Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
vlcsnap-55156.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224705
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review scurt Black Diamond 150 f/5


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
bogdan69
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Sep 2008
Mesaje: 177



Localitate: Bucureti

MesajTrimis: 31 Iul 2011 11:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Review scurt Black Diamond 150 f/5
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor,

Anul acesta am fost cateva zile in zona Baile Tusnad cu familia. Daca tot eram in zona am facut o vizita la Telescop Expert. Cum necum am plecat de la ei cu un SW 150 f/5 cu montura EQ 3-2. Smile Acum dupa ceva timp incerc sa fac un mic review care sper sa fie util incepatorilor care vor sa-si achizitioneze un instrument si sunt nehotarati. Banuiesc ca ar fi util si din cauza faptului ca sunt incepator, deci impresiile mele pot fi foarte asmanatoare cu ale celorlalti incepatori.


Ca prima impresie: Foarte aspectuos si mult mai mare decat in fotografiile vazute pe internet.

Bine ambalat, dar apropae imposibil de carat in acest ambalaj intr-un portbagaj de break care are si alte bagaje. Asa ca am fost nevoit sa ma dispensez de cutiile in care vine montura, am pastrat doar cutia tubului. Ajuns acasa l-am montat in maxim 15 minute, manualul fiind foarte explicit ( manual pe care, ca orice barbat care se respecta, l-am citit dupa ce am montat totul din proprie imaginatie Smile ). In acest timp a intrat si echilibrarea instrumentului pe montura. Am tot citit pe forum ca o montura ecuatoriala nu este potrivita pentru incepatori insa mie mi se pare foarte simplu de manevrat. Binenteles ca nu am luneta polara, dar pentru observatii vizuale e foarte usor de pus in statie cu ajutorul telescopului insusi. E adevarat ca e o punere in statie aproximativa, insa absolut suficienta pentru vizual.


Acum sa vorbim putin despre impresiile avute dupa cateva sesiuni de observatii:

Dupa cum spuneam mai sus, montura foarte usor de manevrat in orice colt al cerului. Mi-a placut mult usurinta cu care se poate regla cautatorul din cele doua suruburi, arcul de pe suport si inelul de cauciuc de pe corpul micii lunete. Pentru mine era o problema acest lucru la celalalt telescop, home made, cautatorul are suport cu doua cercuri fiecare din el cu trei suruburi la 120 grade. Mie personal imi vine foarte greu sa reglez acest cautator, iar daca dau un cap in el pe intuneric s-a dereglat sigur( intre timp m-am mai familiarizat cu el, dar vreau sa dau doar impresii de incepator, nu ca as fi eu foarte avanat).


Ca impresie vizuala intradevar e foarte luminos in comparatei cu Dobsonul amintit mai sus. Acest Dobson are deschidere de 150mm insa e f/6,7. Poate parea mica diferenta intre cele doua oglinzi, insa am sesizat-o. Se spunea undeva pe forum ca acest telescop f/5 are coma insesizabila. Pot spune ca este totusi deranjanta la marginea campului. Zic deranjanta si din cauza faptului ca sunt obisnuit cu celalalt telescop care are focala mai lunga si oglinzile pot spune ca sunt premium, fiind corectate la Lamda/8 de domnul Octavian Stanescu, operatie care s-a cunoscut imediat. Insa folosesc mai mult telescopul cel nou datorita comoditatii cu care se manevreaza. Pare ciudat ca mie imi place mai mult ecuatoriala decat montura dobson, dar asta e purul adevar.



Dar sa revenit la coma prezenta la Black Diamond, trebuie inteles ca nu e foarte dezastruos, vizual se poate folosi fara nici o problema, mai ales ca, daca e bine echilibrata mecanica si cat mai bine pusa instatie, obiectul observat se pastreaza in centrul imaginii foarte usor din manerele de reglaj fin. Dar pentru cei mai pretentiosi se impune un coma corector sau, de ce nu, o verificare a oglinzilor si corectare a acestora, pe mine chiar ma bate gandul ca e posibil sa nu fie bine parabolizata si probabil nici finisata la nivelul celeilalte. Cu acordul Domnului Stanescu cred ca o voi trimite la verificat si corectat si pe aceasta. Din "pacate" un corector de coma nu e ieftin, aproape ca e cat tubul optic din discutie, asa ca mi se pare scump un astfel de experimet. Poate am noroc sa pot "imprumuta"pentru o noapte un astfel de corector si sa ma lamuresc daca rezolva problema.


Ocularele si barlow -ul cu care vine telescopul sunt decente si suficiente, folosibile fara rezerve.
Telescopul se comporta bine la deep sky, folosind ocularul de 25mm din dotare telescopul nu vibreaza la atingere( binenteles mai ales din cauza factorului de marire mic). Pentru inceput am luat in vizor Ring Nebula care se vede ca o mica stea defocalizata. Am incercat si ocularul de 10mm, imaginea e mai intunecata(normal), insa nebuloasa incepe sa se vada ca un inel cu adevarat. Din curiozitate am pus si ocularul de 4 mm si chiar si asa se paote observa, iar inelul incepe sa arate ca in poze. Insa incepatorii sa nu se astepte sa fie colorat Smile. Apoi am incercat M51 la care am ajuns imediat, tot datorita monturii si cautatorului. Cerul nefiind foarte bun s-a vazut ca un grup de doi norisori cu nucleu luminos, unul mai mare si unul mai mic, nici vorba de bratele spiralei. Apoi M56 care s-a vazut ca o pata circulara difuza, nu am reusit sa rezolv nici o componenta, probabil tot din cauza cerului cu toate ca era mai bun ca alta data, se vedea binisor Calea Lactee, iar in Ursa Mica se vedeau bine stelele principale.


Pana la aceste observatii, mult mai devreme, am incercat si Saturn. Aici se vede ca pentru planete trebuie focala lunga. Pana nu vezi cu ochii tai nu crezi, asta e defectul incepatorului. Cu toate astea se vede foarte frumos Inelul si umbra acestuia, nu am reusit sa vad diviziunea, dar cred ca si din cauza ca telescopul era abia montat, neaclimatizat, iar planeta destul de jos spre partea poluata in permanenta, deja avea o culoare spre portocaliu. Insa ce vreau sa subliniez cel mai mult e faptul ca la mariri mari planeta "dispare" destul de repede din ocular si trebuie tot timpul recentrata. Aici se vede limitarea monturii deoarece bataie destul de suparator la 180X. Mai sus nici nu am incercat, nu cred ca merita la poluarea existenta si la performantele telescopului. Dealtfel nici nu sunt un "planetar", ca sa zic asa.

Binenteles ca m-am delectat si cu Dubla din Lebada care imi place foarte mult, daca va vine sa credeti, am cascat gura la ea mai bine de jumatate de ora. Aici m-a deranjat cel mai mult coma ca sa fiu sincer. Si nu cred ca e din cauza colimarii. Telescopul era bine colimat cu ajutorul unui laser pe care l-am calibrat conform explicatiilor gasite pe forum. Ca o paranteza chiar vin necalibrate din fabrica. Poate ca sunt prea pretentios, dar la verificare pe un perete vertical, rotind laserul cu 120 grade a rezultat un triunghi cu latura de vreo 6 cm, la 8-10 metri distanta. Am facut aceasta calibrare pentru ca am observat ca incercand sa colimez cu el, daca il roteam in focuser punctul laser isi schimba pozitia pe mira. Dupa calibrarea facuta de mine aceasta schimbare de pozitie este foarte mica, aproape insesizabila. Pentru cei care nu au curaj le spun ca, daca nu au doua maini stangi, aceasta calibrare se face in maxim 10 minute. Iar colimarea telescopului este absolut o banalitate nu ia mai mult de 10 minute pentru principala. Doar pentru secundara e un piculet mai dificil, dar se face si mult mai rar. Eu doar am verificat si am miscat un pic de suruburi la secundara pentru ca puncul iesea un pic din cerculetul de pe mijlocul principalei. Dupa mai multe mutari ale aparatului secundara e la locul ei, doar principala a trebuit sa o reglez foarte putin.


In concluzie, instrumentul da sadisfactie deplina pentru nivelul la care se situeaza. E un instrument care poate sta in dotarea unui amator incepator timp destul de lung, fara sa ceara inlocuire cu ceva mai mare. Are capacitatea sa te tina ocupat destul de mult timp si sa te initieze spre astrofotografie, de ce nu.Asta fiind si unul din motivele pentru care am vrut o montura ecuatoriala. Nu am luat EQ5 din pacate pentru ca nu aveam bani de ajuns si oricum mi s-a parut si foarte grea. Poate ca se va spune ca am facut o greseala, dar cand ma voi simti in stare sa ince astrofotografie voi face alte dotari si poate acesta va ramane pentru observatii, mai ales ca cel mic e din ce in ce mai interesat de astronomie si nu vreau sa ne "batem" pe instrumente.

Dupa parerea mea necesita motoare de urmarire pe ambele axe, usurinta cu care se foloseste m-a convins ca nu am nevoie de sistem Go-To, chiar e mai distractiv sa cauti singur pe cer decat sa butonezi ( mai ales pentru cei care butoneaza toata ziua la servici Smile )

Poate imi pare rau un pic ca nu am fost inspirat sa iau tubul de 150 cu focala de 1000 pentru ca astfel aveam posibilitatea sa montez in mecanica respectiva oglinzile refabricate de Domnul Stanescu, oglinzi ce sunt net superioare celor de fabrica, acum sunt 100% convins de acest lucru.

Pentru moment cam atat, poate am uitat unele chestii, puteti sa intrebati si astfel sa completez pe ici pe colo. Smile Sper ca ce am scris aici e de folos pentru incepatori, nu stiu daca am fost suficient de talentat in a-mi exprima opiniile.


Cer senin


PS: Un 10 + pentru Doamna de la Telescop Expert, foarte amabila si bine intentionata. Eu voiam initial sa iau altceva, dar mi-a zis ca e nepotrivit pentru ce vreau eu. Consider ca m-a sfatuit foarte bine, netinand totusi cont de interesele pur comerciale. Ar fi fost in avantaj daca imi livra exact ce voiam eu la inceput. Dar a preferat sa fiu multumit mai tarziu Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9023

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 31 Iul 2011 15:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

bogdan69
a fost foarte interesant sa citesc acest review,iti doresc cer senin si multe observatii placute prin noul instrument.
Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 3997



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 31 Iul 2011 16:42 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Review scurt Black Diamond 150 f/5
Raspunde cu citat (quote)

Am citit cu interes descrierea ta despre telescop si observatii pentru ca mi-am luat si eu recent un tub 150/750 mm, dar inca nu l-am pus la treaba. Ai grupat multe informatii utile incepatorilor in mesajul tau.

O singura observatie: nu cred ca ai vazut "umbra inelului", ci Banda Ecuatoriala Nordica (NEB) de pe discul lui Saturn. Am vazut ca mai multi spun ca au observat aceasta umbra. Banuiesc ca e posibil, eu nu am vazut-o, dar cred ca la inclinarea de acum a inelelor e mai greu. Am atasat o simulare in WinJUPOS cu Saturn in perioada mai-iulie.
bogdan69 a scris:
Pana la aceste observatii, mult mai devreme, am incercat si Saturn. Aici se vede ca pentru planete trebuie focala lunga. Pana nu vezi cu ochii tai nu crezi, asta e defectul incepatorului. Cu toate astea se vede foarte frumos Inelul si umbra acestuia...



Saturn-NEB.jpg
 Descriere:
Saturn, Banda Ecuatoriala Nordica si umbra inelelor pe disc.
 Marime fisier:  53.37 kb
 Vizualizat:  de 3388 ori

Saturn-NEB.jpg



_________________
Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, WO SPL 3, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30, CZ Silvarem 6x30
Sus
bogdan69
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Sep 2008
Mesaje: 177



Localitate: Bucureti

MesajTrimis: 31 Iul 2011 19:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc de aprecieri!

Revin un pic. Chiar daca montura este doar NEQ 3 e destul de incomod de carat, recunosc. Am totusi noroc ca instrumentul nu il tin in Bucuresti, este undeva la 70 Km de casa si am o curte de 5000m la dispozitie. Nu pot face observatii decat in weekend, insa il scot vineri seara si il mai adapostesc doar duminica cand plec spre Bucuresti. In rest sta cuminte in statie. Dar chiar si in Bucuresti cred ca l-asi scoate cat mai des. Nu am vazut, e adevarat, nici un Dobson SW ca sa vad cum se poate transporta. Oricum din poze am impresia ca montura e mare si fiind din PAL cred ca este si foarte grea, poate la fel de greu de carat ca si un EQ3. Macar ecuatoriala o iau in spate ca pe o lopata Smile, chiar daca imi rupe un pic umarul din cauza greutatilor.

Daca nu voi vinde Dobsonul home made pentru a-mi cumpara accesorii pentru cel nou, cred ca voi mesterii un tub care sa se poata pune pe ecuatoriala. Oricum voi incerca sa-l fac cat mai usor, am ceva idei. Daca ma apuc de acest proiect voi incerca sa-l pun la ATM. E vorba de placaj, carton si ceva tije din titan, ba chiar si lemn de balsa pe ici pe colo Shocked . Da, am acces la titan si voi incerca sa-l folosesc la barilete si la constructia "tubului". Oricum mi se pare cam greu tubul 150/750 la cele aproape 5kg, asta fiind probabil unul din motivele pentru care se bataie la puteri mari. Cel planuit de mine ar ajunge la maxim 3kg cu tot cu ocularele cele mai grele pe care le am in dotare. Optica, cu focuse, cautator si ocularul cel mai greu au doar 1,6 kg, cantarite de mine. Mecanica cred ca o scot in 1,5kg dupa ideile pe care le am.

Cer senin
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9023

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 31 Iul 2011 19:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Noa,asta suna de-a dreptul interesant,montura ultra-usoara din titan si balsa.
Astept sa ne descrii proiectul la ATM,suna grozav.
Cer senin si spor la observatii,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
bogdan69
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Sep 2008
Mesaje: 177



Localitate: Bucureti

MesajTrimis: 15 Aug 2011 07:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ocularul reprezinta jumatate din telescopul tau!



Am folosit la observatii noul ocular achizitionat de la jimao22. Este un Hyperion de 17mm. Am intrat in alta dimensiune, fara sa afisez un entuziasm deplasat. Fata de ocularul Super de 25 este mai luminos, cu un contrast muuult mai bun. Si coma parca este mai mica. Binenteles se poate spune ca aceasta comparatie nu-si are rostul fiind vorba de alta clasa, dar cu aceasta ocazie am ajuns la concluzia ca oglinzile telescopului sunt mai bune decat la prima impresie.


Din pacate Luna plina si cerul prost m-au impiedicat sa fac cine stie ce observatii. Cu toate astea cele doua nopti au fost utile. M-am familiarizat mult mai mult cu montura ecuatoriala, cu punerea in statie a instrumentului fara luneta polara. Precizez inca o data se poate aseza in statie, pentru observatii vizuale, in cateva minute.

Daca tot am plimbat instrumentul de la etaj prin curte am verificat si colimarea. Abateri minime, deci pot spune ca mecanica este si stabila nu numai aspectuoasa.

Cred ca-i calc pe urme Domnului Mircea Pteancu. Nu credeam ca stelele duble dau maxima satisfactie. Va fi un capitol care ma va tine ocupat foarte mult timp. Nu pot spune ca am realizari spectaculoase, dar am fost foarte incantat cand am pus ocularul pe Polaris. Stiu ca nu e mare realizare, dar pentru mine a fost o bucurie cand am putut sa vad companionul stelei principale.

De asemenea am vazut ISS(Zarya) in ambele nopti. In prima noapte 13 august a trecut putin deasupra lui Altair in Aquila, iar in a doua nopate a trecut prin Sagetator, Capricorn si Varsator. Nu stiam ca se vede cu ochiul liber atat de bine avand o stralucire mai mare decat Vega.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact