr 2012 02:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Fiindca am intrat tarziu in casa, venind de la observatii si vesnicele probe si teste, nu va mai povestesc azi nimic despre urmatorul soft.
In schimb am mai facut niste probe cu AstroPlanner-ul si acum imi merge si mie. Se pare ca nu mergea fiindca erau bifate toate telescoapele din lista. Am pornit si MaximDL-ul inainte, asa cum a facut Emil si am pornit AstroPlanner-ul in mod "Run as administrator", ca sa fiu sigur ca nu am uitat nimic.
Faptul ca merge imi schimba un pic perceptia asupra sa si probabil ca il voi lua ca si licenta, ca e prea bun.



Capture.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  179.91 kb
 Vizualizat:  de 6241 ori

Capture.PNG



Capture2.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  78.33 kb
 Vizualizat:  de 6241 ori

Capture2.PNG


Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1264



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 11 Apr 2012 07:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

bine ca merge. In legatura cu cumparatul licentei, prima data testeaza-l la sange cu un ochi critic apoi decide.
La PHD ai dat de cap la e(o)roare? Daca il pornesti ca admin tot asa zice?
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 11 Apr 2012 20:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Emil Kolbert a scris:
La PHD ai dat de cap la e(o)roare? Daca il pornesti ca admin tot asa zice?


Buna observatia ta, esti bun de detectiv. Acum vad ca mesajul de eroare de la PHD - ultima varianta din topicul cu PHD de la sectiunea asta, este identic pana la virgula cu mesajul de eroare de la AstroPlanner.
Foarte interesant...
Nu am reinstalat PHD-ul ultima versiune, neavand nici o motivatie serioasa sa o fac si sa descopar ce s-a intamplat atunci. Dar nu se stie...
Despre plannere, va rog sa ma mai pasuiti o zi, sunt foarte obosit, am dormit extrem de putin in ultima vreme si am si o perioada foarte grea si incarcata la lucru.
Nu las lucrurile neterminate niciodata.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 12 Apr 2012 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Al doilea soft de planificare de care va voi spune impresiile mele este ACP Planner. Este un program free, ce se adauga suitei de programme astronomice de la DC-3 Dreams Software si care se poate descarca de la http://acp.dc3.com/get-planner.html ).
Programul este de sine statator fata de restul suitei ACP si are o cu totul alta arhitectura decat cel prezentat inainte, interfata de lucru cu utilizatorul fiind foarte simpla.
Arhitectura de care va spuneam nu contine un planetariu integrat sau o interfata de lucru directa cu telescopul, pentru asta el lucreaza integrandu-se intr-un program extern de acest fel si care poate fi TheSKy6, TheSkyX, StarryNight (planetarii) si MaximDL (control telescop/camera). Dar cea mai importanta utilitate a sa este aceea de a fi o parte integranta din ACP Observatory Control, un soft extrem de bine pus la punct (as zice cel mai bun in domeniu) de automatizare a observatoarelor astronomice si comanda a lor remote.
Interfata lui ACP Planner permite setarea timpilor de expunere pe eventualele filtre disponibile (filtre ce sunt preluate automat din MaximDL), focusarea si refocusarea dupa un anume interval de timp prestabilit, achizitia de flaturi si setari ale unui eventual rotator daca acesta exista pe set-up-ul vostru si salvarea lor ca si setari sub un anumit nume de unde pot fi preluate usor cand se face planificarea observatiilor/sesiunii foto.
Coordonatele obiectelor ce se urmaresc a fi vazute/fotografiate se introduc manual sau se preiau dintr-un catalog sau dintr-o baza de date de pe net (MPCORB de exemplu). De asemenea, prin integrarea avansata a programului cu planetariile, printr-un click-dreapta pe o anumita tinta de pe cerul virtual al planetariului, se poate adauga in mod direct respectivul obiect cosmic in lista de tinte din ACP Planner, unde intra in lista de observatii ce urmeaza a se face si unde se preiau din planetariu inclusive coordonatele obiectului respectiv in mod automat (Starry Night). Pentru a avea in TheSKy6 aceasta optiune, trebuie instalat un applet numit TheSky Plan Capture (lucru pe care eu nu l-am facut inca). Acesta permite acelasi lucru, preluarea rapida a tintelor din planetariu in planer.
Este un planner simplu de folosit, nepretentios si usor de invatat. Spre deosebire de precedentul planner, acesta are nevoie de alte programe externe ca sa lucreze, lucru care poate fi bun dintr-un anume punct de vedere (acele programe tot trebuie folosite in cadrul unui observator astronomic daca se doreste un sistem integrat) sau rau (prezenta acestor programe suplimentare nu este necesara pentru un astronom mai putin pretentios si care vrea doar sa faca planificare si control al telescopului printr-un singur program).
Alegerea este a voastra.
Sus
Emil
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Aug 2007
Mesaje: 1264



Localitate: Fuerstenfeld

MesajTrimis: 12 Apr 2012 19:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Imi place modul in care prezinti software-ul insa imi face impresia ca ai inceput cam cu pasul 2.
Un planner in modul in care prezinti tu softul implica preluarea coordonatelor obiectului, durata si numarul expunerilor pe fiecare filtru in parte si asa mai departe.
Totul e OK insa cum stabilesti tintele pe care le poti ataca? Dimensiune minima respectiv maxima, magnitudinea, care obiecte sunt vizibile dintr-un anumit punct de observatie, etc etc. iar aici dupa parerea mea nu ai cum sa treci de CCD Navigator care are si functie de planner (exportand planul de observatie pentru Maxim, CCDAP, ACP).
Ar mai exista Tonight Sky insa nu are functii atat de avansate dar este - spre deosebire de CCDNav - gratuit.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 12 Apr 2012 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Orice sfat este binevenit.
Poti sa faci tu completarea de rigoare, esti in mod sigur mai competent decat mine si vreau si eu sa invat cat mai multe.
Sus
auriga
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Dec 2008
Mesaje: 1956



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 13 Apr 2012 09:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

CCD Navigator imi place si mie foarte mult, este intuitiv si simplu, orientat spre astrofoto. Am mai folosit si AstroPlanner ce poate fi utilizat si pentru observatii la ocular, chiar si real-time, dar eu prefer sa am doar telescopul (de preferinta dobsonian), un atlas bun listat in format A3, o lista pregatita dinainte cu obiecte (din plannere, CN, memorie, etc) si o lanterna rosie.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2562

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 13 Apr 2012 15:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sigur, Lucian, modul "old fashion" de a face observatii, cu harta si lanterna rosie are un farmec aparte. Si eu am facut asta (e drept, nu prea des).
Nu uita insa ca aici incercam sa deschidem o portita intr-o directie destul de putin utilizata si utilizabila in special daca vrei sa faci un observator (ca tot se discuta aprins de asta pe forum) sau un observator remote. Acolo harta nu-ti este de nici un folos.
Si apoi, daca vrem eficienta, trebuie sa folosim la maxim ce ne ofera "softo-sfera" ca sa ma exprim asa, pentru a ajunge la parametrii de performanta doriti.
Daca am timp, in seara asta am sa mai aduc in discutie un planner.
Desigur, nu vreau sa monopolizez topicul, daca vrea cineva sa mai faca asta, poate sa se exprime liber. Rugamintea este sa fie cat mai explicit, sunt convins ca multi nu stiu prea bine despre ce e vorba si o insiruire de termeni arizi si prea tehnici i-ar face sa treaca rapid peste mesajul din text.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Soft pentru astronomie Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Download topic
Pagina 1 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact